Σαμαράς στο ΕΛΚ: Σας καλώ να στηρίξετε την Ελλάδα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης
28/04/2015 21:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς στο ΕΛΚ: Σας καλώ να στηρίξετε την Ελλάδα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης

Τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, όπως έκανε πάντα στο εξωτερικό, φόρεσε για μια ακόμη φορά ο Αντώνης Σαμαράς.

Τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, όπως έκανε πάντα στο εξωτερικό, φόρεσε για μια ακόμη φορά ο Αντώνης Σαμαράς και μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο, ζήτησε να στηριχθεί η χώρα μας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι δεν πήγε στο Στρασβούργο για να μιλήσει κατά της κυβέρνησης, αλλά για να στηρίξει τη χώρα ώστε να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Βρίσκομαι εδώ για να σας πω ότι οι ανοικτά φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα, ανάμεσά στις οποίες η Νέα Δημοκρατία, είναι η μεγάλη πλειοψηφία, θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Εξ άλλου, περίπου 80% των Ελλήνων, σύμφωνα με όλες τις σφυγμομετρήσεις, υποστηρίζουν σταθερά τις κοινές ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας» είπε με έμφαση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διακήρυξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, και δυνατότητα να αναπνεύσει και να βγει από την κρίση, χρειαζόμαστε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ανάπτυξη μετά από τόσα χρόνια ύφεσης. «Επιστροφή στην ύφεση ξανά θα ήταν αληθινά καταστροφική! Όχι μόνο για την Ελληνική οικονομία. Αλλά επίσης για το ηθικό του Ελληνικού λαού και για τη συνοχή της κοινωνίας μας» σημείωσε.

«Σας καλώ όλους να στηρίξετε την Ελλάδα. Όχι αυτή την κυβέρνηση ή την άλλη ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά να στηρίξετε την ίδια την Ελλάδα, να βγει από τα προβλήματά της. Δώστε στη χώρα μου μιαν ευκαιρία. Την έχει κερδίσει επάξια. Και την αξίζει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Aναλυτικά η ομιλία:

Αγαπητοί φίλοι,

Έχω κι εγώ θητεύσει εδώ, στο Ευρωκοινοβούλιο, όχι και τόσο πολλά χρόνια πίσω. Και αναγνωρίζω σήμερα ανάμεσά σας δεκάδες παλαιούς φίλους. Κι έτσι νιώθω ότι βρίσκομαι σε οικογενειακό περιβάλλον. Περιστοιχισμένος από ανθρώπους με τους οποίους αγωνιστήκαμε για χρόνια μαζί, ώστε να κάνουμε την Ευρώπη, καλύτερη, ισχυρότερη, κοινωνικά πιο συνεκτική, πιο ενωμένη πολιτικά και πιο ανταγωνιστική οικονομικά.

Ως Έλλην πολιτικός, είναι καθήκον μου να υπερασπίζομαι και να προωθώ τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού.

Ως Ευρωπαίος πολιτικός, και ιδιαίτερα ως πολιτικός από τις γραμμές του Λαϊκού Κόμματος, είναι καθήκον μου να υπερασπίζομαι και να προωθώ τα ιδεώδη της Ευρώπης. Να υπερασπίζομαι την Ένωσή μας στα δύσκολα, και να προωθώ οτιδήποτε μας κάνει καλύτερους. Και στις δύσκολες στιγμές και στις καλύτερες μέρες.

Αυτά, ασφαλώς, είναι οι προτεραιότητες των εκλεγμένων πολιτικών απ’ όλη την Ευρώπη. Αλλά καθώς έρχομαι από την Ελλάδα σήμερα, έχω προφανώς πολλή δουλειά να κάνω. Για να αποτρέψω την κρίση που σοβεί και να εξασφαλίσουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί από την χώρα μου, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά, τις τελευταίες δεκαετίες. Και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια.

Για να το πω με δύο λόγια, υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η Ελλάδα απομακρύνεται σήμερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι είναι καθήκον μου να αποτρέψω αυτή την καταστροφική προοπτική.

Έχω υπηρετήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1977. Υποστήριξα τον ιστορικό μας ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, το 1981 ως το δέκατο μέλος της τότε ΕΟΚ. Ο Καραμανλής ένιωσε πολύ μόνος στη δεκαετία του ’70, όταν προσπαθούσε να ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο για τη χώρα μας. Αλλά τα κατάφερε παρά τις λαϊκίστικες αντιδράσεις της εποχής του. Τα κατάφερε γιατί οι Έλληνες πίστεψαν ειλικρινά στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και η υπόλοιπη Ευρώπη προσέφερε μεγάλη στήριξη στις τότε προσπάθειες του Καραμανλή.

Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως υπουργός των Εξωτερικών της χώρας μου, είχα την τιμή να υπογράψω στο Μάαστριχτ την ιδρυτική Συνθήκη με την οποία η Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά μετεξελίχθηκε σε Νομισματική Ένωση.

Εκείνη η ιστορική πράξη ήταν εγγύηση ευημερίας για όλους τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και για να γίνει η Ευρώπη ξανά πρωταγωνιστής στη διεθνή σκηνή. Υπήρξε ένα τεράστιο άλμα μπροστά, για να υπερασπιστούμε συλλογικά τα εθνικά μας δίκαια, καθώς και τις ευκαιρίες μας να επικρατήσουμε και να ευημερήσουμε σε ένα κόσμο που γινόταν όλο και πιο ανταγωνιστικός.

Τέλος, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μόλις τρία χρόνια πριν, έπρεπε να κάνω το παν για να αποτρέψω τη χρεοκοπία της χώρας μου στη Νομισματική Ένωση. Είχαμε τότε να διορθώσουμε τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί επί δεκαετίες, να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορούσε πλήρως να προσαρμοστεί στους κανόνες της Ευρωζώνης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για τη στήριξη που μου δώσατε αυτά τα δύσκολα χρόνια.

--Όταν ορκίστηκε η κυβέρνησή μου, στα τέλη Ιουνίου του 2012, το έλλειμμα της χώρας μας έφτανε το 9,5%! Δυόμιση χρόνια αργότερα, στα τέλη του 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, είχαμε ήδη επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα για δεύτερη κατά σειράν χρονιά, ενώ το έλλειμμά μας έφτανε πια αρκετά χαμηλότερα από το 3%.

--Όταν ορκιζόταν η κυβέρνησή μας, η Ελλάδα ήταν βυθισμένη σε ύφεση 7,2%! Δυόμιση χρόνια αργότερα, η χώρα μας είχε ήδη βγει από την ύφεση κι είχε περάσει στην ανάκαμψη. Για την ακρίβεια, στο τρίτο τρίμηνο του 2014, η Ελλάδα σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, μετά από έξι συνεχή χρόνια πολύ βαθιάς ύφεσης.

--Όταν ορκιζόταν η κυβέρνησή μας, το 2012, η Ελλάδα βρισκόταν πίσω από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - κι από πολλές μη ευρωπαϊκές, επίσης – σε όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε στα τελευταία δυόμιση χρόνια, η Ελλάδα ήδη βελτίωσε τη θέση της κατά δεκάδες θέσεις, σε όλους τους παγκόσμιους δείκτες κατάταξης. Η χώρα μου έχει δρόμο ακόμα. Έχουμε να κάνουμε πολλά. Αλλά ήδη σημειώσαμε δύο ρεκόρ χωρίς προηγούμενο: και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Αλλά τα επιτεύγματα αυτά προκάλεσαν πολύ πόνο στην Ελληνική κοινωνία. Και πριν ακόμα εξαντληθεί η τετραετία μας, για την ακρίβεια περίπου στα μισά του δρόμου, έγιναν πρόωρες εκλογές και εξελέγη νέα κυβέρνηση.

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν βρίσκομαι εδώ για να επικρίνω τη σημερινή κυβέρνηση στη χώρα μου. Κριτική, όπως έχω υποχρέωση, την κάνω στην Ελλάδα. Εξ άλλου, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς από σας και ξέρετε πολύ καλά τις απόψεις μου. Αλλά βρίσκομαι εδώ για άλλο λόγο. Σήμερα το μήνυμά μου προς εσάς είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού υποστηρίζει ένθερμα τη συμμετοχή της χώρας μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Όταν υπάρχουν προσωρινές ανατροπές στις κοινές μας προσπάθειες, είναι εύκολο να αρχίσουμε τις αμοιβαίες κατηγορίες. Κι εγώ ο ίδιος, προφανώς, έχω κάποια παράπονα με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κυβέρνησή μου και η χώρα κατά τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής μας. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα τώρα. Βρισκόμαστε πάντα στο ίδιος σκάφος, παλεύουμε πάντα για τα ίδια κοινά Ευρωπαϊκά ιδεώδη μας, της Δημοκρατίας, της Ασφάλειας, της Αλληλεγγύης προς όλους, της Ευθύνης απ’ όλους, της ανταγωνιστικότητας παντού, των ευκαιριών και της ανάπτυξης για όλους.

--Δεν βρίσκομαι εδώ μόνο για να σας υπενθυμίσω τις οδυνηρές προσπάθειες και τις ακόμα πιο οδυνηρές θυσίες του Ελληνικού λαού, τα τελευταία χρόνια, για να επιτύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις τόσο απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βρίσκομαι εδώ για να σας ζητήσω να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι θυσίες δεν θα αποδειχθούν μάταιες.

-- Βρίσκομαι εδώ για να σας πω ότι οι ανοικτά φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα, ανάμεσά στις οποίες η Νέα Δημοκρατία, είναι η μεγάλη πλειοψηφία, θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Εξ άλλου, περίπου 80% των Ελλήνων, σύμφωνα με όλες τις σφυγμομετρήσεις, υποστηρίζουν σταθερά τις κοινές ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας.

-- Βρίσκομαι εδώ για να διακηρύξω ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, και δυνατότητα να αναπνεύσει και να βγει από την κρίση. Χρειαζόμαστε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ανάπτυξη μετά από τόσα χρόνια ύφεσης. Επιστροφή στην ύφεση ξανά θα ήταν αληθινά καταστροφική! Όχι μόνο για την Ελληνική οικονομία. Αλλά επίσης για το ηθικό του Ελληνικού λαού και για τη συνοχή της κοινωνίας μας.

Φτάσαμε πολύ κοντά στο να δημιουργήσουμε νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για τους Έλληνες. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε αρκετά αισθητό πριν τις εκλογές. Και σίγουρα δεν είναι αισθητό τώρα, που οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης οδηγούν σε ασφυξία την οικονομία μας.

Αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας έχουν ήδη βελτιωθεί θεαματικά από το 2012. Και πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο αυτό της εξυγίανσης, παρά τα προβλήματα των τελευταίων τριών μηνών. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ευρώπη.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί πρέπει να διατηρηθούν, ενώ χρειαζόμαστε και νέες μεταρρυθμίσεις, όχι να καταστρέφουμε αυτές που έγιναν, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Δεν πιστεύω ότι μια χώρα μπορεί να ζει διαρκώς με δανεικά λεφτά και δανεικό χρόνο. Γι αυτό ακριβώς στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης σπρώξαμε αποφασιστικά, ώστε να επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους μας στο ακέραιο και νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα.

Η αξιοπρέπεια μιας χώρας είναι απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση και για την Ελευθερία της και για την κοινωνική της Συνοχή. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει την εξάρτησή της από δανεικά για μακρύ χρονικό διάστημα.

Αυτός είναι ο λόγος που μου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση αντιστρέφει την πορεία της χώρας στη δημοσιονομική προσαρμογή, αντιστρέφει τις μεταρρυθμίσεις και ξαναγυρνά πίσω σε εξάρτηση από δανεικά χρήματα.

Αλλά οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται. Από την άλλη πλευρά οι χώρες και οι λαοί έχουν ιστορικές διαστάσεις. Διαρκούν για πολλούς αιώνες. Κι έτσι δεν πρέπει να επιτρέψουμε βραχυχρόνιες πολιτικές αναταράξεις να βλάψουν μακροχρόνιες τάσεις, δυνατότητες και προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη που ονειρευόμαστε.

--Βρίσκομαι, λοιπόν, εδώ να διαβεβαιώσω όλους σας ότι η Ελλάδα, παρά τα προβλήματα των τελευταίων μηνών, έχει ήδη επιτύχει να απομακρυνθεί από το χείλος της καταστροφής. Η Ελλάδα μπορεί ακόμα να τα καταφέρει οριστικά!

--Η Ελληνική κοινωνία, εδώ και τρία χρόνια, πραγματοποιεί μιαν ιστορική στροφή στην παραγωγικότητα, στην αποδοτικότητα, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην ανταγωνιστικότητα. Κι έχει ήδη βγει από μια μακροχρόνια ύφεση.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι «θαύματα δεν γίνονται πια». Αλλά όλα αυτά τα «μικρά θαύματα» έχουν ήδη συμβεί στην Ελλάδα! Ας μην αφήσουμε λανθασμένες πολιτικές των τελευταίων λίγων μηνών να καταστρέψουν ό,τι επιτεύχθηκε με κόπο μέχρι τώρα.

--Σας καλώ όλους να στηρίξετε την Ελλάδα. Όχι αυτή την κυβέρνηση ή την άλλη ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά να στηρίξετε την ίδια την Ελλάδα, να βγει από τα προβλήματά της.

Δώστε στη χώρα μου μιαν ευκαιρία. Την έχει κερδίσει επάξια. Και την αξίζει!

Αν αφήσουμε την Ελλάδα να συρθεί μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό θα ήταν ολέθριο για την ίδια, αλλά θα ήταν και πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη στην οποία όλοι πιστεύουμε.

Από την άλλη πλευρά, η σωτηρία της Ελλάδας θα αποτελέσει τεράστιο επίτευγμα για ολόκληρο το Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θα δώσει ισχυρή αίσθηση ασφάλειας και δικαιοσύνης σε όλους τους Ευρωπαίους και θα ενισχύσει την πίστη στις κοινές τους προοπτικές.

Εγώ, αγαπητοί φίλοι, έτσι κι αλλιώς θα κάνω απολύτως το καθήκον μου απέναντι στη χώρα μου.

Θα ήταν πολύ καλό, να ξέρουμε όλοι μας, πως οι συνάδελφοί μας εδώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζουν κι αυτοί σθεναρά τον αγώνα μας.

Σας ευχαριστώ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 29/04/2015 13:36:55

  Επί τέλους! Η πιό σωστή πολιτική κίνηση του Σαμαρά απο το 2011 μέχρι σήμερα!. Για να δούμε, θα συγκινηθούν οι ομοιδεάτες του στο ΕΛΚ και δή όσοι εξ αυτών αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία στην ομάδα των Πρωθυπουργών της Ε.Ζ. ή θα τον "γράψουν" κανονικά?...

  • airman avatar
   airman @ οδυσσεύς Κ. 29/04/2015 14:24:51

   Η πιο σωστή πολιτική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά - στο εσωτερικό τουλάχιστον - ήταν η πρότασή του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την προηγούμενη Βουλή με διεξαγωγή εκλογών αργότερα μέσα στο 2015. Κίνηση που δεν αξιολογήθηκε σωστά από το σημερινό - ασθμαίνοντα πλέον - Πρωθυπουργό, δεν βρήκε ανταπόκριση και μοιραία πλέον δεν μπορεί να αξιολογηθεί παρά να τονισθεί ως πρόθεση. Θα ήταν βέβαια πρωτόγνωρο ένας Πρωθυπουργός να "στρώνει" το χαλί στον εν αναμονή Πρωθυπουργό, όμως θα είχε αποφευχθεί ο στραγγαλισμός της οικονομίας που βιώνει η Χώρα σήμερα. Ίσως βέβαια ο επίδοξος Πρωθυπουργός να παρέμενε στην αναμονή, αλλά εφόσον προκάλεσε τη μοίρα του να "μετρηθεί" νωρίτερα δεν μπορεί να αιτείται της επιείκειάς μας.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 29/04/2015 16:43:46

  Κίνηση που επιβλήθηκε από την τρομοκρατία απόψεων εντός Ελλάδος. Που όποιος δεν υποστηρίζει ή προσποιείται ότι υποστηρίζει την ψευτοδιαπραγμάτευση θα πρέπει να τον φάει η μαρμάγκα. Δεν μου αρέσει αυτή η κίνηση, αν και πιθανόν να ήταν επικοινωνιακά αναγκαία. Κατά τη γνώμη μου θέλει απλώς προσεκτική κριτική στο επίπεδο του τι συμβαίνει, ώστε να μην κατηγορηθεί και ότι υπονομεύει τη χώρα. Αλλά το να υποστηρίζει τα καραγκιοζλίκια τους, ε αυτό εμένα μου πάει κάπως πολύ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 29/04/2015 17:54:10

   Δε λέει αυτό. Απλά τους λέει να μην κάνουν ζημιά στην Ελλάδα επειδή έχουμε τους άχρηστους για κυβέρνηση. Πρέπει να πιέσουν κι αυτοί αλλά όχι με απόλυτη ασφυξία που θα ρίξει ευθύνες στην Ευρώπη αλλά με διπλωματική πίεση που θα αναδείξει τις ευθύνες του Τσίπρα χωρίς να καταστρέψει τη χώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.