#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2011 23:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: πως θα βγούμε από την κρίση«Δεν ζητάμε εκλογές κάθε τόσο. Δεν βιαζόμαστε να αρπάξουμε την κυβέρνηση, πάση θυσία, για να κυβερνήσουμε ένα-δύο τέρμινα. Χτίζουμε μια κοινωνική πλειοψηφία και μια λαϊκή εντολή για να αλλάξουμε την πατρίδα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε και τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή του μνημονίου, κατηγορώντας την πως με την πολιτική της «βύθισε την χώρα σε έναν φαύλο κύκλο συνεχούς ύφεσης» χωρίς διέξοδο.

Αποσπάσματα από την ομιλία

Ο ρόλος τους ηγέτη

Ονομάσατε το θεσμό σας: «το βήμα του Ηγέτη»… Αυτός είναι ο ρόλος του ηγέτη: Να δει τα δύσκολα έγκαιρα. Πριν εμφανιστούν. Να δείξει τις εναλλακτικές επιλογές, όταν ακόμα υπάρχουν. Και να προτείνει την καλύτερη διέξοδο από την κρίση. Και να πείσει.

Να δώσει κουράγιο κι Ελπίδα.

Να εμπνεύσει ο ίδιος εμπιστοσύνη και να δώσει σε αυτούς που τον ακούν αυτοπεποίθηση.

-- Όταν, λοιπόν, αρχίζουν να εμφανίζονται τα δύσκολα ο περισσότερος κόσμος αρνείται να τα δει.  Βρίσκεται σε φάση «άρνησης παραδοχής»: Σε φάση εφησυχασμού.

-- Όταν προκύψουν τα δύσκολα και δεν μπορεί πια να μη τα βλέπει γύρω του, τότε οι περισσότεροι περνούν στην αντίθετη κατάσταση: Σε κατάσταση πανικού.

Ο ρόλος του ηγέτη είναι να καταπολεμά και τον εφησυχασμό πριν από την κρίση και τον πανικό μόλις ξεσπάσει η κρίση.

Επίσης, την ώρα που θα εμφανιστεί η κρίση ο περισσότερος κόσμος τείνει να καταφεύγει στις «εύκολες λύσεις»

Κι όταν η κατάσταση επιδεινωθεί αφόρητα, τότε οι περισσότεροι, απελπισμένοι πια, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σωτηρία

Ο ρόλος του ηγέτη είναι να δείξει από την αρχή ότι δεν βοηθούν οι «εύκολες λύσεις». Και στη συνέχεια, οφείλει να καταπολεμήσει την απελπισία…

«Διέξοδος από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη»

Θα σας δώσω μόνο ένα αδρό περίγραμμα αυτό που λέμε: «διέξοδος από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη»:

Πρώτον, να πολεμήσουμε την ύφεση άμεσα. Γίνεται αυτό;

Ασφαλώς και γίνεται. Με μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους.

Έχουμε προτείνει πολλά. Πρόκειται για απλή ενεργοποίηση εργαλείων που έχει ήδη στη διάθεσή του το κράτος: Όπως το ΕΣΠΑ, που σήμερα παρουσιάζει ένα από τους τελευταίους ρυθμούς απορροφητικότητας στην Ευρώπη. Ή όπως συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων με απόλυτη διαφάνεια. Ή με μέτρα όπως η επιδότηση του επιτοκίου για την πρώτη κατοικία κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει μπροστά η Οικοδομή και το κράτος θα αρχίσει να καταβάλει μετά από δύο χρόνια ποσά πολύ μικρότερα από όσα θα εισπράξει από ΦΠΑ κλπ. την πρώτη κρίσιμη διετία. Και θα δουλέψουν και τα 130 επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα με την Οικοδομή. Ή όπως η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την κατοικία γενικώς – κι όχι μόνο για την πρώτη κατοικία -για πέντε χρόνια. Πράγμα που δεν κοστίζει τίποτε, γιατί ούτε κατασκευές γίνονται σήμερα ούτε αγοραπωλησίες. Ή όπως μέτρα διευκολυντικά για την Ναυτιλία και τον Τουρισμό, τις δύο «ατμομηχανές» της Οικονομίας μας. Τις οποίες, αντί να τις στηρίζουν κατά προτεραιότητα σε εποχή κρίσης, τις… ταλαιπωρούν απίστευτα! Κατάργησε η κυβέρνηση τα σχετικά υπουργεία. Κι ύστερα τα αποκατέστησε! Τα μπέρδεψε πάλι και τις αρμοδιότητές τους δεν τις έχει ξεχωρίσει ακόμα. Και αύξησε το ΦΠΑ στον Τουρισμό, για να τον μειώσει αργότερα, όταν χάθηκε η σαιζόν του 2010. Μιλάμε για απλά πράγματα. Που αν γίνουν όλα μαζί, αμέσως, μπορούν να ξαναβάλουν την Οικονομία να δουλέψει. Και να φέρουν έσοδα στο Δημόσιο…

Δεύτερον, μέτρα που εξασφαλίζουν ρευστότητα. Πριν απ’ όλα, να δώσει το κράτος, κατά απόλυτη προτεραιότητα, αυτά που χρωστάει στις επιχειρήσεις. Γιατί πρώτο το κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι, αν δεν πληρώνει δεν θα εισπράττει. Σήμερα ο «σημαιοφόρος» του «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» είναι το ίδιο το Δημόσιο!

Τρίτον, μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση.: Μείωση φορολογικών συντελεστών, εξαπλούστευση του φορολογικού συστήματος, αντικειμενικοποίηση της φορολογικής βάσης.

Τέταρτον, να μειώσουμε σταδιακά τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος στην Ελλάδα είναι εκείνο που επιβαρύνει κυρίως την ανταγωνιστικότητα της. Να καταλάβουμε, επί τέλους, ότι με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές θα εισπράξουμε μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα. Και με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές τα Ταμεία θα εισπράξουν περισσότερα. Μόνο έτσι θα χτυπηθεί και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή και τα λουκέτα και η ανεργία και η μαύρη εργασία. Και η κρίση των ασφαλιστικών Ταμείων…

Πέμπτον, να τολμήσουμε όλες εκείνες τις αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεμπλοκάρουν την ελληνική οικονομία – κυρίως θα πλήξουν τη γραφειοκρατία:

-- Όπως το συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο. Δεν μπορεί όταν ο ιδιώτης χρωστάει να τον χρεώνουν με τόκο και να  τον παραπέμπουν σε αυτόφωρο, ενώ όταν του χρωστάει το Δημόσιο να τον πληρώνει όποτε θέλει και αν θέλει!

-- Παράλληλα να απλοποιηθεί η σχέση Πολίτη-Κράτους. Κι όταν το Δημόσιο απαιτεί κάποιο στοιχεία από άλλη δημόσια υπηρεσία, να τα βρίσκει το ίδιο ηλεκτρονικά. Αυτό γίνεται απλά με δικτύωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών μεταξύ τους. Έργο για το οποίο υπάρχει η υποδομή και η ανθρώπινη ειδίκευση.

Αρκούν τρείς αριθμοί για να γίνουν όλες οι δουλειές με το δημόσιο: Ο αριθμός ταυτότητος, το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο.

Η κυβέρνηση, αφότου το ανακοινώσαμε, προχώρησε στην εξαγγελία «κάρτας πολίτη». Και έμπλεξε το θέμα σε «νέες περιπέτειες»...

Εμείς προτείναμε να μειώσουμε το κόστος συναλλαγής του πολίτη με το κράτος. Και να το κάνουμε πιο απλό και πιο γρήγορο.

Η κάρτα πολίτη το έμπλεξε, αύξησε το κόστος για το Δημόσιο, και το καθυστερεί.

Έκτον, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα – όχι να την τιμωρούμε:Έβδομον, να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Η οποία κρύβει τεράστιες αξίες και υπεραξίες. Και η οποία σήμερα παραμένει ανενεργή, τη σφετερίζονται κυκλώματα επιτηδείων, εντός κι εκτός Δημοσίου, ή περιμένει τον …καταπατητή της.

Για πρώτη φορά πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα έθεσε στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα της ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας. Η οποία, στο τμήμα της που είναι σήμερα γνωστό, χωροθετημένο και αξιολογημένο, ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια σε αντικειμενική αξία!

Στην αρχή μας αμφισβήτησαν τα μεγέθη. Ύστερα τα αποδέχθηκαν πλήρως. Στη συνέχεια μας ειρωνεύθηκαν. Ύστερα παραδέχθηκαν ότι μπορούμε να αντλήσουμε σημαντική ρευστότητα και ετήσια δημόσια έσοδα. Και τώρα κοντεύουν να περάσουν στο αντίθετο άκρο: Εκεί που δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτε για αξιοποίηση, τώρα πιέζονται να αποδεχθούν εκποίηση!

Τονίσαμε ότι το Δημόσιο μπορεί να δημιουργήσει αξίες και υπεραξίες από τα ανεκμετάλλευτα ακίνητά του. Και αυτά δεν πρέπει να τα χαρίσει σε ιδιώτες πουλώντας. Μπορεί να αντλήσει έσοδα ετήσια, ώστε να περιορίσει τα ελλείμματά του και να καλύπτει τις δαπάνες για τόκους. Μπορεί ακόμα να προεισπράξει κάποια απ’ αυτά τα έσοδα των επομένων ετών. Κι έτσι να μειώσει απευθείας το χρέος που σήμερα αυξάνεται ανεξέλεγκτα.

-- Πριν απ’ όλα, το κράτος πρέπει να καθαρίσει τα ανεκμετάλλευτα ακίνητά του: να καθαρίσει τους τίτλους τους, να προσδιορίσει χρήσεις και συντελεστές εκμετάλλευσης και να τα απαλλάξει από πάσης φύσεων «εκκρεμότητες». Ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ως real estate development, όχι ως μεμονωμένα οικόπεδα. Κι έτσι να μεγιστοποιηθεί η αξία τους. Κι αυτό μπορεί να το κάνει νομοθετώντας!

-- Ύστερα μπορεί να προεισπράξει σημαντικό μέρος των αναμενομένων μελλοντικών εσόδων τους με μεθόδους bridge financing – με προχρηματοδότηση. Και παράλληλα να ξεκινήσει τη διαδικασία εκμετάλλευσης με πολλούς τρόπους: με  ενοικίαση, μακροχρόνιο leasing, Αμοιβαία Κεφάλαια ακινήτων και Εταιρίες Holding Ακινήτων. Έτσι δώσαμε απάντηση σε δύο καίρια ερωτήματα:

Πώς μπορείς να βρεις ρευστότητα σχετικά σύντομα από τα ακίνητα αυτά, πριν αρχίσει η εκμετάλλευση και χωρίς να χρειαστεί να πουλήσεις.

Τέλος, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα υποκινήσει και την ίδια την Ανάπτυξη, αφού οι χρήσεις που θα προσδιοριστούν μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση σε οικονομικές δραστηριότητες και κλάδους, όπως ο εξειδικευμένος Τουρισμός, ο θεματικός Τουρισμός κλπ.

Και κάτι τελευταίο: Κλαδικά Αναπτυξιακά προγράμματα. Που προωθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες συνδέοντας περιοχές της χώρας με παραγωγικούς κλάδους. Όπως για παράδειγμα η άρση του cabbotage και τα Δωδεκανησα. Ο αρχιπελαγικός Τουρισμός και οι Κυκλάδες, τα Επτάνησα και οι Σποράδες. Με τις μαρίνες που πρέπει να γίνουν και τον «τουρισμό του «γιότινγκ» που μπορεί να αναπτυχθεί. Όπως η καθετοποίηση προϊόντων κτηνοτροφίας, γαλακτομικών κλπ. και η ορεινή Ελλάδα, η Ήπειρος κλπ. Όπως η βιολογική γεωργία και η επεξεργασία εμπορία των προϊόντων της, για να μη μιλήσω για το κρασί και το λάδι. Ή όπως ο κλάδος των ιαματικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπου όλη η Ελλάδα έχει τεράστιο διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο ούτε η ίδια δεν ξέρει καλά-καλά. Όπως οι συνέργειες ανάμεσα στον Πολιτισμό και τον ποιοτικό εξειδικευμένο Τουρισμό. Που μπορεί να φέρει πολλαπλάσιους επισκέπτες απ’ ό,τι σήμερα σε εκσυγχρονισμένα μουσεία και αναβαθμισμένους αρχαιολογικούς χώρους.

Όλα αυτά τα ψάχνουμε, τα προχωράμε, τα επεξεργαζόμαστε στις λεπτομέρειές του. Βλέπουμε τι γίνεται έξω. Και διαπιστώνουμε τι θα μπορούσαμε να κερδίζουμε αν κάναμε κι εδώ ένα μέρος απ’ όσα γίνονται έξω. Και από χώρες που δεν διαθέτουν τον πλούτο της Ελλάδας σε μια σειρά αναπτυξιακούς τομείς.

Όλα αυτά, που σας ανέφερα μόνον ενδεικτικά, σκιαγραφούν μια στρατηγική με τρία σκέλη:

-- Χτυπάμε ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση, ώστε να μειωθεί πραγματικά και γρήγορα το ίδιο το έλλειμμα.

-- Χτυπάμε ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος, ώστε να ανακόψουμε τη ολέθρια δυναμική ελλειμμάτων-χρέους, που έχει ξεφύγει σήμερα από κάθε έλεγχο.

-- Δεν σταματάμε τη μάχη για τον περιορισμό του ελλείμματος. Αλλά το κάνουμε με «στοχευμένους» τρόπους, όχι με «οριζόντιες» περικοπές και «οριζόντιες» φοροεπιδρομές. Εδώ η φράση κλειδί είναι: «Στοχευμένα, όχι οριζόντια»!

Η λογική «κόβω ό,τι νομίζω ότι περισσεύει» δεν είναι οικονομική λογική. Είναι λογική... Προκρούστη!

Και ο χασάπης κόβει κρέας και ο χειρουργός κόβει κρέας. Αλλά οι δύο δεν είναι το ίδιο πράγμα: Ο χασάπης τεμαχίζει. Ο χειρουργός σώζει ζωές!

-- «Οριζόντια» μέτρα είναι με τη λογική του χασάπη:. Ακρωτηριάζουν την Οικονομία και την Κοινωνία.

-- «Στοχευμένα» μέτρα είναι με τη λογική του χειρουργού. Εντοπίζουν το πρόβλημα και το απομονώνουν. Δεν ακρωτηριάζουν.

Χτυπάμε το έλλειμμα με στοχευμένα, όχι με οριζόντια μέτρα.

Χτυπάμε την ύφεση, ταυτόχρονα με το έλλειμμα, για να καταφέρουμε αληθινά να το περιορίσουμε.

Και μειώνουμε το χρέος απευθείας, ταυτόχρονα με τον περιορισμό του ελλείμματος.Mήνυμα Ελπίδας:

Η Ελλάδα δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση». Η Ελλάδα είναι σήμερα, πράγματι, υπερχρεωμένη. Αλλά είναι, δυνητικά, πολύ πλούσια χώρα!

Έχει αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχει ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρήσεις που μεγαλουργούν παντού στον κόσμο και μαραζώνουν στην ίδια την πατρίδα τους. Έχει περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν αδρανή και ανεκμετάλλευτα.

Κι από την άλλη πλευρά υπάρχει μια κρατική γραφειοκρατία που πνίγει τα πάντα. Και που, παρά τις υποσχέσεις, δεν άλλαξε. Χειροτέρεψε!

Δεν πνίγει μόνο τις παραγωγικές πρωτοβουλίες. Πνίγει και την απονομή Δικαιοσύνης. Κι έτσι υποθέσεις που παντού αλλού τελεσιδικούν μέσα σε ένα χρόνο το πολύ, εδώ χρειάζονται πολλά-πολλά χρόνια…

Όλα αυτά πνίγουν τη χώρα. Πνίγουν κάθε δημιουργικότητά της. Πνίγουν κάθε ανταγωνιστική δυνατότητά της.

Όλα αυτά είναι «βρόγχοι» γύρω από το λαιμό της...

Όλα αυτά είναι «βαρίδια» στα πόδια της.

Προτείνω, λοιπόν, να κόψουμε τους βρόγχους που την πνίγουν.

Να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια στα πόδια της.

Και τότε να δείτε τι μπορεί να καταφέρει…

Το λέω, λοιπόν, ανοιχτά: Σας θέλουμε δίπλα μας. Χρειαζόμαστε τις ιδέες σας. Τις υποδείξεις σας…

Είμαστε το κόμμα της Ανάπτυξης.

Και θέλουμε μαζί μας τους «μοχλούς», τους ηγέτες της Ανάπτυξης.

Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο. Είστε αυτοδημιούργητοι, είστε μορφωμένοι, είστε έμπειροι, είστε «της πιάτσας»...

Ξέρετε τι χρειάζεται αυτός το τόπος: Όραμα, Σχέδιο, Προοπτική.

Ξέρετε τι χρειάζεται αυτός ο λαός. Πίστη ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση, Εμπιστοσύνη στους ηγέτες του και στον εαυτό του.

Και Ελπίδα! Που τα συνοψίζει όλα.

 

Εμείς όλα αυτά δεν τα επικαλούμαστε ρητορικά.

Τα δουλεύουμε συνεχώς!

Τα προωθούμε και τα χτίζουμε. Συστηματικά:

Βήμα-βήμα. Λιθαράκι-λιθαράκι.

 

Εμείς δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα.

Δεν ζητάμε εκλογές κάθε τόσο.

Δεν βιαζόμαστε να «αρπάξουμε» την κυβέρνηση, πάση θυσία, για να κυβερνήσουμε ένα-δύο τέρμινα...

Χτίζουμε μια κοινωνική πλειοψηφία και μια λαϊκή εντολή για να αλλάξουμε την Πατρίδα μας.

Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε κοντά μας. Σας θέλουμε μαζί μας. Θέλουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων πρωταγωνιστή.

Αυτό που εκπροσωπείτε εσείς, αυτό που ονομάζουμε σήμερα «το επιχειρείν», είναι αυτό που παλαιότερα το λέγαμε αλλιώς: το δαιμόνιο του Έλληνα!

Και δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα αν δεν απελευθερώσουμε το δαιμόνιο του Έλληνα, αν δεν απελευθερώσουμε «το επιχειρείν», αν δεν απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα.

Αυτό το «τζίνι» εμείς θα το βγάλουμε από το μπουκάλι!

Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Και θα αλλάξουμε τα πάντα στον τόπο μας.....

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας avatar
  Κώστας 10/03/2011 23:31:32

  Το κόμμα που είχε πρώτο τη τάξει υπουργό τον ...Παυλόπουλο.
  Το κόμμα που είχε Υπ.Εξ την...Μπακογιάννη.
  Το κόμμα που βγάζει πρώτο βουλευτή τον ...Αρούκο Σπηλιωτόπουλο.
  Το κόμμα που μια ζωή ήταν ο καρπαζοεισπράκτορας του πολιτικού παιγνίου, είναι τελικά κωλόφαρδο. Βρήκε ηγέτη μακράς πνοής. Μπαρουτοκαπνισμένος στην απομόνωση, τη φίμωση, μαθημένος στη διαστρέβλωση και την προβοκάτσια των αντιπάλων(ΜΜΕ), ψημένος στη στρατηγική, βγαλμένος κατευθείαν από το "Αν" του Κίπλινγκ ...
  Και εκεί που η ΝΔ θα βυθιζόταν μαζί με όλη τη μεταπολιτευτική ψαρόβαρκα, θα σωθεί κατά πως φαίνεται χάρη στον Αρχηγό της και μόνο. Μυστήριο κόμμα... Από τη μιά δίνουν πρωτιές σε επιλέκτα στελέχη του Πολιτικού Τίποτα και από την άλλη σηκώνονται στις 29/11/2009 και γράφουν ιστορία.
  Μία είναι η τελευταία, η ύστατη Παγίδα: το "όλοι ίδιοι είναι, καθήστε σπίτι σας, απέχετε". Μόνο αυτό, η μηδενιστική ισοπέδωση, μπορεί να καθυστερήσει τον Σαμαρά.

  • Αιμιλια Σ. avatar
   Αιμιλια Σ. @ Κώστας 11/03/2011 03:00:00

   τιποτε πια δεν θα καθυστερησει τον Αντωνη Σαμαρα!!!!

 2. Υψηλάντης avatar
  Υψηλάντης 10/03/2011 23:57:58

  Ο Ηγέτης που έχει ανάγκη η Ελλάδα και η Ευρώπη.Αρχή άνδρα δείκνυσι!Θα περιμένουμε!

 3. Γιαννης Π. avatar
  Γιαννης Π. 11/03/2011 01:00:13

  Κάντε όλα τα στελέχη, σημαία τη συγκεκριμένη ομιλία και επικοινωνήστε τη σε όλη τη χώρα.Για να δουν όλοι επιτέλους ότι υπάρχει ελπίδα!!!Μέτρα συγκεκριμένα, απλά, μετρήσιμα και όχι ....γενικότητες του τύπου, πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα!!! Ότι ποιο αισιοδοξο ακουσαμε εδώ και 18 μήνες!!!

 4. zio avatar
  zio 11/03/2011 01:23:21

  Αντώνη, ΠΟΛΥ ωραία αυτά που λες...

  τα μαθες τα νέα όμως? μην πάρεις τα ΝΕΑ, Καθημερινή να πάρεις.

  Αν σε τρέχει έτσι και ο Αλαφούζος, ή ακόμα χειρότερα αν έχει ακρίβεια το γκάλοπ, τότε έστα κι άστα...

  • ΧΟΡΧΕ avatar
   ΧΟΡΧΕ @ zio 11/03/2011 03:02:51

   τον Σαμαρα αγαπητε Ζιο ευτυχως δεν τον τρεχει κανεις!!!
   Οπως δεν τον ετρεξε κανεις οταν ηταν να συναινεσει στην υπογραφη του Μνημονιου και πιεζαν θεοι και δαιμονες.... απο μεσα και απο εξω!!!!!!!

 5. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 11/03/2011 12:11:48

  Σταράτες κουβέντες! Απλά κατανοητά λόγια! Μπράβο ρε Σαμαρά!

  Πρόεδρε βγάλε μπροστά τους παλιούς μπαρουτοκαπνισμένους οννεδίτες που το «σύστημα του μεσαίου χώρου» τους έβαλε στην άκρη.

  Πήγαινε στα Πανεπιστήμια και μίλα στη νεολαία για να αφυπνισθεί και να κινητοποιηθεί. Πρέπει να βάλουμε όλοι ένα χέρι να σωθεί η χώρα

 6. Αστος avatar
  Αστος 11/03/2011 12:21:59

  "Οπου ακους πολλα κερασια κρατα μικρο καλαθι"

  30 χρονια και μερικοι-μερικοι σε αυτον τον τοπο ακομα να το καταλαβουν....

  • Dr. Joy avatar
   Dr. Joy @ Αστος 11/03/2011 19:27:30

   πεστα χρισοστομε....

 7. Agiatolax avatar
  Agiatolax 11/03/2011 15:27:57

  α) Πως θα εξυπηρετησουμε το τεραστιο χρεος χωρις αναδιαρθωση , δεδομενου οτι καθε χρονος που περναει τα πανωτοκια αυξανωνται
  Εχουμε 45 δις αυξηση χρεους σε ενα δεκαμινο , περσυ μαζεψαμε 53 δις και με χιλιαδες θυσεις
  Φετος εχουμε χειροτερα περισσοτερες απολυσεις , λουκετα στο 24% μαγαζιων , πτωση λιανεμποριου 19,2% ,πληρη καταρρευση εσοδων γεναρη , φλεβαρη

  Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις αποφοιτους του london economic school για να το καταλαβει , αλλα να διαθετει κοινο νου οτι δεν προχωραει αυτη η πολιτικη με τιποτα

  Στο θεμα της ανταγωνιστικοτητας τωρα

  α) Με εναν νομισματικο πολεμο υποτιμησεων εν εξελιξει πως θα γινουν ανταγωνιστικες οι εξαγωγες μας?

  β) Η ελλαδα αντιπροσωπευει το 2,5% ΑΕΠ της ευρωζωνης , πως δυναται να αντεξει τον ανταγωνισμο απο αλλες χωρες μεσα στην ευρωζωνη που εχουν δεκαπλασιο ΑΕΠ?

  γ)σε ενα περιβαλλον που διαλυεται η μεση ταξη , συρικνωνεται το εισοδημα της πλειοψηφιας , εχουμε σε καθημερινη βαση απαργειες και κρεμεται απο πανω μας η απειλη της λαικης εξεγερσης , ποιος θα ερθει να επενδυσει εδω και με τετοια φημη που μας εδωσε και ο στραους κοεν ,(στα σκατα οι ελληνες) , μονο ενας τρελος

  δ)η πολιτικη των ιδιωτικοποιησεων ειναι παντελως αποτυχημενη εχουμε παμπολλα παραδειγματα ΔΝΤ , λογικο και επομενο ειναι οταν πουλας γωνιακο οικοπεδο στο ιδιωτη και εχει το μονοπωλιο (ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ -ΕΛΠΕ -ΟΠΑΠ) , θα ενδιαφερθει για την αναπτυξη ης χωρας αλλα για την τσεπη του

  Θα κανει απολυσεις για μειωσει και αλλο το κοστος (βλεπε cosmote ) , θα ανεβασει το κοστος αδικαιολογητα (βλεπε διοδια) και επιπλεον θα στερησει απο το κρατος τοσο τα εσοδα που εβγαζε και τα επενδυεε στην οικονομια , οσο και απο τις εισφορες στα ταμεια , χωρια την ανεργεια
  Ειναι μια αλυσιδα που αν σπασει διαλυει την οικονομια

  Αυτο το μοντελο εφερε δραματικα αποτελεσματα στην λατινικη αμερικη (φτωχεια - εξεγεργσεις ) ,ειναι παγιες αποτυχημενες τακτικες του νεοφιλελλευθερισμου που εφαρμοζει το ΔΝΤ

  Αξιοποιηση δημοσιας περιουσιας με τα καταπατημενα ακινητα επι των πλειστων ειναι για τους αφελεις , κανενας δεν ενδιαφερεται για τα τσιμεντοσπιτα η κτηρια σε μεγαλες πολεις , αυτα δεν φερνουν κερδη , ουτε σε παραχωρησεις οπως στο ελληνικο , δεδομενου οτι ξενοι εχουν γνωση το ελληνικο συστημα πως δουλευει
  Θα εμπλακουν σε μακροχρονιες διαδικασιες με κατοικους , δικαστηρια και ζησε μαη , εδω στην κερατεα δεν μπορουν να επιβαλλουν χητα ασχετα αν το στε γνωμοδοτησε υπερ
  Θελουν αμεσα κερδη

  Οποτε ειναι μεγαλο ψεμα οποιος πιπιλαει την λεξη αξιοποιηση να αναφερεται στα σπιτια η στην ενοικιαση , αλλωστε το μνημονιο και οι ευρωπαιοι ειναι σαφεις καντε ιδιωτικοποιησεις ΔΕΚΟ

 8. Dr. Joy avatar
  Dr. Joy 11/03/2011 19:26:26

  "Δεν ζητάμε εκλογές κάθε τόσο."
  γιατι να τις ζητησετε, αφου ξερετε οτι δεν θα τις παρετε!!!

 9. avaskol avatar
  avaskol 12/03/2011 01:01:13

  Αφού έχει (και αυτός) τη σωστή λύση, γιατί δεν του δίνουν το Νόμπελ Οικονομίας; Και οι νομπελίστες να σκίσουν τα πτυχία τους; Τα ίδια έλεγε και ο ΓΑΠ προεκλογικά και μας γνώρισε τον Ντομινίξ τον Γαλάτη.

 10. dimx avatar
  dimx 12/03/2011 08:42:17

  οταν το ΠΑΣΟΚ ολοκληρωσει την βρωμοδουλεια σε κανα δυο τετραετειες τοτε θα ερθει και η ΝΔ_ να κυβερνησει οπως με τον Κωστα Καταληλοτερο και τον Αλογογκουφη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.