Σαρωτικός ανασχηματισμός και στον κρατικό μηχανισμό
23/06/2014 07:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαρωτικός ανασχηματισμός και στον κρατικό μηχανισμό

Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά να γίνουν ριζικές αλλαγές στις θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων αλλά και στις κορυφαίες θέσεις ΔΕΚΟ, φορέων, ταμείων

Εντολή για σαρωτικό ανασχηματισμό στον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή σε κρίσιμες θέσεις σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, δημόσιους φορείς και περιφέρειες, έχει δώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιχειρεί να κάνει... restart και να δώσει το σύνθημα για την εξάντληση της τετραετίας και της ανανέωσης του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας» στο Μαξίμου γίνονται διαρκείς συσκέψεις, ενώ Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη είναι σε ανοικτή γραμμή προκειμένου να επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα για τη στελέχη της κρατικής μηχανής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζητά να γίνουν ριζικές αλλαγές στις θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων αλλά και στις κορυφαίες θέσεις ΔΕΚΟ, φορέων, ταμείων. Στις εντολές που έχει δώσει είναι να βρεθούν νέα και άφθαρτα στελέχη, με τεχνοκρατικό προφίλ, καλές σπουδές και με τη μικρότερη δυνατή κομματική εμπλοκή. Ο κ. Σαμαράς θέλει να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι θα σταματήσει η επιλογή αποτυχημένων πολιτευτών ή στελεχών με αυστηρά κομματικά χαρακτηριστικά τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ήδη ασκούνται πιέσεις από τους μηχανισμούς των δύο κομμάτων να επιλεγούν και πάλι τα «δικά μας παιδιά», κάτι που όμως θα δημιουργήσει κάκιστες εντυπώσεις στην κοινωνία και θα ακυρώσει την προσπάθεια για επανεκκίνηση που επιχειρήθηκε να δοθεί και με την αναδόμηση της κυβέρνησης προ δεκαημέρου. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι υπουργοί που έχουν μάθει για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου πιέζουν ώστε να μην υπάρξει αλλαγή προσώπων στα δικά τους επιτελεία. Η τελική απόφαση, πάντως, θα ληφθεί από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, που φαίνεται να προκρίνουν το σενάριο της ριζικής ανανέωσης.

Ο σαρωτικός ανασχηματισμός στο Δημόσιο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά τα φώτα στρέφονται κυρίως στο οικονομικό επιτελείο και ιδιαίτερα στο πρόσωπο που θα γίνει ο νέος... Θεοχάρης. Η επιλογή του Γενικού Γραμματέα Εσόδων δεν είναι καθόλου εύκολη, διότι η καρέκλα είναι «ηλεκτρική».

Λίστα με 3-5 ονόματα στον Σαμαρά

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 40 και πλέον ονόματα που κατέθεσαν βιογραφικά, έχει δοθεί στα χέρια του πρωθυπουργού μια short list με 3 έως 5 άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν το δύσκολο ρόλο του ΓΓ Εσόδων. Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί, φαίνεται να ξεχωρίζει ο Μιχάλης Πεγκλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, γνώστης και ευρωπαϊκών θεμάτων, ο οποίος παρακολουθούσε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. O αριστούχος στις πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις, με σπουδές στο London School of Economics, παρακουλουθούσε τις μνημονιακές δράσεις και είναι χρόνια κοντά στον πρωθυπουργό. Στη λίστα φιγουράρει και το όνομα του γενικού γραμματέα του υπ. Εργασίας, Π. Κοκκόρης, που προέρχεται από τους εφοριακούς και άλλων στελεχών της αγοράς που εργάζονται σε ελεγκτικές εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικρατέστεροι κάνουν «εντατικά μαθήμα» για να έχουν το πλεονέκτημα στη «μάχη» που γίνεται για τη θέση.

Στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησαν ήδη οι σαρωτικές αλλαγές στο επιτελείο του νέου υπουργού, Γκίκα Χαρδούβελη. Η διαπραγματευτική ομάδα αλλάζει ριζικά, κάτι που βεβαίως δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ήδη έφυγε ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Π. Τσακλόγλου, ο οποίος επί δύο χρόνια είχε αναλάβει κρίσιμους τομείς στις συζητήσεις με την τρόικα και στα Euroworking Group. Τη θέση του πήρε ο πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Τραπεζικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρ. Στεφανάδης, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Χαρδούβελη. Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής ανέλαβε ο καθηγητής του Sussex, Μ. Μαματζάκης, αφού πρώτα είχε μεταβεί στο Euroworking Group ως νέος επικεφαλής του ΣΟΕ, κάτι που άλλαξε λίγες ώρες αργότερα.Στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου πήγε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, δεξί χέρι του Γ. Στουρνάρα στις διαπραγματεύσεις, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα αποχωρήσει, καθώς θα μετακομίσει στο Παρίσι όπου είναι ο σύζυγος της διπλωμάτης.

Ένα «κλειδί» των διαπραγματεύσεων, ο οικονομολόγος Κρις Ουρεγκιάν θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, ως γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας (εκτός αν αναβαθμιστεί) ο Αβραάμ Γούναρης. Στελέχη στην οδό Νίκης τονίζουν με έμφαση ότι στο νέο οργανόγραμμα θα μπουν πρόσωπα που «τράβηξαν κουπί» στις διετείς διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων σύμβουλοι των υπουργών που αποχώρησαν, Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, όπως η Βίκυ Λοΐζου, συνεργάτης του πρώην υπουργού Ανάπτυξης.

Πού θα γίνουν ανατροπές

Σε υπουργεία που δεν υπήρξαν αλλαγές υπουργών ο ανασχηματισμός μπορεί να μην τα αγγίξει. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έρθουν νέα στελέχη σε τομείς ευθύνης νέων υπουργών και υφυπουργών. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των Αργ. Ντινόπουλου στο Εσωτερικών, Β. Κικίλια στο Δημόσιας Τάξης και Γ. Καρασμάνη στο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα θελήσουν να αλλάξουν γενικούς γραμματείς ή επικεφαλής σε φορείς που εποπτεύουν. Ακόμη αλλαγές αναμένονται και στους τομείς ευθύνης του υφυπουργού Εργασίας, Γ. Πλακιωτάκη, υπεύθυνου για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, του Αντ. Μπέζα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτου, του Κ. Τασούλα στο Πολιτισμού κ.λπ. Στο υπουργείο Παιδείας παραμένει μέχρι νεωτέρας ο ειδικός γραμματέας Αθ. Κυριαζής, που είναι υπεύθυνος για τις Πανελλαδικές. Αλλαγές αναμένονται και στο υπ. Υγείας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις από τον Γ. Στουρνάρα νέων υποδιοικητών και διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ακούγονται ήδη τα ονόματα του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γ. Μουρμούρα και της επικεφαλής του ΤΧΣ, Αν. Σακελλαρίου. Σε ό,τι αφορά άλλες καίριες θέσεις σε ΔΕΚΟ, Ταμεία και οργανισμούς, όλα είναι ανοικτά. Κάποιοι δεν αποκλείουν αλλαγές στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και στο ΤΑΙΠΕΔ,ενώ γρίφος είναι αν θα αντικατασταθεί και με ποιον ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβός.

«Κλειδί» οι ΔΗΜΑΡίτες και πολιτευτές

Ο σαρωτικός ανασχηματισμός θα κριθεί και από το αν θα αντικατασταθούν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που βρίσκονται στην κρατική μηχανή παρ’ ότι το κόμμα έχει φύγει από την κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών είναι ο Αθ. Σχίζας, πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ Κ. Μελαχροινός, ο Γ. Τσάλτας στον ΕΦΕΤ, ο Γ. Θεοτοκάς στο ΝΑΤ, ο Κ. Θεοφύλακτος στο ΚΑΠΕ, ο Θ. Καλπακτσόγλου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και ο Α. Καλλιπολίτης από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

«Κλειδί» των αλλαγών είναι και ποια στελέχη θα επιλέξουν να πολιτευτούν τις επόμενες εκλογές, εφόσον γίνουν κανονικά, οπότε πρέπει να αποχωρήσουν 18 μήνες πριν. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι ο Α. Κατσανιώτης από τη γ.γ. Επικοινωνίας που θα κατέβει στην Αχαΐα, ο Δ. Βαρτζόπουλος που θα πολιτευτεί στη Θεσσαλονίκη, ο Στρ. Σιμόπουλος γ.γ. Δημοσίων Εργων εφόσον πολιτευτεί, η γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Ν. Γιαννακοπούλου, αν κατέβει ξανά στη Μεσσηνία.

Μεγάλο «παζάρι» γίνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, θεωρείται ακλόνητος, αφού στηρίζεται από τον Β. Βενιζέλο, όμως, έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές από «γαλάζια» στελέχη. Η διοικητής του ΟΑΕΕ, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Γ. Κωτίδου, «παίζει» για τις αλλαγές, ενώ ακλόνητος εμφανίζεται ο Θ. Αμπατζόγλου στον ΟΑΕΔ. Στον ΟΚΑΝΑ ήδη τοποθετήθηκε ο Γ. Διακογιάννης μετά το «ατύχημα» με τον Γ. Δαραβίγκα, ενώ σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στις υγειονομικές περιφέρειες και ήδη ακούγονται ονόματα όπως ο Β. Κοντοζαμάνης, ο Θ. Πλεύρης, ο Μπ. Καραθάνος.

Στον χώρο των Μεταφορών υψηλόβαθμα στελέχη τονίζουν ότι δεν αναμένονται αλλαγές αν και δεν αποκλείεται η συγχώνευση των τριών εταιρειών συγκοινωνιών σε μία να φέρει ανατροπές. Επίσης, νέο πρόσωπο θα υπάρξει στην ενιαία εταιρεία ΔΕΠΑΝΟΜ - Θέμις Κατασκευαστική και ΟΣΚ.

Πηγή: Ημερησία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NikosP avatar
  NikosP 23/06/2014 07:51:57

  Εαν " σταματήσει η επιλογή αποτυχημένων πολιτευτών ή στελεχών με αυστηρά κομματικά χαρακτηριστικά" τοτε δεν παμε σε εκλογες αμεσα. Αλλιως ειναι σιγουρο, το εχουμε ξαναδει το εργο επι Κ.Καρμανλη Β'

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 23/06/2014 08:04:04

  ''Αρχη ανδρα δεικνυσι''.''Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί, φαίνεται να ξεχωρίζει ο Μιχάλης Πεγκλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού στο Μαξίμου,..''.Μονο και μονο οτι ειναι ''..σύμβουλος του πρωθυπουργού στο Μαξίμου..'' πρεπει να αποκλειστει .Τι τα θες τι τα γυρευεις παλι μια απο τα ιδια θα εχουμε μιας και ο καθε Υπουργος και Υφυπουργος κοιταει πως θα βολεψει τα δικα του παιδια στο μαγαζι του και οπου το μαγαζι ειναι κοινο τοτε βολευουν ολοι μαζι οπως πχ ειναι το μαγαζι της Βουλης που η ρηση του Σαμαρα για παυση τακτοποιησης συγγενων και φιλων μεσω της μοδας των μετακλητων και επιστημονικων συνεργατων {εδω διαπρεπει και ο Βαγγελας ο Μειμαρακης με τις εγκυκλιους του για τους επιστημονικους συνεργατες των Βουλευτων } εχει γεμισει η Βουλη δικα μας παιδια καπου 550 και ατομα επι πλεον των κανονικων εργαζομενων .Διηγωντας τα να κλαις λοιπον . Τζαμπα ο κοπος ΑΣ.

 3. NikosP avatar
  NikosP 23/06/2014 12:02:44

  Ο Σαμαρας προλαβαινει ακομα να κανει μια βαθεια τομη στον τομεα του δημοσιου που πασχει περισσοτερο. Στο κεφαλι. Πρεπει να θεσμοθετησει αξιοκρατικες και πανω απ'ολα διαφανεις διαδικασιες προσληψεις στα ανωτατα κλιμακια. Κανενας δεν αμφισβητει οτι ειδικες γνωσεις και προσοντα πρεπει να αξιοποιουνται απο το δημοσιο σε θεσεις συμβουλων, μελων ΔΣ κλπ. Και δεν μιλαμε για 500 ή 1000 ατομα. Υπαρχουν πανω απο 1000 δημοσιοι οργανισμοι, υπουργεια και ΔΕΚΟ με τουλαχιστο 20 μελη ΔΣ και συμβουλους το καθενα. Αυτα τα 20.000 μεγαλη πλειοψηφια ατομα διοριζεταο χωρις κανενα κριτηριο διοτι τελικα ουτε ο Σαμαρας ουτε το επιτελειο του μπορει να ξερει τι ειναι ο καθενας. Ετσι δημιουργειται ενα συστημα οπου ο υπουργος επιλεγει 10 συνεργατες , οι οποιοι με τη σειρα τους επιλεγουν μελη ΔΣ και μετα χανει η μανα το παιδι και το παιδι τη μανα στους συμβουλους και τους ειδικους συνεργατες. Τα βυσματα πεφτουν βροχη και το μεγαλο ψαρι .. τρωει το μικρο στη διανομη των θεσεων. Και μιλαμε για θεσεις που ξεκινανε απο τα 3500 και φτανουν τα 7000 το μηνα. Τα παραδειγματα πολλα. Προσφατα μαθαμε οτι η πεθερα υπουργου ηταν συμβουλος στο Ερικος Ντυναν επι πολλα χρονια χωρις να παταει ποτε. Σε ενα δημο και σε καποια υπουργεια συμβουλοι ηταν καποιοι ποδοσφαιριστες χωρις κανενα πτυχιο. Ολες οι ΔΕΚΟ εχουν συμβουλους με γελοια για συμβουλο τυπικα προσοντα. Οι διοικησεις με τους συνδικαλιστες και καποιους στα υπουργεια επιλεγουν χωρις , το λιγοτερο που μπορουμε να πουμε, κανενα αξιοκρατικο κριτηριο που να τους περιοριζει τις "επιλογες" τους.

  • Eva avatar
   Eva @ NikosP 23/06/2014 13:12:55

   Πισσα και πουπουλα λοιπον. Και εξω η σαβουρα. Δεν εχει να χάσει τιποτα.

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ NikosP 23/06/2014 13:20:03

   NikosP, σου δηλώνω υπεύθυνα ότι οι οργανισμοί και οι αργόσχολοι είναι πολλοί περισσότεροι!!! Υπάρχουν οργανισμοί και επιτροπές που απασχολούν 200 υπαλλήλους και είναι 190 διοικητικοί και 10 επιχειρησιακοί!!! Δηλαδή 190 άτομα "διοικούν" τα 10... Ο πρώτος σαρωτικός ανασχηματισμός που πρέπει να κάνει ο Σαμαράς είναι να απολύσει γύρω στις 300.000 από το Δημόσιο και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες! Κατόπιν να γίνουν όλες οι ΔΕΚΟ ιδιωτικές με προϋποθέσεις φυσικά. Όχι τίποτε άλλο αλλά θα ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ επιτέλους το Δημόσιο για τον πολίτη γιατί τώρα λειτουργεί μόνο για την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ, την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το ΠΑΜΕ, τα αλλά 1.500 συνδικάτα που υπάρχουν στο δημόσιο και φυσικά για τις εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλων που "κόπτονται" να κρατήσουν οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί το "δημόσιο χαρακτήρα"...

   • NikosP avatar
    NikosP @ Marcelos 23/06/2014 14:19:32

    αυτο δεν εχει σχεση με αυτο που γραφω οι αχρηστοι συμβουλοι και με ανηθικο τροπο καταλαμβανουν θεσεις (ο Ζηγρας εξηγει πως πουλαγανε με τον Ακη τις θεσεις) και τους βλεπουν οι υπολοιποι υπαλληλοι και λενε αει στο ... που θα δουλευω εγω για ψιχουλα και το βυσμα θα παιρνει με τα μισα προσοντα τριπλασια λεφτα

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 23/06/2014 13:16:40

  "Αριστούχος στις πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις". Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την θέση του γ.γ. εσόδων; Καμία. Αρκεί η εμπιστοσύνη του Σαμαρά; Να ξέρουμε και τι λέμε... Τουλάχιστον ο Θεοχάρης ήξερε από πληροφορική και έφτιαξε ένα πληροφορικό σύστημα εκεί - καλό ή κακό δεν έχει σημασία, πάντως κάτι έκανε. Ετούτος εδώ τι ξέρει, τι θα κάνει; Αμ το άλλο όνομα;;; "Κοκκόρης"... Για όποιον γνωρίζει, πρέπει να τραβάει τα μαλλιά του και μόνον που είναι στην short list ο συγκεκριμένος. Πρώην (;) εφοριακός και πρώην επιθεωρητής, νυν και αεί πολιτευτής της Θεσσαλονίκης, γνωστός για τα "ταξίματα" σε διάφορους επιχειρηματίες ότι θα τους έλυνε το φορολογικό τους πρόβλημα, όταν, επί Καραμανλή, έκανε διάφορες τέτοιες δουλίτσες παίρνοντας διάφορα τηλέφωνα του τύπου "ο υπουργός ενδιαφέρεται για την τάδε υπόθεση, κοιτάξτε να το λύσετε" (βέβαια, ο υπουργός μπορεί να μην είχε ακούσει ποτέ για την "τάδε υπόθεση", αλλά και ο Κοκκόρης πώς θα πουλούσε εξυπηρέτηση;). Με αυτά και μ' αυτά η επιλογή της Βούλτεψη και του Γιακουμάτου θα φαντάζει... επική ανανέωση! Ο Θεός βοηθός, αγαπητοί μου, ο Θεός βοηθός...

 5. christof avatar
  christof 23/06/2014 15:23:59

  Οχι αλλους αποτυχημενους πολιτικους. Αξιοκρατικα προσοντα σπουδες καταξιωμενους επαγγελματικα και να πιστευουν στη δυτικου τυπου δημοκρατια Ψηφισαμε Ν.Δ και μας κυβερνα το ΠΑΣΟΚ και οι λαικιστες της δεξιας που εφεραν τη χωρα στο πατο.Εαν δεν καταλαβει ο Σαμαρας οτι οι εναπομειναντες στη παραταξη ειναι αυτοι που πιστευουν στις διαρθρωτικες αλλαγες, μειωση δημοσιου, μειωση εργοδωτικων εισφορων στηριξη της περιουσιας και οχι δημευση της με φορους και δυσβαστακτα τεκμηρια, εχασε το παιγνιδι και εμεις την ελπιδα οτι δεν θα γινουμε παλι ενα βαλκανικο κρατιδιο.

 6. dimitris avatar
  dimitris 23/06/2014 16:36:46

  Να ξεκινήσει από τους "υπαλλήλους"της Βουλής.Έχει αγανακτήσει ο κόσμος,μαθαίνοντας ότι συνεχίζεται το "πάρτυ"των προσλήψεων μέσω της μεθόδου των "μετακληκτών".

 7. VATSIMANIS avatar
  VATSIMANIS 23/06/2014 21:50:57

  Μας έχουν πεθάνει στην αξιοκρατία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.