#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/04/2010 13:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: τι θα έκανα εγώΝα αποφύγει η Ελλάδα την προσφυγή στο ΔΝΤ «και στο παρά ένα», επιμένει ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ

«Μπορούμε να το αποφύγουμε ακόμα. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Έχουμε τεράστιους αναξιοποίητους πόρους, φυσικούς και ανθρώπινους, υλικούς και άυλους, μια τεράστια περιουσία. Είμαστε μια... πλούσια υπερχρεωμένη χώρα. Τώρα μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε «υπερχρεωμένοι». Ότι είμαστε «πλούσιοι» δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα. Ναι, λοιπόν, επιμένω και τώρα, στο παρά ένα, μπορούμε να το αποφύγουμε», δηλώνει ο κ. Σαμαράς και τονίζει ότι «δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής αναταραχής».Ερώτηση:  Αν ήσασταν σήμερα πρωθυπουργός, τι περισσότερο θα κάνατε, εκτός από τα 23 μέτρα« ανάσες», που αναφέρετε συνεχώς; Π.χ., θα πηγαίνατε στο ΔΝΤ;

«Θα έπαιρνα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος αμέσως όπως η Ιρλανδία- και όχι με καθυστέρηση μηνών. Άλλωστε ζήτησα εγκαίρως από τον Πρωθυπουργό να πάρει μέτρα. Και του υπέδειξα και μερικά. Πήρε μέτρα με μήνες καθυστέρηση. Και άργησε ακόμα περισσότερο να τα εφαρμόσει.

Δεν θα άφηνα τους υπουργούς μου να φλυαρούν ακατάσχετα, μειωτικά για τη χώρα, το κύρος της και την αξιοπιστία της, υπονομεύοντας τη δανειοληπτική της ικανότητα. Και εκτοξεύοντας τα spreads...

Θα έπαιρνα εγκαίρως τα τονωτικά μέτρα για τις αγορές, πολύ χαμηλού ή μηδενικού κόστους - τα μέτρα-“ανάσες” που λέμε-, για να ελαχιστοποιήσουμε την ύφεση και να βγούμε από αυτήν μιαν ώρα αρχύτερα.

Θα έπαιρνα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Χωρίς να φορολογώ κάθε παραγωγική ικμάδα και χωρίς να “τιμωρώ” την περιουσία, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Θα έκανα επιλεκτικές αλλά σοβαρές περικοπές δαπανών με χαμηλό “πολλαπλασιαστή”. Η εξοικονόμηση πόρων και η περιστολή δαπανών απαιτούν “στοχευμένες” πολιτικές με αυτοματισμούς, διαφάνεια και ευελιξία. Όχι ισοπέδωση των πάντων.

Θα αξιοποιούσα ανεκμετάλλευτους πόρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, για την περιστολή του χρέους και τη μείωση των ετήσιων δημόσιων δαπανών για τόκους. Και από εκεί θα προέκυπτε μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια.

Δεν θα υιοθετούσα μια πολιτική που, αντί να περιορίζει τα ελλείμματα, βυθίζει την οικονομία σε βαθιά ύφεση, αυξάνει συνεχώς το κόστος δανεισμού, διογκώνει την ανεργία και αποσταθεροποιεί την κοινωνία.

Θα χτυπούσα κυρίως τη σπατάλη του Δημοσίου και θα εξυγίαινα όλο το σύστημα είσπραξης των κρατικών εσόδων».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=326394&dt=18/04/2010#ixzz0lRbXrOhU

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 18/04/2010 13:15:57

  Για τον χαμηλο πολλαπλασιαστη και την αναγκη μη ισοπεδωσης ειναι πολυ καλο που το αναφερει.Ειναι στη σωστη κατευθυνση και ο κοσμος περιμενει να ακουσει λογικα πραγματα.

 2. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 18/04/2010 13:57:30

  - αυτούς τους τεράστιους αναξιοποίητους πόρους (φυσικούς και ανθρώπινους, υλικούς και άυλους) που αναφέρει ο Σαμαράς, κανένα κόμμα, καμιά κυβέρνηση δεν τους αξιοποίησε τα τελευταία 30 χρόνια. Κρίμα!!!!!!!!!!

  Καλή η συνέντευξη, αλλά είμαι αρκετά επιφυλακτικός επειδή διάβασα πολλά "θα" - και θυμήθηκα τον πρώτο διδάξαντα.

 3. TopGunZ avatar
  TopGunZ 18/04/2010 14:03:18

  "Θα αξιοποιούσα ανεκμετάλλευτους πόρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, για την περιστολή του χρέους και τη μείωση των ετήσιων δημόσιων δαπανών για τόκους. Και από εκεί θα προέκυπτε μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια."

  Άλλο κλασικό θέμα αυτό. Είναι δυνατόν δημόσια υπηρεσία να πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά της σε ενοίκια και παραδίπλα να υπάρχουν ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια?

  Ασχέτως αν έχουμε προδοθεί επανειλλημένα από τις προσδοκίες μας, όταν ένας πολιτικός μιλάει τόσο σωστά και συγκεκριμένα με ρεαλιστικές προτάσεις δεν μπορείς να μην αναθαρρείς πάλι...

 4. diasapollon avatar
  diasapollon 18/04/2010 14:15:07

  Διάβασα όλη την συνέντευξη του Σαμαρά,πράγματι ο άνθρωπος είναι ηγέτης,κρίμα που από την θέση που βρίσκετε δεν μπορεί να βοηθήσει όσο ήθελε την πατρίδα μας.Δυστυχώς στην ποιό κρίσιμη περίοδο η Ελλάδα είναι άτυχη που ο λαός της επέλεξε έναν πρωθυπουργό τελείως άχρηστο και ανίκανο να κυβερνήση με σοβαρότητα.

 5. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 18/04/2010 15:21:00

  @ diasapollon...μην κοιτάς τις συνεντεύξεις, τις δηλώσεις και τις ομιλίες.
  Η θεωρία έχει τεράστια απόσταση από την πράξη.
  Και ο Καραμανλής άριστα έπαιρνε στην θεωρία,τι έκανε όμως στην πράξη?
  Ή μάλλον καλύτερα, τι ΔΕΝ έκανε τελικά?

  • παλιός αναγνώστης avatar
   παλιός αναγνώστης @ μια αλεπού στο παζάρι 18/04/2010 15:25:59

   Βρε αλεπου μήπως είσαι ο ΓΑΠ και κόλησε η βελόνα; Τίποτα δεν έκανε ο καραμανλής γι αυτό και είναι σπίτι του τωρα και τρωει σουβλάκια. Καμια κριτική, άποψη κλπ έχετε για τον Σαμαρά; Μπορει να βγεις κάποιος απο το επιτελείο σας και να τον αντικρούσε με επιχειρήματα και οχι με (συγνωμη) παπα....ες;

  • ataktos avatar
   ataktos @ μια αλεπού στο παζάρι 18/04/2010 15:27:03

   17 εργοστάσια απόχτησε το παιδί λίγα είναι δεν βλέπεις... το τελευταίο στο Αμερική

 6. vassilis avatar
  vassilis 18/04/2010 15:30:36

  Πολλαπλασιαστες μοιωτες και πρασινα αλλογα σαν του γιωργακη.Βλεπετε τα μεγαλα μυαλα συγκλινουν αφου σπουδασαν στο χαρβαρντ.Δεν μας ειπε τιποτα για τα κλεμμενα!Πως θα εξυγιανθει η οικονομια αφου ολη η χωρα ειναι διεφθαρμενη;Παρεπιπτοντως τα βαριδια για τα οποια λεει γιατι δεν τα στελνει να λογοδοτησουν;Τι περιμενει να σιτεψουν η΄ να τα ξεχασει ο ψηφοφορος;

 7. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 18/04/2010 15:52:10

  @ παλιός αναγνώστης..το παράδειγμα Καραμανλή το επικαλέστηκα, για να αποδείξω ότι η θεωρία έχει τεράστια απόσταση από την πράξη.
  Στην θεωρία όλοι καλοί είμαστε.

  Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του Σαμαρά.
  Απλώς δεν θα κριθεί τώρα ο Σαμαράς από κάποιες δηλώσεις και συνεντεύξεις.
  Θα κριθεί από τις πράξεις του όταν -και αν- γίνει πρωθυπουργός.
  Θα κριθεί δηλαδή εκ του αποτελέσματος.

  Ομολογώ ότι δεν με συναρπάζουν οι ομιλίες, συνεντεύξεις και οι δηλώσεις πολιτικών - άσε που οι περισσότερες είναι πομπώδεις και επιτηδευμένες.
  Μπούχτισα και βαρέθηκα τα λόγια και τα ευχολόγια πολιτικών - λες και ακούω 25 χρόνια την ίδια κασέτα.
  Προτιμώ τα έργα.
  Στην πράξη κρίνονται όλοι - το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση Παπανδρέου.

  Υ.Γ : Δεν καταλαβαίνω γιατί θίχτηκες τόσο.

 8. Dikocho avatar
  Dikocho 18/04/2010 16:38:27

  Oson afora sthn gorgoterh lhpsh twn metrwn to perasmeno fthinoporo kai thn apofygh hlithiwn kai egklhmatikwn dhlwsewn styl GAP sosta ta leei. Symfwnw kai epauxanw. Alla o sovaros politikos otan thelei na proteinei axiopista enan diaforetiko dromo kostologei ta proteinomena apo auton metra: magkes apo do tha vgaloume tosa se toso xrono, apo kei tha kopsoume tosa se toso vathos xronou klp; me afta ta metra kai me ekeina kai me tis isxyouses provlepseis gia auxhsh/meiwsh tou AEP provlepo oti o rythmos auxhshs tou xreous tha mhdenistei tote kai tha arxisei na meionetai apo tote; ean mporei na ginei afto vevaiws. Ew tw metaxy vevaia ofeilei na pei kai apo pou kai me ti epitokio provlepei oti tha exakolouthhsei na daneizetai. Oikonomika den katexw alla gnwrizw arithmitiki kai kati tetoio perimenw apo enan sovaro anthrwpo me thesmikh thesh. Alla o k.Samaras den ginetai, eskemmena isws, pio sygkekrimenos. Ean n "nea ND" paramenei komma exousias ofeilei na ginei pio sygkekrimenh. Kata ta alla polla akostologhta "tha" re paidaki mou kai vgazw spyrakia logw Papandreou-2.

 9. Dimi avatar
  Dimi 18/04/2010 17:52:28

  «Μικρό μαστίγιο σε χέρι σωστό, οδηγεί μεγάλα βόδια σε ίσια αυλάκια.» ~Σοφοκλής

 10. BlueSky avatar
  BlueSky 18/04/2010 23:32:22

  Πρόεδρε, σε ότι αφορά στην παρούσα κατάσταση, εάν δεν υπάρχει νομικό ζήτημα ή κώλυμμα, θα πρέπει να πιέσεις τον Γιωργάκη να ζητήσει από τη Βουλή, επικύρωση της απόφασης της κυβέρνησης του, για προσφυγή στο ΔΝΤ. Τότε θα καταλάβει ο ελληνικός λαός, ποιοι υπονομεύουν την τύχη της Ελλάδος και την οδηγούν σε καταστροφή, υπονομεύοντας τις τύχες των ελλήνων. Επίσης να ξέρεις ότι ταυτόχρονα θα ξεγυμνωθούν και οι περιβόητοι κωλοτούμπες, που επιδιώκουν να υφαρπάζουν ψήφους από τη ΝΔ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.