#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/07/2011 07:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σενάρια διάσωσης με "κούρεμα" σε χρέος και επιτόκιαΤου Νίκου Μπέλλου για τον "Τύπο της Κυριακής"

Έπειτα από παλινωδίες 15 και πλέον μηνών που είχαν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης, οι ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με στόχο να κάνουν αυτή τη φορά την υπέρβαση, προωθώντας μια συνολική λύση στην κρίση δημόσιου χρέους. Είναι προφανές ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η Ελλάδα, άλλωστε από τη χώρα μας ξεκίνησε η κρίση, η οποία στη συνέχεια έπληξε και τους άλλους «αδύναμους κρίκους», την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Μέχρι τώρα το Βερολίνο είχε κατορθώσει να επιβάλει στους άλλους εταίρους την τακτική της αναβλητικότητας. Η γερμανική κυβέρνηση λειτουργούσε με καθαρά εσωτερική ατζέντα, με αποφάσεις-ημίμετρα κατά περίπτωση, αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Βασικός στόχος η μετάθεση του προβλήματος για αργότερα με το μικρότερο οικονομικό κόστος.

Οι αγορές και οι κερδοσκόποι, που πάντα καιροφυλακτούν, περίμεναν την κατάλληλη στιγμή και χτύπησαν, όχι την Ελλάδα ούτε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που άλλωστε βρίσκονταν στο «καναβάτσο», αλλά την τρίτη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης, την Ιταλία. Είναι αλήθεια ότι το έδαφος ήταν πρόσφορο, δεδομένου ότι το χρέος προκαλεί δέος φτάνοντας τα 1.800 δισ. ευρώ! Υπερδιπλάσιο του χρέους που έχουν μαζί η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ταυτόχρονα άρχισαν οι πιέσεις και στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης με δημόσιο χρέος 600 δισ. ευρώ.

Τότε και μόνο τότε οι Γερμανοί συνειδητοποίησαν ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν τα χρήματα που θα απαιτούσε μια διάσωση της Ιταλίας και της Ισπανίας. Και επειδή γνωρίζουν ότι, εάν διαλυθεί η ευρωζώνη, θα είναι οι πρώτοι που θα καταρρεύσουν, γιατί, εάν γυρίσουν στο μάρκο, αυτό θα γίνει νόμισμα-καταφύγιο και... αντίο ανταγωνιστικότητα και εξαγωγές, αποφάσισαν να αλλάξουν στάση.

Η μεγάλη στροφή έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου. Το κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση των οκτώ και πλέον ωρών, δεν είχε καμία σχέση με τις θέσεις που υποστήριζε μέχρι τότε το Βερολίνο.

Η πρώτη θεαματική αλλαγή έχει να κάνει με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το γνωστό και ως Ταμείο Διάσωσης. Η γερμανική κυβέρνηση δέχεται τώρα να συζητήσει τη μεγαλύτερη ευελιξία του, δηλαδή, πέρα από τη χορήγηση δανείων που δίνει σήμερα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, να μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» της ευρωζώνης έναντι των αγορών και, κυρίως, των κερδοσκόπων.

Αυτό που συζητείται σε σχέση με το ΕΤΧΣ είναι να μπορεί να δανείζει τις χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να επαναγοράζουν τα ομόλογά τους στη δευτερογενή αγορά, όπου, για παράδειγμα, οι τιμές των ομολόγων της Ελλάδας είναι χαμηλότερες κατά 40% της ονομαστικής αξίας τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας αγοράζοντας από αυτούς που θέλουν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να μειώσει δραστικά το χρέος της.

[caption id="attachment_113026" align="alignnone" width="794" caption="δεξί κλικ για μεγένθυνση"][/caption]

Μια άλλη πρόταση για την Ελλάδα που βρίσκεται στο τραπέζι προέρχεται από τη γερμανική τράπεζα Commerzbank και είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν στο 70% της ονομαστικής τους αξίας με νέες ελληνικές εκδόσεις διάρκειας 30 ετών και με κυμαινόμενο επιτόκιο 3,5%. Αυτό που ζητάει είναι μια εγγύηση ότι το ποσό που επανεπενδύουν στην Ελλάδα θα τους επιστραφεί από την ευρωζώνη εάν η χώρα μας δεν μπορέσει να το αποπληρώσει. Και εδώ το ΕΤΧΣ θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, οι Γερμανοί δέχονται να συζητήσουν την περαιτέρω αύξηση των πόρων του ταμείου που σήμερα ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ.

Προωθείται επίσης μια νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, καθώς επίσης και η μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια που θα δοθούν στη χώρα μας στο πλαίσιο της νέας στήριξης. Εάν είχαν κάνει αυτή την υπέρβαση πριν από ένα χρόνο, η Ελλάδα θα βρισκόταν σήμερα σε καλύτερη θέση, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα συνέχιζαν να δανείζονται από τις αγορές και δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουν στο Μηχανισμό Διάσωσης και στα Μνημόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, με σημαντικότερη αυτή της στάσης των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν με υποβάθμιση της χώρας μας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Θεωρούν ότι η ανταλλαγή ομολόγων με νέες εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας και σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας ή η μαζική επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές αλλάζουν τους όρους της αρχικής επένδυσης των ιδιωτών επενδυτών.

Οι επιλογές των ηγετών της ευρωζώνης είναι δύο. Είτε θα βρουν σε συνεννόηση με τους οίκους μια φόρμουλα που θα μειώνει το ελληνικό χρέος χωρίς να οδηγεί σε υποβάθμιση είτε θα πάνε σε μετωπική σύγκρουση αψηφώντας την υποβάθμιση. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να βρουν λύση με την ΕΚΤ, η οποία προς το παρόν απειλεί ότι εάν η Ελλάδα υποβαθμιστεί από τους οίκους θα σταματήσει να δέχεται τα ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Επιπλέον, εάν υποβαθμιστεί η Ελλάδα, θα πρέπει να διαχειριστούν τον κίνδυνο μεγάλης αναταραχής στις αγορές και επέκτασης της κρίσης στο σύνολο της ευρωζώνης.

Η ευρωζώνη κινείται σήμερα σε «αχαρτογράφητες» περιοχές, αφού όλα τα παραπάνω συμβαίνουν για πρώτη φορά, κι αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο απρόβλεπτων εξελίξεων. Το βέβαιο είναι ότι οι εταίροι με επικεφαλής τη Γερμανία αναζητούν μια δραστική λύση για την Ελλάδα, που θα έχει κόστος για τους ίδιους, αλλά δεν έχουν άλλες επιλογές.

Επειδή άλλοι ασχολούνται με την επίλυση του δικού μας προβλήματος, η κυβέρνηση θα έπρεπε απλώς να ζητάει δραστική λύση. Αντί αυτού, μοιάζει με... ακυβέρνητο πλοίο με τον αρμόδιο υπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επιχειρεί να αποδομήσει την έννοια της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και να την αποκαλεί «τεχνικό όρο», τον πρωθυπουργό να δηλώνει σε γερμανική εφημερίδα ότι είναι και αυτό ένα σενάριο στο τραπέζι. Θα μπορούσαν όλα αυτά υπό άλλες συνθήκες να ήταν ευτράπελα, αλλά, επειδή αυτές τις μέρες κρίνεται η επιβίωση της χώρας μας, καλό θα κάνει η κυβέρνηση να σιωπήσει. Να κάνει δηλαδή αυτό που γνωρίζει καλά εδώ και 15 μήνες...


ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 17/07/2011 09:12:01

  ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑΡΡΟΣ(ΘΡΑΣΟΣ) ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ. ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΑΠΟ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΠΛΩΣ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ! ΚΑΝΕΝΑΣ, ΜΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΘΗΚΕ! ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.ΚΑΜΙΑ. ΜΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΔΕΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΕ! Η ΧΩΡΑ ΕΞΑΘΛΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΟΓΑΝΩΘΗΚΕ... ! ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΕΧΟΝΤΑΣ ΓΝΩΣΗ ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΩΛΟΓΙΑΣ , ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ. ΓΙΑΤΙ Η ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΟ, Η ΘΑ ΚΗΡΥΤΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ! Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ , ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ!

 2. Armageddon avatar
  Armageddon 17/07/2011 12:09:30

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ......

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/07/2011 12:25:27

  Αντίθετη με "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους, εκτός από την ΕΚΤ, είναι σαφώς και η ίδια η Γερμανική Bundesbank, με σαφείς δηλώσεις του προέδρου της, επαναλαμβανόμενες και σήμερα. Πιστεύει ότι σε περίπτωση "κουρέματος" και της επακόλουθης επιλεκτικής χρεωκοπίας, όλο το φορτίο του χρέους θα μεταφερθεί μέσω διάσωσης των τραπεζών στους Ευρωπαίους (και Γερμανούς) φορολογούμενους:
  h**p://www.sueddeutsche.de/geld/diskussion-ueber-umschuldung-griechenlands-bundesbankpraesident-warnt-vor-schuldenschnitt-1.1121144
  Είναι προφανώς αδύνατο η Γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει μιά αντιμετώπιση, σε απόλυτη σύγκρουση όχι μόνον με την ΕΚΤ αλλά και με την δική της εθνική Γερμανική Κεντρική τράπεζα.
  Αντίθετα η Bundesbank προτιμά την "συμμετοχή των ιδιωτών" μέσω επαναγοράς χρέους στη δευτερογενή αγορά, είτε απευθείας από το Προσωρινό Ταμείο Διάσωσης EFSF, είτε με δάνειο που θα χορηγήσει στην Ελλάδα το EFSF.
  Την ενεργοποίηση του EFSF στη δευτερογενή αγορά "βρίσκει ενδιαφέρουσα" πάλι σήμερα ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι της ΕΚΤ.
  Ο ίδιος ο επικεφαλής του EFSF Ρέγκλιγκ δηλώνει σήμερα έτοιμος για ενεργοποίηση στη δευτερογενή αγορά, άν υπάρξει η η πολιτική απόφαση.
  h**p://www.faz.net/artikel/C30638/klaus-regling-chef-des-euro-rettungsfonds-bisher-ist-das-retten-ein-gutes-geschaeft-30465884.html
  Για την έκδοση Ευρωομολόγου τώρα, δηλώνουν αντίθετοι τόσο ο Μπίνι Σμάγκι thw EKT, όσο και ο Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank.

 4. dino avatar
  dino 17/07/2011 13:40:27

  Ουτε ο Ερντογαν σαν πρωθυπουργος δεν θα δημιουργουσε τοσο αρνητικη ψυχολογια στους Ελληνες και τετοια επωδυνα μετρα σαν αυτα που προκειται να εφαρμοστουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.