23/10/2012 20:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σεισμός για τα σενάρια περί οικονομικού ελέγχου

Μια είδηση που ήλθε από το... Βερολίνο προκάλεσε σεισμό στην κυβέρνηση και για το λόγο αυτό ο Ευ. Βενιζέλος στη δήλωσή του είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα».

Ο λόγος που το είπε ήταν ότι υπήρξαν πληροφορίες περί Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου της Ελλάδας με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, πέραν αυτού που βρίσκεται στην ΤτΕ όπου εκεί θα μπαίνουν τα έσοδα του κράτους και τη διαχειρίσή τους θα έχουν οι ξένοι. Πρόκειται δηλαδή για ξεκάθαρη εγκατάσταση Ευρωπαίου... κυβερνήτη που θα έχει μεγαλύτερες αρμοδιότητες και από τον κυβέρνηση.

Το ζήτημα ενισχύθηκε μετά από τη δήλωση του κ. Σόιμπλε ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με "μηχανισμούς" που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές.

Tα μέτρα που έχουν ήδη προωθηθεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν με μηχανισμούς ελέγχου, ενδεχομένως αυτόματους σταθεροποιητές, είπε.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο οικονομικού ελέγχου διέψευσε κατηγορηματικά ο Γ. Στουρνάρας.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση εμφανίστηκε να ακολουθεί τον Βενιζέλο ο οποίος εμφανίζεται... ήρωας όταν είναι αυτός που τον προηγούμενο Φεβρουάριο συναίνεσε στο άνοιγμα των εργασιακών με τα γνωστά

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cummulus avatar
  cummulus 23/10/2012 20:54:00

  Γιατί θορυβεῖσθε; Στόν Διεθνή Οἰκονομικό Ἔλεγχο τοῦ 189..., τά ἔσοδα τοῦ Τελωνείου Πειραιά τά διαχειρίζονταν ξένοι. Τά εἰσέπρατταν κατ΄εὐθείαν, καί ἡ πλάκα εἶναι ὅτι τούς μισθούς τῶν τελωνειακῶν τούς πλήρωνε τό δημόσιο.

 2. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 23/10/2012 20:56:17

  Έλεος με αυτά που ακούμε και βλέπουμε !
  Εμφανίζεται η Ν.Δ. ως "τσιράκι" της Τρόϊκας κι΄ο Μπένυ ως ο ηγέτης που κρατάει την Χώρα στον ...αξιοπρεπή δρόμο ! Κι' από κοντά κι' κ. Φώτης !
  Τι άλλο θα δούμε ...!

  • avax avatar
   avax @ ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 23/10/2012 20:58:24

   Γιατί δεν βγαίνει μπροστά ο Σαμαράς να δείξει πόσο πατριώτης είναι?

   • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
    ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ avax 23/10/2012 21:02:28

    Είθε να το πραγματοποιήσει .

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 23/10/2012 21:04:56

  "Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση εμφανίστηκε να ακολουθεί τον Βενιζέλο ο οποίος εμφανίζεται… ήρωας όταν είναι αυτός που τον προηγούμενο Φεβρουάριο συναίνεσε στο άνοιγμα των εργασιακών με τα γνωστά".

  Υπερβολές. Όλα τα υπόλοιπα εντάξει αλλά αυτή η παράγραφος είναι υπερβολική. Πείτε μου παρακαλώ έναν τρόπο για να προλάβεις τον πολιτικά υπερφίαλο κ. Βενιζέλο. Τί να κάνει η κυβέρνηση, να διαβάσει την σκέψη του; Ή να αρχίσει τα ψευτοτσαμπουκαλίστικα που θέλει ο Τσίπρας;

  • Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
   Κ.Σ.Μαυρόπουλος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 24/10/2012 07:21:43

   Τι θα λέγατε, να έβγαινε κάποιος δημόσια και να τον έβαζε στη θέση του.

 4. TARAMAS avatar
  TARAMAS 23/10/2012 21:12:43

  Δεν ξέρω αν το θέμα αυτό είναι υπαρκτό ή όχι, αλλά δεν θα είχα αντίρρηση αν θέματα διορισμών, αξιολόγησης και ελέγχου της φοροδιαφυγής περνούσαν σε διεθνή έλεγχο μέχρι να ψοφήσουν τα λαμόγια οι πολιτικάντηδες και τα τρωκτικά, κι ας μας λέγανε προτεκτοράτο.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 23/10/2012 21:14:02

  Nemesis ante portas.. Mόνον όταν σπάσουν τα κακά σπυριά, μόνον όταν χυθεί το πύον, μόνον όταν ξεπλυθεί το ΑΓΟΣ που όλοι αυτοί οι Εθνικοί Ληστές στην Ελλάδα επί 10ετίες "με αξιοπρέπεια" προκάλεσαν, τότε μόνον η πατρίδα, ελεύθερα θα μπορέσει ν' αναπνεύσει και να ορθοποδήσει. Και η από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους υποταγή της Τραπέζης Της Ελλάδος (που μόνο Ελλάδος ΔΕΝ είναι), στο βρετανικό ληστρικό σύστημα (Rothschilds) δηλαδή, αυτή η κυριαρχία τύπου «κράτος εν κράτει» δηλαδή, πρέπει να λάβει οριστικά κι αμετάκλητα, τέλος. Όχι, σήμερα. Χθες!

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ η Dimi 23/10/2012 21:28:57

   Μόνο που αυτό πρέπει να γίνει από Έλληνες και τότε λέγεται επανάσταση και εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας.
   Αν γίνει από ξένους τότε είναι Κατοχή και ταπείνωση.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Σπορέας 23/10/2012 23:48:47

    Σπορέα, πολύ σωστά. Αποδεικνύεται επανειλημμένα στη πράξη, όμως, ότι είναι αδύνατον να δικαστούν αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν "περί ευθύνης υπουργών".. Οπότε;

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ η Dimi 23/10/2012 21:38:03

   Dimi kai Taramas

   Εχει μεγάλη πλάκα από όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τον Βενιζέλο τον πείραξε μην κρατάει άλλο το ταμείο του μαγαζιού και δεν μπορούν να απλώνουν το χεράκι τους.

   Δεν ξέρω αν το έχουμε καταλάβει αλλά σιγά σιγά ήρθε η ώρα οι ξένοι να ξεδοντιάσουν το διεφθαρμένο πολιτικό και επιχειρηματικό ελληνικό σύστημα.

   Πρώτα τους έβαλαν να ξεδοντιάσουν το πόπολο και τώρα ήρθε η ώρα τους.

   Αναρωτιέμαι τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχουν σε όσους είχαν λίστες φοροφυγάδων και δεν έκαναν τίποτα.

   Τι μπορεί να περιμένει κανείς από όσους δήλωναν τις βίλες εμπορικά κέντρα.

   Είναι τόσο λιγούρια οι ¨κεφαλές΄αυτής της χώρας που άμα δεν τους καθαρίσουν δεν έχουμε καμία τύχη.

   Σχετικά με εθνική ανεξαρτησία και λοιπά ποιος να την απαιτήσει.

   Πόσες δεκαετίες έχουν να γίνουν εκλογές με βάση τα εθνικά θέματα;;

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Aris. A 23/10/2012 23:44:58

    Aρη, με συλλογική προσπάθεια θα μπορούσε η Νέμεσις ν' αποδοθεί και να λυτρωθεί επιτέλους, η πατρίδα. Για να γίνει μία νέα αρχή.

 6. Κρίμα & Crime avatar
  Κρίμα & Crime 23/10/2012 21:33:46

  -----υπήρξαν πληροφορίες περί Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου της Ελλάδας με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού----

  ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΗ αυτή η εξέλιξη και η επιμονή Βενιζέλου, γιατί αυτό είναι γνωστό... πάνω από ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!

  Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012 - 21:25
  Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. Ανεπισήμως, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί: η επόμενη δόση του δανείου θα καταβληθεί στην Αθήνα, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Μάλιστα, προκειμένου να διατηρηθούν οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, τα χρήματα της δόσης θα μπουν σε έναν ειδικό, έκτακτο λογαριασμό, στον οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση οι ελληνικές αρχές.

  Σε ειδικό λογαριασμό η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης

  Σύμφωνα με το Spiegel, η επόμενη δόση ύψους 31,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να καταβληθεί το αργότερο εντός του Νοεμβρίου θα μπει σε ειδικό, δεσμευμένο λογαριασμό, κάτι που προωθείται όχι μόνο από τη Γερμανία αλλά και από τη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει με τη σειρά της κουραστεί να αντιμετωπίζει κάθε λίγους μήνες το ελληνικό πρόβλημα, αναφέρει το δημοσίευμα.

  Με τα χρήματα του λογαριασμού θα πληρώνονται οι τόκοι και θα αποπληρώνεται το χρέος που ωριμάζει.........

  h**p://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1642768

 7. ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ avatar
  ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ 23/10/2012 22:01:57

  Εμείς πάλι λέμε ταραμά να ελέγξουν οι ξένοι τα δικά σου οικονομικά και ξένοι ψυχίατροι να ελέγξουν τη μαυρη σου ψυχή

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ 24/10/2012 00:19:41

   Ποιόν σου θίξαμε και αφηνίασες, τους πολιτικάντηδες, τα λαμόγια ή τα τρωκτικά;

 8. Κ. Βέρος avatar
  Κ. Βέρος 23/10/2012 22:12:15

  O Διεθνής έλεγχος δεν μας ενοχλεί καθόλου αρκεί σ' αυτόν να υπαχθούν η Δημόσια Διοίκηση (διορισμοί, φοροδιαφυγή , έλεγχος ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεων, προμήθειες και δημόσια έργα , νοσοκομεία ) και το πιστωτικό σύστημα (Τράπεζες). Τους έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη από τα λαμόγια που μας κυβερνούν και το σύστημα καναλαρχών, τραπεζιτών,προμηθευτών εργολάβων και παρατρεχάμενων.
  Τα περί προτεκτοράτων και εθνικών αναξαρτησιών τα χορτάσαμε και είδαμε τι είχαν κατά νου αυτοί που τα λέγανε (δείτε τις ομιλίες του Τσοχατζόπουλου , όλο για Δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία μίλαγε εννοώντας φυσικά την μαχλούπα). Αναζητείστε τις αντιδράσεις του (και των συνεργατών του ) όταν ενημερώθηκε ο Σημίτης και τον μετακίνησε στο τότε Υπουργείο Ανάπτυξης.

 9. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 23/10/2012 22:22:44

  T ο έγγραφο όντως υπάρχει , όπως γράφει το Capital, με τίτλο ''"Ενισχυμένη Διακυβέρνηση και Μηχανισμοί Ελέγχου" από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.
  Μεταξύ άλλων αναφέρει:

  ''"Όπως συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται από τον είδικό λογαριασμό. Οι δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ μετά την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων θα κατευθύνονται απευθείας στον ειδικό λογαριασμό και η ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης θα πληρώνονται επίσης στον ειδικό λογαριασμό".

  Σημειώνεται επίσης ότι ένα μέρος των εσόδων (όπως μέρος των εσόδων από τον ΦΠΑ) από τον όγκο του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας θα μπορεί να μεταφέρεται κάθε μήνα στον ειδικό λογαριασμό.

  Σε περίπτωση μη επίτευξης του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος θα εξισορροπείται με τη μείωση των πρωτογενών φαπανών ή την αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Στο ενδεχόμενο και νέων κενών στο διάστημα του προγράμματος η Ελλάδα θα καλύψει την τρύπα με ίδια μέσα

  Στο έγγραφο γίνεται επίσης λόγος για αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ταμειακών ελλειμμάτων.

  Σημειώνεται επίσης ότι προκειμένου να ενισχυθεί η αποδοχή του προγράμματος στην Ελλάδα τα μέτρα για τον έλεγγχο της επιβολής θα πρέπει να συμπληρωθούν με μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. ''

  Ολο το άρθρο εδώ:
  http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3366506&pg=1&pid=3366567&orderdir=asc#post_3366567

 10. panos avatar
  panos 23/10/2012 23:09:57

  Ο δευτερος λογ/σμος περαν του υπαρχοντος της Τραπεζας Ελλαδος θα αφορα την ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΡΩΝ του κρατους και θα ειναι υπο την διαχ/ση της ΕΚΤ.Εκει θα καταληγουν τα εσοδα απο υδρογονανθρακες-χρυσο κ.λ.π. ως εγγυηση για την αποπληρωμη ΧΡΕΩΝ. Ο ΣΟΙΜΠΛΕ αυτο λεει μα αλλα λογια. Το τελειο ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ θα ειμαστε για παμπολα χρονια με αρπαγη των παντων απο τη χωρα μας.

 11. panos2 avatar
  panos2 23/10/2012 23:19:41

  κατι τρις ευρω υπολογιζονται τα εσοδα απο πετραλαιο και φυσικο αεριο στην Κρητη

  Και ολα αυτα μαντεψτε ποιοι θα τα παρουν

  Αλλα ξεχασα πρεπει να τους εμπιστευομαστε γιατι με τα μετρα του μνημονιου το χρεος εχει αυξηση αντι να εχει μειωθει

  τοσες θυσιες τσαμπα και εμεις συνεχιζουμε

  • panos avatar
   panos @ panos2 23/10/2012 23:22:32

   Φιλε μου η Γερμανια εχει τα παντα εκτος απο αεριο και πετρελαιο.

 12. nikos avatar
  nikos 24/10/2012 00:01:03

  @Dimi: σωστά λες ότι είναι αδύνατο να δικαστούν. Αυτο οφείλεται ότι οι ίδιοι που πρέπει να δικαστούν είναι και στα πράγματα. Αρα στο ερώτημα σου η απάντηση είναι ότι απλά πρέπει δια των εκλογών αυτοί ακριβώς να φύγουν ( το αυτοί βέβαια δεν περιορίζεται στον Μπενυ - για να μην παρεξηγηθώ )

 13. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/10/2012 00:14:37

  Εγώ θεωρώ επιβεβλημένη τήν δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, όπου θα καταλήξουν τά ληξιπρόθεσμα έσοδα τού ελληνικού δημοσίου από τίς πληρωμές (όπως αυτές τουλάχιστον θά συμφωνηθούν), μετά τόν λογιστικό προσδιορισμό τού χρέους τής Γερμανίας έναντι τής Ελλάδος από τίς ήδη επιδικασμένες πολεμικές αποζημιώσεις καί από τήν έντοκη αποπληρωμή τού αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
  Επειδή δέ τό χρεωστούμενο ποσό υπερκαλύπτει τόν δημόσιο δανεισμό είναι από μόνο του υπεραρκετό ώς εγγύηση έναντι τών δανειστών μας (καί τής Γερμανίας).
  Ώς πρώτο δέ βήμα πρός αυτή τήν κατεύθυνση μπορεί νά γίνει μέ τήν ένταξη στόν κρατικό προϋπολογισμό ένός πρώτου ενδεικτικού υπολογισμού τών ληξιπρόθεσμων αυτών οφειλών.
  Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία τής Γερμανίας είναι ο νομικός διάδοχος τού τρίτου Ράϊχ καί υποχρεούται νά καταβάλλει τά άνωθεν (ήδη από τούς συμμάχους επιδικασμένα καί μή επιδεχωμένα δικαστικής ανατροπής) χρεωστούμενα ποσά.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Ιαπετός 24/10/2012 00:31:25

   Σεβαστέ Ιαπετέ, είθε το συντομότερο!

 14. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 24/10/2012 00:32:06

  Α ρε Κολοκοτρώνη τζαμπα πήγες....................

  Εσύ και οι υπόλοιποι.

 15. xp avatar
  xp 24/10/2012 04:03:33

  Οσοι από εδώ είναι υπερ του οικονομικού ελέγχου ας σκεφτουν ποσο λαμογια ηταν "οι φίλοι" στα κατοχικά δάνεια ,που ήταν αγύριστα! Θα μας φάνε!!!!
  Το 1897 ήρθε ο οικονομικός ελεγχος,οχι το 1893 ,μετά από πόλεμο.
  Να προσέξουν ορισμένοι ,υπάρχει και το Γουδί!

 16. εμπεδοκλης avatar
  εμπεδοκλης 24/10/2012 05:14:44

  ως ειπεν και ο ποιητης

  ε ρε καημενε μακρυγιαννη, αδικα το τζακισες το χέρι σου!

 17. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 24/10/2012 08:49:23

  Το έγραψα και αλλού: ελπίζω να μην σχετίζεται η συγκεκριμένη είδηση με προσπάθειες των ΓΕΡΜΑΝΩΝ να πατήσουν πόδι στα μελλοντικά έσοδα από τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Κρήτης...της Κρήτης επαναλαμβάνω...

 18. η Dimi avatar
  η Dimi 24/10/2012 10:05:26

  Nίκο, ο νόμος-όνειδος "περί ευθύνης υπουργών" χρειάζεται ν' ακυρωθεί. Είναι αδιανόητο εξ αιτίας αυτού, οι Εθνικοί Ληστές να παραμένουν στο απυρόβλητο. Αυτή η δόλια και προσβλητική για τη νοημοσύνη μας κατάσταση δεν αντέχεται πλέον.

 19. nikos avatar
  nikos 24/10/2012 10:55:09

  Dimi, βεβαίως και πρέπει να ακυρωθεί. 100%. Απλά αυτο δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουν αυτοί που έφεραν και υποστήριξαν τον νόμο και τόσα χρόνια κρύβονται απο πίσω του.
  Θα τον αλλάξουν οι Αλλοι, που δεν χρειάζονται τις λοβιτουρες . Ας ελπίσουμε δηλαδη .

 20. sitting duck avatar
  sitting duck 24/10/2012 12:08:40

  Για να μην μπερδεύεστε: Ο περίφημος "λογαριασμός μεσεγγύησης"(escrow account ή trust account αγγλιστί)για τον οποίο εξανίσταται τώρα ο θεατρίνος Βενιζέλος, έχει ήδη συνομολογηθεί και θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, σε Γιουρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου 2012. Απλώς τώρα οι Γερμανοί, σε απόλυτη αποθράσυνση, ζητούν να μπαίνουν μέσα, εκτός από τις δόσεις και εθνικά έσοδα, όπως οι εισπράξεις από το ΦΠΑ!!!Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς απάντησε η κυβέρνηση Σαμαρά σε αυτή την γερμανική απαίτηση...

 21. σταρατα avatar
  σταρατα 24/10/2012 16:31:23

  ό μπέννυ άνοιξε τό θέμα γιατί είναι τό ζουμί τής υπόθεσεις καί μπορεί από μόνο του νά ανατρέψει τά πάντα.ό άντώνης έκανε τό λάθος νά στηρίξει κόκκινη ασπίδα καί απλά ό μπεννυ μέσω γάπ τού θ'υμισε τήν ιστορία μέ τήν Oxfam

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.