#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/02/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε "ελεύθερη πτώση" τα κρατικά έσοδαΌταν κάποιος βλέπει τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού αντιλαμβάνεται ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Όχι μόνο ότι οι Έλληνες δεν έχουν και δεν πληρώνουν φόρους, αλλά και το γεγονός ότι  η συγκράτηση των δαπανών δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των περικοπών σε όλα, αλλά και ότι το κράτος δεν πληρώνει κανέναν. Έτσι, όμως, θα δημιουργηθεί μια επίπλαστη εικόνα με πλεονάσματα που καμιά σχέση δε θα έχουν με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία για τον Ιανουάριο, τα έσοδα σε σχέση με τον στόχο υστερούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ διότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους έμμεσους φόρους. Δηλαδή: 161.000.000 από ΦΠΑ, 157 εκατ. ευρώ λιγότεροι φόροι στα πετρελαιοειδή, έναντι του μηνιαίου στόχου, 133 εκατ. ευρώ λιγότερα από λοιπούς φόρους (χαρτόσημα, μεταβιβάσεις κεφαλαίων κλπ), 295 εκατ. ευρώ λιγότεροι φόροι κατανάλωσης, 181 εκατ. ευρώ λιγότερα από ειδικούς φόρους και ΦΠΑ στα καπνά, 134 εκατ. ευρώ λιγότερα από τέλη κυκλοφορίας.

Όλοι αυτοί οι έμμεσοι φόροι δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Δεν μπορούν να πληρώσουν ΦΠΑ, δεν βάζουν πετρέλαιο στα σπίτια τους και καταναλώνουν λιγότερη βενζίνη, δεν καταναλώνουν όπως παλιά, απέσυραν χιλιάδες πινακίδες αυτοκινήτων για να γλιτώσουν τα χαράτσια και τα ακριβά τέλη κυκλοφορίας. Και παράλληλα, έκοψαν ακόμη και το τσιγάρο. Το αποτέλεσμα είναι το κράτος που επέβαλε όλους αυτούς τους φόρους να μην εισπράττει τα έσοδα που υπολόγιζε. Αλλά λιγότερες είναι οι εισπράξεις και από τους άμεσους φόρους. Κι όλα αυτά καλύφθηκαν επειδή πληρώσαμε 103 εκατ. ευρώ από φόρους περασμένων ετών (δόσεις πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών του 2011 και προηγούμενα) και 109 εκατ. ευρώ από φόρους στα ακίνητα (λόγω ΕΕΤΗΔΕ κλπ).

Ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο παρουσίασε τελικά πλεόνασμα, κατά 177 εκατ. ευρώ, αντί για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για τον Ιανουάριο, επειδή συγκρατήθηκαν οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες κατά 679 εκατ. ευρώ (και ειδικά στο ΠΔΕ κατά 70%)και δεν δόθηκαν οι επιστροφές φόρων που είχαν προϋπολογιστεί.

Έτσι τα (προ επιστροφών φόρου) έσοδα διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 4,42 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,659 δισ. ευρώ (υστέρηση 239.000.000 ευρώ).

Η υστέρηση θα ήταν μεγαλύτερη κατά 268 εκατ. ευρώ, εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρούσε σε δραστική μείωση των επιστροφών φόρου που δικαιούνται να λάβουν οι φορολογούμενοι. Έτσι τον Ιανουάριο επεστράφησαν στους φορολογούμενους μόλις 43.000.000 ευρώ φόροι, ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι θα επιστραφούν 311.000.000 ευρώ.

Το ίδιο το κράτος δηλαδή που απαιτεί να πληρώσουμε τους φόρους μας, δεν επιστρέφει το ίδιο τους φόρους σε εκείνους που πρέπει. Καθυστερεί δραματικά να πληρώσει ενώ έχει περικόψει το ΠΔΕ, δηλαδή τις επενδύσεις κατά 70%. Κι έτσι λέμε πόσο καλά πάει η οικονομία.

Αυτά, όμως, είναι δημιουργική λογιστική άλλων εποχών. Είναι για πτυχιούχους ανωτάτης μπακαλικής και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Δε μπορεί σώνει και καλά να παρουσιάζονται προϋπολογισμοί πλεονασματικοί για τα μάτια του κόσμου. Η κατάσταση είναι δραματική, αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Από την άλλη, τα παραπάνω στοιχεία ίσως είναι κι ένα χαρτί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το πρόγραμμα δε βγαίνει και πρέπει να το αντιληφθούν πλέον και οι χαρτογιακάδες που έρχονται και ζητούν νέα μέτρα ή κόβουν ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 22/02/2013 11:18:03

  Το θέμα είναι ότι και η ίδια η τρόικα ξέρει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.
  Το ΔΝΤ γι'αυτό κάνει νερά από τη στιγμή που οι βασικές χρηματοδότριες χώρες του, όπως η Βραζιλία και η Βενεζουέλα, έχουν αντιληφθεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και το πρόγραμμα που εφαρμόζεται έχει αποτύχει πλήρως.
  Από την άλλη όλοι στην Ευρώπη θέλουν να εξασφαλίσουν στην Μέρκελ μια άνετη εκλογική νίκη τον προσεχή Σεπτέμβρη και δεν διανοούνται να αλλάξουν κάτι στο ελληνικό πρόγραμμα που βυθίζει τη χώρα σε όλο και μεγαλύτερη διάλυση.
  Η μόνη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συγκρουστεί με την τρόικα τώρα που έχει έστω και ένα πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα ως διαπραγματευτικό όπλο.
  Για αν καταφέρει αλλαγή των μνημονιακών όρων.
  Το Δημόσιο μπορεί να καλύψει τα έξοδα του και χωρίς την επόμενη δόση.
  Αν παμε βέβαια και απλά τ

  • Thales avatar
   Thales @ blue nile 22/02/2013 15:24:14

   Aγαπητέ blue Nile, δεν διαβάζεις antinews?
   Kοίτα τι δήλωσε προχτές ο ίδιος ο Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της για το 2012, σύμφωνα με την Τρόικα και αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά η επόμενη δόση», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
   Noμίζεις δεν ξέρει ο Κατής πότε δεν χωράει άλλο ζώο στο σπίτι του Χότζα? Η μήπως νομίζεις οτι θα του πεί αμέσως βγάλε έξω όλα τα ζώα?
   Οταν σε βράζουν στη χύτρα ταχύτητος αυτοί ελέγχουν και τον εξαερισμό για να μη σκάσει...Δεν είναι ανάγκη να μας τα πάρουν ΟΛΑ σε δυό μήνες. Εχουν χρόνια ολόκληρα μπροστά τους...
   Aυτή τη φορά η Τρόικα θα έλθει στην Αθήνα μόνο για τουρισμό και θα πεί μόνο "πάμε καλά" συνεχίστε...

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 22/02/2013 14:25:31

  "Από την άλλη, τα παραπάνω στοιχεία ίσως είναι κι ένα χαρτί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το πρόγραμμα δε βγαίνει και πρέπει να το αντιληφθούν πλέον και οι χαρτογιακάδες που έρχονται και ζητούν νέα μέτρα ή κόβουν ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα"

  Καραρχήν αυτό που μου αρέσει στην παραπάνω πρόταση είναι το "ίσως".
  "Ίσως είναι ένα χαρτί στις διαπραγματεύσεις". Μπορεί δηλαδή και να μην είναι, αν κρίνουμε βάσει της λογικής της τρόικας...

  Μου έρχεται στον νου κι εκέινος ο έλληνας, επίτροπος εσόδων κάτι, που έλεγε ότι: "είναι νωρίς να αξιολογήσουμε αν ο φόρος στα καύσιμα απέτυχε". Και μου γεννάται η απορία, πότε θα πάψει να είναι νωρίς... Παρακολουθώ την πορεία των εσόδων εδώ και πολύ καιρό. Κάθε 5-6 μέρες έχουμε νέα στοιχεία που φανερώνουν την κατακόρυφη πτώση τους. Ακόμη νωρίς είναι;

 3. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 22/02/2013 14:47:38

  Και αφού το πρόγραμμα δε βγαίνει γιατί η κυβέρνηση μας δε δηλώνει ότι πλέον δε δεχόμαστε τις επόμενες δόσεις και δεν απαιτεί να καθήσεις η τρόικα στο τραπέζι για επαναδιαπραγμάτευση ουσιαστική;;;;

  Γιατί η κυβέρνηση είναι προσκολλημένη στην αυστηρή τήρηση του προγράμματος και δεν τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της;;;;

  Τι περιμένει;;;;

  Να ακυρώσει τελικά το πρόγραμμα ο λαός;;;;

  Σε καλό δρόμο είναι...

 4. πολιτης avatar
  πολιτης 22/02/2013 15:22:57

  εφοσον το θεμα της χωρας εχει αναχθει σε μαθηματικο και εχει απαλειφθει απο τους παντες ο παραγων ανθρωπος ας το δουμε κι εμεις ετσι. γιατι λοιπον δεν υιοθετει η κυβερνηση τον "ορθο" τροπο υπολογισμου του χρεους κι ελλειματος των αποπεμφθεντων μελων της ΕΛΣΑΤ παρα αποδεχεται αυτο του διορισμενου προεδρου και υπαλληλου των δανειστων μας? γιατι με μια κινηση δεν αποπεμπει τον υποδικο προεδρο και να προβει στον εκ νεου υπολογισμο των δημοσιονομικων μεγεθων που μας οδηγησαν στον αποκλεισμο μας απο τις αγορες?

  παραλλληλα να προχωρησει στις διαρθρωτικες αλλαγες αλλα με τους πολιτες ζωντανους κι οχι στα προθυρα νευρικης κρισης.

 5. George avatar
  George 22/02/2013 17:23:30

  Μισθωτοί των 600 Ευρώ δεν μπορούν να πληρώσουν συντάξεις των 500-1000 Ευρώ που έτσι κι αλλιώς ο "δικαιούχος" της δεν πλήρωσε ανάλογες εισφορές. Αν δεν συμβιβαστούν σε λιγώτερα σύντομα δεν θα παίρνουν τίποτα και θα μας τελειώσουν και γρήγορα μια και θα πρέπει να πληρώνουν για γιατρό/φάρμακα. Ομοίως με τους ΔΥ, αν δεν μειωθεί ο αριθμός τους θα πεινάσουν. Οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα απλά βγαίνουν-χωρίς να το θέλουν- από την επίσημη οικονομία. Η γενιά του πολυτεχνείου δεν τα υπολόγισε καλά. Η βόμβα έσκασε ενώ αυτοί ήσαν ακόμα εδώ. Και μάλιστα χωρίς να μπορούν να κάνουν πια τίποτα.

 6. δημης avatar
  δημης 22/02/2013 22:32:16

  ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ..ΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ,ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΦΟΡΟ 100% Η΄ 0% ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.