#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/03/2013 16:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς:«σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»Με τον Ερντογάν τον... Μεγαλοπρεπή συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας πρωθυπουργός και παρά τα σημαντικά αγκάθια στις σχέσεις των δύο πλευρών έγιναν κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της φιλίας και της ειρήνης.

Βέβαια, αν το δει κανείς πιο βαθιά, φιλίες με το γείτονα που μπαίνει στον κήπο σου όποτε θέλει, σε απειλεί, θέλει να σκάψει στο χώμα σου και σε δε σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες, δεν μπορεί να υπάρξει.

Παρ' όλα αυτά, στο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων, βγήκαν οι φωτογραφίες που έπρεπε να βγουν, υπογράφηκαν κάποιες συμφωνίες, που συνήθως δεν τηρούνται, έπεσαν οι χειραψίες και τα χαμόγελα, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, στις δηλώσεις του είπε «σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Με αφορμή την υπογραφή 25 συμφωνιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας» έσπευσε να υπενθυμίσει, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας σε αυτήν, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η επίλυση του κυπριακού θα δώσει νέα πορεία στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το παράδειγμα της υπογραφής των 25 συμφωνιών για να τονίσει ότι ακόμα και σε καιρούς δύσκολους οικονομικά, η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να δώσει τη δική της ώθηση και στους πολιτικούς.

«Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι δεν μπήκαν στα κρίσιμα θέματα οι δύο ηγέτες είναι πως όταν ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε για το αν τέθηκε το θέμα της ΑΟΖ ή της Χάλκης, απάντησε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα δύο αυτά ζητήματα είναι γνωστές, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η στιγμή για αναλυτική συζήτηση. Για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που άπτεται διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που η Ελλάδα «παρακολουθεί προσηλωμένη» στο διεθνές δίκαιο.

«Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς, πράγμα που αποδεικνύεται και από την υπογραφή των 25 συμφωνιών.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Άγκυρας-Βρυξελλών, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Δεν είναι κακές οι επαφές των δύο πλευρών, εξομαλύνονται και οι σχέσεις, δημιουργούνται συνθήκες εμπιστοσύνης, κι εν πάση περιπτώσει επικρατεί μια πιο... χαλαρή διάθεση. Τα δύσκολα, όμως, είναι κοντά και δεν έχουν υπάρξει λύσεις. Για παράδειγμα τι θα γίνει με την ΑΟΖ, με τα τουρκικά σύνορα που είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε» από μετανάστες, με τη Χάλκη;

Επίσης, έθεσε ξανά ο κ. Ερντογάν θέμα κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα; Τι γίνεται με την έκρηξη παραβιάσεων των θαλασσίων συνόρων;

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά προβλήματα που δε λύνονται με μια ολιγόωρη συνάντηση. Χρειάζεται κυρίως βούληση από την τουρκική πλευρά που έχει συνηθίσει να είναι ο «χωροφύλακας» της περιοχής.

Συνάντηση Σαμαρά με Βαρθολομαίο«Γενναίο» που θα τα καταφέρει, χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε για τον Έλληνα πρωθυπουργό:

«Τα δύσκολα είναι για τους γενναίους και επειδή είναι γενναίος θα αντεπεξέλθει. «Θα λύσει τον γόρδιο δεσμό, αυτή είναι η ευχή μου και η ολόθυμος προσευχή μου» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι γνωρίζει τον κ.Σαμαρά από πολλά χρόνια.

«Από τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών, νεότατος, εγώ ήμουν μητροπολίτης Χαλκηδόνος και με έστελνε στην Αθήνα ο Πατριάρχης Δημήτριος για να συνεργαστούμε για τα θέματα του Πατριαρχείου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε, επίσης, την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Τουρκία και να συνεργαστεί με τον Τούρκο ομόλογό του για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν στην επίσκεψή του στο Φανάρι ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλειος Κασκαρέλης, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, Κυριακός Λουκάκης και ο γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλαος Ματθιουδάκης.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανον, ενώ οι καμπάνες του πατριαρχικού ναού κρούονταν χαρμόσυνα.

Στη συνάντηση που ακολούθησε, παρέστησαν οι μητροπολίτες Νικαίας κ. Κωνσταντίνος και Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, καθώς και ο αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματεύς της Συνόδου.

Στη συνέχεια έγιναν δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης στην αίθουσα του Θρόνου, όπου ο πρωθυπουργός προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη εικόνα της Παναγίας και ο Πατριάρχης του προσέφερε μια παλιά έκδοση αναφερόμενη στην Πόλη.

Στην αίθουσα του Θρόνου προσήλθε επίσης και ο υπουργός αρμόδιος επί θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος και συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Φανάρι με προσκύνημα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 04/03/2013 17:21:49

  Εγώ αυτό που έλαβα ως μήνυμα, είναι οτι αυτή ήταν μία συνάντηση για να προωθηθούν αμοιβαία συμφέρουσες ...μπίζνες. Τα σοβαρότερα και τα ουσιωδέστερα, έπονται.
  Οι Τούρκοι δυστυχώς μέχρι και σήμερα, ...''Τούρκοι'' αποδεικνύονται και δύσκολο να αλλάξουν.
  Η καλή διάθεση και οι προσπάθειες συνεννόησης πάντως δεν είναι κακό, αλλά όλοι γνωρίζουμε και κανείς μας ΔΕΝ ξεχνάει. Μακάρι κάποια μέρα οι γείτονες, να αλλάξουν μυαλά. Μέχρι τότε, ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ !!!

 2. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 04/03/2013 17:39:19

  Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση χειρίζονται σοβαρά και αποτελεσματικά τις σχέσεις με την Τουρκία.
  Οι κραυγές πατριωτισμού για τα πουρνάρια...

  • CHRYSTAL SHIP avatar
   CHRYSTAL SHIP @ Μανιάτης 04/03/2013 17:47:05

   Οι κραυγές, ίσως. Αλλά όποιος φυλάει τα ρούχα του στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί και να τα σώσει όλα.

 3. Nickdiver avatar
  Nickdiver 04/03/2013 17:59:51

  Ο Ερντογάν δήλωσε πως «οι ομοεθνείς μας στη δυτική Θράκη και οι Ρωμιοί πολίτες μας στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μια γέφυρα φιλίας. Οσο οι συνθήκες διαβίσωσης του θα είναι καλές αυτή η γέφυρα θα ισχυροποιείται»...

  • Δωμάτιο με θέα avatar
   Δωμάτιο με θέα @ Nickdiver 04/03/2013 18:49:29

   Τώρα για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που τους έχουν αποδεκατίσει, τρομοκρατήσει και εκβιάσει αισχρά, ας μη μιλήσουμε μέρα που είναι.....

 4. Κώστας Π. avatar
  Κώστας Π. 04/03/2013 19:15:13

  Αφού ο Ερντογάν αποδέχτηκε την ύπαρξη Ρωμιών πολιτών στην πόλη και όχι απλά Χριστιανών, ενώ εμείς δεχόμαστε μόνο την ύπαρξη Μουσουλμάνων στη Θράκη και όχι Τούρκων, σημαίνει οτι κάναμε ένα βήμα μπροστά...

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Κώστας Π. 04/03/2013 19:30:01

   Οι ονομασίες αυτές, Ρωμιοί στην Πόλη και μουσουλμάνοι στην Θράκη, απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης. Δεν είπε κάτι καινούριο ο Ερντογάν.

   Βήμα θα έλεγα ότι έγινε, αν έπαυαν οι Τούρκοι να παραβιάζουν την ανωτέρω Συνθήκη και να ονομάζουν την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκη "τουρκική".

  • Kimon avatar
   Kimon @ Κώστας Π. 04/03/2013 22:35:48

   Ρωμιών, δηλαδή χριστιανών υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι Ελλήνων.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Κώστας Π. 05/03/2013 00:02:02

   Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης στη Θράκη υπάρχει ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ μειονότητα (ούτε οι Κεμαλικοί δεν ήθελαν να αναγνωριστεί τότε ως εθνικοί επειδή είχαν οθωμανική συνείδηση και ήταν αντικεμαλικοί) ενώ στην Τουρκία υπάρχει ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ μειονότητα. Οι Τούρκοι ορθώς τους αποκαλούν Ρουμ γιατί αυτό ήταν το όνομά μας πριν από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, Ρουμ, δηλαδή Ρωμηός στα ελληνικά. Ωστόσο, τεχνηέντως προσπαθούν να διαχωρίσουν τους Ρουμ από τους Έλληνες και ναι μεν υπάρχει μια βάση σε αυτό (οι Έλληνες είναι υποσύνολο των Ρουμ, υπάρχουν και άραβες π.χ. που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρουμ) υπονοώντας ότι η μειονότητα αυτή δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή, λόγω της συνθήκης της Λωζάνης αλλά και της ιστορικής πραγματικότητας πέφτει στο κενό.
   Από τη δική μας πλευρά, υπάρχει και ο εθνοτικός διαχωρισμός της θρησκευτικής μειονότητας σε πομάκους, ρομά και τουρκογενείς στη συνθήκη της Λωζάνης.
   Θεωρώ πως ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Σαμαρά να απαντήσει πως "σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των μουσουλμάνων ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ της ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ανεξαρτήτως της καταγωγής τους. Με τον ίδιο τρόπο που σεβόμαστε τα δικαιώματα του αρχαίου θρακικού φύλου των Πομάκων και των Ρομά, έτσι σεβόμαστε και τα δικαιώματα των τουρκογενών ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" (βέβαια η φράση "αρχαίο θρακικό φύλο" είναι πολύ κρίσιμη και ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι των "δίγλωσσων σλαβόφωνων" ή "του αρχαίου ελληνικού φύλου" ή οτιδήποτε μια σοβαρή ομάδα του ΥΠΕΞ θα έκρινε ότι θα πρέπει να τους αποκαλούμε αρκεί να διαχωρίζονται από τους τουρκογενείς).
   Θα έμενε κάγκελο ο Ερντογάν πιστεύω γιατί μια τέτοια στάση δεν θα έδειχνε φοβία και δεν θα έμενε στο νομικό επιχείρημα ότι πρόκειται για θρησκευτική μειονότητα.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Απορών 05/03/2013 08:56:33

    Αυτό είναι πολύ σωστό. Να πούμε ξεκάθαρα ότι στη Θράκη υπάρχουν μουσουλμάνοι έλληνες πολίτες, αποτελούμενοι από 1. σλαβόφωνους Πομάκους, 2. τουρκικής καταγωγής και 3. ρομά. Και ας τρέξει η Τουρκία να διαχωρίσει Έλληνες Ρωμιούς από αραβόφωνους Ρωμιούς. Σκασίλα μας, ας το κάνει. Ετσι και αλλιώς, οι Αραβόφωνοι, ως προερχόμενοι από το Σαντζάκι της Αλεξανδρέτας που το 1923 ήταν υπό γαλλική διοίκηση, δεν υπάγονται στις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης.
    Το "πονηρό" της υπόθεσης είναι ότι συριζαίοι δημοσιογράφοι και λοιποί "διανοούμενοι" αυτού του "χώρου" δεν αναφέρονται ΠΟΤΕ σε Ελληνες της Πόλης, αλλά σε Ρωμιούς της Πόλης. Και το κάνουν σκόπιμα για να τους διαχωρίσουν από τον Ελληνισμό. Το κάνουν από ανθελληνισμό. Σε λίγο θα δείτε τον Σύριζα να αναγνωρίζει και τους "Τουρκορθόδοξους" του παπα-Εφτίμ και να βγάζει τους τουρκόφωνους Ελληνες της Ανατολής "τούρκους χριστιανούς"....

    • Απορών avatar
     Απορών @ ΒΙΣ 06/03/2013 10:11:54

     Ακριβώς! Καταρχήν πολύ σωστά οι αραβόφωνοι ρωμηοί δεν περιλαμβάνονται στην εθνική μειονότητα της Συνθήκης, άρα δεν έχει σημασία αν τους διαχωρίσει η μή η Τουρκία και έχουν αφήσει τελείως ανεκμετάλλευτο το γεγονός ότι η ίδια η συνθήκη διαχωρίζει τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης!

   • Kimon avatar
    Kimon @ Απορών 05/03/2013 09:20:28

    «Οι Τούρκοι ορθώς τους αποκαλούν Ρουμ γιατί αυτό ήταν το όνομά μας πριν από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, Ρουμ, δηλαδή Ρωμηός στα ελληνικά».
    Ο εθνοτικός προσδιορισμός «Τούρκος» είναι νεοτερικός και υιοθετήθηκε από τον Κεμάλ μετά το 1909. Πριν ονομάζοντο Οθωμανοί. Ενώ εμείς υιοθετήσαμε τον προσδιορισμό «Τούρκος», οι Τούρκοι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τον προσδιορισμό «Έλληνας» για τους χριστιανούς της Ανατολής . Ο λόγος είναι απλός: Αν μας προσδιορίσουν ως «Ελληνες» μας δίνουν δικαιώματα εδαφικά που ανάγονται στο βάθος του χρόνου, αφού εμείς ήλθαμε πρώτοι σε αυτή την γεωγραφική περιοχή. Αυτά τα σημεία αναφέροντα αμέσως η εμμέσως στο βιβλίο του Νταβούτογλου το «Στρατηγικό Βάθος». Οι Τούρκοι δεν εκφράζονται τυχαία ποτέ και συνεπώς ο όρος Ρωμιός έχει ψυχολογική σκοπιμότητα, θεωρώντας μας ακόμη υπηκόους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

    • αργατεία avatar
     αργατεία @ Kimon 05/03/2013 21:21:25

     πολύ σωστά τα λέει ο Κίμων, δείτε και πως αποκαλούν την Κύπρο, Ρωμέηκη Διοίκηση Νότιας Κύπρου αποκαλούν το κυπριακό κράτος και τους κατοικους του Ρωμιούς, δυνητικά υπό τουρκική/οθωμανική/μουσουλμανική διοίκηση, γνωστά πράγματα για όσους ξέρουν τους απέναντι. οι ορολογίες έχουν τεράστια σημασία

    • Easy κι εύκολα avatar
     Easy κι εύκολα @ Kimon 06/03/2013 04:57:40

     Ρουμ δεν ήταν οι Έλληνες, ΑΛΛΆ οι Χριστιανοί της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Όπως, πχ, οι Γύφτοι, που συνεχίζουν να το χρησσιμοποιούν.

     ΟΜΩΣ, αν τους Γύφτους, δικαιολογημένα, τους κολακεύει να ονομάζονται Ρωμαίοι, όπως και οι Σκοπιανοί Μακεδόνες, εμείς, ω ρε, πάνσοφοι συμπατριώτες, ΓΙΑΤΙ να λεγόμαστε Ρωμηοί κι όχι Έλληνες; Τι στην ευχή είχαν καλλίτερο οι Ρωμαίοι από τους Έλληνες; ...Θρησκεία; Αλφάβητο/Γράμματα/Επιστήμες; Ιστορία; Ή ...ομορφάδα; Τιιιιι;

     Περικαλώ;

     • Kimon avatar
      Kimon @ Easy κι εύκολα 06/03/2013 07:27:40

      Το θέμα αυτό έχει λυθεί εδώ και 170 χρόνια. Ρωμιός είναι ο Χριστιανός κάτοικος/ υποτελής της Ρωμαικής-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ελληνας είναι ο ομιλών Ελληνικά, χριστιανός κάτοικος του Ελληνικού Εθνικού Κράτους από το 1830 με σαφείς πολιτισμικές καταβολές γλώσσας,πολιτισμού, ορθόδοξης χριστιανικής πίστης σε βάθος χρόνου, άρα κατέχων σαφείς τίτλους εδαφικού δικαιώματος διεκδίκησης επι Βυζαντινών-Οθωμανικών εδαφών ως «πρώτος ελθών». Αν τον προσδιορισμό αυτό σήμερα η ανθελληνική αριστερά επιδιώκει να το αλλάξει, αυτό είναι άλλο θέμα.Πάντως δεν νομίζω ότι οι γύφτοι κολακεύονται τα τους αποκαλούν Ρωμαίους. Μάλλον δεν διακατέχονται από αυτές τις λεπτές φιλοσοφικές ανησυχίες. Το «Ρομά» τους το επέβαλε η «προοδευτικίλα» των Βρυξελλών τα τελευταία είκοσι χρόνια και το υιοθέτησε με φανατισμού η ντόπια θολοκουλτούρα. Στην Ελλάδα πάντα γύφτους η τσιγκάνους τους αποκαλούσαμε και δεν νομίζω ότι η ονομασία αυτή είναι υποτιμητική για αυτούς.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Kimon 06/03/2013 11:31:42

      Το Ρομά προέρχεται από σανσκριτική ρίζα και σημαίνει "άνθρωπος". Η ερμηνεία ότι προέρχεται από το ρωμηός δεν θεωρείται επιστημονικώς τεκμηριωμένη και δεν ανταποκρίνεται στην ορθογραφία της λέξης.
      Ο όρος Ρωμηός σαφώς και δεν υποδηλώνει τον υποτελή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αφού Ρωμαίοι αυτοπροσδιοριζόμασταν και η χώρα μας λεγόταν Ρωμανία ("η Ρωμανία και αν επέρασε ανθεί και φέρει και άλλο"), και μάλιστα η πρόταση να ονομαστεί η σημερινή Ρουμανία (ROMANIA) έτσι έγινε από Έλληνα μέλος του κοινοβουλίου της. Μην παίζετε με τα εθνικά μας ονόματα ένα εκ των οποίων είναι και αυτό.

     • Easy κι εύκολα avatar
      Easy κι εύκολα @ Απορών 06/03/2013 13:51:59

      Απλά, γιατί έχουμε και δουλειές:

      Είστε "Ελληνες" ή "Ρωμηοί";

      και ποια η διαφορά των δυο;

     • Easy κι εύκολα avatar
      Easy κι εύκολα @ Easy κι εύκολα 06/03/2013 15:57:22

      ...Γκούχου, γκούχου!!!

     • kimon avatar
      kimon @ Απορών 06/03/2013 16:31:12

      Ανέφερα προηγουμένως ότι Ρωμιός είναι ο υποτελής της Ρωμαικής -Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Τον προσδιορισμό των υπηκόων τον συνέχισαν οι Οθωμανοί από τους Βυζαντινούς (Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία). Το Βυζάντιο και οι Οθωμανοί υπήρξαν αρνητικοί στους υπηκόους της αυτοκρατορίας που αυτοπροσδιορίζοντο ως Ελληνες , οι Βυζαντιοί υπήρξαν αρνητικοί και στους Εβραίους. Ρωμανία λεγόταν και ο Πόντος και συνεπώς το όνομα είχε ευρύτερη γεωγραφική σημασία και δεν περιελάμβανε την σημερινή Ελλάδα μόνο. Η σημερινή Νότια Ελλάς στο Βυζάντιο αποτελούσε το Θέμα της Ελλάδος. Το όνομα Ελληνας είναι αποτέλεσμα της καλλιέργειας της Εθνικής συνείδησης από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό (Κοραής) και σκοπό είχε να αποβάλη την ραγιάδικη Ρωμέικη συνείδηση με την απόκτηση εθνικής αυτογνωσίας (Σακελλαρίου, Η Πελλοπόνησος κατά την 2η Τουρκοκρατία) . Άλλο Ελληνας λοιπόν και άλλο Ρωμιός. Ο Ι. Μεταξάς το αντελήφθη αυτό μετά την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα το 1922 και ισχυρίζετο ότι αν δεν υπάρξει μίξη αυτης της αντίφασης (τρίτος Ελληνικός πολιτισμός) η Ελλάς θα χαθεί.

     • Απορών avatar
      Απορών @ kimon 06/03/2013 16:54:39

      Μα τότε ο όρος "Έλληνας" σήμαινε ειδωλολάτρης! Όταν αναφέρονται οι Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας σε "Έλληνες" χρησιμοποιούν τον όρο με την έννοια του ειδωλολάτρη, γιατί ταυτίζετε το σημαίνον με το σημαινόμενο; Τόσο δύσκολη είναι η διάκριση αυτή;

     • Ελλην-1821 avatar
      Ελλην-1821 @ Easy κι εύκολα 06/03/2013 22:05:27

      καλα και ο Μεταληνος καθως και αλλοι ορθοδοξοι μας προσαγορευουν ως Ρωμιους. Οποτε τι τα βαζετε με τον καθε Εντοργαν

   • T.V avatar
    T.V @ Απορών 05/03/2013 10:57:00

    "αρχαίου θρακικού φύλου των Πομάκων"

    Αψογος!!!! Οι Πομακοι ειναι το αρχαιο Θρακικο φυλο των Ιππομαχων!

   • Σιαμαμίδι avatar
    Σιαμαμίδι @ Απορών 06/03/2013 10:44:27

    Για μιά φορά ακόμα σωστός!!!
    Η wikipedia στο λήμα "Συνθήκη της Λωζάνης" γράφει για Έλληνες κάτοικους Κωνσταντινουπόλεως και για Μουσουλμάνους κάτοικους της Δυτικής Θράκης!

    http://el.wikisource.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9B%CF%89%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82

    Ακόμα και την "Ιστανμπούλ" (εις την πόλη), Κωνσταντινούπολη</b. την ονομάζει.
    Με ό,τι αυτό μπορεί να αποτελεί και να σημαίνει.

   • Κώστας Π. avatar
    Κώστας Π. @ Απορών 06/03/2013 11:14:07

    Αγαπητέ Απορών, πραγματικά η θαυμάσια ανάλυσή σου με επιβεβαιώνει άλλη μια φορά όταν λέω οτι το πλέον χαραμοφάικο και πιό άχρηστο, αντιπαραγωγικό και τιποτένιο επάγγελμα στον κόσμο είναι αυτό του διπλωμάτη, που είναι η εξέλιξη των σοφιστών ρητόρων με κυρίαρχο πιστεύω τους το "λάθε βιώσας" δηλαδή ζήσε χωρίς να κάνεις τίποτε. Τρανταχτό παράδειγμα η γενιά των διπλωματών του ΟΗΕ που ορίστηκε το 1974 για να λύσει το Κυπριακό. Επί 30 και πλέον χρόνια αμοίφθηκαν πλουσιοπάροχα . Εφτιαξαν οικογένειες . Απεκατέστησαν τέκνα (μάλλον και αυτά διπλωμάτες) κι όταν ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν είχαν κάνει τίποτε παρέδωσαν το σχέδιο Ανάν που απερρίφθη ως απαράδεκτο απο την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού λαού. Και αφού αποζημιώθηκαν γεναία για τον "κόπο" τους που δεν απέδωσε τίποτα, συνεχίζουν, ή απολαμβάνουν τις παχυλές συντάξεις τους... "Εργο" των διπλωματών είναι κατά τη γνώμη μου να παίζουν ενα είδος "σκράμπλ" με τις λέξεις ακριβώς για τον ίδιο σκοπό με αυτόν του παιχνιδιού:" Να περνάει η ώρα" . Ή επι το διπλωματικώτερον παίζουν με τις λέξεις για να "κερδίζουν χρόνο". Εναν χρόνο που ούτως ή άλλος "κερδισμένος" ήταν...
    Ακόμα κι αν "έμενε κάγκελο" ο Ερντογάν μετά από ένα αριστοτεχνικό και περίπλοκο χειρισμό των λέξεων και έδινε ειλικρινά συγχαρητήρια στον Σαμαρά που τον αποστόμωσε τελειωτικά με την διπλωματική του δεινότητα,
    έχεις την εντύπωση οτι θα του παραχωρούσε και ενα τετραφωνικό έστω απο την Κωνσταντινούπολη?
    Απεναντίας εγώ πιστεύω οτι η κουμπαριά του Κωστάκη ήταν ό,τι καλύτερο πέτυχε μέχρι σήμερα η Ελληνική διπλωματία (χωρίς τους διπλωμάτες) στα Ελληνοτουρκικά...

    • Κώστας Π. avatar
     Κώστας Π. @ Κώστας Π. 06/03/2013 11:15:28

     τετραγωνικό*

    • Απορών avatar
     Απορών @ Κώστας Π. 06/03/2013 11:45:59

     Α μα φυσικά συμφωνώ σχεδόν με το σύνολο της ανάλυσής σας! Και την παρατήρηση δεν την έκανα επειδή με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πόσο κάγκελο θα μείνει ο Ερντογάν, ούτε είμαι κανένας τουρκοφάγος, αντιθέτως. Απλά, θεωρώ ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να δοθεί θάρρος στους πομάκους της Θράκης, να μη νιώθουν εντελώς μόνοι και ότι και η Ελλάδα τους θεωρεί Τούρκους, χωρίς να τους στερεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σε ατομική βάση. Κυρίως για αυτό θα ήθελα να το ακούσω...

  • Ηλίας Κοντάκος avatar
   Ηλίας Κοντάκος @ Κώστας Π. 06/03/2013 09:47:28

   Η συνθήκη της Λωζάννης ρητά χαρακτηρίζει ως εθνική τη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και ως θρησκευτική τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης - ως εκ τούτου οι χαρακτηρισμοί "μουσουλμάνοι" και "Έλληνες" ή "Ρωμιοί" είναι σύμφωνοι με το περιεχόμενο της παραπάνω συνθήκης. Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι ο χαρακτηρισμός της μειονότητας της Δυτικής Θράκης ως θρησκευτικής ήταν αποτέλεσμα της επιμονής των ίδιων των Τούρκων, οι οποίοι, γνωρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι της περιοχής ήταν εν μέρει τουρκογενείς, εν μέρει πομάκοι και εν μέρει αθίγγανοι, ήθελαν να τους αφομοιώσουν όλους, θέτοντάς τους υπό τη σκέπη του πιο ισχυρού κοινού γνωρίσματός τους - τη θρησκεία. Άσχετο αν σήμερα, που το έχουν κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό, θέλουν και πάλι να αλλάξει ο χαρακτηρισμός και από θρησκευτική η μειονότητα να μετατραπεί σε εθνική. Αυτά για να μπαίνουν ορισμένα πράγματα στη θέση τους και να μην ανάγουμε σε πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα αυτονόητα.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Ηλίας Κοντάκος 06/03/2013 11:52:49

    Πολύ σωστά, με τη διαφορά ότι ο λόγος που την αναγνώρισαν ως θρησκευτική μειονότητα και όχι εθνική, ήταν κυρίως ο έντονος αντικεμαλισμός των συγκεκριμένων ανθρώπων της εποχής εκείνης, ακόμα και των τουρκογενών. Είχαν οθωμανική συνείδηση και την Τουρκία τη θεωρούσαν ξένο λαϊκό κράτος, το οποίο κατέλυσε το Σουλτανάτο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τρόπον τινά μεγαλύτερο εχθρό και από την Ελλάδα... Ο Μουσταφά Κεμάλ δεν τους ήθελε στα πόδια του, άλλο αν στη συνέχεια κατάφεραν να τους εκτουρκίσουν (τους πομάκους η Ελλάδα, τους τουρκογενείς η Τουρκία...).

 5. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 04/03/2013 19:40:53

  O Σαμαράς σε κάθε επαφή στο εξωτερικό δικαιώνει τον τίτλο του ως ηγέτη της δεξιάς παράταξης. Δεν είναι ο τυχαίος, δεν είναι ο ημιμαθής, ο μέτριος συμπαθής πολιτικός. Είναι άξιος συνεχιστής των μεγάλων πολιτικών που "έκατσαν" στη θέση που αυτός "κάθεται" τώρα. Στο δια ταύτα:
  Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποτε οι εχθροί μας δέχτηκαν να ζήσουν μαζί μας ειρηνικά και να ανταγωνιστούμε με τα λεγόμενα πολιτισμένα μέσα, καπελώθηκαν από τον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι και ο Ερντογάν. Εμείς θέλουμε ειρήνη γιατί υπερτερούμε στον πολιτισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επικρατήσουν οι Έλληνες αλλά αυτοί που θα επικρατήσουν θα υπηρετούν τα ελληνικά ιδεώδη.
  Το παιχνίδι έχει γυρίσει υπέρ της Ελλάδος. Ενισχύσατε όλοι τον Σαμαρά και την ηγετική ομάδα της Ν.Δ.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Δεξιόχειρας 04/03/2013 20:48:56

   ! στη νιοστή δύναμη

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Δεξιόχειρας 05/03/2013 00:30:01

   "Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποτε οι εχθροί μας δέχτηκαν να ζήσουν μαζί μας ειρηνικά και να ανταγωνιστούμε με τα λεγόμενα πολιτισμένα μέσα, καπελώθηκαν από τον ελληνικό πολιτισμό."

   Άστοχος. Ένα παράδειγμα: Βυζαντινή περίοδος. Οι Βενετοί έμποροι/τραπεζίτες κυριαρχούσαν στην Πόλη τον 12 αιώνα. Επίσης αν εξαιρέσεις τη ρωμαϊκή κατάκτηση μπορείς να μου πεις άλλο παράδειγμα; Εγώ βλέπω ότι οι Αμερικανοί καθόλου δεν επηρεάζονται από εμάς σήμερα. Ούτε οι Ιταλοί ούτε οι Γερμανοί. Εμείς είμαστε που βλέπουμε τούρκικα και όχι οι Τούρκοι ελληνικά σίριαλ. Δεν είχαμε ειρήνη από το 80 μέχρι σήμερα; Γενικά από που συμπεραίνεις ότι εάν έχουμε ειρήνη εμεις θα επικρατήσουμε των υπολοίπων πολιτισμικά; Έχεις κάποια στοιχεία πέραν της ρωμαϊκής περιόδου; Κάτι πιο πρόσφατο θα βοηθούσε...

  • Ρύκιος avatar
   Ρύκιος @ Δεξιόχειρας 05/03/2013 11:11:22

   "Καζάν - καζάν"

   • maquis avatar
    maquis @ Ρύκιος 05/03/2013 17:50:14

    Με πρόλαβες! Καζάν-καζάν και καζαντίσαμε (βρε πως μπατιρίσαμε!). Λυπάμαι που χαλάω τα ρίγη ενθουσιασμού εδώ μέσα αλλά το ένα καζάν (win) το βλέπω, το τουρκικο. Το άλλο που στο καλό είναι;

    • Ρύκιος avatar
     Ρύκιος @ maquis 05/03/2013 18:53:49

     Το άλλο, ...ντιμπί (στον πάτο) :)

 6. apergospastis avatar
  apergospastis 04/03/2013 20:10:43

  Τουλάχιστον δεν είχαμε κουμπαριές ή ζεϊμπέκικα. Κάτι είναι κι αυτό.

 7. Nik avatar
  Nik 04/03/2013 21:33:25

  Κλειστή η Χάλκη και χωρίς τζαμί στην Αθήνα (με ότι αυτο συμβολίζει αν κτιστει μετά από τουρκικές πιέσεις), ή με Χάλκη και τζαμί, αυτές είναι οι επιλογές.

  Προσωπικά προτιμώ το δεύτερο, αλλά κατάγομαι από την Αμμόχωστο, και έχω κουσούρι βλέπετε......

  Είναι όντως περισσότεροι οι ΝΟΜΙΜΟΙ μουσουλμάνοι από τους Ινδουιστές και Βουδδιστές στην Αθήνα; Προφανώς κάποιοι το έψαξαν αλλά δεν μας έδωσαν τα στοιχεία.

 8. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 04/03/2013 22:27:28

  Α)H λειτουργεία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης δεν αποτελεί Ελληνοτουρκικό ζήτημα , άπτεται των σχέσεων Τουρκίας -Ε.Ε.-ΗΠΑ και προσδιορίζεται ως πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Η οποία προσπάθεια σύνδεσης της με ότι επικρατεί στην Θ΄ρακη απλά βολεύει την τουρκική προπαγάνδα.

  Β)Σε οτι αφορα την τουρκική στρατηγική απλά να επισημάνω
  -Η Τουρκία ιδιαίτερα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, όπου δυστυχώς δεν έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία παρεμβαίνει δυναμικά με συστηματικές ενέργειες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους και παρεμβολή της (δίκην σφήνας) για να διακόψει τη θαλάσσια συνέχεια Ελλάδας-Κύπρου, εκμεταλλευόμενη το κενό που υπάρχει:
  *Επιδιώκει απ’ ευθείας οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, καταπατώντας μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις που ανήκουν στις ΑΟΖ της Κ.Δ. και Ελλάδας.
  *Δεν αναγνωρίζει ότι η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Κρήτη και το Καστελλόριζο, έχουν δικαιώματα σε ΑΟΖ, ούτε και η Κ.Δ. δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16΄ 18΄΄ Ε, δηλαδή προς δυσμάς πέραν των χωρικών υδάτων της.
  *Πραγματοποιεί αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς να ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία δέσμευσης περιοχών στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, που αποτελούν περιοχές του FIR και Έρευνας-Διάσωσης της Ελλάδας και ΚΔ.
  *Την 27η Απριλίου του 2012 έδωσε άδεια ερευνών στην ΤΡΑΟ σε θαλάσσια τεμάχια που όρισε παράνομα σε βάρος της ΑΟΖ/Ελλάδας (5033, 5035, 5028, 5034) και ΚΔ (5027, 5028, 4511, 4321, 4512) στον χώρο μεταξύ Ρόδου - Κύπρου. Η Ελλάδα αντέδρασε με ρηματική διακοίνωση την 20ή Φεβρουαρίου 2013.
  *Προετοιμάζει πυρετωδώς δύο σκάφη ερευνών μεγάλου βάθους (απέκτησε υπερσύγχρονο Νορβηγικό σκάφος κατασκευής 2011, και του έδωσε το πειρατικό όνομα Barbarossa) και εξήγγειλε ότι το 2013 θα πραγματοποιήσει έρευνες στη Μεσόγειο.

  Γ)-η Τουρκία έχει κληρονομιές σε κάθε γωνιά του κόσμου, ο Οργανισμός Συνεργασίας και Συντονισμού της Τουρκίας TİKA είναι ο φορέας της ήπιας δύναμης της Τουρκίας στον κόσμο

  -Παρουσιάζεται ως δημοκρατία που ενσωματώνει τον ισλαμισμό κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα της χριστιανοδημοκρατίας, καθιστάμενη πρότυπο για τις ισλαμικές χώρες. Πυλώνες του ο στρατός, τα σώματα ασφαλείας, η Δικαιοσύνη και η γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών, υποβοηθούμενοι από τα ΜΜΕ. Η Τουρκία του Ερντογάν παρά τις διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις προς τη Δύση για εμβάθυνση της δημοκρατίας, που έχουν ήδη αρχίσει να αμφισβητούνται, δεν φαίνεται να οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση, καθόσον διατηρεί όλα τα αυταρχικά στοιχεία του κεμαλισμού.

  -Με το δόγμα του νεοοθωμανισμού που υιοθετεί, κατέχει πλέον και το θεωρητικό εργαλείο για να δικαιολογεί τον αναθεωρητισμό της. Η βεβαιότητα είναι ότι η νεο-οθωμανική Τουρκία, δημοκρατική ή μη, θα συνεχίσει να επιδιώκει την αλλαγή του status quo της περιοχής. Ισχύει ο ισχυρισμός ότι οι δημοκρατίες δεν πολεμούν μεταξύ τους; Στη χώρα μας κάποιοι το πίστεψαν και ελπίζουν ότι όσο η Τουρκία «εκδημοκρατίζεται» από τον Ερντογάν και αποκαθηλώνεται το στρατοκρατικό κεμαλικό κατεστημένο, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα συμπλοκής των δύο γειτονικών χωρών. Τελικά όμως η Τουρκία μετατρέπει τον ισχυρισμό σε μύθο της φιλελεύθερης αντίληψης των διεθνών σχέσεων;Δημιουργούνται, λοιπόν, μία βεβαιότητα και μία υποψία. Η βεβαιότητα είναι ότι η νεο-οθωμανική Τουρκία, δημοκρατική ή μη, θα συνεχίσει να επιδιώκει την αλλαγή του status quo της περιοχής. Η υποψία, που μένει να αποδειχθεί στο μέλλον, είναι ότι η Τουρκία δεν κατευθύνεται προς μια δημοκρατία δυτικού τύπου, αλλά προς μια δημοκρατία ισλαμικού τύπου

  Δ)-Ενεργιακή πολιτική της Ευρώπης.
  Δύο είναι οι θεμελιώδεις στόχοι αυτής της πολιτικής της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια:
  1) Η διασφάλιση ανεμπόδιστου ενεργειακού εφοδιασμού και η μείωση της σημερινής τεράστιας ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τρίτους.
  2)Η προοπτική αξιοποίησης των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά έτσι ιδιαίτερη ευρωπαϊκή σημασία. Εντάσσεται πλήρως στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης.

  Ε) Τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα έχουν εντοπιστει σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης

  ζ)Τέλος είναι γνωστή η στάση των ΗΠΑ , επιθυμούν διακαώς την σταθεροποίηση του ντοιοανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ

  Αποσπασματα Αρθρων απο Ελευθεροτυπί, Σημερινή,Καθημερινή.Φωνη της Τουρκίας

 9. Kimon avatar
  Kimon 04/03/2013 22:53:45

  Το νεοελληνικό κράτος οικοδομήθηκε πάνω στην αντιπαλότητα με τον μουσουλμανισμό. Τα να χτιστεί τζαμί στην Αθήνα σημαίνει ότι αναγνωρίζονται πολιτικά δικαιώματα στους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, τους οποίους ελέγχει η Τουρκία και για αυτό κόπτεται ο Ερνογάν.
  Σήμερα στην Μεγάλη του Γένους Σχολή φοιτούν περίπου 200 μαθητές. Από αυτούς οι 110 είναι αραβόφωνοι, 50 περίπου προέρχονται από μικτούς γάμους και μόνο 40 είναι Ρωμιοί. Οι περισσότεροι από τους Ρωμιούς της πόλης δεν μιλούν Ελληνικά, ενώ στην πλειψηφία τους στέλνουν τα παιδιά τους σε Τουρκικά η ξένογλωσσα σχολεία. Ο Ελληνισμός της πόλης έχει μόνο μουσιακή σημασία σήμερα, ενώ από την άλλη υπάρχουν 250 χιλ. μουσουλμάνοι στην Θράκη με Τουρκική συνείδηση και 1 εκ. μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες. Η πραγματικότητα σήμερα είναι διαφορετική από τον 19 ο αιώνα, την κόκκινη μηλιά και τον μαρμαρωμένο βασιλιά.

 10. aris. aold avatar
  aris. aold 04/03/2013 23:32:12

  Οι Τούρκοι πολίτες απολαμβάνουν μια πρωτόγνωρη οικονομική άνθηση και ανάπτυξη.

  Ηδη στην Τουρκία αναπτύσεται γύρω από τις επιχειρήσεις μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων καθαρά δυτικής σκέψης που επηρεάζουν την κοινωνία και τα κέντρα αποφάσεων και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν είναι μια πολεμική σύραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

  Ενας πόλεμος μεταξύ των κρατών θα ήταν καταστροφή για την οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Τουρκίας.

  Αρα υπάρχουν δυνάμεις με μεγάλη δύναμη στην Τουρκία που δεν θέλουν έναν πόλεμο και που έχουν μεγάλη επιρροή πλέον στα κέντρα αποφάσεων.

  Τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας Τούρκοι επιχειρηματίες και στελέχη είναι άψογη όταν έρχονται σε επαφή μαζί μας.

  Παράλληλα οι Τούρκικες επιχειρήσεις είναι από τις λίγες που πιστώνουν σήμερα τις ελληνικές επιχειρήσεις και δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

  Αυτά τα γράφω γιατί πλέον ένας πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν από τους δύο.

  Αργά ή γρήγορα θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση ή διαιτησία όπου θα γίνει ποσοστιαία κατανομή των πλουτοπαραγωγικών περιοχών που συνορεύουμε.

  Το θέμα είναι να χτίζουμε και εμείς σωστά την διαπραγματευτική μας θέση μέχρι τότε ώστε να καρπωθούμε ότι περισσότερο μπορούμε.

  Η πλευρά μας από ότι φαίνεται έχει τα περισσότερα νομικά επιχειρήματα αλλά η Τουρκία με την γεωστρατηγική της θέση και με την στρατιωτική της πίεση προσπαθεί να αντισταθμίσει αυτήν την δική μας υπεροχή.

  Στο σημείο αυτό έγκειται και η τέχνη των κυβερνόντων να μπορέσουν να εξαλείψουν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων τα Τουρκικά πλεονεκτήματα.

  Το επόμενο διάστημα θα φανούν περισσότερο και οι κινήσεις Σαμαρά.

  Χωρίς να είμαι ειδικός έχω την αίσθηση ότι οι τελευταίες διπλωματικές κινήσεις και η αποφασιστικότητα του Σαμαρά μάλλον αιφνιδίασαν για να μην πω έφεραν τους Ερντογάν Νταβούτογλου σε δύσκολη θέση γιατί δεν περίμεναν τέτοιας έκτασης αιφνιδιασμό από πλευράς ελληνικής πλευράς.

 11. Απορών avatar
  Απορών 05/03/2013 00:10:22

  Το Ισλάμ είναι άλλη μια εκβολή του ελληνικού πολιτισμού, η οποία δεν κατάφερε να ακολουθήσει την Ορθοδοξία επειδή βρισκόταν στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μορφή που πήρε το μεγαλύτερο μέρος των νεστοριανών και μονοφυσιτών επηρεασμένων κατά βάση από το Νεοπλατωνισμό (σχέση η οποία ανιχνεύεται σαφέστατα στο σουφισμό). Σαφώς και θα πρέπει να υπάρχει τζαμί και στην Αθήνα και να του κάνουμε εμείς αναδεικνύοντας τις σχέσεις ελληνισμού Ισλάμ, το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, τις αραβικές μεταφράσεις των αρχαίων στα αραβικά από όπου τις πήρε και η Δύση (αν και τελευταία υπάρχουν και άλλες απόψεις ότι τις πήραν απευθείας από την Αυτοκρατορία μας οι δυτικοί) κτλ.
  Ένα τέτοιο τζαμί, ένα τέτοιο κέντρο ελληνοΙσλαμικού διαλόγου και ανάδειξης αυτής της πτυχής του Ισλάμ, μακρυά από τη χρηματοδότηση της Τουρκίας και της ουαχαμπιτικής Σαουδικής Αραβίας θα έπρεπε να είναι ο στόχος μας και θα έπρεπε να γίνει από την Ελλάδα ως πνευματικό κέντρο και του Ισλάμ! Θα μπορούσαμε σε αυτό να αξιοποίησουμε τους έλληνες μουσουλμάνους πομάκους (οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν ξανά το αντισουνιτικό Ισλάμ) και να παίξει η Ελλάδα το ρόλο που θεωρούσαν οι ΗΠΑ ότι θα μπορέσει να παίξει το "ήπιο" Ισλάμ του Ερντογάν αλλά τους βγήκε αντισιωνιστής...

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Απορών 05/03/2013 08:22:18

   Απορών, καλημέρα σας. Από το 2010, το Antinews.gr έχει ανεβάσει το αφυπνηστικό θέμα "τζαμί" και το μυστικό σχέδιο Νταβούτογλου για εσωτερική άλωση της Ελλάδας. http://www.noiazomai.net/turkoislam.html

   • Απορών avatar
    Απορών @ η Dimi 06/03/2013 12:00:56

    Αγαπητή Dimi, είναι γνωστά όλα αυτά... απλά πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική μας σε μεγάλο βαθμό είναι προβληματική με την έννοια ότι λειτουργούμε πολύ αμυντικά και δεν εκμεταλλευόμαστε με δυναμικό τρόπο τους σχεδιασμούς των "αντιπάλων". Η στρατηγική των μηδενικών προβλημάτων του Νταβούτογλου για παράδειγμα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσουμε όλα τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία και είτε να κερδίσουμε παραχωρήσεις είτε να την εκθέσουμε ως κενή περιεχομένου στη διεθνή κοινότητα. Η πίεση για τζαμί με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να είναι μια υπόθεση η οποία με κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούσε να εξυπηρετήσει επίσης τα δικά μας εθνικά συμφέροντα (αναφέρω απλά μια κατεύθυνση χωρίς να έχω επεξεργασμένη πρόταση). Αυτό λέω απλά: όλα αυτά που γράφει το άρθρο αναφέρονται σαφώς σε τζαμί στο οποίο δεν θα έχει τον έλεγχο το ελληνικό κράτος και η γραμμή του οποίου θα δίνεται από το χρηματοδότη του. Και σαφώς, η λαθρομετανάστευση είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να συνυπολογιστεί, η αναφορά μου ήταν γενική χωρίς να λαμβάνει, οφείλω να ομολογήσω, ιδιαίτερα υπόψιν το ζήτημα αυτό.

  • Kimon avatar
   Kimon @ Απορών 05/03/2013 08:44:56

   Ανήκετε σε ΜΚΟ του Φετουλά Γκιουλέν στην Ελλάδα;

   • Απορών avatar
    Απορών @ Kimon 06/03/2013 12:01:49

    Και του Σώρρος, και του Σώρρα, και της CIA, πράκτορας γενικώς. Ά ξέχασα και τη μασωνία και το διεθνή σιωνισμό, συγγνώμη...

    • kimon avatar
     kimon @ Απορών 06/03/2013 16:46:21

     Δεν εσκόπευα να σας θίξω (ζητώ συγνώμη), αλλά οι θέσεις σας (περί Τζαμιού) είναι ακριβώς αυτές που προωθεί η ιδεολογική κίνηση του Παντουρκισμού-Οθωμανισμού με αιχμή τον Ερντογάν-Νταβούτογλου- Γκιουλε, αθελά σας. Η ειρηνική διείσδυση των Τούρκων στον κόσμο (μηδενικα προβλήματα) μέσω του ισλάμ είναι πολύ πιό επικίνδυνη από τον Κεμαλισμό. Δεν ισχυρίζομαι ότι η Ελλάδα πρέπει να έλθει σε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά να αντιληφθεί ότι η Τουρκία έχει σαν στρατηγικό στόχο την ταπείνωση της Ελλάδος περισσότερο, παρά την απόκτηση εδαφών. Δεν μπορούν να καταπιούν την Μικρασιατική Εκστρατεία το 1920-1922 και την απώλεια του Αιγαίου το 1912. Το θέμα είναικαθαρά ψυχολογικό και υπαρξιακό για αυτούς.

  • Kimon avatar
   Kimon @ Απορών 05/03/2013 16:13:03

   Ανακοινώθηκαν σήμερα κοινά ανθυποβρυχιακά γυμνάσια Τουρκίας και Πακιστάν στον Ινδικό Ωκεανό με την συμμετοχή 2 τουρκικών υποβρυχίων και 5 αεροσκαφών F-16 καθώς και ενός ανθυποβρυχιακού αεροσκάφους ATL2 του Πακιστάν που δεν διαθέτει η Τουρκία, ώστε να μπορέσουν οι Τούρκοι να αξιολογήσουν τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, αφού πρόκειται να το αποκτήσει και η Ελλάδα. Σουνίτες, Σιίτες, Αβεροιστές, η Αλεβίτες είναι πλευρές του ίδιου κύβου . Όμοιος, ομοίω αεί πελάζει.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Kimon 06/03/2013 12:04:22

    Τόσο το πακιστάν όσο και η Τουρκία ως πλειοψηφία είναι σουνιτικές χώρες. Πόθεν προκύπτει από αυτά που γράφετε ότι οι σιίτες και οι αλεβίτες είναι πλευρές του ίδιου κύβου; Δεν έχετε υπόψιν σας τις θρησκευτικές διαμάχες με θύματα τους αλεβίτες;

  • Kimon avatar
   Kimon @ Απορών 05/03/2013 16:30:06

   Η άποψη ότι τα αρχαία Ελληνικά συγγράμματα μεταφράστηκαν από τους Αραβες δεν είναι σήμερα αποδεκτή στους επιστημονικούς κύκλους. Υπάρχουν ελλάχιστες αραβικές μεταφράσεις αστρονομικών και μαθηματικών συγγραμμάτων, όπως π.χ. το 8ο βιβλίο των «Κωνικών Τομών» του Απολλωνίου, το οποίο και δισώθη, αλλά τίποτε περισσότερο η σημαντικότερο. Τα Ελληνικά συγγράμματα στην πλειοψηφία τους μεταφράσθηκαν στα Λατινικά από την Δυτική Εκκλησία. Σας παραπέμπω στο επιστημονικό σύγγραμμα του Συλβαίν Γκουγκενέμ «Ο Αριστοτέλης στο Σαιν Μισέλ», Ολκός 2008.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Kimon 06/03/2013 12:07:33

    Σε αυτό το βιβλίο αναφερόμουν με την παρατήρησή μου, ωστόσο ένα βιβλίο δεν ανατρέπει από μόνο τους την κοινά παραδεκτή επιστημονική άποψη. Το βιβλίο αυτό, εξ όσων γνωρίζω, αναφέρεται μόνο στο ότι χρονικά προηγήθηκαν κάποιες δυτικές απευθείας μεταφράσεις σε συγκεκριμένο μοναστήρι από το μεγάλο κύμα των μεταφράσεων από τα αραβικά στα λατινικά στην Ισπανία. Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς τις αραβικές επιδράσεις στην διαμόρφωση του σχολαστικισμού για παράδειγμα μέσω των μεταφράσεων του Αριστοτέλη...

  • Kimon avatar
   Kimon @ Απορών 05/03/2013 16:42:27

   Το Ισλάμ δεν έχει καμία σχέση με τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα η έστω τον Νεοπλατωνισμό που διαμόρφωσαν την φιλοσοφική περίπετρο της ορθοδοξίας. Ανλεί βέβαια κάποια στοιχεία από την Παλαιά Διαθήκη των Εβραίων αλλά τίποτα περισσότερο σε σχέση με τον Ελληνισμό-Χριστιανισμό, αφού απευθύνετο σε απλοικούς γιδοβοσκούς της Αραβικής Χερσονήσου, γεωγραφικά απομονωμένους και εκτός των φιλοσοφικών ρευμάτων του κόσμου της ύστερης αρχαιότητος. Η διαφορετική δομή της Ελληνικής και της Αραβικής Γλώσσας εμπόδισαν την μεταξύ τους αλληλοκατανόηση, αφού ο κόσμος της Μέσης Ανατολής διαμορφώθηκε σε αντιπαλότητα με τον Ελληνορωμαικό κόσμο συνειδητά.

   • Easy κι εύκολα avatar
    Easy κι εύκολα @ Kimon 06/03/2013 05:10:51

    ΚΑΙ ο Μουσουλμανισμός ΚΑΙ ο Χριστιανισμός ΕΒΡΑΪΚΕΣ αιρέσεις είναι.

    ΧΩΡΙΣ τον Θεό, αλλά και τους προφήτες, της παλαιάς Διαθήκης, ΔΕΝ υπάρχει ούτε Χριστιανισμός ούτε Μουσουλμανισμός.

    Όταν οι Χριστιανοί ονόμαζαν τους άπιστους (στον Θεό τους) "Ελληνες", ήξεραν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλά γιατί το έκαναν. Απλά, εμείς δεν ξέρουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν άλλη ΚΟΣΜΟ- ΘΕΩΡΙΑ απο την ιουδαϊκή: Στους Εβραίους ο Γιαχβέ φτιάχνει όλον τον κόσμο (έστω και με ανοησίες που ούτε παιδάκι που γνωρίζει την Φυσική του Δημοτικού δεν θα έκανε). Στους Έλληνες το ΧΑΟΣ φτιάχνει τον κόσμο ΚΑΙ τους θεούς.

    • Kimon avatar
     Kimon @ Easy κι εύκολα 06/03/2013 07:42:55

     Ο χριστιανισμός πολύ απλά αποτελεί φιλοσοφικό και υπαρξιακό τρόπο ζωής που βασίζεται στην Εβραική ηθική (όχι ομοφυλοφιλία όχι παιδεραστία) και τελετουργία και την Ελληνική οντολογική φιλοσοφική θεώρηση, όπως αυτή διαμορφώθηκε στους χρόνους της Υστερης Αρχαιότητας (Peter Brawn). Το ισλάμ επειδή απευθύνετο σε μη Ελληνες, οικοδομήθηκε σε αντιπαλότητα με τον Ελληνικό κόσμο, και συνεπώς είναι δόγμα που στερήται την Ελληνική οντολογία και σκέψη (οτι αυτό σημαίνει).

    • Κώστας Π. avatar
     Κώστας Π. @ Easy κι εύκολα 06/03/2013 11:18:52

     ΣΩΣΤΟΣ!!!!

   • Απορών avatar
    Απορών @ Kimon 06/03/2013 12:12:12

    Κοινή απάντηση σε όλους τους ανωτέρω: ετοιμαζόμουν να απαντήσω ότι το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για το Χριστιανισμό, ότι απευθυνόταν σε ψαράδες της Γαλιλαίας. Αλλά όταν μιλάμε για Χριστιανισμό και Ισλάμ δεν αναφερόμαστε στην αφετηρία τους, αλλά σε ολόκληρο το μετέπειτα εποικοδόμημα που και στις δύο περιπτώσεις είναι σαφώς επηρεασμένα από τον ελληνικό πολιτισμό. Ο Χριστιανισμός σαφώς κια κατάφερε ένα οντολογικό άλμα σε σχέση με την ελληνική φιλοσοφία η οποία την εποχή εκείνη κατέρρεε.
    Αλλά από ότι βλέπω, πετάτε στα σκουπίδια 2000 χρόνια ελληνισμού ασπαζόμενοι τις ιδέες του ρομαντισμού της εσπερίας περί ελληνικότητας, οπότε δεν νομίζω να μπορώ να καταφέρω να σας πείσω για κάτι διαφορετικό μέσω μιας ανάρτησης...

    • kimon avatar
     kimon @ Απορών 06/03/2013 17:02:10

     Κάθε άλλο, πιστεύω στον συγκερασμό της χριστιανικής ηθικής με το Ελληνικό πνεύμα και την φιλοσοφία όπως αυτά σφυριλατήθηκαν σε χρονικό βάθος 2000 ετών. Δεν πιστεύω όμως ότι το ισλάμ έχει σχέση με τον Ελληνισμό και εδώ έγκειται η διαφωνία μας. Πιστεύω ότι διαχρονικά οι δύο αυτές κοσμοθεωρίες βρίσκονται σε σύγκρουση και αποτελούν την συνέχεια της πάλης μεταξύ Ελλινισμού και Ανατολής που άρχισε με τους Μηδικούς πολέμους. Επιπροσθέτως, η απόκτηση εθνικής συνείδησης στον Ελληνικό χώρο, όπως αυτή φαίνεται να διαμορφώνεται από το 1204-1453 (Χρονικό του Μωρέως, Κρητικοί Γάμοι), διακόπτεται απότομα το 1453 και επανεμφανίζεται με τον Κοραή και τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό το 1800 περίπου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

 12. Απορών avatar
  Απορών 05/03/2013 00:18:45

  Το να κτιστεί τζαμί στην Αθήνα δεν σημαίνει καθόλου ότι αναγνωρίζονται πολιτικά δικαιώματα στους λαθρομετανάστες, υπάρχουν και χριστιανοί λαθρομετανάστες άλλωστε, επειδή υπάρχουν εκκλησίες έχουν πολιτικά δικαιώματα; Ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όλοι, αστικά δικαιώματα όλοι οι πολιτές και πολιτικά δικαίωματα (υποθέτω εννοείτε του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι;) όσοι πολίτες άνω των 18 ετών δεν τα έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης κτλ.
  Θεωρώ πως δεν θα πρέπει να είμαστε φοβικοί απέναντι στο Ισλάμ. Υπάρχουν τάσεις στο Ισλάμ οι οποίες είναι ελληνικότατες, οι οποίες απλά δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το μεγάλο άλμα της Ορθοδοξίας. Π.χ. ο μπεκτασισμός, οι αλεβίτες, οι σιίτες αλλά ακόμα και το ορθόδοξο Ισλάμ. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει για άλλη μια φορά τη μάχη απέναντι στον πραγματικό κίνδυνο, το δυτικογενές ουαχαμπιτικό Ισλάμ που γεννάει τρομοκρατία και μίσος, δείχνοντας ξανά ακόμα και στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου τις ρίζες της πίστης τους... Ξέρω πόσο αφελή ακούγονται όλα αυτά... ας το σκεφτούμε όμως λίγο...

  • Kimon avatar
   Kimon @ Απορών 05/03/2013 08:42:56

   Η κοινωνίες ενδύονται τα πολιτιστικά κριτήρια της πλειοψηφίας των πολιτών. Επειδή η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της στο ισλάμ και επειδή η πληθυσμιακή δεξαμενή τους είναι ανεξάντλητη, οι απόψεις σας, ταυτόσημες με αυτές του Φετουλά Γκιουλέν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ισλαμοποίηση και συνεπώς στην Τουρκοποίηση της Ελλάδος. Η εξίσωση είναι απλή και γραμμική και δεν χρειάζεται πολυσύνθετες πολιτικές, φιλοσοφικές και κοινωνικές αναλύσεις : Χριστιανός λαθρομετανάστης μελλοντικός Έλληνας, μουσουλμάνος λαθρομετανάστης άμεσος Τούρκος.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Kimon 05/03/2013 14:49:15

    Απλά δεν κάνετε το στοιχειώδη διαχωρισμό ότι άλλο είναι το θέμα του τζαμιού και άλλο το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Κάθε μεγάλη πόλη άνω του 1 εκ. σε ένα κράτος με ανεξιθρησκεία όπως όλα τα δυτικά κράτη είναι λογικό να έχει ένα ευκτήριο οίκο μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών όπως το Ισλάμ, ο Ιουδαϊσμός, ο Ινδουισμός κτλ. το μέγεθος του οποίου φυσικά και δεν θα πρέπει να συναρτάται από τους λαθρομετανάστες που τυγχάνει παρανόμως και προσωρινώς να βρίσκονται σε αυτή, αλλά από τον αριθμό των νομίμων επισκεπτών ή κατοίκων της πόλης, εκτός και αν υπάρχει άλλη σκοπιμότητα όπως αυτή που αναφέρω. Δεν θα διαφωνήσω, ωστόσο, ότι η τρέχουσα συζήτηση περί τζαμιού όπως τίθεται από τρίτους εδράζεται στο μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων λαθρομεταναστών: για αυτό και λέω ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κάνει κάτι που θα εξυπηρετεί το ίδιο και όχι τους φανατικό ουαχαμπιτικό Ισλάμ. Να χρησιμοποιήσει αυτήν την πίεση ώστε να φτιάξει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουν κατά νου όσοι επιδιώκουν την ίδρυση τζαμιού.

 13. Γιάννης avatar
  Γιάννης 05/03/2013 00:59:50

  Κάνεις λάθος ! Η συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη και μουσουλμάνους στη Θράκη !
  Να μην μπερδευόμαστε. Οι Τούρκοι στη Θράκη ήταν και είναι λίγοι. Οι πολλοί είναι Έλληνες μουσουλμάνοι (κυρίως Πομάκοι) που δυστυχώς λόγω αδράνειας , λαθών και φοβίας αφήσαμε το προξενείο να αλλωνίζει και τους προσετερίζονται οι Τούρκοι.

  • Kimon avatar
   Kimon @ Γιάννης 05/03/2013 08:49:45

   Ο Ερντογάν μίλησε για Ρωμιούς της Πόλης και Τούρκους της Θράκης. Η συνθήκη της Λωζάνης έχει καταληθεί εκ των πραγμάτων με τα Σεπτεμβριανά το 1955, αφού δεν υπάρχει πλέον αμοιβαιότητα λόγω της πληθυσμιακής αναντιστοιχίας.

   • Easy κι εύκολα avatar
    Easy κι εύκολα @ Kimon 06/03/2013 04:44:01

    @Ο Ερντογάν δήλωσε πως «οι ομοεθνείς μας στη δυτική Θράκη...

    Ομοεθνείς των Τούρκων ποιοι είναι; Οι Μουσουλμάνοι ή οι Τούρκοι;

    • Kimon avatar
     Kimon @ Easy κι εύκολα 06/03/2013 07:07:14

     Οι Τούρκοι δεν συμμερίζονται τις Ελληνικές υπαρξιακές ανησυχίες (επί της διαδικασίας σύντροφοι). Ομοεθνής του Ελληνα προφανώς δεν είναι ο Μουσουλμάνος της Θράκης, όπως ομοεθνείς του Τούρκου δεν είναι ο Πακιστανός λαθρομετανάστης στην Ελλάδα.(Εθνος=σύνολο ανθρώπων με κοινα πολιτισμικά χαρακτηριστικά).

     • Easy κι εύκολα avatar
      Easy κι εύκολα @ Kimon 06/03/2013 13:52:48

      Καλά κρασά!!!

  • Απορών avatar
   Απορών @ Γιάννης 06/03/2013 11:48:48

   Ακόμη χειρότερα αγαπητέ μου φίλε... Το ελληνικό κράτος μας τουρκοποίησε αυτούς τους ανθρώπους κατά τη δεκαετία του '50 με το στανιό κατ' επιταγήν εντολών του ΝΑΤΟ επειδή λόγω της σλαβικής καταγωγής της πομακικής γλώσσας φοβότανε μην εκβουλγαριστούν...

 14. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/03/2013 01:13:28

  Ο Μεσήνιος έχει πάπαλα καί σκέφτεται.
  Στήν Άγκυρα αρνήθηκε νά πάει (έτσι ήταν προγραμματισμένο) καί πήγε στήν Πόλη.
  Δέν θά τού τό συγχωρέσουν οι Τούρκοι.
  Γιατί δέν πήγε στήν Άγκυρα;
  Γιά νά μήν καταθέσει στεφάνι στό μαυσωλείο τού Ατατούρκ.
  Τήν αξιοπρέπειά σου δέν τήν καταθέτεις. Τήν κρατάς.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Ιαπετός 05/03/2013 09:48:08

   Πές τα Ιαπετέ. Αν και θα μπορούσε να πάει και να μην καταθέσει στεφάνι. Τότε θα ήταν ηχηρότερο...

   • Δωμάτιο με θέα avatar
    Δωμάτιο με θέα @ Νίκος Αργεάδης 05/03/2013 12:46:55

    Σε αυτή τη φάση, δε χρειαζόταν να κάνει κάτι περισσότερο. Η επίσκεψη αφορούσε κυρίως επιχειρηματικές συνεργασίες. Επί τέλους πάντως μετά από πολλά χρόνια, ένας Έλληνας Πρωθυπουργός που μπορούμε στα Εθνικά ζητήματα να εμπιστευόμαστε απόλυτα.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Νίκος Αργεάδης 05/03/2013 14:28:06

    Αυτό έκανε ο Ερντογάν. Δυο φορές σε 6 μήνες πάτησε τα ποδάρια του στην Αθήνα, όμως, κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη, ΔΕΝ.

 15. Απορών avatar
  Απορών 05/03/2013 01:27:53

  Το πιο σημαντικό από όλα ήταν ότι ο Ερντογάν μίλησε για λύση win-win για την ΑΟΖ!
  Φαίνεται πως αρχίζουν να το παίρνουν απόφαση ότι αν θεσπίσει η Ελλάδα ΑΟΖ, η Τουρκία δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα τουλάχιστον έως τη μέση γραμμή, εκτός και αν οριοθετήσει μαζί μας σε αυτή. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ Montego-Bay και άρα ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΟΖ είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΒΗΜΑ! Γνωρίζουν ότι έχουν τους πάντες εναντίον τους (ΕΕ, ΗΠΑ, Ισραήλ τουλάχιστον) και ότι είτε θα πρέπει να "συμβιβαστούν" για να κερδίσουν και αυτοί αυτό που τους αναλογεί (δηλαδή ότι είναι μέσα στη δική τους ΑΟΖ και συνεκμετάλλευση με την Ελλάδα των κοιτασμάτων που είναι επάνω στη μέση γραμμή), είτε θα μείνουν με την όρεξη ενώ εμείς θα εκμεταλλευόμαστε τα μεγάλα κοιτάσματα που έτσι κι αλλιώς δεν τους αφορούν!
  Με τη θέσπιση της ΑΟΖ το παίγνιο για Ελλάδα - Τουρκία έχει δύο επιλογές: Win-Lose (αφού εμείς έχουν την άνεση να μην οριοθετήσουμε ποτέ με την Τουρκία επειδή τα μεγάλα κοιτάσματα δεν βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή) είτε Win-Win (εφόσον το πάρουν απόφαση και οριοθετήσουν μαζί μας στη μέση γραμμή).
  Και για να μην μπερδευόμαστε: ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, για εμάς σε κάθε περίπτωση το παίγνιο βγαίνει WIN! Αν δεν ίσχυε αυτό πιστεύετε ότι θα ήταν ίδια η στάση της Τουρκίας σήμερα;

  • Σιαμαμίδι avatar
   Σιαμαμίδι @ Απορών 06/03/2013 10:29:24

   Μπορείς να σχολιάζεις πιό συχνά σε παρακαλώ;
   Δεν έχεις απλά μία ακόμα άποψη αλλά, έχεις ΓΝΩΣΗ!!!

   • Απορών avatar
    Απορών @ Σιαμαμίδι 06/03/2013 12:20:57

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά το μέλλον θα δείξει... απλές εκτιμήσεις κάνω...

  • Κώστας Π. avatar
   Κώστας Π. @ Απορών 06/03/2013 11:33:23

   Αγαπητέ Απορών,
   Οσον αφορά τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο θα γίνει ο,τι αποφάσισαν εδω και κάποια χρόνια οι Αμερικάνοι. Οπως ακριβώς έγινε και στην Κύπρο, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πιστοί απο εμάς στους Αμερικάνους και ευκολώτερα χειραγωγήσιμοι. Οι Ρώσοι θα πιέσουν μέχρι εκεί που οι Αμερικάνοι τους επιτρέπουν. ¨Ολοι οι άλλοι είναι σύμμαχοι και εταίροι των Αμερικάνων και στον πόλεμο και στην ειρήνη. Και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει αυτό το status quo όσον ο "συλλογικός εγκέφαλος" της Ανθρωπότητας θα ελέγχεται απο το Πεντάγωνο. Η Σοβιετική Αυτοκρατορία που τόλμησε να τον αμφισβητήσει και να φτιάξει τον δικόν της (με θαυμάσιους όντως επιστήμονε που η πλειοψηφία τους τώρα δουλεύει για τις ΗΠΑ), κατέρρευσε και παρεδόθη, με ευχαρίστηση μάλιστα, στην υπεροχή των Αμερικανών. Ο Ομπάμα το είπε πρόσφατα: H ΔΥΝΑΜΗ μας δεν βρίσκεται στα ανυπέρβλητα όπλα μας αλλά στα πανεπιστήμια και τα ευρευνητικά μας κέντρα. (Η αιχμή των οποίων χρηματοδοτείται και ελέγχεται απο το Πεντάγωνο εννοείται...) Μην ανησυχείτε λοιπόν για ΑΟΖ και Ελληνοτουρκικά. Ακόμα κι αν τα κάνουμε ξανά μαντάρα όπως στα Ιμια, πάλι θα τα διορθώσουν οι Αμερικάνοι και θα τους πούμε κι ευχαριστώ...

   • Queen In Black avatar
    Queen In Black @ Κώστας Π. 06/03/2013 12:04:17

    Αυτή η πεσιμιστική θεώρηση, οτι δηλαδή οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν για μάς, οι Τούρκοι είναι πιό πιστοί στους Αμερικανούς, πιό χειραγωγήσιμοι, άρα ας χαλαρώσουμε κι ας περιμένουμε πως θα κάνουνε τη .....μοιρασιά, γιατί μου φαίνεται εντελώς απαράδεκτη; Δηλαδή αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να ''συνεκμεταλλευθούμε'' μέρος των δικών μας κοιτασμάτων προκειμένου να υπάρξει ''ειρήνη'' και ''χρήσιμη συνεργασία'' στην περιοχή; Ok? Αποδεχόμαστε; Στο συγκεκριμένο ζήτημα, διαθέτουμε τα ισχυρότατα όπλα που οι Διεθνείς Συνθήκες προσφέρουν, προς υπεράσπιση, διεκδίκηση και επιβολή των νόμιμων δικαιωμάτων μας. Διαθέτουμε επίσης την τύχη, ο χειρισμός των υποθέσεών μας αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή, να πραγματοποιείται από έναν Έλληνα πολιτικό που διαθέτει και τη γνώση και την εμπειρία αλλά κυρίως τη βούληση και την αμετακίνητη απόφαση, να μην υποχωρήσει σε κανενός είδους πίεση που θα μας οδηγούσε σε ‘’ήττα’’. Στα εθνικά ζητήματα (τουλάχιστον), η εμπιστοσύνη στον κ. Αντώνη Σαμαρά, δικαιολογημένα, μπορεί να είναι ΑΠΟΛΥΤΗ.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Queen In Black 06/03/2013 14:18:54

     Η "συνεκμετάλλευση" ωστόσο που τόσο επικαλούνται διάφοροι προβλέπεται από τη σχετική συνθήκη για τα κοιτάσματα που είναι επάνω στη γραμμή οριοθέτησης. Ακόμα και να είπε τη σχετική λέξη ο Ερντογάν δεν σημαίνει αυτό που θέλουν διάφοροι να σημαίνει. Επιπλέον, η θεώρηση του Κώστα Π. δεν είναι πεσιμιστική, αντιθέτως λέει ότι τυγχάνει να συμπίπτουν τα συμφέροντά μας με τις ΗΠΑ / Ισραήλ / ΕΕ τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, αν και αναφερόταν σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και στη διαμόρφωση συνθηκών οι οποίες επιβάλλουν την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων χωρίς αμφισβητήσεις. Συνεπώς δεν διαφωνείτε επί της ουσίας...

   • Απορών avatar
    Απορών @ Κώστας Π. 06/03/2013 12:23:54

    Χαχα ακριβώς όπως τα λέτε αγαπητέ... και μάλιστα οι σχεδιασμοί τους είναι αποτυπωμένοι με τη μορφή νομικών κειμένων τα οποία ξέρανε γιατί τα γράφανε χωρίς κατ' ανάγκη να τα υπογράφουν και οι ίδιοι (αν και τώρα πρόκειται να το κάνουν).

 16. Απορών avatar
  Απορών 05/03/2013 01:31:57

  Κατά τη γνώμη μου σήμερα "τους πήρε τα σώβρακα"... με εξαίρεση το θέμα της μειονότητας που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το λάθος του Ερντογάν (όπως αναφέρω παραπάνω) και να χρησιμοποιήσει την αναφορά σε εθνική μειονότητα στη Θράκη αναφερόμενος στους τουρκογενείς και κάνοντας το χαζό να μιλήσει για την ελληνικότητα των πομάκων και των ρομά πέρα από την αυτονόητη ιδιότητα του έλληνα πολίτη. Είμαι πολύ ευχαριστημένος!

 17. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 05/03/2013 01:47:59

  ᾿Αξιόλογε ᾿Ιαπετέ, ὁ ΑΣ χωρίς φανφάρες κερδίζει ὁλοένα πόντους στήν συνείδηση μας.

 18. TheEvian100 avatar
  TheEvian100 05/03/2013 05:01:35

  Πάντως το casus beli είναι εκεί, οι παραβιάσεις/υπερπτήσεις αμείωτες, οι συνεργασία των τουρκικών αρχών με τα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης είναι σταθερή και η Κύπρος υπό κατοχή και απειλές. 25 (δλδ ψίχουλα) επιχειρηματικές συμφωνίες με μια χώρα που το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό για εμας... Με λίγα λόγια πάλι οι Τούρκοι θα βγουν κερδισμένοι και θα μας "αγοράσουν". Επιστημονική συνεργασία με την Τουρκία; A ρε κατάντια η Ελλάδα, που στα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν απορροφά τίποτα και τα ιδρύματά της είναι για τα μπάζα. Με λίγα λόγια θα μας πάρουν και τους τελευταίους επιστήμονες σε διδακτορικά, κλπ.

  • Απορών avatar
   Απορών @ TheEvian100 06/03/2013 14:23:09

   Το casus belli είναι εκεί επειδή αφορά στα 12ν.μ. και επειδή το στηρίζουν στο παρασκήνιο ΗΠΑ/Ρωσσία/ΕΕ απλούστατα επειδή δεν θέλουν το Αιγαίο κλειστή λίμνη για να περνάνε ελεύθερα και τα δικά τους πλοία. Δεν έχει καμμία σχέση όμως με την ΑΟΖ και για αυτό δεν τόλμησε η Τουρκία να μιλήσει για casus belli για την ΑΟΖ, επειδή η ΑΟΖ παραμένει περιοχή διεθνών υδάτων και δεν επηρεάζει τη ναυσιπλοΐα. Ακριβώς αυτό είναι το ισχυρό της σημείο, ότι κονιορτοποιεί τα επιχειρήματα της Τουρκίας και μας εντάσει σε ένα πλαίσιο κοινών συμφερόντων με ΗΠΑ/Ισραήλ/ΕΕ.

 19. T.V avatar
  T.V 05/03/2013 11:01:46

  Ο χρονος θα δειξει. Ειναι νωρις ακομα, ο Ερντογαν μιλησε για συνεκμεταλλευση, ε δεν το λες και επιτυχια αυτο.

  • Απορών avatar
   Απορών @ T.V 05/03/2013 11:34:35

   Ευχαριστώ για τα ανωτέρω καλά σας λόγια. Ωστόσο, εδώ θα διαφωνήσω: καταρχήν έχω την εντύπωση ότι δεν χρησιμοποίησε τη λέξη συνεκμετάλλευση, αλλά ακόμα και να τη χρησιμοποίησε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ! Σαφώς και αν ένα κοίτασμα βρίσκεται επάνω στην γραμμή οριοθέτησης το πλαίσιο είναι πλαίσιο συνεκμετάλλευσης ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΟΙΤΑΣΜΑ. Το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, αν ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα και το έχουν συνειδητοποιήσει. Εγώ όσο περισσότερο τους ακούω να μιλάνε για συνεκμετάλλευση τόσο πιο αισιόδοξος είμαι γιατί δείχνει ότι αντιλαμβάνονται ότι είτε θα πρέπει να κινηθούν βάσει της Συνθήκης Montego Bay και άρα να κερδίσουν κάτι και αυτοί (ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ) είτε θα μείνουν εκεί τα κοινού ενδιαφέροντος κοιτάσματα να τα κοιτάμε ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ.
   Θεωρώ πως τους έχουμε στριμώξει πραγματικά... και είναι πλέον ολοφάνερο!

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Απορών 06/03/2013 17:51:12

    Αγαπητε Απορων λυστε μου σας παρακαλω μια....απορια.
    Αν παραγματι τους εχουμε στριμωξει οπως λετε και γιατι να το αμφισβητησω, μηπως ενας στριμωγμενος που μαλιστα νοιωθει ισχυρος και διακατεχεται και απο την αισθηση του μεγαλειου, κανει απροβλεπτες κινησεις; μηπως θεωρει οτι οι τετελεσμενες κινησεις ειναι πιο προσοδοφορες οταν οι διπλωματικες η του διεθνους δικαιου δεν τον ευνοουν;

  • Magic Chrystal Ship avatar
   Magic Chrystal Ship @ T.V 05/03/2013 15:46:22

   Ο Ερντογάν και ο κάθε Ερντογάν, πάντα θα ορέγεται να μοιραστεί τα ''δικά μας'', στα πλαίσια της καζαν-καζαν λατρείας.
   Ποιός νοιάζεται όμως τι ζητάνε τα κοράκια;
   ''Eπιτυχία'' με τους Τούρκους δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει.
   Αξιοπρέπεια όμως και αταλάντευτη θέση σχετικά με την προάσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων, με τον κ.Αντώνη Σαμαρά (ευτυχώς), έχουμε.

   • Κώστας Π. avatar
    Κώστας Π. @ Magic Chrystal Ship 06/03/2013 11:35:49

    Και για κάθε "στραβή" έχουμε και τις Αμερικάνικες βάσεις...

   • Απορών avatar
    Απορών @ Magic Chrystal Ship 06/03/2013 12:27:02

    Μην ακούτε τους δημοσιογραφίσκους για το "καζάν-καζάν"... Ενδεχομένως να είχε τελείως διαφορετικό νόημα και να απευθυνόταν στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να τους προετοιμάσει για τη μεγάλη υποχώρηση από την οποία θα βγούμε αμοιβαία οφελειμένοι...

 20. δαρειος avatar
  δαρειος 05/03/2013 22:55:54

  Ο χρόνος θα δείξει τα αποτελέσματα αλλά αυτή ήταν η πιο καλή παρουσία Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

 21. helios avatar
  helios 06/03/2013 02:46:35

  «Οι Τούρκοι επιχειρηματίες, μας υποδέχτηκαν σαν επαίτες»

  Παρά το θερμό πολιτικά κλίμα και τις εκατέρωθεν κυβερνητικές προσπάθειες για κατανόηση σε μια περίοδο κρίσιμη για την Ελλάδα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξασφάλισε με την αναδυόμενη σε ισχύ Τουρκία, τα αποτελέσματα των διμερών επιχειρηματικών επαφών φαίνεται πως δεν ήταν τα αναμενόμενα.

  Η υπεροψία των Τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι λόγω της αδυναμίας της χώρας μας κατατάσσουν στην κατηγορία «επαίτης», αλλά και μια σειρά αδυναμιών στη διοργάνωση των επαφών οδήγησαν τελικά σε χαμηλότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα. Όπως δηλώνει στο newmoney.gr ο επιχειρηματίας Νίκος Βασιλείου (διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος στην εταιρεία Bright) «πολλοί ήταν εκείνοι οι Τούρκοι επιχειρηματίες που μας αντιμετώπισαν σαν επαίτες». Τέτοια υπεροψία υπήρξε.

  Μάλιστα πηγές μας αναφέρουν πως κυρίαρχα το ενδιαφέρον των Τούρκων στρέφεται όχι σε κοινές δουλειές ή επενδύσεις σε ελληνικές βιομηχανίες ή επιχειρήσεις αλλά στις αποκρατικοποιήσεις, τις πωλήσεις μαρίνων και ξενοδοχείων ακόμα και αεροδρομίων και στις διευθετήσεις των αδειών παραμονής για τους τουρίστες τους.

  Koc και Dogan ακύρωσαν τις συναντήσεις

  Χαρακτηριστικό των διαθέσεων του Τούρκων επιχειρηματιών ήταν το γεγονός πως αν και αρχικά υπήρχαν στη λίστα συμμετοχών, τελικά δεν παραβρέθηκαν όμιλοι όπως αυτός του Koc ή ο γνωστός επιχειρηματικός οργανισμός Dogan. Επιχειρήσεις που ήδη ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και δει τις μαρίνες και τα άλλα κρατικά assets, ακόμα και στον ΟΠΑΠ. Παράλληλα τα ραντεβού που κυρίως κλείστηκαν αφορούσαν επιμελητήρια και κρατικούς οργανισμούς οι οποίοι είχαν θεσμικό καθήκον κυρίως να παραβρεθούν.

  Μια απλή ματιά στη λίστα των συμμετεχόντων στις διμερείς συναντήσεις είναι αποκαλυπτική. Βλέπουμε λοιπόν πως συμμετείχαν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως το TUMSIAD, ενώσεις όπως η Turkish Tourism Investors Association, οικονομικά συμβούλια, το Επιμελητήριο Σμύρνης κ.ά.

  Στα σχετικά αρχεία θα δείτε την πλήρη λίστα συμμετοχών, αν και θα πρέπει να πούμε πως πάνω από το 30% των δηλωμένων επιχειρήσεων δεν παραβρέθηκαν.

  • Κώστας Π. avatar
   Κώστας Π. @ helios 06/03/2013 11:45:36

   Αγαπητέ helios δεν νομίζω οτι οι Τούρκοι μας κατέταξαν στην κατηγορία "επαίτες". Αλλωστε οι αγορές ουδέποτε ρώτησαν την γνώμη τους . Στούς "επαίτες", κοινώς rubbish=σκουπίδια, μας κατέταξαν οι "οίκοι" των Υπερτραπεζιτών το 2008 μαζί με τα άλλα PIIGS, όταν μετά την απόκρουσή τους απο την FED (με το τύπωμα δολαρίων) στράφηκαν για πραγματικό χρήμα στην Ευρώπη, αφού την Ασία και την Λατινική Αμερική τις είχαν ήδη ξεζουμίσει και τους είχαν μάθει πως να αντιστέκονται...
   Αν οι Τούρκοι βρίσκονταν στη θέση μας και ερχόντουσαν να μας παρακαλέσουν να επενδύσουμε στην Τουρκία για να μειωθεί η απίστευτη ανεργία τους, εμείς πως θα τους βλέπαμε?

   • B.Q avatar
    B.Q @ Κώστας Π. 06/03/2013 14:17:40

    Σιγά μην τους παρακαλέσουμε να επενδύσουν. Να μας επενΓδύσουνε θέλουνε όλοι αυτοί οι γύπες.
    Τυπικές επαφές και συναντήσεις και στο βάθος η ΑΟΖ μας.
    Ας κάνουν όρεξη....
    Δεν χρειαζόμαστε τους Τούρκους και καμία βοήθεια δεν περιμένουμε από αυτούς. ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ και να ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ χρειαζόμαστε. Ότι κάνουμε μόνοι μας.

  • kimon avatar
   kimon @ helios 06/03/2013 17:13:47

   Στνεργάζομαι με Τουρκους Ακαδημαικούς πάνω από 20 χρόνια. Ακόμα και αν είναι επιστημονικά μηδενικά, η υπεροψία , η κουτοπονηριά τους και ο ανθελληνισμός τους είναι απερίγραπτος. Συμφωνώ οτι μας αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια, αλλά όχι λόγω κρίσης.

 22. LEWNIDAS avatar
  LEWNIDAS 06/03/2013 09:43:53

  ελαχιστοι σε ολα σε αυτο θα ηταν μεγαλοι?

 23. Easy κι εύκολα avatar
  Easy κι εύκολα 06/03/2013 13:58:23

  Και αφήστε τις τρίχες περί... Αριστεράς και Δεξιάς, -άμα λάχει, να 'ούμ', Ναούμ.

 24. Απορών avatar
  Απορών 06/03/2013 14:14:21

  "Εγώ Ρωμηός γεννήθηκα ρωμηός και θα πεθάνω" δεν ήταν Έλληνας ο Αθανάσιος Διάκος; Εσείς είστε Έλληνας ή Κρητικός (ή ό,τι άλλο); Οι Αθηναίοι δεν ήταν και Ίωνες; Για τη διαφορά έχουν γραφτεί πολλά, θα αρκεστώ στο ότι ήταν ένα από τα εθνικά μας ονόματα στη διαχρονία του ελληνισμού. Η αριστερά και η δεξιά δεν αντιλαμβάνομαι που κολλάει...

 25. Easy κι εύκολα avatar
  Easy κι εύκολα 06/03/2013 14:55:42

  Φάκτορα,

  γράψτε κάτι, αν βρείτε ώρα, και για όλους αυτούς (εκκλησιαστικά μπλόγκια, Βελόπουλους, αλλά και του Μπουμπόυκου συμπεριλαμβανομένου) που λένε ότι ο πίνακας της φωτογραφίας είναι η... Άλωση, σας παρακαλώ!

 26. Nεστωρίδης avatar
  Nεστωρίδης 07/03/2013 00:28:52

  Είμαι παλιός Σαμαρικός αλλά για την επίσκεψη στην Τουρκία διαφωνώ.
  Καλώς δεν πήγε να προσκυνήσει το μαυσωλείο του σφαγέα Κεμάλ στην Άγκυρα.
  Αλλά τί κερδίσαμε απο την επίσκεψη γιατί πήγε; Oι 25 συμφωνίες (αν υλοποιηθούν) δεν είναι τίποτα μπροστά στα εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται. Η Τουρκία σήμερα αποτελεί εχθρό και ανταγωνιστή της Ελλάδος στην περιοχή (ακόμη και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ), είναι μία χώρα που μας απειλεί επίσημα με πόλεμο (causus belli), που εξοπλίζεται εναντίον μας, που μοιράζει ΕΛΛΗΝΙΚΑ θαλάσσια εδάφη για έρευνες υδατανθράκων (Καστελόριζο), που διαλύει την Ελληνική μειονότητα, που κατέχει έδαφος ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους (Κύπρος), που παραβιάζει θαλάσσιο και εναέριο χώρο καθημερινά, που παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας (Θράκη).
  Είναι διαχρονικά εγκληματικό λάθος η πολιτική κατευνασμού στον ταραξία.
  Η Ελλάδα πρέπει να ζητά και να καλλιεργεί συνεχώς συμμάχους εναντίον των αντιπάλων της στη γωνιά αυτή της ΕΕ, αντίπαλοι είναι οι μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.
  Δυστυχώς θα διαψεύσω τις ονειρώξεις ορισμένων περί δημοκρατικού ή ανθρωπιστικού Ισλάμ, κάτι τέτοιο απλά δεν υπάρχει.
  Κάποιος "απορών" μιλά για Νεστοριανούς και μονοφυσίτες χριστιανούς στην Μέση Ανατολή, μήπως μπορεί να μου πεί τι απέγιναν σήμερα; Μήπως εκατομμύρια χριστιανοί εξισλαμίσθηκαν και Αραβοποιήθηκαν βιαίως;
  Mήπως οι αντιγραφές που λέει αρχαίων αντιγράφων γινόντουσαν απο Νεστοριανούς πρώην μοναχούς (για όσο υπήρχαν) για λογαριασμό των Αβασσιδών; Η πόλη που γέννησε την Δημοκρατία ΔΕΝ πρέπει να αποκτήσει ποτέ τζαμί και μάλιστα κατόπιν εκβιασμού. ΔΕΝ αποτελεί τιμή για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα να τιμήσουμε τον βιαστή και δολοφόνο τους. Μην ξεχνάμε πως εκτός απο αιματοβαμμένη αισχρή αίρεση το Ισλάμ είναι και κράτος (πολιτική ένωση)
  Όπου επεβλήθη το Ισλάμ έπεσε μαύρο σκοτάδι και κατάπιε τους ντόπιους πολιτισμούς.
  Αυτοί που λένε για ειρηνική θρησκεία ας μελετήσουν τι έγινε στην Μικρά Ασία μετά το Ματζικέρτ για δύο ολόκληρους αιώνες.
  Η αγάπη που δείχνει η πολιτική ελίτ της Ελλάδος στην Τουρκία δεν έχω ξεκαθαρίσει αν αποτελεί διαχρονική ηλιθιότητα, ή δουλοπρεπή δειλία., το μόνο σίγουρο είναι ότι εκλαμβάνεται σαν υποχώρηση απο τους Τούρκους.
  Εδώ και τώρα συμμαχία με ΗΠΑ και Ισραήλ και ανακήρυξη ΟΛΗΣ της ΑΟΖ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.