#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/12/2012 15:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε Τούρκο μεγιστάνα η μαρίνα Φλοίσβου

[caption id="attachment_194362" align="alignnone" width="600" caption="Sahenk - Erdogan"][/caption]

Ο όμιλος Doguş Holding A.Ş. από το καλοκαίρι είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αγοράσει τέσσερις μαρίνες στην Ελλάδα και το σχέδιο φαίνεται πως ξεκίνησε να εφαρμόζεται. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χουσνού Ακχαν, είχε αναφέρει πως έχουν ετοιμαστεί οι συμβάσεις για την εξαγορά τους. «Εχουμε ήδη κάνει αίτηση στο υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας. Ευελπιστούμε πως σε λίγες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες», είχε αναφέρει.

Στόχος του τουρκικού ομίλου, όπως είχε αναφέρει ο Ακχαν, είναι οι μαρίνες της Κέρκυρας, της Λευκάδας και επίσης μαρίνες σε Αθήνα και Πελοπόννησο, χωρίς να τις κατονομάζει. Τελικά, το ξεκίνημα φαίνεται πως έγινε με τη μαρίνα Φλοίσβου.

Ο όμιλος Doguş Holding A.Ş., μέσω της θυγατρικής εταιρίας D Marin, ήδη διαθέτει τέσσερις μαρίνες στα παράλια του Αιγαίου και έχει ως στόχο την επέκτασή του σε όλη τη Μεσόγειο. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας (Garanti Bank), τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star, NTV Spor και CNBC-e) και παράλληλα κατέχει ηγετική θέση στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης είναι ο αποκλειστικός διανομέας των οχημάτων του ομίλου Volkswagen στην Τουρκία. Συνολικά, ο όμιλος Doğuş Holding A.Ş. διαθέτει περίπου 150 εταιρίες και απασχολεί 30.000 εργαζομένους.

Στην Τουρκία, κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, ο όμιλος, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει, προσφέρει τη στήριξή του προς την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τότε έχει αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο κυρίως στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου ευνοείται σε πολλούς διαγωνισμούς.

Το 2011 πολλοί δημοσιογράφοι που εργάζονταν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση Ερντογάν δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους. Λίγους μήνες μετά, ο όμιλος Dogan υποχρεώθηκε να πουλήσει το τηλεοπτικό δίκτυο Star στον όμιλο Doguş Holding A.Ş. και αργότερα ο ίδιος όμιλος άρχισε να γίνεται μειοδότης σε πολλούς διαγωνισμούς του τουρκικού Δημοσίου.

Παράλληλα, τώρα επενδύει στον τομέα της εστίασης και έχει εξαγοράσει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης, όπως τα «Nusr-Et», «Lacivert», «Κiva», καθώς και τα «τουρκικά Starbucks», όπως αποκαλούν οι γείτονές μας τα καφεζαχαροπλαστεία «Kahve Dünyası».

Λάτρης της Coca-Cola και της ΦενερμπαχτσέΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ της Doguş Holding A.Ş. είναι ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ, του οποίου η προσωπική περιουσία ξεπερνά τα 23 δισ. δολάρια. Θεωρείται ο Τούρκος κροίσος. Ανέλαβε τα ηνία του ομίλου αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή του ομίλου, Αϊχάν Σαχένκ, σε ηλικία 37 ετών. Νωρίτερα ο πατέρας του τον είχε τοποθετήσει σε πολλές διοικητικές θέσεις σε διάφορες εταιρίες του ομίλου.

Ομως, όταν ο Φερίτ ανέλαβε την εταιρία ήταν το 2001, τότε που η Τουρκία μαστιζόταν από τη χειρότερη οικονομική κρίση και ο ίδιος έπρεπε να σώσει τον όμιλο που επλήττετο σφόδρα, κυρίως στον τραπεζικό τομέα. Συγχώνευσε άμεσα τις τρεις τράπεζες που διέθετε τότε ο όμιλος, έλαβε δραστικά μέτρα και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την Doguş Holding A.Ş. με τη βοήθεια και της ραγδαίας ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ανθρώπινου Δυναμικού και το 1997 ολοκλήρωσε με πρωτιά το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σχετικά με τις Διοικήσεις Επιχειρήσεων.

Είναι παντρεμένος με την Αμερικανίδα Νταϊάνα Σαχένκ και έχουν μία κόρη. Η μεγάλη αγάπη του -εκτός από την οικογένεια και τον όμιλό του- είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της Φενερμπαχτσέ, της οποίας προσπαθεί να μη χάσει κανένα ματς. Στενοί συνεργάτες του τον σκιαγραφούν ως ένα από τα πιο δυναμικά μυαλά που διαθέτει η Τουρκία και ο ίδιος κάποιες φορές από το άγχος του καταναλώνει ακόμη και οκτώ κουτιά Coca-Cola μέσα σε ένα 24ωρο!

 Μανωλης Κωστίδης στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 08/12/2012 16:30:50

  Να υποθεσω οτι ερχονται οι ... Επενδυτες???

 2. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 08/12/2012 16:35:35

  ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ!

 3. Bob ο μάστορας avatar
  Bob ο μάστορας 08/12/2012 17:01:13

  Έτοιμη η απόβαση, κυριολεκτικά.
  Και οι πινακίδες στη φωτογραφία μιλούν garanti. Posta, fanatik, turk, kanal, radical, turk, star, cnn, turk.

 4. DIMX avatar
  DIMX 08/12/2012 17:32:32

  πεσαμε απ' τα συνεφα !

 5. Kραντωρ avatar
  Kραντωρ 08/12/2012 18:15:26

  Είναι η δεύτερη μαρίνα που περιέρχεται σε τουρκική ή για την ακρίβεια σε μικτή διαχείριση. Η πρώτη η μαρίνα Μυτηλίνης με συμμετοχή του «Έλληνος» Κουτσου Λιουτσου, ιδιοκτήτη των γνωστών Fola-Folie. Τώρα έχουμε συμμαχία Λάτση με την «βαθεία» Τουρκία και το «τουρκικό» CNN.
  Προτείνω να αναθέσωμε την άμυνα μας στην «φίλη και γείτωνα Τουρκία». Θα συμφωνούν βεβαίως και οι ανοιχτόμυαλοι Μάνος, Ανδριανόπουλος, ΝίκοςΔήμου, Μπουτάρης, ο ΓΑΠ της Μαργαρίτας , όλοι οι «ιστορικοί» τύπου Ρεπούση, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε δεκάδες, και πέντε πρεσβείες συμμάχων. Ο Στουρνάρας θα έχει επιτύχει την «δημοσιονομική ανάταξη»και οι τοκογλύφοι θα πάρουν πίσω τον ιδρώτα τους.

 6. anonymous avatar
  anonymous 08/12/2012 18:30:55

  Έχουν αποδεσμευτεί οι περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης ή έχουν αποζημιωθεί οι πρόσφυγες για τις χαμένες περιουσίες τους και δεν το πήρα χαμπάρι; Αυτός πως έρχεται εδώ και δεν ανοίγει μύτη;

 7. Stef avatar
  Stef 08/12/2012 18:45:59

  Οι Οθωμανοί ξανάρχονται. Ζήτω η...ανάπτυξη!!!

 8. mahmout avatar
  mahmout 08/12/2012 19:44:14

  23 ? σιγά μην είναι 203.

 9. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/12/2012 21:24:03

  Τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας...
  Ο ...πατριωτισμός της δήθεν "εθνικής αστικής" τάξης που έχουμε.

 10. DIMX avatar
  DIMX 08/12/2012 21:33:57

  Ο Πειραιας θα ζησει μεγαλες στιγμες με τον ερχομο των επενδυτων που θα θυμιζουν σκηνες απο την αξεχαστη πατριωτικη ταινια του Σακελαριου _Καλως ηρθε το δολλαριο_.

  • T.V avatar
   T.V @ DIMX 09/12/2012 10:36:10

   Καλως ηρθε η αναπτυξη!!!!

 11. roadrunner avatar
  roadrunner 08/12/2012 21:34:06

  Ήρθε και έδεσε με το σκηνικό που προβάλουν τα τουρκοσήριαλ ...

 12. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 08/12/2012 21:41:24

  Ερώτηση: Πού ανήκε μέχρι τώρα η Μαρίνα Φλοίσβου;

  • Kραντωρ avatar
   Kραντωρ @ ΒΙΣ 08/12/2012 23:27:15

   Κατά παραχώρησιν σε επιχείρηση του Λάτση. Lamda Development.

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 08/12/2012 22:10:15

  Δεν είναι δυνατόν. Είναι τρέλλα αυτά που διαβάζουμε και κάθετα απορρίπτουμε. Με την επίφαση της ανάπτυξης τη «τουριστική τανάλια» των μογγολικών γιώτ περί την Αττική θα σφίξουν και με το άγνωστο στ’ αμπάρια τους «φορτίο», τους Έλληνες θα στοχεύουν; Και για τη μαρίνα της Λαυρεωτικής παρόμοιες ονειρώξεις έχουν. Όμως εδώ είναι κάπως αλλιώς. Υπενθύμιση: 22+ Μνημόσυνα της Ελληνικής Κυριαρχίας συνυπέγραψαν τον 5/201Ο (Αθήνα) και 1/2011 (Θεοδοσιούπολη) ο δραπέτης-πρωθυπουργός ΔΝΤ Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου και ο αρνητής της ιστορίας του γενοκτόνος, σουλτάνος-πορθητής, αμφότεροι με τα κασκόλ τα τυρκουάζ, του ισλάμ τα λατρεμένα, στο λαιμό τους τυλιγμένα. Και ο οποίος σουλτάνος, προσφάτως θύμωσε λέει, με τα γυναικεία χαρέμια του σκουπιδοσήριαλ το οποίο «με νοσταλγία» οι σύγχρονες οδαλίσκες επιτρέπουν στα σπίτια τους να εισβάλλει. Ο μονίμως οργίλος σουλτάνος όμως, προφανώς «ξέχασε» να θυμώσει ή έστω κάτι να ψελλίσει και για τα χαρέμια με τα νεαρά αγόρια που εξυπηρετούσαν «το μεγαλοπρεπές βδέλυγμα» και τα οποία μέχρι σήμερα, το τουρκοκάναλο, Δεν τόλμησε να εμφανίσει.

  “Canto Heneral”, Πάμπλο Νερούδα, ο Αραουκανός Χιλιανός = Έλληνας, (κατά αυτοπροσδιορισμό του!). «Οι γηγενείς κάτοικοι της Χιλής είμαστε Έλληνες-Σπαρτιάτες. Οι πρόγονοί μας έφυγαν από την Ελλάδα τον 8ο – 6ο αιώνα π.Χ, και μέσω Ασίας, Πολυνησίας και Ειρηνικού ωκεανού εγκαταστάθηκαν στον ίδιο με την Ελλάδα 38ο παράλληλο, στη χώρα που αρχικά ονόμασαν Φυλή αλλά με τα χρόνια έγινε Χιλή. Εμείς δώσαμε τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Αμερική και ακόμη τον κρατάμε περήφανοι.» Λονκο Κιλαπαν «Η ελληνική καταγωγή των Αραουκάνων της Χιλής», Εκδόσεις Ηλιοδρόμιο, Αθήνα 1997
  (© To Mώλυ: “Ο εν δυνάμει Α΄ Παν-γήινος Πολιτισμός” 18/6/2011)

  Τροφή για σκέψη και έντονο προβληματισμό.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 09/12/2012 00:24:56

   «Προσωρινή η ανεξαρτησία της Ελλάδας»!

   «Η συγκέντρωση των νησιών του Αιγαίου στα χέρια της Ελλάδος δημιουργεί το πι σημαντικό αρνητικό στοιχείο στην πολιτική της Τουρκίας για τον εγγύς θαλάσσιο χώρο της. Η βασική πηγή του προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αθεράπευτη αντίφαση μεταξύ του παρόντος καθεστώτος και της σημερινής γεωλογικής-γεωπολιτικής πραγματικότητας.»

   «Κανένα από τα σύνορα της Τουρκίας δεν είναι φυσιολογικό. Σχεδόν όλα είναι πλασματικά (δεν χαρακτηρίζονται από φυσικότητα και αληθοφάνεια). Βέβαια πρέπει να τα σεβόμαστε ως κράτη έθνη, ωστόσο ταυτόχρονα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και οι φυσικές συνέχειες. Έτσι είναι οι εποχές.» ~Αχμέτ Νταβούτογλου, ΥΠΕΞ «Ο Χίτλερ της Τουρκίας» σύμφωνα με τον Νομικό, Καθηγητή Νεοκλή Σαρρή

 14. panas avatar
  panas 08/12/2012 22:39:22

  ...ολοκλήρωσε με ΠΡΩΤΙΑ το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σχετικά με τις Διοικήσεις Επιχειρήσεων...

  Ενδιαφέρον. Οι απεσταλμένοι της δικής μας αστικής τάξης (τρομάρα μας...) ποια θέση κατέλαβαν; Αφήστε τα, εμείς τους διδάσκουμε τώρα... :)
  Υπάρχει τελικά Ελληνικό -πατριωτικό κεφάλαιο ή οι δικοί μας "φραγκάτοι" έγιναν κοσμοπολίτες διεθνιστές απαξιώνοντας την επαρχία της Ευρώπης Ελλαδίτσα...

 15. akisenv avatar
  akisenv 09/12/2012 04:21:30

  Στην Μαρίνα φλοίσβου, υπάρχει το μουσείο ναυτικής παράδοσης, ανάμεσα στα σκάφη που φιλοξενεί το Θ/Κ Αβέρωφ, το Α/Τ Βέλος και η τριήρης Ολυμπιάς...
  Αυτά...
  Πάντως αναγνωρίζω στην "πατριωτική" φιλελεύθερη παράταξη και την κοινωνική τάξη που εκφράζει, ότι ξέρει να "αποτιμά" την δημόσια περιουσία, τις υποδομές και εσχάτως την ιστορική παράδοση της χώρας μας....αρκεί το αντίτιμο να είναι σε € γιατί πάνω απ' όλα το €....

  • maquis avatar
   maquis @ akisenv 09/12/2012 09:01:20

   Ωραία. Στο Αβέρωφ, μετα το γαμήλιο τσοντοπάρτυ της Χρουσαλά, με call girls απ' όλη την ευρώπη, να αναλάβουν την ξενάγηση τούρκοι ξεναγοί που θα λένε σωστά την ιστορία. Οποιος εχει πάει σε αρχαιολογικό χώρο στην τουρκία ξέρει! Επίσης και για την τριήρη, θ' αναλάβει να διαμορφώσει τα κείμενα ξενάγησης η Ρεπούση, σε συνεργασία με τούρκ ιστορίκ λακριντί. Οπότε, αν επιτρέπονται τότε, επίσκέψεις σχολείων στο Αβέρωφ η ιστορία θα μπεί σε σωστές βάσεις, χωρίς μίση και καπηλεία. Ταμάμ εφέντη.

 16. αργατεία avatar
  αργατεία 09/12/2012 06:03:47

  πριν μερικά χρόνια επρόκειτο να ιδιοτικωποιηθούν κάτι λιμάνια στο New Jersey των ΗΠΑ, από τα μεγαλύτερα αυτής της χώρας, υποψήφιοι αγοραστές/επενδυτές ήταν κάτι άραβες μεγιστάνες, η συμφωνία θα προχωρούσε ώσπου αντέδρασαν κάποιοι ρεπουμπλικανοί. Διευρευνήθηκε το θέμα από αρμόδιες υπηρεσίες και τελικά απορρίφθηκε η πρόταση των Αράβων και τα λιμάνια δόθηκαν σε Αμερικανούς πολίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες του συστήματος.....στον Ελλαδιστάν κάποιοι μάλλον νομίζουν ότι έτσι θα αλώσουν και θα ελέγξουν τον φράνκεσταιν, βρε κούνια που τους κούναγε....ελληνικές ελίτ μαντάμ σουσούδες

 17. Σκαρλάτος Νικόλαος avatar
  Σκαρλάτος Νικόλαος 09/12/2012 09:45:40

  Το Βυζάντιο κατέρρευσε το 1204 απο τους σταυροφόρους, διότι ένα χρόνο νωρίτερα τους κάλεσε ο Αλέξιος, ο γιός του Αυτοκράτορα Ισαάκιου, για να τον αποκαταστήσουν στο θρόνο, υποσχόμενος ότι λεφτά υπάρχουν. Πέφτοντας στα πόδια του Πάπα ζητούσε με πάθος βοήθεια απ' αυτόν για να πάρει εκδίκηση για τον πατέρα του Ισαάκιο, που τον εκθρόνισε ο αδελφός του Αλέξιος Κομνηνός. Όταν όμως οι Λατίνοι επενέβησαν και τον αποκατέστησαν στο θρόνο ο λαός στασίασε, γιατί η αποζημίωση που ζητούσαν ήταν υπέρογκη. Τότε οι Ιταλοί και οι Φράγκοι εναντιώθηκαν κατά των κατοίκων και σε διάστημα σαράντα ημερών στις 12 Απριλίου του 6711 απο κτίσεως κόσμου, όπως αναφέρει ο Ιστορικός Ακροπολίτης ή 1204 μΧ κυρίευσαν την Κωνσταντινούπολη. Ο Μωάμεθ ο πορθητής, ο οποίος ήταν γιός Χριστιανής μητέρας, κατέλαβε το 1453 την Πόλη, έχοντας ως όραμα την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, φιλοδοξώντας να είναι ο διάδοχος των Βυζαντινών Αυτοκρτατόρων. Γι' αυτό και στη νέα του σημαία έβαλε την ημισέληνο με το αστέρι, που ήταν το σύμβολο της αρχαίας πόλης του Βυζαντίου, όπως αυτό αποτυπώνονταν σε αρχαία νομίσματα. Πάνω στη λογική της μετεξέλιξης της νέας αυτοκρατορίας απο τον ανώτερο ελληνικό πολιτισμό στηρίζονταν και η Φαναριωτική πολιτική. Οι ξένες όμως επεμβάσεις και κυρίως η Ρωσική διπλωματία, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της και να είναι η διάδοχος στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης, φορώντας άλλοτε το μανδύα του προστάτη των Χριστιανών και άλλοτε των Σλάβων αναζοπύρωνε εθνικισμούς, που οδήγησαν τελικά στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την εκρίζωση των ελληνικών πληθυσμών απο τις προαιώνιες τους εστίες, τον Πόντο, τη Θράκη, την Ιωνία και πρόσφατα την Κύπρο, οι οποίες ποτέ ιστορικά εκτός την περίοδο των Αλεξανδρινών χρόνων, δεν περιλαμβάνονταν στα στενά όρια ενός εθνικού κράτους. Ο Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός είχε οικουμενική διάσταση και δεν ήταν περιχαρακωμένος σε σύνορα. Όταν επιστρέψουμε σ' αυτή τη λογική και αποβάλλουμε προκαταλήψεις, τότε και οι Έλληνες θα κυριαρχήσουν παγκόσμια, όπως τις περιόδους που παρήγαγαν πολιτισμό. Καιρός είναι συνεπώς, να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες μας χαράζοντας μια καινούργια στρατηγική πάνω στη βάση της ισότιμης πολιτικής και οικονομικής ένωσης, που θα αναδείξει το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα της γεωστρατηγικής θέσης της περιοχής, με δεδομένο και τη μετακίνηση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομίας στην Ασία.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Σκαρλάτος Νικόλαος 09/12/2012 15:49:10

   Σαράντου Ι. Καργάκου: “Το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΑΥΤΙΚΟ"
   (ΕΣΤΙΑ – Κριτική-παρουσίαση: Χαρίκλεια Δημακοπούλου)

   Ο χαλκέντερος και ακάματος ιστορικός ερευνητής κ. Σαράντος Καργάκος είναι γνωστός σε όλους για το μεγάλο και σημαντικό έργο του που συμποσιούται σε πολλές χιλιάδες μεστών σελίδων. Προσφάτως εκυκλοφόρησε ένα μικρότερο βιβλίο του που αναφέρεται σε ένα θέμα αρκετά λησμονημένο από την ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία.

   Πρόκειται για την ιστορία του Βυζαντινού Ναυτικού, του θαλασσίου πνεύμονος της Αυτοκρατορίας. Το βιβλίο περιλαμβάνει μέρος των μαθημάτων που έκαμε ο κ. Καργάκος κατά το 1991 στην τότε Σχολή Πολέμου του Ναυτικού.

   Και όπως εξηγεί ο ίδιος στον πρόλογό του περιλαμβάνει μόνον μέρος διότι από τα μαθήματα το πρώτο μέρος υπό τον τίτλο: Φίλιππος και Αλέξανδρος ως στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες εξεδόθη ως αυτοτελές βιβλίο κατά το 1993 (εκδ. Γκούτενμπεργκ, σελ. 144). Το δεύτερο μέρος υπό τον τίτλο: Οι ναυτικές συγκρούσεις Ελλήνων και Περσών κατά τον 5ον π.Χ. αιώνα ενεσωματώθη στις μείζονες εργασίες που εκυκλοφόρησαν ενδιαμέσως, δηλαδή το δίτομο Ιστορία του Ελληνικού Κόσμου και του Μείζονος Χώρου (εκδ. Γκούτενμπεργκ) και στην τρίτομη Ιστορία των Αρχαίων Αθηνών (εκδ. Γκούτενμπεργκ), ενώ πυκνές είναι οι μνείες και στην λαμπρή δίτομη Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης (εκδ. Γκούτενμπεργκ).

   Ο τρίτος κύκλος των μαθημάτων του 1991 ανεφέρετο στο Βυζάντιο και παρουσιάζεται τώρα σε αυτοτελή έκδοση υπό τον τίτλο: Το Βυζαντινό Ναυτικό. Η επίδραση της θαλάσσιας ισχύος στην ακμή και την πτώση της Βυζαντινής, Αυτοκρατορίας (εκδ. Ι. Σιδέρης, σελ. 173, ευρώ 17).

   Ομολογουμένως για ένα λαό που υπερηφανεύεται για την κατά θάλασσαν δράση του από τους μυθικούς χρόνους και για τις επιδόσεις του στην ναυτοσύνη είναι πράγματι παράδοξο ότι παρατηρείται μεγάλο έλλειμμα στην παρακολούθηση της ναυτικής ιστορίας κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Και αν είναι εύκολο σε μια συζήτηση να μεταπηδήση ο λόγος από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας στην δράση του Κωνσταντίνου Κανάρη και του Ανδρέα Μιαούλη κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, για τον σκεπτόμενο και προβληματιζόμενο άνθρωπο γεννάται το εύλογο ερώτημα: "Και τι έγινε κατά τους μεσολαβήσαντες μεταξύ της Αρχαιότητος και του 1821 αιώνες;".

   Μέρος της απαντήσεως έρχεται να προσφέρη με ευσύνοπτο τρόπο ο κ. Καργάκος στην μελέτη του αυτήν. Όλη και όλη η ελληνική βιβλιογραφία όπως ορθώς συνοψίζεται από τον κ. Καργάκο στον πρόλογό του συντίθεται από ένα καίριο βιβλίο του ναυάρχου Κ. Αλεξανδρή, τις μελέτες του Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τον Μεσοπόλεμο Κων. Ράδου, τις εργασίες του αρχιπλοιάρχου Μαρίου Σίμψα (όλων προ πολλού εκλιπόντων τον βίον) και μια νεανική εργασία της κ. Ελ. Γλύκατζη Αρβελέρ. Ομολογουμένως η συγκομιδή είναι πενιχρά, έστω και αν προστεθούν κάποια διάσπαρτα δημοσιεύματα αξιωματικών κυρίως στην Ναυτική Επιθεώρηση, από του 1917 επίσημο περιοδικό του Πολεμικού Ναυτικού.

   Το βιβλίο του κ. Καργάκου είναι σημαντικό κατ' αρχήν διότι αφυπνίζει το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα. Και αυτό είναι πολύ καλό, καθώς είναι σκόπιμο να υπομνήσωμε ότι για ιστορία χιλίων ετών είναι αυτονόητο ότι δεν αρκεί μια μελέτη αλλά χρειάζεται σιγά - σιγά να δημιουργηθή ολόκληρη βιβλιοθήκη. Η πτυχή αυτή της Βυζαντινής Ιστορίας πρέπει να φωτισθή όσο το δυνατόν περισσότερο και ας είναι το βιβλίο του κ. Καργάκου ο σπόρος που θα φέρη καρπούς.

   Ένας σημαντικός Γάλλος καθηγητής έγραψε ότι η Ελλάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα «ζει μέσα στη θάλασσα, με τη θάλασσα και σε μεγάλο βαθμό από τη θάλασσα». Και αυτό είναι απολύτως πραγματικό.
   Στην μελέτη του κ. Καργάκου στο τελευταίο μέρος που αναφέρεται στο Ναυτικό της Παλαιολογείου Περιόδου, σημειώνεται ότι:

   «η απόφαση του Αυτοκράτορος Ανδρονίκου Β' Παλαιολόγου (1282-1328) να καταργήση τις δαπάνες για τον στόλο, επειδή τις έκρινε περιττές δοθέντος ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι δεν διέθεταν -τότε- στόλο.»
   Και όπως σημείωσε προσφυώς η Καθηγήτρια κ. Αρβελέρ «Το μέτρο αυτό, ορόσημο της ναυτικής ιστορίας του Βυζαντίου, σήμανε το τέλος του κατά θάλασσα στρατού και του στόλου της Αυτοκρατορίας και προδιέγραψε το τέλος της.»

   Στην μελέτη του κ. Καργάκου, η ύλη αρθρώνεται ως εξής:
   1. Από τη Ρώμη ατό Βυζάντιο. Παρακολουθείται η ανέλιξη της Κωνσταντινουπόλεως ως ναυτικού κέντρου της νεαράς Αυτοκρατορίας, εν όσω ακόμη δεν είχε καταστή συνείδηση ότι είχε επέλθει τομή με το ρωμαϊκό παρελθόν. Εξετάζονται οι τύποι των πλοίων και η εφαρμοζόμενη πολεμική τακτική, η οργάνωση του ναυτικού και οι πρώτες μεγάλες βυζαντινές ναυτικές εκστρατείες κατά των Βανδάλων (468) και κατά των Περσών και των Αβάρων (626), καθώς και η εφεύρεση του μεγάλου και σωτηρίου όπλου του υγρού πυρός.

   2. Ναυτικός Πόλεμος με τους Άραβες. Εξιστορούνται οι δύο ιιεγάλες πολιορκίες της Κωνσταντινουπόλεως υπό των Αράβων κατά τον 7ο και 8ο αιώνα και εν συνεχεία οι επιχειρήσεις στην Κρήτη και την Σικελία, που τελικώς υπέκυψαν στο κατακτητικό κύμα των Αραβικών πλοίων, τέλος δε οι ναυτικές επιχειρήσεις κατά την βασιλεία του Μιχαήλ Γ', τελευταίου Αυτοκράτορος της Δυναστείας του Αμορίου.

   3. Η Μακεδονική Δυναστεία και η ναυτική της πολιτική. Μελετάται η προσπάθεια των μεγάλων Αυτοκρατόρων της Μακεδόνικης Δυναστείας προς ανάκτηση του ελέγχου των θαλασσών από τους Άραβες, με σημαντικό σταθμό την ανάκτηση της Κρήτης επί Νικηφόρου Φωκά κατά το 961. Η εποχή αυτή σηματοδοτεί ουσιαστικώς το αποκορύφωμα και την αρχή της παρακμής της Αυτοκρατορίας, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν ακολούθως από τους Κομνηνούς και τον Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο.

   4. Το σύντομο τέταρτο κεφάλαιο μελετά τα ναυτικά προνόμια, που απετέλεσαν την απαρχή της κάμψεως της ισχύος της Αυτοκρατορίας, καθώς παρέσχον το δικαίωμα σε ξένες δυνάμεις να αποκτήσουν τον έλεγχο των θαλασσίων οδών της Ρωμανίας και του θαλασσίου εμπορίου κυρίως ειδών πολυτελείας.

   5. Το πέμπτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση του ναυτικού εμπορίου, του φαινομένου της πειρατείας και της ανα¬πτύξεως των γεωγραφικών γνώσεων.

   Το τελευταίο κεφάλαιο, το οποίο ήδη εμνημονεύσαμε αναφέρεται στην Παλαιολόγειο περίοδο και την οριστική απώλεια της ναυτικής δυνάμεως της Αυτοκρατορίας που οδήγησε στην πτώση του 1453.

 18. ANTONIOS avatar
  ANTONIOS 09/12/2012 09:46:25

  ΔΕΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ
  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΒΑΖΑΝ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ,ΣΚΟΠΙΑ,ΑΛΒΑΝΙΑ
  ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΤΙ.
  ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ??
  ΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΡΚΕΙ
  ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΥΤΟ.
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΙΣΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ.

  • Tassos avatar
   Tassos @ ANTONIOS 09/12/2012 14:46:19

   Σωστός, αλλά οι προλαλήσαντες νομίζουν ότι τα λεφτά θα τους τα δώσουν το ...ξανθό γένος, οι Ελ και οι εξωγήινοι που θα τους φυτέψουν λεφτοδενδριές. Κα(ϋ)μμένα μυαλά...Είπαμε "πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων". Φαντάζομαι ότι γι αυτούς τους ρεμπεσκέδες το ότι τα ΕΛΠΕ αγόρασαν το διυλιστήριο των Σκοπίων και το ...κλείσαν είναι πατριωτισμός.

 19. ζίμενς avatar
  ζίμενς 09/12/2012 10:31:44

  "Στόχος του τουρκικού ομίλου, όπως είχε αναφέρει ο Ακχαν, είναι οι μαρίνες της Κέρκυρας, της Λευκάδας και επίσης μαρίνες σε Αθήνα και Πελοπόννησο, χωρίς να τις κατονομάζει. Τελικά, το ξεκίνημα φαίνεται πως έγινε με τη μαρίνα Φλοίσβου"
  καλά το πάτε..

 20. η Dimi avatar
  η Dimi 09/12/2012 11:32:59

  Έχουμε κάθε λόγο σοβαρά να ανησυχούμε, να αντιδρούμε και να απορρίπτουμε. Υπενθύμιση ότι Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν βγει στο σφυρί αντί μόλις 55,000,000€ (πενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ). Ο γεννήτορας της Ελληνικής συμφοράς, Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου και συνεργοί, εργάσθηκαν εντατικά για την απαξίωση και το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ.

  «Κράτος Χωρίς Ταχυδρομεία, Αδιανόητο!»
  ~Ιωάννης Καποδίστριας, 1ος Κυβερνήτης της Ελλάδος

  Προφανώς, δεν έχει συνυπολογιστεί και προφανώς γίνεται Δώρο! στον υποψήφιο αγοραστή, το Φιλοτελικό Μουσείο Γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ, αυτός ο Ανεκτίμητης Αξίας και Ιστορίας Εθνικός Θησαυρός, ο οποίος μόνον αυτός, το 2007, είχε υπολογισθεί στα 240,000,000€ (διακόσια σαράντα εκατομμύρια ευρώ). Προφανώς, δεν έχουν συνυπολογισθεί ούτε οι επενδύσεις οι οποίες έγιναν στα ΕΛΤΑ τα τελευταία 7 χρόνια και οι οποίες ανέρχονται τα ± 500,000,000€ (πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ). Και αναρωτιέμαι, η αδαής περί των πλειστηριασμών. Το ρίσκο του αγοραστή-μειοδότη, ναι, περί μειοδότη-αγοραστή των ΕΛΤΑ πρόκειται ("εθνικό έγκλημα" στο δικό μου λεξικό), ΠΟΙΟΣ το καλύπτει; Kαι με ΠΟΙΑ εχέγγυα;; Είναι αδιανόητα, είναι τρέλλα αυτά τα οποία για το ξεπούλημα της Ελλάδας συμβαίνουν και τα οποία κάθετα απορρίπτουμε. Και την άμεση καθαίρεση Ολων αυτών των «φωστήρων» ειδημόνων του ξεπουλήματος απαιτούμε. Αντί να δημεύσουν τις ακίνητες/κινητές περιουσίες των Εθνικών Ληστών της Ελλάδας, ξεπουλάνε την Ελλάδα, για φακές. Ζόφος !

 21. NTUA avatar
  NTUA 09/12/2012 14:40:24

  «Στό βαθμό ὅπου ἡ Ἑλλάδα θά καθίσταται ἀνεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος τῆς Τουρκίας, ὁ κίνδυνος πολέμου θά ἀπομακρύνεται, οἱ ψευδαισθήσεις θά ἀβγατίζουν καί ἡ παράλυση θά γίνεται ἀκόμα ἠδονικότερη, ἐφ’ ὅσον ἡ ὑποχωρητικότητα θά ἀμείβεται μέ ἀμερικανικούς καί εὐρωπαϊκούς ἐπαίνους, πού τούς χρειάζεται κατεπειγόντως ὁ ἐκσυγχρονιζόμενος Βαλκάνιος, καί ἐπίσης μέ δάνεια καί δῶρα γιά νά χρηματοδοτεῖται ὁ παρασιτικός καταναλωτισμός. Ὑπ’ αὐτές τίς συνθῆκες, ὅ,τι στήν πραγματικότητα θά συνιστᾶ κάμψη τῆς ἑλληνικῆς ἀντίστασης κάτω ἀπό τήν πίεση τοῦ ὑπέρτερου τουρκικοῦ δυναμικοῦ, οἱ Ἕλληνες θά συνηθίσουν σιγά – σιγά νά τό ὀνομάζουν “πολιτισμένη συμπεριφορά”, “ὑπέρβαση τοῦ ἐθνικισμοῦ” καί “ἐξευρωπαϊσμό”».
  (Παναγιώτης Κονδύλης “Θεωρία τοῦ Πολέμου”, Ἐκδόσεις Θεμέλιο, Ἀθήνα 1997).

 22. Zaxarias avatar
  Zaxarias 04/01/2013 13:18:26

  Τα λεφτα του "Μπαμπα" !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.