#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/06/2010 10:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Σαμαρά, άλλαξέ τα όλα»Η  βάση της ΝΔ απάντησε στους θεωρητικούς της ήττας

Πριν  από λίγες μέρες, συζητούσα μ’  ένα φίλο  για τις εκλογές  στις τοπικές επιτροπές της Ν.Δ.  Και οι δυο συμφωνήσαμε  ότι η προσέλευση θα ήταν χαμηλή. «Καμιά πενηνταριά χιλιάδες»,  είπε ο φίλος.  «Πενήντα χιλιάδες θα είναι επιτυχία. Οι εκατό, θα είναι θρίαμβος».  Ήταν η δική μου άποψη.

Ανέλπιστη προσέλευση σε μια δύσκολη συγκυρία

Όταν το βράδυ της Κυριακής άκουσα για 300.000 χιλιάδες, έμεινα άναυδος!  Δε θυμάμαι κανένα άλλο κόμμα σε μια τόσο βαρετή εσωκομματική διαδικασία να προσελκύσει τόσο κόσμο. Και η προσέλευση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν ληφθούν οι κατωτέρω παράγοντες, που συνηγορούσαν περί του αντιθέτου:

-Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση της πολιτικής, κυρίως από τα ΜΜΕ.

-Η συνεχιζόμενη σκανδαλολογία αποθαρρύνει  τον κόσμο ακόμα περισσότερο.

-Ο Αντώνης Σαμαράς και η Ν.Δ. πορεύονται σ’ ένα εχθρικό επικοινωνιακό περιβάλλον.

-Σύμφωνα με τα ίδια ΜΜΕ, η Ν.Δ. βρίσκεται σε μια διαδικασία «αποσυσπείρωσης» της κομματικής της βάσης.

-Η κα. Μπακογιάννη και το σύστημα που της στηρίζει, θα έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπονομεύσει τη διαδικασία.

-Δυστυχώς το κόμμα, ίσως ελλείψει πόρων, δεν έκανε καμιά καμπάνια προβολής της διαδικασίας για να ενημερωθεί ο κόσμος.

-Σε ορισμένα κεντρικά κομματικά πόστα, παραμένουν ακόμα οι …στρατηγοί της ήττας.

-Τα περισσότερα κομματικά γραφεία, αν δεν ήταν ήδη αραχνιασμένα,  μάζευαν του γνωστούς καρεκλοκένταυρους κομματάρχες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ό,τι 352.748 άνθρωποι, τελικά, μπήκαν στον κόπο να συμμετάσχουν εθελοντικά σε μια εσωκομματική διαδικασία.  Και το γεγονός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, επειδή  η  συμμετοχή  αυτή, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα των μηχανισμών (σιγά τους μηχανισμούς της ΝΔ, θα πείτε τώρα), αλλά οικειοθελούς προσέλευσης.

Με άλλα λόγια, όσοι πήγαν να ψηφίσουν, το έκαναν επειδή ήθελαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι είναι παρόντες, συμμετέχουν και παρακολουθούν. Δεν πήγαν επειδή υπάκουσαν στα κελεύσματα κάποιων κομματικών στελεχών.

Οι  θεωρητικοί της ήττας και η απάντηση της βάσης

Είναι προφανές αυτή η μαζική συμμετοχή, χάλασε τα σχέδια εκείνων που επένδυαν στη χαμηλή προσέλευση. Ποιοι ήταν αυτοί;

Από προχθές το βράδυ και χθες  όλη μέρα, παρακολουθώ την αγωνιώδη προσπάθεια, των γνωστών κύκλων της  κας Μπακογιάννη,  να υποβαθμίσουν την συμμετοχή.

Διαβάζω για  «ήττα του Σαμαρά», «για αποτυχία του …»συστήματος Καραμανλή να εκλέξει του εκλεκτούς του», για «μαζική αποχή στελεχών», για «διάλυση της Ν.Δ.» και άλλα τέτοια καταστροφολογικά!  Αναρωτιέμαι, αν συμμετείχαν 50.000  μέλη τι θα έλεγαν σήμερα;

Άσοι είδατε την Κυριακή το δελτίο ειδήσεων του MEGA,  θα διαπιστώσατε ότι αφιέρωσαν τον περισσότερο χρόνο για μας ..διαφωτίσουν για τους απόντες από την ψηφοφορία της Κρήτης. Με λεπτομέρειες και συγκεκριμένους αριθμούς! Λες και εκλογές έγιναν μόνον στην Κρήτη. Α, είπαν και για ένα επεισόδιο, που έγινε στο Κιλκίς! Και για να μας περάσουν και ένα άλλο μήνυμα, στα περισσότερα  πλάνα από τα εκλογικά κέντρα πρωτοστατούσαν  τα …περήφανα γηρατειά!

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που πάνω από 350.000 μέλη της Ν.Δ. προσήλθαν σε μια εσωκομματική διαδικασία! Αν πείτε αυτό τον αριθμό  σ’ έναν ξένο πολιτικό αναλυτή, που δεν γνωρίζει τα εκλογικά πράγματα της Ελλάδος, δε θα σας πιστέψει. Αν, δε του εξηγήσετε ότι αυτό το κόμμα τον περασμένο Οκτώβριο έχασε με 12 μονάδες διαφορά, θα νομίσει ότι αστειεύεσθε!

Ίσως,  ένας από τους λόγους που υπήρξε αυτή η μαζική προσέλευση των μελών της Ν.Δ., ήταν γιατί σκέφθηκαν αυτό το ενδεχόμενο. Γιατί δεν ήθελαν να δώσουν σε κανένα την αφορμή να υπονομεύσει τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί ήθελαν να επιβεβαιώσουν  την επιλογή της 29ης Νοεμβρίου.

Η επομένη μέρα

Δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι η όλη διαδικασία έπασχε σε αρκετά σημεία. Όμως, κάθε δημοκρατική διαδικασία στην πράξη, ειδικά όταν είναι στα πρώτα της βήματα, έχει ατέλειες. Παρατηρούνται και λάθη.  Παρ’  όλα αυτά, όμως, το μήνυμα  ήταν ισχυρό.  Η  μαζική προσέλευση ήταν μια νέα εντολή στον Αντώνη Σαμαρά, να προχωρήσει γρήγορα και να τα αλλάξει  όλα.

Τα μέλη της Ν.Δ. ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηγεσίας.

Καιρός είναι επιτέλους ν’ αρχίσει η νέα ηγεσία ν’ ανταποκρίνεται με τη σειρά της σ’ αυτό που θέλει ο κόσμος.

Να δώσει  ένα τέλος στην εσωστρέφεια γιατί  τα μέλη της Ν.Δ. θέλουν μια ισχυρή παράταξη.

Να  δώσει  μια ευκαιρία σε νέα, ικανά και άφθαρτα στελέχη, γιατί τους απογοήτευσαν οι προηγούμενοι.

Να ασκήσει μια δυναμική αντιπολίτευση στη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, γιατί η χώρα αξίζει να έχει καλύτερη ηγεσία.

Να παρουσιάσει  μια αξιόπιστη πρόταση εξουσίας, γιατί υπάρχει και άλλη λύση εκτός από την υποδούλωση της χώρας στο  ΔΝΤ.

Επειδή οι  οικονομικές εξελίξεις μπορεί  και να είναι ραγδαίες  και να πυροδοτήσουν και πολιτικές εξελίξεις ,  ο Αντώνης Σαμαράς, έχει την ευθύνη μετά το Συνέδριο να παρουσιάσει μια νέα ηγετική ομάδα, ένα κόμμα οργανωμένο σε σύγχρονες  βάσεις και ένα αξιόπιστο πρόγραμμα.  Στο χέρι του είναι να μη διαψεύσει αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν δις.

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 01/06/2010 10:41:48

  Φυσικά και είμαστε παρόντες, θέλουμε να συμμετέχουμε και αγωνιούμε! Πονέσαμε και πονάμε! Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε ρωτηθήκαμε για τίποτε που συνέβαινε μέσα στο κόμμα μέχρι τώρα! Παρ' όλο που είχαμε άποψη, παρ' όλο που είχαμε προτάσεις και ιδέες! Απογοητευτήκαμε με τις συμπεριφορές κορυφαίων στελεχών μας που περιφέρονταν με τις κουστωδίες τους από εδώ και από εκεί χωρίς ποτέ να ακούνε τις αγωνιώδεις κραυγές μας! Ερχόντουσαν στις επαρχίες, τους συναντούσαμε, προσπαθούσαμε να τους μιλήσουμε και έφευγαν αφήνοντάς μας με την πίκρα ότι ούτε καν αντιληφθήκανε την ύπαρξή μας ούτε τους απασχολούσε το τι λέγαμε εμείς οι ανόητοι, κακομοίρηδες απλοί ψηφοφόροι της Ν.Δ.! Αυτούς δε θέλουμε να βλέπουμε, αυτούς τώρα δε θέλουμε να ακούμε! Είχαν την ευκαιρία να αλλάξουν πράγματα! Απέτυχαν! Ας αποσυρθούν λοιπόν και ας αφήσουν αυτούς που δεν τους προσβάλλει να είναι υπηρέτες της παράταξης ούτε έχουν όνειρό τους και απαίτηση να τους ξεχρεώσει το κόμμα για την προσφορά τους να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια ,να αναδειχθούν και να δώσουν το στίγμα τους στη ΝΕΑ Ν.Δ.! Είναι απόλυτη ανάγκη και απαίτηση! Αρκετά πονέσαμε!

 2. Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
  Πλούταρχος Λευκαδίτης 01/06/2010 10:47:06

  Αντώνη,

  είσαι η τελευταία μας ελπίδα! Μπορείς να τα αλλάξεις όλα και πρέπει να τα αλλάξεις όλα! Είσαι η μόνη και τελευταία μας ελπίδα για να ακυρωθούν στην πράξη ο λαθρονόμος και ο Καλιγούλας του λαθροΠΑΣΟΚ και του σανδαλοφόρου, "αέρινου" λαθροΥπουργού (Σα)Ραγκούση. Πρέπει τα ζητήματα αυτά να είναι ψηλά στην αντζέντα! Κάνε την απαίτηση πράξη! Μη μας απογοητεύσεις!

 3. GreenHorses avatar
  GreenHorses 01/06/2010 10:59:16

  Εμ αυτά δεν ακούμε, ακούμε από τους δημοσιοτσάτσους της Αγιάς Οικογένειας για τους 400 των χανιών, τους 3 στην Λάρισα και 2 στα Γιάννενα.

  Ας μας απαντήσουν για τον αντιτετανικό πρώτα.

 4. beckam avatar
  beckam 01/06/2010 11:09:51

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για την ανάλυση!!
  Ο Αντώνης είναι η μοναδική ελπίδα αυτής της χώρας.

 5. o_arapis avatar
  o_arapis 01/06/2010 11:28:08

  Συνειδητοποιειτε οτι το συνθημα αυτο ειναι το ιδιο με εκεινο που ελεγαν στο Γιωργο το 2004. Και μην πειτε αλλο Γιωργος αλλο Σαμαρας. Αυτο και μονο αποδεικνυει οτι ενας ανθρωπος μονος του δεν μπορει να κανει τιποτα και ολες οι αιτιες και δυσλειτουργιες του συστηματος παραμενουν. Χρειαζεται αλλαγη νοοτροπιας των πολιτων και πρωτα απο ολα να αξιζουν τον τιτλο του πολιτη. Η εργολαβικη εκπροσωπηση στο απροσωπο κοινοβουλιο και το παραλληλο αραγμα στο καναπε, για να εχουμε το βρισιμο ευκαιρο και το κεφαλι μας ησυχο δεν λειτουργει πλεον. Ουτε για τους απο πανω ουτε για τους απο κατω.

 6. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 01/06/2010 11:51:56

  "H ΝΔ και οι εσωκομματικές της" 31/5 http://firiki2010.wordpress.com/

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ firiki2010.wordpress.com 01/06/2010 13:47:36

   firiki2010,
   Αν είχα διαβάσει την ανάλυσή σου νωρίτερα, δε θα το έγραφα το άρθρο.

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ Κώστας Ροδινός 01/06/2010 15:15:26

    Είσαι υπερβολικός, αλλά σ΄ ευχαριστώ πολύ.

 7. mara avatar
  mara 01/06/2010 11:54:02

  Η οργάνωση επιβάλεται και θα γίνει. Διαδικαστικά είναι αυτά.
  Αυτό όμως που έχει την μεγαλύτερη σημασία και θα καθορίσει στο μέγιστο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, είναι η υψηλοτάτου βαθμού πολιτική διαίσθηση που θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει η σημερινή ηγεσία του κόμματος.
  Είναι πάρα πολύ σπάνιο χάρισμα. Ελάχιστοι ηγέτες το έχουν, όπως και ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν άν πραγματικά κάποιος ηγέτης το διαθέτει.
  Επειδή όμως σύντομα, θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όπως αναφέρει και στο εξαιρετικό άρθρο του ο Κώστας Ροδινός, με κυριότερο χαρακτηριστικό των εξελίξεων αυτών, το ξαφνικό και απρόβλεπτο... χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή!!!

 8. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 01/06/2010 22:31:51

  Νομίζω θα πρέπει να προστεθεί ότι σε πολύ κόσμο δεν ήταν γνωστή η διαδικασία. Εγώ έλαβα επιστολή τρείς μέρες, αν θυμάμαι καλά, προτού γίνουν οι εκλογές. Επίσης, στα ΜΜΕ ακουγόντουσαν τα περί εσωκομματικών εκλογών επίσης δύο - τρείς μέρες πριν την διαδικασία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.