#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2014 13:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς στην ΚΟ: «Θα βγούμε από τη μάχη νικητές, όπως αρμόζει στους Έλληνες»Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μήνυμα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016 είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, είχε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

Η ομιλία κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για τον Αλέξη Τσίπρα και τις παλινωδίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας προς τους πολίτες αναφερόμενος συχνά στο μεγάλο επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ και θα επιστρέψει στην κοινωνία.

«Πριν από 19 μήνες αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας συγκροτώντας μια κυβέρνηση συνεργασίας. Πολλοί μέσα στην χώρα στοιχημάτιζαν ότι δεν θα άντεχε έως τα Χριστούγεννα του 2012. Υπήρχαν και εκείνοι έξω από την χώρα που προεξοφλούσαν ότι δεν θα άντεχε η χώρα.

Μόλις πριν από 1,5 χρόνο. Εμείς αποφύγαμε την χρεοκοπία και αρχίσαμε να σταθεροποιούμε την χώρα. Το θυμίζω αυτό όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσε να μιμηθούμε την Αργεντινή αλλά αυτό δεν θέλει σήμερα να το θυμάται.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταξίδεψε στο μακρινό Τέξας για να πει μερικές απλές αλήθειες που εδώ δεν τολμάει να τις πει. Εμείς αυτή η παράταξη, αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας απέτρεψε το εφιαλτικό σενάριο το οποίο εκείνος αποδεχόταν. Αν η Ελλάδα στυλώνεται σήμερα στα πόδια της είναι γιατί εμείς το αποτρέψαμε κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι η χώρα υπέφερε πολύ και ακόμα υποφέρει και τώρα βγαίνει από την κρίση. Δεν αφήσαμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Κάποιοι μας ασκούν κριτική. Δεν αφήσαμε την χώρα να καταρρεύσει και τώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε έχουμε πετύχει τα 18 σημεία που είχαμε υποσχεθεί. με την βοήθεια του Θεού και την στήριξη του ελληνικού λαού θα πάμε ακόμα μακρύτερα. Στο διάστημα που μεσολάβησε η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Βιάστηκαν να πανηγυρίσουν τον περασμένο Σεπτέμβριο για το έλλειμμα και τους διαψεύσαμε όλους».

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε ότι το 70% θα επιστρέφει στον κόσμο έως και το 2016 ενώ ανέφερε ότι είναι ψέματα ότι δεν πληρώνει το κράτος τις υποχρεώσεις του. «Βγάλαμε πρωτογενές πλεόνασμα πριν την ώρα του. Κάποιοι λένε ότι δεν εξοφλήσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Ψέμα. Πληρώσαμε περισσότερες απ' όσες υπολογίζαμε. Αυτό που βγάζουμε είναι καθαρό αδιαμφισβήτητο και βιώσιμο. Κάποιοι μας λένε ότι βγάλατε πρωτογενές αλλά η οικονομία υποφέρει. Τι αξία έχει να ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι;. Το 70% του πλεονάσματος θα επιστρέφει στον κόσμο έως το 2016. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στην κοινωνία. Σε ποιούς; Σε όσους έχουν ανάγκη. Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι. Αυτό θα γίνει άμεσα. Τους επόμενους μήνες».

Και συνέχισε:  «Είχαμε δεσμευθεί να δώσουμε χρήματα στους ένστολους εδώ και πολύ καιρό. Δανεικά πια δεν υπάρχουν. Αν δεν είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είχαμε να δώσουμε τίποτα. Βγήκε από το αίμα του ελληνικού λαού και σε αυτόν θα επιστρέψει όπως σε αυτόν επιστρέφουν και τα κλεμμένα. Δίνουμε μάχη με την ανεργία σε όλα τα μέτωπα. Επίσης αξιοποιούμε όλα τα κοινοτικά κονδύλια. Κι αυτό για να υπάρξει ανακούφιση και επανένταξη στην αγορά εργασίας. Πάνω από 440.000 άνεργοι θα απασχοληθούν».Κατηγορηματικό ΟΧΙ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για το θέμα των εκλογών και τα διάφορα σενάρια που ακούγονται είπε με νόημα: «Εκλογές εμείς πηγαίνουμε για το 2016, τους αρέσει δεν τους αρέσει».

Για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι πρόκειται για κόμμα του περιθωρίου που υπονομεύει το μέλλον της χώρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη νοοτροπία του περιθωρίου και εμφανίζεται ως κόμμα διακυβέρνησης. Δεν είναι κόμμα εξέγερσης και κόμμα ευθύνης. Και είναι δικό τους θέμα να αποφασίσουν τι είναι. Αυτά που σήμερα συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν συγκρίνονται με αυτά που γίνονταν στο παρελθόν. Τώρα η χώρα βρίσκεται σε κρίση και ο ελληνικός λαός δεν θέλει να ξανακυλήσει στην κρίση. Όσο αρχίζουν να φαίνονται οι ενδείξεις της ανάκαμψης τόσο ξεθωριάζουν. Δεν έχουν καταλάβει ότι στον διεθνή μας περίγυρο υπάρχει πολλή αναστάτωση και πολλή ανασφάλεια και πολλές ταραχές και πολύ αίμα. Η Ελλάδα είναι μια όαση πρώτα για τους ίδιους τους Έλληνες και μετά για την Ευρώπη».

Και συνέχισε: «Εμείς στη ΝΔ έχουμε αποδείξει ότι για το καλό της χώρας μπορούμε να συνεργαστούμε με τους αντιπάλους μας όπως κάναμε με το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε σύμπτωση απόψεων σε δύο πράγματα: να μείνει η χώρα στο ευρώ και να σταθεί στα πόδια της και πριν γίνουμε κυβέρνηση είχαμε στηρίξει μεταρρυθμίσεις. Εμείς την υπευθυνότητά μας την έχουμε δείξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νόμο. Ούτε εκείνα που είναι προφανέστατα ευεργετικά. Λέει όχι σε όλα. Και σήμερα, μ’ αυτά που λέει δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση αλλά στην χώρα. Όσο συνεχίζει αυτή την ανευθυνότητα δεν έχουμε κανένα περιθώριο συνεργασίας μαζί του. Και πως είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με όσους συστηματικά κατ' επάγγελμα υπονομεύουν την ασφάλεια της χώρας και απειλούν να μας ξαναστείλουν εκεί που τρομάξαμε να ξεφύγουμε. Με αυτούς που υπερασπίζονται όσους συλλαμβάνει η αστυνομία και μετά κάνει ότι δεν τους ξέρει,. Με όσους απειλούν τους επενδυτές και μετά κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα»;

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης είπε ότι το προσεχές διάστημα θα έρχονται συνεχώς θετικά νέα. «Αυτός θα είναι ο καταλύτης για να καταπολεμηθεί η μιζέρια. δεν μπορεί ένας λαός να σηκώσει κεφάλι όταν τα καλά νέα λοιδορούνται ή αποσιωπώνται. Δεν μπορούν κάποιοι κάθε μέρα να έχουν βάλει πρόγραμμα να κατεδαφίζουν το ηθικό του λαού μας. Την κοινωνία διαλύουν. Τολμώντας να πηγαίνουμε καθημερινά κόντρα στο ρεύμα της μιζέριας».

Μιλώντας για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διώξει τους ξένους.«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί ότι δεν κάναμε πολλά. Μας κατηγορούν ότι ξεπουλάμε τα ασημικά της χώρας. Πως είναι δυνατόν να μας κάνουν κριτική αυτοί που τρομάζουν τους επενδυτές; «Βγάζουμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού χρέος και φέρνουμε επενδύσεις που δεν έγιναν ποτέ στο παρελθόν».

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην κριτική για την φοροδιαφυγή είπε ότι είναι ψέμα ότι δεν πατάχθηκε ενώ τόνισε με νόημα ότι όλοι θα τιμωρηθούν. «Πετύχαμε μεγαλύτερο πλήγμα απ' ότι έχει γίνει στο παρελθόν. Φέραμε 423 εκατ. πέρυσι σε ετήσια βάση και φέτος θα φέρουμε 381 εκατομμύρια. Πότε έχει γίνει αυτό ξανά στο παρελθόν; Χτυπάμε την διαφθορά. Η δικαιοσύνη είναι ανεμπόδιστη χωρίς παρεμβάσεις. Δεν θέλω κανένα κυνήγι μαγισσών αλλά και καμία συγκάλυψη. Δεν θέλω κανένας αθώος να τιμωρηθεί και κανένας ένοχος να γλιτώσει».

Για την βιωσιμότητα του χρέους επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε: «Κατάφεραν μόνοι τους να γελοιοποιηθούν. Δεν θα πληρώσουμε έλεγαν το επαχθές χρέος. Τελικά κατέληξαν ότι το επαχθές χρέος φτάνει μόνο στο 5% του ΑΕΠ. Τα βρήκαν επιτέλους, Ξεχνούν ότι υπερδεκαπλάσιο χρέος κουρέψαμε πέρυσι. Μας λένε ότι το επαχθές χρέος να μην ξεπερνάει τα 9 δις αλλά αυτοί θα ζητήσουν διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Πως θα αποφύγουν τότε την χρεοκοπία της χώρας; Θα εκβιάσουν; Θα τρομοκρατήσουν; Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους έχουν 27 κοινοβούλια και τις ανελέητες αγορές. Το χάος που θα δημιουργηθεί το έχουν υπολογίσει;  Το κλίμα που θα δημιουργηθεί σε βάρος της χώρας μας το έχουν καταλάβει»;

«Δεν θα τους αφήσουμε να μας ρίξουν έξω ξανά. Θα βγούμε από αυτή τη μάχη νικητές όπως αρμόζει στους Έλληνες», είπε.

Για τους δανειστές ανέφερε: «Οι δανειστές μας έχουν δεσμευθεί ότι αν τηρήσουμε τους όρους θα μας δώσουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Κάνουμε ότι μπορούμε για να πιάνουμε τους στόχους. Τώρα είναι η σειρά τους να τηρήσουν την συμφωνία».

Διαβάστε Ολόκληρη την Ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας ΔημοκρατίαςΦίλες και φίλοι,

Πριν από δεκαεννιά μήνες αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, συγκροτώντας μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Τότε, λίγοι μας έδιναν πιθανότητα επιτυχίας. Λίγοι έδιναν σε εκείνη την κυβέρνηση ζωή έστω και λίγων μηνών. Πολλοί μέσα στη χώρα – το ξέρετε- στοιχημάτιζαν ότι δεν θα άντεχε ούτε μέχρι τα Χριστούγεννα του 2012.

Πολλοί περισσότερο, υπήρχαν κι εκείνοι που έξω από τη χώρα, στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Ενώ άλλοι προεξοφλούσαν ότι από την «κατάρρευση» της Ελλάδας δεν θα άντεχε ούτε το ίδιο το ευρώ, ούτε καν η Ευρωπαϊκή Ένωση…

Θυμηθείτε τα όλα αυτά. Δεν είναι και τόσο μακριά. Μόλις πριν από ενάμιση χρόνο.            Αναλογιστείτε τι έγινε στο μεταξύ και πού βρισκόμαστε σήμερα…


 Πρώτον, διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες! Και τις εγχώριες, του εσωτερικού και τις εισαγόμενες απ’ έξω!

Δεύτερον, αποφύγαμε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αναλογιστείτε πάλι μόνο, τι συμβαίνει σήμερα στη μακρινή Αργεντινή…

Γιατί στην Αργεντινή; Γιατί εκείνη μας εμφάνιζαν ως «πρότυπο»: Λοιπόν, η Αργεντινή δεκατρία χρόνια από το χρεοκοπία της κι ακόμα δεν έχει συνέλθει! Ακόμα σπαράσσεται από ταραχές και συγκλονίζεται από εσωτερική αστάθεια…

Εμείς αποφύγαμε τη χρεοκοπία κι αρχίσαμε να σταθεροποιούμε τη χώρα. Να τη στήνουμε στα πόδια της. Να αλλάζουμε την εικόνα της στο εξωτερικό. Και να την καθιστούμε παντού πιο αξιόπιστη.

Το θυμίζω αυτό, όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τότε μας καλούσε να μιμηθούμε το παράδειγμα της Αργεντινής. Και τώρα βέβαια ούτε θέλει να το θυμάται…

Το θυμίζω γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για προοπτική εξόδου από το ευρώ. Ούτε κι αυτό θέλει να το θυμάται σήμερα. Γιατί τώρα, μας λέει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, ότι θα οδηγούσε σε πολύ χειρότερα απ’ αυτά που ζούμε σήμερα. Βέβαια, όπως θα δούμε παρακάτω ούτε κι αυτά τα εννοεί….

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ταξίδεψε στο μακρινό Τέξας, για να πει μερικές απλές αλήθειες που εδώ και μέσα στο κόμμα του, δεν τολμάει να τις πει: ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, ότι θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Οικονομίας, σε πανικό τραπεζών, σε απώλεια καταθέσεων, σε αληθινή καθίζηση.

Και έτσι ακριβώς είναι. Μόνο που αυτό το εφιαλτικό σενάριο εμείς, αυτή η παράταξη, αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας, το απέτρεψε, ενώ εκείνος και το αποδεχόταν και προφανώς το διακινδύνευε! Κι αν  η  Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της σήμερα και απέφυγε τα πολύ χειρότερα είναι ακριβώς επειδή εμείς τα αποτρέψαμε! Κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ και παρά τότε –θυμίζω- τις λυσσαλέες αντιδράσεις του…

Ναι η χώρα υπέφερε πάρα πολύ και ακόμα υποφέρει. Αλλά αποτρέψαμε πολύ χειρότερα. Και τώρα αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση.

Πραγματοποιήσαμε μετά, την πρώτη και υπέρτατη δέσμευσή μας: να μην αφήσουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Κάποιοι, μας ασκούν κριτική, γιατί τα δεκαοκτώ σημεία του Οικονομικού μας προγράμματος, που είχαμε εξαγγείλει πριν τις εκλογές, λένε δεν τα τηρούμε. Ξεχνάνε, όμως, την πρώτη και υπέρτατη δέσμευσή μας, που εμείς τη σεβαστήκαμε απόλυτα: δεν αφήσαμε τη χώρα να καταρρεύσει.

Και τώρα, με το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε σε πολύ λίγο καιρό θα έχουμε πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος εκείνων των δεκαοκτώ σημείων. Θυμηθείτε: σε λίγους μήνες τα περισσότερα απ’ όσα υποσχεθήκαμε τότε θα είναι πραγματικότητα! Και μάλιστα μέσα στα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης, όχι στα τέσσερα της κανονικής κοινοβουλευτικής μας θητείας. Με τη βοήθεια του Θεού και με τη στήριξη του Ελληνικού λαού, στα επόμενα δύο χρόνια που υπολείπονται, για να ολοκληρώσουμε την τετραετία, θα έχουμε πάει πολύ μακρύτερα.Τέταρτον, στο διάστημα που μεσολάβησε, η Αντιπολίτευση προεξοφλούσε ότι το Πρόγραμμα «δεν βγαίνει», ότι η Προϋπολογισμός του 2013 θα «κατέρρεε», ότι θα αναγκαζόμασταν να πάρουμε νέα μέτρα. Όταν μάλιστα κάποιοι από την Τρόικα προέβλεψαν και έλλειμμα για το 2013 και τότε –το θυμάστε- περισσότεροι από την Αντιπολίτευση έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Ήταν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο…

Βιάστηκαν, όμως, να χαρούν! Και τους διαψεύσαμε όλους!

Πρωτογενές πλεόνασμα βγήκε το 2013, ένα χρόνο πριν από την πρόβλεψη του Προγράμματος! Και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι το υπολογίζαμε κι εμείς αρχικά.

Όταν στις αρχές του 2013 είπαμε ότι θα βγάλουμε πλεόνασμα πρωτογενές, μας λοιδορούσαν. Όταν την άνοιξη είπαμε ότι θα ξεπερνούσε τα 150 εκατομμύρια, μας λοιδορούσαν. Όταν το καλοκαίρι είπαμε ότι θα ξεπερνούσε τα 350 εκατομμύρια, μας λοιδορούσαν. Όταν τον Οκτώβριο είπαμε ότι θα ξεπεράσει ίσως και τα 500, εκατομμύρια μας λοιδορούσαν.

Τώρα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία αγγίζει – περνάει λέω εγώ - το 1 δισεκατομμύριο! Κανείς δεν μας λοιδορεί πια. Ορισμένοι, βέβαια, τους ακούω, ακόμα προσπαθούν, θα το δουν σε λίγες μέρες, να το αμφισβητήσουν…

Μας είπαν ότι είναι «λογιστικό τερτίπι», ότι δεν ξοδέψαμε το σύνολο –μας είπαν- του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή όσο το κράτος από τα δικά του τα λεφτά, από τους εθνικούς πόρους ξοδεύει λιγότερο, τόσο επόμενο είναι να κερδίζει στο πλεόνασμα. Γι’ αυτό λέει τάχα, βγάλαμε πλεόνασμα.  Είναι ψέμα! Ξοδέψαμε πλήρως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέχρι το τελευταίο του ευρώ! Και παρ’ όλα αυτά βγάλαμε πρωτογενές πλεόνασμα πριν την ώρα του και μεγαλύτερο, πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολογίζαμε.

Άλλοι το αμφισβήτησαν, υποστηρίζοντας ότι δεν πληρώσαμε τάχα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, γι’ αυτό, λέει, εμφανίστηκε το πλεόνασμα. Κι αυτό ψέμα! Πρώτον, πληρώσαμε περισσότερες παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους απ’ ό,τι είχαμε υπολογίσει αρχικά. Και δεύτερον, βγάζουμε πλεόνασμα υπολογίζοντας ότι θα πληρώσουμε κι όλες τις τρέχουσες οφειλές του δημοσίου που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Αν γίνονταν τέτοια «τερτίπια», το πλεόνασμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Αλλά αυτό που βγάζουμε είναι καθαρό, αδιαμφισβήτητο και βιώσιμο. Με όλα υπολογισμένα και πληρωμένα…

Πέμπτον, κάποιοι μας λένε: Εντάξει, βγάλατε πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά η οικονομία υποφέρει. Τι αξία –μας λένε- έχει να ευημερούν οι αριθμοί, όταν υποφέρουν οι άνθρωποι;

Απαντώ: Έχουμε ήδη βάλει στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, ότι το 70% του πλεονάσματος που ξεπερνά το στόχο θα επιστρέφει στην κοινωνία κάθε χρόνο μέχρι το 2016. Για το 2013 ο στόχος ήταν μηδενικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα αποδοθούν πίσω στην κοινωνία! Σε ποιους θα δοθούν; Μα σε όσους έχουν περισσότερο ανάγκη. Σε αυτούς που είχαμε δεσμευτεί ότι θα στηρίξουμε πρώτους. Σε εκείνους που αδικήθηκαν περισσότερο: χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι πρώτα απ’ όλα. Πότε θα γίνει αυτό; Άμεσα, τους επόμενους μήνες: όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί εδώ και μήνες.

Κι ακόμα οφείλω να πω ότι επιμένω και στο άλλο τεράστιο ζήτημα που λέγεται μείωση των φόρων. Αρκεί να πιάνουμε κάθε χρόνο το στόχο του πλεονάσματος. Ξέρω ότι αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο μετά την αποκατάσταση των αδικιών. Είναι η ύψιστη προτεραιότητά μου, εδώ και χρόνια. Γιατί μόνο με σταδιακή αποκλιμάκωση φόρων μπορείς να εδραιώσεις τη μακροχρόνια Ανάπτυξη.

Άρα το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι απλώς ένας «αριθμός» που ευημερεί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν. Είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά τη μεγαλύτερη ανάγκη. Άμεσα και αποτελεσματικά…

Κάποιοι τώρα μας λένε ότι η ενίσχυση των ενστόλων είναι αναγκαστική γιατί δήθεν μας το επιβάλει η απόφαση, που ακούστηκε ότι υπάρχει, εγώ δεν την έχω δει, κανείς δεν την έχει διαβάσει, δεν υπάρχει, διαρροή ήταν, αλλά μας λένε ότι λόγω αυτής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας θέλετε να δώσετε λεφτά στους ένστολους. Επαναλαμβάνω την τελική απόφαση δεν την έχουμε δει. Αλλά εμείς είχαμε δεσμευτεί να δώσουμε χρήματα στους ένστολους κατά προτεραιότητα εδώ και πολύ καιρό. Αν δεν είχαμε πλεόνασμα από πού θα δίναμε; Παίρνοντας ισοδύναμα μέτρα σε βάρος άλλων;

Δανεικά δεν υπάρχουν πια. Αν δεν είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπήρχαν περιθώρια να δώσουμε άμεσα τίποτε! Ούτε στους ένστολους, ούτε σε άλλους. Θα δώσουμε επειδή υπάρχει το πλεόνασμα. Που βγήκε από το αίμα του Ελληνικού λαού και σε αυτόν θα επιστρέψει. Όπως στον ελληνικό λαό επιστρέφουμε σήμερα και τα κλεμμένα!

Και κάτι ακόμα: Δίνουμε μάχη με την ανεργία σε όλα τα μέτωπα. Από τη  μια προσπαθώντας να επισπεύσουμε την Ανάπτυξη. Γιατί αυτό θα δώσει την τελική λύση στην ανεργία. Κι από την άλλη αξιοποιώντας όλα τα κοινοτικά κονδύλια, από τα παλαιό ΕΣΠΑ, από το νέο ΕΣΠΑ, από το ειδικό ταμείο για την ανεργία των νέων που δημιουργήθηκε πέρσι, κι από εθνικούς πόρους, όπου μπορούμε, ώστε να υπάρξει ανακούφιση και άμεση επανένταξη στην αγορά εργασίας πολύ μεγάλου αριθμού ανέργων. Ποσά  πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο εξασφαλίστηκαν και θα εκταμιευτούν φέτος και του χρόνου. Και πάνω από 440 χιλιάδες άνεργοι θα επωφεληθούν μέσα στην τρέχουσα διετία.

Οι περισσότεροι με επιδοτούμενη απασχόληση και κατάρτιση στον ιδιωτικό τομέα. Με μαθητεία και πιστοποίηση. Με δυνατότητα πρόσληψης μετά. Ώστε να βρουν δουλειά από τώρα όσο γίνεται περισσότεροι. Και να έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρουν δουλειά στο άμεσο μέλλον οι υπόλοιποι. Ειδικά από τις πιο ευπαθείς κατηγορίες. Και ιδιαίτερα κατηγορίες των νέων που δεν είχαν μέχρι σήμερα καμία επαγγελματική εμπειρία. Των μακροχρόνια άνεργων που έχουν μείνει καιρό εκτός. Και όσων ανήκουν σε γνωστές ευπαθείς κατηγορίες. Τα είπα αναλυτικά χθες.Κάποιοι διαμαρτύρονταν, τάχα, για την ανεργία και τώρα διαμαρτύρονται που παίρνουμε σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Επιχειρούν, μάλιστα, να το συνδέσουν, ανοήτως και με πρόωρες εθνικές εκλογές. Τους το ξεκαθαρίζω και πάλι: Εκλογές εμείς πηγαίνουμε για το 2016, τους αρέσει, δεν τους αρέσει! Και άλλωστε ο υπουργός Άμυνας, την περασμένη Κυριακή εξήγησε με σαφήνεια, γιατί αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τέλος, λοιπόν, με αυτό το αστείο.

Τα μέτρα για την ανεργία τα προετοιμάζουμε εδώ και καιρό, τα προωθούσαμε συστηματικά στην Ευρώπη, εξασφαλίσαμε την αναγκαία χρηματοδότησή τους και τώρα τα κάνουμε πραγματικότητα. Ευτυχώς για τους ανέργους μας και δυστυχώς για τους λαϊκιστές μας…

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μόνο του το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μας βγάλει από την κρίση.

Απαντώ: Ποιος είπε ότι πετύχαμε μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα; Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια σειρά από μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Οι περισσότερες χρειάζονται κάποιο χρόνο ακόμα, ώστε να φανούν τα αποτελέσματά τους στην πραγματική οικονομία. Αλλά κάποια σημαντικά αποτελέσματα ήδη καταγράφηκαν διεθνώς και  φαίνονται στο εσωτερικό:

Σας αναφέρω ενδεικτικά: σε όλους τους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο βελτιώνεται κατά δεκάδες θέσεις! Στην ίδια την εφαρμογή αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη θέση διεθνώς στην έρευνα του ΟΟΣΑ. Και όσον αφορά την διαδικασία έναρξης νέων επιχειρήσεων, η Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 111 θέσεις- δείκτες στο σχετικό πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και ιδιαίτερα μετά το τολμηρό επενδυτικό νόμο που ψηφίσαμε πέρσι.

Και αυτό φάνηκε ακόμα στην πραγματική οικονομία: εξαλείφθηκε το άλλο μεγάλο τεράστιο έλλειμμά μας: που ήταν στο εμπορικό ισοζύγιο! Πράγμα που είχε να συμβεί εδώ και δεκαετίες. Κάποιοι λένε ότι αυτό οφείλεται στην ύφεση που μείωσε τις εισαγωγές. Αλλά δεν οφείλεται μόνο σε αυτό. Πρώτα απ’ όλα και οι εξαγωγές –ας διαβάσουν τα στοιχεία- αυξήθηκαν! Ύστερα, η μισή μείωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Και αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί και φέτος, που προεξοφλείται να είναι μια χρονιά ανάκαμψης.

Σε ενάμιση, λοιπόν, χρόνο μπορέσαμε και πετύχαμε αυτό που κάποτε φαινόταν απίστευτο: θεραπεύσαμε και τα δύο ελλείμματα που υπονόμευαν για πολλά χρόνια και τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της χώρας μας.

Προσέξτε όμως: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο μείωση μισθών. Είναι και μείωση κόστους ενέργειας. Και σε αυτό ρίχνουμε το βάρος μας τώρα. Και πολύ σύντομα ελπίζω να έχουμε καλά νέα.

Γιατί το κόστος που πληρώναμε σε φυσικό αέριο ήταν πάνω από 20% ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Κι έτσι η βιομηχανία μας πληρώνει σήμερα δυσβάστακτο κόστος ενέργειας, είτε μεσαία είτε υψηλή τάση. Βήμα-βήμα κι αυτό βελτιώνεται…

Δεν βγάζουμε μόνο δημοσιονομικά πλεονάσματα, λοιπόν. Αλλάζουμε κι όλες τις ισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας στροφή στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια. Που είναι οι μόνες σταθερές, ανταγωνιστικότητα και  εξωστρέφεια, για βιώσιμη Ανάπτυξη.

Το τονίζω αυτό γιατί στο προσεχές διάστημα τα θετικά νέα και οι θετικές ενδείξεις όλο και θα πυκνώνουν. Και η αίσθηση ότι η οικονομία βγαίνει από την κρίση, θα ενισχύεται. Και αυτός θα είναι και ο καταλύτης για να καταπολεμηθεί όλη αυτή η ψυχολογία της μιζέριας που είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Όχι ο εχθρός της κυβέρνησης. Ο εχθρός της χώρας!

Γιατί δεν μπορεί ένας λαός να σηκώσει κεφάλι, όταν τα καλά νέα, είτε λοιδορούνται, είτε αμφισβητούνται όταν δεν μπορούν να λοιδορηθούν, είτε αποσιωπώνται όταν δεν γίνεται ούτε να λοιδορηθούν ούτε να αμφισβητηθούν…

Δεν μπορούν κάποιοι, κάθε μέρα, να έχουν βάλει πρόγραμμα να κατεδαφίζουν το ηθικό του λαού. Δεν πολεμάνε την κυβέρνηση έτσι. Διαλύουν την κοινωνία. Και σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε και να κάνουμε πολύ περισσότερα: Με ειλικρίνεια, και πάνω απ’ όλα με αλήθεια. Αλλά και τολμώντας να πηγαίνουμε καθημερινά κόντρα σε αυτό το ρεύμα της μιζέριας.

Ενώ έχουμε πιάσει τους βασικούς μας στόχους, και τους έχουμε ξεπεράσει σε κάποια σημεία, υπάρχουν και πράγματα στα οποία έχουμε μείνει πίσω. Πρώτοι εμείς το παραδεχόμαστε αυτό. Όταν κάνεις μια τεράστια προσπάθεια, όταν τολμάς πράγματα που πολλοί θεωρούσαν αδιανόητα ως χθες, όταν σε πολύ λίγο διάστημα πρέπει να επιτύχεις εκατοντάδες επί μέρους στόχους, δεν μπορεί να μην υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις, δεν μπορεί να αποφύγεις να κάνεις λάθη.

Αυτά είναι τώρα που πρέπει να διορθώσεις.

Για παράδειγμα: έχουμε μείνει πίσω στις αποκρατικοποιήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι με δική μας ευθύνη. Και δεν θέλω να πω περισσότερα πάνω σε αυτό. Αλλά είτε ως τώρα φταίξαμε εμείς είτε όχι, είναι δική μας ευθύνη να ξεμπλοκάρουμε τις αποκρατικοποιήσεις από δω και μπρός. Κι αυτό το κάνουμε.

Προσέξτε όμως! Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί ότι δεν κάναμε πολλά για τις αποκρατικοποιήσεις. Ποιοι το λένε αυτό; Εκείνοι που ταυτόχρονα μας κατηγορούν ότι ξεπουλάμε τα ασημικά της χώρας!

Πώς είναι δυνατόν τάχα να «ξεπουλάμε», αυτά που…δεν έχουμε καν ακόμα πουλήσει – που μας κατηγορούν;

Πώς είναι δυνατό να μας κάνουν κριτική εκείνοι οι οποίοι επίτηδες κάνουν την κριτική, για να τρομάξουν ποιον; Τους επενδυτές.

Και πώς είναι δυνατό να θεωρείται «ξεπούλημα», η αποκρατικοποίηση κλάδων και επιχειρήσεων που έχουν αποκρατικοποιηθεί, συνολικά ή μερικά, σε όλες τις χώρες του κόσμου;

Εμείς, παρ’ όλα τα εμπόδια που βάζουν στο δρόμο μας, προχωράμε. Γιατί –κοιτάξτε- αποκρατικοποιήσεις σημαίνει δύο πράγματα: Βγάζουμε από τις πλάτες του, Έλληνα φορολογούμενου, Ελληνικού λαού χρέος και φέρνουμε στην ελληνική οικονομία επενδύσεις που ποτέ δεν είχαν γίνει στο παρελθόν.Υπάρχουν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Γιατί μέσα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις τολμηρές έχουν γίνει και αδικίες και λάθη.

Για παράδειγμα, θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις στον αγροτικό τομέα. Για να βοηθήσουμε τη μεταρρύθμιση να περάσει πιο ομαλά. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα. Κι όχι μόνο για τους αγρότες, βέβαια…

Γιατί διαπιστώνω ότι υπάρχουν για παράδειγμα αντιφατικοί κανονισμοί που πολλές φορές προκαλούν και σύγχυση και ασφυξία. Αυτά θα τα διορθώσουμε το ταχύτερο.

Και ειδικά για τους αγρότες κάναμε ειδική παρέμβαση για τα κόκκινα δάνειά τους. Και θα κοιτάξουμε με ιδιαίτερη φροντίδα την ρευστότητά τους. Γιατί εκεί υπάρχει αληθινό πρόβλημα.

Ευρωπαίοι αγρότες από άλλες χώρες, σε αντίθεση με τους δικούς μας, έχουν πρόσβαση σε άφθονη ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Εδώ όλες οι χώρες του νότου –να ξέρετε- ενωμένες δίνουμε μάχη μέσα στην Ευρώπη, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Τι ανταγωνιστικότητα να έχει ο κτηνοτρόφος, όταν ο ανταγωνιστής του πληρώνει και κάτω από 2% επιτόκια και ο δικός μας 6 φορές παραπάνω.

Υπάρχουν πολλές ακόμα διορθωτικές παρεμβάσεις που εξετάζουμε σε πολλούς τομείς. Αλλού είναι μικρά επί μέρους προβλήματα. Αλλού είναι μεγαλύτερα. Όλα τα εξετάζουμε κι όπου μπορούμε θα παρέμβουμε, για να διορθωθούν αδικίες.

 

Υπάρχει και μια ακόμα κριτική που ακούγεται: Κάνατε τόσα μας λένε, αλλά δεν καταφέρατε να χτυπήσετε την φοροδιαφυγή!

Κι αυτό είναι ψέμα! Η φοροδιαφυγή δεν εξαλείφθηκε, ασφαλώς, ούτε θα μπορούσε να εξαλειφθεί σε ενάμιση χρόνο, αλλά πετύχαμε μεγαλύτερο πλήγμα κατά της φοροδιαφυγής απ’ ό,τι έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Ξέρετε πόσα καταφέραμε να φέρουμε στο δημόσιο ταμείο από τη φοροδιαφυγή πέρσι; 423 εκατομμύρια σε ετήσια βάση! Και ξέρετε πόσα θα φέρουμε φέτος – πόσα έχουμε γράψει ήδη στον Προϋπολογισμό; Επί πλέον 381 εκατομμύρια σε ετήσια βάση. Δηλαδή ετησίως σύνολο 800 εκατομμύρια, που αντιστοιχούν σε σύλληψη φοροδιαφυγής 2-2,5 δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο! Πότε έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν; Και μάλιστα σε συνθήκες τέτοιας βαθιάς ύφεσης;

Κι ακόμα χτυπάμε τη διαφθορά. Η δικαιοσύνη είναι ανεμπόδιστη, χωρίς παρεμβάσεις, φέρνει στη δημοσιότητα την μία υπόθεση μετά την άλλη. Εκατοντάδες γνωστά πρόσωπα έχουν πάρει το δρόμο προς τη δικαιοσύνη. Και εγώ το είπα και το ξαναλέω:

Δεν θέλω κανένα «κυνήγι μαγισσών». Δεν θέλω, όμως, και την παραμικρή συγκάλυψη.

Δεν θέλω κανένας αθώος να τιμωρηθεί. Αλλά δεν θέλω και κανένας ένοχος να γλιτώσει. Τόσο απλά…

Κάποιοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Κάποιοι ομολογούν και επιστρέφουν τα κλεμμένα. Στα τέλη του περασμένου μήνα δημιουργήθηκε ειδικό ταμείο για επιστροφή προϊόντων χρηματισμού, που έχει ήδη γύρω στα 18 εκατομμύρια. Τα δώσαμε σε στοχευμένες δράσεις για τη Δημόσια Παιδεία και τη Δημόσια Υγεία. Πότε έχουν ξαναγίνει τέτοια πράγματα στην Ελλάδα; Σε ποια πόλη, σε ποιο χωριό, όπου κι αν πήγαμε, δεν μας είπαν όλοι «φέρτε πίσω τα κλεμμένα»;

Η δικαιοσύνη ψάχνει τα πάντα κι έχει βάλει στη θέση τους πολύ περισσότερους απ’ όσους μπορούσε να διανοηθεί οποιοσδήποτε. Να είστε σίγουροι ότι θα βάλει κι άλλους, εκεί που πρέπει…

Μια ακόμα κριτική που ακούγεται αφορά το χρέος και τη βιωσιμότητά του. Εδώ πια, κατάφεραν μόνοι τους να γελοιοποιηθούν.

Χρόνια τώρα μίλαγαν για «αμφισβήτηση του χρέους»: Δεν θα πληρώσουμε, μας έλεγαν –θυμάστε τι;- το «επαχθές χρέος». Μετά από πολλές περιπλανήσεις κατέληξαν ότι το «επαχθές» λεγόμενο χρέος της Ελλάδος φτάνει μόνο στο 5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 9 δισεκατομμύρια! Από τα 321 που χρωστάει η χώρα συνολικά.

Αυτό είναι! Τα βρήκαν επιτέλους…

Ξεχνούν ότι υπερδεκαπλάσιο χρέος κουρέψαμε πριν ενάμιση χρόνο! 102 δισεκατομμύρια! Ξεχνούν ακόμα ότι πριν ένα χρόνο κόψαμε κι άλλα 20 δισεκατομμύρια με την επαναγορά χρέους. Ξεχνούν ότι με τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 έχουμε επιτύχει πρόσθετη μείωση μελλοντικού χρέους, της επόμενης επταετίας, ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων. Σύνολο 145 δισεκατομμύρια. Όλα αυτά εμείς τα επιτύχαμε. Και τα αμφισβητούσαν εκείνοι. Και τώρα που τα πετύχαμε, μας είπαν ότι το «επαχθές» χρέος που έψαχναν είναι ύψους 9 δισεκατομμυρίων… Αυτοί είναι.

Αυτό είχαν να πουν; Γι’ αυτό χάλαγαν τον κόσμο τόσο καιρό; Αυτό θέλουν να «αμφισβητήσουν»;

Όχι! Μας λένε τώρα ότι μπορεί το «επαχθές» χρέος της χώρας να μην ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια, αλλά ότι εκείνοι θα ζητήσουν να περικοπεί το μεγαλύτερο μέρος του, δηλαδή πάνω από 160 δισεκατομμύρια!

Το πώς μπορεί να γίνει αυτό, δεν μας το λένε…

Και εγώ ρωτάω, απλά, σταθερά, αληθινά: Πώς θα αποφύγουν τις ολέθριες επιπτώσεις μιας αναγκαστικής τότε χρεοκοπίας της χώρας; Ούτε αυτό μας το λένε.

Ρωτάω: Θα εκβιάσουν; Θα τρομοκρατήσουν;

Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν θα έχουν μια χώρα ή δεν έχουν μια κυβέρνηση. Έχουν 27 κοινοβούλια, έχουν τρείς διεθνείς οργανισμούς και  πάνω απ’ όλα έχουν τις αμείλικτες, τις ανελέητες αγορές.

Το χάος που θα δημιουργηθεί στις αγορές το έχουν υπολογίσει;

Το πόσο αυτό θα πλήξει και όχι απλώς την Ελλάδα, το σύνολο της Ευρώπης, το έχουν μετρήσει;

Το τι κλίμα θα δημιουργηθεί και πάλι σε βάρος της χώρας μας παντού, το έχουν λάβει υπ’ όψιν τους;

Με το που λένε τέτοια και μόνον, δημιουργούν αρνητικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας στις αγορές. Κι αν ποτέ είχαν την ευκαιρία να το κάνουν πράξη –που δεν θα την έχουν- ακόμα κι αν δεν τα εννοούσαν 100%, θα διέλυαν τη χώρα πριν προλάβουν να αλλάξουν άποψη.

Και τότε, αντί να περάσουμε το ποτάμι που τώρα το κοντεύουμε, αντί να περάσουμε απέναντι, θα ξαναπέφταμε πίσω, στο χειρότερο σημείο του, κάτω από τις χειρότερες συνθήκες για να μη φτάσουμε ποτέ με ασφάλεια στην απέναντι όχθη. Ε λοιπόν, δε θα τους αφήσουμε να μας ρίξουν πίσω ξανά. Θα βγούμε απ’ αυτή τη μάχη νικητές, όπως αρμόζει στους Έλληνες.

Ακούστε: Οι δανειστές μας έχουν δεσμευτεί ότι αν εμείς τηρήσουμε τους όρους της Συμφωνίας, θα μας δώσουν μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Εμείς πιάσαμε και ξεπεράσαμε από την πλευρά μας τους όρους της Συμφωνίας. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνουμε στο δρόμο αυτό και να συνεχίσουμε να πιάνουμε τους στόχους και στο μέλλον. Τώρα είναι η σειρά η δική τους να τηρήσουν τη συμφωνία, να μας δώσουν την πρόσθετη στήριξη που χρειάζεται για τη βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε ήδη κόψει 122 δισεκατομμύρια τώρα και άλλα 23 μελλοντικά. Το επιπρόσθετο που χρειάζεται είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά τα οποία ήδη έχουμε επιτύχει.

Τώρα, όμως, εμείς πρέπει να δείξουμε σταθερότητα και αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουμε την εξυγίανση. Και όσο μεγαλύτερη αβεβαιότητα εκπέμπει η Ελλάδα τόσο θα δυσκολεύονται και αυτά τα τελευταία βήματα.

Με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το λέει επίτηδες, δημιουργεί ανασφάλεια. Και βοηθά όσους θέλουν να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί.

Εκεί που περάσαμε το πιο δύσκολο, το πιο επικίνδυνο μέρος αυτής της διαδρομής, κινδυνεύουν να μας ρίξουν ξανά στη δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με επίκεντρο την Ελλάδα! Αυτό κάνουν και αυτό δεν θα το καταφέρουν…

Και τέλος, μας λένε κάποιοι: ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τρελά πράγματα. Αλλά δεν μπορείτε να «τα βρείτε» κάπου μαζί τους για το καλό της χώρας;

Απαντώ ευθέως: Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, έχουμε αποδείξει ότι για το καλό της χώρας μπορούμε να συνεργαστούμε με τους αντιπάλους μας. Όπως το ΠΑΣΟΚ! Το έχουμε αποδείξει, έτσι;

Με το ΠΑΣΟΚ μας χώριζαν πολλά για δεκαετίες. Αλλά όταν χρειάστηκε να συνεργαστούμε είχαμε σύμπτωση απόψεων σε δύο πράγματα: ότι έπρεπε η χώρα να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ και ότι έπρεπε η χώρα να βγάλει πρωτογενές πλεόνασμα, να βγει από την κρίση, για να σταθεί στα πόδια της. Σε αυτό συμφωνήσαμε και αυτό το πετύχαμε μαζί. Για το καλό της χώρας.

Και πριν ακόμα σχηματίσουμε κοινή κυβέρνηση, πριν τον Ιούνιο του 2012, είχαμε στηρίξει πολλές μεταρρυθμίσεις. Ακόμα όταν ήμασταν Αντιπολίτευση…

Εμείς, λοιπόν, την υπευθυνότητά μας την έχουμε δείξει και ως Αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση. Κριτήριο ένα, ο τόπος, η Πατρίδα, η αγάπη μας για τον Έλληνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νόμο! Ούτε εκείνα που είναι προφανέστατα ευεργετικά. Τίποτα! Ένα τεράστιο «όχι» σε όλα… Κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Ο Ελληνικός λαός το απορροφάει αυτό. Δεν υπάρχει χειρότερο μήνυμα στον κόσμο, να του λες «όχι» σε όλα. Ξέρει ότι υπάρχει κάπου και έστω και κάποιο καλό, ότι δεν ήρθαμε εδώ να καταδικάσουμε τον κόσμο σε αιώνια κατάθλιψη. Κάτι καλό περνάμε. «Όχι» σε όλα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και σήμερα, με αυτά που λέει, δε δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση. Στη χώρα δημιουργεί πρόβλημα. Και θέτει σε κίνδυνο ό,τι πετύχαμε με τόσους κόπους και τόσες θυσίες του Ελληνικού λαού.

Όσο, λοιπόν, συνεχίζει αυτή την ανευθυνότητα, δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας μαζί του. Και πώς είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με όσους συστηματικά, κατ’ επάγγελμα, υπονομεύουν την πρόοδο της χώρας, σκορπούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια όπου μπορούν και απειλούν να μας ξαναστείλουν εκεί που ιδρώσαμε για να ξεφύγουμε;

Με όσους ζητούν να πάρουν άδεια οι τρομοκράτες από τις φυλακές, κι ύστερα διαμαρτύρονται όταν κάποιοι δεν επιστρέφουν.

Με αυτούς που υπερασπίζονται όσους συλλαμβάνει η αστυνομία, κι ύστερα κάνουν ότι δεν τους ξέρουν όταν μένουν ελεύθεροι, όταν κυκλοφορούν παράνομοι και συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση.

Με όσους απειλούν τους επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα, κι ύστερα κλαίνε με «κροκοδείλια δάκρυα» για την ανεργία… Το ότι η επένδυση θα έφερνε θέσεις εργασίας είναι δευτερεύουσας σημασίας για εκείνους.

Πώς μπορείς να συνεργαστείς με τέτοιες δυνάμεις και τέτοιες πολιτικές;

Κάποιοι βέβαια υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή «προς το ρεαλισμό». Κι ότι πρέπει να τον βοηθήσουμε για να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Μακάρι να ήταν έτσι. Αλλά ας μην είναι τόσο εύπιστοι ορισμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει – κι όταν το λέει, το λέει και χαμηλόφωνα – ότι είναι αντίθετος στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα το ζητούσε ο ίδιος, αλλά δεν αποκλείεται να κάνει ό,τι μπορεί για να το ζητήσουν όλοι οι άλλοι!

Διότι αν αρχίσει να λέει: δεν πληρώνω το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας, αυτό θα δημιουργούσε τέτοια κρίση πανικού διεθνώς, ώστε θα απομάκρυναν τη χώρα από το ευρώ. Δεν θα το ζητούσε, αλλά, προφανώς, θα το προκαλούσε!

Εμείς με αυτά δεν παίζουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να παίξουμε. Ούτε κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τέτοιες μικρές, τάχα, «λεπτομέρειες».

Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει «στροφή στο ρεαλισμό», όπως λένε κάποιοι; Θα την κάνει σταθερά, θα την κάνει στα ίσια, θα την κάνει καθαρά. Εμείς πρώτοι, είμαστε εκείνοι, που θα θέλαμε μιαν αξιωματική αντιπολίτευση που βάζει πλάτη να βγάλουμε τη χώρα από μια κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Αλλά κι εμείς πρώτοι δεν θα αφήσουμε να παίζουν κάποιοι το «κρυφτούλι» της «δήθεν στροφής στο ρεαλισμό», ενώ παραμένουν δέσμιοι μιας απίστευτης ανευθυνότητας.

Επομένως, εμείς με όσους διαλαλούν ότι θα κηρύξουν τη χώρα σε πτώχευση – γιατί αυτό σημαίνει δεν πληρώνω το μεγαλύτερο μέρος του χρέους – όσοι διαλαλούν ότι θα κηρύξουν τη χώρα σε πτώχευση, τη στιγμή που είμαστε στο παραπέντε να κερδίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε.

Με όσους υπόσχονται ότι λεφτά υπάρχουν και πάλι, για να ξοδέψουν δεκάδες δισεκατομμύρια, τη στιγμή που μόλις καταφέραμε να αποκτήσουμε ως χώρα πρωτογενές πλεόνασμα, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε.

Εμείς με όσους ζητούν να αφοπλίσουν την αστυνομία και να αφήσουμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι όλοι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε. Αλλάζουμε το νόμο για τις άδειες εξόδου των επικίνδυνων καταδίκων και δημιουργούμε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά! Και εγώ τους ρωτάω ευθέως: Συμφωνούν; Ή και σε αυτό είναι αντίθετοι;

Εμείς με όσους ζητούν, άλλωστε, να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας σε όλους τους λαθρομετανάστες, τώρα που κατορθώσαμε να βάλουμε για πρώτη φορά στην ατζέντα της Ευρώπης την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε.

Να τους πείσουμε να αλλάξουν άποψη, βεβαίως!

Να κάνουμε πως δεν ακούμε, όμως, τον καταστροφικό λαϊκισμό τους, όχι!

Να τους πείσουμε να γίνουν αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση, ναι!

Να συγκυβερνήσουμε μαζί τους, όμως, όπως κάποιοι ονειρεύονται, βεβαίως όχι!

Ακούστε: το πρόβλημα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το γεγονός ότι βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ιδιόμορφο κόμμα, που ενώ έχει τη νοοτροπία του «περιθωρίου», θέλει να εμφανίζεται ως «εναλλακτική λύση διακυβέρνησης».

Όμως, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα δύο πράγματα σε συσκευασία του ενός: Δεν μπορεί να είναι και κόμμα του ακραίου περιθωρίου και κόμμα διακυβέρνησης. Δεν μπορεί να είναι και κόμμα εξέγερσης – την επαγγέλλονται, άλλωστε, κάθε τόσο, αλλά δεν τους βγαίνει – και κόμμα ευθύνης! Είτε το ένα, είτε το άλλο. Και είναι αυτό είναι δικό τους θέμα να αποφασίσουν ποιο από τα δύο.

Τώρα έχουν ανεβάσει και τον πήχη των προσδοκιών τους.

Δεν έχουν καταλάβει όμως τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα δεν συγκρίνονται με εκείνα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Παλαιότερα, ένα κόμμα που ερχόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αργά ή γρήγορα, έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι κάποτε θα κυβερνούσε. Τώρα η χώρα βρίσκεται σε κρίση και δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγει. Υπάρχουν όμως, πάρα πολλοί τρόποι για να ξανακυλήσει σε κρίση. Κι αυτό ο ελληνικός λαός δεν το θέλει.

Γι’ αυτό και παρ’ όλες τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκές εξεγέρσεις», ούτε μερικές εκατοντάδες δεν μαζεύονταν στις πλατείες. Ο κόσμος πονά, ο κόσμος υποφέρει, αλλά ο κόσμος γνωρίζει και ποιο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 30/01/2014 14:09:06

  Δεν είναι μόνο η λαϊκιστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ που απειλεί τη διάσωση της χώρας αλλά και η στάση του στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.
  Η λαθρομετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο Ελληνικό πρόβλημα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την υποβάθμιση των μεγάλων Πόλεών μας. Η δημιουργία της ΧΑ αποτελεί παράπλευρη συνέπεια των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξ αιτίας του φαινομένου, που διογκώθηκε λόγω της κρατικής αδράνειας .
  Βέβαια η ποικιλώνυμη Αριστερά με προεξάρχουσα το ΣΥΡΙΖΑ και τις Αναρχοαυτόνομες συνιστώσες του, με επιχειρήσεις τύπου Βίλλα Αμαλία και συκοφάντησης κάθε προσπάθειας ελέγχου των «λάθρο» εμπόδισε συστηματικά κάθε ελπίδα αντιμετώπισης του φαινομένου.
  Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους Ιδεολογικού Δογματισμού επιμένει να αγνοεί τις συνθήκες που προκαλεί η λαθρομετανάστευση και τη λαϊκή δυσφορία σε κάθε ενέργεια χαλάρωσης των μέτρων ελέγχου της.
  Έτσι και τώρα υποχρεώνεται να οργανώνει κινητοποιήσεις υπεράσπισης δήθεν των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των λαθρομεταναστών αλλά στην ουσία επιχειρεί να ακυρώσει τις προσπάθειες της χώρας να αμυνθεί στα κύματα των εισβολών.
  Με αφορμή τις κινητοποιήσεις του για την υπόθεση του Φαρμακονησίου, πρέπει η κυβέρνηση και η ΝΔ να καταγγείλουν με μεγάλη ένταση τη στάση του και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη χώρα.
  Πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες ότι σε περίπτωση που γίνει Κυβέρνηση, πέραν των άλλων, οι πόλεις μας θα παραδοθούν -ελέω ΣΥΡΙΖΑ- άνευ όρων στους σχεδιασμούς των δουλεμπόρων και των Αναρχοαυτόνομων παραφυάδων του.

 2. Romeo avatar
  Romeo 30/01/2014 14:12:33

  Πρόεδρε, μη πιστεύεις και πολύ τους δανειστές! Οι Έλληνες σε σένα ελπίζουν πάντα... Στην παλικαριά σου και το ρομαντισμό σου ακόμα!

  • Megaliora avatar
   Megaliora @ Romeo 30/01/2014 18:53:20

   Δυστυχώς κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια (των βαρβάρων), περιμένει τιμή κι αξιοπρέπεια και συνέπεια απ΄τους απατεώνες...Πολύ δυστυχώς....

 3. Datsun avatar
  Datsun 30/01/2014 14:24:39

  Όσο ακούω Σαμαρά να μιλάει, αισθάνομαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά!

 4. Ήρων avatar
  Ήρων 30/01/2014 14:27:46

  Πέρα απο τις όποιες αναλύσεις γίνονται, ο Σαμαράς είναι το πολυτιμότερο χαρτί, το πιο γερό καλύτερα, για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδίσει ξανά. Σε όσους δεν το βλέπουν, δικό τους πρόβλημα.

 5. Rosy avatar
  Rosy 30/01/2014 14:31:02

  Νομίζω πως είναι από τις καλύτερες ομιλίες του πρωθυπουργού και το αίσθημα που βγάζει είναι εκείνο της σιγουριάς.

 6. lazas avatar
  lazas 30/01/2014 14:36:12

  παντως η αγορα παραμενει δεσμια ακομα συντεχνιων και νομοθετικων στρεβλωσεων...αλλα και αλλοι κλαδοι βασικοι πυλωνες ενος κρατους λειτουργουν οπως παλια,δηλαδη εντελως απαρχαιωμενα και με μεταπολιτευτικη νοοτροπια

  αυτα που πρεπει να αλλαξουν ΔΕΝ εχουν αλλαξει

  μονο η ζωνη εσφιξε και ρημαξε την οικονομια...αυτα που θα την εκτοξευαν δεν εγιναν γι αυτο και την ψηφο μου πολυ δυσκολα θα δει...

 7. αναξιμανδρος avatar
  αναξιμανδρος 30/01/2014 15:22:41

  ηδη με knock out ειμαστε εκτος...αλλα οχι απο τους ξενους ,αλλα απο εμας ( τις πρωην κυβερνησεις που μας εφτασαν εδω)

 8. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ avatar
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ 30/01/2014 15:33:48

  Καλός ο Πρωθυπουργός με μεστή και ειλικρινή παρουσίαση των θεμάτων. Και αν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον αδικημένο κόσμο του ιδιωτικού τομέα, που έκανε κυβέρνηση την Νέα δημοκρατία, τότε θα την ξανακάνει και στις επόμενες εκλογές. ΑΛΛΑ και αποκρατικοποιήσεις χρειάζονται και μέιωση του σάπιου κράτους. Π.Χ απο το 2009 έπρεπε ΗΔΗ να έχουν απολυθεί 200.000 κρατικοί ύπάλληλοι. ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ; Αυτά είναι στα μεγάλα μείον της κυβέρνησης. Αντίθετα υπάρχει υπερφορολόγηση για να ταίζουμε τους άχρηστους κρατικούς υπαλήλους.

 9. johniexl avatar
  johniexl 30/01/2014 16:39:22

  Για ποιό λόγο έπρεπε να φύγουν 200.000 κρ.υπάλληλοι και όχι 323 ή 55 χιλιάδες?Απο ποιά ανάλυση προκύπτει το συγκεκριμένο νούμερο?
  Να σας πληροφορήσω οτι το μέγεθος του δημοσίου ήταν στον μέσο όρο της
  Eυρώπης και πλέον είναι αρκετά χαμηλότερο .

  • ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ avatar
   ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ @ johniexl 30/01/2014 17:13:41

   Κρατικοί υπάλληλοι: Δημόσιοι, υπάλληλοι των ΟΤΑ , υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, υπάλληλοι των πάσης φύσης κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών: Πάνω απο 1.000.0000! Και να μην βάλουμε και αυτούς με τις πρόωρες και χαριστικές συντάξεις, άγαμες θυγατέρες, παχυλότατα εφάπαξ. Σου αρκούν; Και όλοι αυτοί πληρώνονται απο τον αδικημένο κόσμο του ιδιωτικού τομέα.

 10. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 30/01/2014 16:59:12

  Καλή ομιλία. Ο Σαμαράς είναι το γερό χαρτί της ΝΔ.
  Και ο Τσίπρας είναι η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κόσμος να είναι φουλ αγανακτισμένος από τους φόρους, αλλά διστάζει να εμπιστευτεί τον Τσίπρα: η προεκλογική επίθεση πρέπει να στραφεί αποκλειστικά εναντίον του, αναδεικνύοντας τόσο την απειρία/ερασιτεχνισμό του, όσο και την ανακολουθία λόγων παρελθόντος-παρόντος. Αυτό θα γκρεμίσει την εμπιστοσύνη. Το δίλημμα ευρώ/δραχμή ΔΕΝ πείθει, πλέον. Η μάχη είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ: Αντώνης ή Αλέξης? Σε ποιόν εμπιστευόμαστε τις τύχες της χώρας?

 11. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 30/01/2014 17:23:30

  Ο Σαμαρά ξέρει τι θέλει και το πως.
  Το πρόβλημα δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι σάπιες ντόπιες κατοχικές ελίτ και τα υποζύγια τους στις Υπηρεσίες του Δημοσίου.
  "Τα λέει στην πεθερά να τα ακούει η νύφη".
  Το ίδιο αγώνα διεξήγαγε κι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 12. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 30/01/2014 17:44:25

  Άξιος Αρχηγός της Παράταξης των Εθνικών συμφερόντων και Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΩΣΤΗ ΣΕΙΡΑ.

  • Petra avatar
   Petra @ MantisKalhas 30/01/2014 18:43:19

   Εγέρθητι!!!

 13. Petra avatar
  Petra 30/01/2014 18:45:01

  Αντώνης: "ΕΓΩ, δεν χάνω απ' αυτόν"!!!

 14. Βάγγος ο Μεγαλοαπρεπής avatar
  Βάγγος ο Μεγαλοαπρεπής 30/01/2014 19:40:04

  Δεν παίζει αυτό το δίλημμα, όσο και να ....συμφέρει. Η μάχη έχει να κάνει με πολιτικές και καθόλου με πρόσωπα. Αυτά τα ανόητα διλήμματα ανήκουνε στο παρελθόν και αναφέρονται πια μόνο σε προσωπολάτρες υπερίληκες.

 15. Φαύλοι κηφήνες avatar
  Φαύλοι κηφήνες 30/01/2014 19:46:05

  Όχι Μάντη. Λίγα είναι δέκα χρόνια. Πες το σωστά :
  '' Εκατό χρόνια στο τιμόνι, θέλει ο Κάλχας τον Αντώνη''
  Αφιερωμένο στους κάθε είδους ...Μάντηδες

 16. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 30/01/2014 19:48:54

  Ακριβως ετσι ειναι φιλε Μανιατη αλλα το 2014 με το φορολ. νομοσχεδιο για τους ελευθερους επαγγ.-εμπορους- μικρομεσαιους θα ειναι ενα μεγαλο κτυπημα για την επιβιωση τους, γιατι για καποιους φοροκλεπτες παιρνει η μπαλα ενα κλαδο που ειναι η ραχοκοκκαλια της Ελλην. οικονομιας.

 17. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 30/01/2014 20:09:40

  Οι πολιτικές ΔΕΝ υλοποιούνται ερήμην προσώπων, αλλοιώς θα ήμασταν όλοι ρομπότ. Οι ικανότητες (και τα ελαττώματα) του εκάστοτε αρχηγού (κράτους, επιχείρησης, παρέας) είναι καθοριστικής σημασίας. Σε καμία πλατεία δεν υπάρχει άγαλμα "επιτροπής" ή "πολιτικής": ο άνθρωπος είναι αυτός που ανοίγει το δρόμο και, στα δύσκολα, κάνει τη διαφορά.

 18. Thanos avatar
  Thanos 30/01/2014 20:44:39

  Η κυβέρνηση που έχουμε τώρα, είναι μακράν η καλύτερη που έχει υπάρξει από τότε που θυμάμαι εγώ (από το 1980 και μετά). Χωρίς δανεικά, χωρίς παροχές, με θάρρος για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έχει βάλει στόχο όλα τα λαμόγια που λυμαίνονται τις προοπτικές της χώρας μας...

 19. Thanos avatar
  Thanos 30/01/2014 20:45:45

  Συμφωνώ απολύτως! Ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή αποδείχτηκε!

 20. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 30/01/2014 21:07:22

  Αγαπητέ Σαρακατσάνε, ναι όντως!
  Τα φορολογικά νομοσχέδια είναι το κύριο όπλο αναδιάταξης των παραγωγικών τάξεων.
  Ο αποτυχημένος πατέρας δέρνει τα παιδιά του...δηλ. το ελληνικό κράτος.

 21. όλα για όλα avatar
  όλα για όλα 30/01/2014 21:34:20

  Ποιός ήθελε να συνεργαστεί με το πασοκ; Όταν όμως η πατρίδα κινδυνεύει, οι επιθυμίες έπονται του καθήκοντος.....

 22. Συντηρητικος Δημοκρατης avatar
  Συντηρητικος Δημοκρατης 31/01/2014 04:09:17

  Κυριοι της ΝΔ σας κρουω τον κωδωνα του κινδυνου !!! Τα ακρα ανεβαινουν συνεχως ! ΞΥΠΝΗΣΤΕ !!! ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ !!! Ο Κασιδιαρης παει για δημαρχος της Αθηνας !!!!

 23. Megaliora avatar
  Megaliora 31/01/2014 06:31:52

  Οι εποχές των ...αγαλμάτων όμως, πέρασαν πια.
  Δε λέω, έχουν σημασία και οι προσωπικότητες, αλλά την Ιστορία θα τη γράψουνε τα συνειδητοποιημένα πλήθη των πολιτών, όταν αποφασίσουν να γκρεμίσουνε την τυραννία των ''αγορών''. Ο σύγχρονος Ηγέτης δεν χαράσσει την πορεία, ούτε καθοδηγεί. Συντονίζει κι εκφράζει τη θέληση εκείνων που τον επιλέγουν και στην ουσία με τη στάση του, αυτός ως έχει υποχρέωση εν τέλει, τους ''ακολουθεί.

 24. KK avatar
  KK 31/01/2014 11:57:19

  Η έπαρση είναι σημάδι ανωριμότητας. Δυστυχώς.

 25. tasosvag avatar
  tasosvag 01/02/2014 13:54:29

  Εσείς καταλάβατε ποιος είναι ο άπληστος παλιός πολιτικός με τον κωδικό πατέρας ;
  " πατέρας " γιατί προφανώς είχε παιδιά πολιτικούς
  Απληστος προφανώς όπως ο δράκουλας με το αίμα .
  Και προφανώς γκαντέμης αφού το όνομά του θα καταλήξει στους ανακριτές περισσότερα --->
  http://ionath.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.