Σε δικαστικό και πολιτικό κλοιό ο Βαρουφάκης - Στη Βουλή και η μήνυση για το Plan B
29/07/2015 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε δικαστικό και πολιτικό κλοιό ο Βαρουφάκης - Στη Βουλή και η μήνυση για το Plan B

Στη Βουλή διαβίβασε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος που υπέβαλε τη μηνυτήρια αναφορά αποδίδει στον τέως ΥΠΟΙΚ το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών (νόμος 2472/1997).

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μηνυτήρια αναφορά κατά του τέως ΥΠΟΙΚ που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από την εισαγγελιά του Αρείου Πάγου. Οι δύο προηγούμενες είχαν γίνει από τον πρόεδρο του κόμματος «Τελεία» Απόστολο Γκλέτσο και τον κ. Γιαννόπουλο. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε τις δύο αναφορές όπως προβλέπει το άρθρο 88 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Η Βουλή θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε άρση ασυλίας του πρώην υπουργού Γ. Βαρουφάκη, ενώ θα αποφασιστεί κι αν θα πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή (απαιτούνται 30 υπογραφές) ή εξεταστική (απαιτούνται 60 υπογραφές βουλευτών).

Με τον τρόπο αυτό οι εισαγγελείς εξήλθαν από το νομικό αδιέξοδο που είχαν περιέλθει και διαβίβασαν αμελλητί -σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών- τις επίμαχες αναφορές στη Βουλή για να αποφασίσει εκείνη εάν θα παραπέμψει ή όχι τον κ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Ομως, χθες, ομάδα δικηγόρων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο εναντίον όλων των μη πολιτικών προσώπων που φέρονται να συμμετείχαν στο Plan B.

Εξέταση
Οι πέντε δικηγόροι ζητούν να παρέμβει η Δικαιοσύνη με μια προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της κλειστής ομάδας του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, τα πρόσωπα αυτά έχουν διαπράξει κακουργηματικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και η παράβαση καθήκοντος. Κάνουν, επίσης, λόγο για προπαρασκευαστικές ενέργειες παραχάραξης του νομίσματος, ενώ ζητούν να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς, όπως αναφέρουν, υπήρχε μια ομάδα η οποία αποτελείτο από τουλάχιστον τρία μέλη, είχε δομή, ιεραρχία και σχέδιο αλλαγής νομίσματος.

Οι δικηγόροι σημειώνουν ότι η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών ανήκει στην αρμοδιότητα της ελληνικής Βουλής, ωστόσο τονίζουν ότι όπως προέκυψε από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις του πρώην υπουργού έχει συμμετοχή μια κλειστή ομάδα πέντε ατόμων της απόλυτης επιλογής του, τα οποία δεν είναι πολιτικά πρόσωπα.

Κατά τους δικηγόρους έχουν και αυτοί ευθύνες, που πρέπει να διερευνηθούν. Με τον τρόπο αυτό η συγκεκριμένα μηνυτήρια αναφορά δεν θα πάει όπως οι άλλες στη Βουλή. Χθες η Ευτ. Κουτζαμάνη διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες αυτών των προσώπων. Αν κάποιο από αυτά τα πρόσωπα πει ότι είχε πάρει εντολή από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, τότε η έρευνα θα πρέπει να σταματήσει και να διαβιβαστεί επί τόπου στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο στόχαστρο
Από την πλευρά της επίσημης κυβέρνησης συνεχίζουν να κρατούν αποστάσεις από τον κ. Βαρουφάκη. Μιλώντας χθες στον real, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός όφειλε να έχει ένα σχέδιο απέναντι σε όσους ήθελαν ένα Grexit αλλά ως αμυντική γραμμή. «Ως αμυντική γραμμή, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας όφειλε να ζητήσει μια τέτοιου τύπου ενημέρωση και σχεδιασμό. Εάν δεν το είχε κάνει, θα ήταν ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός».

Πάντως, ο πρώην υπουργός έχει μπει στο στόχαστρο όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και συναδέλφων του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Πανούσης, μιλώντας προχθές το βράδυ στον Σκάι, ήταν ιδιαίτερα σκληρός λέγοντας: «Πολλοί πολιτικοί παίζουν στο όριο της Δημοκρατίας, για να μην μιλήσω για εσχάτη προδοσία. Ο κ. Βαρουφάκης και άλλοι νομίζουν πως έχουμε λαϊκή δημοκρατία». «Με τη σωρεία των αντιφατικών δηλώσεων που κάνει, δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα και η συμπεριφορά του είναι ζημιογόνος. Με αυτά που δηλώνει ρίχνει νερό στο αυλάκι αυτών που δεν θέλουν να βγει η χώρα από αυτή τη στενωπό και συντηρούν το φάντασμα του grexit», είπε ο Γ. Βαρεμένος.

Politico

Ο στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ μίλησε στο περιοδικό Politico και αποκάλυψε το σχέδιο δράσης της ομάδας Βαρουφάκη και πως δρούσε υπό άκρα μυστικότητα για την εφαρμογή του περιβόητου «plan B».

Ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη ξεκαθαρίζει πώς δεν πρόκειται για μία επιχείρηση απατεώνων, αλλά μιλά για ανταλλαγή πληροφοριών με κρυπτογραφημένα email, συναντήσεις σε απομακρυσμένα μέρη και πως υπήρχε μία «ομερτά», καθώς κανείς από τη συγκεκριμένη ομάδα δεν μπορούσε να συζητά αυτό το σχέδιο με κανέναν απολύτως.

Μάλιστα, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ δηλώνει στο περιοδικό Politico πως σε όλα όσα έκαναν δεν υπήρχε τίποτα αμφίβολο, αν και, όπως σημειώνει, γνώριζαν όλοι πως οι κινήσεις τους μπορούσαν να παρερμηνευτούν.

Ο... χάκερ «άδειασε» τον παιδικό του φίλο

Διπλό «άδειασμα» δέχθηκε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με τα όσα έχει υποστηρίξει για το σχέδιο Β. Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η διάψευση των λεγόμενών του από τον προσωπικό του φίλο, γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, κ. Μ. Χατζηθεοδώρου.

Ο άνθρωπος που είχε χαρακτηριστεί από τον πρώην υπουργό ως ο «χακεράς» που θα έκανε την υποκλοπή των φορολογικών στοιχείων για τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος υποστήριξε χθες πως ούτε αυτός, ούτε η Γενική Γραμματεία έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της.

Τονίζεται επίσης, ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει θεσπίσει διαδικασίες αυστηρών προδιαγραφών που εγγυώνται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και καθιστούν αδύνατες τέτοιου είδους επεμβάσεις από οποιονδήποτε.

H απάντηση αυτή ουσιαστικά «αδειάζει» τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι ήταν σε γνώση του παιδικού του φίλου όλο το σχέδιο και πως θα μπορούσαν να φτιάξουν παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το γεγονός ότι ο προσωπικός του φίλος διαψεύδει τον πρώην υπουργό μένει να διερευνηθεί αν ισχύει. Η ΕΔΕ που διέταξε η Κ. Σαββαΐδου θα αποκαλύψει τα «ίχνη» μιας πιθανής «εισβολής» στα φορολογικά δεδομένα των πολιτών. Ομως, το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Βαρουφάκης να έχει ονοματίσει τον παιδικό του φίλο και να τον εμπλέκει σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση; Εκτός κι αν ο κ. Χατζηθεοδώρου επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από τα όσα έχουν αποκαλυφθεί.

Από την άλλη, ανυπόστατους χαρακτήρισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα. Η κ. Αντρέεβα τόνισε αντίθετα ότι η Γ.Γ. Εσόδων είναι μια αυτόνομη υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δεξιος  αγωνιστης avatar
  δεξιος αγωνιστης 28/07/2015 16:42:25

  Επιτελους αρχισαν να κινουνται υγιεις βουλευτες και να πραττουν τα δεοντα για τα οποια τους εξελεξε ο λαος.Καντε ολοι το καθηκον σας χωρις φοβο και οι σωφρονες Ελληνες ειναι κοντα σας.Αρχιζουν και τριζουν τα σαθρα θεμελια της Βαστιλλης που ειχαν κλεισει τον λαο 6 μηνες.Ελπιζουμε και αλλοι βουλευτες να ακολουθησουν.Μην τους αφησετε να αλωσουν τα οσια και τα ιερα του εθνους.Αντισταθειτε μεχρις εσχατων.Ακομη κι αν χρειαστει να δωσουμε μαχες ,δεν πρεπει να διστασουμε.Πανω απ ολα η πατριδα.

 2. λαέρτης avatar
  λαέρτης 28/07/2015 19:27:19

  μόνο 4 το υπογράφουν???????? Οι άλλες οι κότες που κουρνιάζουν άραγε??? Κορίτσια όλα καλά με Βαρουφάκη και ΣΥΡΓΕΛΑ ??? Μήπως ενοχλεί το ύφος του σχολίου ??? Συγγνώμη για το θράσος μου που μόνο χρήματα έχασα από το ελεύθερο επάγγελμα μου και το πολύ πολύ την ίδια την δουλειά μου!!!!! Άλλωστε νιώθω την ασφάλεια ότι αν πάνε τελείως χάλια τα πράγματα θα στέλνω τα παιδιά συσσίτιο!!! Αντουανέττες μου συγγνώμη που σας ξύπνησα !!! φτιάξτε δέρμα εσείς κι ο κόσμος θα το εκτιμήσει!!!!

 3. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 28/07/2015 22:15:52

  Σωστοί, @ δεξιέ αγωνιστή και @ λαέρτη!

 4. d8 avatar
  d8 29/07/2015 13:16:13

  Εγώ πάντως σκέφτομαι, πως ένας τύπος διαθέτων το IQ του κ. Βαρουφάκη δεν μιλά ποτέ τυχαία και λέει μόνον αυτά που συνειδητά επιλέγει να πεί. Δεν του ...ξεφεύγουν οι ''ενοχοποιητικές πληροφορίες''. Κάπου το πάει, θα μάθουμε που....

 5. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 29/07/2015 16:19:16

  Βαρουφάκης στο Stern: "H μητέρα μου ήταν μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης" Σε εκτενή συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, o πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξετάζει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα. "Πάνω σε αυτό το θέμα οικοδόμησα και την οικονομική μου καριέρα", λέει ο πρώην υπουργός προς το γερμανικό περιοδικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εισαγωγή του παράλληλου νομίσματος δεν είναι μία απλή υπόθεση. "Γι αυτό χρειάζεται κανείς όλους τους διαθέσιμους πόρους Know-How. Τα διαθέτει άραγε αυτά η Ελλάδα; Σε αυτές τις θεωρητικές σκέψεις το ζητούμενο ήταν πάντα να ενισχύσουμε τη διαπραγμαευτική μας θέση". Όπως διηγείται, ο ίδιος αισθανόταν ότι βρισκόταν σε πόλεμο. "Ένας οικονομικός πόλεμος. Σήμερα δεν χρειάζεσαι πάντσερ για να επιβληθείς σε κάποιον. Έχεις τις τράπεζες. (...) Από τον Ιανουάριο είχαμε ένα "πολεμικό συμβούλιο", πέντε έξι άτομα, που ασχολούνταν με το σενάριο του Grexit". Από κοινού "εξετάζονταν αλλά και απορρίπτονταν όλα τα πιθανά σενάρια". Ο ίδιος διαψεύδει πάντως τις φήμες που τον θέλουν να παίρνει τα χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας για να πληρώσει. συντάξεις. "Ποτέ δεν σκεφτήκαμε κάτι παρόμοιο με μία διάρρηξη. Δεν είμαστε τυχοδιώκτες". "Συμπαθώ τον Βόλφγκανγκ" Στις συνεδριάσεις, όπως λέει, βίωνε "ένα ψυχολογικό πόλεμο σε όλα τα επίπεδα". Ο ίδιος παρέμενε ήρεμος, αν και συχνά παρατηρούσε "άξεστες και απολίτιστες" συμπεριφορές. Ο Β. Σόϊμπλε, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, "είναι σε θέση να εκραγεί και να γίνει πολύ αυστηρός. Μιά φορά είδα πώς αποπήρε τον επικεφαλής του Eurogroup Ντάϊζελμπλουμ, δεν είναι ωραίο. Με εμένα δεν το έκανε ποτέ, ήταν πάντα πολύ φιλικός. Τον εκτιμώ, συμπαθώ τον Βόλφγκανγκ. Και αυτός, εκτιμά, πιστεύω, τις γνώσεις μου". Ο Σόϊμπλε σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει "και το λέει μάλιστα ανοιχτά: μιά αυταρχική Ευρώπη, πολύ λιγότερο κοινωνικό κράτος". Απογοητευμένος από τον Γκάμπριελ Βαθύτατα απογοητευμένος δηλώνει ο πρώην υπουργός από τον αντικαγκελάριο και Υποικ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Καταρχήν, η μεταξύ τους σχέση ήταν "σχεδόν αδελφική". "Δεν υπήρχε ίχνος διάστασης απόψεων. Ήταν φανταστικά, σαν να μιλούσα με μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Έναν σύντροφο. Και μετά, λίγο μετά, μαθαίνω ότι μάς κακολογεί. Απίστευτο". Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης. Χαρακτηρίζει δε την 13η Ιουλίου, οπότε η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε το τρίτο πακέτο στήριξης, ως "τη μεγαλύτερη επίθεση σε βάρος της Δημοκρατίας από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου". Η μητέρα μου ήταν μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης Από τα παιδικά του χρόνια, όπως διηγείται ο Γιάνης Βαρουφάκης, αισθάνεται πολιτικό όν. "Αυτό έχει να κάνει με την οικογένειά μου". Κατά τον εμφύλιο, όπως λέει, ο πατέρας του ήταν επί τέσσερα χρόνια έγκλειστος και κάθε τόσο έπεφτε θύμα βασανισμών. Ο λόγος: "αρνούνταν να καταδώσει κομμουνιστές. Ήταν ένας φιλελεύθερος άνθρωπος, μεγαλωμένος στο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης". Κατά τη διάρκεια της Χούντας, ένας θείος του ήταν στη φυλακή "καταδικασμένος σε θάνατο. Κάτι τέτοιο σε πολιτικοποιεί", όπως λέει. Η μητέρα του αντίθετα, ήταν μετά τον παγκόσμιο πόλεμο "μέλος μιας ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης. Μισούσε όλους τους αριστερούς". Μία από τις αποστολές της ως μέλος της οργάνωσης, ήταν να κατασκοπεύει τον πατέρα του. "Έτσι γνωρίστηκαν". Με τη Γερμανία ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει στενές σχέσεις, όπως λέει. "Όταν ήμουν τριών χρονών άρχισα να μαθαίνω γερμανικά. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας άκουγα στα κρυφά με τους γονείς μου κάτω από την κουβέρτα τις εκπομπές της Deutsche Welle. Ήταν η σύνδεσή μας με την ελευθερία". Κατά τη διάρκεια της Χούντας περνούσε κάθε καλοκαίρι με την οικογένειά του "τις διακοπές στη νότια Γερμανία και την Αυστρία - ήταν μιά μικρή φυγή από τη δικτατορία". Skai.gr Ειδήσεις Πολιτική | Deutsche Welle - Κώστας Συμεωνίδης | 29/07/2015 @12:11

  • δεξιος  αγωνιστης avatar
   δεξιος αγωνιστης @ Δήμητρα Μ. 29/07/2015 18:18:06

   Μονο ο Τσε Γκεβαρα και ο Βελουχιωτης ελειπαν κατω απο την κουβερτα.Ελπιζω να ηταν απο αγνο παρθενο μαλλι.

 6. Αχιλλέας Π. avatar
  Αχιλλέας Π. 29/07/2015 21:35:12

  Για το Λαφαζάνη και το "ντού" στο Νομισματοκοπείο καμμία καταγγελία, ή μήπως θεωρείται νόμιμο?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.