14/05/2010 18:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σειρά συμφωνιών - μνημονίων με την Τουρκία

Στην υπογραφή πλήθους συμφωνιών και μνημονίων προχωρoύν Ελλάδα και Τουρκία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν κοινή διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας. Nωρίτερα οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών. Υπεγράφη ακόμη κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό και μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, με την Κοινή Διακήρυξη για την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ειδικότερα για την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία.

Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κοινά έργα και προγράμματα σε τρίτες χώρες.

«Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης, διεύρυνσης και εξειδίκευσης της συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στους τομείς του Εμπορίου και των Επενδύσεων. Επίσης, αυτή η Κοινή Διακήρυξη σηματοδοτεί την επιδίωξη συνεργασίας και σε τρίτες χώρες όπου υπάρχει κοινό επιχειρηματικό συμφέρον», δήλωσε η Λούκα Κατσέλη.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων, η υπουργός συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπαμπατζάν για συνεργασία μεταξύ του Invest in Greece και του αντίστοιχου Investment Support and Promotion Agency of Turkey.

Το Μνημόνιο προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο φορέων στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών και στις δύο χώρες, στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας και την προώθηση των επενδύσεων, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το μνημόνιο», είπε η κ. Κατσέλη.

Επίσης, υπεγράφησαν Μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου Τουρκικού, Turkish Standards Institution, για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε νέα πεδία, όπως την ανταλλαγή πληροφοριών πιστοποιημένων εταιρειών και προϊόντων, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και του εμπορίου εν γένει.

Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεσίρ Αταλάι υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας, ενώ σε κοινή απόφαση υπεγράφη, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών. Όπως συμφωνήθηκε, το συγκεκριμένο λιμάνι θα διατηρήσει τη χρήση αυτή υπό οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή πρωτόκολλο υπογραφεί μελλοντικά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ πλέον θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών.

Τέλος ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Τούρκος ομόλογός του Ερτουργρούλ Γκιουνάι υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

• Την προώθηση κοινών (ελληνοτουρκικών) ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες, κυρίως προς την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου κοινό ταξίδι Κινέζων αξιωματούχων από τον χώρο του τουρισμού προς Ελλάδα και Τουρκία.

• Τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού κυρίως μέσω των πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. Δρόμου του Κρασιού, Δρόμοι της Ελιάς κ.α..)

• Τη διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

• Ενδυνάμωση της ήδη καλής συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (HATTA), με τον Οργανισμό Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB).

Στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα δυο υπουργεία:

• Θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρίες σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, κυρίως δε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που επηρεάζεται από μεγάλα δημόσια έργα.

• Θα συνεργαστούν για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων.

• Θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών και θα γίνει ανταλλαγή επισκέψεων αρχαιολόγων από τις δυο χώρες.

• Θα οργανώσουν κοινές διασκέψεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της παγκόσμιας κοινότητας.

Στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού τα δυο υπουργεία:

• Θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία διοργάνωση κινηματογραφικών εβδομάδων αφιερωμένων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

• Θα ενθαρρύνουν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ θεατρικών οργανισμών και την συμμετοχή τους σε φεστιβάλ των δυο χωρών. Θα προωθηθεί η ανταλλαγή μιας θεατρικής παράστασης κάθε δυο χρόνια. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα ληφθεί για τον χορό.

• Θα προωθηθεί η συνεργασία διευθυντών ορχήστρας κάθε χώρας, με μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες της άλλης χώρας.

• Θα προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία των κρατικών οργανισμών βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών και θα γίνουν κοινές συσκέψεις και συνεδρίες για την προσέγγιση των μεταφράσεων.

• Θα προωθηθεί η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών.

H υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης (MoU) στον τομέα της ενέργειας.

Με το μνημόνιο αυτό σφραγίζεται η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την επίτευξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης διαδρομών και πηγών.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην προώθηση του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI), αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.

Επιπλέον οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συσφίξουν τους ενεργειακούς τους δεσμούς στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως ηλιακή, αιολική ενέργεια, ηλιακή θέρμανση και ψύξη, κ.ά. Σε αυτούς τους τομείς συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμοιβαίες επενδύσεις.

Επιπλέον, προβλέπεται η σύσταση μίας Υψηλού Επιπέδου Κοινής Ομάδας Ενέργειας (High Level Joint Energy Group) στην οποία θα συμπροεδρεύουν οι Γενικοί Γραμματείς των δύο υπουργείων που θα συνεδριάζει κάθε έξι μήνες με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω μνημονίου και την επίτευξη των κοινών στόχων των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Stasa avatar
  Stasa 14/05/2010 19:24:15

  ΟΛΑ τα μνημόνια και ΟΛΕΣ οι συμφωνίες στην δημοσιότητα με λεπτομέρειες!!!

  Να ξέρουμε εμείς Έλληνες, τι υπογράφουν και παραχωρούν αυτοί οι κατάπτυστοι της δντ_κυβέρνησης. Δεν είναι παράκληση, ΑΠΑΙΤΗΣΗ είναι.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Stasa 14/05/2010 19:40:30

   Αν πάρετε απάντηση, σας παρακαλώ δώστε τη και σε μένα...
   Ενδιαφέρομαι...

  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ avatar
   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ @ Stasa 14/05/2010 19:45:30

   Aστεία πράγματα...
   Αδύνατον, αγαπητή.

  • Stasa avatar
   Stasa @ Stasa 14/05/2010 19:50:48

   Αισιόδοξους σας βλέπω!!! :(

   (εμένα πάντως αυτή η επίσκεψη με έχει ψιλοφρικάρει..)

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ Stasa 14/05/2010 19:55:27

    Πραγματιστής, προσπαθώ, να είμαι.
    Περιμένω και υπομένω...

  • otiprepei avatar
   otiprepei @ Stasa 14/05/2010 22:03:20

   Αγαπητοί τι λέτε;
   Γιατί είναι αδύνατο;
   Δεν τη σταματάμε πια αυτή τη τακτική της μοιρολατρίας;
   Αν κάποιοι Έλληνες δεν θέλουν να έχουν σχέση με τη απαίτηση διαφάνειας προς την κάθε κυβέρνηση του τόπου απο τους Έλληνες πολίτες ας μας το πουν.
   Τίποτα δεν είναι αδύνατο.
   Πάψτε πια με τη μοιρολατρία. Δίνετε πόντους στους Τούρκους.

 2. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 14/05/2010 19:24:58

  Ενα áοσμο, άχρωμο, μη δεσμευτικό MOU (όπως όλα τα MOU) για την ενέργεια και τίποτε άλλο. Ούτε ίχνος υποεδαφίου βέβαια για έρευνες και πετρέλαια.

  Είχα επισημάνει ότι δεν φαινόταν πιθανό.
  Ας όψονται λοιπόν κάποιοι που έγραφαν εδώ για πληθώρα μυστικών συμφωνιών γύρω από τα πετρέλαια στο Αιγαίο.

  Και είχαν το θράσος να λένε πως ήξεραν τι έγραφαν...

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Σταύρος Πετρολέκας 14/05/2010 19:42:38

   Μία σημείωση: Οι μυστικές συμφωνίες, ΔΕΝ ανακοινώνονται...
   Γι'αυτό άλλωστε λέγονται μυστικές...Απλό, έτσι;

  • Zorlu avatar
   Zorlu @ Σταύρος Πετρολέκας 14/05/2010 21:55:11

   O (φερε στοιχεια - fx) με τον (επίσης) αντιπροσωπεύουν τη Τουρκική Εταιρία Zorlu που συντηρεί τις Μηχανές της ΔΕΗ στη Κρήτη και στη Ρόδο από το 2006.
   Τα ελληνικά νησιά με άλλοθι την ενεργειακή τους πενία λόγω της μη ανέγερσης νέων θερμοηλεκτρικών σταθμών εξ αιτίας των μπιρμπιλογεννητριών μεθοδεύεται να συνδεθούν με τη Τουρκία και θα γίνουν υποπόδιο της. Ρωτήστε, η Λέσβος μένει από ρεύμα...

   http://www.zorlu.com.tr/en/grup/ene_om.asp

   Zorlu Enerji Elektrik Uretim A.S. Signs a Business Deal with Public Power Corporation-PPC
   Thursday, 29 Jun 2006
   Zorlu Enerji Elektrik Uretim A.S. announced that a business deal was signed with Public Power Corporation-PPC, a Greek public electric corporation. The business deal authorized the Company to provide service to gas turbines in Crete for a period of five years

   • Zorlu avatar
    Zorlu @ Zorlu 14/05/2010 22:16:00

    Fx,
    Είναι απλό, Ερώτηση στη Μπιρμπίλω μέσω της Βουλής των Ελλήνων για κατάθεση εγγράφων (Σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και της Ελληνικής Εταιρίας που αντιπροσωπεύει τη Zorlu). Εκεί θα δεις τα ονόματα...

   • Reuters avatar
    Reuters @ Zorlu 14/05/2010 22:47:12

    Με πανάκριβες ενοικιαζόμενες ηλεκτρομηχανές της Γερμανός Α.Ε. και πανάκριβο πράσινο ρεύμα καλύπτονται οι ανάγκες των νησιών μας, για να χωθούν βάσει σχεδίου οι Τούρκοι οι οποίοι θα παράσχουν πάμφθηνό ρεύμα από τη Τουρκία με καλώδια...
    Ενώ τω μεταξύ οι Τούρκοι συντηρούν τις Μηχανές της ΔΕΗ στα μεγάλα νησιά διότι οι τεχνικοί της ΔΕΗ αφήνονται σκοπίμως ανεκπαίδευτοι

    http://in.reuters.com/money/quotes/keyDevelopments?symbol=ZOREN.IS&pn=3

    Zorlu Enerji Elektrik Uretim A.S. Signs a Business Deal with Public Power Corporation-PPC
    Thursday, 29 Jun 2006
    Zorlu Enerji Elektrik Uretim A.S. announced that a business deal was signed with Public Power Corporation-PPC, a Greek public electric corporation. The business deal authorized the Company to provide service to gas turbines in Crete for a period of five years.

 3. asterix avatar
  asterix 14/05/2010 20:02:09

  τι θα πει "να δεχεται τουλαχιστον 1000 αιτηματα επανεισδοχης ετησιως"?αν προκειται για 1500 μεταναστεσ π.χ, τη διαφορα τη χρεωνεται η ελλαδα?

  • Misha avatar
   Misha @ asterix 14/05/2010 21:35:31

   θα μάς στέλνουν 200000 το χρόνο και θα παίρνουν πίσω 1000.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/05/2010 21:29:06

  Οι συμφωνίες είναι για να καταρριπτονται.

 5. Misha avatar
  Misha 14/05/2010 21:37:11

  Κρίμα που αναγκάστηκε ο ΓΑΠ να διώξει τον Βαλλιανάτο.
  Θα μπορούσαν να προχωρήσουν και σε σύναψη συμφωνίας με το Υπ.Δικαιοσύνης της γείτονος για την προαιρετική εφαρμογή τού «οθωμανικού δικαίου».

 6. otiprepei avatar
  otiprepei 14/05/2010 22:08:06

  Οι συμφωνίες αυτές να αναρτηθούν στο αντινιούς και να γίνουν φύλλο και φτερό απο ειδικούς και να μείνουν ανοιχτούς για σχολιασμό με σκληρό moderation!
  Δεν είναι παράκληση!

 7. Factorx avatar
  Factorx 14/05/2010 22:10:41

  ρε μεγάλε την μια μας βρίζεις και την αλλη σχολιάζεις;
  Και μαζί θα πληρώσουμε τις αγωγές;
  Να μην σκίσεις κανένα καλσόν παρεακαλώ

 8. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 15/05/2010 01:38:32

  • Θα προωθηθεί η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών.

  Κυκλοφορούν κάτι φωτογραφίες ήδη από τις γενοκτονίες ποντίων και αρμενίων.
  με τί θα τις ανταλλάξουμε; Μήπως με αυτές των αγνοουμένων στην Κύπρο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.