#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/01/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε άμεση μείωση του κράτους προχωρά η κυβέρνησηΚαταργούνται άμεσα 8 φορείς του Δημοσίου και συγχωνεύονται 197 νομικά πρόσωπα ενώ μέχρι την άνοιξη άλλοι 1.500 φορείς και οργανισμοί παύουν να υφίστανται. Δηλαδή συνολικά 1.700 φορείς και οργανισμοί που στεγάζονται σε δεκάδες κτίρια και ξοδεύουν μεγάλα ποσά για λειτουργικές δαπάνες.  Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο  με τίτλο «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», η συζήτηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή από την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη με την ψήφισή του.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης η διαδικασία, που ξεκινά τώρα, θα συνεχιστεί και «θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα βασίζεται στην αξιολόγηση για τη συγχώνευση ή κατάργηση των φορέων.

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης, για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος παρουσίασε ενδεικτικά τα εξής στοιχεία:

-μόνο οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είναι 1504 στην Ελλάδα ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περί τους 300 και η Σουηδία περί τους 400.

- το δημόσιο λειτουργεί σε 34.500 κτίρια ανά την Ελλάδα.

- Με βάση ανάλυση της Eurostat του 2011, η Ελλάδα δαπανά το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ ποσοστό του ΑΕΠ στις δαπάνες  που κατηγοριοποιούνται ως  δαπάνες για την  «Οργάνωση και Λειτουργία του κράτους»: 11,1% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 6,5%.

Με στόχο τον δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει, όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον έλληνα φορολογούμενο».

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, και όσοι από αυτούς δεν μετακινούνται αλλά και όσοι αλλάζουν φορέα μετακινούμενοι, διατηρούν τη σχέση εργασίας στον φορέα όπου ανήκουν ή σε αυτόν στον οποίο μετακινούνται.

Η μόνη περίπτωση μετατροπής της εργασιακής σχέσης από δημοσιοϋπαλληλική σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διότι καταργείται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι η ένταξη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών -ΕΙΕ (69 μόνιμοι υπάλληλοι) - λόγω ενοποίησης με νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δημιουργίας νέου προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Η διαδικασία  των αναδιαρθρώσεων αφορά  4.514 εργαζόμενους, από τους οποίους στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων μετακινούνται 3695 (οι μόνοι που δεν μετακινούνται είναι οι 26 εργαζόμενοι της ΔΕΘ, οι 210 εργαζόμενοι του ΕΙΕ και οι 487 εργαζόμενοι του ΕΚΕΤΑ).

Ένσταση  αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την ενόχληση του υπουργού κ. Μανιτάκη ο οποίος είπε ότι «κάποιοι συνταγματολογούν, πολιτικολογούν και αερολογούν». Χαρακτήρισε μάλιστα εξωφρενικά τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας που προέβαλλε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tarzan avatar
  tarzan 09/01/2013 07:56:19

  Μια ζωή αντίδραση …η Ζώη και Λαφαζανης

 2. Gik avatar
  Gik 09/01/2013 09:42:26

  "Aμεσα" εννοεί εντός του ...2015.

 3. Μπούμστος avatar
  Μπούμστος 09/01/2013 10:20:11

  Ο αριθμός των βολευτών πότε θα μειωθεί ;

 4. Arthur Bishop avatar
  Arthur Bishop 09/01/2013 13:42:23

  Εγώ θα σταθώ στο ότι
  "η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει, όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς... » "

  Ας ψάξουμε λοιπόν να βρούμε ποιες δραστηριότητες του δημοσίου θα μπορούσαν να μην τις θέλουν οι "ιδιωτικοί φορείς".
  -Παιδεία?
  -Υγεία?
  -Έρευνα?
  -Κοινωνική Ασφάλιση (συντάξεις κλπ)?
  -Ενέργεια?
  -Δρόμοι, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια?
  -Αστυνομία?

  Για τα παραπάνω έχω μια άποψη αλλά ας μιλήσω για αυτό που θεωρώ σίγουρο. Οι ιδιωτικοί φορείς δεν θέλουν τον στρατό. Ο στρατός έχει μόνο έξοδα τόσο σε περίοδο ειρήνης, όσο και σε πολέμου. Ο στρατός να είστε σίγουροι θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, θα τον πληρώνει το "κοινωνικό σύνολο" αγοράζοντας τα όπλα των "επενδυτών" για να προστατεύεται από τους "εχθρούς". Για τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά δεν ξέρω τι άποψη έχουν οι "ιδιωτικοί φορείς".

 5. Kimon avatar
  Kimon 09/01/2013 14:10:33

  Η συγχώνευση του ΕΚΚΕ με το ΕΙΕ πρέπει να τοποθετηθεί σε πολιτικό πλαίσιο, επί τη βάσει του αριστερού προφίλ του ΕΚΚΕ, της καλής σχέσης του με το αριστερό, και όχι μόνο, κράτος και παρακράτος, και την προώθηση της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.
  Το ΕΚΚΕ αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο του ανθελληνισμού στην Ελλάδα. Είναι το βασικό όργανο που προωθεί την εγκατάσταση των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, με το να υλοποιεί οδηγίες της ΕΕ μέσω καλά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ώστε να χορηγηθεί το δικαίωμα ψήφου στους λαθρομετανάστες, αφού πρώτα δημιουργήσει το νομικό και διοικητικό πλαίσιο που θα τους εφοδιάσει με τα απαραίτητα χαρτιά νομιμότητας. Αποτελεί ένα ισχυρό συγκοινωνούν δοχείο με τις διάφορές ΜΚΟ, και οι ανθελληνικές δραστηριοτητές του, υπό την μορφή προγραμμάτων, χρηματοδοτούνται από δημόσιους οργανισμούς και την ΕΕ, όπως φαίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του. Επίσης, διάφοροι «προοδευτικοί και δημοκρατικοί» συμπολίτες μας έχουν συμμετάσχει στο διοικητικό τους συμβούλιο, όπως ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σήμερα, Γ. Πανούσης που κατέθεσε και την σχετική τροπολογία που σου έστειλα, ο πρώην φίλος του Α. Παπανδρέου καθηγητής Τσουκαλάς, τον οποίο για κάποιο διάστημα την δεκαετία του 1990 η αστυνομία τον υποπτεύετο ότι ήταν ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη, κλπ. Όσο αφορά την ιστορία της ίδρυσής του, είναι άξιον λόγου ότι μετά την ανακοίνωση της ένταξής του στο ΕΙΕ, τα αριστερά στοιχεία του παρελθόντος του έχουν εξαφανισθεί από το διαδίκτυο (http://www2.ekke.gr), όπως και οι συνθέσεις των προηγουμένων του διοικητικών συμβουλίων. Έτσι αναφέρεται ότι ιδρύθηκε από την αιγίδα της Unesko το 1959, αλλά υποκρύπτεται ότι έγινε ΝΠΔΔ το 1968 επί Παπαδόπουλου. Με διακομματική συναίνεση, η συγχώνευση δημιουργούν ένα μόρφωμα ΝΠΙΔ (ΕΙΕ) και ΝΠΔΔ(ΕΚΚΕ) με σκοπό να διαιωνίσουν τα προνόμια των βολεμένων αριστερών του ΕΚΚΕ. Ενώ στους άλλους οργανισμούς καταργούνται οι νομικές υπηρεσίες στην περίπτωση του ΕΚΚΕ την φορτώνουν στο ΕΙΕ επειδή ο υπουργός της ΔΗΜΑΡ Μανιτάκης είναι φίλος με τον νομικό συμβουλο του ΕΚΚΕ, καθηγητλης και αυτός. Η ΝΔ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου!!!!!!!

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Kimon 09/01/2013 19:33:17

   Ε..... ακουει κανεις εκει στου Μαξιμου ,Ρηγιλλης ,Συγγρου και οπου αλλου βρισκεται κανενα ευηκοο ους !!Στο χωριο μου σε τετοιες περιπτωσεις αρχιζουν το βρρρρ..τσαμ...τσαπ...βρρρ μπας και παρει χαμπαρι και κουνηθει κανενα ζωντοβολο !

 6. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 09/01/2013 20:00:05

  Δεν αλλαζει κατι ουσιαστικο. Το μεγαλο διεφθαρμενο δημοσιο θα γινει λιγο πιο μικρο αλλα εξισου διεφθαρμενο. Οταν καταλαβουμε οτι σημασια εχει η αποδοτικοτητα, η διαφανεια και γενικως η ποιοτητα και πραγωγικοτητα του και οχι κατ' αναγκη το μεγεθος του θα παμε μπροστα.

  Το προβλημα στην Ελλαδα ειναι οτι οι αλλαγες γινονται παντα για εξυπηρετηση ιδεολογιων και οχι στρατηγικων. Το επικειμενο τσουναμι αποκρατικοποιησεων κερδοφορων ΔΕΚΟ (τις ζημιογονες τι να τις κανει ο ιδιωτης;) ειναι το ιδιο ακριβως με το τσουναμι κρατικοποιησεων του '80. Γινονται για τον ιδιο σκοπο (εξυπηρετηση ιδεολογιων) και θα εχουν την ιδια καταληξη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.