08/04/2013 22:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σενάρια για "κούρεμα" καταθέσεων στην Ελλάδα αναφέρει το Spiegel

Τουλάχιστον τρεις φορές από χθες ο Γ. Στουρνάρας κι άλλες τόσες ο Σ. Κεδίκογλου, διαβεβαίωναν τον κόσμο ότι οι καταθέσεις του είναι εξασφαλισμένες. Φυσικά, είναι αδιανόητο μια σοβαρή κυβέρνηση να μην προσπαθεί τουλάχιστον να περάσει ένα αίσθημα οικονομικής ασφάλειας στους πολίτες. Τότε θα είχαμε ένα bank run άνευ προηγουμένου και θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι καταθέτες σήμερα, μετά τον χθεσινό χαμό, δεν πήγαν να πάρουν τα λεφτά τους, ωστόσο, ρωτούσαν συνέχεια στις τράπεζές τους καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία για το τι θα γίνει. Και για το λόγο αυτό έσπευσαν οι υπουργοί να κάνουν δηλώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων.

Οπού όμως υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά και τη φωτιά κάποιοι επιχειρούν να την κάνουν τεράστια πυρκαγιά. Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση ανέφερε ότι: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση.» Και συνεχίζει: «Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της Τρόικα η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό -μετά την κυπριακή εμπειρία- ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση. Ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες», προσθέτει το περιοδικό.

Ανοίγει δηλαδή παράθυρο για κούρεμα καταθέσεων, επιδεινώνοντας το ήδη κακό κλίμα.

«Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπήρχε μάλιστα ησυχία σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε στον ΑΝΤ1: «Είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank. Οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες. Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση» πρόσθεσε.

Και μέσα σ' όλα αυτά και η Κομισιόν δια του εκπροσώπου της «τα μασάει» και λέει ότι δε μπορεί να κάνει τώρα αναφορές διότι είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της Ελλάδας. Εμάς, πάλι, όλα αυτά μας μυρίζουν... μπαρούτι και όσοι παίζουν με τη φωτιά και το μπαρούτι θα καούν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 08/04/2013 22:26:52

  Κάπου διάβασα ότι ο Σαμαράς θα ζητήσει τώρα τις πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 162 δις ευρώ από τους Γερμανούς!!! Βάζουμε πλέον τους δικούς μας όρους στο παιχνίδι; Θα δούμε!!!

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Κώστας Τ 08/04/2013 22:29:43

   Eἶστε σίγουρος ὅτι τό ζήτησε;Πού τό διαβάσατε;

   • kiki64 avatar
    kiki64 @ Κυθήριος Τ. 09/04/2013 17:21:25

    Στο περιοδικό.....''το μούσι"

 2. ΚΠ avatar
  ΚΠ 08/04/2013 22:46:13

  Και ο Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο ότι το 2011 τελειώνει το πρόβλημα μας και βγαίνουμε στις αγορές.
  Και ο Παπαθανασίου διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων στην "Ασπίς Πρόνοια" είναι απολύτως διασφαλισμένα,είχε θεσπίσει και ανάλογο νόμο.Και φυσικά όσοι τον άκουσαν και δεν τράβηξαν τα χρήματα τους από την εταιρεία του Ψωμιάδη,έχασαν τους κόπους μιάς ζωής.
  Ακόμα κλαίει ο κοσμάκης.
  Ο Παπαθανασίου.
  Σήμερα ακούγοντας τις "κατηγορηματικές" δηλώσεις ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις με ζώνουν τα φίδια.
  Απαντήστε μου ειλικρινά:
  Τους πιστεύει κανείς;

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ ΚΠ 08/04/2013 23:22:53

   Ναι.

   • ΚΠ avatar
    ΚΠ @ roadrunner 09/04/2013 09:25:55

    Roadrunner αν είχες χάσει τους κόπους μιάς ζωής,μη αποσύροντας τα χρήματα σου από την "Ασπίς", έχοντας πιστέψει τον τότε αρμόδιο υπουργό που σε διαβεβαίωνε ότι τα χρήματα σου είναι απόλυτα διασφαλισμένα,θα απαντούσες το ίδιο;
    Ενημερώσου λίγο γιά το τι έγινε με την "Ασπίς Πρόνοια" γιά να καταλάβεις τι εννοώ.
    Ένα μόνο σου λέω:
    Ο τότε υπουργός Παπαθανασίου που διαβεβαίωνε ότι τα χρήματα στην "Ασπίς Πρόνοια" είναι απολύτως διασφαλισμένα,ο ίδιος σε λίγο χρονικό διάστημα ....ανέστειλε την λειτουργία της ασφαλιστικής εταιρείας του Ψωμιάδη ως αφερέγγυα.
    Ο ίδιος έδινε τα προηγούμενα χρόνια το πιστοποιητικό φερεγγυότητας που ήταν απαραίτητο γιά την λειτουργία της εταιρείας.
    Γιά τόοοοοοση υπευθυνότητα και σοβαρότητα γιά τον τίμιο ιδρώτα του κοσμάκη μιλάμε.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ ΚΠ 09/04/2013 01:22:00

   Όχι πια. :)

 3. m.s avatar
  m.s 08/04/2013 23:16:25

  Ο τρόπος που θα εξελιχτεί η υπόθεση των τραπεζών στην Ελλάδα θα είναι για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ή το σφύριγμα πανικού (σώστε ό,τι μπορείτε) ή παράδειγμα καθησυχασμού των καταθετών .
  Πιστεύω ότι θα γίνει το δεύτερο.

 4. Γεωργία avatar
  Γεωργία 09/04/2013 08:42:20

  Το κούρεμα θα έρθει, όταν και εάν θα γίνει OSI. Και θα είναι οριζόντιο και κάθετο.

 5. βενζεβουλ avatar
  βενζεβουλ 09/04/2013 15:42:39

  οι μόνοι που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες είναι οι δεκοτζηδες και καραβαναδες με τα τρελα εφαπαξ και οι κρατικοδίατοι ελ.επαγγελματιες οπότε με το καλό να γίνει ένα κουρεματάκι καταθέσεων κανένας δεν θα στεναχωρηθεί

 6. ΚΜ avatar
  ΚΜ 09/04/2013 15:51:01

  Δεν είναι καθόλου έτσι αλλά και έτσι να ήταν δεν έχει σημασία. Επίσης, δεν είναι μόνο αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων οι καταθέσεις στις τράπεζες αλλά είναι επίσης και κεφάλαια επιχειρήσεων, οι οποίες μπορεί να πηγαίνουν καλά μέχρι τότε και θα καταστραφούν σε μια νύχτα. Με ολέθριες επιπτώσεις στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/04/2013 15:58:19

  Να το κάνουν. Αρκεί να μην πειράξουν τις ασφαλισμένες (κάτω των 100.000).
  Με το χθεσινό και σημερινό "αεροπλανάκι σε κενά αέρος" του αναρχοΧΑΧΑΧΑ, οι "Λιβανέζοι των Αθηνών" απέδειξαν ότι οι Κύπριοι οφφσορατζήδες ήταν μπροστά τους αρσακειάδες.
  Για τα ενδοελλαδικά μας (ποινικά), θ' αναλάβει η κ. Ζωή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.