#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/02/2011 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου προχωρά η νέα ιρλανδική κυβέρνηση
Ο αρχηγός του Fine Gael, Enda Kenny ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση, αναζητώντας συμμάχους. «Δεν θέλω οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν σε χρόνο», δήλωσε. «Δεν πρέπει να δείξουμε σημάδια αναποφασιστικότητας προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ, εν όψει μάλιστα της συνάντησής μας τον Μάρτιο».

Το αποχωρών από την εξουσία κόμμα Fianna Fail, είχε δεχτεί πακέτο βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους €67.5 δισ.  με τους επαχθείς όρους του δανείου, να έχουν αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στη προεκλογική εκστρατεία.

Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 11 Μαρτίου για να συζητήσουν τρόπους εφαρμογής ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρεών, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέπουν τέτοιου είδους κρίσεις από το να ξανασυμβούν.

Τα δυο ιρλανδικά κόμματα που αναμένεται να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, έχουν δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτούν κάποιους από τους όρους του πακέτου βοηθείας, και να μειώσουν το επιτόκιο ύψους 6% που επέβαλλε  στη χώρα η ΕΕ.

Όπως δήλωσε η νεοεκλεγείσα Joan Burton, εκπρόσωπος των Εργατικών σε θέματα οικονομίας: «Το ξεκάθαρο μήνυμα του ιρλανδικού λαού προς το ΔΝΤ, την ΕΕ, και την ΕΚΤ, είναι ότι οι όροι του δανείου θα πρέπει να επανεξεταστούν, και αυτό περιμένουν οι ψηφοφόροι από τη νέα βουλή που θα προκύψει».

Το κεντροδεξιό Fianna Fail που κυβερνά εδώ και 13 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η Ιρλανδία έγινε μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη από πλευράς κατά κεφαλήν εισοδήματος, τελικά την οδήγησε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θύμα των κρατικών υπερβολών.

Όπως όλα δείχνουν, στο Δουβλίνο, που αποτελεί το 1/3 του συνολικού πληθυσμού,  το Fianna Fail  θα περιοριστεί σε μια μόνο έδρα από τις συνολικά 47. Αυτή την έδρα τη κερδίζει ο Brian Lenihan, ο υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, που το 2008 αποφάσισε να δώσει εγγυήσεις για τα ομόλογα που εξέδωσαν οι σε πλήρη κρίση ευρισκόμενες τράπεζες της Ιρλανδίας.

Ενώ όμως οι ψηφοφόροι απέρριψαν το Fianna Fail , μάλλον δεν απορρίπτουν εντελώς και το πρόγραμμα λιτότητας που επεβλήθη στη χώρα από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Το Fine Gael δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τις περικοπές ύψους €9 δισ. μεταξύ 2012 και 2014, όπως ακριβώς υποσχέθηκε και η απερχόμενη κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι Εργατικοί  θέλουν οι περικοπές να γίνουν σε μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα, και διαφωνούν στην υπάρχουσα ισορροπία περικοπών και αυξήσεων φόρων.

Μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι να αποφασίσει το πόσα θα επενδύσει στο τραπεζικό σύστημα, και το κατά πόσο θα μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες των κατόχων τραπεζικών ομολόγων.

Το κόστος της διάσωσης των τραπεζών στα τέλη του 2010 ήταν €46.3 δισ. ενώ αν χρειαστεί, υπάρχουν ακόμη €35 δισ. διαθέσιμα, ως μέρος του πακέτου βοήθειας της ΕΕ. Τα διάφορα Stress tests που γίνονται στις τράπεζες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, και τότε θα αποφασίσει οριστικά και η κυβέρνηση.

Το πρόβλημα χρέους της χώρας απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης, και αν η νέα κυβέρνηση προσπαθήσει να επιμηκύνει τα χρέη των τραπεζών, θα υπάρξουν απώλειες για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Ακόμη μεγαλύτερες ζημιές θα υποστούν οι τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης, αν τελικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Τα προβλήματα της Ιρλανδίας οφείλονται κυρίως στον επιθετικό δανεισμό από πλευράς τραπεζών, προς τις εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων.

Η ανεργία πλησιάζει στο 14%, ενώ τα επόμενα 2 χρόνια αναμένεται να μεταναστεύσουν  περίπου 100.000 Ιρλανδοί, με σκοπό να βρουν δουλειά αλλού

Παρά το οικονομικά απαισιόδοξο μέλλον, και τη γενική δυσαρέσκεια με τους όρους που συνοδεύουν τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, το Sinn Fein δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το κλίμα και να οδηγηθεί στην εξουσία, αν και θα έχει αρκετούς  περισσότερους βουλευτές πλέον. Το Sinn Fein διεξήγαγε τη προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενο να απορρίψει το πακέτο στήριξης, να ακυρώσει τις αποπληρωμές όλων των τραπεζικών ομολόγων, αλλά να ξοφλήσει όλα τα κρατικά χρέη.

Τέλος, πολλοί από τους νεοεκλεγέντες ανεξάρτητους βουλευτές είναι κεντροαριστεροί, και επίσης πολέμιοι του πακέτου βοήθειας, ενώ αντιτίθενται στην αποπληρωμή των τραπεζικών χρεών από πλευράς κράτους.

 

S.A.-Wall Street Journal

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 27/02/2011 21:42:48

  Αντε και στα δικα μας.

  • IMF (ΔΝΤ) avatar
   IMF (ΔΝΤ) @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 28/02/2011 13:55:40

   Μου έκαναν τα μούτρα κρέας

 2. Misha avatar
  Misha 27/02/2011 21:47:30

  To αληταριάτο των «Διεθνών Αγορών» και οι παπαγάλοι τους στα ΜΜΕ , από τον δον Τερμπεντέρη μέχρι τον φον Κωνσταλέξι, είχαν προεξοφλήσει από το τέλος του 2010 πως και είναι ζήτημα ημερών η «μνημονιοποίηση » της Πορτογαλίας και θέμα εβδομάδων η αντιστοιχη μουμιοποίηση της Ισπανίας.

  Τώρα όμως φεύγει μέσα απο τα χέρια των ταριχευτών λαών και κοινωνιών και η ατίθαση Ιρλανδία , που νόμισαν πως κατάφεραν να παραχώσουν στο μαυσωλείο της ΕΚΤ !

  Η μόνη που βαδίζει απαρέγκλιτα τον δρόμο της αποσύνθεσης είναι η Ελλάδα του ΓΑΠ!

  Ωρέ Έλληνες !!!! Ωρέ Έλληνες , ξυπνάτε ωρέ!!!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Misha 28/02/2011 01:00:15

   Μίσα, δεν ξέρω πόθεν αντλείς τη βεβαιότητά σου για το ότι η Ιρλανδία "φεύγει από τα χέρια των ταριχευτών λαών".

   Όπως απάντησα και παρακάτω, στο κείμενο αναφέρεται: "Ενώ όμως οι ψηφοφόροι απέρριψαν το Fianna Fail , μάλλον δεν απορρίπτουν εντελώς και το πρόγραμμα λιτότητας που επεβλήθη στη χώρα από το ΔΝΤ και την ΕΕ."

   Άρα, πού τους βλέπεις να "φεύγουν"; Μόνο οι Μαγυάροι κατάφεραν να πουν σθεναρό και ξεκάθαρο ΟΧΙ, αλλά φοβάμαι ότι ο Σαμαράς δεν είναι διατεθιμένος να γίνει Ορμπάν (μολονότι όλοι μας αυτό περιμένουμε)...

   • Misha avatar
    Misha @ Αυριανιστής 28/02/2011 10:05:03

    Aυριανιστή

    Θα δουμε. Δε μου φαίνεται πάντως πως οι ιρλανδοί πολυσυμφωνουν με τον Κοέν τους και το μνημόνιο του...
    Το ιρλανδικό ΠΑΣΟΚ πήρε 17% και 18 έδρες από 42% και 77 έδρες (σε σύνολο 166) που είχε στις προηγούμενες εκλογές.
    Το Εργατικό Κόμμα πήρε 22% από 12%!!!
    Το Σιν Φέιν 10 από 7% !!!

 3. Ηλίας avatar
  Ηλίας 27/02/2011 21:59:34

  Όπως δήλωσε η νεοεκλεγείσα Joan Burton, εκπρόσωπος των Εργατικών σε θέματα οικονομίας: «Το ξεκάθαρο μήνυμα του ιρλανδικού λαού προς το ΔΝΤ, την ΕΕ, και την ΕΚΤ, είναι ότι οι όροι του δανείου θα πρέπει να επανεξεταστούν, και αυτό περιμένουν οι ψηφοφόροι από τη νέα βουλή που θα προκύψει».

  Εικόνα από το δικό μας μέλλον [;]

 4. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 27/02/2011 22:02:02

  Και στα δικά μας

 5. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει! avatar
  Όμοιος ομοίω αεί πελάζει! 28/02/2011 00:45:24

  Ακριβώς εκεί είναι η λύση των προ βλημάτων. Η Ιρλανδία, το πολιτικό θαύμα της εφαρμογής όλων των κανόνων της αγοράς και των αφεντικών της , έχασε το παιχνίδι και έπεσε στα χέρια τους! Όπως εμείς!
  Η χαρά του Καμερον και των ομοίων του!
  Την έβαλαν επιτέλους στο χέρι τους! όπως και μας!
  Οι Ιρλανδοί θύμωσαν, διαδήλωσαν στενοχωρήθηκαν και πήγαν να ψηφίσουν!
  Εδώ σταματάνε οι ομοιότητες!
  Δεν τα σπάσανε τους μήνες που προηγήθηκαν, δεν πήραν τις πάλούκες τους και την υποκινούμενη οργή τους να κάψουν την βουλή! Έστω αυτή τη βουλή!

  Δεν σκέφτηκαν πχ οπως οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ , που ΗΞΕΡΑΝ οτι τον είχαν για κλείσιμο οι Πωλητές, να τον απαξιώσουν ένα χρόνο τώρα, απεργώντας ,απομακρύνοντας τους "πελάτες" τους από το φτηνότερο, καθαρότερο ασφαλέστατο μέσο μεταφοράς! Ξέροντας πως οι υποδομές που εγκαταλείπονται δεν ξαναλειτουργούν. Πως ο Οσε διασχίζοντας όλη τη χώρα, αν πωληθεί, θα είναι σαν να παραδίδεις οχυρά! Εντός των τειχών και αμάχητα!

  Οι Ιρλανδοί δούλεψαν, μαζεύτηκαν, έσφιξαν τα δόντια και περίμεναν το όπλο το μοναδικό, που οδηγεί στη "λύση", μέσα από την δημοκρατία και την διαφύλαξη της ενότητας και της εθνικής τους κυριαρχίας!
  ΨΗΦΙΣΑΝ!
  Τους έδιωξαν και τους καταχέριασαν!
  Δείτε την ανάλογη εδώ συμπεριφορά! Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών!
  Έκαναν οι μισοί ...αντίσταση από τους καναπέδες τους και άφησαν τα στρατά να ξανακανονίσουν τις τύχες τους! Αυτοί όμως ε,τελείωσε, αντιστάθηκαν!
  Και τα γκάλοπ δείχνουν πως άμα ξαναγίνουν εκλογές, ακόμα και πρωτιά, έστω αδύναμη, θα επιφυλάξουν για τον μεσίτη και τους παρατρεχάμενους του!
  Όποιος έχει τη δύναμη και τα κότσια να αντιπαρατεθεί, να πει αλήθειες και να εμπνεύσει τον κόσμο στο όραμα να σωθεί αυτός ο τόπος, πρέπει να βγει μπροστά! Να δώσει το παράδειγμα να μιλήσει και αγωνισθεί! Τα βοθροκάναλα και οι προβεβλημένοι ινστρουχτορές τους δεν είναι αλώνι για μάχες! Δυστυχώς!
  Αν δεν βρεθεί τρόπος να δούμε το πρόβλημα και να επεξεργαστούμε τη λύση του, μετά από μια σαρωτική εκλογική καταδίκη, που δεν θα επιβραβεύει τους Μημονολάγνους αλλά ούτε και τους επαγγελματίες διαχειριστές του Χάους που έκαναν εδώ και 40 χρόνια φυσική κατάληξη την πτώχευση και την υποδούλωση της πατρίδας μας , ηθικά ιδεολογικά και εθελόδουλα, όλα θα τελειώσουν.
  Ακριβώς 200 χρόνια μετά την ...ένοπλη σύγκρουση με τους ....φίλους μας τους Τούρκους , όπως έλεγε σε εκδήλωση του τουρκικού Ινστιτούτου Bab-I-Ali στη Κωνσταντινούπολη με θέμα "Ένα κοινό όραμα για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων", η κυρία Νδόρα!
  "Τα πρώτα χρόνια της συνύπαρξής μας (σ.σ. Ελλήνων και Τούρκων) μπορούν να θεωρηθούν ως η χιλιετία συγκρούσεων. Αυτό βέβαια, εξηγείται δεδομένων των πολλών ενόπλων συγκρούσεων που συνέβησαν ιδιαίτερα μεταξύ του 1071 και του 1453 και το 1821" !

  Τζάμπα εμπόλεμες συγκρούσεις αδέλφια!
  Κάποτε ο ΓΑΠ μας πούλησε το Ιρλανδικό όνειρο ως μονδέλο!
  Καιρός είναι να του κάνουμε αυτή τη φορά το χατίρι!
  Δουλειά, προσφορά και ψήφο!!!!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Όμοιος ομοίω αεί πελάζει! 28/02/2011 00:57:11

   Μην είσαι και τόσο βέβαιος για το ότι "εκεί σταματάνε οι ομοιότητες με εμάς", όπως γράφεις.

   Γιατί στο κείμενο αναφέρεται καθαρά: "Ενώ όμως οι ψηφοφόροι απέρριψαν το Fianna Fail , μάλλον δεν απορρίπτουν εντελώς και το πρόγραμμα λιτότητας που επεβλήθη στη χώρα από το ΔΝΤ και την ΕΕ."

   Τι Ιρλανδία, τι Ελλάδα λοιπόν, ίδιος ο μαζοχισμός.

 6. A.M. avatar
  A.M. 28/02/2011 01:39:02

  Και στα δικά μας!
  Άντε... ξυπνάτε!

 7. ΝΚ avatar
  ΝΚ 28/02/2011 07:22:41

  "τελικά την οδήγησε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θύμα των κρατικών υπερβολών"
  Οι μόνες "κρατικές υπερβολές" ήταν ο εξαναγκασμός της χώρας να πληρώσει τους τζογαδόρικους τυχοδιωκτισμούς των τραπεζών.Αφήστε τα νεοφιλελεύθερα δόγματα...
  "όμοιος...πελάζει" δεν ξέρουμε (;) τι θα έκαναν οι Ιρλανδοί αν πέρναγε ένας χρόνος υπό κατοχή στη χώρα τους...
  "Τέλος, πολλοί από τους νεοεκλεγέντες ανεξάρτητους βουλευτές είναι κεντροαριστεροί, και επίσης πολέμιοι του πακέτου βοήθειας, ενώ αντιτίθενται στην αποπληρωμή των τραπεζικών χρεών από πλευράς κράτους"
  Αυτό είναι το πραγματικά ελπιδοφόρο μήνυμα!
  Στους 139 οι 21 είναι αδέσμευτοι (15%)!

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/02/2011 11:31:52

  Κατ αρχην οι νικητες των εκλογων ειπαν για αναδιαπραγματευση και οχι για αποχωρηση.Ειναι αλλο το επιπεδο του πολιτικου διαλογου στην Ιρλανδια.
  Βασικα παρομοια λεει και εδω ο Σαμαρας και κατηγορειται ως θολο μηνυμα και λοιδορειται για το αλλο μιγμα πολιτικης γιατι στην Ελλαδα ή εισαι με το κεφαλαιο και τους κακους και πρεπει να εισαι κακος ή εισαι με το λαο και δεν πληρωνεις τιποτα.
  Συγκρισεις λοιπον ειναι δυσκολες.

  • Κούκλος avatar
   Κούκλος @ ψυχραιμια 28/02/2011 19:21:44

   Ο δικός μας τι λέει;
   α) επαναδιαπραγμάτευση;
   β) αποχώρηση;
   γ) πέσε πίτα να σε φάω; Ουδείς γνωρίζει ποιες οι βουλές του κυρίου πάλυ ψέματα πάλι επανίδρυση πάλι ισότητα και λόγια του αέρα κλπ κλπ

 9. zbignew brezinski avatar
  zbignew brezinski 28/02/2011 18:05:38

  Το "υπόδειγμα" για την Ελλάδα, δεν είναι οι "αποχρώσεις" της υποδούλωσης μέσω μνημονίων, πακέτων "βοήθειας" και "σωτηρίας", και το "θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης". ***Είναι η ΙΣΛΑΝΔΙΑ***. Τα υπόλοιπα είναι παραλλαγές της οικονομικής υποδούλωσης, και όσοι τα διακινούν ανήκουν -είτε συνειδητά, είτε από φοβία/εθελούσια τύφλωση- στο ίδιο μαντρί με τη συμμορία ΓΑΠ / ΠΑΠάκη και Σία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.