04/12/2008 03:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαφείς οι πολιτικές και ηθικές ευθύνες υπουργών

Καθώς η γαλάζια πλειοψηφία στην Εξεταστική σπεύδει να κλείσει τις εργασίες της με την σημερινή κατάθεση Ρουσόπουλο (προκειμένου να μην σφίξει κι άλλο ο βρόγχος Εφραίμ στο λαιμό της κυβέρνησης), έγκυροι νομικοί και πολιτικοί κύκλοι επεσήμαιναν χθες το βράδυ τη σημασία που έχουν για την κατάληξη των εργασιών της Εξεταστικής και την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής όσα κατέθεσε χθες ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος και το περίφημο πλέον δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως γράψαμε ήδη (βλέπε εδώ) το δελτίο τύπου (8/3/2006) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «..ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής μεταξύ ΚΕΔ και Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ... μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς». Ο κ. Μπασιάκος κατέθεσε, εξάλλου, ότι το θέμα των ανταλλαγών το είχε κουβεντιάσει και σε συνάντησή του με τον Θοδωρή Ρουσόπουλο ο οποίος του είχε επίσης τηλεφωνήσει για το ίδιο θέμα, όπως και ο πνευματικός πατέρας του, ο Εφραίμ.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ίδιους κύκλους η φράση «συντονισμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί» και η αποκάλυψη του κ. Μπασιάκου ότι είχε συζητήσει το θέμα των ανταλλαγών με τον κ. Ρουσόπουλο επιβεβαιώνουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για τον πρώην υπουργό Επικρατείας - πέραν φυσικά των άλλων καταθέσεων.

Για το πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρου Δούκα, ο οποίος βαρύνεται κυρίως για την αποδοχή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για παραίτηση από την δίκη της Κομοτηνής (Μονή Βατοπεδίου κατά Δημοσίου) οι ίδιοι κύκλοι εφιστούν την προσοχή στα εξής: Στην Πολιτική Δικονομία δεν προβλέπεται «παραίτηση των διαδίκων από την έκδοση αναμενόμενης απόφασης του δικαστηρίου (άρθρα 293-314 ΠΔ). Συνεπώς η όλη διαδικασία (γνωμοδότηση νομικών συμβούλων και υπουργική απόφαση (22/6/2004 - Δούκας) εγκριτική της παραίτησης είναι παράνομη».

Ο κ. Μπασιάκος ευθύνεται, τέλος, ότι υπέγραψε την υπουργική απόφαση 3822 η οποία παραμένει μυστική και ουδέποτε δημοσιεύθηκε και για τις ανταλλαγές των ακινήτων, ενώ όπως αποδεικνύεται ενημερωνόταν συνεχώς για την πορεία των ανταλλαγών.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι παρατηρούν και τα εξής σημαντικά:

Οι τίτλοι που επικαλείται η μονή (χρυσόβουλα κλπ) δεν υπάρχουν σε πρωτότυπο. Τα επικαλούμενα αντίγραφα είναι άγνωστο σε ποιο χρόνο και υπο ποιες συνθήκες κατασκευάστηκαν .

Επί των κοινοχρήστων (ως η λιμνοθάλασσα Βιστωνίδας), τέλος, δεν είναι επιτρεπτή κατά νόμον ύπαρξη ιδιωτικού εμπράγματος δικαιώματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 04/12/2008 08:38:08

  Una mattina mi son svegliato,
  o bella, ciao! bella, ciao!
  Una mattina mi son svegliato,
  e ho trovato l'invasor.
  O partigiano, portami via,
  o bella, ciao! bella, ciao!!

  O partigiano, portami via,
  ché mi sento di morir.
  E se io muoio da partigiano,
  (E se io muoio su la montagna)
  o bella, ciao! bella, ciao! bella,

  E se io muoio da partigiano,
  (E se io muoio su la montagna)
  tu mi devi seppellir'.

 2. enas-aplos-anthropos avatar
  enas-aplos-anthropos 04/12/2008 09:42:27

  Με αφορμή το όργιο παραπληροφόρησης από εφημερίδες και κανάλια για το Βατοπέδι (ένθεν - κακείθεν) είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ έχουν μπερδέψει το ρόλο της ενημέρωσης με το ρόλο της προπαγάνδας.

  Τρία μπορεί να είναι τα κίνητρα:

  (α) Τα προσωπικά κόμπλεξ των ιδιοκτητών τους,

  (β) Η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων από την παράταξη που υποστηρίζουν ή

  (γ) η χρηματοδότησή τους από εξωθεσμικούς παράγοντες από το εξωτερικό.

  Ή ακόμη και ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ των ανωτέρω.

  Η περίπτωση [α] είναι σχετικά θεμιτή (με επιφυλάξεις, λόγω της δύναμης επηρεασμού των πολλών, δηλ. ο λαός, από τους λίγους, δηλ. τους εκδότες, τουλάχιστον όμως είναι ανιδιοτελής).

  H περίπτωση [β] είναι ανήθικη διότι πίσω από την πολιτική προπαγάνδα κρύβονται ιδιοτελή επιχειρηματικά συμφέροντα. Το κράτος πρέπει να βρεί τρόπους να απομονώσει το επαίσχυντο αυτό φαινόμενο και μάλιστα παραδειγματικά.

  Η περίπτωση [γ] είναι μακράν η χειρότερη. Εδώ οι επιπτώσεις είναι συστημικές, διότι αφορούν εθνικά θέματα, δημοσιονομική ευρωστία και κοινωνική συνοχή, δηλαδή έχουν επιπτώσεις σε όλους τους Έλληνες και μάλιστα σε βάθος γενεών.

  Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, νομίζω ότι, όπως και σε άλλες προηγμένες χώρες, οι Έλληνες θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε κάποιες σοβαρές αποφάσεις για την ποιότητα της ενημέρωσης που θέλουμε.

  Για να το πετύχουμε όμως αυτό θα πρέπει να κυτάξουμε πρώτα μέσα μας και να κάνουμε πράξη τη θεώρηση του Βολταίρου ότι:

  "Διαφωνώ κάθετα μαζί σου αλλά είμαι διατεθειμένος να πεθάνω υπέρ του δικαιώματός σου να έχεις την αντίθετη από μένα άποψη".

  Εξάλλου ο Αριστείδης ο Δίκαιος το είχε κάνει πράξη 2.200 χρόνια πρίν το Βολταίρο με τη γνωστή ιστορία του εξοστρακισμού του.

  Τροφή για σκέψη, για όλους.

 3. Giannis Dimitriou avatar
  Giannis Dimitriou 04/12/2008 09:48:17

  Nomizw oti einai fanerh h kompina tis kynernhshs
  na xarisei dis eurw stous "kuprious adelfous" tou batopaidi kai na karpw0ei mizes apo metepeita pwlhseis akinhtwn.

  Opoia petra (sumbolaio) kai na shkwseis, thn gunaika tou Boulgarakh blepoume!
  Opote den einai para3eno oti se merika xronia to
  zeugos Bourgarakh bre0hke me 50 akinhta kai
  posa alla akoma pou einai krufa!

  0a katadikastei kaneis arage?
  'H mono merikoi pshfoi 0a xa0oun?

  Polles xontres mases h ND!

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 09:50:08

  Η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να έχεις κάνει κάτι που το θεωρείς σκάνδαλο και να βγαίνεις να το διαφημίζεις με δελτίο τύπου. Για μένα, το δελτίο τύπου είναι αποδεικτικό στοιχείο ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος, τουλάχιστον όχι από την πλευρά αυτών που καμάρωναν για την ανταλλαγή.

  Σήμερα βέβαια βλέπουμε όλοι να προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, πραγματικές ή μη, την εμπλοκή τους στο θέμα. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο καθεστώς ηθικής τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί από όσους (σχεδόν όλους) μιλούν για το "τεράστιο σκάνδαλο". Τα εισαγωγικά σημαίνουν ότι δεν αποδέχομαι άνευ ετέρου την ύπαρξη "τεράστιου σκανδάλου". Οπωσδήποτε είναι ένα σημαντικό θέμα η σχέση ανταλλαγής, όμως προέχει να το εξετάσουμε με ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και χωρίς κραυγές.

 5. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 04/12/2008 09:55:59

  aple anthrope

  πολύ καλό το σχόλιό σου, αλλά εδώ δεν τίθεται θέμα περί του ,

  “Διαφωνώ κάθετα μαζί σου αλλά είμαι διατεθειμένος να πεθάνω υπέρ του δικαιώματός σου να έχεις την αντίθετη από μένα άποψη”, πολύ απλά γιατί οι γνώμες, οι απόψεις των είναι κατευθυνόμενες, εξαρτώμενες, διαφημιζόμενες.

  Όπως το είπες κι εσύ.

  Επομένως σε μας απομένει μόνον η ενδελεχής αναζήτηση των γεγονότων με όποιους τρόπους μπορούμε (ευτυχώς τα blogs) βοηθάνε αρκετά.

  "Να κοιτάμε πρώτα μέσα μας", όμως για πολλά θέματα, για όλα κι οχι μόνον για την ενημέρωση. Έτσι μπορεί και ν' αλλάξουμε σαν λαός.

  Δεν είδες κι εγώ μ' επαναστατική διάθεση ξύπνησα σήμερα!

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 09:58:28

  Γιάννη Δημητρίου, ο Βουλγαράκης μπορεί να έφαγε από χίλιες μεριές. Και αν θέλεις τη γνώμη μου, είναι όντως σοβαρό θέμα ο ξαφνικός πλουτισμός του. Η σύζυγός του όμως δεν ενήργησε στην υπόθεση αυτή ως σύζυγος Βουλγαράκη, αλλά ως κόρη Πελέκη. Παρά τα όσα λέγονται με τόση ένταση εδώ και μήνες, κανένας δεν μπόρεσε να βρει έστω και υποψία απλή μίζας στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Όχι ότι αποκλείεται να υπάρχει. Αυτό που αμφισβητώ εγώ είναι ότι υπάρχει στις συναλλαγές της Μονής. Και τόσο πιο πολύ το αμφισβητώ, όσο πιο πολύ αρχίζει να με εξοργίζει η ηθική δολοφονία από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας του ηγουμένου Εφραίμ. Προσπαθώ να δω τι παράνομο έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος και δεν μπορώ να βρω ένα παράνομο πράγμα. Έστω, αν όχι παράνομο, τουλάχιστον κάτι ανήθικο.

  Πιστεύω ότι, επειδή το πρώτο ζήτημα που έβγαλε ο Κοντομηνάς στον Αλφα ήταν το Ολυμπιακό ακίνητο, όπου υπήρχε εμπλοκή του Πολέμη, φίλου του ΘΡ, εκεί μπορεί να παίχτηκε κάτι που το ήξερε ο Κοντομηνάς μεταξύ ΘΡ και Πολέμη, με την έννοια να τον έβαλε στην ιστορία ο ΘΡ (υποδεικνύοντάς τον στη Μονή ως πιθανό αγοραστή) για να αγοράσει το ακίνητο-φιλέτο. Για τα υπόλοιπα, για μένα δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη μίζας. Μιλάω για τη συγκεκριμένη υπόθεση Βατοπαιδίου.

  Η Ελευθεροτυπία μας έδειξε την Κυριακή όλες τις συναλλαγές. Δεν φαίνεται πουθενά κάποια που να δίνει ένδειξη, υποψία έστω, μίζας. Οι αναλήψεις που έγιναν από "άγνωστο", όπως λέει η ίδια εφημερίδα, δεν μπορεί να ήταν από άλλον παρά από πρόσωπα εκπροσώπους της Μονής, αφού μόνον ο ίδιος ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη. Δηλαδή, ήταν άγνωστος ο εκπρόσωπος, αλλά όχι άγνωστος ο αναλήπτης, που ήταν αναγκαστικά η Μονή. Μάλλον με το "άγνωστος" η εφημερίδα πιστεύω ότι εννοεί, τελικά, το ότι είναι άγνωστη η κατάληξη των αναλαμβανομένων χρημάτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έγιναν μίζες. Κάνω εγώ μια ανάληψη από το λογαριασμό μου. Σημαίνει αυτό ότι πάνε τα λεφτά για μίζες; Είναι παράλογη ερμηνεία. Τα ποσά ήταν μεγάλα, διότι με τέτοια ποσά συναλλασσόταν το Μοναστήρι αυτό. Καλώς ή κακώς, δεν το εξετάζουμε αν είναι κατά Θεόν να είναι πλούσιο ένα Μοναστήρι, αυτό που εξετάζουμε εδώ είναι αν υπήρχαν μίζες.

 7. τιραμολα avatar
  τιραμολα 04/12/2008 10:49:51

  Κατα την γνωμη μου προκειται περι καταντιας οταν ακομα και απλοι πολιτες βαζουν την κομματικη τους ταυτοτητα πανω απο εννοιες οπως αληθεια και αξιοπρεπεια...
  Και ειναι φυσικο απο τη στιγμη που ξερουν οι πολιτικοι σε ποιους πολιτες απευθυνονται να οργιαζουν κανοντας περιουσιες αφου αντιμετωπιζουν την δημοσια περιουσια σαν λαφυρο...
  Αντιλαμβανομαι πληρως την οποια πολιτικη αντιπαραθεση σε επιπεδο ιδεων , αλλα να προσπαθουν καποιοι να δικαιολογησουν τα προσωπα , αυτο ειναι περα απο καθε λογικη...

 8. τιραμολα avatar
  τιραμολα 04/12/2008 11:06:32

  Ανωνυμος 7....
  Η βλακεια σε ολο της το μεγαλειο...
  Πολιτικη αντιπαραθεση και "επιχειρηματα" επιπεδου Παναθηναικου-Ολυμπιακου....
  Αντι ρε κριαρι να παλεψεις μεσα στο κομμα σου για να μην συμβουν στο μελλον τετοια φαινομενα πας να φερεις ισοπαλια το ντερμπυ...

 9. Xase avatar
  Xase 04/12/2008 11:28:23

  @ 6

  Επωνυμε, και οι πουτανες ειναι νομιμες αλλα αυτο που κανουν ειναι ανηθικο ετσι. Οι περισσοτερες ενεργειες του Εφραιμ ηταν ανηθικες. Τωρα αν εσυ δεν βλεπεις κατι τετοιο εγω δεν το καταλαβαινω. Οι καλογεροι πρεπει να ζουν ασκητικη ζωη, και οχι να ειναι βουτηγμενοι στα εμπορια και στις συναλλαγες εκατομυριων εχοντας οφσχορ και χρηματηστηριακες εταιριες.

  @7
  Σιγουρα κανενας δεν αυτοκτονησε φιλε μου για την υποθεση του Βατοπαιδιου, αλλα τα λεφτα των ακινητων που δοθηκαν και που καρπωθηκαν οι παπαδες ηταν λεφτα που τα πληρωσε με τους φορους του ο Ελληνικος λαος. Σιγουρα το σκανδαλο του χρηματιστηριου ηταν ενα απο τα μεγαλυτερα σκανδαλα που συνεβησαν ποτε στην Ελλαδα, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι θα πρεπει να το συμπσηφιζουμε με το επισης μεγα σκανδαλο του βατοπαιδιου.

 10. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 11:28:26

  Ανώνυμε 9, στο μισθολόγιο του Δημοσίου τους έβαλε τους κληρικούς ο Μαρκεζίνης με τη σύμβαση Εκκλησίας - Κράτους που υπογράφηκε το 1952 σε αντάλλαγμα τια την εκκλησιαστική περιουσία που δόθηκε στους πρόσφυγες (περίπου το 90% της υπάρχουσας το 1922 εκκλησιαστικής περιουσίας δόθηκε στους πρόσφυγες για την αποκατάστασή τους και το ζήτημα ανταλλάγματος ήταν εκκρεμές μέχρι το 1952, αποφασίστηκε τελικά να δοθεί ως αντάλλαγμα ο μιθσός δημοσίου για όλους τους ορθόδοξους κληρικούς).

  Τιραμόλα, αν καταλαβαίων καλά από το τελευταίο σου ποστ, με το 8 αναφερόσουν σε μένα; Δεν θέλω χαρακτηρισμούς παρά μόνον μια ένδειξη μίζας. ΔΕΝ είναι ένδειξη από μόνη της η δυσαναλογία της σχέσης ανταλλαγής, η ζημιά δηλαδή του Δημοσίου. Αυτή μπορεί να οφείλεται και σε βλακεία του Δημοσίου, μπορεί να οφείλεται στο ότι το Βατοπαίδι ζήτησε να έχει όσα εισοδήματα της έδινε και η λίμνη και να ελήφθησαν ως κριτήριο τα εισοδήματα, μπορεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

  Το να λέμε λοιπόν, όπως η Ελευθεροτυπία ότι έγιναν αυτές κι αυτές οι μετακινήσεις χρημάτων, από μόνο του δεν λέει τίποτα. Μίζες δόθηκαν; Τι στοιχεία έχουμε γι' αυτό;

  Κάτι άλλο για το κεντρικό ποστ. Η συνήθης πατάτα που ακούγεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωμα κυριότητας σε κοινόχρηστη έκταση είναι απολύτως εξωφρενική και απορώ πώς τη λένε τόσοι και τόσοι ενώ ξέρουν ότι το άρθρο 51 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα το λέει καθαρά: Η απόκτηση κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος πριν από την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα κρίνεται κατά το δίκαιο που ίσχυε όταν έγιναν τα πραγματικά γεγονότα για την απόκτησή τους. Όταν το 1080 ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Βοτανειάτης έδιδε το αρχικό χρυσόβουλο, τότε, που δεν υπήρχε Σύνταγμα κλπ., ό,τι έλεγε ο αυτοκράτορας αυτός ήταν ο νόμος. Άρα είναι έγκυρη πολιτειακή πράξη η απόκτηση κυριότητας κατά το δίκαιο που ίσχυε το 1080 π.Χ. Αν κάποιοι λένε "μα τόσο παλιοί τίτλοι είναι δυνατόν να είναι έγκυροι", ας σκεφτούν ότι επί 900 τόσα χρόνια η Μονή εξασκούσε κανονικά τα δικαιώματά της, παρά τις κατά καιρούς αμφισβητήσεις. Και πάντα επιβεβαιώνονταν τα δικαιώματά της. Γιατί να μην είναι έγκυροι, επειδή είναι παλιοί; Τόσο πιο έγκυροι είναι, όσο πιο πολύ θεμελιωμένα σε βάθος χρόνου είναι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Με την ίδια λογική, τα Σκόπια δικαιούνται περισσότερο από εμάς το όνομα Μακεδονία, επειδή εμείς το χρησιμοποιούμε 3000 χρόνια ενώ αυτοί 60 χρόνια.

  Τέλος, για τα χρυσόβουλα και τα αντίγραφα, αυτά έχουν προσκομιστεί σε επικυρωμένα αντίγραφα. Θέλετε τα γνήσια μνημεία; Με τέτοιο μένος κατά της Μονής, ποιος θέλετε να εμπιστευτεί από τους εκπροσώπους της Μονής να τα προσκομίσει σε πρωτότυπο και να μην ξέρει αν θα τα ξαναδεί; Από το να μην έχουην προσκομιστεί, μέχρι το να μην υπάρχουν, υπάρχει τεράστια, μα τεράστια απόσταση. Πρόκειται για κανονικές συκοφαντίες, κατά τη γνώμη μου, που απορώ πώς τις δέχεται αυτός εδώ ο ιστοχώρος και τις αναπαράγει.

  Βολεύει πολλαπλά η ηθική δολοφονία Εφραίμ. Δεν με νοιάζει για τους πολιτικούς, αλλά αυτός ο άνθρωπος δεν αξίζει αυτή τη συμπεριφορά. Αγιορείτης εγνωσμένου κύρους μου έλεγε αυτές τις ημέρες, γράψε σε παρακαλώ κάπου, ο άνθρωπος αυτός παρέβαλε ερείπια στο Βατοπαίδι, υλικά και πνευματικά ερείπια, και έφερε πραγματική κοσμογονία. Δεν αξίζει αυτή τη συμπεριφορά από την κοινή γνώμη. Αν είχα μια φορά υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι έχουμε εδώ με μια ηθική δολοφονία, η γνώμη αυτή του Αγιορείτη Γέροντα που εμπιστεύομαι και εκτιμώ, με έκανε να το πιστέψω ακόμη περισσότερο.

 11. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 11:31:56

  Χάσε, έχω πάει μία φορά στο Βατοπαίδι, πέρυσι το καλοκαίρι, χωρίς να γνωρίζω κανέναν εκεί. Ήταν νηστεία Δεκαπενταύγουστου και έτρωγαν φαγητό αλάδωτο. Ξυπνούσαν στις 2 για να κάνουν την αγρυπνία τους. Κι εμείς από το αλάδωτο, φτωχικό φαγητό τους φάγαμε. Τα δωμάτια ήταν πολύ όμορφα και περιποιημένα, αλλά κοιμηθήκαμε τέσσερις σε ένα δωμάτιο. Τζακούζια και σουίτες δεν είδαμε, μόνον κοινόχρητα ντουζ και τουαλέτες. Και η κυκλοφορία ελεύθερη ήταν παντού δεν υπήρχε κάτι κρυφό.

  Το αν η Μονή έχει χρήματα και το τι τα κάνει, είναι άλλο θέμα. Ανήθικο να έχει μια Μονή χρήματα δεν είναι. Έχει 35.000 τετραγωνικά παλαιών κτιρίων να συντηρήσει, με 2.000 πορτοπαράθυρα. Να ταϊσει 150 μοναχούς, 300 εργάτες και εκατοντάδες φιλοξενούμενους κάθε μέρα. Να σπουδάσει ένα σωρό φοιτητές και άλλο κοινωνικό έργο. Δεν τα έχουν για τον εαυτό τους οι καλόγεροι τα χρήματα. Ζουν πολύ ασκητικά. Είμαι βέβαιος ότι αν επισκεφθείς κι εσύ το Βατοπαίδι θα το διαπιστώσεις.

 12. Lara avatar
  Lara 04/12/2008 11:59:19

  Επωνυμε,
  Κι αν ειναι η ζωη τοσο αγνη καγαθη, οπως τη συναντησες στην αμαρτωλη αυτη Μονη του Βατοπεδιου, τοτε γιατι οι αρσενικοι επισκεπτες μετα την εξοδο τους στα εγκοσμια κανουνε λογο για διατρητα βαρελια;;;;;
  Μηπως ο κοσμος εκει δεν ειναι τοσο αγγελικα πλασμενος, αλλα οικοι Θεου μεταλλαγμενοι σε ανθρωπινα κολαστηρια;
  Μην το περβολι της Παναγιας καταντησε αντιγραφο του εργου ενος διασημου γερμ.ζωγραφου H.Bosch "ο κηπος των ηδονων";;

 13. τιραμολα avatar
  τιραμολα 04/12/2008 12:29:54

  Επωνυμε 13....
  Και λιγα τους εδωσαν δηλαδη...
  Δεν ξερω ρε παιδαρε που δουλευεις εσυ , αλλα εγω εργαζομαι σε μια εταιρεια που απασχολει 530 εργαζομενους και αν μιλαγαμε για τετοια νουμερα τοτε ειναι απολυτως βεβαιο οτι τουλαχιστον οι μισοι απο τους εργαζομενους θα περναγαν Σ/Κ στο Χιλτον...

 14. τιραμολα avatar
  τιραμολα 04/12/2008 12:32:41

  Η μονη εχει αναγκες...
  Δινουμε λοιπον τα οικοπεδα του δημοσιου για τις αναγκες της καθε μονης....
  Ρε τι εισαστε εσεις ρε....

 15. blue nile avatar
  blue nile 04/12/2008 12:37:32

  όλη η υπόθεση του Βατοπεδίου μπορεί να συνοψιστεί με πολύ λίγα λόγια

  κάποιοι που είναι προορισμένοι να διαχειριστούν τη δημόσια περιουσία πρόθυμα και ξέροντας τι κάνοντας τη ζημίωσαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα κάποιων ρασοφόρων

  τα ακριβή ανταλλάγματα για αυτούς είναι δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια

  όσο για τα περί ενάρετης ζωής των μοναχών δεκτά αλλά αυτά δεν απενοχοποιούν τους ηγήτορες τους για τις ανίερες συμφωνίες τους

  αν όντως τα έσοδα της εκκλησίας και των μονών προοριζόταν για κοινωνικό έργο τότε δεν θα υπήρχε φτώχεια στη χώρα

  είναι δικαίωμα της εκκλησίας να διαχειρίζεται τους πόρους της με τον τρόπο που αυτή θέλει
  ούτε υποχρεωμένη είναι να αντικαταστήσει την αποτυχημένη κρατική λειτουργία

  όταν όμως κάποιοι εκπρόσωποι της εκμεταλεύονται τις διεφθαρμένες συνειδήσεις των κρατικών λειτουργών και επιβαρύνουν ανηθίκως και παρανόμως και άλλο τη κακή κατάσταση χωρίς αυτή να αντιδρά τότε απλά μιλάμε για εμπαιγμό

  η αναμονή των όποιων δικαστικών αποφάσεων ακούγεται ως προσπάθεια εξοικονόμησης χρόνου και συγκάλυψης

  όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η χειραγωγούμενη δικαιοσύνη απλά θα αθωώσει τους πάντες

  το τεράστιο ηθικό θέμα που προέκυψε πως θα το διαχειριστεί ?

 16. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 04/12/2008 13:06:51

  Την δικια τους διαφθορα την διαχειριζονται,την ολοενα και πιο εκτεταμενη κοινωνικη διαφθορα πως θα την διαχειρισθουν; Δεν νομιζω να υπαρχει καποιος αφελης να πιστευει, οτι με αυτα τα προτυπα που εισαγουν οι "κατω" θα παριστανουν τα προβατα. Με ενα Συνταγμα και ενα νομοθετικο πλαισιο και νομους που στην συνειδηση του λαου ειναι στιγματισμενα πλεον οχι ως κανονες δικαιου κοινωνικης ισοτητας και δικαιοσυνης αλλα κομμενα και ραμενα για την εξυπηρετηση καποιων ισχυρων και λιγων. Μπορει η κυριοι αυτοι να μην περασουν το κατωφλι της φυλακης αλλα θα το περαση σιγουρα η ελληνικη κοινωνια.

 17. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 13:16:19

  Μια στιγμή ρε παιδιά.

  Από την αρχή, είπε η Μονή και ο Εφραίμ τα εξής πολύ σημαντικά:

  1. Τις ανταλλαγές ΔΕΝ τις ζήτησε η Μονή.

  2. Οι ανταλλαγές δεν ενδιαφέρουν τη Μονή και προτείνει την ανάκλησή τους και να ανακτήσει τη λίμνη Βιστωνίδα.

  Ρωτάω τώρα εγώ: Πώς γίνεται να έχει δώσει μίζες ο Εφραίμ και να λέει "να τα ανακαλέσουμε όλα";

  Διότι ο επιπλέον πλουτισμός της Μονής (πέρα δηλαδή από την όποια πραγματική αξία που είχε η πλούσια σε ψάρια λίμνη Βιστωνίδα) προέρχεται, ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΤΗΤΗΤΑ, από τη σχέση ανταλλαγής, που ήταν, από ό,τι παραδέχονται όλοι, εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

  Έρχεται τώρα και λέει ο Εφραιμ: Σας τα επιστρέφω όλα. Δεν θέλω τον επιπλέον πλουτισμό. Δεν τα ζήτησα εγώ τα ακίνητα. Εσείς θέλατε να μου τα δώσετε. Δώστε μου πίσω μόνον τη Βιστωνίδα, που είναι της Μονής εδώ κι 900 χρόνια, και τελείωσε το θέμα.

  Εμ, αυτή η πρόταση όμως αυτομάτως "αθώωνε" τον κακό Εφραίμ, και όλη η υπόθεση βασίστηκε πάνω στο σενάριο του κακού Εφραίμ. Οπότε έπρεπε να λοιδωρηθεί, να συκοφαντηθεί, να του αμφισβητηθεί η Βιστωνίδα, να συκοφαντηθούν όλοι όσοι είχαν πει ότι, ναι, τη δικαιούται τη λίμνη, προκειμένου να έχουμε τον ορατό "κακό" για να τη σκαπουλάρουν οι αόρατοι.

  Όσοι εδώ μέσα έχετε εμπειρία από παρακρατικές μεθόδους (Φάκτορα, είμαι βέβαιος ότι έχεις υποστεί προσωπικά στο πετσί σου πολλές φορές αυτές τις μεθόδους), γνωρίζετε ασφαλώς την ασφαλή οδό της ηθικής δολοφονίας χαρακτήρων.

  Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση του Εφραίμ; Δεν είναι ο ορισμός της ηθικής δολοφονίας αυτό που συνέβη και συμβαίνει με αυτόν τον άνθρωπο;

  Η δυσμενής για το Δημόσιο σχέση ανταλλαγής εξηγείται με δύο τρόπους: α) έπρεπε να ικανοποιηθεί ο Εφραίμ για να δώσει τη Βιστωνίδα, που μέχρι τότε είχε αδιαμφισβήτητα την κυριότητα ή β) κάποια κρατική λαμογιά υπάρχει που δεν την έχουμε αντιληφθεί ακριβώς.

  Αυτό που ΔΕΝ μπορεί να συμβαίνει είναι να έχει δώσει μίζες ο Εφραίμ για να πλουτίσει εις βάρος του κράτους. Διότι, δεν μπορεί να έχει δώσει μίζες και να λέει παράλληλα "πάρτε τα όλα πίσω και πάμε στην αρχική κατάσταση". Θα του μείνει μόνον η ζημιά της μίζας!

  Επειδή το σενάριο του "καλού" Εφραίμ σημαίνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει και πιθανόν με κάποια κυβερνητική α) ανικανότητα ή β) λαμογιά μη εγνωσμένου ακόμη είδους έχουμε να κάνουμε, το σύστημα βάλθηκε να "σκοτώσει" τον Εφραίμ για να γλυτώσει αυτό από τις πιθανές ευθύνες του. Παίζει λοιπόν παντού το σενάριο του "κακού" Εφραίμ, που είναι πολύ, πάρα πολύ βολικό. Ασχολούμαστε με ένα σκάνδαλο ή "σκάνδαλο", όπου ο κερδισμένος, μόνον με τη διαπραγματευτική του ικανότητα, δεν έχει διαπράξει καμία παρανομία, και δεν ασχολούμαστε με το τεράστιο φαγοπότι που έχει στηθεί στις πλάτες μας.

  Το κυριότερο: δεν ασχολούμαστε με το τεράστιο σκάναδαλο της παραπληροφόρησης εις βάρος του Εφραίμ, το νεοφασισμό αυτόν που έλεγε και Μακρής Κ. σε άλλο ποστ και σχολιάζαμε παρέα.

  Η Μονή Βατοπαιδίου είχε πολλά χρήματα ούτως ή άλλως. Και περιουσία και έσοδα και δωρεές πολλές. ΔΕΝ είχε ανάγκη τα ακίνητα της Βιστωνίδας. Αυτά της τα έδωσε το κράτος, επειδή ήθελε καλά και ντε τη Βιστωνίδα. Τώρα θέλουν να πάρουν και τα ακίνητα πίσω και τη Βιστωνίδα, που την έχει νόμιμα η Μονή εδώ και 900 χρόνια.

  Προχθές έβγαλε ο Χατζηνικολάου έγγραφο του εγνωσμένου ήθους και κύρους Γιάννη Καψή, του 1985, που έλεγε στο Υπουργείο Γεωργίας, ως καθύλην αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών για το Άγιο Όρος, προστατέψτε τα δικαιώματα της Μονής στη Βιστωνίδα, που προσπαθούν να της τα πάρουν. Βάλανε και το δυστυχή Γιάννη Καψή στο "σκάνδαλο"! Βγήκε μετά ο καημένος και προσπαθούσε και αυτός να καλυφθεί αποδεχόμενος εμμέσως το πλαίσιο του τεράστιου εγκλήματος της ηθικής δολοφονίας του Εφραίμ.

  Μα δεν μπορεί βρε αδέρφια όλοι οι κρατικοί λειτουργοί μέχρι το Σεπτέμβριο 2008, επί 900 χρόνια, Βυζαντινοί, Σουλτάνοι, Βούλγαροι, Νεοέλληνες, μέχρι κι ο Βενιζέλος το 1929, να δέχονται τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα της Μονής και ξαφνικά όλα αυτά να είναι φούμαρα! Κάνανε λάθος επί 900 χρόνια ή ζούμε εν μέσω της ηθικής δολοφονίας Εφραίμ;

  Όσοι αγαπάμε αυτόν τον τόπο πρέπει να αγωνιστούμε για την αλήθεια. Και η αλήθεια, από όσα βλέπω εγώ μέχρι στιγμής, ως άτομο, είναι με το μέρος του πατρός Εφραίμ.

  Δεν ξέρω αν έκαναν λαμογιά οποιοδήποτε κυβερνητικοί Νεοδημοκράτες (θεωρώ ότι Φωτιάδης και Δρυς κινήθηκαν στα πλαίσια της απόλυτης νομιμότητας), επ' ευκαιρία των ανταλλαγών, μπας και μπορέσει να αγοράσει κανένας δικός τους κανένα ακίνητο-φιλέτο που αλλιώς ήθελε τις ειδικές διαδικασίες της ΚΕΔ, πάντως ο Εφραίμ δεν βλέπω να έκανε τίποτε περισσότερο από το να υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Μονής, ως εντεταλμένος δημόσιος λειτουργός (μην ξεχνούμε ότι η Μονή είναι νπδδ). Και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  ΔΕΝ πλούτισε ο ίδιος.

  Στο μοναστήρι εγώ έφαγα αλάδωτο. Και οι αλλοδαποί, μη Ορθόδοξοι, φίλοι που ήρθαν μαζί μου, δεν έβλεπαν το πρωί την ώρα και τη στιγμή να βρεθούν στην Εκκλησία, παρέα με τους ασκητές, τους γνήσιους ασκητές της Μονής!

  Κανένα διάτρητο βαρέλι δεν είδα. Δεν ξέρω ποιοι τα λένε αυτά. Έχει επισκεφθεί χιλιάδες κόσμος τη Μονή πριν το Σεπτέμβριο του 2008, ας μας πουν τι είδαν.

  Άλλοι έχουν τα κότερα και ψάχνουν άλλοθι στον Εφραίμ!

 18. KaryID avatar
  KaryID 04/12/2008 13:25:02

  Ωχουουου, το πολύ το Κύριε Ελέησον το βαριόμαστε ξέρεις...

 19. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 04/12/2008 13:27:32

  @ Επώνυμος
  Εργολαβια εχεις παρει τον εξαγνισμο της Νεας Δημοκρατιας;
  Καταντανε κουραστικα τα "σεντονια σου" με τις υπερασπιστικες θεωριες σου και νομικιστικες θεωριες.
  Εαν εσυ εισαι εστω αφελης, τουλαχιστον εχε την ελαχιστη νουμοσυνη,σ`ενα δημοσιο Blog,μην προκαλεις τοσο. Εαν για σενα η Δημοσια περιουσια και το Δημοσιο ηθος και συμπεριφορα ειναι νομικιστικο θεμα , για αλλους ειναι βαθεια προσβολη και στυγνη ενοχληση, να προσπαθεις να διαχειρισθεις νομικιστικα την νοημοσυνη μας και την συνειδηση μας. ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ,ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ,ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ. ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ.
  ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΓΙΝΗ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

 20. τιραμολα avatar
  τιραμολα 04/12/2008 13:40:46

  Συμφωνω με τον Μακρη!
  Ειπε ο Χατζηνικολαου χθες (οχι οτι τον εχω σε υποληψη )μια αληθεια.
  Πλεον οπως εχουν γινει τα πραγματα η διαχωριστικη γραμμη δεν πρασινο-γαλαζιο αλλα εντιμοι και ανεντιμοι.
  Οπως ειχα γραψει παραπανω θα μπορουσα να δεχτω για διαλογο μονο επιχειρηματα που εχουν να κανουν με ιδεολογικες αντιληψεις ή ακομα και το πως φανταζεται ή θα ηθελε ο καθενας να λειτουργει η κοινωνια μας.
  Αλλα να βαζουμε τα κομματα πανω απο τις ανθρωπινες αξιες , ε αυτο ειναι παραλογο για να μην πω υποπτο αφου αυτοι οι οποιοι το κανουν ειναι τελειως ηλιθιοι ή τρωνε απο καποιο κομμα...
  Μηπως επειδη ο "επωνυμος" ειναι γνωστης θα μπορουσε να μας διαφωτησει για το φιλανθρωπικο εργο της συγκεκριμενης μονης?

 21. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 13:46:31

  Μήπως, λέω, μήπως, υπερασπίζομαι τον Εφραίμ και όχι τη ΝΔ;

  Μήπως, λέω, μήπως, Μακρή Κ., το να γράφεις με κεφαλαία δεν αποτελεί επιχείρημα; Έχεις να πεις κάτι διαφορετικό από αυτά που λέει το "σεντόνι";

  Τιραμόλα, συμφωνώ απολύτως: Οι ανθρώπινες αξίες είναι πάνω από τα κόμματα.

  Για το φιλανθρωπικό έργο της συγκεκριμένης Μονής, το μόνο που ξέρω είναι ότι συντηρεί μεγάλο αριθμό φοιτητών. Λεπτομέρειες θα μπορούσα να ρωτήσω, αλλά θα μπορούσε να το ψάξει και ο καθένας μόνος του. Σε αντίθεση με άλλους, που βγαίνουν και λένε, εγώ έδωσα τόσα λεφτά εκεί, η Μονή Βατοπαιδίου το φιλανθρωπικό της έργο, κατ' εφαρμογή του Ευαγγελίου, δεν το διαφημίζει.

 22. Lara avatar
  Lara 04/12/2008 13:46:53

  κ. Μακρη
  Ευτυχως που υπαρχουν φωνες εντος Ελλαδας σαν τη δικη σας.
  Φωναξτε οσο μπορειτε και μη φοβαστε τιποτα.
  Οι κλεφτες ανηκουν στον Κορυδαλλο.

  Κι εγω συνυπογραφω την καταγγελια σας,
  γιατι προκειται ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΛΚΗΣ, ΠΟΥ ΔΙΕΔΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘ ΟΝ ΧΡΟΝΟΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
  Με την επιταχυνση της διαλυσης επωφελειται οικονομικα ολη η πολιτικη ΜΑΦΙΑ, που κυβερνα τον τοπο σημεραμαζι με τον αρχιερεα της Κολασμενης Μονης.

  Οσοι πολιτικοι προλαβουν να αποστασιοποιηθουν απο το στυγερο οικονομικο πρωτοφανες εγκλημα θα παραμεινουν ακεραιοι στο πολιτικο τους πλατω
  μεσα στο εγγυς μελλον.
  Ολοι οι συμμετασχοντες ειναι ΚΑΜΜΕΝΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ,
  που με την πληρη καλυψη της Μαφιας ΣΥΜΠΡΑΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
  Η Ελλαδα αξιζει ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΣΑς.
  Εξαφανιστειτε πριν ειναι ΑΡΓΑ.
  ΛΑΡΑ

 23. KaryID avatar
  KaryID 04/12/2008 13:49:45

  @Επώνυμος: μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι ...

 24. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 13:52:50

  Και όσο για τους "νομικισμούς", η ουσία των όσων είπε είναι μία: Η βλάβη του Δημοσίου είναι η σχέση ανταλλαγής. Ο Εφραίμ είπε, να ακυρωθεί η ανταλλαγή, δεν τα θέλω τα ακίνητα, δίνω και τα λεφτά πίσω από όσα πούλησα. Αν ο Εφραίμ δεν θέλει τη βλάβη του Δημοσίου και την ανακαλεί με δική του πρωτοβουλία ανά πάσα στιγμή (και βεβαιώνει χωρίς να διαψεύψεται από κανέναν ότι από την αρχή δεν ζήτησε ο ίδιος την ανταλλαγή), τότε πώς μπορεί να φταίει;

  Είναι νομικισμός αυτά;

  Δεν λέω ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Λέω ότι δεν φταίει ο Εφραίμ. Λέω ότι δεν έκλεψε ο Εφραίμ. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

 25. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 04/12/2008 14:14:06

  Αν και μπορεί να κατηγορηθώ άλλη μια φορά για "σπέκουλα", είναι κρίμα το παρόν "μπλόγκ" να αναπαράγει την "τρέχουσα επικαιρότητα" όπως μας την παρουσιάζουν τα "ΜΜΕ". Στην Ελλάδα φαίνεται ότι η μοίρα κάθε νεωτερισμού ακολουθεί την πεπατημένη... Με την ευκαιρία, αν ο ΓΑΠ είχε λάβει αναπάντητη κλήση από τον Ομπάμα, ποιόν αριθμό σειράς θα είχε το γεγονός στις ειδήσεις των ΜΜΕ μας (και των "μπλόγκς";

 26. τιραμολα avatar
  τιραμολα 04/12/2008 14:15:40

  Και γιατι καθε τρεις και λιγο κατεβαιναν Αθηνα με τον Αρσενιο να δουν τα πνευματικα τους παιδια?
  Για να τους μοιρασουν κομποσκοινια?

 27. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 14:19:34

  Απάντησέ μου πρώτα τιραμόλα σε αυτά που ρωτάω εγώ να απαντήσω κι εγώ στο δικό σου. Αυτό που λες, δεν αναιρεί αυτό που λέω εγώ. Που είναι πολύ ξεκάθαρο.

 28. τιραμολα avatar
  τιραμολα 04/12/2008 14:24:43

  Ο Εφραιμ ειναι ξενος , ζει σε αλλο κρατος...
  Εγω λοιπον να συμφωνησω οτι ο Εφραιμ δεν ηθελε καμια ανταλλαγη...τελος.
  Καποιοι προσφερθηκαν....γιατι?
  Το μοναστηρι τις δεχτηκε...γιατι?
  Την λιμνη δεν διεκδικουσε μονο?
  Εφοσον την λιμνη την πηρε , γιατι την ξαναδωσε με ανταλλαγμα?
  Ο Κοιρανιδης απο μονος του εκανε τις off-shore?
  Και γιατι τις εκανε?
  Τα χρηματα δεν θα μπορουσαν να διακινουνται απο εναν απλο λογαριασμο τραπεζης?
  Λοιπον σε παρακαλω τωρα....

 29. KaryID avatar
  KaryID 04/12/2008 14:34:41

  Η Μονή έχει συνηγόρους. Το κράτος κρατικούς υπαλλήλους. Τα blog αναγνώστες και σχολιαστές.
  Ορισμένοι δεν είναι τόσο άκαπνοι όσο θέλουν να παρουσιάζονται, είναι φανερό αυτό.

 30. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 04/12/2008 14:37:49

  @ Lara
  Μηπως εκπλαγεις οταν διαπιστωσεις οτι οι φωνες ειναι πολυ περρισοτερες . Δεν λεω ότι δεν φοβαμαι τιποτα αλλα δεν αντεχω και να κυριευει την ψυχη μου το αισθημα του φοβου ,γι αυτό και προτιμησα να γραφω με το ονομα μου και όχι ανωνυμως (χωρις να καταδικαζω η να κατηγορω την ανωνυμια) , ξεφυλλισε προηγουμενα Post και θα διαπιστωσεις ότι και αλλοι αρχισαν να το κανουν αυτό. Δυο βασικα πραγματα πρεπει να καταλαβει ο κοσμος. Εάν φοβαται και λογικα, οι διεφθαρμενοι και οι κλεφτες φοβουνται περρισοτερο. Και όταν επανατοποθετησουμε στην συνειδηση μας τις Αρχες και Αξιες ,μπορουμε επιτελους να βρουμε και σαν Λαος και κοινωνια τους συνδετικους κρικους που μας ενωνουν και να θεσουμε τις βασεις για κοινους στοχους και οραματα γιατι είναι αυτό το ιδανικοτερο πλαισιο συννενοησης ακομη και τυχον διαφορετικων ιδεολογικων τοποθετησεων. Δες παραπανω πως συμφωνησαμε επιτελους σε κατι με τον φιλο ΄’ τιραμολα ’’ που «φαγωνομαστε» συνεχως.

 31. theo 1611 avatar
  theo 1611 04/12/2008 14:43:27

  @ Επώνυμος

  Το κίνητρο, ποιό ήταν το κίνητρο για τις ανταλλαγές ένθεν-κακείθεν?

  Το κίνητρο για τη Μονή (πρέπει να) ήταν το συμφέρον της μονής για την επιτέλεση του έργου της.
  Το κίνητρο για το Δημόσιο (πρέπει να) ήταν η βοήθεια (?) προς τη Μονή με διαφανή τρόπο και προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος (άλλα κίνητρα του Δημοσίου που έχουν ακουστεί γίνονται μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών)

  Πως όμως από τις λεπτομέρειες αυτών που έγιναν δεν προκύπτουν τα κίνητρα, που όλοι θα δεχόμασταν?

 32. KaryID avatar
  KaryID 04/12/2008 14:54:53

  @Μακρής Κ.: Προσυπογράφω. Σήμερα διάβαζα στη σίβυλλα νομίζω μια περίεργη ιστορία για "υφαρπαγή" του blog Παρέμβαση. Όπου ο διαχειριστής αναγκάστηκε να καλέσει χάκερ για να ξεμπλέξει το κουβάρι, γιατί κάποιος άγνωστος του "έκλεισε" το blog.
  Πιστεύω ότι η επωνυμία είναι ασπίδα, διότι αφαιρεί το κίνητρο της ενοχής. Είναι πιο δύσκολο να επιχειρήσουν να "προσβάλλουν" έναν σχολιαστή που γράφει ανοιχτά με ένα στοιχειώδες υπαρκτό όνομα, παρά τον ανωνυμοεπώνυμο, ο οποίος εξ αιτίας ακριβώς αυτής της ανωνυμίας μπορεί να κατηγορηθεί πρακτικά για τα πάντα.

 33. KaryID avatar
  KaryID 04/12/2008 14:56:14

  @Μακρής Κ.: Προσυπογράφω. Σήμερα διάβαζα σε blog που έχει σχέση με σιβυλλικούς χρησμούς νομίζω μια περίεργη ιστορία για "υφαρπαγή" του blog Παρέμβαση. Όπου ο διαχειριστής αναγκάστηκε να καλέσει χάκερ για να ξεμπλέξει το κουβάρι, γιατί κάποιος άγνωστος του "έκλεισε" το blog.
  Πιστεύω ότι η επωνυμία είναι ασπίδα, διότι αφαιρεί το κίνητρο της ενοχής. Είναι πιο δύσκολο να επιχειρήσουν να "προσβάλλουν" έναν σχολιαστή που γράφει ανοιχτά με ένα στοιχειώδες υπαρκτό όνομα, παρά τον ανωνυμοεπώνυμο, ο οποίος εξ αιτίας ακριβώς αυτής της ανωνυμίας μπορεί να κατηγορηθεί πρακτικά για τα πάντα.

 34. Lara avatar
  Lara 04/12/2008 15:12:59

  Mακρης
  Δεν εχω προβλημα κανενα με τον εαυτο μου, οταν σε ολοσελιδους μονολογους,
  μιλαω την αληθεια.
  Κι αν τη συλληψη μου ποθουν οι κορακες κι οι γυπες
  να ξερουν, που θα με βρουν.
  Διπλα απο τις Τραπεζες με τα επαισχυντα αποθεματικα κοντι μιζας της ξεζουμισμενης Σημενς προς τα Ελληνικα αρπακτικα.
  Ονομα και τηλεφωνο στη διαθεση σας,
  αλλα να ξερετε πως εχω πισω μου ενα δημοκρατικο λαο, που πρωτοστατισε για τα ανθρωπινα δικαιωματα στην εποχη της χουντας στην Ελλαδα.
  Κι αυτος δεν ειναι αλλος απο τον Ελβετικο.
  λαρα

 35. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 04/12/2008 15:22:33

  Kary id

  τα περι κλεισίματος του blog, ιδίως στο blogger.com είναι περίεργα και μη βιάζεσαι να κατηγορήσεις κάποιον.

  Δε λέω πιο πολλά για να μη βάλω ιδέες.

  Μπορεί και κατά λάθος να γίνει!! πολύ εύκολα.

  Συμβουλή σε όσους έχουν Blog στο Blogger.com.

  Να απενεργοποιήσουν το Navigation Bar.
  Να πληροφορηθούν πως και να το κάνουν.

  Όλα τα άλλα είναι υπερβολές και άδικες κατηγορίες.

 36. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 04/12/2008 15:22:33

  @KaryID
  Σωστη η κριση σου , και πρεπει ο κοσμος να αντιδρασει και να καταλαβει ότι είναι ένα σαπιο πολιτικο συστημα υπο καταρευση και οσο καταρεουν τοσο προσπαθουν στην απελπισια τους να τρομοκρατησουν τον απλο κοσμο. Αλλα κανωντας αυτό τοσο θα αυξανουν την αντιδραση. Καταφερανε τοσα χρονια να περασουν την εντυπωση στον κοσμο ότι ολοι οι πολιτες εχουν γινει αδιαφοροι και ασυνειδητοι ,αλλα αυτή δεν είναι η αληθεια, γι αυτό πρεπει ο κοσμος να μιλαει ,να γραφει , για να παρει κουραγιο ότι δεν είναι μονος του ,ότι ειμαστε πολλοι,ότι ειμαστε οι περρισοτεροι και όχι αυτοι . Το εμεις είναι η πραγματικη δυναμη και όχι αυτά τα κοινωνικα σκοιπιδια.

 37. KaryID avatar
  KaryID 04/12/2008 15:35:46

  @37 Δον Κιχώτη: δεν κατηγόρησα, αντίθετα, ανησύχησα, το διάβασα και ήθελα να το μοιραστώ εδώ για να ακούσω μια γνώμη πως μπορεί να γίνει αυτό και τι κίνδυνοι υπάρχουν.

 38. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 04/12/2008 15:54:03

  Αν έχεις blog κι ανησυχείς, κάνε αυτό που προτείνω, δεν είπα ότι κατηγόρησες....

  Αφαίρεση του Nav Bar και κοιμήσου ήσυχη/ος.

 39. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 15:59:30

  @ τιραμόλα 30 και Theo 1611

  Αυτά είναι ακριβώς τα ερωτήματα που θα έπρεπε να απαντήσει η εξεταστική και οι εισαγγελείς.

  Για σίγουρο ξέρουμε μόνον ότι το ζητούσαν πολλοί τοπικοί φορείς της Ξάνθης να φύγει η Βιστωνίδα από τη Μονή. Η κυβέρνηση της ΝΔ πήγε να ικανοποιήσει ένα αίτημα των φορέων αυτών της Ξάνθης και ξεκίνησε έτσι την ανταλλαγή. Όθεν και το καμάρι στο δελτίο τύπου του Μαρτίου 2006.

  Αυτό είναι η αφετηρία. Στην πορεία προκύπτει η παραχώρηση 260 ακινήτων προς τη Μονή, ορισμένων από αυτά πολύ μεγάλης αξίας ("φιλέτα"). Η ίδια η Μονή δια του μοναχού Ευδοκίμου φέρεται να επωφελήθηκε 15 εκ. ευρώ από την ανταλλαγή.

  Μια πιθανή εξήγηση είναι απλώς να τους είπε ο Εφραίμ "θέλω τουλάχιστον τα εισοδήματα που είχα ετησίως από τις ψαριές, αλλιώς δεν δέχομαι να δώσω τη Βιστωνίδα". Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με κυβερνητικούς βλάκες και ανίκανους που έδωσαν την κρατική περιουσία για να κάνουν τον καλό σε μερικούς Ξανθιώτες. Άλλη περίπτωση, είναι να υπήρξαν κάποιου είδους υπόγειες διεργασίες για να μπορέσουν να πουληθούν πιο εύκολα κάποια ακίνητα παρακάμπτοντας τις διαδικασίες της ΚΕΔ. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με πραγματικό σκάνδαλο. Πιστεύω ότι για να βγάλει ο Κοντομηνάς στην αρχή μόνον το θέμα του Ολυμπιακού ακινήτου, ότι είναι πιθανόν αυτό να παίχτηκε στο ζήτημα του Ολυμπιακού ακινήτου. Απόδοση δηλαδή του ακινήτου με ενέργειες ΘΡ στη Μονή για να το πάρει ο φιλαράκος του, που δεν θα ήταν εύκολο στη Μονή να αρνηθεί μετά την τιμή που ήθελε σε μετρητά, αφού έτσι κι αλλιώς ήθελε να τα πουλήσει και όχι να τα κρατήσει.

  Επίσης, μπορεί να υπάρχουν πράγματα παράνομα που δεν γνωρίζουμε ακόμη και δεν έχουν βγει ακόμη στην επιφάνεια. Αν όμως επιμένουμε στο σενάριο της ενοχής Εφραίμ (νομικής ή ηθικής), δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για να ξεφύγουμε από αυτό το σενάριο, που δεν "βγαίνει" κατά τη γνώμη μου, προκειμένου να δούμε τι πραγματικά παίχτηκε.

 40. Lara avatar
  Lara 04/12/2008 16:09:03

  Με ενθουσιασε το τελευταιο σου, Μακρης Κ.

  "...και οχι αυτα τα κοινωνικα σκουπιδια".

  Κι εγω συμπληρωματικα τους ριχνω ενα ευχελαιο σαν κι αυτα τα αμετρητα του πνευματικους τους Χαμαιλεοντα
  Εφραιμιου του μεγαλου Κυπριου Αρχι/Κομπιναδορου και διαμεσολαβητη και συμπρακτη στο ξεπουλημα της Ελληνικης γης και ακινητων με αποδεκτες κερδων δικους μας πρωτοκλασατους αληταριους κερδοσκοπους πολιτικους.

  Τα ανηθικα, αναξιοπρεπη, θρασυδειλα και επικινδυνα ανθρωπαρια, που με το ξεπουλημα και ξεπουπουλισμα διαγραφουνω την Ελλαδα απο τον παγκοσμιο χαρτη.

  Χαρη στο Γκουγκλ οι φωνες μας να συμπνευσουν και να αντιλαληλουν μεσα απο ολες τις Ευρωπαικες γλωσσες στ' ανθρωπινο στερεωμα για ανακτηση του κυρους και της αξιοπρεπειας μας.
  Εκει που μαραινεται ενα λουλουδι ξαφνου ενα καινουριο βλασταρι ξεπροβαλει να το υποστυλωσει.
  Γιατι η βοηθεια δε θα'ρθει απο μεσα.
  Αργει ο Ελληνας ν' αφησει την καρεκλα και να ορθωσει τ' αναστημα μπρος τα δεινα, που αδιαφορα αφηνει να πλανωνται σα σκιες στη ανυπαρκτη αντιληψη της πραγματικοτητας.
  Γιατι δεν εμαθε ποτε του να μοιραζεται αξιες με οσους ελαχε να συνταξιδευει στην πορεια της ζως.
  Διδαχτηκε να αυτοικανοποιειται με τη σιγη της μοναξιας και της σιωπης τα παθη.
  Με πονεμενα ρεμπετικα και μιζερα στιχακια.
  Πιαστε την παλετα και την παχεια γραφη και ζωγραφιστε την κατασταση ως εχει στη χωρα μας
  in Deutsch, in Italiano, aux Francais, Spagniolo
  and in English.
  Να δουμε πως θα τραπουν οι κλεφτες σε φυγη
  λαρα

 41. αα...χ!! avatar
  αα...χ!! 04/12/2008 16:18:11

  @6+12+19 Επώνυμε,πάλι τα ληγμένα υπόθετα ΝΔ πήρες;Δεν σε συμβουλεύσαμε να προσέχεις,για να μην έχεις τέτοιας διάρκειας ενεργητική κρίση...Εμείς πάντως μάσκες προμηθευτήκαμε!!!Αλλά πρωί-πρωί βρε παιδί μου...ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ!!!!!

 42. theo 1611 avatar
  theo 1611 04/12/2008 16:32:04

  Αν σαν υπόθεση εργασίας υιοθετήσουμε τη light εκδοχή για τις ενέργειες των κυβερνητικών στελεχών, βλάκες, θα διαπιστώσουμε ότι η αποτελεσματικότητα που επέδειξαν (και με την επιλογή εθνικής συμβολαιογράφου)οδηγεί σε άτοπο, αν με αυτό τον τρόπο έλυναν και τα προβλήματα διακυβέρνησης και προκοπής της χώρας, δεν θα μιλούσαμε για βλάκες!!!
  Η Light εκδοχή δυστυχώς αναδεικνύει μία αντίληψη εξουσίας που δεν είναι κυνική για το συμφέρον, έστω, της χώρας (βλ. ΗΠΑ), αλλά κυνική απέναντι στους θεσμούς (ΝΠΔΔ), τους μοναχούς και σε τελική ανάλυση απένατντι και στους πολίτες που τους εξέλεξαν ή από δημοκρατική ευαισθησία τους αποδέχονται!!!

  Αλογοσκουφάκια μ', Παυλοπουλάκια μ', Ρουσσοπουλάκια μ', Βουλγαράκια μ', Τσιτουράκια μ', Δουκάκια μ', από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας επιδίδονται στο σπορ, και τα Καρακαμανλάκια μ' τους καλύπτουν, εκούσια ή ακούσια (με ακέραια την πολιτική ευθύνη πάντως) και κερδίζουν και εκλογές για πάρτη τους!!!

 43. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 16:35:34

  Αυτό που είναι σαφές, theo 1611, είναι ότι υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση στην κυβέρνηση της ΝΔ να προωθηθεί το θέμα των ανταλλαγών. Όθεν και η μεγάλη "αποτελεσματικότητα" που σωστά επισημαίνεις. Κάπου εκεί τα μπερδεύουν σε αυτά που μας λένε σήμερα και εκεί είναι που πρέπει να στριμωχτούν για να δούμε τι πραγματικά έγινε.

 44. thanos avatar
  thanos 04/12/2008 16:40:57

  7-Anonymous Says:
  December 4th, 2008 at 10:36 am

  Οταν περασες την πορτα για να μπεις σε αυτο εδω το Site δεν ειδες την ταμπελιτσα που εγραφε,"Απαγορευεται η εισοδος σε μαλακες?"

 45. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 04/12/2008 16:42:21

  καντε λιγο υπομονη και οι πρωτοι που θα τους βαρανε θα ειναι οι "ενθερμοι οπαδοι" τους. Την κριση ακομη στο μεγαλειο της δεν την ενοιωσε κανενας στις πραγματικες της διαστασεις.Μερα με την ημερα φουντωνει και η κορυφωση της θα ειναι οταν ο Αλογοσκουφης προσπαθησει να μαζεψει τα παραπανω 7,5 Δις ,τα οποια επειδη εχουμε παθει αναισθησια με τα Δις ,ακουγοντας τα απο Δω και απο εκει σαν στραγαλια, στην ουσια ομως ειναι τεραστιο ποσο ,συγκρινετε το με τα εργα της Ολυμπιαδας, για να το καταλαβετε. Τοτε θα δειτε πως θα τους βαρανε πιο πολλοι οι πιστοι τους.

 46. ataktos avatar
  ataktos 04/12/2008 17:38:53

  o enas Koytsoukos efere to AKEL stin Kypro ,
  tora o Efrem to Tsipra sto proskinio .

 47. Lara avatar
  Lara 04/12/2008 17:42:04

  Τετοια ποταπα υποκειμενα γινονται Υπαιτιοι ιδρυσης εγκληματικων κομμαντος και εξεγερσεων σαν την προσφατη στην Ταυλανδη, που επιστρεφουν αρον αρον τον εκπορθησμενο βασιλια.
  Πως θα ζησουν με τα κλεμμενα το υπολοιπον της ζωης τους;
  η φανταστηκαν καμια αστυνομικη διμοιρια να φυλαει σκοπια στα παρανομα κεκτημενα.
  Δεν εχομαι παρα να τους θεωρησουμε επικινδυνους και να τους επικηρυξουμε μεσα στην Ευρ. κοινοτητα.
  Ας φροντισει η Ευρωβουλη τι θα τους κανεις.
  Παντως οι Ελληνες φαινονται παντελως ανισχυροι να τους πουν το va au diable δηλ. το αει στο διαολο.

 48. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 17:43:03

  @ Anonymous 48

  Μάλλον εσύ τα μπερδεύεις.

  Καταρχάς, η αμοιβή ενός επαγγελματία δεν είναι μίζα. Δεύτερον, σε οποιαδήποτε συμβολαιογραφική συναλλαγή γίνεται με το ελληνικό Δημόσιο, ο συμβολαιογράφος είναι υποχρεωμένος να αποδίδει στο συμβολαιογραφικό σύλλογο το σύνολο της αμοιβής του και δεν παίρνει φράγκο. Ο κανόνας αυτός υπάρχει για να μην κυνηγούν οι συμβολαιογράφοι κρατικές δουλειές, αλλά να είναι οι δουλειές αυτές αγγαρεία - όπως και είναι.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι το Πελεκαίικο δεν έβγαλε πολλά χρήματα από αυτή την υπόθεση. Τέσσερα και βάλε χρόνια ενασχόλησης με αυτά, οι Πελέκης πατέρας και γιος θα έβγαλαν ως αμοιβή χαλαρά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Οπότε το να κάνει η κόρη και αδελφή Πελέκη και καμιά 30αριά συμβόλαια χωρίς δική της αμοιβή ήταν μια αβάντα που δεν τους χαλούσε και πολύ ως οικογένεια. Πάντως, το 2% που αναφέρεις (νομίζω ότι είναι 1,3% του συμβολαιογράφου, τα υπόλοιπα είναι κρατήσεις), πήγε όλο στο συμβολαιογραφικό σύλλογο.

  Οι υπουργοί τρώνε από εκεί που δεν φαντάζεσαι. Βουλευτής της ΝΔ είπε σχετικά πρόσφατα σε αξιόπιστο γνωστό μου (το έχω ξαναγράψει εδώ) "Α, ρε, έξι μήνες μόνο, έξι μήνες να με κάνει υφυπουργό ο Καραμανλής να τα κονομήσω και μετά να εξαφανιστώ από την πολιτική, δεν θέλω τίποτα άλλο". Τι περιμένεις μετά; 6 μήνες λέει θέλει ο άλλος ως υφυπουργός. Πόσο μάλλον θα έβγαλε χοντρά λεφτά ο Βουλγαράκης που ήταν και σε "καλά" υπουργεία (π.χ. Πολιτισμού).

  Γι' αυτό σας λέω. Δεν είναι το Βατοπαίδι το πρόβλημα της Ελλάδας.

 49. ataktos avatar
  ataktos 04/12/2008 17:45:05

  Lara- σκεψου και τον ρολο του Κοκου η πεως στην υποθεσει αυτη την αποκλησες

 50. Lara avatar
  Lara 04/12/2008 17:51:07

  Δεν την απεκλεισα γιαυτο και το εφερε απεξω μη και θεωρηθω γαλαζοαιματη.
  Λες να εχουν κατι μαγειρεψει;
  Η σιωπη βρωμαει προ Χουντικες αναθυμιασεις.
  Νομιζω πως η πανουργια τους ολο και κατι ολεθριο μαγειρευει.
  Θα το σερβιρει μολις ανακαλυψει το υψος του κερδους, που θα αποκομισει.
  Ετσι ειναι αυτα τα κορακια.
  Σαν τους νεκροθαφτες στις αιθουσες νοσηλευτικου προσωπικου νοσοκομειων σε αναμονη για το επομενο πτωμα.
  λαρα

 51. aris avatar
  aris 04/12/2008 18:31:16

  επώνυμε όταν διαβάζω κάτι απόψεις σαν τις δικές σου λέω πως θα πρεπε να υπάρχει ακόμη μια 17Ν
  έχω σιχαθεί το ψέμα, φτάνει πια
  εσείς θέλετε εκτέλεση

 52. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2008 18:33:49

  @ Aris, δεν μου λες και μένα που λέω ψέματα για να το καταλάβω; Ίσως να είχα να κερδίσω κάτι αν μου εξηγούσες.

 53. theo 1611 avatar
  theo 1611 04/12/2008 18:47:21

  Δυστυχώς όλοι παίζουν στην πλάτη μας!!!

  Χώρα με πρωθυπουργό (?) και υπουργούς(?) λαμόγια(?), εφόσον ουδείς ανέλαβε ευθύνη άμεσα και παραχρήμα, γίνεται ρεζίλι και αναξιόπιστη διεθνώς, και αυτό είναι αντικειμενική εκτίμηση (και δεν έχει να κάνει με τους διεθνείς εταίρους που την κρίνουν και τα δικά τους άπλυτα, βλέπε και Il Divo!!!).

  Εμείς τελικά, ως σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι Έλληνες πολίτες, ποιές προτεραιότητες βάζουμε και πως απαιτούμε να κλείσει η υπόθεση, σε πόσο χρόνο και με ποιούς όρους? Τι απαιτούμε τελικά να βγεί από αυτή την υπόθεση και για ποιό λόγο δημοσίου συμφέροντος?
  Τα λοιπά είναι φιλολογία και εσωτερική, κατά τη γνώμη μου, κατανάλωση!!!

 54. aris avatar
  aris 04/12/2008 18:49:50

  κέρδισε ρε φίλε το βατοπαίδι 1 δισ ευρώ ή όχι απο τις ανταλλαγές?
  χάθηκε αυτό ή όχι απο το ελληνικό δημόσιο(δηλ απο εμας)?
  αυτό το ένα δις είναι για φιλανθρωπικούς λόγους?
  το ότι το βατοπαίδι πουλούσε, το βατοπαίδι αγόραζε(βλέπε μαντεους και ρασαντελ) εσένα δεν σου λέει τίποτα?
  ψάχνεις ακόμη τις μίζες?
  ποιός θα άφηνε να εξελιχθεί μια τέτοια κλεψιά χωρίς να πάρει το αντίτιμό του?
  να πώ κι άλλα?
  έλεεος, είμαστε ηλίθιοι αλλά μέχρι κάποιου σημείου....

 55. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 05/12/2008 00:41:37

  Όλο και πιο συχνά εμφανίζεται, πλέον, το "17 Νοέμβρη που χρειάζεται!". Συναγωνίζεται, δε, σε εμφανίσεις, την προτροπή για κάθοδο των ...τάνκς! ΓΙΑΤΙ, άρα-yes;

 56. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/12/2008 08:33:08

  @ aris

  Έχω εγώ μια γκαρσονιερίτσα που κάνει 60.000 ευρώ. Έρχεσαι εσύ και μου λες: "Τη θέλω". Σου λέω εγώ, δε στη δίνω. Μου λες "τη θέλω πολύ". Σου λέω εγώ "θέλε την, δε στη δίνω, εξάλλου το ενοίκιό της μου είναι απαραίτητο, δεν θα βρω εύκολα τόσο καλό εισόδημα από κάτι σχετικά μικρής αξίας για αυτά που μου αποδίδει". "θα σου την πάρω με το ζόρι" μου λες, προσπαθείς για χρόνια, τελικά την κρατάω. Ξανέρχεσαι και μου λες "τη θέλω πολύ, θα σου την πληρώσω όσο-όσο". Εκεί αρχίζω να το σκέφτομαι "Δηλαδή, πόσο;" "Ε, να" μου λες εσύ "θα σου δώσω άλλα ακίνητα που κάνουν 1.000.000 ευρώ". "Ρε συ", σου λέω τότε, "αν είναι έτσι αλλάζει το πράμα". Σου δίνω λοιπόν την πεφιλημένη σου γκαρσονιέρα των 60.000 και παίρνω τα άλλα ακίνητα των 1.000.000.

  Από το παραπάνω παράδειγμα μπορούμε να βγάλουμε αρχικά τα εξής συμπεράσματα:

  α) εγώ είμαι και πολύ μάγκας, αυτό είναι σίγουρο και καθόλου ηλίθιος, αφού έκανα μια πολύ επικερδή συναλλαγή.
  β) εσύ είσαι εντελώς ηλίθιος, κι αυτό είναι σίγουρο
  γ) εγώ δεν είμαι καθόλου παράνομος, κι αυτό είναι σίγουρο
  δ) με εσένα, μπορεί να παίζει και κάτι άλλο στη μέση, κάποια λαμογιά δικιά σου να είναι στη μέση και να θέλεις τη γκαρσονιέρα μου τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να αποδέχεσαι να έχεις τέτοια χασούρα. Αυτό δεν είναι σίγουρο, αλλά είναι πολύ πιθανό.

  Μετά από λίγο καιρό έρχεσαι εσύ και μου λες "ρε συ, πήρες ακίνητα 1 εκ. για γκαρσονιέρα 60 χιλ. μας δουλεύεις;". Σου λέω τότε εγώ. "Καλά, εσύ δεν φαγώθηκες να μου πάρεις τη γκαρσονιέρα; Τι φταίω εγώ;" "Όχι", μου λες εσύ, "φταις και παρά φταις, αφού είχες τεράστιο κέρδος". "Πράγματι είχα" σου λέω εγώ "αλλά, σου θυμίζω, επειδή εσύ το θέλησες" "Όχι", επιμένεις εσύ "φταις. Θέλω τα ακίνητά μου πίσω". "Τέλος πάντων, παρότι δεν φταίω" σου λέω εγώ "μια που είχες χασούρα και το παραδέχομαι ότι είχες, να σου τα δώσω πίσω, αφού μου δώσεις βέβαια κι πίσω εσύ τη γκαρσονιέρα". "Μωρ τι λες" μου ξαναλες εσύ "εννοείται ότι θα την κρατήσω τη γκαρσονιέρα, αλλά και τα ακίνητα που σου έδωσα πριν είναι κι αυτά δικά μου". Εγώ επιμένω ότι δεν σου δίνω τα ακίνητα αν δεν μου δώσεις πίσω τη γκαρσονιέρα μου, αλλά εσύ καταφέρνεις να πείσεις τους πάντες ότι ο απατεώνας είμαι εγώ, αφού πήρα ακίνητα 1 εκ. για 60 χιλ. και ότι σίγουρα κάποια μαμουνιά έκανα και τα κατάφερα έτσι. Συν τοις άλλοις, επειδή από παλιά μου διεκδικούσες τη γκαρσονιέρα και επειδή όντως ο κόσμος έπαθε πλάκα με το πόσο πλούτισα από την ανταλλαγή, άρχισαν όλοι να πιστεύουν ότι, δεν μπορεί, τη μαμουνιά με τη γκαρσονιέρα σίγουρα την έκανα.

  Από τη συνέχεια του παραδείγματος βγάζουμε τα εξής συμπεράσματα:

  1. Αποκλείεται εγώ να έκανα μαμουνιά για να πάρω τα 1 εκ., αφού σου λέω να τα δώσω πίσω τα ακίνητα και να ξαναπάρω τη γκαρσονιέρα μου.
  2. Εσύ πας να μου φας όχι μόνον τα ακίνητα που μόνος σου μου έδωσες, αλλά και την αρχική γκαρσονιέρα μου, αποδεικνύοντας πόσο βαθύτατο λαμόγιο είσαι τελικά.
  3. Σταματούν όλοι να ψάχνουν για ποιον λόγο εσύ προκάλεσες με τη θέλησή σου τέτοια χασούρα στον εαυτό σου και τα ρίχνουν σε εμένα που ωφελήθηκα από την παράλογη συμπεριφορά σου.

  Τι μας λένε για τις ανταλλαγές; Ότι η λίμνη κοστολογήθηκε αρχικά στα 60 εκ. και τα ακίνητα που πήρε ήταν 1 δις (για αυτό και διάλεξα τα παραπάνω νούμερα). Αυτά που έγιναν για τη Μονή δεν έχουν διαφορά με το παράδειγμα που σου περιγράφω. Απλώς αυτό που επισημαίνω εγώ είναι, από τα παραπάνω, το γ και το 3. Ναι, κέρδισε πολύ το Βατοπαίδι από τις ανταλλαγές (δεν θα πω 1 δις, δεν ξέρω το ακριβές νούμερο, δεν το αποκλείω να είναι και αυτό), αλλά δεν τα κέρδισε ούτε παράνομα, ούτε ανήθικα. Τα κέρδισε επειδή έτσι ήθελε αυτός που τα έχασε.

  Εταιρίες: Το Βατοπαίδι ουδέποτε έκρυψε, από την αρχή, ότι η Μαντέους και η Ράσαντελ είναι δικές του εταιρίες. Το κατέθεσε ευθαρσώς και στην εξεταστική. Αυτό μπορεί να μας ξενίζει, επειδή πρόκειται για την Εκκλησία, όμως από τη στιγμή που ήταν φανερό και δεν το έκρυβαν, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το πάμε στο ανήθικο (για παράνομο δεν γίνεται λόγος). Οι εταιρίες αυτές ΔΕΝ αγόρασαν τα ακίνητα. Οι εταιρίες αυτές συμεμτείχαν κατά 30% στις εταιρίες Πάπιστα, που είναι χαμηλό μειοψηφικό ποσοστό και δεν δίνει καν δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας (θέλεις 33,34%). Η συμμετοχή αυτή ΔΕΝ μπορεί να σημαίνει ότι Βατοπαίδι πούλησε και Βατοπαίδι αγόρασε. Δεν είναι σωστή αυτή η διαπίστωση. Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Στην Κύπρο, από το 2003, καταργήθηκαν οι off-shore εταιρίες. Απαγορεύτηκαν οι καινούργιες και οι παλιές έγιναν κανονικές μέχρι το 2006. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα off-shore.

  Με το κέρδος της η Μονή δεν θα κάνει μόνον φιλανθρωπικό έργο, θα προσπαθήσει να ενισχύσει και διευρύνει την οικονομική της αυτοδυναμία αποκαθιστώντας το σταθερό έσοσο που είχε από τις ψαριές της Βιστωνίδας (25% της κάθε ψαριάς). Δικά της λεφτά θα ήταν, ότι ήθελε θα τα έκανε, στα πλαίσια του σκοπού της και με βάση τους κανόνες που διέπουν τη μοναστική και πιο συγκεκριμένα την αγιορειτική περιουσία (καταστατικός χάρτης του Αγίου Όρους). Τώρα το τι θα γίνει βέβαια με αυτά τα χρήματα είναι άδηλο, έτσι που μπλέχτηκαν τα πράγματα νομικά, είναι όλα στον αέρα.

  Μίζες και "ποιος θα άφηνε να εξελιχθεί τέτοια κλεψιά χωρίς να πάρει αντίτιμο". Πράγματι, όταν βλέπεις τέτοια συναλλαγή λες, δεν μπορεί, κάτι θα έχει κάνει ο άλλος που κέρδισε. Βλέπουν εμένα να έχω κερδίσει 1 εκ. αξιοποιώντας τη γκαρονιέρα των 60 χιλ., λένε οι γείτονες, κάτι θα έχει κάνει αυτός.

  Όταν όμως έρχομαι με την πρώτη και σου λέω "εντάξει, δεν έχω πρόβλημα, πάρε πίσω τα ακίνητα του 1 εκ. και να μου ξαναδώσεις τη γκαρσονιέρα", τότε είναι δυνατόν να έχω δώσει μίζες; Λογικά είναι αδύνατον, διότι η πρόταση αυτή θα με βγάλει τελείως χαμένο οικονομικά, αφού και θα γυρίσω πίσω όλο μου τον πλουτισμό, και θα έχω "σπρώξει" και τις μίζες. Δεν κολλάει αυτό, λογικά δεν στέκεται. Αυτό είναι όλο που είπα.

  Αν θέλεις να απαντήσεις απάντησε, αλλά σε παρακαλώ χωρίς τανκς και 17Ν.

 57. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/12/2008 08:48:11

  @ theo 1611.

  Προσωπικά, ως πολίτης, θα υιοθετούσα πλήρως την πρόταση της Μονής. Όλα τα ακίνητα πίσω στο Κράτος και η Βιστωνίδα πίσω στη Μονή. Θα γκρινιάζουν οι Ξανθιώτες, αλλά τι να κάνουμε. Και για όσα ακίνητα ενδιαμέσως πουλήθηκαν, το πλήρες αντίτιμο των πωλήσεων από τη Μονή στο ελληνικό κράτος. Λήγει το κέρδος της Μονής. Καθαρά πράγματα και τελειώνουμε.

 58. Lara avatar
  Lara 05/12/2008 14:14:22

  Επωνυμε
  Οχι δεν τελειωνουμε με επιστροφες.
  Τους εγκληματιες ξεχασες να κλεισεις μεσα.
  Γιατι αν τους αφησεις ασυδωτους εξω υπαρχει ο κινδυνος να ξαναχτυπησουν.
  Ετσι συμβαινει με τις Βαλκανιες ληστρικες μπαντες που θεριζουν την Ευρωπη.
  λαρα

 59. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/12/2008 14:57:09

  Αν τίθεται τέτοιο θέμα, Λάρα, φυσικά.

  Ο Κουβέλης, όμως, χθες τα είπε αλλιώς σε ραδιοφωνική εκπομπή. Είπε ότι δεν μπορεί να θεμελιωθεί το στοιχείο του δόλου.

  ΔΕΝ το είπε το ΠΑΣΟΚ για να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει θέμα συμψηφισμού κλπ., αλλά άτομο υπεράνω υποψίας, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον υπεράνω υποψίας. Οπότε; Υπάρχει αντικειμενικά περιθώριο για φυλακή;

  Η ιστορία με το Βατοπαίδι θα αφήσει πολλούς τραυματίες πίσω της, διότι δεν αναδείχθηκε σωστά το πραγματικό πρόβλημα. Την επόμενη φορά που το κράτος θα θέλει να τακτοποιήσει κάποιο παρόμοιο ζήτημα, όχι μόνον δεν θα έχει διδαχθεί από τα λάθη που διεπράχθησαν στην υπόθεση της Βιστωνίδας, αλλά θα αντιδρά κομπλεξικά του στυλ "όποιος καεί στο χυλό φυσάει και στο γιαούρτι".

 60. Lara avatar
  Lara 05/12/2008 18:21:56

  Ας αφαιρεθει ο μανδυας του πολιτικου ασυλου πισω απο τον οποιο αμπαρωμενοι μενουν στο απυλοβλητο
  να εκτεθουν μπρος τα ματια της Δικαιοσυνης
  να τελεστει η δικη οπως συνεβη κι αλλου και μετα
  απο τις οποιες εξονυχιαστικες ερευνες της αστυνομιας θα δειξει η ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Παντως μη μου πεις πως μεσα στο σπιτι μου ολη μου η οικογενεια ηταν μαφιοζικοι,
  σουφρωνε εκατομμυρια και θησαυριζε και το δικο μου μυαλο ταξιδευε σε χωρες μαγικες κι ονειρεμενες.
  Ε, οχι οτι ο πρωθυπουργος δεν γνωριζε.
  Αυτα δε λεγονται ουτε στους μαθητες νηπιαγωγειου σημερα.
  λαρα

 61. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/12/2008 10:52:47

  Αν θέλεις να σου απαντήσω στο τελευταίο σου ερώτημα, Λάρα, τη γνώμη μου την έχω πει σε αυτό τον ιστοχώρο, να σου την ξαναπώ:

  Ο ΚΚ όταν είδε (το αργότερο τον Οκτώβριο του 2004) ότι δεν του βγαίνει να είναι αδιάφθοροι οι υπουργοί του, αποστασιοποιήθηκε προκειμένου να το παίζει "ηθική μυγοσκοτώστρα": Όποιος πιαστεί, πάει άκλαφτος. Δεν πιστεύω ότι άφησε να εννοηθεί "κλέψτε, αλλά κοιτάξτε να μην σας πιάσουν", ούτε ως εσωτερική στάση μέσα του, ούτε ως "μήνυμα", αλλά μάλλον κοίταξε να κρατήσει μια στάση του τύπου "κλέβουν που κλέβουν, να κοιτάξω τουλάχιστον να τη βγάλω καθαρή εγώ".

  Ξέρω από κάπου ότι όταν σούταρε τον αμίμητο Ρεγκούζα, έψαχνε ο ΚΚ να βρει ποιος βουλευτής ζούσε με τη βουλευτική του αποζημίωση. Ο μόνος (!) που βρήκε ήταν ο Μπέζας. Πήρε, λέει, τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών με προσόν ένα σαραβαλιασμένο Audi! Άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στη διακίνηση μαύρου χρήματος μου τον αποκάλεσε το Μπέζα επανειλημμένα "ανόητο". Σκέψου λοιπόν τι γίνεται από εκεί και πέρα.

  Λοιπόν, σαφώς και γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι οι υπουργοί του τρώνε με χρυσά κουτάλια. Απλώς, αποφεύγει το πρόβλημα, επειδή δεν έχει τις ηγετικές ικανότητες για να το λύσει, και κοιτάξει με πονηριές να τη βγάλει καθαρή ο ίδιος.

  Αυτά είναι τα γεγονότα κατά τη γνώμη μου, η κρίση τώρα από κει και πέρα, αν θα τον κατατάξεις στην κατηγορία "αχρείος", "συνένοχος", "ανίκανος", "ανεπαρκής", "λίγος" ή "ο καλύτερος που έχουμε υπό τις δεδομένες συνθήκες" είναι θέμα προσωπικό του καθενός, γιατί ο κάθε άνθρωπος επηρεάζεται στις κρίσεις του και από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες που δεν ελέγχει απόλυτα, π.χ., την πολιτική του καταγωγή. Γι' αυτό εγώ προσπαθώ να μένω στα γεγονότα και να κρίνω όσο γίνεται λιγότερο. Πάλι κρίνω και πάλι επηρεάζομαι από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, αλλά τουλάχιστον να το έχω ως εχθρό, με επίγνωση του κινδύνου να με αποσπάσει από τα γεγονότα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.