#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/02/2012 01:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει ΕυρώπηΑναδημοσιεύουμε ολόκληρη την ομιλία που έκανε χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο με θέμα «Ελλάδα και Ευρωπαϊκές Αξίες» επειδή αξίζει τον κόπο να την διαβάσει κανείς όλη:

Φίλες και φίλοι,

Η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από ένας παλαιός μύθος: Μύθος για την όμορφη πριγκίπισσα από τη Φοινίκη, την κόρη του Αγήνορα, που την σαγήνευσε ο Δίας, μεταμορφωμένος σε λευκό ταύρο, περιπλανήθηκε μαζί της σε όλη την σημερινή Ευρώπη και τελικώς την εγκατέστησε στην Κρήτη, όπου του γέννησε τρείς γιούς: τον Μίνωα, τον Ροδάμανθο και τον Σαρπηδόνα…

Βαρύς σε συμβολικό μήνυμα ο αρχαιοελληνικός μύθος, καταδεικνύει πως ο ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Μινωϊκό Πολιτισμό ως τον πρώτο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό…

Αλλά είπαμε ότι η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από ένα μύθο

Είναι κάτι παραπάνω κι από ένα γεωγραφικό όρο. Γιατί υποδηλώνει κοινή Ιστορία και κοινή ταυτότητα. Κάτι που δεν ισχύει για αντίστοιχους γεωγραφικούς όρους, που παραπέμπουν σε άλλες ηπείρους.

Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ιστορία είναι πια, σε μεγάλο βαθμό και η κοιτίδα της πανανθρώπινης Ιστορίας.

Η Ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι ακόμα η μήτρα της δυτικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Αλλά η Ευρώπη παραμένει κάτι ιδιαίτερο, διότι σήμερα πειραματίζεται να ανοίξει, για μιαν ακόμα φορά, νέους δρόμους στην Ιστορία.

Να αποτελέσει ένα στοίχημα ενοποίησης λαών και πολιτισμών - διαφορετικών και συγγενικών ταυτόχρονα - με Ελευθερία και Δημοκρατία.

Στο παρελθόν έχει προϋπάρξει ενοποίηση λαών, αλλά με κατάκτηση και καταναγκασμό…

Στο παρελθόν έχουν προϋπάρξει, επίσης, συγκρούσεις λαών και πολιτισμών διαφορετικών μεταξύ τους, αν και συγγενικών.

Αλλά ποτέ δεν έχει υπάρξει προηγουμένως εθελοντική σύγκλιση λαών και πολιτισμών με Ελευθερία και Δημοκρατία.

Αυτό το μοναδικό ιστορικό πείραμα της Ευρώπης πρέπει να το κερδίσουμε.

Κι αυτό μας παραπέμπει στην σχέση της Ευρώπης με την Ελλάδα. Τη μυθολογική, την ιστορική, αλλά και τη σύγχρονη.

Και για τις μυθολογικές καταβολές της Ευρώπης στην αρχαία Ελλάδα ήδη αναφέρθηκα.

Σήμερα, θα μιλήσω για τις πολιτιστικές καταβολές της Ευρώπης στο Ελληνικό Πνεύμα και τις Ευρωπαϊκές αναφορές της Ελλάδας στην Ευρώπη. Θα δούμε ακόμα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Αυτή η σχέση πολιτισμού και αξιών, δεν αφορά μόνο το μακρύ παρελθόν. Ξετυλίγεται στη σύγχρονη εποχή, αφορά το παρόν και το μέλλον. Και δεν είναι μόνο πολιτιστική και αξιακή. Είναι πολύ συχνά, πρωτίστως, Πολιτική. Σήμερα, πάνω απ’ όλα Πολιτική.

Αν μου ζητούσε, λοιπόν, κανείς να περιγράψω με μια λέξη το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση της πνευματικής Ευρώπης, της σύγχρονης Ευρώπης των αξιών, θα χρησιμοποιούσα τη λέξη «Πύλη».

Η Ελλάδα είναι «Πύλη» της Ευρώπης με την ίδια την ταυτότητά της πριν απ’ όλα.

Η Κλασική Ελληνική Φιλοσοφία, αλλά και η Αλεξανδρινή Κοινή γλώσσα που υπήρξε η lingua franca - η διεθνής γλώσσα - την εποχή διάδοσης του Χριστιανισμού, αποτελούν τους δύο από τους τρείς πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ο τρίτος είναι, ασφαλώς, το Ρωμαϊκό Πνεύμα των νόμων και της κρατικής διοίκησης.

Έτσι, αιώνες αργότερα, η επιστροφή στον Πλάτωνα σημαδεύει την Αναγέννηση του Ευρωπαϊκού Πνεύματος, τον 16ο Αιώνα. Μαζί με την ανάδειξη των αρχαιοελληνικών εικαστικών προτύπων.

Η Επιστροφή στον Αριστοτέλη σημαδεύει, το Διαφωτισμό, το επόμενο μεγάλο κίνημα που σαρώνει την Ευρώπη και θεμελιώνει το σύγχρονο κόσμο το 18ο Αιώνα.

Αυτά όλα, δεν τα βίωσε η Ευρώπη ως «εξωτερικά δάνεια», ή ως προϊόντα εξωτερικού καταναγκασμού. Τα οικειοποιήθηκε, τα έκανε δικά της και τα προσέλαβε ως πολύτιμα κειμήλια της δικής της πια πολιτιστικής παράδοσης.

Κι ακόμα, το Ελληνικό Πνεύμα δεν αποτέλεσε μια ξεχωριστή και διακριτή πολιτιστική κληρονομιά στη σύγχρονη Ευρώπη.

Αποτέλεσε το κοινό υπόστρωμα που αφομοίωσε ή βοήθησε να αφομοιωθούν οι πολιτιστικές επιρροές άλλων πολιτισμών, όπως η Αραβική Άλγεβρα, η Ιουδαϊκή παράδοση, η Κελτική κληρονομιά, οι Γαλατικοί μύθοι και οι Γοτθικές επιρροές.

Οι λαοί της Ευρώπης, στο πέρασμα των αιώνων, πολλές φορές, συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Αλλά το Ελληνικό πνεύμα το αποδέχθηκαν όλοι! Αναβίωσαν διάφορες πλευρές του, το χρησιμοποίησαν ως κοινή «μήτρα» για να φτιάξουν τη δική τους διαφορετικότητα ο καθένας, αλλά και ως κοινό πλαίσιο αναφοράς. Ή ακόμα και για να κατασκευάσουν τη δική τους ξεχωριστή, κάθε φορά, αντιπαλότητα. Και όταν ξεπερνιόνταν οι έχθρες και οι αντιπαλότητες, παρέμενε η κοινή μήτρα που οδηγούσε βασανιστικά στην κοινή ταυτότητα.

Στη μεγάλη διαμάχη του 17ου αιώνα για τη φύση του Σύμπαντος, οι οπαδοί του παραδοσιακού γεωκεντρικού μοντέλου παρέπεμπαν, όχι μόνο στο έργο του Πτολεμαίου, αλλά και στην αυθεντία ενός Έλληνα φιλοσόφου, του Αριστοτέλη. Αλλά και οι αντίπαλοί τους, οι οπαδοί του ηλιοκεντρικού μοντέλου, παρέπεμπαν κι αυτοί στους υπαινιγμούς Ελλήνων Φιλοσόφων επίσης, όπως του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα. Αλλά και στις σαφέστερες ηλιοκεντρικές θεωρίες ενός άλλου Έλληνα, του Αρίσταρχου του Σάμιου.

Ένα από το πιο γνωστά τέκνα του Αναγεννησιακού Πνεύματος, ο Μακιαβέλλι, γράφει το κορυφαίο έργο του, τον Ηγεμόνα, με σαφέστατες επιρροές από την «Κύρου Παιδεία», το πιο φιλοσοφικό έργο του Ξενοφώντα.

Ένας από τους πιο πρώιμους διαφωτιστές, ο Βρετανός Τόμας Μορ, συγγράφει την «Ουτοπία» του, εμπνευσμένος από την Πλατωνική Πολιτεία. Ο Νεύτωνας κάνει ευθείες αναφορές στις «κωνικές τομές» του Αρχιμήδη, ο Άνταμ Σμιθ διανθίζει το έργο του με αναφορές στα Ηθικά και στους Βίους Παράλληλους του Πλούταρχου, ενώ ο  Κάρολος Μάρξ ξεκινάει το σημαντικότερο συγγραφικό έργο του, το «Κεφάλαιο», με εκτενέστατη πραγματεία πάνω στον Αριστοτέλη.

Οι ευρωπαίοι στοχαστές λύνουν τις διαφορές τους ξανά και ξανά, ως διαμάχες ανάμεσα στον Πλάτωνα και τους Προσωκρατικούς ή τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.

Κι όπως παρατήρησαν ο Άλφερντ Θάγιερ Μάχαν και, αργότερα, ο Ραϋμον Πουανκαρέ, η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία προσλαμβάνεται ξανά και ξανά ως η επανέκδοση του Θουκυδίδειου «Πελοποννησιακού Πολέμου»: ως υπέρτατη σύγκρουση ανάμεσα στην ηγέτιδα των θαλασσών και την ηγέτιδα των ηπειρωτικών δυνάμεων.

Κι αυτό είναι ίσως, το πιο συναρπαστικό: Οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι κατανοούν τις σύγχρονες διαμάχες τους, μέσα στα βασικά θεμελιώδη πρότυπα που τους άφησε κληρονομιά ο Αρχαιοελληνικός κόσμος.

Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι για την Ευρώπη, Πύλη αυτογνωσίας, Πύλη για την κατανόηση της ίδιας της ταυτότητάς της.

Αλλά όχι μόνο γι’ αυτό…

Είναι, ακόμα για τη σημερινή Ευρώπη, Πύλη, στον υπόλοιπο κόσμο:

Κι εδώ ξεφεύγουμε από το Πολιτιστικό επιχείρημα, που εδράζεται στο παρελθόν και στρεφόμαστε στο γεωπολιτικό επιχείρημα, που πατάει στο σήμερα και ατενίζει το αύριο…

Από το νοτιανατολικό άκρο της η Ευρώπη συνδέεται με μια πολύ σημαντική περιοχή του κόσμου: Τη Μέση Ανατολή!

Ο μόνος χώρος για να επεκτείνει, στην άμεση γειτονιά της, την επιρροή της έξω από τα φυσικά της όρια, εκτείνεται νότια της Μεσογείου: στη Βόρειο Αφρική. Και νοτιανατολικά: στη Μέση Ανατολή.

Γι’ αυτό και η Μεσογειακή Συνεργασία, μια ιδέα Γαλλικής κοπής, είναι ίσως, ό,τι πιο σημαντικό - και φιλόδοξο ταυτόχρονα - έχει αναδείξει η σημερινή Ευρωπαϊκή γεωπολιτική σκέψη. Αν και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσον οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα κατανοήσει τη σημασία της…

Στη Μέση Ανατολή βρίσκονται οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι – κυρίως ενεργειακοί – που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη. Εκεί βρίσκεται ριζωμένη η παράδοση της Ευρωπαϊκής επιρροής. Εκεί υπάρχουν οι μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις που άλλες πρέπει η Ευρώπη να τις ελέγξει, άλλες να τις εξουδετερώσει κι άλλες να τις αξιοποιήσει.

Δεν θα μπορέσει ποτέ η Ευρώπη να γίνει παγκόσμια δύναμη, αν δεν προβάλει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή! Και εδώ «προπύργιο» της Ευρώπης στέκεται πάντα η Ελλάδα. Ή, ακόμα καλύτερα, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Που μαζί αποτελούν την Πύλη της Ευρώπης, στο κύριο πεδίο διεθνούς επιρροής της.

Όταν ο Θουκυδίδης έγραφε για το «μέγα της θαλάσσης κράτος» αναφερόταν κυρίως στην συγκριτική ισχύ του Αθηναϊκού στόλου, από την Κύπρο και το Αιγαίο μέχρι τη Σικελία.

Σήμερα, όταν μιλάμε για τη στρατηγική σημασία της Μέσης Ανατολής αναφερόμαστε σε τρία πράγματα:

-- Στην σημασία που έχουν για την Ευρώπη οι ενεργειακές πηγές που βρίσκονται εκεί και που έρχονται από κει.

-- Στη σημασία που έχουν για την Ευρώπη, πλέον, οι ενεργειακές πηγές που ανακαλύπτονται ή μπορούν να ανακαλυφθούν στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου. Και που αν επαληθευθούν οι πολύ ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις πρώτες έρευνες, μπορούν να δώσουν, για πρώτη φορά, υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτάρκειας στην Ευρώπη από δικές της πηγές.

-- Αναφερόμαστε, ακόμα, στις μεγάλες ευκαιρίες διακίνησης εμπορευμάτων και επενδυτικών κεφαλαίων προς και από την Ευρώπη προς όλες αυτές τις περιοχές.        Δηλαδή, αναφερόμαστε στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη ως διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, επενδύσεων αλλά και επικοινωνιών προς ολόκληρη τη Νότια και Κεντρική  Ασία, που τώρα σφύζει από αναπτυξιακή ορμή.

-- Αναφερόμαστε, τέλος, στις μεγάλες απειλές για την Ευρώπη από τον ίδιο χώρο. Απειλές τοπικών συρράξεων που βρίσκονται δίπλα της και θα την επηρεάσουν. Απειλές μεταναστευτικών ρευμάτων που μπορούν να συρρεύσουν προς την Ευρώπη απ’ αυτές τις περιοχές. Απειλές καθεστωτικής αποσταθεροποίησης και πάσης φύσεως εσωτερικών και διακρατικών συγκρούσεων.

Όλες αυτά η Ευρώπη έχει συμφέρον να τα προλάβει. Κι απ’ αυτά έχει προτεραιότητα να προφυλαχθεί.

Κι εδώ σημαντικό προπύργιο είναι η Ελλάδα. Ακόμα καλύτερα η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο. Που είναι η φυσική γέφυρα Ευρώπης-Μέσης Ανατολής.

Γιατί προσέξτε: η ισχύς, δεν δοκιμάζεται μόνο και δεν αποδεικνύεται μόνο σε πολεμικές συγκρούσεις. Δεν μετριέται μόνο με στρατιωτικές νίκες. Μετριέται και από την επιρροή που εκπέμπει εκτός των συνόρων, από την ευημερία που παράγει εντός κι εκτός συνόρων, και από την οικονομική συνεργασία που θεμελιώνει σε στέρεες βάσεις με άλλους λαούς.

Απ’ αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι Πύλη της Ευρώπης σε περιοχές κρίσιμης σημασίας και προπύργιο για την ασφάλεια της Ευρώπης από πιθανούς κινδύνους της ευρύτερης περιοχής.

Ας δούμε, λίγο παραπάνω, αυτή την έννοια του «προπύργιου».

Η Αραβική άνοιξη, όπως ξέρετε, αποσταθεροποίησε τα περισσότερα καθεστώτα του μουσουλμανικού κόσμου.

Στην αρχή δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι θα έφερνε περισσότερη δημοκρατία στους λαούς αυτούς. Στη συνέχεια, όμως, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι σε μια σειρά από τοπικές κοινωνίες ανεβαίνει και η επιρροή του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Το οποίο δεν είναι πάντοτε συμβατό με τις δυτικές αξίες της Δημοκρατίας και της προσωπικής Ελευθερίας.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η καθεστωτική αποσταθεροποίηση προκάλεσε την ανησυχία σε πρώτη φάση, την οικονομική κρίση σε επόμενη και ακόμα τη φυγή κάποιων τοπικών πληθυσμών. Που, όπως είναι φυσικό, αναζητούν καταφύγιο σε πιο ήρεμες κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελλάδα είναι η φυσική δίοδός τους προς την Ευρώπη. Κι αν αυτό το ρεύμα φυγής συνεχιστεί και μεγαλώσει, αν η Ελλάδα δεν θωρακιστεί απέναντί του, με τη βοήθεια όλων των εταίρων της, κινδυνεύει η ίδια να αποσταθεροποιηθεί. Και - το λέω ωμά – από «προπύργιο» της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή να μετατραπεί σε «Κερκόπορτα» - σε «Αχίλλειο πτέρνα» της Ευρώπης από την πλευρά της Μέσης Ανατολής. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η ίδια η Ευρώπη δεν πρέπει να το επιτρέψει…

 

Πολύ περισσότερο που η Αραβική άνοιξη συνέπεσε με μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης μέσα στην Ελλάδα. Κρίσης της οικονομίας μας στην οποία συνέτειναν ασφαλώς οι αναπηρίες του ίδιου του οικονομικού μοντέλου που είχε υιοθετηθεί εδώ τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά η κρίση οξύνθηκε και επιδεινώθηκε απότομα, από μια πολιτική που επέβαλε μονόπλευρη λιτότητα σε συνθήκες ύφεσης. Με αποτέλεσμα, αντί να μειωθούν τα ελλείμματα και να ελεγχθεί το χρέος, να επιδεινωθεί η ύφεση, να παραμείνουν υψηλά τα ελλείμματα και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο το χρέος.

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, βρέθηκε πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Και υπήρξαν κάποιες φωνές στην Ευρώπη που εισηγήθηκαν την εγκατάλειψή της, ουσιαστικά την εξώθησή της να εγκαταλείψει το ευρώ…

Τώρα καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Με την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και «κλείδωσε» την παραμονή της στο ευρώ.

Αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά.

Και οι κίνδυνοι δεν εξουδετερώθηκαν πλήρως…

Κερδίσαμε, όμως, πολύτιμο χρόνο.

Τώρα πρέπει να αλλάξουμε τις αντιλήψεις που υπάρχουν – και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Ευρώπη κυριάρχησαν το τελευταίο διάστημα μια σειρά από πολύ αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα. Ότι οι Έλληνες είναι τάχα «διεφθαρμένοι». Ότι οι Έλληνες είναι δήθεν «τεμπέληδες». Ότι οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτε για να βγουν από την κρίση και περιμένουν να τους ξελασπώσουν οι εταίροι τους…

Δυστυχώς, ευθύνη τεράστια έχουν και Έλληνες πολιτικοί που πρώτοι βάφτισαν τη χώρα μας «πρωταθλητή της διαφθοράς»! Και τα διακήρυξαν παντού. Με αποτέλεσμα, στη συνέχεια, να τα επαναλαμβάνουν πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ με εντελώς απαξιωτικό τρόπο για την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι, αγαπητοί φίλοι, ότι οι Έλληνες την τελευταία διετία είδαν να μειώνεται το βιοτικό τους επίπεδο κατά 34% μέσα σε δυόμιση χρόνια!

Το μισό απ’ αυτό από μείωση των ονομαστικών τους εισοδημάτων. Και το υπόλοιπο από την αύξηση των φόρων και του πληθωρισμού!

Ποτέ σε καιρό Ειρήνης δεν έζησε λαός τέτοια καταβαράθρωση του βιοτικού του επιπέδου.

Και ποτέ δημοκρατική κοινωνία δεν άντεξε τέτοια εξαθλίωση.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των θυσιών που έγιναν δεν έπιασε τόπο, γιατί πρώτον δεν χτυπήθηκε η κρατική σπατάλη – η πηγή της κακοδαιμονίας – και δεύτερον, διότι η πρωτοφανής ύφεση που προκλήθηκε, διαιώνισε τα υψηλά ελλείμματα (παρά τις περικοπές) και διόγκωσε το χρέος.

Σήμερα, η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε ένα Σισύφειο μαρτύριο.

Σήμερα, πια τα στερεότυπα για την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλάζουν: Όλο και περισσότεροι θεωρούν την Ελλάδα όχι τόσο ως «υπαίτιο» της πανευρωπαϊκής κρίσης, αλλά ως τραγικό παράδειγμα μιας αδιέξοδης πολιτικής.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, υπογράφουν κατά χιλιάδες στις ιστοσελίδες του Κυβερνοχώρου να τους δοθεί συμβολικά Ελληνική υπηκοότητα και φωνάζουν στους δρόμους «Είμαστε όλοι Έλληνες»!

Η τραγωδία της Ελλάδας γίνεται σήμερα η αφορμή να αλλάξει η Ευρώπη πολιτική για τη διέξοδο από την κρίση.

Μια κρίση που δεν είναι μόνο Ελληνική πια – είναι πανευρωπαϊκή! Διότι η ύφεση αγγίζει πλέον ολόκληρη την Ευρωζώνη…

Τα ελλείμματα πρέπει να εκμηδενιστούν. Σε αυτό όλοι συμφωνούμε.

Το χρέος πρέπει να ελεγχθεί και να περιοριστεί δραστικά. Και σε αυτό όλοι συμφωνούμε.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που διασφαλίζουν ανταγωνιστικότητα πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο. Και σε αυτό δεν υπάρχει διαφωνία.

Οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει κι αυτά να γίνουν. Τα φωνάζαμε χρόνια…

Σε τίποτε απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει διαφωνία…

Εκείνο που λείπει, όμως, εκείνο που δεν υπάρχει και η απουσία του ακυρώνει τα αποτελέσματα όλων των άλλων, είναι μέτρα Ανάκαμψης και Ανάπτυξης.

Αυτός ο συνδυασμός μέτρων λιτότητας με ταυτόχρονα μέτρα Ανάκαμψης είναι εκείνο που αναδεικνύει η Ελληνική περίπτωση, αυτό που ζητάει η Ελλάδα, αυτό που σήμερα όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν.

Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται σήμερα, ότι η σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας, μπορεί να αγγίξει αύριο και τους ίδιους. Και καταλαβαίνουν σταδιακά, ότι για να αποφύγουν τέτοια δοκιμασία, πρέπει να αλλάξουν το μείγμα πολιτικής, να προσθέσουν σε όλα τα άλλα, άμεσα μέτρα Ανάκαμψης.

Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει και η κάθαρση της ελληνικής τραγωδίας.

Σήμερα, η σύγχρονη Ελλάδα φέρνει στην επικαιρότητα όλης της Ευρώπης και μιαν άλλη πανάρχαια, αλλά ξεχασμένη, ελληνική αξία: την Ισορροπία.

Δεν θέλουμε να αποφύγουμε κανένα από τους στόχους του Προγράμματος. Δεν θέλουμε ούτε να μεταθέσουμε χρονικά την επίτευξή τους. Θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους εξισορροπώντας τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις με την Ανάκαμψη.

Αυτή τη εξισορρόπηση των επώδυνων μέτρων με άμεση Ανάκαμψη είναι η λύση που ζητά η Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Είναι η λύση που αναζητά και η υπόλοιπη Ευρώπη για να μην μπει σε τέτοια κρίση.

Από τα Πυθαγόρεια μαθηματικά, μέχρι τους προσωκρατικούς, μέχρι τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, είτε το έλεγαν «αρμονία» είτε το έλεγαν «μέτρον», είτε «μεσότητα», το Ελληνικό Πνεύμα ανέδειξε την Ισορροπία ως αρετή.

Δεν απέφυγαν τις ακρότητες και τις υπερβολές οι αρχαίοι Έλληνες. Αλλά θαύμαζαν το μέτρο, την ισορροπία της αρμονίας ως «ιδανικό». Ως κάτι στο οποίο πρέπει να κατατείνουν, ακόμα κι αν δεν μπορούν πάντα να το φθάσουν.

Και δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό, ότι οι τρείς προπάτορες της Ευρωπαϊκής πολιτειακής αντίληψης, ο Λακεδαιμόνιος Λυκούργος, ο Αθηναίος Σόλων και ο Ρωμαίος-Σαβίνος Νουμάς, και οι τρείς τους θεμελίωσαν την ισχύ των πόλεών τους στην εξισορρόπηση των αντιθέτων και στην αρμονία ανάμεσα στους πολίτες τους.

Είναι η ίδια κεντρική ιδέα που διαπερνά τα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα με τη διάκριση των εξουσιών και την αμοιβαία εξισορρόπηση μεταξύ τους.

Αυτή η αρετή της εξισορρόπησης, γίνεται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη στην Ευρώπη, με αφορμή τη σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας. Και με αντικείμενο πια, όχι τη θεσμική οργάνωση των πολιτευμάτων, ούτε την ειρηνική συμβίωση των λαών, αλλά το ξεπέρασμα των μεγάλων δομικών κρίσεων στις οικονομίες της ελεύθερης αγοράς.

Ώστε οι επώδυνες αλλαγές να συνοδεύονται, να συνδυάζονται και να εξισορροπούνται από πολιτικές Ανάκαμψης.

Αυτό είναι το δίδαγμα από τη σημερινή Ελληνική κρίση, που γίνεται σταδιακά αίτημα ολόκληρης της Ευρώπης.

Φίλες και φίλοι,

Θα κλείσω με τέσσερις προτάσεις που συνοψίζουν όλα όσα ανέφερα σήμερα.

* Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αναδείξει κοινή ταυτότητα. Οικονομική ενοποίηση δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς πολιτική ενότητα – αυτό το ξέρουμε όλοι πλέον. Αλλά και πολιτική ενοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αλληλεγγύη που δημιουργεί η αίσθηση κοινής ταυτότητας.

* Δεύτερον, κοινή ταυτότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινές αξίες, κοινές πολιτιστικές καταβολές. Και στο σημείο αυτό το Ελληνικό πνεύμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Αλλά και θεμέλιο για την Πολιτική Ένωση της Ευρώπης. Γι’ αυτό κι είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο – είναι αδύνατο θα έλεγα – να φανταστεί κανείς Πολιτική Ένωση της Ευρώπης με την Ελλάδα απ’ έξω! Γι’ αυτό και όσοι σκέφτηκαν προς στιγμήν να διώξουν την Ελλάδα, μάλλον να διαλύσουν την Ευρώπη είχαν στο μυαλό τους.

* Τρίτον, η Ελλάδα – η σημερινή Ελλάδα – είναι και «προπύργιο» της Ευρώπης στους σπουδαιότερους χώρους επέκτασης της επιρροής της. Ένα προπύργιο που κινδυνεύει από σύγχρονες αναστατώσεις στην περιφέρεια της Ευρώπης – κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η σημερινή κρίση της Ελλάδας, η Ευρώπη είχε κάθε συμφέρον – για γεωπολιτικούς λόγους – να θωρακίσει την Ελλάδα. Προς στιγμήν συνέβη το αντίθετο: η Ελλάδα αφέθηκε να αποσταθεροποιηθεί τη στιγμή που αποσταθεροποιούνταν όλος ο περίγυρός της.

* Τέταρτον, η Ελληνική κρίση, μεταδίδεται πια και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό το γεγονός αλλάζει τα στερεότυπα που πρόσφατα κυριάρχησαν για την Ελλάδα. Η Ευρώπη αρχίζει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα, όχι ως τον «αποδιοπομπαίο τράγο» της, αλλά ως το δραματικό σύμβολο μιας πολιτικής που πρέπει να αλλάξει. Και η αλλαγή αυτή δεν πρέπει να γίνει με την ήττα κάποιων αλλά με τη σύγκλιση όλων. Με την αποδοχή όλων των στόχων σταθεροποίησης σε συνδυασμό όμως – και με την εξισορρόπηση – άμεσων μέτρων Ανάκαμψης.

Όπως είδατε, το τελευταίο ημίωρο ταξιδέψαμε μαζί μια διαδρομή που ξετυλίχθηκε από τους αρχαίους χρόνους ως σήμερα. Από τις πνευματικές αξίες ως την Πολιτική και την Οικονομία. Πάτησε γερά στο χθες, αλλά σήκωσε το βλέμμα και κοίταξε μακριά στις προκλήσεις του αύριο.

Αλήθεια ποιος ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής αυτού του «αφηγήματος»;

Η Ελλάδα;

Η Ευρώπη;

Μη κουράζεστε.

Και οι δύο!

Αυτό που ήθελα να σας πω, τόση ώρα, είναι ότι αυτά τα δύο είναι πια αξεχώριστα.

Όπως ήταν και στο μυαλό των αρχαίων Ελλήνων, όταν διασκέδαζαν με το μύθο του σκανδαλιάρη Δία που ερωτεύθηκε την πανέμορφη Ευρώπη με τα μεγάλα μάτια.

Γιατί αυτό ετυμολογικά σημαίνει «Ευρώπη»: Αυτή που έχει μεγάλα μάτια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/02/2012 01:33:28

  "Η Κλασική Ελληνική Φιλοσοφία, αλλά και η Αλεξανδρινή Κοινή γλώσσα που υπήρξε η lingua franca – η διεθνής γλώσσα – την εποχή διάδοσης του Χριστιανισμού, αποτελούν τους δύο από τους τρείς πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ο τρίτος είναι, ασφαλώς, το Ρωμαϊκό Πνεύμα των νόμων και της κρατικής διοίκησης". Τεράστιο λάθος και λυπούμαι βαθύτατα: Ο δεύτερος πυλώνας της Ευρώπης ως πολιτισμική οντότητα είναι ο Χριστιανισμός. Η αλεξανδρινή Κοινή ήταν το όχημα για τον ανατολικό Μεσογειακό κόσμο. Λυπούμαι βαθύτατα που ένας Ελληνας Ορθόδοξος πολιτικός αρνείται να μνημονεύσει τον Χριστιανισμό ως πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ε, τι να περιμένουμε τότε από τους ΓΑΠ και τους Τσίπρες; Αυτά βλέπω και καταλαβαίνω ότι ως έθνος δεν έχουμε μετάνοια, δεν θέλουμε τον Χριστιανισμό, τον φοβόμαστε. Και η κρίση θα συνεχιστεί και θα μας καταπιεί ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΑΣ...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΒΙΣ 24/02/2012 07:24:19

   Συμφωνῶ ἀπόλυτα,μπράβο!!!

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΒΙΣ 24/02/2012 07:58:38

   Η Ευρώπη ξαφνικά ξεπήδησε από το "Χρυσούν Αιώνα" του Περικλέους στην Αναγέννηση και το Διαφωτισμό.
   Η συμμετοχή του Βυζαντινού Ελληνισμού ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ!!!

   • Αχινός avatar
    Αχινός @ ΣΟΝ ΠΕΝ 25/02/2012 21:09:23

    Αναζητείται από ποιόν;

    Γιατί η συμμετοχή του Βυζαντινού Ελληνισμού ούτε αναζητείται, ούτε αμφισβητείται καθόλου από τους ιστορικούς ―με την εξαίρεση κάτι ξεπερασμένων προ αιώνων, τύπου Γίββωνα.

    Διάβασε τις περιγραφές των ΙΔΙΩΝ των δυτικών για την Κωνσταντινούπολη, όταν πήγαν να κάνουν πλιάτσικο εκεί, κατά το 1204, και πως τους έφυγε το κλαπέτο από τον πλούτο και την μεγαλοπρέπεια της πόλης. Σαν να έρχεται ο βλάχος στην πρωτεύουσα, περιέγραφε την Κωνσταντινούπολη ο Βιλαρδουίνος για παράδειγμα. Γιατί οι «ευρωπαίοι» ζούσαν τότε, που μόλις έβγαιναν από το Μεσαίωνα ακόμη, σε κάτι λασποκαλύβες, και κάτι ψωρο-χωριά και άθλιες πόλεις.

    Να δες εδώ:

    Οι σταυροφόροι δεν μπορούσαν καθόλου να σκεφτούν πως μπορεί να υπάρχει σε όλον τον κόσμο μια τόσο πλούσια πόλη, όταν είδαν τα ψηλά εκείνα τείχη και τους πλούσιους πύργους, τα πλούσια παλάτια και τις ψηλές εκκλησίες της, που ήταν τόσες πολλές ώστε κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι τις είδε όλες. Και μάθετε πως δεν υπήρξε κανείς από μας τόσο σκληρός, ώστε να μην αισθανθεί να ανατριχιάζει το δέρμα του… -- G. De Villehardouin, Χρονικό της Δ΄Σταυροφορίας

    Ακόμα και το να τρώνε με πιρούνι, στη Δύση, οι Βυζαντινοί τους το έμαθαν:

    A Byzantine princess (σημ: Μαρία Αργυρίου) introduced the table fork to Europe in the eleventh century. The story varies slightly depending on the source, but the essence is that a nobleman, probably Domenico Selvo (or Silvio), heir to the Doge of Venice, married a princess from Byzantium. This Byzantine princess brought a case of two- tined table forks to Venice as part of her luggage. Forks seem to have been novelties in Byzantium, but not unknown. Many examples can be found in Byzantine art, according to Boger and Henisch.

    The princess outraged the populace and the clergy by refusing to eat with her hands:

    "Instead of eating with her fingers like other people, the princess cuts up her food into small pieces and eats them by means of little golden forks with two prongs."[Giblin]
    "God in his wisdom has provided man with natural forks - his fingers. Therefore it is an insult to Him to substitute artificial metallic forks for them when eating."[Giblin]

    Το τι πράγματα έκανε το Βυζάντιο σε θεσμούς, νόμους, ιατρική, ποίηση, μουσική, φιλοσοφία, τέχνη, κλπ, μόνο η κομπλεξάρα μας κατωτερότητας μας απέτρεψε να το εξετάσουμε.

    Κολλάνε μερικοί και σε κάτι αηδίες, ότι δηλαδή το Βυζάντιο ήταν λέει θεοκρατικό. Ακούνε ότι είχε Πατριάρχη, ας πούμε, και φαντάζονται κάτι σαν Σαουδική Αραβία ένα πράγμα στην θεοκρατία.

    Καταρχήν, η Δύση ρε μπαγλαμάδες πριν το 1453 και την Αναγέννηση, τι ήτανε;

    Η Ιερά Εξέταση ξέρετε πότε μας τελείωσε; Στις 15 Ιουλίου 1834. Ως το 1834 (!!!!!!!!!) η Ιερά Εξέταση, και μερικοί λένε για το θεοκρατικό Βυζάντιο. Το οποίο, τόσο όπως στην Δύση θεοκρατικό δεν ήτανε. Μέχρι στριπτιτζάδικα είχε (και μια κοτζάμ αυτοκράτειρα, η Θεοδώρα, έκανε και εμφανίσεις σε αυτά στα νιάτα της).

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΒΙΣ 24/02/2012 08:18:27

   Μην μεμψιμοιρείς, τον είπε τον χριστιανισμό. Προφανώς η διάδοσή του με την ελληνιστική κοινή έγινε στην Ευρώπη

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ ΒΙΣ 24/02/2012 11:36:44

   Από πότε η δια της βίας επιβολή μιας θρησκείας πριν από 1.500 χρόνια και η γενοκτονία ενός έθνους για να την αποδεχτεί, αποτελεί εξ ίσου σημαντικό παράγοντα διάδοσης αρχών και αξιών ενός πολιτισμού που οι ρίζες του βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν από τη χριστιανική θρησκεία και που τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του - αυτά που έθεσαν τη βάση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού - συντελέστηκαν πολύ πριν τη συγκεκριμένη θρησκεία; Μήπως ξεχάσαμε ότι η πιο μαύρη περίοδος για το ευρωπαϊκό πνεύμα ήταν ο Μεσαίωνας με την καθολική κυριαρχία της χριστιανοκρατίας; Και εν πάση περιπτώσει, σε μια χώρα που βαρεθήκαμε να ακούμε για τον χριστιανισμό και που ο προσηλυτισμός υπέρ αυτού ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ας παραχωρήσουμε σε έναν πολιτικό ηγέτη το δικαίωμα να ψελλίσει μια φράση που δεν περιέχει μέσα τη λέξη "χριστιανισμός".

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Ηλίας 24/02/2012 11:56:31

    Μιλάς για τις προσωπικές σου απόψεις ή για απόψεις των ανθρώπων που δημιούργησαν τις Τρομοκρατίες, τα Άουσβιτς και τα Γκουλάγκ σαν να είναι δόγματα, θέσφατα, άνωθεν αποκαλυφθείσες αλήθειες. Είναι δικές σου αποψεις, μη αποδεδειγμένες. Επίτρεψέ μας, σε εμάς τους Χριστιανούς, να έχουμε τις δικές μας.
    Η Ευρώπη θα πεθάνει επειδή έχει διαστρέψει και στη συνέχεια απορρίψει τον Χριστιανισμό. Άποψή μου (και πολλών άλλων). Δεν ζητώ να την επιβάλω σε κανέναν. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούμε από την ιστορία ή θα διαψευσθούμε.
    Ζητώ όμως από τον αρχηγό ενός συντηρητικού ευρωπαϊκού κόμματος να αναγνωρίσει ότι ο Χριστιανισμός έδωσε πολλά στην Ευρώπη. Αν δεν το κάνει, είναι ανάξιος του τίτλου του. Γνώμη μου, επίσης.
    Να συμπληρώσω ότι ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναγωρίζει δημοσία τη σπουδαιότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας εν προκειμένω για την Ελλάδα.

    • Ηλίας avatar
     Ηλίας @ ΒΙΣ 24/02/2012 14:39:59

     Προσωπική μου άποψη ότι ο ελληνικός πολιτισμός υπήρχε τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν την εμφάνιση του χριστιανισμού; Προσωπική μου άποψη η δια της βίας επιβολή του; Δεν με εκπλήσσει που τα χαρακτηρίζεις "προσωπική άποψη". Αυτή είναι η πάγια βρόμικη στάση του χριστιανισμού. Ό,τι είναι αντίθετο είναι ανιστόρητο, προσωπική άποψη, αίρεση. Ό,τι είναι σύμφωνο είναι θέσφατο. Αυτός είναι ο χριστιανισμός, με τον Μεσαίωνα το σπουδαιότερο επίτευγμά του. Και μόνο που είχες το θράσος σε μια εμπνευσμένη ομιλία κάποιου πολιτικού ηγέτη να παρέμβεις επειδή ΤΟΛΜΗΣΕ να μη μνημονεύσει τη θρησκεία που έχει ως οδηγητή της την ιστορία του εβραϊκού λαού, αποκαλύπτεις την ποιότητα των απόψεών σου και την κενότητα των αρχών του δόγματος που μετά φανατισμού υποστηρίζεις.

     • tasos1 avatar
      tasos1 @ Ηλίας 26/02/2012 11:13:35

      Ηλία, δίκιο έχεις! Εμπνευσμένη, όπως σημείωσες, ομιλία και από κάποια κολλήματα δεν της δόθηκε εδώ η προσοχή, η οποία θα έπρεπε να της δοθεί... Ούτε η Αρχαιότητα μπορεί να αναιρέσει το Βυζάντιο ούτε το αντίστροφο. Είναι σίγουρο πάντως πως το Βυζάντιο έφερε την αναγέννηση στη Δύση, μέσω της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, την οποία κατείχαν στο έπακρο εμπνευσμένοι κήρυκες του Χριστιανισμού.
      Ας μη τα μπλέκουμε... Ας κρατήσουμε δυνατά το Ελληνικό πνεύμα μέσα μας και ας επιχειρήσουμε να ανορθώσουμε το λαό μας, μέσα από την κοινή μας ελληνική κληρονομιά... Έστω κι αν κάποια στοιχεία αυτής της κληρονομιάς τα δεχόμαστε η όχι... Αυτή η κληρονομιά είναι τεράστια και δε χάλασε ο κόσμος αν κάποιος από μας δε θέλει ή δε συμφωνεί σε κάτι.
      Δε χανόμαστε...

    • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
     ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΒΙΣ 24/02/2012 16:37:27

     Είσαι προφήτης; Ο Χριστιανισμός όπως διασώζεται από την Ορθοδοξία θα ζήσει όπως έζησε και στα σκληρά χρόνια της οθωμανικής σκλαβιάς. Αν είμαστε συνδεδεμένοι με την Ευρώπη της οποίας αποτελούμε κοιτίδα θα είναι πάντοτε και ο Χριστιανισμός συνδεδεμένος με την Ευρώπη. Η δυτική Ευρώπη έχει προπολλού αποσυνδεθεί από τον δικό της προτεσταντικό και ρωμαιοκαθολικό χριστιανισμό επί της ουσίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πέθανε ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη.

  • E C avatar
   E C @ ΒΙΣ 24/03/2012 22:52:22

   Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν εννοούσε αυτό ο Σαμαράς. Ο Ελληνισμός υπήρξε το όχημα του Χριστιανισμού αλλά ιστορικά, όπως εξάλλου έχει συμβεί και με άλλες θρησκείες, υποτίμησε αρχικά την αρχαία ελληνική σκέψη και τον πολιτισμό. Εάν θέλετε να θεωρήσετε τον Χριστιανισμό ως τέταρτο πυλώνα, έχει καλώς

 2. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 24/02/2012 01:49:57

  Παιδεία, ανοιχτό και κοφτερό μυαλό, ευθύς λόγος, αρχές και συναίσθημα. Χαρακτηριστικά για τα οποία ξεχωρίζει. Λόγοι για τους οποίους ,εγώ τον ξεχώρισα. Εμπνευσμένη ομιλία επιπέδου. Μπράβο Αντώνη!

 3. Wolf avatar
  Wolf 24/02/2012 02:00:53

  Respect!!!

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Wolf 25/02/2012 01:25:29

   Όπου η δικαιολογημένη έπαρση του Έλληνα αναγνώστη προκαλεί την εύλογη, για στόμα Νεοέλληνα, διατύπωση σεβασμού στον λογογράφο: "respect" !!!

   ... the rest is silence !

 4. Iakovos avatar
  Iakovos 24/02/2012 02:05:49

  Πρόεδρε, σε ευχαριστώ που δεν παύεις να μου δίνεις λόγους να σε στηρίζω.

 5. Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς avatar
  Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς 24/02/2012 02:30:37

  Ὄντως πρόκειται γιὰ πολὺ πολὺ καλὴ ὁμιλία, ἀριστοτεχνικὰ δομημένη.

 6. Δημ avatar
  Δημ 24/02/2012 03:06:45

  Ο προεδρος εκανε ενα σημαντικοτατο λαθος. Οταν μιλαμε για "αναγεννηση" αναφερομαστε στην αναγεννηση του αρχαιου (ελληνικου και ρωμαικου) πνευματος γι αυτο και αναγεννηση και οχι κατι αλλο. Και αυτη συνεβη λογω τον εργων που φυγαδευονταν απο το Βυζαντιο που ειχε αλωθει απο τους Οθωμανους, τα κειμενα που αγοραζονταν απο ευρωπαιους (πχ Μποντλευ) κλπ.
  Κατα τα αλλα μια χαρα.

 7. Γιάννης avatar
  Γιάννης 24/02/2012 07:21:17

  Άσε πρόεδρε από λόγια χορτάσαμε από έργα πάσχουμε...

 8. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 24/02/2012 07:36:33

  Γενικά,μιά πολύ ὃμορφη,κατατοπιστική καί ἐμψυχωτική ὁμιλία.Εἰδικότερα,κάποια σημεία της χρήζουν περισσοτέρων διευκρινήσεων,ὃπως αὐτό πού ἐπεσήμανε ὁ ΒΙΣ πιό πάνω,καί ὃπως αὐτό πού παρατήρησα ἐγώ στήν ἀρχή τῆς ὁμιλίας πού λέει ὃτι ἡ Εὐρώπη εἶναι κάτι παραπάνω ἀπό ἓνας γεωγραφικός ὂρος,γιατί ὑποδηλώνει κοινή ἰστορία καί κοινή ταυτότητα.Δέν νομίζω ὃτι ὁλόκληρη ἡ Εὐρώπη συνδέεται μέ κοινή ἰστορία καί κοινή ταυτότητα,κάποιες κοινές καταβολές,ἲσως,ὂχι ὃμως καί κοινή ἰστορία!

 9. Dexi Extrem avatar
  Dexi Extrem 24/02/2012 08:53:17

  Η Ελληνική Δεξιά είχε, έχει και θα έχει αξιόλογα στελέχη, μεγάλους ηγέτες, πραγματικούς επιστήμονες συμβούλους, πιστούς οπαδούς. Η Ελληνική Δεξιά δεν μοιάζει με καμία στον κόσμο. Έχει εκείνο το χαρακτηριστικό της πνευματικής ανωτερώτητας που είναι αρκετό για να υπερισχύσει σε κάθε υλικό όπλο του αντιπάλου. Η Ελληνική Δεξιά θυμίζει, διδάσκει, αναπτερώνει το - πεσμένο, είναι αλήθεια - ηθικό. Η Ελληνική Δεξιά δεν σβήνει , ίσως κατά καιρούς να φθείρεται, δεν αλλοιώνεται στην ουσία της γιατί έρχεται από πολύ μακριά και προορίζεται να μας πάει ακόμη πιό πέρα ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε τις εσφαλμένες αντιλήψεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στην προσπάθεια αυτή μπροστάρης θα είναι ξανά η Ελληνική Δεξιά, περήφανη, αταλάντευτη, άφοβη.

  • Dexi Extrem avatar
   Dexi Extrem @ Dexi Extrem 24/02/2012 12:37:50

   Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ωραίο όνομα για αντικατάσταση του παλιού : Ελληνική Δεξιά.
   Για να σφίξουν τα κρέατα.

 10. Ραβινος avatar
  Ραβινος 24/02/2012 09:28:11

  ''....να μνημονεύσει τον Χριστιανισμό ως πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού''Ωρες ειναι τωρα να ανοιξουμε συζητηση για τον καθε ειδους -ισμο και τα ποταμια αιματος που εφερε ,τις ιερες εξετασεις ,τις σταυροφοριες και τον σκοταδισμο των παπαδων και παπων!Ευγε Αντωνη Σαμαρα με την παιδεια και την πολιτικη σε αγαστη συνεργασια !Κανεις την διαφορα απο ΓΑΠοσκυλα και Τσιμπρες και αποτελεις αξιο εκπροσωπο της αναγεννημενης Ελλαδας με αναπεπταμενη την γαλανολευκη απο ακρο σ'ακρο σ'ολη τηνΕυρωπη!

 11. Δικερως avatar
  Δικερως 24/02/2012 09:46:49

  Σεβασμιος ο Προεδρας.
  Να τον εχει ο Θεος καλα,να πολεμαει,με τα λογια και με τα χερια,για την Πατριδα μας.

 12. Aris Mathiopoulos avatar
  Aris Mathiopoulos 24/02/2012 09:52:52

  Νομίζω οτι στη Συγγρού θα πρέπει ήδη να ετοιμάζουν μετάφραση γιατί πολύ σύντομα θα χρειαστεί να επαναλάβει αυτή την ομιλία μπροστά σε ΟΛΟΥΣ τους ευρωπαίους ηγέτες.

 13. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/02/2012 10:02:52

  Xωρίς Χριστιανισμό δεν υπάρχει Ευρώπη, υπάρχει το Αουσβιτς, υπάρχουν τα Γκουλάγκ, υπάρχει η Τρομοκρατία και η Γκιλοτίνα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αποχριστιανοποίησης. Εμείς στην Ανατολή ούτε για σταυροφορίες, ούτε για ιερές εξετάσεις έχουμε να απολογηθούμε.
  Και χωρίς Ορθόδοξο Χριστιανισμό δεν υπάρχει Ελλάδα, υπάρχει η απόλυτη ατομοκρατία, υπάρχει αυτό που ζούμε και το χειρότερο που δεν το ζήσαμε ακόμα...
  Λυπούμαι και πάλι για την ομιλία του Σαμαρά, είναι ελλιπέστατη.

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ ΒΙΣ 24/02/2012 11:37:29

   Χωρίς χριστιανισμό δεν θα υπήρχε Μεσαίωνας. Ελπίζω να σε κάλυψα.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Ηλίας 24/02/2012 12:00:12

    1. Ο Μεσαίωνας δεν είναι μαύρη περίοδος ΠΛΕΟΝ για τους ιστορικούς, χριστιανούς και μη. Χρειάζεται να ανανεώσεις τη βιβλιοθήκη σου (έχει παραμείνει στο 1880...).
    2. Αν υπονοείς σκοτεινές πλευρές του Μεσαίωνα, θα σου πω ότι εμείς είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και διαφωνήσαμε με τον Ρωμαιοκαθολικισμό ΚΑΙ στην πολιτική εξουσία, τον παποκαισαρισμό.
    3. Το Άουσβιτς και το Γκουλάγκ ήταν συμβάντα του Μεσαίωνα; Η Τρομοκρατία επίσης;
    4. Το ξέρεις ότι κάνεις επίδειξη αγραμματοσύνης;

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΒΙΣ 24/02/2012 12:39:03

     Ἀφοῦ κάνει ἐπίδειξη ἀγραμματοσύνης (καὶ ὄντως κάνει) γιατί τσιμπᾶς;;;


     Ρὲ παιδιά, ὁ ἀντικληρικαλισμὸς δὲν εἶναι ζήτημα ἐπιχειρημάτων... Δυστυχῶς ἔχουμε δυὸ στρατόπεδα, κι αὐτὸ δὲν ἐπιλύεται μὲ κανένα ἐπιχείρημα. Οὐ μὲ πείσεις κἂν μὲ πείσεις.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/02/2012 14:20:01

      Για τους άλλους τα έγραψα, όχι για αυτόν...
      Δεν είναι αντικληρικαλιστής, είναι αντιχριστιανός. Μεταφέρεις ξένη κατηγορία σκέψης στα καθ' ημάς ανεπεξέργαστα. Αντικληρικαλιστής είμαι και εγώ με την έννοια ότι δεν θεωρώ ότι η Εκκλησία είναι ο κλήρος ή και ο επίσκοπος (βλέπε Ζηζιούλας και οι ταπεινοί Ελπιδοφόροι αντιγραφείς του). Θα σε απογοητεύσω, αλλά δεν είμαι υπήκοος Φαναρίου.

     • Ηλίας avatar
      Ηλίας @ ΒΙΣ 24/02/2012 14:49:03

      Συγχαρητήρια για τη διορατικότητά σου. Είμαι αντίθετος με κάθετι που παρακωλύει την πρόοδο του ανθρώπινου πνεύματος. Η θρησκεία γενικώς - συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκειών, για να μη κατηγορηθώ - είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ανθρώπινο πρόοδο και αυτό αποδεικνύεται ότι σε όλες τις περιόδους και σε όλα τα κράτη ακόμα και σήμερα (βλ. ισλάμ και δεν συμμαζεύεται) που η θρησκεία εμπλέκεται με την άσκηση κυρίαρχης πολιτικής εξουσίας, οδηγεί τους ανθρώπους στην οπισθοδρόμηση και στη φασίζουσα νοοτροπία (καλή ώρα). Όσο υποστηρίζετε τον χριστιανισμό τόσο θα σας αντιτάσσουμε ότι ουδεμία σχέση έχει με την ιστορική πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι συνέβαλε - τουλάχιστον όχι στον βαθμό που αποπειράσθε να μας πείσετε - στη διάδοση οποιουδήποτε πολιτισμού. ΕΙΤΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ η ιστορία δεν παραλλάσσεται, όσο κι αν θα το θέλατε.

     • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
      ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Ηλίας 24/02/2012 16:42:18

      Όμως, Η χριστιανική ορθόδοξη πίστη δεν έχει καμία σχέση με θρησκεία. Είναι ελεύθερη επιλογή πίστης και δεν περιορίζει κανένα ανθρώπινο πνεύμα απλά δεν το θεωρεί ανώτερο από τον Θεό.

    • Ηλίας avatar
     Ηλίας @ ΒΙΣ 24/02/2012 14:45:01

     1. Ο Μεσαίωνας ήταν και παραμένει μαύρη περίοδος για το ανθρώπινο πνεύμα και αν αναζητήσεις ένα επίτευγμά του εκείνη την περίοδο, δεν θα βρεις.
     2. Παραπονέθηκες επειδή ο Αντ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε στον χριστιανισμό ΓΕΝΙΚΑ ως πυλώνα διάδοσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού και όχι ειδικά στον ορθόδοξο χριστιανισμό.
     3. Πόσες βλακείες σκοπεύεις να πεις; Τι σχέση έχει το Άουσβιτς με το ότι ο χριστιανισμός ΔΕΝ συνέβαλε στη διάδοση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και με το ότι οι βάσεις τέθηκαν και οι αρχές αναπτύχθηκαν χάρη στον πολύ προγενέστερο ελληνικό πολιτισμό;
     4. Το ξέρεις ότι κάνεις επίδειξη φασισμού;

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΒΙΣ 24/02/2012 14:24:44

   Οἱ ἂνθρωποι ΒΙΣ,μιλοῦν γιά τόν δυτικό χριστιανισμό,τήν Καθολική Ἐκκλησία πού οἱ ἐκπρόσωποί της προκάλεσαν ὃλα αὐτά τά δεινά πού μνημονεύουν καί πού οὓδεμία σχέση ἒχει μέ τήν ἀσκητική Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς ἀγάπης.

 14. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/02/2012 10:05:49

  Toν είπε διστακτικότατα, με την άκρη των χειλέων και δεν είναι αυτό που είπε ο Χριστιανισμός.
  Διότι ακόμα και η συζήτηση περί δικαιωμάτων του ανθρώπυο του Διαφωτισμού δεν νοείται χωρίς το προϋπάρχον χριστιανικό υπόβαθρο.
  Αν η Ευρώπη θέλει να πεθάνει, θέλει να γίνει ένας χώρος δίχως ελπίδα και πυξίδα, ώστε τελικά να γίνει Eurabia, μπορεί να συνεχίσει να αρνείται τον Χριστιανισμό.

 15. Y. avatar
  Y. 24/02/2012 10:15:06

  Το πρώτο κομμάτι, η ιστορική σύνδεση της Ευρώπης με τον ελληνικό πολιτισμό. Το δεύτερο, η αμφίδρομη επιρροή των δύο στο σήμερα. Με άλλα λόγια, ο πολιικός και οικονομικός προσανατολισμός της Ελλάδας σήμερα είναι ευρωπαϊκός, χωρίς να σημαίνει ότι ο πολιτικός και οικονομικός προσανατολισμός της Ευρώπης, είναι ελληνικός. Αυτά είναι ρεαλιστικές καταγραφές το τι έχει συμβεί, και δείχνει τις μεταβολές που έχουν επέλθει στην αλληλοδιάδραση των δύο (..Ελλάδα, Ευρώπη), τότε και σήμερα.
  Και πάμε στην ανάκαμψη, ώστε να έλθει η σύγκληση των δύο, που είναι οι τέσσερις προτάσεις. Για να γίνει όμως αυτή η σύγκληση Πρόεδρε, χρειάζονται ΕΚΛΟΓΕΣ. ΧΘΕΣ

 16. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/02/2012 10:25:58

  Για κάθε καλόπιστο, ορίστε τι έγραψε ένας άγιος επίσκοπος, ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, μέσα από το κελλί του Νταχάου για τον Χριστό και την Ευρώπη:

  h++p://aktines.blogspot.com/2012/02/blog-post_3077.html#more

  Ο Σέρβος άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς διώχθηκε πρώτα από τους Ναζί και κατόπιν από τους Κομμουνιστές. Πέθανε εξόριστος. Τα κείμενά του κυκλοφορούν και στην ελληνική.

 17. δρόμος avatar
  δρόμος 24/02/2012 10:54:01

  προσθέτω το τέλος της ομιλίας, που θεωρώ εξ ίσου σημαντικό:

  " Όχι μόνο μάτια που ομορφαίνουν το πρόσωπο. Αλλά και μάτια που ανοίγουν πνευματικούς ορίζοντες στο μυαλό και τη συνείδηση.

  Που παράγουν ιδανικά, τα μετουσιώνουν σε αρχές και αξίες, τα εμπεδώνουν σε κανόνες πολιτειακής οργάνωσης. Σε καθεστώτα Ελευθερίας, Δικαιοσύνης, Διάχυσης ευκαιριών και Αξιοκρατίας.

  Αυτό σημαίνει τελικά Ευρώπη.

  Κατά σύμπτωση αυτό σημαίνει και Ελλάδα.  Σας ευχαριστώ πολύ."

 18. panagos avatar
  panagos 24/02/2012 11:16:44

  Χίλια Μπράβο ΒΙΣ και ΚΥΘΗΡΙΕ !!!

  Ο Σαμαράς φοβήθηκε να ομολογήσει το αυτονόητο,
  αυτό που το ξέρει όλος ο κόσμος, από την πρώτη δημοτικού, ότι οι 3 πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ και το ΡΩΜΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
  Η παρασιώπηση του Χριστιανισμού είναι τυχαία;
  Δε νομίζω...

 19. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/02/2012 11:51:12

  Όχι φίλε μου, δεν είναι τυχαίο. Και όσο ηθελημένα κρύβουμε τον Χριστιανισμό στο μπαούλο με τα άχρηστα, τόσο θα αργεί η Ανάσταση. Επειδή η παρούσα κρίση είναι κρίση πνευματική πρώτιστα, είναι το τίμημα της παράδοσής μας στον καταναλωτισμό και τον υλισμό. Οταν το βλέπει, έστω και ατελώς, ο Αγγελάκας, είναι κρίμα να μην το βλέπει ο Σαμαράς...
  h++p://vgaloupis.blogspot.com/2012/02/blog-post_9.html
  Δεν τα είπε όλα ο Αγγελάκας στην απάντησή του στον αμετανόητο Κωστόπουλο, επειδή δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να τα δει όλα. Μπλεγμένος προφανώς και αυτός μέσα στην αριστερίστικη αντιχριστιανική μας ιδεοληψία. Έκανε όμως ένα γενναίο βήμα προς την αυτογνωσία μας ως λαού. Μπράβο του, έστω και για αυτό.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΒΙΣ 24/02/2012 12:23:47

   Εκτός από την απουσία αναφοράς στο Χριστιανισμό, υπερβολικό βάρος έριξε η ομιλία στην εξάπλωση της Ευρώπης στη Μ. Ανατολή και στη Μεσογειακή Ένωση του Σαρκοζή (αποτυχημένη ιστορία, τελειωμένη από όποια πλευρά και να την εξετάσεις, αποικιοκρατία, πόλεμοι, αίμα, μίσος των ανθρώπων εκεί προς τη δύση, πολιτισμική ασυμβατότητα λόγω ισλάμ, μεταγγίσεις πληθυσμών...) .
   Αν η Ευρώπη είχε ανάγκη τη Μέση Ανατολή για ενεργειακούς λόγους, με την ανακάλυψη των Ελληνικών και Κυπριακών κοιτασμάτων, η Μέση Ανατολή ας αφεθεί να κάνει τα κουμάντα της.
   Στο κάτω κάτω κάθονται πάνω σε δισεκατομμύρια βαρέλια...

   Σωστά έδωσε το βάρος στη Θωράκιση της Πύλης.

   Για την "Αραβική Άλγεβρα, την Ιουδαϊκή παράδοση, την Κελτική κληρονομιά, τους Γαλατικούς μύθους και τις Γοτθικές επιρροές" είχε χώρο πάντως η ομιλία...

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΒΙΣ 24/02/2012 12:29:41

   Φρονώ πως καλόν είναι να μην εμπλέκουμε τόσο πολύ τη θρησκεία με την πολιτική και τους πολιτικούς. Ας αποδίδουμε "τα του καίσαρος τω καίσαρι" και "τα του θεού τω θεώ" ως είπεν ο Κύριος. Ειρήνη ημιν τέκνα μου!

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ akenaton 24/02/2012 12:40:38

    Δεν μίλησα για τον Χριστιανισμό εδώ ως προσωπική μεταφυσική πίστη, μίλησα για τον Χριστιανισμό ως παράγοντα στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα υπεραπλουστεύεις τα πράγματα και νομίζεις ότι γελοιποιείς τη συζήτηση, ενώ άλλο πράγμα γελοιοποιείς...
    Εξήγησέ μου σε παρακαλώ τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ και τη ζωγραφική του Τζιόττο και του Ρέμπραντ δίχως τον Χριστιανισμό....
    Για να μην μιλήσω για τον δικό μας Σολωμό και τον δικό μας Τσαρούχη...

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ ΒΙΣ 24/02/2012 12:44:59

     και για τα ύστερα του Ελύτη... με τα Θυρανοίξια ενός Ναού στη Σέριφο, μεταστροφή για την οποία έχουν χυθεί ποταμοί μελάνης και χολής από τους άθεους διεθνιστές και γραικύλους ζητιανοκοσμοπολίτες

     και για τον Δικό Μας Θεοτοκόπουλο επίσης...

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ αλλενάκι 24/02/2012 14:14:57

      Και για τον δικό μας Καλλιέργη και τον Πανσέληνο και τον Φράγκο Κατελάνο και τον Θεοφάνη τον Έλληνα και τον Θεοφάνη τον Κρήτα και τον Μιχαήλ Δαμασκηνό και τον Γεώργιο Κλόντζα και τον Παρθένη και τον Παπαλουκά...
      Μιας και πιάσαμε τα εικαστικά...

    • akenaron avatar
     akenaron @ ΒΙΣ 24/02/2012 16:10:47

     Είναι ανώφελο να αντιπαρατίθενται δημόσια αγνωστικιστές και πιστοί μιας θρησκείας. Δε βγάζει πουθενά. Εγώ απλώς ανέφερα οτι είναι παράλογο να εγκαλείται ένας πολιτικός γιατί δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε μια θρησκεία. Πόσω μάλλον που με τον όρο "Χριστιανισμός" γενικά, άλλα εννοείτε εσείς, άλλα ο καθολικός Ιταλός και Ισπανός, άλλα ο προτεστάντης Γερμανός κ.ο.κ. Μη μπλέκετε το σώβρακο με τη γραβάτα παρακαλώ!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ akenaron 24/02/2012 23:29:49

      Ἡ θρησκεία ΜΑΣ,τί εἶναι,''σώβρακο'' ἢ ''γραβάτα''!;
      Ἒπειτα,τί σχέση ἒχουν ὁ Ἰταλός ὁ Ἰσπανός καί ὁ Γερμανός μέ ἐμἆς τούς ὀρθόδοξους χριστιανούς;

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΒΙΣ 24/02/2012 16:12:30

     η υπογραφή του προηγούμενου σχολίου ήταν akenaton σε περίπτωση που ήρθε λάθος. Ευχαριστώ.

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΒΙΣ 24/02/2012 16:38:06

     ορθή επανάληψη:
     Δεν έχει νόημα να αντιπαρατίθενται δημόσια αγνωστικιστές και πιστοί μιας θρησκείας. Δεν οδηγεί πουθενά. Όπως είναι και παράλογο να εγκαλείται ένας Πολιτικός επειδή δεν αναφέρθηκε σε μια θρησκεία ονομαστικά στο λόγο του. Δεν είναι αυτή η δουλειά του. Αυτή είναι δουλειά παπάδων! Άλλωστε, με τον όρο "Χριστιανισμός" άλλο εννοείτε εσείς, άλλο ένας καθολικός, άλλο ένας διαμαρτυρόμενος και άλλο ένας καθολικώς διαμαρτυρόμενος!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ akenaton 24/02/2012 23:45:13

      Καί ἡ ἀπάντηση στήν ὀρθή ἐπανάληψη: ἡ θρησκεία δέν εἶναι μόνο δουλειά τῶν παπάδων νά τήν ἀναφέρουν, ἒπειτα δέν εἶπε κανείς τοῦ Ἀντώνη νά κά μει συλλείτουργο, νά ἀναφερθεῖ στήν ἰστορική ἀξία τοῦ Ὀρθόδοξου Χριστιανισμοῦ γιά τήν Εὐρώπη εἰπώθηκε.

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ΒΙΣ 24/02/2012 12:41:46

   Φίλε ΒΙΣ.
   Εγώ θα αναφέρω μόνο αυτά που μου είπε ο αδερφός μου (πατέρας τεσσάρων παιδιών),σχετικά με την αντιμετώπιση που έχουν από το «κράτος»οι πολύτεκνες οικογένειες.
   Πρώτα έβαλε το χέρι της η εφορία,μειώνοντας το αφορολόγητο εισόδημα,κι έπειτα
   η «κοινωνική πρόνοια»κόβοντας κάποια βοηθήματα.
   Αν ψάξεις σε κάποια στατιστική μελέτη θα δεις ότι το 90% (τουλάχιστον) των
   οικογενειών αυτών είναι χριστιανοί ορθόδοξοι,είναι άνθρωποι που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με την οικογένεια και την ορθοδοξία.
   Πιστεύουν στο Χριστό και στην οικογένεια, εκκλησιάζονται,εξομολογούνται,
   και βοηθούν όπου και όπως μπορούν τους συνανθρώπους τους.
   Ποιους θέλουν λοιπόν να χτυπήσουν αδερφέ;
   Την οικογένεια και την ορθοδοξία.
   Αλλά δε θα τους περάσει,έχουμε πίστη μέσα μας,και αντλούμε δύναμη από
   αυτήν.
   Αυτά μου είπε ο αδερφός μου.Δε γνωρίζω εάν είναι όλα προσχεδιασμένα,
   αυτό που γνωρίζω είναι πως πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή,διότι υπάρχουν κάποιοι,που δεν έχουν ούτε ιερά ούτε όσια.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 24/02/2012 14:09:40

    Επί Σημίτη, όποτε γινόταν λόγος για πολυτέκνους, τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια του εκσυγχρονισμού λοιδωρούσαν.
    Χθες ή προχθές, στον Ραδιοσταθμό του Βήματος, ο Ανδρουλάκης πέταξε μια βλαστήμια για την Παναγία. Δεν τρέχει τίποτα, σωστά;
    Σκέψου τώρα να έλεγε κάτι κακό για το Ισλάμ....
    Για τους πολύτεκνους δεν νομίζω να έφερε καμία αντίρρηση η ΝΔ, αν θυμάμαι καλά, ώστε να μην σφαγιαστούν τα επιδόματα.
    Δεν πειράζει, εισάγουμε Πακιστανούς και Μπαγκλαντεσιανούς φανατικούς μουσουλμάνους...
    Το είπα και πιο πάνω, η Ανάσταση αργεί ακόμα. Είναι η διαίσθησή μου. Η μέρα κατά την οποία θα λιτανεύσουμε την εικόνα του Αναστάντος Χριστού στους δρόμους των πόλεων (το είπε ο γέροντας Παϊσιος) ως ευγνωμοσύνη για τη σωτηρία μας είναι μακριά μάλλον ακόμα.
    Αλλά είμαι αισιόδοξος, επειδή ακριβώς είμαι χριστιανός. Και ξέρω να περιμένω, επειδή ακριβώς είμαι χριστιανός. Και δεν πιστεύω σε μεσσίες, επειδή ακριβώς είμαι χριστιανός.

 20. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 24/02/2012 12:40:38

  Άριστη ομιλία.
  Απέδειξε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι βάρος για την Ευρώπη, αλλά είναι πολύτιμη, αν θέλει να υπάρχει ως οντότητα , ως ¨παράγοντας επιρροής στην μέση ανατολή¨ ...
  Αν τον ακούσουν οι ¨φωστήρες¨ της Ευρώπης, θα πρέπει να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την Ελλάδα ...
  Άν σωθεί η Ελλάδα, θα τους σώσει κι΄αυτή.

 21. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/02/2012 12:46:52

  Ἀγαπητές μου συνθεοῦσες*, τί φρικάρετε; Ἅμα εἶναι νὰ καταξιώνεται ἡ ἐκκλησιαστικὴ μαρτυρία μπαίνοντας στὰ χείλη της (ὁσοδήποτε καλῆς ἢ ἐλπιδοφόρου ἢ "δικῆς μας") πολιτικῆς ἐξουσίας, πεῖτε τό μου ν' ἀρχίσω κανένα ἐργόχειρο καὶ νὰ τ' ἀφήσω τὰ ἐκκλησιαστικά...

  Γιατί -ΔΕΝ- ζηλεύω τοὺς ἀμερικανοὺς ρεπουμπλικάνους, ποὺ κάθε τέταρτη λέξη στὶς δημόσιες ὁμιλίες εἶναι Τζήζους; Γιατρέ, εἶναι σοβαρό;  Βρὲ σεῖς δὲ θὰ σώσουμε ἐμεῖς τὴν ἐκκλησία, ἅμα εἶναι ἐκείνη θὰ μᾶς σώσει!


  *μὲ τὴν χαϊδευτικὴ ἔννοια, ἄλλωστε κι ἐγὼ θεούσα εἶμαι (ὅπως διαλαλεῖ καὶ ὁ Ζουράρις στὸν ἔκπληκτο μὰ ἐν ταυτῷ καὶ παντελῶς ἀγράμματο Ἀναστασιάδη: http://www.youtube.com/watch?v=ZSWJf1fB6_k)

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/02/2012 14:12:11

   Δεν είναι θέμα εκκλησιαστικής ή χριστιανικής μαρτυρίας, αγαπητέ, το είπα και πιο πάνω.
   Είναι θέμα αναγνώρισης του χριστιανισμού ως πολιτισμικού πυλώνα της Ευρώπης. Έγραψα κάτι για Μπαχ, Τζιόττο και Ρέμπραντ πιο πάνω, ας μην τα επαναλαμβάνω. Να προσθέσω τον Γκαουντί και τον Ντοστογιέφσκυ; Ας το κάνω...

   • tasos1 avatar
    tasos1 @ ΒΙΣ 26/02/2012 11:22:44

    Γιατί επιμένεις τόσο πολύ και αρνείσαι στους άλλους, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλλον έχουν την ίδια ιδεολογία μαζί σου και ψηφίζουν το ίδιο κόμμα, να έχουν άποψη;

 22. Avanti avatar
  Avanti 24/02/2012 13:16:20

  Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αναδείξει κοινή ταυτότητα. Οικονομική ενοποίηση δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς πολιτική ενότητα – αυτό το ξέρουμε όλοι πλέον. Αλλά και πολιτική ενοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αλληλεγγύη που δημιουργεί η αίσθηση κοινής ταυτότητας:
  Υπάρχει κοινή ταυτότητα στην Ευρώπη των 27 ή των 17? Και οι υπόλοιπες χώρες που δεν έχουν ενταχθεί? Μπορεί να οικοδομηθεί πολιτική ενότητα τουλάχιστον κάτω από τις παρούσες συνθήκες? Πολύ δύσκολο.

 23. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 24/02/2012 18:04:41

  Αυτό που μαθαίνει σχηματικά ο κάθε πρωτοετής της μεσαιωνικής ευρωπαϊκής ιστορίας συμπεριλαμβανομένης σ' αυτή και της βυζαντινής, είναι ότι: η Αθήνα, η Ρώμη κι η Ιερουσαλήμ δηλαδή η ελληνική κλασική κληρονομιά, το ρωμαϊκό δίκαιο κι ο Χριστιανισμός είναι το τρίγωνο πάνω στο οποίο δομήθηκε ο μεσαιωνικός ευρωπαϊκός κόσμος.
  Οι τρεις προαναφερθείσες βασικές αρχές του σχήματος διατρέχουν τον ευρωπαϊκό χώρο και τον συνδιαμορφώνουν σε όλο το Μεσαίωνα που κάθε άλλο παρά σκοταδιστικός ήταν. Στον ανατολικό ευρωμεσογειακό κόσμο κυριάρχησε η ελληνική γλώσσα κατά την πρώτη χιλιετία. Στο δυτικό και βόρειο η λατινική. Και στις δύο περιπτώσεις επαναδιαπραγματεύτηκαν, επικαιροποίησαν την αρχαία ελληνορωμαϊκή κληρονομιά μαζί με την πρόσληψη του περιεχομένου της νέας εξ αποκαλύψεως θρησκείας των χριστιανών και τις παραδόσεις των λαών που κάναν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο της ιστορίας στον ευρωπαϊκό χώρο.
  Ο αρχαιοελληνικός μύθος της Ευρώπης συμπύκνωσε κι εξέφρασε στις διαφορετικές του μεσαιωνικές επεξεργασίες την πολυσύνθετη δυναμική αυτών των πραγμάτων.
  Από την υπερχιλιετή ιστορική εμπειρία των ευρωπαϊκών λαών σ' αυτό το πλαίσιο και τις αντίστοιχες εκφάνσεις της προέκυψαν κατά την Αναγέννηση αλλά κι εν συνεχεία την περίοδο του Διαφωτισμού και της Νεωτερικότητας οι σχετικές συζητήσεις. Σ' αυτή τη συζήτηση η ελληνική διάσταση αποτελεί την τελευταία δεκατεία αντικείμενο συστηματικών ερευνών με σπουδαία αποτελέσματα.
  ΥΓ1: ο λογογράφος του προέδρου θα πρέπει να διευρύνει τη σχετική βιβλιογραφία καθώς έχει κατά πολύ εξελιχθεί μετά τον Τζερμιά.
  ΥΓ2: οι υπερορθόδοξοι επιβεβαιώνετε τη δογματική ανορθοπραξία σας, αν εννοείτε, ότι ο μεσαιωνικός χριστιανικός κόσμος αντιλαμβάνετο πριν το 1204 μια διαφοροποίηση ορθοδόξων - ρωμαιοκαθολικών όπως εμείς σήμερα. Οι δε δεξιοαριστεροί αντικληρικαλιστές την πρωθύστερη ανάγνωση του παρελθόντος.

  • Y. avatar
   Y. @ Εύμηλος 24/02/2012 19:17:07

   Μ’ άρεσε το ΥΓ2
   (..όλα τα πιό πάνω, πολύ εξειδικευμένα, επαφίομαι στην ειδίκευσή σου, που προφανώς έχεις)

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Εύμηλος 24/02/2012 19:36:53

   Δεν θέλω να πιστεύω ότι με κατατάσσεις στην κατηγορία ΥΓ1 (υπερορθόδοξοι) τη στιγμή που μνημόνευσα Τζιόττο, Μπαχ, Ρέμπραντ και Γκαουντί, έβαλα δηλαδή μέσα μεσαιωνικό και νεότερο καθολικισμό, αλλά και την πρώιμη Διαμαρτύρηση. Θα μπορούσα να προσθέσω και Μωριάκ, Μπερνανός, Ρουώ, Χάινριχ Μπελλ...
   Αλλά ας αναγνωρίσεις και εσύ ότι η Γρηγοριανή Μεταρρύθμιση του 11ου αιώνος εισήγαγε στη Δύση μία εντελώς διαφορετική εκκλησιολογία που είχε τελικά, πιστεύω, καταστροφικές συνέπειες για σύμπασα τη δυτική Χριστιανοσύνη και υπέσκαψε τα ίδια τα θεμέλια του Χριστιανισμού. Για τη διαφορετική εκκλησιολογία και το ρήγμα, παραπέμπω στον Αριστείδη Παπαδάκη, αλλά μπορώ να παραπέμψω και σε μία επιφανη γαλλίδα ιστορικό της μεσαιωνικής τέχνης, την Hélène Toubert. Για το αν εμείς συνειδητοποιήσαμε τη διαφοροποίηση το 1204 (που πιστεύω ότι στην πληρότητά της δεν την συνειδητοποιήσαμε ούτε τότε), αυτό είναι άσχετο με την μεταβολή αυτή καθεαυτή.

 24. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 24/02/2012 21:00:11

  Ὁ φίλος Εὔμηλος γράφει πολὺ σωστά:

  "Αυτό που μαθαίνει σχηματικά ο κάθε πρωτοετής της μεσαιωνικής ευρωπαϊκής ιστορίας συμπεριλαμβανομένης σ’ αυτή και της βυζαντινής, είναι ότι: η Αθήνα, η Ρώμη κι η Ιερουσαλήμ δηλαδή η ελληνική κλασική κληρονομιά, το ρωμαϊκό δίκαιο κι ο Χριστιανισμός είναι το τρίγωνο πάνω στο οποίο δομήθηκε ο μεσαιωνικός ευρωπαϊκός κόσμος."

  Καὶ αὐτὴ ἡ σύνθεσις, τῶν Ἀθηνῶν, τῆς Ρώμης καὶ τῶν Ἰεροσολύμων ἔγινε στὴν Κωνσταντινούπολι (Ἅγιος Κωνσταντῖνος, ὁ Μέγας ). Αὐτὸς εἶναι ὁ δικὸς μας πολιτισμός.

  Ὁ ἄλλος, ὁ δυτικός, δηλαδὴ ὁ φράγκικος, ἔκανε τὴν σύνθεσι αὐτὴ στὸ Ἄαχεν, ἄλλη πρότασι πολιτισμοῦ (Καρλομάγνος) αὐτή.

  Πότε Θεέ μου θὰ ἔχουμε πρωθυπουργὸ ποὺ θὰ ξέρει νὰ κάνῃ τὸν Σταυρό του καὶ θὰ εἶναι τουλάχιστον ὑποψιασμένος γιὰ τὴν Ἑλληνικὴ Ἱστορία, Γλώσσα καὶ Πίστη;

  Antonius, these are the basics of the Greek History!
  FINIS ANTONIUS!

 25. Ανδρομέδα avatar
  Ανδρομέδα 24/02/2012 23:22:40

  http://www.youtube.com/watch?v=XSrNTz1-Ko4&feature=g-all-u&context=G2c18cc1FAAAAAAAAAAA

 26. Δικερως avatar
  Δικερως 25/02/2012 01:11:27

  Ο ευμηλος εχει δικιο:"το τρίγωνο πάνω στο οποίο δομήθηκε ο μεσαιωνικός ευρωπαϊκός κόσμος."
  Εγω απλα τονιζω το μεσαιωνικος.
  Ο Χριστιανισμος,τωρα.
  Σου θυμιζω πως η ομιλια γινεται στο Ελληνογαλλικο επιμελητηριο. Αφορα,δε,την κοινη Ιστορικη καταβολη και οχι τα διαχωριστικα(οι Ευρωπαιοι ειναι μεν Χριστιανοι,οχι ομως Ορθοδοξοι)περι αιρετικων.
  Η διακριση του Σαμαρα οφειλεται στο οτι το ακρωατηριο δεν ειναι εντοπιο.
  Οσον αφορα στα basics της Ελληνικης Ιστοριας,σε ενημερωνω πως δεν
  αρχιζει 2012 χρονια πριν.Αρα back to basics Κωνσταντινε.
  Για το θρησκευεσθαι του Σαμαρα:
  http://www.youtube.com/watch?v=_eu3K-sNTnM

  • tak avatar
   tak @ Δικερως 26/02/2012 11:28:32

   Τόσο καλά ξέρετε τον Πρόεδρο, που γνωρίζετε και το θρησκευτικό του συναίσθημα; Αν δεν είναι ντεμοντέ ή παρεξηγήσιμο, θα μπορούσα να πω πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο εκφραστής του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, όπερ σημαίνει πως και την ιστορία του τόπου του γνωρίζει άριστα, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τον καλλίτερο ιστορικό, που έχει σχολιάσει εδώ μέσα... Άλλωστε κομμάτι της ιστορίας είναι και ο ίδιος...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.