29/01/2010 15:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαρκοζύ κατά παγκοσμιότητας και μάνατζερ

Στην έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ αναφέρθηκε με ασυνήθιστα οξείς χαρακτηρισμούς την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συμπεριφορά των μάνατζερ.

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση», τόνισε. Η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση δεν είναι απλώς και μόνο μία κρίση αλλά «είναι η κρίση της παγκοσμιοποίησης». Ήταν λάθος να έχει κανείς απεριόριστη εμπιστοσύνη στις αγορές.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Σαρκοζύ καταφέρθηκε κατά της ασυδοσίας των αγορών. «Από τη στιγμή που αποδεχόμαστε την ιδέα πως οι αγορές έχουν πάντα δίκιο, από τη στιγμή εκείνη έχει χαθεί ο έλεγχος. Μία από τις συνέπειες αυτού τού τρόπου σκέψης είναι πως μόνο το παρόν ενδιαφέρει και διόλου το μέλλον».

Ο Σαρκοζύ αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερη δριμύτητα στους κινδύνους που απειλούν τη δημοκρατία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης: «η δημοκρατία ζημιώνεται» από τη στιγμή που θεωρούμε πως το ελεύθερο εμπόριο υπερέχει όλων των άλλων πολιτικών στόχων.

Δεν είναι δυνατόν, συνέχισε ο Σαρκοζύ, οι πολίτες να συμφιλιωθούν με την παγκοσμιοποίηση και το καπιταλιστικό σύστημα εάν δεν καταφέρουμε να επέμβουμε διορθωτικά στις αγορές. Ο Σαρκοζύ υπογράμμισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης το κράτος απέκτησε μία νέα σημασία. Με ιδιαίτερη οξύτητα καταφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά των τραπεζιτών. Ο κόσμος έχει ανάγκη ένα νέο νομισματικό σύστημα, κάτι που η Γαλλία θα απαιτήσει να τεθεί σαν πρώτο θέμα κατά τη συνάντηση των σημαντικότερων βιομηχανικών κρατών τον επόμενο χρόνο, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 29/01/2010 16:00:50

  'Ήταν λάθος να έχει κανείς απεριόριστη εμπιστοσύνη στις αγορές'

  Δεν είναι καθόλου λάθος αν συμφωνεί κανείς με την ύπαρξη λίγων πλούσιων και πολλών φτωχών. Αυτός είναι ο φιλελευθερισμός. Ήδη από τον 19ο αιώνα στη δυτική Ευρώπη και κυρίως την Αγγλία είχαν φανεί οι κοινωνικές του συνέπειες. Ακόμη δε μάθαμε; Βέβαια τώρα που ο καπιταλισμός έχει αναπτυχθεί πολύ περισσότερο έχει την τάση να καταβροχθίζει τις ίδιες του τις σάρκες οπότε ανησυχούν και οι ίδιοι οι καπιταλιστές, τουλάχιστον οι πιο σώφρονες από αυτούς. Ωστόσο, όταν το βασικό οικονομικό δόγμα που έχει επικρατήσει εδώ και δεκαετίες είναι η με κάθε μέσο επιδίωξη συνεχούς και αδιάκοπης ανάπτυξης (ακόμη και με αντικοινωνικές πολιτικές και, φυσικά, εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας), πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο; Ο Σαρκοζί λέει κάποια σωστά πράγματα που άλλοι παριστάνουν ότι δεν ξέρουν. Όπως είπε και η οικονομολόγος Νεγρεπόντη, τι καλό κάνει η οικονομική ανάπτυξη όταν απαιτεί την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων στην Ευρώπη προκειμένου να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ανταγωνιστικότητα; Τελικά η περίφημη παγκοσμιοποίηση για ποιον γίνεται; Και γιατί μας την παρουσιάζουν ως δήθεν αναπόφευκτη;

 2. amomymous avatar
  amomymous 29/01/2010 16:44:28

  Αλλο καπιταλισμός και άλλο παγκοσμοιοποίηση. Στην ουσία, μετά το ανεξέλεγκτο τύπωμα χρημάτων απο τον Νίξον το 71 ζούμε μια μεταυλιστική, μετακαπιταλιστική περίοδο ιμπεριαλιστικής εκμετάλευσης των λαων του κόσμου. Κατα τη γνωμη μου η ιστορικοί θα κάνουν σαφή διάκριση αυτού που ζούμε και του «παλιού» καπιταλισμού της παραγωγής.

 3. donaE avatar
  donaE 29/01/2010 16:52:26

  Ετσι θα ηταν βολικα για τον Σαρκοζυ και την Γαλλια του.
  Για τους μικρους δεν ξερω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.