Σε επικίνδυνη «στροφή» το πολιτικό σύστημα
08/06/2014 09:33
Του Κάλχα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε επικίνδυνη «στροφή» το πολιτικό σύστημα

Αν το πολιτικό σύστημα παρομοιαστεί με αγώνα ταχύτητας τότε μάλλον βρισκόμαστε στη πιο δύσκολη και εν πολλοίς για ορισμένους και άκρως επικίνδυνη στροφή

Αν το πολιτικό σύστημα παρομοιαστεί με αγώνα ταχύτητας τότε μάλλον βρισκόμαστε στη πιο δύσκολη και εν πολλοίς για ορισμένους και άκρως επικίνδυνη στροφή. Επικίνδυνη για το κατά πόσο θα μπορέσουν να συνεχίσουν μένοντας στο δρόμο και κατά πόσο το όχημά τους θα βγει σώο απ’ την προσπάθεια να πάρει αυτή τη δύσκολη και απότομη στροφή.

Εμφανώς σ’ αυτή την κατάσταση είναι η ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΠΑΣΟΚ με διαφορετικό τρόπο. Απ’ τον κανόνα αυτό για διαφορετικούς λόγους όμως δεν ξεφεύγει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΔΗΜΑΡ το αυτοκίνητο κινδυνεύει να κοπεί στη μέση, στο ΠΑΣΟΚ οι συνεπιβάτες θέλουν να αλλάξουν οδηγό.

Στη ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης που έθεσε ενώπιον της κεντρικής επιτροπής την παραίτησή του έβγαλε φλας για το ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά με τέτοια «σαφήνεια». Μίλησε για τη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας «της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς», που δεν θα περιλαμβάνει την ΝΔ αλλά θα μπορεί να συμπεριλάβει όλους σχεδόν τους άλλους μαζί και το ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά ανέφερε το όνομα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι που απέφευγε να κάνει μετά τις εκλογές όταν και για έκανε λόγο για αυτό το νέο μπλοκ εξουσίας.

Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για ανοίγματα σε Ελιά και Ποτάμι και επέμεινε στην πολιτική και οργανωτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ, προσπαθώντας να συγκρατήσει τώρα άλλες απώλειες. Ήδη απ’ την Παρασκευή ο Βασίλης Οικονόμου είναι ανεξάρτητος βουλευτής ενώ σε πορεία ρήξης και χωρίς να αποκλείει να τον ακολουθήσει, βρίσκεται και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Την Κυριακή η ΚΕ θα αποφασίσει αν τελικά θα κάνει δεκτή την παραίτησή του.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι μέχρι πρότινος στελέχη που ανήκαν στην πλειοψηφία όλο και πιο έντονα θέτουν ανοιχτά θέμα συνεργασίας, ή τουλάχιστον σαφούς στίγματος προσανατολισμού προς τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να φανεί μέχρι που θα το τραβήξει ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης που έχει εντελώς διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως τις τελευταίες ώρες εντείνονται και οι πιέσεις και οι παρεμβάσεις για να αναδειχτούν οι διαφορετικοί προσανατολισμοί και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε δημόσια θα πάρει μέρος στις συζητήσεις για τη διεύρυνση της Ελιάς με τη συμμετοχή του Ποταμιού και άλλων κινήσεων δήλωσε ότι «στην Κεντροαριστερά που οραματίζεται χωράει και ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ»!

Σ’ αυτή την κατεύθυνση του κινούνται και οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια να ανοίξει θέμα ηγεσίας Βενιζέλου εξυπηρετεί την προσέγγιση και τη ζύμωση με την ηγεσία Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη από πριν τις εκλογές φαίνεται να εξυφαίνονταν αυτά τα σενάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη που ανοίγουν θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όπως ο Θάνος Μωραΐτης, ή ο Μιχάλης Κασσής είχαν βγει στο «αντάρτικο» πχ για το γάλα, κατά της τρόικας κλπ. Αποκορύφωμα όλων, ήταν η στάση του ΓΑΠ στο θέμα των τραπεζών.

Στην Κουμουνδούρου όσο και αν εμφανίζονται να κάνουν τον κινέζο η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Το είπε το ίδιο το βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας όταν μίλησε για μια «πλατιά προοδευτική και πατριωτική συμμαχία» και λίγες μέρες αργότερα έκανε άνοιγμα στους σοσιαλδημοκράτες με μόνη προϋπόθεση «να επιστρέψουν στις ρίζες τους».

Βέτο Λαφαζάνη για ΠΑΣΟΚ. Το συζητά για Κουβέλη;

Την ίδια ώρα πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρεμβαίνοντας για πρώτη φορά δημόσια σ’ αυτό το θέμα δηλώνει πολύ χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως δυνατότητα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον. Και είναι τόσο αντιδραστική η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ» που «δεν μπορεί να μετασχηματιστεί θετικά όσες ηγεσίες του κι αν αλλάξουν». Πρόκειται για δήλωση που κινείται σε παράλληλη και εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία με τις δηλώσεις στελεχών του περιβάλλοντος Τσίπρα όπως του εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη που έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της συζήτησης μιας μελλοντικής συνεργασίας αν το ΠΑΣΟΚ αλλάξει ηγεσία και «υπερβεί τον εαυτό του».

Ωστόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει λόγο για «συνεργασίες με γνήσιες αριστερές προοδευτικές δυνάμεις που έχουν παραδοσιακά διαχωρίσει ή διαχωρίζουν τη θέση τους από τη λεγόμενη σοσιαλδημοκρατία, αποκόπτονται από το βαρυτικό εκκρεμές του αποκαλούμενου Κέντρου και ανοίγουν ισχυρό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ». Δεν θα ήταν εκτός πραγματικότητας αν κάποιος σ’ αυτή την τοποθέτηση έβλεπε άπλωμα του χεριού στους πρώην συντρόφους του στο ΣΥΝ που σήμερα βρίσκονται στη ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε κάνει εντύπωση ότι ο Λαφαζάνης δεν μιλάει όπως συνήθιζε μέχρι τουλάχιστον πριν λίγο καιρό να μιλάει για συνεργασία με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως διαπιστώνουμε σ’ αυτή τη δήλωση.

Βόμβα Κακλαμάνη

Ωστόσο το παιχνίδι που παίζεται είναι πολύ πιο μεγάλο και καθόλου μονοσήμαντο, πολύ περισσότερο δεν είναι σωστό να αντιληφθεί κανείς ότι οι εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ κρίνονται στο εσωτερικό αυτών των δυνάμεων. Οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο είναι πυρετώδεις. Προ ημερών ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στο ΣΚΑΙ εξέφρασε την εκτίμηση η παρούσα βουλή θα βγάλει πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο τέλος πέταξε τη «βόμβα».

Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή δήλωσε τακτικός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού και σημείωσε ότι δεν μπαίνει σε ονοματολογία για να μην δώσει δικαίωμα σε κανέναν να υποθέσει ότι μεταφέρει κάποια επιθυμία του Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι τον Κώστα Καραμανλή θα μπορούσε να τον προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα έκανε την υπέρβασή του αλλά θα έφερνε σε δύσκολη θέση και την δεξιά παράταξη!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 08/06/2014 09:58:32

  Ο Κακλαμάνης στην προσπάθεια του να διατηρηθεί στην επικαιρότητα ... πετάει και καμιά σωστή πρόταση !!

  • airman avatar
   airman @ Σωκράτης 08/06/2014 10:16:57

   Η υποθετική πρόταση μπορεί να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μήπως όμως τελικά η στόχευση είναι να "καεί"; Από κάποιους ανθρώπους πρέπει να τα περιμένεις όλα!

   • my way avatar
    my way @ airman 08/06/2014 10:32:07

    Όπως και να 'χει, ο Κακλαμάνης υπέπεσε σε πολιτικό ατόπημα, πρώτου μεγέθους. Εκτός όμως, από τα απαράδεκτα που λέει για την Προεδρία, αποκάλυψε ένα εξωφρενικό deal που του πρότεινε ο Σπηλιωτόπουλος (το έχει πει σε δυο-τρεις τελευταίες εμφανίσεις του) για τη Δημαρχία και ο τελευταίος δεν διαψεύδει. Μιλάμε για μαύρα χάλια, στη πλάτη του Αθηναίου πολίτη. Πιστεύω ότι ο Α. Σαμαράς θα το λάβει σοβαρά υπόψη του.

 2. αν-αν avatar
  αν-αν 08/06/2014 10:17:24

  Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και ψηφίζω στις εκλογές Σαμαρά, έστω και με μισή καρδιά. Οι πάσης φύσεως συμμαθητές μου εδώ και δέκα χρόνια είναι συνταξιούχοι, γκρινιάζοντας ότι τους έκοψε τις συντάξεις τους, ελάχιστοι δε τον ψηφίζουν. Έχοντας πληρώσει τουλάχιστον 1.000.000 € στο ΤΣΜΕΔΕ (εισφορές+ 3% στα ακαθάριστα έσοδα) ευελπιστώ σε μια σύνταξη των 1000 €. Περιμένω όμως από τον Σαμαρά γρήγορα να φέρει τους μισθούς του Δημοσίου, τα επιδόματα και τις συντάξεις σε επίπεδα ανάλογα με τις αντίστοιχες εισφορές. Και δικαιοσύνη θα αποδοθεί και το Δημόσιο θα ελαφρυνθεί και οι φόροι θα μειωθούν,και πολλοί θα τον ανταμείψουν με την ψήφο τους.

  • mara.m avatar
   mara.m @ αν-αν 08/06/2014 11:19:49

   Ποιο 3% αγαπητέ μου στο ΤΣΜΕΔΕ; αυτό δεν το πληρώνετε απο την τσέπη σας. Το πληρώνει η εκάστοτε πελατεία σας.

   • αν-αν avatar
    αν-αν @ mara.m 08/06/2014 11:30:27

    Επί των μελετών του Δημοσίου, κύριε

   • my way avatar
    my way @ mara.m 08/06/2014 11:36:29

    ...και βέβαια όχι επί του όλου τιμήματος, ε;

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 08/06/2014 10:47:51

  Φύσει αισιόδοξη και με αταλάντευτη εμπιστοσύνη στον έναν, κάπως έτσι βλέπω την έκβαση του μοναχικού αγώνα http://youtu.be/vVKLl-ZBUwg

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ η Dimi 08/06/2014 17:28:14

   Ωραίο το μήνυμά σου Dimi.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Κυθήριος 08/06/2014 18:07:32

    Ευχαριστίες πολλές Κυθήριε.

 4. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 08/06/2014 11:54:16

  Στα σημερινά μέσα φαίνεται η στροφή της ΔΗΜΑΡ προς μία συμπαράταξη με τον Σύριζα και το Πασοκ με την προσθήκη του μιντιακού Ποταμιού ώστε πλέον να έχουμε την νέα αποκαθαρμένη Κεντροαριστερά με νέο ΑΦΜ που έτσι χωρίς χρέη , χωρίς παρελθόν , χωρίς ανάγκη φτιασιδώματος θα μπορεί να κυβερνάει στο μέλλον προς όφελος των γνωστών χορηγών της . Σε λίγο τα κανάλια θα αρχίσουν το νέο παραμυθάκι . Η νέα και ωραία κεντροαριστερά και απέναντι η γνωστή παλιά δεξιά που ασχολείται με το ναζιστικό μόρφωμα . Σαν να βλέπω το μέγκα στις 8 να λέει τα παραπάνω . Εννοείται ότι θα έχει ξεχαστεί το Καστελόριζο και τα μνημόνια θα τα έχει χρεωθεί ο Σαμαράς . Ετσι ο Σαμαράς συμπιεζόμενος εκατέρωθεν θα πάει σε εκλογές όταν ο Βενιζέλος αποφασίσει ότι το νέο σύστημα φτιάχτηκε και τραβήξει το χαλί . Πότε θα γίνει αυτό ? Αγνωστο ακόμη , αλλά με την αλλαγή της ΔΗΜΑΡ οι 180 της προεδρικής εκλογής δυσκολεύουν και άλλο , ενώ βέβαια ο Σύριζα δεν πρόκειται να δεχτεί να μην γίνουν εκλογές αφού έτσι θα έχει θέμα με τους οπαδούς του . Γιά μένα η υπόθεση θέλει ξεκαθάρισμα μέσα στο φθινόπωρο με εκλογές μετά από δήλωση του ΠτΔ ότι θα διευκολύνει τις εξελίξεις . Αλλά και η ΝΔ θέλει να ξεκαθαρίσει την πολιτική της και να πάψει να ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ . Αν θέλει να συγκυβερνά με κάποιον ας απευθυνθεί στον Σύριζα , όπου μπορούν να πάνε σε κυβέρνηση διετίας από σήμερα .

 5. NO avatar
  NO 08/06/2014 12:28:00

  Το ΠΑΣΟΚ έγινε ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αργά αλλά σταθερά γίνεται Χρυσή Αυγή.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ NO 08/06/2014 17:30:46

   Κι η Ντόρα,Ουρανία;

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/06/2014 13:22:39

  Hλιθιότητες Κακλαμάνη.Γιατί μια τέτοια πρόταση θα έφερνε σε δύσκολη θέση τη ΝΔ;Μάνα εξ ουρανού είναι. Απλώς ο αστείος Κακλαμάνης προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Καραμανλής έχει κάποια άλλη λύση από τον Σαμαρά επειδή αυτός όταν υπουργός Υγείας σκόρπαγε λεφτά με τη σέσουλα που βέβαια ήσαν δανεικά. @ Κοινός νους Το 1981 δεν επαναλαμβάνεται με οποιονδήποτε συνδυασμό.Υπάρχει πέρα από το χρέος το Σύμφωνο Σταθερότητας που υποχρεώνει σε ισοσκελισμένους προυπολογισμούς.Η κεντρο ή εσω ή εξω αριστερά θα υποχρεωθεί σε "δεξιά πολιτική" ή θα φύγει από την ευρωζώνη.Στη δεύτερη περίπτωση θα χρεωθεί την έξοδο και όλα ξαναρχίζουν από την αρχή.Ξέρουν και άλλοι να κάνουν παροχές με λεφτά που τυπώνουν στο Χολαργό,όχι μόνο η κεντροαριστερά.Βέβαια τι αξία θα έχουν αυτά είναι άλλο ζήτημα.

  • κοινός νούς avatar
   κοινός νούς @ ψυχραιμια 08/06/2014 17:08:31

   Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις τι συνδυασμοί θα υπάρξουν στην Ευρωζώνη , όταν το σύμφωνο σταθερότητας ζορίζει μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία , όπου ο Ολάντ έχει συντριβεί εκλογικά . Από την άλλη από πότε θεωρείτε δεξιά πολιτική αυτό που βιώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια ? Το δημόσιο δεν πειράχτηκε καθόλου , ο ιδιωτικός τομέας , τα ακίνητα , η οικοδομή διαλύθηκαν . Οι μικρομεσαίοι και γενικά οι αστοί οδηγήθηκαν στην ανεργία και είναι ανασφάλιστοι . Αν γιά κάτι κατηγορείται η κυβέρνηση είναι ακριβώς ότι δεν έκανε δεξιά πολιτική . Οι αριστεροί βέβαια συνεχίζουν να παραμυθιάζουν τους πάντες .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.