#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/09/2013 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σα να ξημερώνει ύστερα από μια διαρκή νύχταΗ «μαυρίλα» που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία είναι απ’ όλους γνωστή. Με τέτοια τεράστια ανεργία και με τα εκκαθαριστικά και τους λογαριασμούς να πέφτουν βροχή, ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Όμως, υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία δεν πρέπει να τα αφήσουμε να περάσουν διότι τότε η μιζέρια θα μας γίνει ρούχο που δε θα βγαίνει ποτέ από πάνω μας. Υπάρχουν κάποιες χαραμάδες από τις οποίες μπαίνει λίγο φως, αχνοφέγγει ή όπως θα λέγαμε… δείχνει να προσπαθεί να ξημερώσει μετά από μια διαρκή νύχτα.

Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις ευρώ είναι καλά νέα. Όπως και το γεγονός ότι το διαρθρωτικό πλεόνασμα, δηλαδή αν αφαιρεθεί η ύφεση από το πρωτογενές πλεόνασμα, πάει εντυπωσιακά καλά.

Είναι ενθαρρυντικό ότι μέσα σε ένα μήνα το κράτος πλήρωσε 600 εκατ. οφειλές σε τρίτους.

Είναι ενθαρρυντικό ότι η τράπεζα Πειραιώς, και θα ακολουθήσουν κι άλλες, μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων, κυρίως προς τις τράπεζες, αλλά και των πιστωτικών καρτών.

Μήπως να μη χαμογελάσουμε από το γεγονός ότι ο δείκτης PMI για τον Αύγουστο έδειξε ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης; Τα επίπεδα των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα επίπεδα παραγωγής υποχώρησαν μόλις μέτρια και με το βραδύτερο ρυθμό σε διάστημα τρεισήμισι ετών. Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI  – Purchasing Managers’  Index) –ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία– αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό 44 μηνών,  κλείνοντας στις 48.7 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 47.0 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Το γεγονός αυτό υπέδειξε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης των επιχειρησιακών συνθηκών, σε μέτριο ρυθμό.

Είμαστε ακόμη σε ύφεση, αφού ο δείκτης είναι κάτω από 50, αλλά κάτι φαίνεται να κινείται.

Εξαιρετικά καλό νέο είναι ότι ο τουρισμός «πετάει» και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα έσοδα τα 11,5 δις ευρώ και τα έμμεσα έσοδα να φτάσουν τα 34 δις ευρώ.

Όλα αυτά είναι καλά νέα που βεβαίως δεν μπορούν να μπουν στη ζυγαριά με τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων αλλά τουλάχιστον μπορεί να ισορροπήσει η κατάσταση.

Δεν ξέρουμε αν είναι επιτυχία της κυβέρνησης, κάποιων συγκεκριμένων προσώπων ή όλων των πολιτών που κάνουν θυσίες. Αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι η οικονομία έχει πιάσει πραγματικά πάτο και σιγά – σιγά ανεβαίνει προς τα πάνω. Είναι ακόμη βουτηγμένη στο νερό; Ναι. Είναι ακόμη προβληματική οικονομία; Ναι. Αλλά φαίνεται ότι στο τέλος του έτους θα δούμε πολύ εντυπωσιακά στοιχεία και για την ύφεση που θα κλείσει κάτω από 4%, χαμηλότερα από κάθε πρόβλεψη.

Όλα αυτά είναι καλά νέα και ισχυρά χαρτιά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και είναι το πρώτο βήμα για να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα που λένε από την κυβέρνηση. Δηλαδή ελάφρυνση από φόρους και ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Όλα αυτά τα ξέρει καλά ο κ. Σαμαράς και περιμένει να δρέψει τους καρπούς της προσπάθειας. Και είναι σχεδόν απίθανο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στο 2013. Διότι έτσι ακυρώνει την οικονομική του πολιτική και θέτει σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της χώρας. Γι’ αυτό είναι πιο πιθανό να πει το «όχι» στην τρόικα σε περίπτωση που απαιτηθούν νέα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ελλην πολιτης (γραμματιζουμενος) avatar
  Ελλην πολιτης (γραμματιζουμενος) 03/09/2013 11:22:34

  Η μαυριλα δεν ειναι "απ' ολους γνωστη", ειναι σε ολους γνωστη. Βελτιωστε πρωτα το συντακτικο σας και μετα μιλαμε και για τα υπολοιπα "αισιοδοξα" που τα βιωνουμε ολοι καθε μερα και ειμαστε κατενθουσιασμενοι.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ελλην πολιτης (γραμματιζουμενος) 03/09/2013 13:24:20

   Ουδείς "άσφαλτος".

   Έχω ακούσει στο ΡΙΚ να λένε τον Λιβανέζο πρόεδρο ¨Λιβάνιο", τον ακαδημαϊκό Μαρκεζίνη να λέει "ευάριθμος¨, νομίζοντας ότι η λέξη σημαίνει πολυάριθμος κι όχι ολιγάριθος όπως είναι το σωστό.

   Τηλεπερσόνα να νομίζει ότι ο εμπαθής είναι αυτός που έχει σεξουαλικό πάθος, φιλολογίνες να νομίζουν ότι η κλεοπάτρα ήταν Αιγύπτια (γιατί την λέγανε κλέος της πατρίδος τότε κι όχι χασεψούτ;), έναν γραμματιζούμενο φίλο μου να νομίζει ότι ο κίναιδος είναι ο κτηνοβάτης....

   Να μιλήσω για Έλληνες πρωθυπουργούς πλην Καραμανλή και Σαμαρά;

  • Θάνος Τάκης avatar
   Θάνος Τάκης @ Ελλην πολιτης (γραμματιζουμενος) 03/09/2013 13:55:16

   Είναι πολύ κουραστικά τα σχόλια περί συντακτικού και ορθής χρήσης της ελληνικής γραμματικής από μέλη που δεν χρησιμοποιούν σημεία στίξης...

  • factorx avatar
   factorx @ Ελλην πολιτης (γραμματιζουμενος) 03/09/2013 18:38:48

   Καλά κ. Τζάρτζανε, δεν θα το ξανακάνουμε

  • Αριστερός Ψάλτης avatar
   Αριστερός Ψάλτης @ Ελλην πολιτης (γραμματιζουμενος) 03/09/2013 20:30:21

   Αντε ρε γραμματιζούμενε. Που σε πείραξε ένα συντακτικό λάθος όταν γράφουμε χιλιάδες λέξεις κάθε μέρα. Ξέρεις ποιοι είμαστε και τι κάνουμε; Διάβασε το κείμενο μπας και καταλάβεις κάτι και άσε τα υπόλοιπα

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/09/2013 11:51:37

  Μπορώ να ρωτήσω αν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι Έλληνες (ή έστω υπήκοοι ΕΕ) εργάζονται στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα και τον τουρισμό, αφού περί αυτών ο λόγος, και πόσοι αλλοδαποί από τρίτες χώρες;

 3. Αστυαναξ avatar
  Αστυαναξ 03/09/2013 11:55:13

  "Γι’ αυτό είναι πιο πιθανό να πει το «όχι» στην τρόικα σε περίπτωση που απαιτηθούν νέα μέτρα."
  Aν όμως πει ΟΧΙ στην τρόικα, εκείνη θα πει στοπ στην επόμενη δόση. Οπότε όλα αυτά τα αισιόδοξα που αναφέρεις θα πάνε στο βρόντο. Χώρια που το σημαντικώτερο όλων, η ανεργία και τα λουκέτα συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως και τα χρέη του κράτους προς ιδιώτες που είναι τριπλάσια απ' το πλεόνασμα, αντί να μειώνονται ως ώφειλαν, με τα έστω και αμυδρά "φώτα" που υποτίθεται εμφανίζονται...

 4. Προσγειωμένος avatar
  Προσγειωμένος 03/09/2013 12:40:01

  Που τα είδατε τα καλά νέα? Σταματήστε την καραμέλα για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο υπάρχει μόνο στα χαρτιά κα στις λογιστικές αλχημείες που έχουν κάνει.
  1) Απο τα 2.6 δις ευρώ το 1,6 δις είναι επιστροφές τόκων απο την ευρωπαικη κεντρικη τράπεζα.
  2) Το Δημόσιο στην ουσία εχει κηρύξει στάση Πληρωμών προς ολους και τα 600
  εκατομμύρια που πλήρωσε είναι πληρωμές Του ΕΟΠΥΥ για να μην καταρρεύσει
  το σύστημα.
  3) Οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους συνεχίζουν να είναι στα 8 δις.
  4) Αύξηση του τουρισμού δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση εσόδων.
  5) Τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν να αυξάνοντα με αλματώδεις ρυθμούς.
  6) Στο τελευταίο τρίμηνο είναι αδύνατον να μαζευτούν τα φορολογικά έσοδα που
  υπολογίζουν για τον πολυ απλό λόγο οτι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν
  οι φορολογικές υποχρεώσεις και εχει πάψει προ πολλού να θεωρείται ταμπου το να χρωστάς στην εφορία.
  7) θεωρείτε τους ξενους τοσο μαλάκες και ηλίθιους ωστε να πιστέψουν τα παραμύθια που θα τους πασσαρουμε.
  8) Μετά τις γερμανικές εκλογές θα εχουμε ραγδαιες πολιτικές εξελιξεις γιατι η κυβερνηση δεν θα μπορει να σταθει με αυτα που ερχονται.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Προσγειωμένος 03/09/2013 13:28:56

   Δεν ξέρω αν είναι ηλίθιοι, ή ο,τιδήποτε άλλο οι ξένοι, πάντως φαίνεται να έχουν ακριβώς την ίδια γνώμη - και καλύτερη! - από την ελληνική κυβέρνηση για τα ελληνικά δημόσια οικονομικά:

   http://www.bankingnews.gr/texnikianalisiektheseis/item/106502-αισιόδοξη-η-credit-suisse-για-τον-προϋπολογισμό-της-ελλάδας-το-2013-εντυπωσιακά-τα-αποτελέσματα-της-κυβέρνησης-εν-καιρώ-ύφεσης-η-ανάκαμψη-θα-αντικαταστήσει-τα-έκτακτα-στοιχεία-που-βελτίωσαν-την-εικόνα-το-7μηνο.

   Όχι όποια κι όποια, η Credit Suisse παρακαλώ, τράπεζα που ουδέποτε κολάκευσε τα ελληνικά δρώμενα στην διάρκεια της κρίσης. Πιάνουν κι αυτοί θέση για την επόμενη μέρα...

 5. Leonidas M avatar
  Leonidas M 03/09/2013 12:55:25

  +100000 Σωστός

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 03/09/2013 13:01:00

  Η αισιοδοξία σου μας δίνει δύναμη!

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 03/09/2013 13:38:57

  Άδικα τα λόγια σας. Ακόμη και εάν εξοφληθούν όλα τα χρέη του Δημοσίου, ακόμη και εάν παρουσιαστεί όχι πρωτογενές, αλλά κανονικό πλεόνασμα, οι επαγγελματίε γκρινάρηδες που έβρισκαν π.χ. τις αυξήσεις μισθών της δεκαετίας του 2000 ως "αυξήσεις πείνας" και έλεγαν ένα ευρώ την ημέρα η αύξηση, δεν θα σταματήσουν να τα βλέπουν όλα μαύρα και άραχνα.

  Θεωρώ τουλάχιστον ντροπή και αχαριστία να μέμφεται κανείς την κυβέρνηση Σαμαρά, όταν σκέφτεται από ΠΟΥ πήρε την χώρα τον Ιούνιο του 2012 και πού την έχει φτάσει σήμερα, να στοιχηματίζουν οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι υπέρ της Ελλάδας. Και όλα αυτά μέσα από συμπληγάδες, που κάθε άλλο παρά εύκολο κάνουν για την ελληνική κυβέρνηση το έργο της ανάδειξης των επιτευγμάτων με τρόπο τέτοιο, που να εξασφαλίσει επικοινωνιακή επιτυχία του εγχειρήματος.

  Δεν συμπαθώ και δεν εκτιμώ τον Στουρνάρα και πιστεύω ότι αν λειτουργούσε σε περιβάλλον με οποιονδήποτε άλλον πρωθυπουργό δεν θα ήταν καλύτερος των Παπακωνσταντίνου/Σαχινίδη. Όμως το "πρόθυμοι ηλίθιοι" που είπε τις προάλλες παραφράζοντας την γνωστή φράση του Λένιν είναι απόλυτα εύστοχο. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ κοντά στο να εξέλθει οριστικά του Μνημονίου και να μην ξαναμπεί ποτέ της. Τα στοιχεία για το διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα (αν αφαιρεθεί η επίπτωση της ύφεσης, δηλαδή) που δείχνουν ότι είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη (!) δεν είναι πλαστά, είναι πραγματικά. Πρόκειται για την απόλυτη ευημερία των αριθμών, που θα γίνει ακόμη καλύτερη τους επόμενους μήνες που θα μπει ο φόρος εισοδήματος στον λογαριασμό, που τον καθυστέρησε χωρίς εμφανή λόγο ο κύριος Θεοχάρης.

  Ασφαλώς και απέχει ακόμη ευημερία των ανθρώπων - αν και αυτή έπεται αναγκαστικά της ευημερίας των αριθμών. Αλλά η αμφισβήτηση εκ μέρους των επαγγελματιών αμφισβητιών είναι αδιανόητη, είναι άνω ποταμών. Το ότι ο Ιούλιος π.χ. είχε στόχο για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,1 δις έλλειμμα και το δικό μας βγαίνει 1,1 δις πλεόνασμα ΧΩΡΙΣ να συνυπολογισθούν οι μεταβιβάσεις των κεντρικών τραπεζών, ούτε που τους ενδιαφέρει. Το ότι αυξήθηκαν τα έσοδα από έμμεσους φόρους κατά 11% ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ τον Ιούλιο, ούτε που τους ενδιαφέρει. Τι κι αν η αύξηση αυτή φανερώνει αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, αύξηση του ΑΕΠ και μονιμότερες θετικές επιδράσεις, που όπως αναφέρει η Credit Suisse στον σύνδεσμο που παραπέμπω παραπάνω, θα καλύψουν υστερήσεις από έκτακτα έσοδα που δεν θα υπάρχουν αύριο; Δεν τους νοιάζει τίποτε. Η γκρίνια να εκδηλώνεται και η ικανοποίηση των προσωπικών συμπλεγμάτων.

  Κακό πράγμα η γκρίνια, αλλά χειρότερη η αχαριστία. Κάθε Έλληνας πολίτης θα έπρεπε να ανάβει ένα κεράκι να έχει καλά ο Θεός τον Αντώνη Σαμαρά. Αν δεν σας αρέσει, μην ανησυχείτε, σε λίγο θα σας έρθει κανένας Τσίπρας, αν επιμένετε τόσο πολύ. Εμείς οι υπόλοιποι, όμως, τι φταίμε;

 8. Kikos avatar
  Kikos 03/09/2013 13:39:25

  3/9/2013
  12:07

  Η Ελλάδα δεν θα λάβει ούτε σεντ σε διεθνή υποστήριξη, όσο η χώρα δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel.

  «Προωθούμε μια πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ η οποία βασίζεται στην εκτίμηση ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα μας, για τις δουλειές μας, και για την ευημερία μας. Για αυτό και υποστηρίζουμε τη διάσωση του ευρώ», δήλωσε μιλώντας στην κάτω Βουλή.

  «Βασίζουμε τις ενέργειές μας στην αρχή του quid pro quo. Ούτε σεντ για τους Έλληνες όσο δεν είναι πρόθυμοι να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά δεν έχει κανένα
  νόημα διότι η αλληλεγγύη θα ερχόταν για το τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Kikos 03/09/2013 20:56:20

   Προεκλογικές ομιλίες=λαϊκισμός

 9. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 03/09/2013 13:50:36

  Επειδή διαβάζω που και που τέτοιου είδους "αισιόδοξα" άρθρα οφείλω να πω άλλο πράγμα η αισιοδοξία και άλλο ο παραλογισμός και η άρνηση της πραγματικότητας. Όχι μόνο δεν ξημερώνει αλλά δεν έχει μπει για τα καλά η νύχτα ακόμα. Αν δεν απολυθούν / ιδιωτικοποιηθούν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι και ΔΕΚΟτζήδες και εργαζόμενοι σε άχρηστα Ινστιτούτα και Ιδρύματα με δραστικό / οριζόντιο κλείσιμο ολόκληρων οργανισμών και υπουργειών αλλά και πρεσβειών και προξενείων που δεν χρειάζονται ή που μπορούν να συγχωνευτούν δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και θα μας φταίει η Μέρκελ.

  • cresswell avatar
   cresswell @ Μανώλης Πετράκης 03/09/2013 14:21:25

   Μισό εκατομμύριο! Εύγε!
   Από που προκύπτει αυτός ο αριθμός; Από κάποια εμβριθέστατη ανάλυση φαντάζομαι, αντίστοιχη του σχολίου σας.

   Γιατί ημίμετρα αγαπητέ; Mπορούμε να είμαστε πιό αποτελεσματικοί. Να σκοτώσουμε με ευθανασία μισό εκατομμύριο συνατξιούχους, με άμεση προτεραιότητα στους βαρέως ασθενούντες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, κτλ.). Που στοιχίζουν πολλά στο κράτος, χωρίς να προσφέρουν πλέον τίποτα. Μετά, μπορούμε να απολύσουμε και το μισό εκατομμύριο στο οποίο αναφέρεστε.

   Ειλικρινά, με αηδιάζουν πλέον οι οποαδοί του κοινωνικού αυτοματισμού, όπως εσείς. Αηδία, τέλεια αηδία. Και αν αυτό δεν σας απασχολεί (με γειά σας με χαρά σας), θα έπρεπε να απασχολεί τους αναγνώστες του σχολίου σας, πως μπορεί κάποιος να εκφέρει με στόμφο τέτοιες κοτσάνες. Όπως π.χ. ".. το κλείσιμο ...πρεσβειών και προξενείων που δεν χρειάζονται ή που μπορούν να συγχωνευτούν". Είστε παντελώς άσχετος. Παντελώς! Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών αδυνατεί να εκπληρώσει την αποστολή του, λόγω μείωσης κονδυλίων. Και αν αυτή η αποστολή σας είναι ακατανοητη, δυσάρεστη ή οτιδήποτε άλλο, αυτό δεν πρέπει να μας απασχολεί εμάς τους υπολοίπους.

   • Μανώλης Πετράκης avatar
    Μανώλης Πετράκης @ cresswell 03/09/2013 16:43:48

    Είμαι βέβαιος ότι για κρατιστές όπως εσείς είναι ασφαλώς προτιμότερη η ευθανασία συνταξιούχων και βαρέως νοσούντων παρά η απόλυση δημοσίων "υπαλλήλων". Όσο για το Υπ. Εξωτερικών και την "αποστολή" του επειδή ξέρω καλά τα πράγματα προτιμώ να μην συνεχίσω από δημόσιο φόρουμ. Το αφήνω σαν άσκηση να βρείτε ποία ανεπανόρθωτη βλάβη θα επέρχονταν στα εθνικά συμφέροντα αν π.χ. δεν υπήρχε Πρεσβεία αλλά Υποπροξενείο στην Ουρουγουάη. Όλο το δημόσιο, και οτιδήποτε έχει αγγίξει το δημόσιο είναι μια τεράστια ΕΡΤ.

    • factorx avatar
     factorx @ Μανώλης Πετράκης 03/09/2013 18:41:02

     "Είμαι βέβαιος ότι για κρατιστές όπως εσείς είναι ασφαλώς προτιμότερη η ευθανασία συνταξιούχων και βαρέως νοσούντων παρά η απόλυση δημοσίων “υπαλλήλων”"

     Κρατιστές εμείς; Προφανώς οι βλάβες στο σύστημα υγείας δεν σας επιτρέπουν να αγοράσετε καινούργια γυαλιά.

    • cresswell avatar
     cresswell @ Μανώλης Πετράκης 03/09/2013 19:57:42

     Δεν μου απαντήσατε ωστόσο από πού προέρχεται ο αριθμός των πεντακοσίων χιλιάδων. Που πρέπει να απολυθούν/ιδιωτικοποιηθούν.

     Σε σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών, εγώ μίλησα για αποστολή, και όχι για "αποστολή". Και μόνο τα εισαγωγικά που βάζετε, δειχνουν τι αντιλαμβάνεστε από όλη αυτή την κατάσταση.

     Το υποπροξενείο αντί πρεσβείας, είναι quiz για ολιγόνοες. Προφανώς, το αφήνετε ως άσκηση για εμάς που δεν μας κόβει.
     Ε, ας σας βάλω και εγώ μία άσκηση. Πού και πώς δαπανήθηκαν επί υπουργίας ΓΑΠ τα μυστικά κονδύλια του ΥπΕξ; γιατί μιλάμε για ποσά που φαντάζουν ιλιγγιώδη σήμερα που κόβονται συντάξεις για λίγα (και όχι εκατοντάδες) εκατ. ευρώ.

     Πού πήγαν (και δεύτερη άσκηση, επειδή είναι φανερό πως είστε ξυράφι, αντίθετα από εμάς τους κρατιστές ...) οι νέες μίζες που ανακαλύφθηκαν στη Γερμανία, για τα εξοπλιστικά;

     Θα μου πείτε: τέτοια θα σκεφτόμαστε τώρα; Τώρα μετράμε κεφάλια για να ρίξουμε στην αρένα ...

   • Απλος πολιτης avatar
    Απλος πολιτης @ cresswell 03/09/2013 17:17:47

    Καλα τα λες φιλε μου! + 1 απο μενα!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Μανώλης Πετράκης 03/09/2013 14:37:28

   Αντί να απολυθούν 500.000 (που αν μη τι άλλο δημιουργουν ζήτηση και κατανάλωση), το οικονομικά ορθόδοξο είναι να απαλλοτριωθούν ισοδύναμες περιουσίες (κινητές ή ακίνητες) για τα 60 - 8 = 52 δις (συμψηφισμός) ληξιπρόθεσμα ιδιωτών προς κράτος.
   Άχρηστα νεκρά κεφάλαια είναι, ούτε επενδύονται, ούτε δημιουργούν ζήτηση και κατανάλωση. Συσσωρευμένα αχρησιμοποίητα ακίνητα (τρίτη ή ...τέταρτη στέγη και κυρίως πολυτελείς εξοχικές κατοικίες - με λειτουργία 2 μήνες το χρόνο), ή νεκρές ανασφάλιστες καταθέσεις χωρίς καμμία απολύτως προοπτική να επενδυθούν παραγωγικά.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Uncle Stgm 03/09/2013 19:24:31

    Βάσει του νοήματος της λέξης, η απαλλοτρίωση προϋποθέτει αποζημίωση και λεφτά δεν υπάρχουν (ούτε, από ό,τι καταλαβαίνω θες να δοθούν αποζημιώσεις). Μάλλον γράφεις «απαλλοτρίωση» κατ'ευφημισμόν, κάτι «συντρόφια» από τη Βίλλα Αμαλίας, αλλά εννοείς «αρπαγή» (όπως ο Στάλιν τους κουλάκους ένα πράγμα).

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ΚΜ 04/09/2013 00:28:13

     Έναντι οφειλής.
     Η αποζημίωση στην περίπτωση αυτή ονομάζεται φορολογική ενημερότητα και εκ νέου αξιόχρεον.
     Και δεν έιναι καθόλου ευκαταφρόνητη, ειδικά άν έχεις επιχείρηση, την πονάς και θέλεις να την κρατήσεις (και όχι να την σουτάρεις και να είσαι ραντιέρης ή συλλέκτης εργων τέχνης)
     Θα μπορούν μετά, να πάρουν π.χ. κρατική επιδότηση απο ΕΣΠΑ για την επιχείρηση, ή ακόμη και δάνειο απο τράπεζες, υποθηκεύοντας άλλο ακίνητο που τους απομένει. Συνήθως τέτοιοι χρεώστες έχουν πολλά.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 04/09/2013 15:44:51

      Καλά κάνεις και το διευκρινίζεις, αλλά και πάλι, ασχέτως άν φαίνεται δίκαιο, έχει πολλές κακοτοπιές ένα τέτοιο μέτρο:

      Για παράδειγμα (η κότα και το αυγό), πολλοί επιχειρηματίες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση επειδή και το κράτος ήταν ασυνεπές απέναντί τους στην εξόφληση των οφειλών. Ενίοτε, αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

      Έπειτα, άν εσύ το Κράτος πας και μαζικά δημεύσεις/απαλλοτριώσεις τόσα ακίνητα, θα είναι αδύνατον να τα αξιοποιήσεις (λέμε τώρα) ή να τα μεταπωλήσεις όλα μαζί. Αναγκαστικά, θα τα σκοτώσεις σε ελάχιστο κλάσμα της πραγματικής τους αξίας, κουρεύοντας τον ευατό σου στην ουσία. Κερδισμένα θα βγούν μόνο τα όρνεα (και δή εξωτερικού). Άν δεν τα βλέπεις αυτά, λαϊκίζεις.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μανώλης Πετράκης 03/09/2013 20:55:48

   Σχόλιο χωρίς λογική. Μισό εκατομμύριο στους 600 χιλιάδες; Μα 300 χιλ. είναι σώματα ασφαλείας, νοσηλευτές, γιατροί και διδακτικό προσωπικό. Να μην έχουμε δημόσια σχολεία και νοσοκομεία εννοείς; Στις ΗΠΑ φίλε μου. Τι κάνεις εδώ ακόμη; Εσύ έχεις χρήμα φαίνεται (αφού δε θες φθηνή περίθαλψη και παιδεία), δεν έχεις ανάγκη να μένεις στη μιζέρια...

 10. fitsoulas avatar
  fitsoulas 03/09/2013 13:54:14

  Τρεις του Σεπτέμβρη βρήκε να ξημερώσει; Θα χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ την επιτυχία!

  • kat avatar
   kat @ fitsoulas 03/09/2013 15:37:18

   +++

 11. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 03/09/2013 14:25:59

  Πιό καλά απ' όλους πήγαν τα γουρουνάδικα και οι ιδιοκτήτες τους.
  Ειδικά μετά την μείωση του ΦΠΑ. ¨Ολη η διαφορά, 23 - 13 % στην τσέπη του "γουρουνά".
  Με τους εργαζόμενους, σερβιτόρους και ψήστες, κατα κανόνα ανασφάλιστους και με 3,60 ευρώ την ώρα.
  Και με τη χοληστερίνη των πελατών στα ύψη...

 12. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 03/09/2013 14:29:39

  Και η αλήθεια να λέγεται:
  Ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς ιδιώτες 8 δις ευρώ.
  Ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς κράτος (λέγε με βεβαιωμένη οριστικά φοροδιαφυγή) 60 δίς ευρώ.
  Απολαύστε τη χοντρή παραμύθα: Το "κακό" κράτος και οι "καλοί" ιδιώτες.

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Uncle Stgm 03/09/2013 17:26:11

   1. Γιου, φάουλ! Το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών ιδιωτών προς το κράτος σε καμμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με "βεβαιωμένη οριστικά φοροδιαφυγή".
   Μπορεί κάλλιστα να οφείλω φόρους, το ύψος των οποίων προκύπτει από δική μου, αποκλειστικά, δήλωση. Η αδυναμία καταβολής δεν πρέπει να συγχέεται με την απόκρυψη εισοδημάτων, δηλ. τη φοροδιαφυγή.
   2. Αν παραβλέψουμε την ασήμαντη λεπτομέρεια ότι το ίδιο το Κράτος καθορίζει (εν πολλοίς) ποιες είναι οι υποχρεώσεις τόσο του ιδίου όσο και των ιδιωτών, τότε, πράγματι, η "αλήθεια" είναι ότι οι ιδιώτες χρωστούν πολύ περισσότερα στο Κράτος απ' ότι το τελευταίο σ' αυτούς (και, επομένως, το Κράτος είναι ''καλό" και οι πολίτες ''κακοί").

 13. GJ avatar
  GJ 03/09/2013 15:42:29

  Αυτα παθαίνεις οταν επι πολλα χρόνια ζεις σε μια εικονικη πραγματικοτητα και ξαφνικα επανερχεσαι στην κανονική πραγματικότητα, παθαινεις σοκ!!!! Αυτο βιώνουμε ολοι σημερα. Τι περιμενατε, μαγικούς αυλους και βασιλόπουλα σε ασπρα αλογα να μας σωσουν? Γιατι παραπονιεστε οταν επι 10ετιες βλεπαμε οτι η χωρα μερα με τη μερα, μηνα με το μηνα εχανε βιομηχανιες και γινοταν μη ανταγωνιστικη, και εμεις με συλλαλητηρια ζητουσαμε αυξησεις, με τι??? με δανεικα φυσικα. Λοιπον το αστειο ειναι οτι οποιος και αν ερθει, ενα ειναι το σιγουρο, δεν θα του δανεισει κανεις απο τις αγορες, γιατι πολυ απλα δεν ειμαστε φερέγγυοι. θα μου πει καποιος, οτι δεν εχουμε χρεος μεγαλυτερο απο καποιο αλλο ΕΕ κρατος!!!! Ναι, αλλα οι δομες του κρατους αυτου, οι πλουτοπαραγωγικες πηγες και δυναμεις του ειναι σαφως καλυτερες απο τις δικες μας (ανυπαρκτες προς το παρον). Λοιπον ποιος θα σου δωσει βοηθεια για να ανταπεξελθεις, αφου αντι να κανουμε πολιτικη, κανουμε κουτσομπολιο!!! Μην επενδυσετε, διαλυονται, ειναι κλεφτες, θα τα παρω ολα πισω οταν βγω, κ.α πολλα και ωραια... Λοιπον σκεφτειτε λιγο πριν μιλησετε. Υπάρχει λυση βιωσιμη και ποια ειναι αυτη? "Τσοβόλα δώστα όλα" τα πηραμε, να μην πω τι ακριβως.... Μπανανια, αυτο ειμαστε γιατι έχουμε πολιτικους της μπανανας, το εχετε καταλαβει? Αν δεν μπορουν αυτοι να σοβαρευτουν ας ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΑΝ ΛΑΟΣ.....

 14. Περιηγητής avatar
  Περιηγητής 03/09/2013 15:44:49

  Όπως φαίνεται και από τα σχόλια το άρθρο είναι εκτός του κλίματος.
  Όποιος προσπαθήσει να πει κάτι αισιόδοξο πετροβολείται. Προφανώς μας αρέσει περισσότερο να μοιρολατρούμε περιγράφοντας την δύσκολη πραγματικότητα με έντονες εκφράσεις. Λες κι έτσι θα καταφέρουμε κάτι...

  • Απλος πολιτης avatar
   Απλος πολιτης @ Περιηγητής 03/09/2013 17:19:35

   Θα καταφερουμε κατι οταν σταματησουμε να αρνουμαστε την αληθεια...

  • Ινδιάνοι, καθρεφτάκια και χάντρες... avatar
   Ινδιάνοι, καθρεφτάκια και χάντρες... @ Περιηγητής 03/09/2013 17:53:34

   ...Δεν μ΄ενοχλούν οι υπεραισιόδοξοι ακροβάτες κι όσοι ενοχλούνται απ΄ την αλήθεια. Με ενοχλεί μόνο που δε μου δίνουνε κι εμένα έστω λιγάκι, από το σπάνιο ελιξίριο που πίνουν, για να...ξεχάσω.
   Θέλω μερίδιο στην εύθραυστη αυταπάτη τους, αλλά δεν έχω Ευρώ να το πληρώσω!

 15. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 03/09/2013 15:51:54

  Eπειδή γράφτηκε και παραπάνω πως τάχα οι οφειλές προς ιδιώτες είναι ακόμη 8 δις, και επειδή "η αλήθεια να λέγεται" , οι οφειλές ΔΕΝ είναι πλεόν 8 δις. Οι τοκογλύφοι έδωσαν 8 δις για να πάνε αποκλειστικά προς ιδιώτες και το κράτος- αραμπάς σιγά σιγά τα δίνει. Μια φορά οι οφειλές δεν είναι σήμερα 8 δις.

  "...πως από την έναρξη της διαδικασίας το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει ήδη μεταβιβάσει προς τους φορείς το 70% περίπου των συνολικών πόρων ύψους 8 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  Τον Αύγουστο πληρώθηκαν περίπου 600 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες που αφορούσαν κυρίως χρέη του ΕΟΠΥΥ, ανεβάζοντας υψηλότερα των 4,4 δισ. ευρώ τα χρήματα που έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου. Σημειώνεται πως στα τέλη Ιουλίου το ποσό αυτό ήταν 3,9 δισ. ευρώ.
  Το γεγονός ότι σε μηνιαία βάση κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Αυγούστου 2013 η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ σε μέσα επίπεδα συνεπάγεται πως ακόμη και εάν το ποσό αυτό αυξηθεί στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου στα 700 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν αδιάθετα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου..."

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Κώστας ΜΠ 03/09/2013 16:17:19

   Γιατί δεν κάνουν συμψηφισμό για τα υπόλοιπα;
   Και ότι περισσεύει, ανασφάλιστες καταθέσεις και ακίνητα πλήν μιας κατοικίας. Να μη πειράξουν τις καταθέσεις κάτω των 100.000.

   • Κώστας ΜΠ avatar
    Κώστας ΜΠ @ Uncle Stgm 03/09/2013 19:40:13

    Άλλο θέμα, Θείε.
    Έγραψες πως οι οφειλές προς ιδιώτες είναι ( ακόμη) 8 δις. Δεν είναι.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Κώστας ΜΠ 04/09/2013 00:30:19

     ΟΚ , λιγότερες. Η ουσία δεν αλλάζει.
     Συμψηφισμός για ότι απέμεινε και μετά "περάστε απο το ταμείο". Ή απο την τράπεζα, να δείτε το νέο υπόλοιπο του λογαριασμού σας.

 16. Mariana avatar
  Mariana 03/09/2013 15:58:35

  Επειδή κάποια στελέχη του "κράτους" έχουν την άποψη (και ίσως δικαιολογημένα) και μάλιστα τη λένε ανοιχτά σε εφημερίδες μη τριτοκοσμικών χωρών όπως η Bergens Tidente, ότι οι Έλληνες είναι ηλίθιοι. Βέβαια, η υπόλοιπη παρέα του "κράτους" που έχει την ίδια άποψη αλλά όχι την ίδια ειλικρίνεια, ενώ πλειοδοτεί σε λαϊκισμό, φροντίζει να απομακρύνει αυτόν που έθιξε την "τιμή του λαού".

 17. Πίθηκας avatar
  Πίθηκας 03/09/2013 16:40:41

  Ύψιστα ζητήματα για εμένα είναι η ανεργία των νέων και η ακρίβεια.
  Θα πρέπει κάποια στιγμή να θέσουμε προτεραιότητες.
  Τι προτιμάμε :την αξιοπρέπεια του χαμηλοσυνταξιουχου ή την επιβίωση του νέου;
  Η Ελλάδα που θα επενδύσει στο άμεσο μέλλον;
  Στο ασφαλιστικό ή σε θέσεις απασχόλησης;
  Οι απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα θα κρίνουν και το μέλλον της χώρας.

  • Λεοπόλδος avatar
   Λεοπόλδος @ Πίθηκας 03/09/2013 19:40:23

   Τι δίλημμα είναι αυτό. Και τα δύο πρέπει να εξασφαλιστούν. Εσύ δηλαδή τί προτείνεις, προκειμένου να επιτευχθεί η επιβίωση των νέων, δεν πειράζει ας κάνουμε και ευθανασία στους συνταξιούχους;

   Η τοποθέτησή σου κατ' ουσία είναι: Εγώ να εξασφαλιστώ και όλοι οι άλλοι να πάνε να "κοιμηθούν".

 18. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 03/09/2013 17:52:50

  1. Όταν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία (κινητά ή ακίνητα) στην κατοχή του οφειλέτη, δεν υπάρχει αδυναμία καταβολής. Είναι θέμα τρόπου εφαρμογής του νόμου, κυρίως όμως πολιτικής βούλησης, να εφαρμοσθούν οι από τον νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες.
  Αυτό, ισχύει εξίσου, είτε τα ληξιπρόθεσμα προκύπτουν χωρίς φοροδιαφυγή (από την δήλωση του φορολογουμένου), είτε απο φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται με επανέλεγχο και την σχετική διαδικασία (εναστάσεις κτλ).
  Έγραψα φοροδιαφυγή (μέσα στην παρένθεση), γιατί τα σημερινά ληξιπρόθεσμα κατα 90 % είναι βεβαιωμένα μέσα απο την δεύτερη οδό (επανέλεγχο) - περιλαμβάνουν δε και τα προβλεπόμενα απο το νόμο πρόστιμα.
  2. Στις δημοκρατίες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα πολίτη και κράτους ορίζονται απο τον Νόμο.

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Uncle Stgm 03/09/2013 20:22:17

   1. "Όταν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή του οφειλέτη, δεν υπάρχει αδυναμία καταβολής".
   Kάποιος έχει πει: Θεωρητικά δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης. Στην πράξη όμως, υπάρχει.
   Έτσι κι εδώ: Θεωρητικά, η παραπάνω πρόταση ισχύει.
   Στην πράξη όμως, αν δεν υπάρχει (σοβαρό) αγοραστικό ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, η τυχόν ύπαρξή τους δεν κάνει διαφορά.
   Εκτός κι αν το Δημόσιο δεν θέλει (χρειάζεται) μπανκανότες, αλλά του αρκεί να μαζεύει γκαρσονιέρες στα Γρεβενά και χωράφια στην Άνω Ραχούλα.
   Όμως, δυστυχώς, χρειάζεται ρευστό.
   (Και) γι΄αυτό, άλλωστε (ένας από τους λόγους), παρ' ότι έχει επιβάλλει κατάσχεση σε πολλά ακίνητα οφειλετών του, δεν προχωρά, στις (πολύ) περισσότερες περιπτώσεις, σε πλειστηριασμούς.
   Εν πάση περιπτώσει, το σχόλιό μου αφορούσε την (μη ισχύουσα) εξίσωση: οφειλές προς το Δημόσιο = φοροδιαφυγή. Δεν ξέρω αν το ποσοστό είναι 90% και δεν το αμφισβητώ. Ακόμα κι έτσι, η εξίσωση είναι λάθος -που γίνεται μεγαλύτερο, αν σκεφτεί κανείς ότι, έστω, το 10% των οφειλών μπορεί να αφορά το 90% των οφειλετών.
   2. Αυτονόητο. Πλην όμως, σε μια σχέση, το μέρος που τη διαμορφώνει, αυτό δηλ. που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι (το Κράτος εν προκειμένω), έχει πολύ πιο αυξημένη ευθύνη για την τήρηση των όρων της, από το μέρος που απλώς, αναγκαστικά, μετέχει.

  • cresswell avatar
   cresswell @ Uncle Stgm 04/09/2013 00:21:53

   Από ότι βλέπω, δεν υπάρχει τέλος στη διανοητική κατηφόρα. Δεν υπάρχει πάτος. Όλα θα τα ακούσουμε και θα τα διαβάσουμε.

   Μία θλιβερή μεταπολιτευτική ελιτ, οδήγησε το ελληνικό κράτος στην καταστροφή και την κοινωνία σε διάλυση. Επί τρία χρόνια, μπαίνουν φόροι, επειδή - κατα τη λαϊκή ρήση - "τόσα τους λείπουν". Και τώρα διαβάζω στα σχόλιά σας, πώς πρέπει να απαλλοτριωθεί όλη η ιδιωτική περιουσία, κινητή και ακίνητη, πλην μία κατοικίας. Επειδή, έφθασαν άνθρωποι νοικοκύρηδες να χρωστούν στο κράτος, έχοντας χάσει τη δουλειά τους, κλείσει το μαγαζί του κτλ. Το οποίο εξακολουθεί να φορολογεί ότι υπάρχει και δεν υπάρχει.

   Δεν τα πιστεύω αυτά που διαβάζω. Έχουμε τρελαθεί τελείως ... τελείως ...

  • GIANIS S. avatar
   GIANIS S. @ Uncle Stgm 04/09/2013 10:29:20

   " Στις δημοκρατίες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα πολίτη και κράτους ορίζονται απο τον Νόμο."
   Σωστά θείε.
   Στην Ελληνική όμως Δημοκρατία, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, οι σημαντικώτεροι νόμοι που αφορούν την δίκαιη κατανομή των εισοδημάτων, ορίζονται απο τις τροπολογίες που περνάνε νύχτα οι βουλευτές των νταβατζήδων*, ώστε ο πολυμήχανος μικρομεσαίος Ελλην να πληρώνει 45% φόρο δηλώνοντας 50.000 εισόδημα και ο οφσοράς νταβατζής να πληρώνει 15% φόρο στο εισόδημά του που αφαιρουμένων πχ. 2.000.000 ως έξοδα, σπανίως υπερβαίνει κατά τι τις 20.000 ευρώ το έτος...
   * Γνωστός βνταβατζής έχει δηλώσει δημόσια οτι αυτός "έχει" βουλευτές σε αναλογία 20-10-5 στα κυβερνώντα κόμματα...

 19. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 03/09/2013 18:19:01

  Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας σκέψης. Με τήν τρόικα , την Συρία , τις γερμανικές εκλογές και το ταξίδι στην Αμερική φτάνουμε κάπου κοντα στίς 25-27. Μέχρι τότε θα παλεύουν όλοι να δούν ΠΟΣΟ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και θα διαφωνούν για την Συρία. Ο Οκτώβριος όμως θα πρέπει να φέρει ελαφρύνσεις σε συνταξιούχους και μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Ακολουθεί η Ευρωπαική προεδρεία τού πρώτου εξαμήνου τού 2014 , συνεπώς Ιούνιος 2014.

 20. Νίκη avatar
  Νίκη 03/09/2013 18:19:41

  Οι Κινέζοι Σοφοί του Ζεν έλεγαν ότι την ώρα με το πιό βαθύ σκοτάδι κρύβεται η πιό φωτεινή ημέρα και ο πιό δυνατός ήλιος (Ελλάδα) και μες την πιό φωτεινή ώρα της ημέρας το πιό μεγάλο σκοτάδι (Τουρκία) Σοφ ...φώς

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Νίκη 03/09/2013 20:58:14

   Δεν είναι κακό...

 21. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 03/09/2013 20:49:20

  νηφάλιο ἄρθρο καὶ
  καλὸ σχόλιο τοῦ Διογένη.
  Εὐχαριστοῦμε.

 22. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 03/09/2013 21:50:13

  Ο λαος δεν εχει τα στοιχεια και τις γνωσεις να εκτιμησει την κατασταση της οικονομιας. Κρινει διαισθητικα με βαση το τι γινεται γυρω του.

 23. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 03/09/2013 21:53:46

  εαν αυριο το πρωι κανουμε 2 εκατομυρια κρατησεις αεροπορικων εισητηριων χωρις επιστροφη η τροικα θα χεστει πανω της

 24. Μπι Κιού avatar
  Μπι Κιού 03/09/2013 22:15:16

  Καλέ μου Πίθηκα, δεν είναι όλα μιά ... μπανάνα για να την ξεφλουδίσεις με τέχνη και να την καταπιείς. Οι κοινωνίες των ανθρώπων σέβονται, προστατεύουν και φροντίζουν όλα τους τα μέλη. Δεν επιλέγουν ποιός θα ζήσει και ποιός θ΄αφανιστεί. Γύρνα λοιπόν στη ...ζούγκλα σου ήσηχα κι άσε στην άκρη τη βαριά φιλοσοφία και τον επώδυνο προβληματισμό. Δεν το έχεις....

 25. yellow avatar
  yellow 03/09/2013 23:47:05

  Αχχ τι υπέροχο ξημέρωμα!
  Ειδικά η βελτίωση του PMI που βέβαια είναι κάτω από το 50 πολύ με συγκίνησε όπως και πολλούς από τους εκατομμύρια ανέργους....
  Πραγματικά κάτι αλλάζει σε αυτό τον τόπο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.