#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/07/2011 15:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σενάρια επιλεκτικής χρεοκοπίας βομβαρδίζουν την αγοράΜια διαρροή εγγράφου στο Reuters σχετικά με τις λύσεις που προκρίνονται για το ελληνικό χρέος, προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στην Ελλάδα ολόκληρη. Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ημερομηνία 16 Ιουλίου οι επιλογές θα έχουν και συγκεκριμένες συνέπειες. Έτσι, τα σενάρια που προκρίνονται είναι:

Πρώτον, μία επαναγορά του ελληνικού χρέους και χορήγηση πιστωτικών κινήτρων (credit enhancements) από το δημόσιο τομέα.

Το έγγραφο, σημειώνει το Reuters, δεν αναφέρεται στη μορφή των κινήτρων, αλλά όπως διευκρινίζει, συνήθεις μορφές τους περιλαμβάνουν την τιτλοποίηση εσόδων, εγγυήσεις ή άλλες διασφαλίσεις ότι ο δανειστής θα πάρει πίσω τα χρήματά του. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι πηγές της Ευρωζώνης είχαν δηλώσει πως σε ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, τα νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, θα μπορούσαν να βασίζονται σε τίτλους της ανώτερης δυνατής πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ), για παράδειγμα τίτλους που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  (ΕΤΧΣ). Στην περίπτωση αυτής της επιλογής, το αξιόχρεο της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν πιθανότατα στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας ή της χρεοκοπίας από τους οίκους.

Το κόστος για το ΕΤΧΣ - χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα ποσά - θεωρείται ότι θα είναι ίσο με το κόστος του συνολικού πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας συν το κόστος των πιστωτικών κινήτρων, το κόστος της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, το κόστος της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και το κόστος των εγγυήσεων στην ΕΚΤ, μείον τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Η επιλογή αυτή δεν απαιτεί τη μείωση του επιτοκίου των δανείων από το ΕΤΧΣ ή μακρύτερη χρονική διάρκειά τους.

Το αποτέλεσμα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί «από το επιτόκιο και το πιθανό κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών καθώς και το ποσό και την έκπτωση της επαναγοράς του χρέους».

Η δεύτερη επιλογή βασίζεται στην πρόταση των γαλλικών τραπεζών για αναχρηματοδότηση (rollover) του χρέους, η οποία δεν προβλέπει κίνητρα για τα νέα ομόλογα που θα αγοράσουν οι ιδιώτες.

Πιθανότατα, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Το κόστος για το ΕΤΧΣ θα είναι το κόστος του νέου πακέτου για την Ελλάδα, συν το κόστος για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ, μείον τη συμβολή των ιδιωτών. Θα απαιτείται επίσης η μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το ΕΤΧΣ και μεγαλύτερη ωρίμανση των δανείων του, ενώ η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από το πόσο θα μειωθεί το επιτόκιο και θα επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων του ΕΤΧΣ.

Η τρίτη επιλογή μπορεί να βασισθεί στην επιβολή ενός φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή σε μία αποκεντρωμένη συμφωνία, τύπου Βιέννης, με τις ιδιωτικές τράπεζες - ιδιαίτερα τις ελληνικές, οι οποίες έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου - για να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Η επιλογή αυτή δεν είναι πιθανό να θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία, αναφέρει το έγγραφο. Το κόστος για την Ευρωζώνη θα είναι μικρότερο σε σχέση με τις δύο άλλες επιλογές, καθώς θα αποτελείται μόνο από το κόστος του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας μείον τη συμβολή των ιδιωτών.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι τα δύο από τα τρία σενάρια έχουν στο βάθος χρεοκοπία, επιλεκτική ή όπως αλλιώς μπορεί να ειπωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 19/07/2011 15:17:49

  τα σιντακια ενεργοποιουνται?

 2. ainte ainte avatar
  ainte ainte 19/07/2011 15:50:37

  Η επιλεκτική χρεοκοπία έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να δοκιμάσεις πριν ψωνίσεις: κάνεις δοκιμαστική στάση πληρωμής μισθών και συντάξεων και (αν δε σε φάνε) προχωράς στο ξεπούλημα όπως ορίζεται στο μνημόνιο για να σώσεις την πατρίδα. Αν κάτι δεν πάει καλά, θυμάσαι τελευταία στιγμή ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις.

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/07/2011 16:06:57

  Χμμμ, το Reuters δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πιθανότατα να ήθελε να κάψει αυτά τα σενάρια. Πιστεύω ότι στο τέλος θα γίνει κάτι άλλο. Ή, απολύτως τίποτα...

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 19/07/2011 16:07:13

  Πάντως, στα τέλη Δεκέμβρη του 2001, που χρεωκόπησε η Αργεντινή, ντάλα κατακαλόκαιρο ήταν στο νότιο ημισφαίριο...

 5. μαρικα avatar
  μαρικα 19/07/2011 16:09:50

  Μηπωςμπορει καποιος να μας πει που πανε τοσα δις.που δηθεν μας δεινουν?
  εχει ακουστει οτι 150 δις δεν ξερουν που τα χρωσταμε,ειναι δυνατον να ειναι ολο αυτο το χρεος πραγματικοτητα?, αυτα ολα που συμβαινουν στην Ελλαδα ειναι σαν σεναριο αρωστημενης φαντασιας.

 6. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 19/07/2011 16:44:14

  Νομίζω ότι το σενάριο του rollover έχει ήδη καεί από τη στιγμή που η S&P δήλωσε ότι θα θεωρηθεί selective default.

  ht*p://www.telegraph.co.uk/finance/economics/gilts/8616659/Greek-debt-rollover-amounts-to-selective-default.html

  Στο παραπάνω άρθρο υπάρχει και η παρακάτω εκτίμηση:

  "Greece's debt is probably unsustainable unless it can borrow at very low rates of interest for a very long time and allow the nominal GDP growth to shrink the burden," said analysts at CreditSights.

  (Το χρέος της Ελλάδας είναι πιθανώς μη βιώσιμο, εκτός και αν μπορέσει να δανειστεί με πολύ χαμηλά επιτόκια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και να εναποθέσει στην αύξηση του ΑΕΠ την συρρίκνωση του επαχθούς μεγέθους του χρέους.)

 7. alakran avatar
  alakran 19/07/2011 17:11:37

  Ζέστη ε?

 8. Σταύρος avatar
  Σταύρος 19/07/2011 17:39:48

  Δροσερά ντουσάκια και τοπικές μαλάξεις!
  Αν δεν δεις αποτέλεσμα, βρές κοπέλα!

 9. alakran avatar
  alakran 19/07/2011 17:54:41

  Θα σου απαντούσα αλλά θα με κόψει ο Φάκτορας.
  Τέλος.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ alakran 20/07/2011 04:11:31

   Προς αποφυγήν πάσης παρεξηγήσεως, δεν απαντούσα σε σένα αλλά στον από επάνω μυστήριο με την πιο μυστήρια και αλλοπρόσαλλη θεωρία!

   Αχ βρε Λιάκο.
   Έχεις πάρει κόσμο στον λαιμό σου!!!

 10. dinodamo avatar
  dinodamo 19/07/2011 18:27:38

  Για το Βατοπαιδι παντως οι προφητειες επαληθευτηκαν.Οπως και για την φορολογηση της εκκλησιαστικης περιουσιας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.