#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/10/2007 20:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σβήνει ο James Bond πυρκαγιές;

 Θα έβαζαν ποτέ στην Αγγλία τον James Bond να σβήνει πυρκαγιές;  Ούτε ο Ιαν Φλέμινγκ δεν θα το φανταζόταν αυτό. Στην Ελλάδα όμως των επικοινωνιακών Αϊνστάιν όλα είναι δυνατά. Ακόμα και τα αδιανόητα. Έτσι με το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ (βλ.εδώ) που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση θα έχουν το δικαίωμα να προσληφθούν στην υπηρεσία ακόμα και οι …πυροσβέστες (μετά τα ξαδέλφια, τους κουμπάρους και τις «ανιψιές» των υπουργών). Κατόπιν τούτου, γιατί δεν της δίνουν και την δασοπυρόσβεση; Αν μη τι άλλο, θα ανακαλύπτουν εγκαίρως τα οργανωμένα σχέδια εμπρησμών και τις ασύμμετρες απειλές, όπως έκαναν άλλωστε και το καλοκαίρι.

Ξέχωρα από την πλάκα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολύ σημαντικές διατάξεις. Όπως για παράδειγμα, ότι η ΕΥΠ θα εξακολουθήσει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των φακέλων και του φακελώματος («ιστορικό αρχείο με έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό», το λένε, κομψά, στην Κατεχάκη). Τα στοιχεία αυτά θα είναι δυνατόν να αποχαρακτηριστούν μετά από 30 έτη, αλλά μόνον με απόφαση του διοικητή της ΕΥΠ και ύστερα από τη γνώμη Τριμελούς Επιτροπής Αποχαρακτηρισμών. Αποκλείεται όμως ο αποχαρακτηρισμός τους , εάν «βλάπτονται τα εθνικά συμφέροντα». Τώρα, τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Θα αποχαρακτηρίζουν μόνον ό,τι θέλουν. Δίνουν επίσης στην ΕΥΠ την αρμοδιότητα να διαφυλάσσει το απόρρητο όλων των ηλεκτρονικών δικτύων του δημοσίου τομέα και της αναθέτουν και την αποστολή της καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Κι’ όμως, σ’ αυτόν τον τομέα, η ΕΛΑΣ είχε πολλές και σημαντικές επιτυχίες.

Για να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τη δημιουργία επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ; Θα βάλουν επίσης μόνιμο εισαγγελέα στην ΕΥΠ. Για να καταλάβουμε κι’ εμείς:  Αν οι ΕΥΠατζήδες θελήσουν να κάνουν παράνομες υποκλοπές, θα ρωτήσουν την Βουλή και τον εισαγγελέα; Οι τύποι που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο των υποκλοπών το’ παν προηγουμένως σε κανέναν εισαγγελέα; Δεν κόβουν το δούλεμα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/10/2007 23:55:39

  Διαφωνώ με τον εισαγγελέα και τα περί ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η ΕΥΠ δε χρειάζεται εισαγγελέα και το ηλεκτρονικό έγκλημα έπρεπε να μείνει στην αστυνομία. Δηλ. με δεδομένο ότι τα ηλεκτρονικά εγκλήματα είναι πολυεθνικά τι θα γίνεται θα φανερώνεται κάθε φορά ο πράκτορας στους αλλοδαπούς συναδέλφους του με τους οποίους θα συνεργάζεται?

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/10/2007 23:57:58

  Όσο για τις φωτιές ναι όλα τα κράτη έχουν μυστική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας. Εμείς κακώς δεν έχουμε χωριστή αλλά τουλάχιστον να έχουμε ένα τμήμα που να ασχολείται με την εσωτερική ασφάλεια.

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/10/2007 23:59:00

  μυστική υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας ήθελα να πω κι όχι εθνικής ασφαλείας.

 4. Suhoi avatar
  Suhoi 31/10/2007 14:11:14

  Επειδή οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου νομίζουν ότι μπορούν να μας δουλέψουν, λέγοντάς μας ότι με το εισαγγελέα που θα μπεί τώρα στην ΕΥΠ, η "υπηρεσία" θα είναι καλύτερα ελεγχόμενη και ότι όλες οι άδειες για τις υποκλοπές θα είναι πιά νίμιμες, αφού θα ερωτάται προηγουμένως ο εισαγγελέας, να πούμε το εξής: Γιατί πριν η ΕΥΠ δεν έπαιρνε άδεια από εισαγγελέα; Και βέβαια έπαιρνε. Τι θα αλλάξει τώρα; Ιδού τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2004 (δηλαδή πριν τους Ολυμπιακούς, όπου γινόταν χορός παρακολουθήσεων):

  Αρση τηλεφωνικού απορρήτου (υποκλοπές) Α' εξάμηνο 2004.


  Θέματα, για τα
  οποία άρθηκε το
  απόρρητο των Αριθμός εισαγγελικών
  επικοινωνιών. αποφάσεων.

  Για «θέματα
  εθνικής ασφάλειας». 255 49%

  Για «ειδικά εγκλήματα
  κατά της ασφάλειας». 195 37,5%

  Για «ανθρωποκτονίες,
  λαθρεμπόριο,
  ναρκωτικά, όπλα-
  εκρηκτικά». 50 9,6%

  Για κακουργήματα
  αστυνομικών και
  δημοσίων υπαλλήλων. 20 3,8%

  ΣΥΝΟΛΟ. 520

  Τι βγαίνει από όλα αυτά; Οι περισσότερες άρσεις έγιναν για λογαριασμό της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής (εθνική ασφάλεια, τρομοκρατία). Εύλογα προκύπτει το εξής απλό ερώτημα: Εάν η ΕΥΠ, η αντιτρομοκρατική ή άλλες κρατικές υπηρεσίες θέλουν να κάνουν τηλεφωνικές υποκλοπές παράνομα, θα ρωτήσουν τον εισαγγελέα; Αυτό λέγεται ότι έγινε στην περίοδο του σκανδάλου των υποκλοπών. Πόσο μάλλον, αφού η Υπηρεσία διαθέτει την σχετική τεχνολογία (σήμερα έχει μηχανήματα που καμμία άλλη υπηρεσία δεν έχει στην Ελλάδα. Γι'αυτό, μεταξύ άλλων, οι Αμερικανοί της δίνουν όλες τις υποθέσεις). Προφανώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πάντα ζητούσαν άδεια εισαγγελέα για να επιτρέψουν παρακολουθήσεις μέσω του δικτύου τους. Αλλά, όπως απέδειξε το σκάνδαλο των υποκλοπών, μπορεί τυπικώς να ζητούν κάτι τέτοιο, αλλά όλες. ατύπως, για λόγους "ασφαλείας" στους Ολυμπιακούς επέτρεψαν να μπούν ηλεκτρονικοί κοριοί στα συστήματά τους. Το γεγονός λοιπόν, ότι η ΕΥΠ, με το νομοσχέδιο που προωθείται, καθίσταται μιά παντοδύναμη υπηρεσία, σε συνδυασμό με όλα όσα συνέβησαν με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν προβληματίζει κανέναν για το ποίοι ασκοί του Αιόλου ανοίγουν;

 5. Spyros avatar
  Spyros 31/10/2007 14:18:29

  Είχατε γράψει προ καιρού ένα κείμενο με τον τίτλο "οι Αμερικανοί αδειάζουν την ΕΛΑΣ" (http://www.blog.anti.gr/?p=70). Εκεί, με αφορμή μιά επιχείρηση της ΕΥΠ και του ΣΔΟΕ για την εξάρθρωση ενός κυκλώματος του κολομβιανού καρτέλ που έστησε εργαστήριο παραγωγής κοκαΐνης στην Ελλάδα, γράφατε ότι την πληροφορία την έδωσαν οι αμερικανοί στην ΕΥΠ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αντίθετα δούλευαν σχεδόν αποκλειστικά με την ΕΛΑΣ και το ΣΔΟΕ. Εάν πράγματι υπάρχει έξωθεν και έσωθεν (νομοσχέδιο) επιλογή για να γίνει η ΕΥΠ η ομπρέλα και το συντονιστικό κέντρο όλων των διωκτικών αρχών της χώρας μας για μεγάλες υποθέσεις, τότε φαίνεται ότι, εκτός του ότι δημιουργείται μιά υπερ-Υπηρεσία-τέρας, υποβαθμίζονται άλλες νευραλγικής σημασίας κρατικές υπηρεσίες. Αυτό είναι τουλάχιστον ανησυχητικό.

 6. guandanamo avatar
  guandanamo 31/10/2007 14:31:47

  Χτές η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δημιουργείται διυπουργικό Συντονιστικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Πληροφοριών. Σε αυτό θα μετέχουν σχεδόν όλοι οι υπουργοί ή εκπρόσωπποί τους. Υποτίθεται ότι ο ρόλος τους θα είναι σε περίοδο σοβαρών γεγονότων να αξιολογούν ορθά τις πληροφόρίες που συγκεντρώνει η ΕΥΠ και οι άλλες ελληνικές υπηρεσίες. Κάτι αντίστοιχο πάντως προβλεπόταν από το άρθρο 6 του ΠΔ του 1986 για την ΕΥΠ, για Συμβούλιο Πληροφοριών. Ειδικότερα αναφερόταν:

  1. Στην Ε.Υ.Π. λειτουργεί Συμβούλιο Πληροφοριών, οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας του οποίου καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 4.
  2. Στο Συμβούλιο Πληροφοριών μετέχουν:
  α. Ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. ως Πρόεδρος.
  β. Ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφαλείας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
  γ. Ο Διευθυντής της Β' Μεικτής Επιτελικής Ομάδας του Γ.Ε.Ε.Θ.Α.
  δ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Εξωτερικών.
  ε. Ως δύο πρόσωπα που ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές από τον Πρωθυπουργό ανάλογα με τη φύση των συζητούμενων θεμάτων.
  3. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Πληροφοριών των περιπτώσεων β' και γ' της παραγράφου 2 αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους στην κύρια θέση.
  4. Στο Συμβούλιο Πληροφοριών μπορούν να μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου και εκπρόσωποι άλλων δημόσιων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα.

  Η μόνη διαφορά που βλέπουμε τώρα είναι να μετέχουν στο "νέο" Συμβούλλιο πολύ περισσότεροι υπουργοί και βεβαίως ο υπουργός Επικρατείας, κ.Ρουσόπουλος. Ολα δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για να κυβερνητική επιτροπή επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων και όχι για κάτι ουσιαστικό. Και το ουσιαστικό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι το ριζικό ξαναστήσιμο των μυστικών της υπηρεσιών (και των άλλων αρχών που επίσης συγκεντρώνουν πληροφορίες), ο εκσυγχρονισμός τους και ο σωστός συντονισμός τους. Αντίθετα, σήμερα η μιά υπηρεσία βγάζει τα μάτια της άλλης, κρύβει πληροφορίες και κοιτάζει πως θα ρίξει μπανανόφλουδα στην άλλη (ΕΛΑΣ, ΚΥΠ, υπουργείο Αμύνης, ΣΔΟΕ, Λιμενικό, κ.λ.π.). Με το νομοσχέδιο του Παυλόπουλου, όχι μόνον δεν εκσυγχρονίζεται το σύστημα πληροφοριών της χώρας μας, αλλά η ΕΥΠ καθίσταται ένα κυβερνητικό και κομμάτικό παραμάγαζο της Ρηγίλλης. Εύχομαι να βγώ ψεύτης και να μην επαναληφθούν άλλα φιάσκα τύπου Οτσαλάν, Ιμίων, κ.ο.κ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.