22/01/2010 17:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε ιστορικά υψηλά το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Οι έντονες ανησυχίες για τις δυνατότητες κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας και τα κινδυνολογικά σενάρια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τροφοδοτούν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, οδηγώντας το spread, στα ομόλογα, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο εκτινάχθηκε μέχρι τις 320 μονάδες βάσης, από 288 αργά την Πέμπτη. 

Οι 320 μονάδες είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου του 1998. Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 6,30% περίπου.

Την Πέμπτη, το spread είχε ανέλθει έως τις 311 μονάδες βάσης.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Σπύρος Παπανικολάου, δήλωσε ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει εντός του Ιανουαρίου σε κοινοπρακτική έκδοση ομολόγου, αξίας έως 5 δισ. ευρώ (και διάρκεια 5-10 ετών).

Μία ακόμα κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων είναι πιθανή εντός του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου.

«Δεν υπάρχει εντολή για δανεισμό με ιδιωτική τοποθέτηση σήμερα ή τις αμέσως επόμενες ημέρες», είπε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διαψεύδοντας σενάρια που κυκλοφορούσαν στην αγορά.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και της ιδιωτικής τοποθέτησης του περασμένου Δεκεμβρίου, καλύπτοντας ανάγκες ύψους 4,6 δισ. ευρώ για τον Ιανουάριο.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι υποχρεώσεις από λήξεις ομολόγων είναι σχετικά μικρές (4 δισ. ευρώ περίπου), ενώ κορυφώνονται το επόμενο δίμηνο με υποχρεώσεις 22,6 δισ. ευρώ.

Η μέθοδος της κοινοπρακτικής έκδοσης κρίνεται προτιμότερη σε αυτή την περίοδο, έναντι της ιδιωτικής τοποθέτησης, καθώς το Δημόσιο θα δείξει ότι μπορεί να βγει ανοικτά στις διεθνείς αγορές να δανειστεί, χωρίς να φοβάται το -καταστροφικό- ενδεχόμενο να μην συγκεντρώσει το ποσό που θέλει.

Σε αυτό το συμπέρασμα, άλλωστε, φέρεται να κατέληξε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή κορυφαίων τραπεζιτών.

Επίσης, αυτό που δείχνει να αποκρύνεται είναι και το ενδεχόμενο έκδοσης «λαϊκών» ομολόγων, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα αποσυρθούν κεφάλαια από τις τραπεζικές καταθέσεις, λόγω του υψηλότερου επιτοκίου που θα προσφέρει το Δημόσιο σε σύγκριση με τα τρέχοντα επιτόκια καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κ. Παπανικολάου δήλωσε πως ο ΟΔΔΗΧ ίσως προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων σε δολάριο και γεν φέτος (όπου τα επιτόκια είναι χαμηλότερα συγκριτικά με το ευρώ), με στόχο την διεύρυνση της βάσης των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι ο δανεισμός του Δημοσίου σε συνάλλαγμα εγκαταταλείφθηκε μετά την υιοθέτηση του ευρώ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 53 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να ανέλθει στο 120% του ΑΕΠ.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tony avatar
  tony 22/01/2010 21:14:33

  Χαλαρά.Μόνο 53 δις ΘΕΛΟΥΜΕ για να ζήσουμε.Εύγε άριστοι.Του χρόνου θα δώσουμε και αυξήσεις στους Δημοσίους υπαλλήλους και θα έχουμε και νέες προσλήψεις.
  Καλά κάνουμε και δανειζόμαστε.Θα τα πληρώσουμε μήπως?
  Μπράβο στην νέα κυβέρνηση.Ας κάνει και κανένα δάνειο για καμμιά αυξησούλα.
  Μετά θα φέρουμε τους μετανάστες και θα τους φορτώσουμε το χρέος.
  Υπάρχει σχέδιο.Μεγαλοφυές.Η απάτη του αιώνα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.