#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2011 13:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: όχι στην επιλεκτική χρεοκοπία

 (Ανανεωμένο). Η ελληνική οικονομία ήταν το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην 45λεπτη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που έγινε στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Όπως είναι γνωστό η κ. Κλίντον επαναλαμβάνει από τότε που έφτασε στην Ελλάδα σε όλους τους τόνους πόσο απαραίτητα είναι το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο για την σωτηρία μας, σε μία στιγμή  που η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της Τρόικας αμφισβητείται όχι μόνο από την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και από τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό Τύπο.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέπτυξε στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ την αντίθεσή του με το Μνημόνιο και την επιλεκτική χρεοκοπία και παρουσίασε την πρότασή του για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, (Ζάππειο 2).

Δήλωση Σαμαρά

Μετά τη συνάντηση ο Α. Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση:

Είχαμε, σήμερα, με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για τις διεθνείς εξελίξεις, κυρίως για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και για το πρόβλημα της Ελλάδας. Όπως είπα και στην κυρία Χίλαρι Κλίντον, η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με τη λεγόμενη «συμμετοχή των Ιδιωτών» στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων, για τρείς, κυρίως, λόγους:

-- Πρώτον, γιατί αυτό οδηγεί σε «επιλεκτική χρεοκοπία». Που πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολεύεται πια να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο τα κρατικά ελληνικά ομόλογα. Πιθανώς, λοιπόν, να προκύψει πρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

-- Δεύτερον, γιατί η «επιλεκτική χρεοκοπία» θα δημιουργήσει πολύ αρνητική ψυχολογία μέσα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν, και πάλι, ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην πραγματική οικονομία.

-- Τρίτον, γιατί η «αναδιάρθρωση χρέους», που θα ακολουθήσει την «επιλεκτική χρεοκοπία», θα έχει αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία, με επιπλέον αρνητικά αποτελέσματα και πάνω στη ρευστότητα και πάνω στην οικονομική μας δραστηριότητα.

Μ’ άλλα λόγια, η «επιλεκτική χρεοκοπία» θα επιτείνει την ύφεση από πάρα πολλές πλευρές.

Επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να «ωραιοποιήσει» την κατάσταση, αρκεί να επισημάνω τέσσερα στοιχεία:

* Πρώτον, ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Τρισέ, έχει αρνηθεί κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία». Και, χθες ακόμα, επανέλαβε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δεχθεί ομόλογα χώρας που έκανε στάση πληρωμών, μερική ή γενική.

* Δεύτερον, δεν έχει ποτέ ξαναγίνει «επιλεκτική χρεοκοπία» σε κάποια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης. Οι συνέπειές της είναι άγνωστες σε όλους και αβέβαιες για όλους.

* Τρίτον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μία τέτοια «επιλεκτική χρεοκοπία», θα διαρκέσει λίγο. Στην Ουρουγουάη διάρκεσε λίγες εβδομάδες και σε δυόμισι μήνες η χώρα εκείνη κατάφερε να βγει στις αγορές και να δανειστεί ξανά. Εδώ κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Ο λόγος που η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές σύντομα, είναι ότι, με την πολιτική που εφαρμόζεται, η ύφεση γίνεται χειρότερη, το έλλειμμα δεν υποχωρεί δυστυχώς και τώρα πια υπάρχει κίνδυνος να εκλείψει και η ρευστότητα.

* Τέταρτον, γιατί -παρά την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου που είχαμε τον περασμένο Μάρτιο- η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χειροτέρεψε στους μήνες που ακολούθησαν.

Επομένως, η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι μεν απαραίτητη, τη θέλουμε, αλλά όχι με τρόπους που θα προκαλέσουν έλλειψη ρευστότητας και μεγαλύτερη ύφεση μέσα στην Ελλάδα.

Μία τέτοια βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί βραχυχρόνια, με δικαίωμα επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Κυρίως, όμως, μπορεί να επιτευχθεί μακροχρόνια, με την έκδοση του ευρωομολόγου. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ξεπερνάμε την εμμονή στη συμμετοχή των ιδιωτών.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, ως τώρα, δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε.

            Έτσι το Μνημόνιο καταδίκασε την Ελλάδα σε μιαν ύφεση χωρίς προηγούμενο, όταν όλες οι άλλες χώρες γνώριζαν οικονομική ανάκαμψη.

            Μέχρι πριν λίγες μέρες, μας έλεγαν ότι με το Μεσοπρόθεσμο θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Τώρα μας λένε ότι είναι αναπόφευκτη η «επιλεκτική χρεοκοπία», παρά το Μεσοπρόθεσμο, για να γίνει το χρέος μας «βιώσιμο»!

            Τώρα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει, επιτέλους, αυτό που δεν έκανε ως τώρα: Να διαπραγματευθεί:

 -- Χρειαζόμαστε ανάκαμψη για να ξεπεράσουμε την κρίση.

-- Χρειαζόμαστε ρευστότητα, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη.

-- Χρειαζόμαστε άμεση επενδυτική ενίσχυση από την Ευρώπη, για να ξεκινήσει η Ανάκαμψη.

-- Και χρειαζόμαστε βελτίωση των δανειακών όρων, χωρίς να μεσολαβήσει «επιλεκτική χρεοκοπία», που θα απειλήσει όλα τα άλλα…

            Ο κ. Τρισέ, επιμένει πως όλα αυτά είναι πλέον ευθύνη των κρατών της Ένωσης, όχι των ιδιωτών.

Και η λύση μπορεί να δοθεί από τα κράτη, όχι από την ανάμιξη ιδιωτών.  

Όλοι τώρα συζητούν για την τύχη της Ελλάδας, γιατί αφορά άμεσα την Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

Και η κυβέρνηση, επιτέλους, πρέπει να διαπραγματευθεί δυναμικά και ουσιαστικά.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου του, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 18/07/2011 13:17:39

  O Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζει τις θέσεις του κόμματος σε ηγέτες, όπως η επικεφαλής του State Department, Υπουργός των Εξωτερικών των Η.Π.Α., κα Hilary Clinton, που τυγχάνουν να υποστηρίζουν την Κυβέρνηση του κ. Γεωργίου Α. Παπανδρέου.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Θ. 18/07/2011 17:41:55

   Ο Βενιζέλος έκανε δήλωση με την οποία....μαλώνει τον Σαμαρά γιατί έφερε σε ...δύσκολη θέση την κα Κλίντον!!!

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/07/2011 13:35:38

  oh oh...
  και τι δεν θα μπορούσε να γράψει κανείς για τη σημειολογία αυτής της φωτό

  αρχίζοντας από τα τραβηγμένα πίσω μαλλιά και τον αυστηρό authoritarian κότσο, σε αντίθεση με το ατημέλητο και χαλαρό χθεσινό ολίγον τι ξεμάλλιαγο,

  τη διεσταλμένη ματιά της που καρφώνει έντονα το συνομιλητή απέναντι (σε αυτό υποβοηθά το χτένισμα)

  το σφιγμένο χαμόγελο, σε αντίθεση με τα πλατιά χαμόγελα και τα "χάι" και τα χαρωπά "ουάου" χθες,

  το μαύρο σακάκι της ίδιας -αλλά και των βοηθών της- μέσα στο Ελληνικό Ιουλιανό κατακαλόκαιρο των 40 βαθμών!!!, σε αντίθεση με τα χθεσινά μπεζ και γαλάζια,

  τις "κλειστές" χειρονομίες, σε αντίθεση με τις χθεσινές "ευρύχωρες" και ανοιχτές,

  τη "σπαρτιάτικη" λιτότητα της τράπεζας των συζητήσεων,
  (εκτός αν όλοι έριξαν πάνω τους ένα μαύρο σακάκι, είπαν στη Χίλαρι "μάζεψε πίσω τα μαλλιά" - μάλλον στον Αστέρα δεν υπάρχουν κομμωτήρια...- και βγήκαν να πάνε σε κηδεία)

  δεν γράφω άλλα, θα περιμένω αν οι ανακοινώσεις επιβεβαιώσουν την ερμηνεία μου της φωτό

  • Chris Theocharis avatar
   Chris Theocharis @ αλλενάκι 18/07/2011 13:48:32

   αν μη τι άλλο, όσα πολύ σωστά περιέγραψες, δηλώνουν από τη μία τη σοβαρότητα που αναδεικνύει η συνάντηση με τον Α.Σ. σε αντιπαραβολή με την "kindergarten parents day" που είδαμε χτες!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Chris Theocharis 18/07/2011 13:57:45

    η σοβαρότητα σε τέτοιες συσκέψεις δηλώνεται και από τα ντοσιέ για τις σημειώσεις που κρατούνται και το ΧΡΟΝΟ διάρκειας της σύσκεψης

    εδώ δεν έχουμε τέτοια στοιχεία, όχι ότι η επίσκεψη δεν ήταν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΚΡΙΣΙΜΗ για την Ελλάδα, ούτε ότι η αμερικανική αποστολή δεν παίρνει σοβαρά όλες τις επισκέψεις της

    τα κλειστά χέρια της Χίλαρι όμως, άλλο δηλώνουν: "λοιπόν, σας ακούω..."...

    • ό παγωτατζής avatar
     ό παγωτατζής @ αλλενάκι 18/07/2011 18:05:47

     Ευστοχότατη!
     Παρατήρησε όμως και τό ύφος του Τασούλα στό βάθος..
     Σαν " τί θα μάς ξεφουρνίσει αυτή τώρα,που δεν το ΄'εχουμε σκεφθει; "
     Ο δε μεσαίος ..στό στοιχείο του! ..η μάλλον καλύτερα ..στόν κόσμο του....

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/07/2011 13:43:16

  Αλλενάκι, έγραψες! ακριβώς αυτό παρατήρησα κι εγώ..δες και το ύφος του Σαμαρά..δεκτικό μεν, επιφυλακτικό δε..

 4. irida avatar
  irida 18/07/2011 13:50:28

  Έχει διαφορά. Είναι άλλο να συναντάς ένα δικό σου άνθρωπο από ένα πιο αποστασιοποιημένο(θεωρητικά έστω). Ο Γιώργος είναι απόλυτα δικός τους εκφραστής!! Πως να μην νιώθει άνετα κι ωραία μαζί του; Έχουν την ίδια κουλτούρα!! Τους ίδιους στόχους. Τα ίδια συμφέροντα.

  • χρηχα avatar
   χρηχα @ irida 18/07/2011 14:00:53

   @irida
   Δικός τους εκφραστής ..ναι...αλλά όχι επειδή έχουν κοινά συμφέροντα και τους ίδιους στόχους...απλά η γυναίκα επισκεύθηκε έναν υπάλληλός της...πως να μην είναι άνετη....

   Ενώ με τον Σαμαρά επίσημη περιβολή , γιατί είναι αναγνωριστική η συνάντηση...και η ανταλλαγή απόψεων έχει άλλη βάση...αλλιώς συναντάς έναν υπάλληλο κι αλλιώς έναν "ξένο" ...η επισημότητα λόγω θέσης επιβάλλεται στον "ξένο"....

   • irida avatar
    irida @ χρηχα 18/07/2011 14:20:39

    Σκέψου λίγο ανάποδα...και θα συννενοηθούμε. Ίδια συμφέροντα έχουμε με αυτόν που νιώθουμε πως είμαστε αναποσπαστο κομμάτι τους....προχώρα το λίγο κι έφτασες... Ή με άλλα λόγια δεν έχω τα ίδια συμφέροντα με το Γιώργο, εγώ που γεννήθηκα δω..

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/07/2011 13:52:02

  τι γίνεται ρε παιδί μου...

  • tsofa avatar
   tsofa @ αλλενάκι 18/07/2011 16:53:14

   Τα σιελ τα φορουσε στην Τουρκια,και πρόσεξα οτι τα μαλια της ηταν καλοχτενισμενα,αρλεκιν πίσω,χαχα
   αλλα οταν ηρ8ε στην Αθηνα της έπεσε το χτένισμα και ήρ8ε χωρίς κομμώτρια ,λόγω λιτότητος ρε κορίτσια....
   Στον Σαμαρά τα μάζεψε μόνη της :)

 6. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 18/07/2011 14:15:42

  ᾿Ἐγώ ἤθελα τόν ἈΣ νά τήν ὑποδεχθῆ μέ κομπολόϊ στό χέρι!!

 7. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 18/07/2011 14:16:51

  Τώρα θέλω να παρατηρήσω κάτι σημαντικό:
  Γιατί η ΧΙΛΑΡΥ πήγε στο ραντεβού με το Gιώργος με το μαλλί κάτω-ελεύθερο, ενώ με τον Σαμαρά πήγε με ΚΟΤΣΟ;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΣΠΥΡΟΣ 18/07/2011 14:29:00

   το μαστίγιο έλειπε μόνο...!

  • anetos avatar
   anetos @ ΣΠΥΡΟΣ 18/07/2011 14:43:09

   Μάλλον βαριότανε να λουστεί....

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ ΣΠΥΡΟΣ 19/07/2011 02:27:18

   με το Gιώργος με το μαλλί κάτω-ελεύθερο? Το Gιώργος μαλλί?

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/07/2011 14:22:04

  ΤΡΙΣΕ ....

  "If a country defaults, we will no longer be able to accept its defaulted government bonds as normal eligible collateral," he told the newspaper in an interview to be published in its Monday edition.

  "The governments would then have to step in themselves to put things right ... the governments would have to take care the Eurosystem is presented with collateral that it could accept."

  "There is an absolute need to improve 'verbal discipline'. The governments need to speak with one voice on such complex and sensitive issues as the crisis," Trichet said.


  ΟΤΙ ΕΛΕΓΑ ΠΡΙΝ 5 ΜΕΡΕΣ ΔΛΔ..... ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑς ΠΕΙ Ο ΜΠΕΝΝΥ?

  ΠΠ

 9. Factorx avatar
  Factorx 18/07/2011 15:54:07

  δείτε και την δήλωση Σαμαρά στην ανανέωση της ανάρτησης

 10. Kennan avatar
  Kennan 18/07/2011 16:12:46

  Με δυο λόγια η επιλεκτική χρεοκοπία έιναι ο προπομπός της χρεοκοπίας.

 11. axis avatar
  axis 18/07/2011 16:13:09

  Ο Σαμαράς είναι γερός οικονομολόγος. Όσα έχει πει πραγματοποιήθηκαν. Σε αντίθεση με τα ψέμματα - κατά το Λοβέρδο - των πασόκων. Όσο γρηγορότερα κυβερνήσει τη χώρα τόσο το καλύτερο.

 12. Apo8iki avatar
  Apo8iki 18/07/2011 16:18:26

  Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά με τον Σαμαρά η πολιτική επιτέλους αποκτά λογική & μαθηματική ορθότητα επιχειρημάτων σε αντίθεση με τις προπαγανδιστικές φανφάρες και αερολογίες που μας είχε συνηθίσει η Μεταπολίτευση έως τώρα. Και εδώ νομίζω πως πρεπει να σταθούμε και να ακολουθήσουμε... Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.

  Φιλικά

 13. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/07/2011 16:23:35

  Να απαντησει ο Μπεννυ σε καθε σχολιο Σαμαρα ( και δικο μας ).

  ΠΠ

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/07/2011 16:39:19

   Benito, μετά τη στρατιωτική πειθαρχία, ΠΠ!

 14. Καπουτσινος avatar
  Καπουτσινος 18/07/2011 16:23:54

  Ποιος Αινσταιν απο τη συγγρού έβγαλε την πληροφορία ότι ταχα ο Αρβανιτοπουλος διευκρινησε στην Κλίντον τι καφέ έπινε. Αυτή είναι η πολιτική ενημέρωση που κάνουν στους δημοσιογράφους; Νομίζουν ότι θα εκλεγούν σε γειτονικούς δήμους της Αθήνας με την βοήθεια αμφισβητουμενων ποδοσφαιρικών παραγωντων.

 15. Enzo avatar
  Enzo 18/07/2011 16:34:06

  Μοναδικος ο Σαμαρας, τι ατυχια να μην εχει η ΝΔ και αλλους σαν αυτον.
  Πρεπει να βρεθουν στελεχη απο την αγορα να επανδρωσουν το αρμα.

 16. ΝΙΚ ΚΑΡΑΣ avatar
  ΝΙΚ ΚΑΡΑΣ 18/07/2011 17:31:00

  τωρα ας παει και μια βολτα ο αντωνης μεχρι την Μοσχα. ετσι για καφε ας πουμε.

 17. η Dimi avatar
  η Dimi 18/07/2011 17:47:23

  ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
  Οσοι είναι ανίκανοι να αντιληφθούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση των όπλων, είναι εξίσου ανίκανοι να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να τα χρησιμοποιούν

  Η Τέχνη του Πολέμου αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας γιά την Πολιτεία. Είναι στην ουσία υπόθεση Ζωής και θανάτου, δρόμος που οδηγεί στην Ευημερία ή την καταστροφή. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να μελετάται σε βάθος.

  Γι’αυτό, οι εκτιμήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη πέντε βασικούς παράγοντες: (1) Hθική Επιρροή (2) Καιρός (3) Εδαφος (4) Διοίκηση (5) Δόγμα.

  Γιατί το αποκορύφωμα της στρατηγικής ικανότητας δεν είναι να δώσεις εκατό μάχες και να τις κερδίσεις και τις εκατό. Αποκορύφωμα είναι να υποτάξεις τον αντίπαλο χωρίς να δώσεις ούτε μία μάχη.

  Αν γνωρίζεις τον εαυτό σου και τον αντίπαλό σου,
  να είσαι βέβαιος γιά το αποτέλεσμα χιλίων μαχών.

  Αν γνωρίζεις τον εαυτό σου, αλλά όχι τον αντίπαλό σου,
  για κάθε νίκη που κερδίζεις, θα υφίστασαι και μια ήττα.

  Αν δεν γνωρίζεις ούτε τον εαυτό σου ούτε τον αντίπαλό σου,
  θα υποκύπτεις σε κάθε μάχη.
  (Sun Tzu: H Tέχνη του Πολέμου (απόσπασμα) 5ος π.Χ. αιώνας)
  ♠ ♠ ♠

  Η υπερφίαλη αυτή κυρία, ΔΕΝ γνωρίζει ούτε τον εαυτό της, ούτε τα όριά της. ΔΕΝ ελέγχει τα του οίκου της. ΔΕΝ εμπνέει τον πολιτικό σεβασμό του λαού της.

  Κυρίως, ΔΕΝ μπορεί να κατανοήσει τις Αξίες, την Αθόρυβη Δύναμη και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του EΛΛΗΝΑ Αξιωματούχου συνΟμιλητή της.

  Γι’αυτό, ως (επιτηδευμένη) Αρσακειάς, υποχρεώθηκε με προσοχή ν’ακούσει και να Σεβαστεί τις Απόψεις και Θέσεις του Πρώτου Μεταξύ Ισων, Προέδρου Μας.

  Κύριε Πρόεδρε, Θερμές Ευχαριστίες!

 18. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 18/07/2011 19:27:58

  Οι δηλώσεις Σαμαρά είναι ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ και ΕΝΤΙΜΕΣ.Ο πολιτικός του λόγος διακρίνεται από ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και ΣΥΝΕΠΕΙΑ.Μακάρι και άλλοι,ΜΕΣΑ από τη παράταξη,να μιμηθούν το Σαμαρά,αφήνοντας στην άκρη τις ΑΤΟΛΜΕΣ πολιτικές παρουσίες και τους ΑΝΕΥΡΟΥΣ ισορροπιστικούς υπολογισμούς....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.