#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/02/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σενάρια μέτρων για ...ΝταχάουΑνατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το μισθολογικό καθεστώς 68.000 εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο προωθούν κυβέρνηση και Τρόικα. Οι προωθούμενες αλλαγές προβλέπουν ακόμη και την άρση του καθεστώτος μονιμότητας των εργαζομένων.

Παπαδήμος- Βενιζέλος, υπακούοντας σε σχετική εντολή της Τρόικας, θα επιχειρήσουν να περάσουν νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιβληθούν αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας των ΔΕΚΟ και των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, προκειμένου να αρθούν καθεστώτα που διασφαλίζουν τη μονιμότητα του προσωπικού, να επιτραπούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων και να μειωθούν οι συνολικές αποδοχές όσων θα παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους.

Με την απόφαση αυτή επιδιώκεται να αλλάξει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε 83 συνολικά δημόσιες επιχειρήσεις και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες (απολύσεις, μετακινήσεις προσωπικού εντός της κάθε εταιρίας, μείωση του μισθολογικό κόστος με «πάγωμα» των ωριμάνσεων και περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές και παροχές)

Παράλληλα μέσω της παρέμβασης στις ΔΕΚΟ η Τρόικα θέλει να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα για πιθανή άρση της μονιμότητας και στον στενό δημόσιο τομέα.

Επίσης οι επικεφαλής της Τρόικας πιστεύουν ότι αίροντας το καθεστώς προστασίας από απολύσεις οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις θα καταστούν περισσότερο «ελκυστικές» για τους υποψήφιους επενδυτές.

Επιδιώκεται επίσης, οι περικοπές να ισχύσουν και για υπαλλήλους επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΕ που εξαιρέθηκαν από την τελευταία μείωση αποδοχών που επέβαλε η κυβέρνηση. Επιπλέον όμως θα πλήξουν εκ νέου και τις αποδοχές των εργαζομένων στις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρίες του Δημοσίου, που ήδη έχουν υποστεί «κούρεμα» μέχρι και 35% σε σχέση με τις αποδοχές του Δεκεμβρίου του 2009.

«Μαχαίρι» έως 22% στον κατώτατο μισθό…

Διαρρέουν επίσης ότι έχει αποφασισθεί η μείωση των κατώτερων αμοιβών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από 20% έως 22%. Η Τρόϊκα εμφανίζεται επίσης να  επιμένει στη μείωση της ελάχιστης αμοιβής των 751 ευρώ το μήνα μικτά της ΕΓΣΣΕ είτε κατά 20% (σε μια τέτοια περίπτωση θα μειωθεί στα 601,1 ευρώ) είτε κατά 22% (με αποτέλεσμα να φτάσει στα 585,8 ευρώ). Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, ανάλογη ποσοστιαία περικοπή θα υποστούν και οι κατώτατες αμοιβές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις τριετίες τις οποίες καλύπτει (τρεις τριετίες ή εννέα έτη προϋπηρεσίας, συνολικά).

Επίσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει το θέμα της κατάργησης -ή μη- της μετενέργειας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι «τροϊκανοί» φέρονται να δέχονται, υπό προϋποθέσεις για τις συνολικότερες αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ, τη μερική κατάργηση του θεσμού αυτού. Σε αυτή την περίπτωση, οι όροι μιας κλαδικής σύμβασης θα παραμένουν ενεργοί ακόμη και 3 μήνες μετά την καταγγελία – λήξη της (αντί 6 μήνες ή -διασταλτικά- έως και ένα έτος που ισχύει σήμερα). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι φαίνονται να διασώζονται κατ’ αυτό τον τρόπο οι βασικοί μισθοί των κλαδικών, καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακών βαρών, ωριμάνσεων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας).

Τα τέσσερα σενάρια

Όπως γράψαμε χθες όλα αυτά αποτελούν όμως σενάρια που διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών και κανείς δεν ξέρει ακόμα, αφού και ο κ. Παπαδήμος δήλωνε χθες ...άγνοια αν πρόκειται για επιθυμίες της Τρόικα ή του Βενιζέλου για να δείξει ότι διαπραγματεύεται.

«Μέχρι τη στιγμή αυτή και μέχρι να δω γραμμένα σε χαρτί, το οποίο θα έχει εγκριθεί από την Τρόικα, τα οριστικά μέτρα, δεν θα πιστέψω ότι τίποτα είναι τελικό», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στον ΕΤ κυβερνητικό στέλεχος το οποίο συμμετέχει (!) ανελλιπώς στις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους «τροικανούς».

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνεται. Σε κάθε περίπτωση δημοσιεύουμε τα τέσσερα σενάρια που κυκλοφόρησε το υπουργείο Οικονομικών ς επικρατέστερα να συζητηθούν στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (αν γίνει)

 1) Μείωση των επικουρικών συντάξεων οι οποίες είναι άνω των 150 ευρώ το μήνα έως και 15%.

2) Έχει δύο πτυχές: στην πρώτη προκρίνεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 10% και των κύριων κατά 5%. Κυβερνητικοί κύκλοι, όμως, μέχρι αργά χθες το βράδυ επέμειναν στην πρόταση να γίνει η μείωση αυτή (του 5%) επί των κύριων συντάξεων σε όσες ξεπερνούν τα 1.000 ή 1.200 ευρώ το μήνα μικτά.

3) Μείωση κατά 5% των επικουρικών και κατά 10% των κύριων συντάξεων. Στην ίδια κατεύθυνση, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν προτείνει προς την Τρόικα οι μειώσεις αυτές επί των κύριων συντάξεων (10%) να γίνουν μόνο σε όσες ξεπερνούν τα 1.000 ή 1.200 ευρώ το μήνα μικτά.

4) Το τελευταίο σενάριο προκρίνεται μόνο στην περίπτωση που από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς δεν γίνουν αποδεκτές οι μειώσεις στις επικουρικές. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν προτείνει προς την Τρόικα, και κατ’ επέκταση προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους πολιτικούς αρχηγούς, να περικοπούν οι κύριες συντάξεις κατά 15% με 20%, θεωρώντας και σε αυτή την περίπτωση δικαιότερο οι μειώσεις να γίνουν σε όσες ξεπερνούν τα 1.000 ή 1.200 ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι οι επικείμενες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα είναι οι τρίτες κατά σειρά μέσα σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 9 μηνών.

Η Νέα Δημοκρατία

Ο  Αντώνης Σαμαράς είχε χθες συνεχείς επαφές με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό του επιτελείο για την οριστικοποίηση των θέσεων της Ν.Δ. και τις καθαρές γραμμές της:

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει στο να υπάρξει ένα κατώφλι της τάξης των 300 ευρώ, ενώ για πιθανή μείωση στις κύριες συντάξεις, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει συζήτηση για το θέμα, στη Ν.Δ. ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν να πουν κάτι επ’ αυτού.

Για τον κατώτατο μισθό η Ν.Δ. φαίνεται να αποδέχεται μια περικοπή της τάξης του 20% μόνο όμως για τους νεοεισερχομένους και σε κάθε περίπτωση τονίζουν πως δεν θα πρέπει αυτή η μείωση να επηρεάσει και τους υπόλοιπους μισθούς. Υποστηρίζουν μάλιστα πως μια μείωση στον κατώτατο μισθό θα συμπαρασύρει και τα άλλα κλιμάκια και τις κλαδικές, θεωρούν όμως πως μια μείωση στον κατώτατο αν και θα δημιουργήσει θέμα, δεν θα επιβαρύνει όμως δραματικά την ήδη υπάρχουσα ύφεση, κάτι που θα γινόταν αν αποφασίζονταν περικοπές στο 13ο και το 14ο μισθό.

Για τις κλαδικές στη λεωφόρο Συγγρού υποστηρίζουν ότι οι όποιες μειώσεις δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το βασικό μισθό της κλαδικής και τα βασικά επιδόματα.

Όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, υποστηρίζουν πως η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί για τη μείωση του Δημοσίου θα ήταν να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις συμβασιούχων και ωρομίσθιων

Σήμερα, στις 8 το πρωί, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με συνεργάτες του, το οικονομικό επιτελείο και τομεάρχες, καθώς εκείνη την ώρα αναμένεται το κείμενο της Τρόικας που θα σταλεί από το Μαξίμου.

(Antinews, με πληροφορίες από τον "Ελεύθερο Τύπο")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Geros avatar
  Geros 08/02/2012 07:27:51

  Δηλαδή εγώ όλο τον εργασιακό μου βίο τον πέρασα σε ένα Νταχάου ? Τι μαθαίνει κανείς στα γεράματα ...
  Πολλά από τα μέτρα είναι σκληρά , μερικά είναι και άδικα , αλλά όχι και να μας λέτε ότι το να χάσουν οι ιερές αγελάδες τα προνόμια τους είναι Νταχάου ! Έλεος ! Δεν είμαστε από άλλο πλανήτη , βλέπαμε τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια με τις εξασφαλισμένες αργομισθίες των 5 και 6 χιλιάδων τον μήνα.

  • καθηγητής avatar
   καθηγητής @ Geros 08/02/2012 10:39:54

   Είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσω μαζί σου. Οι ευγενείς των ΔΕΚΟ, είτε θα πρέπει να προσαρμοστούν στο μισθολόγιο του υπόλοιπου Δημοσίου (στην περίπτωσή μου 5 χρόνια και μεταπτυχιακό και 2 παιδιά 950 ευρώ καθαρά, χώρια που δεν μου αναγνωρίζουν 5 χρόνια στον ΙΤ), αλλιώς, αν θέλουν να διατηρήσουν τις αμοιβές τους, να παραιτηθούν από κάθε κρατική χρηματοδότηση και να κινηθούν σε απελευθερωμένη αγορά και ανταγωνιστικό περιβάλλον, χωρίς τη σιγουριά του μονοπωλίου.

  • Φακ Κώστας avatar
   Φακ Κώστας @ Geros 08/02/2012 12:30:47

   άψογος

   • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
    ΝΤΑΝΤΟΝ @ Φακ Κώστας 08/02/2012 18:09:04

    ΜΑΝΟΣ - ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Η΄ ΤΕΦΡΑ...

    ¨Ανταγωνιστικότης και Αξιοκρατία...¨ και τα μυαλά στα κάγκελα , κάτω οι ΔΕΚΟ , ζήτω η D. Telecom ... Το θέμα είναι να την βρεις , το θέμα είναι να την βρεις ... , για μια χούφτα δολάρια...

 2. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 08/02/2012 08:19:01

  Η ανικανότητα της πολιτικής ελίτ που κατασπάραξε τη χώρα καταδεικνύεται, μεταξύ των άλλων, και από το τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των ΔΕΚΟ, καθώς και από το καθεστώς συνδιαλλαγής με την συνδικαλιστική νομενκλατούρα που λειτουργεί ως υποζύγιο της.

  Τα "σκληρά" μέτρα της Τρόικα για τις ΔΕΚΟ είναι αποφασιστικό βήμα για το σπάσιμο του αποστήματος της σαπίλας.
  Η Ελλάδα στενάζει υπό τις ΔΕΚΟ. Η όλη δόμηση και λειτουργίας τους τα τελευταία 30 χρόνια είναι μέσο για την επιβολή στη χώρα του λαϊκίστικου, κορπορατιβίστικου, κατ΄ επίφαση δημοκρατικού και εν τη πράξη ολοκληρωτικού καθεστώτος που βιώνουμε.
  Στο μοντέλο Κράτους και καθεστώτος που μας επέβαλε η διεφθαρμένη ελίτ υπό τον Ανδρεοπαπατζή, οι ΔΕΚΟ κατέχουν στρατηγική θέση και διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία τσιμεντοποίησης και εδραίωσης της κυριαρχίας της διαφθαρμένης πολιτικής εξουσίας. Πρόκειται για αποτελεσματικό μέσο εκπόρνευσης της κοινωνίας.
  Οι ΔΕΚΟ καθορίζουν τους κανόνες λειτουργίας της παραγωγής. Δημιουργούν πλαίσια εξάρτησης της οικονομίας και των επιχειρηματιών από τις πολιτικές ηγεσίες.

  Στη διαδικασία αυτή στρατηγικό σύμμαχο οι ελίτ έχουν το στελεχικό δυναμικό των ΔΕΚΟ. Ουσιαστικά οι ΔΕΚΟ λειτουργούν σε κορπορατιβίστικά καθεστώτα όπως τα Ες Ες του Χίτλερ.
  Να σημειωθεί ότι ο φασισμός δεν εκδηλώνεται πάντα με σωματική βία. Βασικότερο χαρακτηριστικό του από τη φυσική βία είναι η ηθική και ιδεολογική βία. Τόσο ο Μουσολίνι όσο
  κι ο Χίτλερ επέδειξαν τεράστια σημασία στην ηθική και ιδεολογική βία (προπαγάνδα). Το μέσο αυτό επιβολής βρήκε τρανό χειριστή στο πρόσωπο της Εβίτα Περόν και του Αδρεοπαπατζή.

  Επομένως,
  μήπως η Τρόικα μας σώσει από την τυραννία των ΔΕΚΟ;
  - Είναι η μόνη ελπίδα.
  - Οι υπερασπιστές των ΔΕΚΟ είναι το προσωπικό των σύγχρονων Ες Ες.

  • The Saint avatar
   The Saint @ Μανιάτης 08/02/2012 08:51:19

   Συμφωνώ σε όλα όσα λές, και είμαι υπέρ του ξηλώματος αυτού του βρώμικου και πρασινοφρουράδικου αποστήματος, αφού επιπλέον σημειώσω την πρόταση Σαμαρά: "η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί για τη μείωση του Δημοσίου θα ήταν να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις συμβασιούχων και ωρομίσθιων" φυσικά και ΔΕΝ υιοθετείται απο το ΠΑΣΟΚ, γιατί έτσι θα μπορούν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να αλιεύουν τις ψηφους των ηλίθιων "ομήρων"...

   Γιά πές μου όμως κατι;
   Επειδή βρισκόμαστε σε ΠΟΛΕΜΟ με την τρόικα-Μερκοζί, και ο ΚΟΙΝΟΣ στόχος πλέον είναι να ξεμπερδεύουμε με δάυτους πρίν μας πάρει ΟΛΟΥΣ μα ΟΛΟΥΣ η κατηφόρα και ο γκρεμός, μήπως -λέω μήπως- να μην τους κάνουμε το χατήρι τώρα, αλλά να καθαρίσουμε την κοπρο του Αυγείου μετα μόνοι μας; Μήπως θα ήταν καλυτερα έτσι;

   • The Saint avatar
    The Saint @ The Saint 08/02/2012 08:54:14

    Θα μου πείς πάλι ότι είναι συμφερότερο γιά τον Σαμαρά να τα κάνει η τροικα αυτά γιά να γλυτώσει το πολιτικό κόστος που τέτοιου είδους αποφάσεις θα του επέφεραν αργότερα, αλλά απο την άλλη η τρόικα όσο "τρωει" τόσο πιό πολύ "πείνάει"....
    Δυσκολοι καιροί γιά πρίγκηπες...

  • ΗΡΩΝ avatar
   ΗΡΩΝ @ Μανιάτης 08/02/2012 09:29:06

   Μην αγχώνεσαι Μανιάτη. Σύντομα αντί για ΕΥΔΑΠ θα έχεις την SUEZ, αντί για ΔΕΗ την SIEMENS (ή κάποιους Κινέζους), αντί για ΟΤΕ έχεις ήδη τους Γερμανούς (που ξεπούλησαν τις θυγατρικές και τώρα πουλάνε τον HELLASAT), και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα σου! Θα γλυτώσεις την τυρανία! (Βέβαια θα πληρώνεις κάτι παραπάνω, αλλά όπως σε κόβω είσαι κιμπάρης άνδρας)

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ ΗΡΩΝ 08/02/2012 10:26:30

    Αν έχω σοβαρή πολιτική ηγεσία κι ως Εθνος είμαι παραγωγικός δεν θα έχω τίποτα από όσα λες.
    Αν είμαι άχρηστος και βέβαια θα έχω.

   • Φακ Κώστας avatar
    Φακ Κώστας @ ΗΡΩΝ 08/02/2012 12:45:01

    Ούτε ο ΟΤΕ μου λείπει, ούτε η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ θα μου λείψει, αν πουληθεί ή κλείσει...
    Θυμίζω ότι η εταιρία συστάθηκε για εκπόνηση των μελετών και των έργων της οδού σε κοινό πλαίσιο στη Μακεδονία για λόγους οικονομίας...στην πραγματικότητα όμως έγινε πάρτυ αναθέσεων πολλαπλών μελετών επί των ιδίων έργων, με τους χρυσοκάνθαρους υπαλλήλους της εταιρίας να διαχειρίζονται ποσά και δημόσιες σχέσεις...
    Επίσης θυμίζω ότι η οδός έχει ολοκληρωθεί, η εταιρία όμως εξακολουθεί να υπάρχει..και ρώτα για αμοιβές των υπαλλήλων...

    Θες να πληρώνεις διόδια για να συντηρείς αυτην την κατάσταση σε έναν δρόμο που κατασκευάστηκε με κρατικά κονδύλια?...εγώ όχι...

    • Βούρδουλας avatar
     Βούρδουλας @ Φακ Κώστας 08/02/2012 14:28:37

     Για τις αμοιβές, να βοηθήσω αφού γνωρίζω τους μισθούς από πρώτο χέρι. 2 χιλιάρικα εύκολα. ΠΟΛΥ εύκολα. Και πάμε για πολύ ψηλότερα για τα παραπάνω κλιμάκια.

     • Φακ Κώστας avatar
      Φακ Κώστας @ Βούρδουλας 08/02/2012 15:17:51

      Φίλε Βούρδουλα επειδή και εγώ ξέρω, 2000 παίρνει ο ανειδίκευτος υπάλληλος στο εργαστήριο σκυροδεματος (που σπάει τα δοκίμια)...προϊστάμενος τμήματος παίρνει 4800...ακόμα ψηλότερα αμοίβονται με 7500....μέχρι πολύ πρόσφατα που τους έκοψαν ενα ποσοστό της τάξης του 10%..
      Όσο για τους διευθυντάδες, οι περισσότεροι ειναι ΔΥ αποσπασμένοι απο τις υπηρεσίες τους από όπου εξακολουθούν να παίρνουν 2ο μισθό...

      Ξέχασα να πω για τα προνόμια που απολαμβάνουν, όπως μαϊμού νυχτερινά επιδόματα, τσάμπα χρήση 4χ4 για προσωπικές εκδρομούλες κλπ...

  • la poderosa II avatar
   la poderosa II @ Μανιάτης 08/02/2012 14:10:30

   Απο το blog "ΠΑΣΟΚ Ή ΤΕΦΡΑ" το αντεγραψες;

 3. Νταβελιώτης avatar
  Νταβελιώτης 08/02/2012 08:57:07

  Γιατί ασχολούμαστε συνέχεια με τα νούμερα;
  751 €, 601 €, 20%, 22%, και δεν συμμαζεύεται.
  Έχει κάποια σημασία αυτό;
  Ουσιαστικά δεν έχει καμμία απολύτως σημασία το πόσα παίρνει κάποιος σήμερα.
  Σημασία έχει το ποιά αγαθά και υπηρεσίες μπορεί να αποκτήσει με αυτά που παίρνει.
  Προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε καθόλου εάν έπαιρνα 100 € τον μήνα και με αυτά τα 100 € θα μπορούσα να πληρώσω ενοίκιο, να τραφώ, να πληρώσω ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κινητό, έξοδα μετακίνησης, να ντυθώ, να πληρώσω έξοδα των παιδιών, να είμαι ιατροφαρμακευτικά καλυμμένος εάν χρειαστεί, να βγώ και δυό φορές τον μήνα με πέντε φίλους να τα πούμε και να τα πιούμε και να μπορώ να πάω και 15 μέρες διακοπές τον χρόνο.
  Ίσα ίσα που θα ήμουν πολύ ευτυχής που με τόσο λίγα χαρτιά στην τσέπη εξυπηρετούνται οι ανάγκες μου.

  Παίζουμε όμως με νούμερα και ποσοστά επειδή έτσι κρύβεται η πραγματικότητα πολύ εύκολα και ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν και πολλά απ' το δούλεμα και την εκμετάλλευση που τους γίνεται.

  Τι να τα κάνεις τα 700 € ένα πληρώνεις μόνο για ενοίκιο 400 €;
  Τι να κάνεις τα 1.000 € έαν για να ζήσεις ανθρώπινα χρειάζεσαι 1500 τον μήνα;

  Ας σταματήσει κάποτε αυτό το παραμύθι με τα νούμερα.
  Και ας σταματήσει και ο κόσμος να ζητάει 2 και 3 % αύξηση.
  Δεν λένε τίποτε όλα αυτά.

  Να μάθουμε να απαιτούμε επίπεδο ζωής, αγαθά και υπηρεσίες!
  έναντι της εργασίας που παρέχουμε
  και όχι να ζητάμε αύξηση στα νούμερα
  απ' τα νούμερα που το παίζουν κυβέρνηση.

  • ANTΩNHS avatar
   ANTΩNHS @ Νταβελιώτης 08/02/2012 09:07:57

   Σωστά το τοποθετείς !Αλήθεια γιατί να ενισχυθούν οι τράπεζες όταν είχαν κέρδη γιατί δεν τα μοιράζονταν με το κράτος?Να αποφασίσει η κυβέρνηση 'ατοκο πάγωμα αποπληρωμής δανείων και άλλων συναφών υποχρεώσεων για όσους έχουν εισόδημα κάτω από ένα λογικό ποσό ανθρώπινης διαβίωσης!

  • Νταβελιώτης avatar
   Νταβελιώτης @ Νταβελιώτης 08/02/2012 09:14:52

   Και με όλα αυτά εννοώ πως δεν έχει σημασία εάν μειωθούν ή αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι επικουρικές κλπ.
   Εάν υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες αυτό δεν θα είναι πρόβλημα.
   Κάποιος θα μπορεί να διατηρήσει και στο μέλλον το ίδιο επίπεδο ζωής εάν και εφόσον εκτός της μείωσης των αποδοχών του υπάρξει και ταυτόχρονη μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών στην αγορά.
   Αυτό όμως που βλέπουμε για την ώρα είναι μειώσεις μόνον στις αποδοχές των εργαζόμενων.
   Και ενώ θα περίμενε κάποιος να δεί ανάλογες μειώσεις και στα αγαθά και τις υπηρεσίες αυτές τις μειώσεις για την ώρα δεν τις βλέπουμε.
   Αντιθέτως βλέπουμε μεγάλες αυξήσεις και μάλιστα σε αγαθά που είναι εκ των ουκ άνευ απαραίτητα όπως το ρεύμα.
   Εάν αυτό δεν αλλάξει σύντομα και εάν δεν υπάρξουν μειώσεις τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες παράλληλα με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αυτό θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. Μή ελεγχόμενη.
   Θα βλέπουμε ντού στα σούπερ μάρκετ, σε ανθρώπους που κουβαλάνε τρόφιμα ή ρούχα κλπ.
   Και όχι από εγκληματικά στοιχεία αλλά από καθημερινούς ανθρώπους που δεν θα έχουν άλλο τρόπο επιβίωσης.

   Ήδη σήμερα εάν βγείς να περπατήσεις μία ώρα στους δρόμους θα σου απλώνει το χέρι, κάποιες φορές και επιτακτικά ώς και υποχρεωτικά θάλεγα, ένας άνθρωπος κάθε 2 λεπτά.

   • Βούρδουλας avatar
    Βούρδουλας @ Νταβελιώτης 08/02/2012 10:26:49

    Το θέτεις σε πολύ σωστή βάση, αν υπήρχε η ανάλογη μείωση στα πάσης φύσεως κόστη, όλα θα εξισσοροπούνταν και πάλι. Αν μαζί με το -20% στις αποδοχές υπήρχε -20% σε αγαθά/υπηρεσίες κλπ, θα υπήρχε πρόβλημα ;

 4. Tassos avatar
  Tassos 08/02/2012 09:06:34

  Στα ΕΛΠΕ εξακολουθούν και παίρνουν 18 μισθούς, επίδομα αγαμίας, επίδομα γήρατος και ημιγήρατος κλπ.κλπ.

 5. abcd avatar
  abcd 08/02/2012 09:57:39

  Καλά μερικοί Ούνοι άλλη δουλειά δεν έχετε πρωί-πρωί από το να βγάλετε το κόμπλεξ σας ;Σας έχουμε καταλάβει πως παίζετε το παιχνίδι του διαίρει και βασίλευε πόσα σας δίνουν να προδίδετε τον λαό της χώρα σας ; Η μήπως δεν είστε Έλληνες αλλά Ελληνόγλωσσοι ;

 6. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 08/02/2012 10:43:02

  H εσωτερική ικανότητα θα αποτρέψει την έξωθεν επιβουλή.

 7. sotos avatar
  sotos 08/02/2012 10:48:02

  Πραγματικα οσοι, χωρις να εχουν καμια ιδεα, και βασιζομενοι σε προσωπικες ιδεοληψιες προβαινουν σε κριτικη για τις κρατικες επιχειρησεις -που αγγιζει τα ορια του παραλογου- ας συνδραμουν τη ΔΗΣΥ η τη ΔΡΑΣΗ. Αποτελουν μικρη μειοψηφια και με την λαικιστικη προσεγγιση τους προσπαθουν να επηρεασουν οσους περισσοτερους μπορουν βασιζομενοι στην ελλειψη ενημερωσης. Περασα σε κρατικη επιχειρηση (ΑΓΡΟΤΙΚΗ) το 2000 , μεσω ΑΣΕΠ, οπως και ολοι οι υπαλληλοι σε ΔΕΚΟ την τελευταια δεκαπενταετια. Παραιτηθηκα μετα απο 3 χρονια δεδομενου οτι με 702 ευρω που επαιρνα δεν μπορουσα να συντηρησω την οικογενεια μου. Σημερα -12 χρονια μετα- οι συναδελφοι μου αμοιβονται με 1000 εως 1200 ευρω το μηνα. Οσο για την προσφορα των ΔΕΚΟ και των κρατικων επιχειρησεων αναφερω μονο τα εξης : Η ΑΤΕ (βρισκεται πραγματι σε δεινη οικ. κατασταση λογω θαλασσοδανειων προς κομματα και διαπλεκομενους επιχειρηματιες), στηριζει ακομη 1 εκ αγροτες και εχει υποθηκευμενη την μιση αγροτικη γη. Η ΔΕΗ πουλαει ρευμα στο ενα τριτο του ευρωπαικου μεσου ορου, τα δε τιμολογια του ΟΤΕ κατα την τελευταια δεκαπενταετια -φαση ιδιωτικοποιησης- αυξηθηκαν κατα 500% (οποιος εχει αρχειο λογαριασμων μπορει να το επιβεβαιωσει). Αν ρολα αυτα καποιος θελει να παραμεινει προσκολημμενος στις ιδεοληψιες του NO PROBLEM, αλλα ας επιχειρηματολογησει.

 8. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ-ΔΑΣΚΑΛΟΣ avatar
  ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ-ΔΑΣΚΑΛΟΣ 08/02/2012 11:05:07

  Ελεος ειμαι δασκαλος ΠΕ 70 με 13 χρονια υπηρεσιας και παιρνω πλεον 1020 € το μηνα πηγαινοντας στο σχολειο μου που απεχει 50 χλμ. απο το σπιτι μου φυσικα με δικα μου εξοδα(αρα βγαλτε αλλα 400 € το μηνα!).
  Τι μου μενει τιποτα!!!
  Φυσικα δε μιλαω για δανεια που υποτιθεται εχουμε ολοι μας.
  Ακομα μιλανε οι ΔΕΚΟ(ΔΕΗ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΟΣΕ-ΕΛΠΕ ΚΤΛ)-1000 € ΠΑΡΑΥΤΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΩΝ ΚΤΛ. ΚΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΜΑΙ ΔΕΞΙΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΟΦΑΣΚΙΑ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!

  • la poderosa II avatar
   la poderosa II @ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ-ΔΑΣΚΑΛΟΣ 08/02/2012 14:14:00

   Αν πιστευεις πως παιρνεις λιγα, πηγαινε σε κανενα ιδιωτικο ή αλλαξε δουλεια!

  • Iδιωνυμος avatar
   Iδιωνυμος @ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ-ΔΑΣΚΑΛΟΣ 08/02/2012 22:58:36

   Η απαντηση μου στο σχολιο σου ειναι η εξης:

   3000 ευρω στους εκπαιδευτικους που διαμορφωνουν τους αυριανους Ελληνες πολιτες.

 9. abcd avatar
  abcd 08/02/2012 13:35:42

  Είσαι και δάσκαλος τρομάρα σου και εύχεσαι να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα !!
  Εσύ καλείσαι να μεταλαμπαδεύσεις παιδεία στα παιδιά μας ; Σύρε φτιάξε την δική σου πρώτα γιατί με αυτή σου την νοοτροπία και που διδάσκεις (αν όντως είσαι δάσκαλος ) πολύ σου είναι ,έπρεπε να πληρώνεις για να έχεις αυτό το ιερό δικαίωμα !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.