#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/07/2010 13:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: πτωχεύσαμε κοινωνικά«Κοινωνικά επτωχεύσαμε», είπε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας παράλληλα ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «έχουμε όχι εξυγίανση, αλλά ανατροπή του ασφαλιστικού, συρρίκνωση και υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους».

Κατά την διάρκεια της  συζήτησης του συνταξιοδοτικού του Δημοσίου, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε επίσης έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η περίφημη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» εξαντλήθηκε στην δραστική μείωση των συντάξεων. «Αυτή είναι η μεταρρύθμιση, η λεγόμενη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, το να λύσουμε το πρόβλημα, μειώνοντας δραστικά τις συντάξεις σε ποσοστά πάνω από 30%» είπε. Και πρόσθεσε ότι «η σημαντικότερη υποχώρηση στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους στην καταβολή των συντάξεων».

Αναφερόμενος εξάλλου στην συνολική πολιτική της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι «δεν γίνεται καμία ουσιώδης προσπάθεια για εξυγίανση του συστήματος, δεν δίνονται κίνητρα για να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων, θεσπίζεται μόνο η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης».

Σημεία της ομιλίας του:

Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, περίπου, έγιναν τρεις προσπάθειες μεγάλες για μεταρρύθμιση και μια απόπειρα.

Είχαμε το Νόμο Σιούφα το 1992, το Σχέδιο Γιαννίτση το 2001, το Νόμο Ρέππα το 2002 και το Νόμο Πετραλιά το 2008. Τον πρώτο και τον τελευταίο επί Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, υπό τη λυσσώδη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Και το Νόμο Ρέππα, που όχι μόνο δεν κατάργησε το Νόμο Σιούφα, αλλά αντίθετα τον επεξέτεινε.

Και σήμερα, όχι μόνο δεν καταργεί το ΠΑΣΟΚ το νόμο Πετραλιά, αλλά τον επεκτείνει και πιο πέρα. Συνολικά, όμως, όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν αντιμετώπισαν ριζικά τις παθογένειες του συστήματος. Απλώς, επέκτειναν χρονικά τα όρια της αντοχής του.

Και σήμερα, και πάλι, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν γίνεται για την πραγματική εξυγίανση του συστήματος.

-- Δεν δίνονται ουσιώδη κίνητρα για την αντιστροφή των δημογραφικών τάσεων. Για την ακρίβεια δημιουργούνται αντικίνητρα για τις οικογένειες και για τις γυναίκες.

-- Δεν δίνονται κίνητρα για να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων ή για να μπαίνουν οι νέοι νωρίτερα στην αγορά εργασίας. Θεσπίζεται μόνο η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης. Πράγμα που υπήρξε και προϊόν πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

-- Δεν ενθαρρύνεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού οι εργοδοτικές εισφορές παραμένουν πολύ υψηλές. Αλλά υψηλές εργοδοτικές εισφορές σημαίνουν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και μακροχρόνια αποθάρρυνση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις.

-- Δεν αποθαρρύνεται η εισφοροδιαφυγή. Αφού τόσο υψηλό εργοδοτικό κόστος ενθαρρύνει τους εργοδότες να πληρώνουν «μαύρα», ενώ η υψηλή ανεργία ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να δέχονται να πληρώνονται με «μαύρα»…

Έτσι, ο μόνος τρόπος «ανακούφισης» των ταμείων ή διάσωσης πολλών από τα ταμεία, παραμένει τελικά ο Προϋπολογισμός. Ο οποίος, όμως, έχει ήδη τα γνωστά πολύ υψηλά ελλείμματα που καλείται να περικόψει και ένα τεράστιο δημόσιο χρέος που πρέπει να ελεγχθεί…

Άρα, η μοναδική «σωτηρία» του συστήματος έμεινε η δραστική περικοπή των συντάξεων και η επέκταση των ορίων ηλικίας. Αυτή είναι η «μεταρρύθμιση», η λεγόμενη «μεταρρύθμιση», που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες!Αλλά έτσι το ήξεραν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και δεν το έκαναν! Το να λύσουμε το πρόβλημα… καταργώντας το, το να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος περικόπτοντας τόσο πολύ τις συντάξεις δεν είναι «εξυγίανση». Είναι ομολογία αποτυχίας! Ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος…

Κοινωνικά επτωχεύσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η έξαρση του κρατισμού στη δεκαετία του ’80 και η αδυναμία να αντιμετωπιστεί η ελλειμματικότητα του κράτους, διέλυσαν μεταξύ άλλων και τα ταμεία. Σήμερα, γίνονται βίαιες, δηλαδή, ανατροπές στο ασφαλιστικό, για να αντιμετωπίσουμε τον τελικό λογαριασμό αυτού του «ξεχαρβαλώματος». Με τρόπο που υποθηκεύει το μέλλον της κοινωνίας, τουλάχιστον για δύο γενιές.

Για να ξαναγυρίσω στο ασφαλιστικό του Δημοσίου:

-- Σε 3 χρόνια, σε ελάχιστο χρόνο επέρχονται μεγάλες ανατροπές.

-- Ευαίσθητες ομάδες – γυναίκες με ανήλικα παιδιά ή γυναίκες με τρία παιδιά και πάνω- επιβαρύνονται ακόμα και με 15 χρόνια πρόσθετης εργασίας.

-- Οι νέοι ένστολοι, που άκουσα προηγουμένως, που συνταξιοδοτούνται σήμερα με 25 χρόνια υπηρεσίας, με τις νέες ρυθμίσεις θα χρειάζονται 40 χρόνια (35 κανονικά +5 πλασματικά) ή θα παίρνουν σύνταξη στα 60.

Σε ό,τι αφορά το σταδιακό χαρακτήρα της εξομοίωσης των ορίων ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο, ασφαλώς ήταν υποχρέωση της Ελλάδας να ευθυγραμμιστεί με το καθεστώς της Ευρώπης. Όμως, από τον περασμένο Οκτώβριο, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είχαν εξασφαλίσει πιο σταδιακή προσαρμογή. Αξιωματούχοι της Κομισιόν είχαν αντιληφθεί αυτό που τότε τους είχαμε πει ως κυβέρνηση. Δηλαδή, την «αναστάτωση» που θα προκαλούσε το σύστημα το καινούργιο. Κι είχαν αρχίσει να δέχονται μια πιο μακρά περίοδο προσαρμογής. Αυτό βίαια ανατράπηκε τους τελευταίους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τους ένστολους, πρέπει να διευκρινιστεί ότι πληρώνονται από το Δημόσιο, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά δεν είναι διοικητικοί υπάλληλοι του Δημοσίου. Διαχειρίζονται ύψιστο δημόσιο αγαθό, υποβάλλονται σε θυσίες με πολλούς περιορισμούς και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως διοικητικοί υπάλληλοι.

Αποτελούν ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. Και τώρα σπρώχνονται σε μαζικές αποχωρήσεις. Από τις οποίες χάνει ο τόπος.

-- Πέρσι, το 2009, ολόκληρο το χρόνο, έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης 900 στρατιωτικοί απ’ όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Φέτος, μόνο το α΄ εξάμηνο αίτηση αποστρατείας έχουν κάνει 2000. Μιλάμε για υπερ-τετραπλασιασμό του ρυθμού φυγής.

-- Στην Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας γενικότερα, πέρσι ολόκληρο το χρόνο είχαν κάνει αίτηση αποχώρησης 800. Σήμερα, μόνο το πρώτο εξάμηνο, οι αιτήσεις αποχώρησης φτάνουν τις 2800. Εδώ, ο ρυθμός έχει 7πλασιαστεί!

Αληθινή, δηλαδή, «αποψίλωση» του ανθρώπινου δυναμικού!

Και για τους Δικαστικούς επίσης. Τους οποίους αγνοεί. Όπως αγνοεί και τις βάσιμες ενστάσεις των Δικαστικών, που τους εξισώνει με τους με απλούς διοικητικούς υπάλληλους, κόντρα, βεβαίως, στο άρθρο 88 του Συντάγματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Misha avatar
  Misha 14/07/2010 14:02:36

  Γράφει: Ο Στέφανος Ληναίος

  Είχαμε αναρωτηθεί, πριν από μερικά χρόνια, ποιά κακιά μοίρα της πατρίδας μας, "μαύρισε" τόσο ανεξίτηλα τόσους Ιούλιους, στη βασανισμένη νεοελληνική ιστορία του τόπου μας. Ποτέ όμως δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο φετεινός Ιούλιος του 2010, θα είταν ο πιο μαύρος Ιούλιος της πατρίδας μας. Ένας Ιούλιος που βλέπει πια κι ο πιο ανίδεος ότι θα μείνει για τις επόμενες γενιές σαν ένας τραγικός μήνας που ολοκληρώθηκε η νέα γερμανική κατοχή.

  Κι αν το 1941 χρειάστηκε να χυθεί τόσο Ελληνικό αίμα ώσπου να επιβληθεί η ναζιστική κατοχή, τώρα, τον Ιούλιο του 2010,η νέα γερμανική κατοχή έγινε με λίγες απλές και «νόμιμες» κινήσεις. Κι αν τότε βρέθηκαν κάποιοι δοσίλογοι Έλληνες να αποδεχθούν τη ματωμένη φασιστική, κατοχή του Χίτλερ, τώρα κάποιοι δημοκράτες πολιτικοί σχεδίασαν, υπέγραψαν και υπηρετούν τη νέα οικονομική, κατοχή της Μέρκελ.

  Ολοι εμείς που ζήσαμε και νιώσαμε στο πετσί μας όλα τα ιλαροτραγικά γεγονότα της τελευταίας 35ετίας που...κατά σύμπτωση έγιναν όλα τον πιο φωτεινό μήνα της πατρίδας μας, τον Ιούλιο, αναρωτιόμαστε αν τα θυμούνται οι παλιοί κι αν τα ξέρουν οι νεώτεροι.


  Φοβάμαι πως όχι…Οι περισσότεροι των παλαιών, ηθελημένα ή αθέλητα, τα ξέχασαν και οι νεώτεροι δεν τα έμαθαν, ίσως, ποτέ.

  Οι πρώτοι, θύματα-θύτες, συμβιβάστηκαν πια με τη νέα τάξη πραγμάτων και οι δεύτεροι, προοδευτικοί-συντηρητικοί, σχεδόν απορροφήθηκαν από τον καταναλωτικό αμοραλισμό αυτής της νέας τάξης..

  Μέσα στα λίγα, δυστυχώς, που γράφτηκαν και θα γραφτούν,Γι ’αυτές τις μέρες, στην επέτειο των ιλαροτραγικών, Ιουλιανών, γεγονότων, ας προσθέσουμε και τις δικές μας μνήμες που ευτυχώς δεν έσβησαν. Για να τα μάθουν οι νέοι. Και να μην κάνουν κι αυτοί τα ίδια λάθη.  Ιούλιος 1963: Σε κάποιους δροσερούς "πρεσβευτικούς" κήπους της πλατείας Μαβίλη, δυό μήνες μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, καταστρώνεται ο μακροχρόνιος σχεδιασμός ανάσχεσης της επερχόμενης άνοιξης των προοδευτικών δυνάμεων της πατρίδας μας.

  Ιούλιος 1964: Ο "δημοκρατικός" Πρόεδρος Τζόνσον, αποφασίζειτη μεθόδευση ανατροπής του Γεωργίου Παπανδρέου.

  Ιούλιος 1965: Η ανατροπή πραγματοποιείται. Ο πιό άθλιος Ιούλιος της ιστορίας μας. Οι αγοραπωλησίες βουλευτών και η ωμή παρέμβαση των ανακτόρων, ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, εξευτελίζουν τον πολιτικό βίο της χώρας και προσβάλλουν βάναυσα τη θέληση του ελληνικού λαού, με κατάληξη την 7χρονη δικτατορία του 1967.

  Ο ιλαροτραγικότερος Ιούλιος, του 1974: Η χούντα εκπαραθυρώνει το Μακάριο, οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται το γεγονός κυριεύοντας, σχεδόν, τη μισή Κύπρο και οι αμερικάνοι, σαν "αντίδοτο", όπως μας "φόρεσαν" τη δικτατορία το "67...τώρα μας "δώρισαν" τη Δημοκρατία του 74,"παλινορθώνοντας", ερήμην μας και την αιώνια δεξιά…

  Ιούλιος 1989: Η πιο "άρρωστη" φάση της πολιτικής μας ζωής. Ο "αχταρμάς" της αριστεροδέξιας συγκυβέρνησης Τζανετάκη που υπονόμευσε και, σχεδόν, διέλυσε τις προοδευτικές δυνάμεις.

  Ιούλιος 1993: Ξεκινάει το Σκοπιανό βάσανο και συνεχίζονται τα Τουρκικά και Αλβανικά βάσανα, οι...ετήσιες, μέχρι και το 2007, εφιαλτικές Ιουλιανές πυρκαγιές και οι αιώνια ανίκανες κυβερνήσεις να τις προλάβουν…

  Κανένας, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να φανταστεί, τον πρώτο Ιούλιο του 1963, πόσοι μαύροι Ιούλιοι θ'ακολουθούσαν.

  Αλλά και κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι την ευκαιρία για μια ολοκληρωτική αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 24 Ιούλίου 1974, θα την αφήναμε να πάει χαμένη για πάντα…Δώσαμε και πάλι τα κλειδιά του μέλλοντός μας στα ίδια "δωσίλογα" χέρια..

  Και τώρα τι γίνεται; Τίποτα…Γίναμε πια επαρχία των Βρυξελλών!!

  Δεν είχαμε την απαίτηση από τους πολιτικούς ηγέτες μας να πουν, προεκλογικά, την αλήθεια στους ψηφοφόρους τους. Το ύψιστο λειτούργημα της Πολιτικής, κατάντησε, δυστυχώς, σκέτο επάγγελμα, σκέτη, έμμισθη, διαχείριση ξένων συμφερόντων...

  Θα θέλαμε, όμως, έστω και τώρα, να μας πουν ξεκάθαρα: "Πάρτε το χαμπάρι ή τα δίνουμε όλα και κρατάμε τα εσώρουχά μας ή μας τα παίρνουν όλα και μας αφήνουν και ξεβράκωτους…Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ..."εθνικής" επιβίωσης."...

  Αυτό ακριβώς ολοκληρώθηκε αυτό τον Ιούλιο. Μας τα παίρνουν όλα πια, ακόμη και τα εσωρουχα. Η πιο κάτω ανταπόκριση τα λέει όλα:

  «Χρεοκοπία, έξοδο από την ευρωζώνη, αποσταθεροποίηση, ακόμη και απώλεια του Αιγαίου μέσα στην επόμενη τριετία, είναι μερικά από τα δυσοίωνα σενάρια που περιέχει η έκθεση του Ινστιτούτου Στράτφορ για την Ελλάδα, η οποία προβλέπει μόνο δεινά, τα οποία η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει αν δεν βρει σύντομα έναν εξωτερικό προστάτη.

  Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι αν θα μπορέσει να αποδεχθεί τη μείωση του γεωπολιτικού της ρόλου. Αλλά κι αυτό δεν είναι στο χέρι της και εξαρτάται από τη στρατηγική που θα υιοθετήσει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι ανερχόμενη γεωπολιτική δύναμη που σκοπεύει να εξαπλώσει τη δύναμή της στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

  Και συμπληρώνουν: «Η διατήρηση του ελέγχου στο Αιγαίο από Έλληνες ,είναι αδύνατη χωρίς έναν εξωτερικό πάτρωνα. Και χωρίς έλεγχο του Αιγαίου απλώς δεν υπάρχει Ελλάδα»

  Και ο «πάτρωνας» βρέθηκε: Προτεκτοράτο του «club Berlin» η Ελλάδα!

  Το γερμανικό σχέδιο, «club Berlin», θα επιβληθεί στην Ελλάδα. χωρίς να χρειασθούν τροποποιήσεις των Συνθηκών, άρα και ψηφοφορίες στα εθνικά κοινοβούλια.

  Το σχέδιο που άφησε να διαρρεύσει η κυβέρνηση του Βερολίνου στο “Spiegel” και δημοσιεύθηκε στη χθεσινή έκδοση του έγκυρου γερμανικού περιοδικού δίνει τη λύση που θα ήθελε να επιβάλει η γερμανική κυβέρνηση: ελεγχόμενη χρεοκοπία! Ελεγχόμενη χρεοκοπία, συνδυαζόμενη με… ανεξέλεγκτη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε ένα νέο κλαμπ πιστωτών, μετά τα κλαμπ του Λονδίνου και του Παρισιού, το «Κλαμπ του Βερολίνου».

  Η ελληνική κυβέρνηση, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας α λα γερμανικά, θα είναι στην πραγματικότητα ένα πειθήνιο όργανο του «Κλαμπ του Βερολίνου»: ο έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών θα περάσει και τυπικά στους πιστωτές, οι οποίοι θα αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

  Κάπως έτσι, οι Γερμανοί επιδιώκουν να μετατρέψουν όσες χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα δεν αντέξουν να αντιμετωπίσουν την κρίση υπερχρέωσης σε γερμανικά προτεκτοράτα, επιτυγχάνοντας, όπως λένε πολλοί σχολιαστές, τους στόχους τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή την φορά χωρίς αιματοχυσίες, αλλά με την εγκατάσταση απολύτως ελεγχόμενων κυβερνήσεων, με τη «σιδηρά χείρα» του «Κλαμπ του Βερολίνου».

  Έτσι λοιπόν, η κωμωδία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται»,έγινε τραγωδία… Με τη «νόμιμη και ηθική» πρόσκληση, υποδοχή και άνευ όρων παράδοση, στους κατακτητές μας, από κάποιους Έλληνες πολιτικούς που επιμένουν ότι "δεν υπήρχε άλλη λύση για το καλό της πατρίδας"..

  Λυπάμαι για τη μνήμη μου, αλλά, τα ίδια ακριβώς λόγια, άκουσα, μικρό παιδάκι, το 1941, στο διάγγελμα υποδοχής του ναζιστικού στρατού, από τον πρώτο κατοχικό πρωθυπουργό…

  14.7.10

  h--p://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4750

  • fitsulas avatar
   fitsulas @ Misha 14/07/2010 14:52:40

   Είχα διαβάσει ένα άρθρο (από αριστερό δημοσιογράφο) για το πως θα ήταν σήμερα η Αθήνα αν είχαν νικήσει οι Γερμανοί. Κατ' αρχάς δεν θα είχε πάνω από 1,5-2 μύρια πληθυσμό. Τα δάση της Πάρνηθας και του Υμηττού θα έφταναν μέχρι τα όρια του δήμου Αθηναίων, η Καλλιρόη δεν θα είχε μπαζωθεί. Το Φάληρο και η Κηφησιά θα ηταν θέρετρα. Στο κέντρο, θα περπατούσαμε πάνω σε γυάλινα πεζοδρόμια και από κάτω η αρχαία Αθήνα τέλεια διατηρημένη. Και πολλά άλλα.
   Συμπέραμσα: Καλλίτερα να μη σου πω.

   • Orestios avatar
    Orestios @ fitsulas 14/07/2010 14:56:43

    Αριστερός και φασίστας? Καμία εντύπωση δεν προκαλεί.

   • fitsulas avatar
    fitsulas @ fitsulas 14/07/2010 14:58:44

    Δεν το 'πιασες καλά το θέμα. Το πόσο δίκιο είχε, προκαλεί κατάθλιψη.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ fitsulas 14/07/2010 15:00:13

    Επίσης, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, βουλγαρικές, η Ήπειρος αλβανική, τα Δωδεκάνησα ιταλικά, και για την Κύπρο παίζεται τι μοίρα θα είχε. Ίσως να την είχαν ζητήσει αντάλλαγμα οι Τούρκοι ολόκληρη για να πάνε με τους Γερμανούς όταν θα έβλεπαν ότι η ζυγαριά του πολέμου κλίνει προς τα εκεί. Να μην πούμε και για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου...

   • Orestios avatar
    Orestios @ fitsulas 14/07/2010 15:09:52

    Δίκαιο? Πήγαινε να τα πεις αυτά στο Δίστομο.

   • fitsulas avatar
    fitsulas @ fitsulas 14/07/2010 15:17:51

    Το άρθρο δεν προσπαθούσε να διαφημίσει την γερμανική κατοχή αλλά να αναδείξει την βλακεία μας, την ανικανότητά μας να διακρίνουμε και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας όπως η ποιότητα ζωής. Όσο για τα εθνικά, κοντογιορτή και θα δεις τα θαύματα της Φράου Δραγώνας (που μόνο Ελληνίδα θα μπορούσε να είναι, με τέτοιο μυαλό που κουβαλάει).

   • εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος @ fitsulas 14/07/2010 17:17:41

    Οι Έλληνες θα ήταν οι υπηρέτες και οι γερμανοι τα αφεντικά!

  • Misha avatar
   Misha @ Misha 14/07/2010 15:17:18

   Φίτσουλα, ο Μέλανας Δρυμός πεθαίνει εξαιτίας της όξινης βροχής.
   Αν είχαν νικήσει οι Γερμανοί , θα είχαμε γεμίσει εργοστάσια, ορυχεία και υποδομές όπου θα δουλεύαμε ως σκλάβοι.
   Βεβαίως θα μαθαίναμε να εκτιμήσουμε τον Μπάχ και τον Βάγκνερ και δε θα ασχολούμασταν με τους περιθωριακούς χασικήδες τύπου Τσιτσάνη και Βαμβακάρη.
   Α, και θα τραγουδάγαμε την «Έρικα» αντί του ξεπερασμένου «Υμνου εις την Ελευθερίαν»

  • Misha avatar
   Misha @ Misha 14/07/2010 22:46:11

   Επειδή γράφτηκαν διάφορα για την εισβολή στην Κύπρο από τον Βασίλη (ο οποίος είναι στρατιωτικός αν θυμάμαι καλά) με κατακλείδα μάλιστα πως η Ελλάδα δεν ηταν ποτέ ετοιμη για επιχειρήσεις στην Κύπρο απαντώ με κάτι που άκουσα από το στόμα υπασπιστή του στρατηγού Ματαφιά (επικηρυγμένου από τους Τούρκους για τη συνεργασία του με τους Κούρδους) πάλαι ποτέ διοικητή της Εθ.Φρουράς , ΓΓ του Υπ.Αιγαίου και στρατηγού της 98 ΑΔΤΕ στη Λέσβο.
   Μου έλεγε λοιπόν το παλληκάρι , πως ο συχωρεμένος παλλήκαρος είχε οργανώσει τις δυνάμεις στην Κύπρο με σκοπό να πετάξει τους τούρκους στη θάλασσα.
   Είχε στείλει μηνυμα μάλιστα στην Αθηνα (ήταν διοικητής επί Ανδρέα 85-86) πως από την στιγμή που θα λάβει το ΟΚ, χρειάζεται 24 ώρες για να στείλει τους Αττίλες για μπάνιο.
   Αυτά για να μην γράφονται ανακρίβειες.

   Ενα μικρό χρονικό της προδοσίας του 74

   h--p://www.ardin.gr/node/1588

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 14/07/2010 23:05:46

    Υπάρχουν πολλά λάθη στο κείμενο αυτό, όσον αφορά το Μακάριο στο συγκεκριμένο κείμενο. Τεράστια λάθη που αποκρύπτουν τα μακαριακά εγκλήματα. Η ελληνική αριστερά πάντοτε είχε μια αδυναμία στο Μακάριο. Αλλά πρόκειται για τεράστιο και πολύ καίριο σφάλμα.

    Απόδειξη είναι ότι ενώ υποτιμά τις ηρωικές προσπάθειες των στρατιωτών μας τις πρώτες ημέρες της εισβολής, παραδέχεται ότι στις 22 Ιουλίου ο Αττίλας βρισκόταν ακόμη σε δυσχερή θέση. Πώς στο καλό ήταν σε δυσχερή θέση ο Αττίλας, αν είχαν πάει τόσο χάλια οι επιχειρήσεις μας τις πρώτες ημέρες; Συνεπώς, κάτι δεν μας λέει και τόσο καλά το κείμενο και ο λόγος είναι ότι θέλει να κρατήσει "γραμμή" υπέρ των μακαριακών δυνάμεων στον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει στην εθνική φρουρά μεταξύ 15ης και 19ης Ιουλίου.

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 14/07/2010 14:50:41

  Ο Ληναίος, φανατικός υποστηρικτής του Ανδρέα, διαβάζει, με πόνο - σύμφωνοι, αλλά στρεβλά την ελληνική ιστορία.
  Τον Ιούλιο του 74 οι Τούρκοι ΔΕΝ είχαν πάρει τη μισή Κύπρο, είχαν πάρει το 3%. Το 37% το πήραν τον Αύγουστο του 74, επί πολιτικών.
  Οι παραποιήσεις που συντηρούν βολικούς μύθους για όσους έκαναν πολιτική καριέρα στη Μεταπολίτευση.

  • Misha avatar
   Misha @ Προφήτης 14/07/2010 15:08:08

   Ο «Αύγουστος του 1974» είχε όνομα και πυκνά , γαλλικά φρύδια.
   Τριανταφυλλοκάπως τον λέγανε αν θυμάμαι καλά.
   Κι η Κύπρος ήταν πολύ μακριά, πιο κοντα ήταν ο Τοσίτσας και ο Γράλλης.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 14/07/2010 15:16:03

    Πώς μιλάς έτσι για τον "εθνάρχη"; Θέλαν να του κάνουν και άγαλμα στη Θεσσαλονίκη.

    Μακάρι η προδοσία να προσωποποιούνταν μόνον στον γέρο Καραμανλή. Και ο Μαύρος μέσα στο κόλπο ήταν και ο Ανδρέας το ίδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι επέστρεψε στην Ελλάδα 16 Αυγούστου - τυχαίο; δε νομίζω, θα λέγαμε σήμερα. Την ημέρα που τελείωνε ο Αττίλας 2 και αφού άφησε να βγάλουν οι άλλοι τα κάστανα της προδοσίας απο τη φωτιά. Μετά αυτός μπορούσε να το παίζει κυπριομάχος εκ του ασφαλούς.

    Ωστόσο, ο αρχιπροδότης παραμένει ο Καραμανλής και αυτό δεν συγκαλύπτεται, όσο και αν παραμένει κλειστός ο φάκελος της Κύπρου. Οι ευθύνες είναι αυταπόδεικτες και το παραμυθάκι του "στρατεύματος υπό κατάρρευση" εξαιτίας της "κακιάς χούντας" που πούλησαν στο λαό διαψεύδεται από ΚΑΘΕ διαθέσιμο στοιχείο.

    Τηρουμένων των αναλογιών, εκείνο το "φταίει η χούντα για το Κυπριακό" μου θυμίζει το "φταίει ο Καραμανλής", ο τωρινός, για την οικονομία, όπου ο πραγματικός ένοχος κοιτάζει να τα φορτώσει στον προηγούμενο. Και δε λέω ότι δεν ευθύνεται και ο Ιωαννίδης για την προδοσία, όμως από αμερικανοκίνητη χούντα μπορεί κανείς να το περιμένει, από τους "δημοκράτες" δεν μπορεί να το περιμένει. Και όμως, οι αμερικανοκίνητοι της χούντας έκαναν περισσότερα για να αμυνθούν την Κύπρο από ότι οι δημοκράτες της μεταπολίτευσης... Έστω και αν βαρύνονται με το έγκλημα του πραξικοπήματος και την προδοσία της εκεχειρίας... Οι της δημοκρατίας ευθύνονται με την ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ στο έλεος του Αττίλα, καθώς και με τη de facto συμφωνία τους για τη διχοτόμηση της νήσου με στρατιωτικά μέσα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 14/07/2010 15:30:48

    Καμία αμφιβολία για την ευθύνη της χούντας για τη Μεραρχία. Αλλά ο Ιωαννίδης έστειλε έστω εκείνα τα αεροπλάνα με την επιχείρηση Νίκη. Έκανε έστω την αποτυχημένη επιστράτευση. Τις κρίσιμες ημέρες 20 με 22 Ιουλίου παίχτηκε το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας και με μια του κίνηση ο αρχιχουντικός μπορούσε να είχε αλλάξει το σκηνικό. Δυστυχώς δεν την έκανε ποτέ. Όταν πεθάνει κι αυτός θα τελειώσει μαζί με αυτόν και η δυνατότητά μας να μάθουμε την αλήθεια.

    Ο στρατηγός Αλευρομάγειρος δεν έσωσε μόνον τα φυλακισμένα μνήματα, αλλά και όλη τη Λευκωσία. Αν δει κανείς τη γραμμή των κατεχομένων εντυπωσιάζεται από το πόσο "ψηλά" είναι η Λευκωσία στο χάρτη της γραμμής κατοχής. Σχεδόν όλη ελληνική, πλην του μικρού τ/κ τομέα. Έργο Αλευρομάγειρου. Στις ημέρες του Αττίλα 2 έχασε μόνο 100 μέτρα εδάφους σε ένα μόνον σημείο της Λευκωσίας (κάποιο σχολείο, αν δεν κάνω λάθος). Μνημείο ηρωισμού, ζωντανός ήρωας.

    Ο στρατηγός έχει πάντως στο θέμα του Κυπριακού πολύ μεγαλύτερο μίσος για τη χούντα παρά για τους της δημοκρατίας. Εγώ τείνω να ρίχνω πολύ περισσότερη ευθύνη στους της δημοκρατίας. Αν δεν ήταν και ο στρατηγός, θα ήμο0υν σχεδόν πεπεισμένος για το ότι φταίει ο Καραμανλής περισσότερο από τον Ιωαννίδη. Πολυ θα ήθελα να γνώριζα το στρατηγό και να μου εξηγούσε αναλυτικά τη γνώμη του, διανθισμένη με τη γνώση της τότε κατάστασης από μέσα.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Misha 14/07/2010 15:31:49

    Η προδοσία ξεκινά από τις επαίσχυντες συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και από την τυχωδικτική στάση του Μακάριου ο οποίος ήθελε κι αυτός να το παίξει Κάστρο της Μεσογείου.
    Πάντως το νησί είναι στρατηγικής σημασίας για την άμυνα,για να μην πω για την ύπαρξη της Ελλάδος. Οι Τούρκοι δε θέλουν διχοτόμηση. Θέλουν πλήρη έλεγχο του νησιού.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 14/07/2010 15:40:58

    Ο στρατηγός Αλεςυρομάγειρος είναι δυναμικά παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις για την Κύπρο.Ήταν παρών και στην εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στο Χίλτον και στην συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν στην πλ.Κλαυθμώνος.

    Λέει για εκείνα τα γεγονότα :
    «Η απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας ήταν το πρώτο έγκλημα. Το τελειωτικό κτύπημα ήρθε δυστυχώς από ελληνικά χέρια (και η απόσυρση όμως δεν ήταν ελληνικό έγκλημα;), το πραξικόπημα του Ιουλίου... Αν διαβάσετε το βιβλίο του Αλί Μπιράντ "Απόφαση-Απόβαση" (δημοσιεύτηκε το 1977 σε συνέχειες στη "Μιλιέτ"), θα δείτε τους πανηγυρισμούς του Ετσεβίτ για την ευκαιρία που του δόθηκε. Βέβαια σήμερα ξέρουμε, μάλιστα πρόσφατα είχαμε και νέα επιβεβαίωση, αυτή τη φορά από την τουρκική εφημερίδα "Τούρκις Ντέιλι Νιους" (28/6/2007), το σχεδιασμό του όλου σκηνικού από τον Χ. Κίσιντζερ (επ' αυτού έχουμε και τη μαρτυρία αλλά και τη μήνυση προς Κίσιντζερ το 2003 από τον διαπρεπή έλληνα δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο). Οι σχεδιασμοί όμως ανατρέπονται όταν υπάρχουν πατριωτικές ηγεσίες, όπως πρόσφατα με το 76% του κυπριακού λαού στην αθλιότητα Ανάν. Επομένως ο σχεδιασμός δεν απαλλάσσει την ευθύνη της χούντας για το μέγα έγκλημα. Εδώ θα ήθελα να σχολιάσω ότι η χουντική κυβέρνηση ήταν η πιο φιλοαμερικανική κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα. Πόσο την ωφέλησε αυτό; Καθόλου.


    .....

    Θέλω επίσης να σημειώσω -το έχω γράψει και στην επίσημη έκθεσή μου- ότι και παρά το πραξικόπημα, το οποίο κυρίως επέδρασε επί του ηθικού και τη θέληση για αντίσταση σε κάποιο βαθμό, οι Τούρκοι δεν θα πατούσαν το πόδι τους στο νησί αν στοιχειωδώς εφαρμόζονταν τα σχέδια και γινόταν έγκαιρα η επάνδρωση των πολυβολείων στην περιοχή Κερύνειας - στην περιοχή της Αμμοχώστου όπου ήμουνα τούτο έγινε εν μέρει»

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 14/07/2010 16:00:07

    Εδώ είναι η διαφωνία μου με το στρατηγό. Για μένα η κορυφαία προδοσία Ιωαννίδη δεν είναι το πραξικόπημα, αλλά η εκεχειρία της 22 Ιουλίου, που έδωσε στους Τούρκους τη δυνατότητα να σταθεροποιηθούν, να καταλάβουν την Κερύνεια, να δημιουργήσουν διάδρομο μέχρι τη Λευκωσία και να αρχίσουν να αποβιβάζουν στρατό.

    Το να ρίχνουμε την έμφαση στο πραξικόπημα, που σαφώς και την έγκληματικό, "αθωώνει" πάντως την "Δημοκρατία" για την ευθύνη της και περνάει το εύκολο παραμυθάκι στο λαό ότι "τι να κάνουμε, έκανε ο Ιωαννίδης το πραξικόπημα και μετά εμείς οι καημένοι τι να κάναμε, δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε, δεν είχαμε τη δυνατότητα".

    Κι αντί να στήσουμε κρεμάλες για τον κατεξοχήν υπαίτιο από ελληνικής πλευράς, τον κάναμε και "εθνάρχη". Ντροπή μας!

   • armatistis avatar
    armatistis @ Misha 14/07/2010 20:14:39

    Φίλε επώνυμε

    Βλέπω να αποκαλείς το γέρο Καραμανλή "αρχιπροδότη".

    Πριν πολλά χρόνια κάτι ανάλογες αντιλήψεις είχα και εγώ, πλην όμως ωριμάζοντας, οι απόψεις μου διαφοροποιήθηκαν.

    Οπωσδήποτε το Κυπριακό βρωμάει αφόρητα. Όλες οι Ελληνικές πολιτικές ηγεσίες μετά το 1949, είχαν προκρίνει την ειρήνη έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Δεν επιθυμούσαν πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία. Αυτό οδήγησε το χειρισμό του Κυπριακού προβλήματος σε υψηλή συνθηματολογία, αλλά σε χαλαρή πολεμική προετοιμασία. Το ίδιο ίσχυε και για τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Τα πάντα είχαν αφεθεί στο ΝΑΤΟ και την Αμερικάνικη βοήθεια. Μη ξεχνάς ότι μέχρι και το 1970 η Ελλάδα δεν είχε αγοράσει τίποτε. Κανένα καινούργιο υλικό δεν έμπαινε στη δύναμη. Αεροπλάνα τανκς κανόνια αντιτορπιλικά προέρχονταν από τα αμερικάνικα αποθέματα.
    Ο κίνδυνος προερχόταν από βορρά και προς τα εκεί ήταν προσανατολισμένες οι Ελληνικές δυνάμεις.

    Η μεραρχία που είχε μεταφερθεί στην Κύπρο, στη πραγματικότητα και παρά τις μεγαλοστομίες που έχουν κατά κόρο λεχτεί, ήταν στη πραγματικότητα ευάλωτη και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την Κύπρο. Στερούμενη Α/Α άμυνας και αεροπορικής υποστήριξης, ήταν στο έλεος της Τουρκικής αεροπορίας και αυτό όλοι το γνώριζαν. Αλλά μια εμπλοκή στη Κύπρο με παρούσες σημαντικές Ελληνικές δυνάμεις, ήταν επόμενο ο πόλεμος να επεκταθεί στη Θράκη και το Αιγαίο.

    Η Ελλάδα όμως ούτε ήταν διατεθειμένη να κάνει πόλεμο, αλλά ούτε και ήταν και έτοιμη για πολεμική εμπλοκή.

    Το Δεκέμβριο του 1967, το δίλλημα που τέθηκε στην δικτατορική κυβέρνηση των Αθηνών ήταν απλό. Ή αποχωρεί η Μεραρχία, ή Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Ακόμα και ο Μακάριος πίεζε αφόρητα για την απομάκρυνση της Μεραρχίας. Η "κυβέρνηση" έλαβε τη μόνη σώφρονα απόφαση που επιβαλλόταν να πάρει. Απομάκρυνε τη "Μεραρχία". Όσο και αν αυτό ενοχλεί και κάποιοι το ονομάζουν προδοσία, έτσι έπρεπε να γίνει, διότι απλούστατα οι Ελληνικές Ε.Δ. δεν ήταν έτοιμες για πόλεμο.

    Το να χαρακτηρίζουμε αρχιπροδότη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, νομίζω, πάει πολύ, είναι ακραίο

    Ούτε το 1974 ήταν. Όχι βεβαίως τα καραγκιοζιλίκια που διέδωσαν οι παπαγάλοι, περί άδειων κιβωτίων κλπ.

    Το παιχνίδι που παίχτηκε τον Ιούλιο του 1974 πιστεύω ότι θα το μάθουμε .... του αγίου ..... Ανεξάρτητα όμως από τη πραγματική αλήθεια, το ζήτημα είναι ότι ο Ιωαννίδης ήταν ένας βλάκας εθνικιστής, που κατευθυνόταν από τις Αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών, που πίστεψε στις διαβεβαιώσεις τους ότι δεν θα επενέβαινε η Τουρκία και έκανε τη βλακεία - έγκλημα - προδοσία. Όλο αυτό το σενάριο στήθηκε από τις ΗΠΑ, για να λύσουν το πρόβλημα ασφαλείας στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Βρισκόμασταν στη κορύφωση του ψυχρού πολέμου. Τα περιστατικά της εισβολής είναι γνωστά.

    Εγώ πιστεύω ότι ο Καραμανλής δεν είχε κανένα περιθώριο αντίδρασης και επέμβασης. Δηλαδή τι να έκανε; Να επιβιβάσει στα πλοία ένα - δύο συντάγματα και να τα στείλει στη Κύπρο; Με ποια συνοδεία αεροπορίας και ναυτικού; Δηλαδή στο έλεος του αντιπάλου. Άλλωστε οι αμερικάνοι είχαν λάβει θέση υπέρ της Τουρκίας. Εδώ γύρισαν τα Φάντομ πίσω...

    Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν έτοιμη για διεξαγωγή επιχειρήσεων. Στη πραγματικότητα διατηρεί μια αεροπορική και ναυτική δύναμη αποτροπής και μια στρατιωτική δύναμη για διεξαγωγή περιορισμένης διάρκειας αγώνα ανάσχεσης.

    Η ετοιμότητα για την διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων που να έχουν σαφές νικηφόρο αποτέλεσμα, απαιτεί πολλά πράγματα, για τα οποία καμιά κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κινηθεί και ακόμη πιστεύω, ότι ούτε και ο Ελληνικός λαός είναι διατεθειμένος να προσφέρει ότι απαιτείται...

    Για μένα αυτή είναι η αλήθεια και ας μην αρέσει.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Misha 14/07/2010 20:58:05

    armatistis, συμφωνώ σε πολλά. Παρατηρήσεις, από μνήμης, δυστυχώς δεν είχα κρατήσει στοιχεία από τις συνεντεύξεις των Τούρκων επιτελών.

    1. Παρά την σχεδόν, όπως λες, ανύπαρκτη πολεμική δυνατότητα της Ε/Κ πλευράς, οι Τούρκοι, σύμφωνα με μετέπειτα συνέντευξη επιτελή τους, ξεκίνησαν την απόβαση έχοντας προδιαγράψει πιθανότητα 80% να επιστρέψει άπρακτο το αποβατικό σώμα ! Ναι! Έλεγε ότι είχαν δώσει ρητές εντολές αν υπάρξει έως μέτρια αντίσταση να επιστρέψουν στην Μερσίνα και να το αναβάλουν για προσφορότερη ώρα. Κάποια δε στιγμή, νωρίς, σκέφθηκαν να διακόψουν την απόβαση και να αποσυρθούν.

    2. Ο Τούρκος υπαρχηγός της επιχείρησης δήλωσε ότι ξεκίνησαν για κατάληψη του 25-27% (Σημ. σ.: στα όρια ενός χάρτη διχοτόμησης που είχε συνταχθεί από το 1964) αλλά "πήραν" το 37% για ισχυρότερο ατού στο μελλοντικό παζάρι! Τώρα όμως πλέον δεν θέλουν τίποτα λιγότερο από την ολοκληρωτική κατάληψη και αφελληνισμό του νησιού. Η γνωστή τουρκική γενοκτονική πολιτική.

    3. Ο Στρατηγός Γρίβας είχε οργανώσει με τα διαθέσιμα μέσα την παράκτια άμυνα της Κύπρου με, μεταξύ άλλων, πυροβολικό σε παραλίες και στα βουνά πάνω από την Κερύνεια, που έκαναν αδύνατη την εισβολή. Αποσύρθηκαν για τουριστικούς λόγους!

    4. Ο Επώνυμος επιμένει, ορθά, σε ένα σημείο : παρά όλα, προδοσίες, πραξικοπήματα κλπ, την 23/07/74 οι Τούρκοι κατείχαν ελάχιστο τμήμα. Ήταν η αποδοχή της ανακωχής που εδραίωσε το "πάτημά" τους στο νησί και το εφαλτήριο για τον Αττίλα ΙΙ. Σημείωση : εμείς γιορτάζουμε μεγαλοπρεπώς την 23/07 σαν "Ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας (του Άκη και των 40 κλεφτών)".
    Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν αποδεχόμασταν ανακωχή και αν θα είχε αποτραπεί ή μετριαστεί η κατοχή.
    Σίγουρα ένα καθεστώς χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση είχε πρόβλημα να διεξαγάγει πόλεμο.
    Αλλά, χρησιμοποιώντας το δικό σου "μάς αρέσει δεν μάς αρέσει", για να επανέλθουν οι πολιτικοί στην εξουσία στην Ελλάδα θυσιάστηκε η Κύπρος, σαν άλλη Ιφιγένεια.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 14/07/2010 21:29:34

    Καλά! Φίλε αρματιστή, μην τρως έτσι εύκολα τα μεταπολιτευτικά παραμύθια!

    Καταρχάς είναι τρελό να μας λένε "αποσυρθείτε, γίνεται άοπλοι, αλλιώς θα σας κηρύξουμε τον πόλεμο". Δεν έχει ξαναυπάρξει μεγαλύτερο δούλεμα στην ιστορία, ούτε θα ξαναυπάρξει. Δηλαδή: αφοπλιστείτε, για να μην σας κηρύξουμε τον πόλεμο! Μιλάμε για τρέλα! Και τελικά αφοπλιστήκαμε και μας κήρυξαν τον πόλεμο 7 χρόνια αργότερα, όταν ήμασταν πολύ πιο άοπλοι πλέον και πάλι σχεδόν τον κερδίζαμε, αν δεν είχε έρθει η προδοτικη εκεχειρία (στις 22 και όχι στις 23 Ιουλίου ήταν η εκεχειρία, Προφήτη, από τις 16:00 και μετά).

    Σε κάθε περίπτωση, η σωστή απάντηση όταν σου λένε "να υποχωρήσεις" είναι "Μολών λαβέ".

    Η Μεραρχία είχε δύναμη πυρός σώματος στρατού! Ε, όχι και δνε είχε αντιαεροπορική άμυνα! Καταρχάς, αν θέλεις να ξέρεις, η ίδια αυτή η μεραρχία αντιστάθηκε αποτελεσματικά στις απόπειρες εισβολής ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙ έγιναν το 1964. Η συμβολή της μεραρχίας στις μάχες της Τηλλύρίας ήταν καθοριστική. Μην ξεχνούμε ότι η τουρκική αεροπορία βομβάριζε την Κύπρο - ποιος την απέκρουσε τότε! Μα η αντιαερπορική άμυνα της Εθνικής Φρουράς και της Μεραρχίας! Χώρια που στις 9 Αυγούστου 1964 πέταξαν για πρώτη φορά και ελληνικά αεροσκάφη πάνω από την Κύπρο!

    Γενικά, σε ένα τέτοιο ακατάσχετο κήρυγμα υπέρ της τρίτης χειρότερης προδοτικής, στρατιωτικά, απόφασης που ελήφθη στο Κυπριακό από το 1959 μέχρι σήμερα, φυσικά πάντοτε θα βασίζεται στη "σωφροσύνη". Όλοι προδότες, από τον Πεταίν και τον Τσολάκογλου, μέχρι τον Καραμανλή, τον Παπαδόπουλο και τον Ιωαννίδη, τη "σωφροσύνη" επικαλούνται. Ίσως τελικά ο χειρότερος από όλους, ο Ιωαννίδης, να είναι και ο μόνος που έχει μέσα του και την πραγματική συναίσθηση ότι πρόδωσε - ενώ οι άλλοι δύο, Παπαδόπουλος και Καραμανλής ίσως να αυτο-περνιούνταν (όσο ζούσαν) και για... ήρωες της Κύπρου.

    Να σημειώσω ότι θεωρώ την εκεχειρία την πρώτη πιο προδοτική, στρατιωτικά απόφαση (μαζί με την παράδοση του αεροδρομίου της Λευκωσίας στον ΟΗΕ, που ήταν υπό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ και ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης), τη δεύτερη χειρότερη την ανενόχλητη απόβαση όλου του τουρκικού αποβατικού στρατού στο διάστημα από 23 Ιουλίου μέχρι 13 Αυγούστου, χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά από ελληνικής πλευράς (ειδικά μέχρι τις 6 Αυγούστου που ήταν υπερβολικά στριμωγμένος ο τουρκικός στρατός, μέχρι να επεκτείνει το προγεφύρωμά του στις μάχες από 6 έως 8 Αυγούστου) και την τρίτη χειρότερη την αποχώρηση της Μεραρχίας. Βάζω τρίτη χειρότερη την αποχώρηση της Μεραρχίας, διότι άλλο να αποχωρεί στρατός χωρίς να υπάρχει πόλεμος, και άλλο να προδίδεται ο στρατός την ώρα της μάχης και να διατάσσεται να μην πολεμήσει. Γιατί αυτό έγινε στις 22 Ιουλίου και στις 23 Ιουλίου έως 13 Αυγούστου. Διατάχθηκε ο στρατός να μην πολεμήσει και να αφήσει τους Τούρκους ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΥΣ να αποβιβαστούν και να κυριεύσουν όσο νησί ήθελαν.

    Τώρα, όλα τα υπόλοιπα είναι για να παρηγορούμαστε ψυχολογικά ότι δεν προδώσαμε. Προδώσαμε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και πρόδωσε και η δημοκρατία και η χούντα. Προδώσαμε συνολικά. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε, τόσο γρηγορότερα θα ξε-προδώσουμε. Γιατί μια μέρα θα ξε-προδώσουμε.

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ Misha 14/07/2010 21:41:18

    Φίλε Προφήτη

    Σε έμας τους Έλληνες, μας αρέσει να γράφουμε την ιστορία με πολλά "αν", αλλά η ιστορία γράφεται απο τα γεγονότα και τα αποτελέσματα.

    Ειδικά για την εισβολή:
    Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μέχρι την ημέρα της εκεχειρίας, οι Τουρκικές δυνάμεις είχαν κατωρθώσει να δημιουργήσουν ένα μικρό προγεφύρωμα (Π/Γ) στην ακτή της απόβασης.
    Στη πραγματικότητα δεν λέμε ούτε τη μισή αλήθεια. Πέρα από το Π/Γ στην Κερήνεια, οι Τουρκοκύπριοι, στη πραγματικότητα οι Τούρκοι, είχαν δημιουργήσει και το Θύλακα της Αγύρτας από το 1963, ο οποίος αποτελείτο από τον Τ/Κ τομέα της Λευκωσίας και την βορείως αυτού περιοχή. Το σημαντικότερο όμως τμήμα αυτού του θύλακα - προγεφυρώματος, ήταν η διάβαση του Αγίου Ιλαρίωνα στο βόρειο άκρο του, που οι Τ/Κ δυνάμεις την ήλεγχαν απόλυτα και μέσω της οποίας επικοινωνούσε η Λευκωσία με τη Κερήνεια.

    Την ημέρα της εισβολής, οι Τούρκοι έριξαν στον παραπάνω θύλακα το σύνταγμα αλεξιπτωτιστών και ακόμη μετέφεραν με ελικόπτερα και ένα σύνταγμα πεζικού.

    Οι αντεπιθέσεις της ΕΛΔΥΚ προς Κιόνελι και των καταδρομέων προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, απέτυχαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την συνένωση του προγεφυρώματος στη Κερήνεια και του αεροπρογεφυρώματος στο θύλακα Αγύρτας.

    Με την Τουρκική αεροπορία να ενεργεί κυρίαρχη και ανενόχλητη, όλα ήταν πλέον θέμα χρόνου. Δεν υπήρχε απολύτως καμιά περίπτωση να αντιστραφεί η κατάσταση. Η εκεχειρία, απλώς τους έδωσε την άνεση του χρόνου για να διευρύνουν τα προγεφυρώματα, να τα ενισχύσουν και να μεταφέρουν στο εσωτερικό τους 40.οοο άνδρες.

    Κάπως έτσι θα ενεργήσουν και πάλι οι Τούρκοι σε ένα Ελληνοτουρκικό πόλεμο, είτε στον Έβρο, είτε για τη κατάληψη κάποιου νησιού. Και την μέθοδο την γνωρίζουμε και μάλιστα την έχουν τελειοποιήσει.

    Και όλα αυτά αντιμετωπίζεται όχι με την ψυχή και την ανδρεία του Έλληνα, αλλά με άλλα για τα οποία δεν είμαστε και πολύ πρόθυμοι.

    Επειδή λοιπόν ακούω και διαβάζω για θάρρητα και παληκαριές και άλλα κουραφέξαλα, τα οποία έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν είναι καθοριστικά, κάποια στιγμή ας αφήσουμε το παραμύθι. Και βεβαίως αυτά δεν απευθύνονται σε σένα, φίλε προφήτη.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 14/07/2010 21:53:25

    Βασίλη, δεν ξέρω ποιος σου τα είπε αυτά, αλλά δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την πραγματικότητα.

    Τ/κ τομέας της Λευκωσίας και Κερύνεια ΔΕΝ συνδέθηκαν παρά μόνον μετά την εκεχειρία! Η δε Κερύνεια κατελήφθη λίγο πριν αρχίσει η εκεχειρία (μόλις δηλαδή το μεσημέρι της 22 Ιουλίου). Πόσο μάλλον να υπήρχε επικοινωνία Κερύνειας και τ/κ τομέα της Λευκωσςίας πριν την εισβολή. Καμία σχέση!

    Όντως έπεσαν αλεξιπτωτιστές, αλλά το θέμα είναι, τι κατάφεραν: ΤΙΠΟΤΑ, μέχρι τις 22 Ιουλίου. Η δε ΕΛΔΥΚ δύο φορές κατέλαβε το στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ, εξουδετερώνοντας πλήρως την τουρκική αντίσταση και δύο φορές διατάχθηκε να το εγκαταλείψει!

    Δες εδώ ένα μικρό απόσπασμα, το οποίο μάλιστα κάνει και χρήση αποσπασμάτων από τον Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, που αποδεικνύει την αξιοπιστία των ελληνικών περιγραφών.

    http://www.sigmalive.com/simerini/news/174715

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ Misha 14/07/2010 21:58:05

    Επώνυμε γειά σου

    Πρώτα:
    Βασίλης και αρματιστής για να μη μπερδευόμαστε είναι το ίδιο πρόσωπο, απλά γράφει από τελείως διαφορετικό χώρο και από διαφορετικό υπολογιστή. Το πως και το γιατί δεν έχει σημασία.

    Σε διάβασα τώρα και δεν έχω χρόνο να σου απαντήσω εκτενώς. Μάλλον αύριο. Απλά και μόνο. Τα πράγματα τα βλέπεις λάθος, ή μάλλον τα βλέπεις όπως εσένα θα σου άρεσε.

    Ο πόλεμος είναι κάτι το πολύ σοβαρό, για να πεις ότι τον ξεκινάω και σαν όπλο μου έχω το θάρρος. Δεν γίνεται έτσι πόλεμος και όσες φορές έγινε, πχ 1897, καταλήγει σε ολέθρια ήττα. Σε πανωλεθρία.

    Διάβασε τι γράφω για την ετοιμότητα και δυνατότητα της Ελλάδας να πολεμήσει. Πιστεύω ότι τέτοιες δυνατότητες, ουσιαστικά ποτέ δεν διέθετε η χώρα μας, τα τελευταία 60 χρόνια. Αν θέλεις, μπορώ να σου πω ότι μεταξύ του 1977 και του 1995, υπήρχαν αρκετές τέτοιες δυνατότητες.

    Τώρα αν εσύ θέλεις η πατρίδα μας να αποκτήσει ουσιαστικές και αποτελεσματικές ικανότητες διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων, μπορείς να το δηλώσεις, αλλά να δηλώσεις αν είσαι έτοιμος να πληρώσεις και το κόστος.

    Τώρα για το τι έγινε στην Κύπρο κατα την εισβολή, θα πρέπει να διαβάσεις αρκετή ιστορία.

    Θα επανέλθω.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 14/07/2010 22:03:59

    Άστο, μην επανέλθεις. Από κάτι τέτοιους στρατιωτικούς του γλυκού νερού σαν και του λόγου σου είναι που καταρρέει το ηθικό του στρατού. Τα "δεν μπορούμε" και "δεν γίνεται" είναι τα κυριότερα όπλα του εχθρού. Αν εσύ, στρατιωτικός ών, έχεις αυτή τη νοοτροπία, την εξυπναδίστικη, την ηροστράτεια θα μπορούσα να πω, όπου για να πουλήσεις λίγο ύφος και να το παίξεις "γνώστης" της κατάστασης - τη στιγμή που αν ήσουν σωστός στην υπηρεσία σου ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙΣ σε μπλογκ και να μιλάς για στρατιωτικά θέματα δημόσια - τότε, όντως, να μην περιμένουμε χαϊρι, αλλά όχι λόγων των δήθεν ανύπαρκτων επιχειρησιακών δυνατοτήτων μας. Λόγω της σάπιας νοοτροπίας που κουβαλάτε κάτι εξυπνάκηδες του καναπέ και της σωφροσύνης σαν και του λόγου σου. Που νομίζετε ότι με την υπονόμευση του ηθικού στρατού και λαού ασκείτε "εθνικό έργο".

    Άντε λοιπόν γύρνα στην υπηρεσία σου, τήρησε το στρατιωτικό κανονισμό και άσε μας εμάς να μιλάμε όπως ξέρουν οι Έλληνες για το στρατό. Γιατί, όπως είχε και ο Κλεμανσώ, ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφήνεται στους στρατιωτικούς.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Misha 14/07/2010 22:07:49

    Βασίλης-αrmatistis(ο ίδιος αν θυμάμαι)
    Συμφωνώ απόλυτα στην κεφαλαιώδη σημασία οργάνωσης και προετοιμασίας.
    Παράδειγμα αποτελεί το Ρούπελ και η Γραμμή των Οχυρών. Παράδειγμα επίσης αποτελεί η ναυτική υπεροπλία στον 1ο ΠΠ, με το "Αβέρωφ", που μάς έδωσε τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
    Το πρόβλημα είναι πάντα ο διχασμός (1897, 1915-17, 1922, 1946-49, 1965, 1974).

    Η Ελλάδα βγήκε κουρέλι από τη δεκαετία 1940-49.
    Πως να εξοπλιστεί και δια της ισχύος να απαιτήσει αλύτρωτα εθνικά εδάφη;

    Μπορεί να θεωρείται πια τεκμηριωμένο ότι η Βρετανία μάς "έσπρωξε" σε εμφύλιο για να μην διεκδικήσουμε Κύπρο (κυρίως) και Βορ. Ήπειρο. Δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας, ότι όλοι μάς επιβουλεύονται.
    Σύμφωνα με Βρετανούς ιστορικούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Άγγλοι "έταζαν" την Κύπρο στους Τούρκους για να τους προσεταιρισθούν!
    Ενώ βέβαια προκαλούσαν τα δεινά της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, αναμειγνύοντάς την με αποστολή σώματος, με καρότο την μεταπολεμική προσάρτηση της Κύπρου!

   • armatistis avatar
    armatistis @ Misha 15/07/2010 09:17:32

    Επώνυμε

    Καταλαβαίνω ότι δεν γνωρίζεις απολύτως τίποτε για ένοπλες δυνάμεις, στρατιωτική οργάνωση, προετοιμασία για πόλεμο και τα συναφή.

    Να στο επαναλάβω. Ο πόλεμος δεν διεξάγεται με παληκαριές τύπου Ματαφιά, με μαχαίρια στο στόμα και άλλες τέτοιες ανοησίες. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, πειθαρχία, ηθικό, αποφασιστικότητα, προθυμία και πάνω απ' όλα χρήματα, χρήματα και πάλι χρήματα.

    Κάνενας υπεύθυνος αρχηγός δεν πρόκειται, ποτέ, να διαβεβαιώσει την υπεύθυνη ηγεσία, ότι ο στρατός μπορεί να διεξαγάγει επιχειρήσεις, αν δεν είναι σε όλα έτοιμος.
    Μπορεί να υπάρχουν εκτιμήσεις που να λένε ότι δεν πρόκειται να έχουμε πόλεμο διαρκείας, αλλά την τελική εκτίμηση της στρατιωτικής κατάστασης, θα την κάνει ο υπεύθυνος αρχηγός.

    Να γίνω πιο σαφής:
    1) Στον Έβρο υπάρχουν σήμερα 160 υπερσύγχρονα άρματα LEO 2HEL και άλλα 200 LEO2A4. Όλα με ένα πανίσχυρο πυροβόλο 120 χιλ. Σύνολο εννέα Επιλαρχίες, πολύ καλά εκπαιδευμένες, με επαγγελματικό προσωπικό. Δυστυχώς όμως διαθέτουν ελάχιστα βλήματα. Η παραγγελία Βενιζέλου, όταν υλοποιηθεί, θα αποδώσει περίπου 20.000 βλήματα. 55 βλήματα/άρμα. Τίποτε. Ξέρεις ποιο πρέπει να είναι το απόθεμα για να πούμε ότι τα άρματα είναι ετοιμοπόλεμα; 400 βλήματα/άρμα. Περίπου 300 εκατομ ευρουλάκια... Κατάλαβες.
    Προτείνω μέχρι να αγοραστούν τα βλήματα, εσύ ο Ματαφιάς και όλα τα άλλα παληκάρια (εξαιρείται ο γιος Ζαγορίτη), αν γίνει πόλεμος, να πάτε να αντικαταστήσετε τους αρματιστές των παραπάνω αρμάτων και με τα μαχαίρια στο στόμα, να κάνετε ένα γιουρούσι κατά της απέναντι Τουρκίας.
    2) Για να γίνει πόλεμος, πρέπει να επιστρατευθούν κάπου 200.000 στρατιώτες. Είναι εκπαιδευμένη αυτή η εφεδρεία;; Από ότι είναι γνωστό, οι σημερινοί κληρωτοί, είναι για να φυλάνε σκοπιά και να κάνουν αγγαρεία.
    3) Έχουμε 14 φρεγάτες. Πλέουν όλες; Τι ξέρεις;; Και όσες πλέουν, λειτουργούν όλα τα ηλεκτρονικά τους;
    4) Έχουμε 160 F-16. Πόσα πετάνε; Ποιο είναι το απόθεμα ανταλλακτικών; Για πόσες μέρες επαρκεί; Διαθέτουν επάρκεια όπλων;; Για πόσες μέρες αγώνα επαρκούν;;
    5) Έχουμε αρκετά όπλα με τα όποια προβλήματα τους. Στρατιώτες έχουμε; Πόσοι πρέπει να παρουσιαστούν, πόσοι παρουσιάζονται; Πόσοι είναι οι Λεό και οι Ζαγορίτες; Και γιατί αυτοί που υπηρετούν στα σύνορα, να μην αναρωτηθούν για πιο λόγο να πολεμήσουν, όταν τόσοι και τόσοι τη κάνουν;
    Το δικό σου παιδί, που υπηρέτησε κύριε επώνυμε; Γιατί η γνώση που έχω, είναι ότι κυρίως τα παιδιά των υπερπατριωτών, είναι αυτά που την κάνουν, ή υπηρετούν κατά Κολωνάκι μεριά. Τα άλλα παιδιά, αυτά που υπηρετούν στα σύνορα, είναι αναλώσιμα, είναι "κωλόπαιδα".
    6) Και ποια είναι η εκπαίδευση; Δεν έχεις ακούσει τίποτε για το έγκλημα;;; Για το, "μη ζορίζετε τα μωρά"; Έχει πέσει τίποτε στα αυτιά σου;

    Για να έχουμε ετοιμοπόλεμες ένοπλες δυνάμεις, χρειάζεται απόφαση, θέληση, εκπαίδευση, δικαιοσύνη, ισονομία, πειθαρχία και πάνω απ΄όλα ΧΡΗΜΑΤΑ....

    Μπορώ να σου πω, ότι όσες φορές τέθηκε το ερώτημα στους αρχηγούς, για την ετοιμότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων, η απάντηση δεν ήταν αυτή που θα σου άρεσε. Έτσι έγινε το 1967, το 1974, το 1987 και στα Ίμια.

    Τώρα για την εισβολή το 1974, υπάρχουν αρκετά βιβλία, τα οποία πορείς να διαβάσεις. Μπορείς να βγάλεις αρκετά συμπεράσματα και ίσως καταλάβεις.

    Ειδικά όμως για τη συνένωση του Π/Γ στη Κερήνεια με το θύλακα της Αγύρτας, το ζήτημα ήταν θέμα χρόνου. Το σπουδαιότερο σημείο, ο Άγιος Ιλαρίωνας, ήταν στα χέρια τους και δυνατότητα άλλης αντεπίθεσης δεν υπήρχε. Αν ξέρεις να διαβάζεις χάρτη, ρίξε μια ματιά και θα καταλάβεις τα προβλήματα. Οι ελάχιστες δυνάμεις που αμύνονταν στο Π/Γ της Κερύνειας ήταν αδύνατο να ενισχυθούν. Πάρα πολλοί την είχαν κάνει. Όπως πάντα "του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε". Το ότι έπεσε η Κερήνεια, λίγο πριν την εκεχειρία, δεν λέει τίποτε. Άλλωστε οι κατοικημένοι τόποι παρακάμπτονται. Και η Κερήνεια είχε παρακαμφθεί. Η΄Εθνική Φρουρά, κατά την εισβολή είχε ελάχιστες δυνατότητες διεξαγωγής αποτελεσματικών επιχειρήσεων για παρατεμένο χρόνο. Λόγω του εσωτερικού διχασμού, του πραξικοπήματος, της ανατροπής του Μακαρίου, των μαχών που ακολούθησαν μεταξή πραξικοπηματιών και Μακαριακών, της πτώσης του ηθικού, της όλης ανωμαλίας και κυρίως της μη προεπιστράτευσης των Μονάδων και της προώθησής τους στις προβλέπόμενες θέσεις, οι όποιες δυνατότητες υπήρχαν, εξανεμίστηκαν απόλυτα. Η αμυντική ικανότητα απομειώθηκε και τα δυσμενή αποτελέσματα ήταν θέμα χρόνου.

    Ο δυσμενέστερος όμως παράγοντας, από την έναρξη των επιχειρήσεων, που βάρυνε απόλυτα στη ζυγαριά σε βάρος της Εθνικής φρουράς, ήταν η καταθλιπτική κυριαρχία της Τουρκικής αεροπορίας.

    Η δύναμη υπό τον στρατηγό Αλευρομάγειρο πράγματι πολέμησε ηρωικά και χάρις στην θυσία εκείνων των παιδιών, σώθηκε στη πραγματικότητα η Λευκωσία. Την ήθελαν όμως ολόκληρη οι Τούρκοι, ή επιθυμούσαν να βελτιώσουν τη θέση τους. Αλλά και η δύναμη Αλευρομάγειρου κινδύνευε, γιατί η ΕΛΔΥΚ που κάλυπτε το αριστερό της είχε καμφθεί και είχε υποχωρήσεις σε άλλες θέσεις.

    Τώρα προσωπικά για μένα κύριε Επώνυμε. Άφησα την ιατρική για να πάω στη σχολή Ευελπίδων. Είμαι περήφανος που υπηρέτησα στο στρατό για 30 χρόνια, με τιμή. Έφυγα για σοβαρούς λόγους υγείας. Έχω κάνει 13 χρόνια στον Έβρο και 4 σε νησιά. Έχω και 10 μεταθέσεις και έχω υπηρετήσει και σε 12 διαφορετικές μονάδες, επιτελεία, διοικήσεις. Έκανα και διοικητής Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων στον Έβρο, για δύο χρόνια. Όλα τα τμήματα που διοίκησα, ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένα και ετοιμοπόλεμα. Είμαι περήφανος για την Επιλαρχία που διοίκησα στον Έβρο, για το ηθικό της, την εκπαίδευσή της και την επιχειρησιακή της ετοιμότητα.
    Έχω φάει το στρατό με το κουτάλι, ο στρατώνας ήταν το σπίτι μου και ως εκ τούτου αντιπαρέρχομαι τα περί "γλυκού νερού"

    Δεν με ενδιαφέρει ποιος είσαι εσύ, γιατί από το λόγο που εκφέρεις, ανεξάρτητα των όποιων γνώσεων διαθέτεις, είσαι ένα απαίδευτο άτομο. Χαρακτηρίζεις αρχιπροδότη κάποιον, που τουλάχιστο οι περισσότεροι Έλληνες έχουν άλλη άποψη.
    Αποδίδεις χαρακτηρισμούς υβριστικούς σε όποιον έχει διαφορετική άποψη από τη δική σου. Δεν σου αρέσει η αλήθεια, αλλά μόνο η "δική" σου.

    Πιστεύω επώνυμε ότι λες παπαριές τυλιγμένες σε ένα ωραίο αμπαλάζ. Παπάρες που δεν τρώγονται ούτε από νήπια.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 15/07/2010 09:29:50

    Αρματιστή, αυτό που καταλαβαίνω εγώ από τα λεγόμενά σου είναι ότι όλος ο στρατός μας και οι λοιποί κλάδοι είναι χάλια, αλλά ειδικά η δική σου επιλαρχία ήταν... ετοιμοπόλεμη! Μα δεν γίνεται χρυσέ μου άνθρωπε να είναι όλος ο στρατός ανίκανος να πολεμήσει (και μάλιστα διαχρονικά!), να μην έχει βλήματα κλπ. και ειδικά η μονάδα που διοικούσες να είναι ετοιμοπόλεμη.

    Για το διάδρομο Λευκωσία-Κερύνειας βλέπω ότι μας τα γυρίζεις και μας λες τώρα ότι ήταν "θέμα χρόνου". Τελικά ελεγχόταν ή όχι από τους Τούρκους ή ήταν θέμα χρόνου; Μήπως πρέπει να "διαβάσεις" εσύ; Αν και δεν είναι θέμα διαβάσματος. Ανήκεις δυστυχώς στη όχι ευκαταφρόνητη κατηγορία των ανθρώπων που ζουν για να πουλάνε εξυπνάδα στους άλλους ("μη με ρωτάτε γιατί έχω δύο nick") και αυτό από μόνο του υπονομεύει κάθε δυνατότητα συζήτησης μαζί σου. Ντρέπομαι που ήσουν αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων και αν εσύ γνωρίζεις στοιχειωδώς από τη στρατιωτική τέχνη θα ξέρεις επίσης ότι ποτέ δεν αποκαλύπτουμε τα αδύνατα σημεία της άμυνάς μας δημόσια. Ούτε κάνουμε ότι μπορούμε για να υπονομεύσουμε το ηθικό του στρατεύματος και των ενόπλων δυνάμεων, γενικά.

    Γι' αυτό και σε κατατάσσω οριστικά στην κατηγορία "εξυπνάκιας" και σε παρακαλώ να αναλογιστείς το κακό που κάνεις καταστροφολογώντας και λέγοντας πράγματα που όχι μόνον είναι προφανές ότι δεν ισχύουν (π.χ., όλοι ξέρουμε ποιες ήταν οι εισηγήσεις Λυμπέρη για τα Ίμια, όλοι ξέρουμε σε τι βαθμό ετοιμότητας για δράση είχαν φτάσει οι ένοπλες δυνάμεις μας το 1987, όλοι ξέρουμε τι έλεγαν οι πράγματι αρμόδιοι το 1974 και όχι οι τέσσερις θλιβεροί αρχηγοί των επιτελείων), αλλά δεν θα τα έλεγε και ο χειρότερος προβοκάτορας για να υπονομεύσει το ηθικό της άμυνάς μας. Εκτός και αν ανήκεις στην τελευταία αυτή κατηγορία, που φυσικά δεν αποκλείεται κιόλας.

   • ataktos avatar
    ataktos @ Misha 15/07/2010 09:37:19

    armatistis- μια αφελή ερώτηση από έναν που δεν πήγε ποτέ στο στρατό(ανήκω στα ¨¨μιάσματα¨" αυτού του τόπου)... τελικά προτιμότερο ήταν ο πληθυσμός μας να μήνη στα πάτρια εδάφη Εβρος , νησιά ..η να γέμιση τα μπουντρουμια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εκατομμύρια μετανάστες αδέλφια μας .... τελικά ποιος κέρδισε φίλε επιτελάρχη ..το σκέφτηκες

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ Misha 15/07/2010 09:44:27

    αρματιστή, δεν τα ξέρεις καλά για το '74. τελικά και η ευελπίδων κατάντησε σαν τα πανεπιστήμια που βγάζουν "επιστήμονες" που δεν δέχονται τίποτα εκτός από αυτά που τους δίδαξαν?
    οι τούρκοι είχαν εγκλωβιστεί στην κερύνεια. μάλιστα έκαναν 2 προσπάθειες απόβασης γιατί στην πρώτη έκαναν λάθος και πήγαν σε μέρος που δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν. μετά έφαγαν απανωτές ήττες. γι αυτό χρειάστηκαν την εκκεχειρία για να προελάσουν. και μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκκεχειρίας έστελναν μπροστά ένα ασθενοφόρο για να δουν αν δεν υπάρχει κανένας οπλισμένος. αν άκουγαν μια τουφεκιά έφευγαν. αν δεν γινόταν η εκκεχειρία, το 74 θα είχε γραφτεί η πιο ένδοξη σελίδα στην ιστορία μας. η ελδυκ έκανε περίπατο 3 φορές μέχρι το κιόνελι, παρά τον ανελέητο βομβαρδισμό από τα τουσρκικά μαχητικά (που τα χειρίζονταν άγγλοι πιλότοι) και οι προδότες τους γύριζαν πίσω. κι άλλα πολλά που είναι γραμμένα σε δεκάδες βιβλία. το 74 εμείς νικήσαμε τον πόλεμο.στα χαρτιά το πήραν οι τούρκοι.

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ Misha 15/07/2010 13:49:49

    Επώνυμε

    Σκέφτηκα πάρα πολύ για το αν αξίζει να απαντήσει κάποιος σε ένα υβριστή, αλλά και το να αφήνεις αναπάντητες τις βρισιές και τις ανοησίες, δεν είναι και το καλύτερο.

    Κάπου μου έγραψες, ότι η "Μεραρχία" που είχε πάει στην Κύπρο, είχε δύναμη πυρός, σώματος στρατού. Μάλλον όταν πήγες στρατιώτης, θα τη πέρασες σκοπός σε κάποιο ναυτικό κλιμάκιο, διότι ανάλογες είναι και οι γνώσεις σου. Σώμα στρατού σημαίνει τρεις ή και περισσότερες μεραρχίες, ή κάτι ανάλογο, καμιά δεκαπεκταριά μοίρες πυροβολικού, 150 - 200 άρματα και βάλε και όλα τ' άλλα. Σώμα στρατού χωρίς αεροπορική υποστήριξη = οοοοοοοοοο. Μέχρι το 1974, ο στρατός μάχης, δεν διέθετε Α/Α άμυνα. Μόνο κάτι τετράδυμα πολυβόλα 0,50΄΄.

    Μου έστειλες ένα σύνδεσμο, που έχει ένα άρθρο της «Σημερινής», για να το διαβάσω και να μάθω τι έγινε στη Κύπρο, κατά τη διάρκεια της εισβολής. Στη πραγματικότητα το άρθρο αναφέρεται στο τι έγραψε ο Αλή Μπιράντ στο βιβλίο του, το οποίο το έχω διαβάσει πολύ παλιά και βοηθάει στην αντίληψη των γεγονότων. Όσα γράφει όμως θα πρέπει να τα βλέπουμε με μεγάλο σκεπτικισμό, μιας και ο συγγραφέας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας του και όχι την ιστορικά αλήθεια.

    Το άρθρο, απόλυτα και ξεκάθαρα αναφέρεται σε απόκρουση και αποτυχία της αντεπίθεσης της ΕΛΔΥΚ. Και αναφέρεται και σε κάτι ακόμη. Οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, αντι να σπεύδουν στα κρίσιμα σημεία της απόβασης και της αεραπόβασης, περικύκλωναν τους Τ/Κ θύλακες, προκειμένου να τους εξαλείψουν.

    Επίσης το υπόψη απόσπασμα από το βιβλίο του Αλή Μπιράντ, φάσκει και αντιφάσκει. Μια οι Τούρκοι ήταν λίγοι, μια οι Ε/Κ ήταν λίγοι. Οι Τούρκοι δεν διέθεταν Α/Τ, αλλά κατέστρεψαν τα άρματα που συμμετείχαν στην αντεπίθεση της ΕΛΔΥΚ. Με τι;;; Ο συγραφέας τα παρουσιάζει ανάλογα πως εξυπηρετεί τη θέση της Τουρκίας, αναφορικά με τη προβολή του ηρωϊσμού των Τούρκων.

    Διάβασε όμως και τον σύνδεσμο
    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=15.07.2002,id=21182768

    Το άρθρο της «Σημερινής» αναφέρεται και στο «Το ημερολόγιο της ΕΛΔΥΚ:
    «Ιουλίου 974. 'Ώρα έξι: Πέντε «ντακότα» κι ένα μαχητικό επιτίθενται κατά του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Στις 6.05 αρχίζει απηνής βομβαρδισμός του στρατοπέδου. Δύο βόμβες των 750 λιβρών κατέστρεψαν το διοικητήριο, τη γραμματεία, την ΕΣΑ, το εποπτείο και την καντίνα. Άλλη βόμβα καταστρέφει το διοικητήριο του ΛΒΟ (Λόχος Βαρέων Όπλων), το Κέντρο επικοινωνιών και αριθμό οχημάτων. Στις 8.30 εχθρικά αεροπλάνα κάνουν βυθίσεις πάνω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και κτυπούν με ρουκέτες και πολυβόλα. Από τις πέντε η ώρα είχε διαταχθεί διασπορά των ανδρών και έτσι οι απώλειες σε έμψυχο υλικό ήταν ελάχιστες. Με το πρώτο φως τάσσονται τα αντιαεροπορικά για αντιαεροπορική βολή. Διαταγή προσβολής των εχθρικών αεροσκαφών δεν δόθηκε από το ΓΕΕΦ.

    Βγάλε συμπεράσματα για το πότε διατάχθηκε η κινητοποίηση της ΕΛΔΥΚ!! Όταν είχαν πέσει οι Αλεξιπτωτιστές. Όταν είχε ξεκινήσει η εισβολή. Υπόψη ότι η ΕΛΔΥΚ είναι Ελληνική δύναμη, ελέγχεται και διοικείται απόλυτα από την Ελλάδα και δεν είχε ειδοποιηθεί να λάβει τα στοιχειώδη για την προστασία της, ενώ ήταν γνωστό ότι οι Τουρκικές δυνάμεις επιβιβάζονταν στα πλοία. Αυτό, δεν είναι πατεντάτη προδοσία;;;

    Κύριε επώνυμε ξερόλα και μέγα υβριστή

    Οι μονάδες του στρατού, τουλάχιστο την περίοδο που ήμουν στην υπηρεσία, όταν η θητεία ήταν 18 μήνες και είχαν καλή επάνδρωση, τουλάχιστον αυτές που ήταν στον Έβρο και στα νησιά, ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένες και διέθεταν υψηλή επιχειρησιακή αξία. Αναφέρομαι κυρίως στις μονάδες μηχανοκινήτου πεζικού, των ειδικών δυνάμεων, των αρμάτων και του πυροβολικού. Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι και σήμερα είναι η ίδια κατάσταση.

    Η πολεμική ετοιμότητα όμως είναι κάτι περισσότερο, από το ότι οι μονάδες που προανέφερα, είναι ετοιμοπόλεμες.

    Να στο θέσω λίγο διαφορετικά. Μπορεί οι Μοίρες πυροβολικού της τάδε τοποθεσίας, να είναι άριστες και έτοιμες. Ποια όμως, είναι τα αποθέματα πυρομαχικών; Για πόσες ημέρες αγώνα επαρκούν; Αυτό είναι το πλέον κρίσιμο ερώτημα.

    Η υγειονομική υποστήριξη είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο; Υπάρχει το προβλεπόμενο υγειονομικό υλικό;

    Ποιες είναι οι διαθεσιμότητες των πολεμικών Α/Φ;

    Για αυτό που γράφεις, «Ντρέπομαι που ήσουν αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων και αν εσύ γνωρίζεις στοιχειωδώς από τη στρατιωτική τέχνη θα ξέρεις επίσης ότι ποτέ δεν αποκαλύπτουμε τα αδύνατα σημεία της άμυνάς μας δημόσια.»

    Αναφέρεσαι σίγουρα στο θέμα των βλημάτων των αρμάτων ΛΕΟΠΑΡΝΤ. Το θέμα αυτό είναι απόλυτα γνωστό σε όλους, έχει γραφεί κατ’ επανάληψη σε όλα τα περιοδικά του ειδικού τύπου, έχει γραφεί στις εφημερίδες, έχει συζητηθεί στη βουλή, έχει πλακωθεί ο Γράψας με το Βασιλάκο, έχει συζητηθεί στην τηλεόραση. Επομένως αν δεν έχεις ακούσει τίποτε για τη παπαριά του Βαγγέλα (δηλαδή ότι παραγγέλθηκαν, πληρώθηκαν και παραλήφθηκαν άρματα χωρίς βλήματα), ράψτο το ρημάδι σου, ή αν γνώριζες το θέμα και εσκεμμένα μου αποδίδεις τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, είσαι ένας μεγάλος αλήτης και τραμπούκος.

    Όλα τα υπόλοιπα ήταν ερωτήματα, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες και στοιχεία, μολονότι τα σχετικά μπλογκς και τα περιοδικά γράφουν πολλά και ο καθένας μπορεί να μάθει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

    Τέλος θα πρέπει να γνωρίζεις κύριε υβριστή, ότι όλα όσα αφορούν δυνάμεις, θέσεις, επάνδρωση, οπλισμό, εφοδιασμό, υλικά, ανταλλακτικά, πυρομαχικά, προμήθειες κλπ. Είναι απόλυτα γνωστά στον αντίπαλο. Δεν υπάρχει τίποτε κρυφό. Ακόμα και οι διαθεσιμότητες είναι γνωστές. Ο δορυφόρος βλέπει πόσες φρεγάτες είναι για συντήρηση στο Σκαραμαγκά, πόσες είναι στις δεξαμενές του ναύσταθμου, πόσες είναι στον Ινδικό και πόσες και ποιες παραμένουν μονίμως δεμένες στο μουράγιο. Όλα είναι καταχωρημένα σε περιοδικά και στο διαδίκτυο. Οι προμήθειες πολεμικού ανακοινώνονται, υπογράφονται συμβάσεις, σχολιάζονται.

    Άλλα είναι τα στρατιωτικά μυστικά. Πχ τα σχέδια.. Οι κώδικες …. κλπ

    Σταμάτα λοιπόν να καλύπτεις την αδυναμία σου με βρισιές, διάβασε καλύτερα αυτά που γράφω και προσπάθησε να αντιληφθείς εσύ και όλοι οι άλλοι μεγαλοπατριώτες, τι απαιτείται για να έχουμε αξιόπιστες και αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις. Είστε διατεθειμένοι να μεταμορφωθεί η χώρα μας σε Ισραήλ;; Είσαι διατεθειμένος να στείλεις το γιο σου, τον εγγονό σου για να κάνει θητεία 24 μηνών, να πάει στον Έβρο, να φάει χώμα, να χύσει καντάρια ιδρώτα, να φυλάξει Γερμανικό, και αν χρειαστεί να χύσει το αίμα του; Είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις το οικονομικό κόστος για να έχουμε αποτελεσματικές Ε.Δ., για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν νικηφόρα σε ένα πόλεμο με την Τουρκία, όπως εισηγήθηκε ο Λυμπέρης, στον οποίο και αναφέρεσαι; Ποιος; Ο Λυμπέρης, που αφού δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση και ανέλαβε ενώ ήταν Αρχιστράτηγος, να κάνει τον τοπικό επιχειρησιακό διοικητή, το μόνο που είχε να εισηγηθεί, ήταν να ρίξουμε μια μπόμπα 1000 κιλών για να σκοτώσουμε τους Τούρκους καταδρομείς. Έτσι μπαίνει μια χώρα στο πόλεμο;;

    Έχεις ακούσει τίποτε για το αντιστρατιωτικό πνεύμα που επικρατεί στην κοινωνία. Για την απαξίωση της θητείας έχεις ακούσει; Ότι και μόνο που ανακοινώθηκε η πρόθεση της προμήθειας φρεγατών, δεν άκουσες ότι ξεσηκώθηκε ακόμα και η κυρά Κατίνα;

    Εδώ σε αυτό το σημαντικό μπλογκ, έχω διαπιστώσει ότι αρκετοί, λίγο – πολύ γνωρίζεστε. Κύριε ξερόλα και μέγα Ελληναρά, που βλέπεις μόνο προδοσίες, που υπηρέτησες; Μήπως έβαλες μέσο για να τη κάνεις στα μετόπισθεν; Ο γιος σου που; Πήγε στρατιώτης; Μήπως είναι ανυπότακτος; Μήπως την έβγαλε καθαρή σε κάποιο πολεμικό μουσείο;

    Εγώ το 1987 ήμουν Ίλαρχος, διοικητής μιας ετοιμοπόλεμης Ίλης αρμάτων, στον Έβρο και έμεινα ενάμισι μήνα στη σκηνή, σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα, όπως και πολλές άλλες φορές, η δε γυναίκα μου με τρία μικρά παιδιά έφυγε με το τελευταίο λεωφορείο του ΚΤΕΛ από την άδεια Αλεξανδρούπολη, καθισμένη στα σκαλιά της εισόδου του λεωφορείου προς το άγνωστο. Όσο αφορά τα Ίμια ας μη συζητάμε που ήμουν. Ο ένας γιος μου υπηρέτησε σε μονάδα του Έβρου και ο άλλος γιος μου, λοχαγός πλέον, υπηρετεί τώρα στην ακριτική Θράκη.

    Τις πουστιές και τους τραμπουκισμούς, όχι σε μένα, επηρμένε υβριστή και μέγα πατριδοκάπηλε, που με ασύλληπτη ευκολία αποδίδεις χαρακτηρισμούς προδοσίας.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Misha 16/07/2010 14:16:12

    Εγώ, ωρέ πατριώτες, δεν καταλαβαίνω το εξής απλό: Πως φτάσατε στον καβγά;

    Εχετε να πείτε ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ σημαντικά πράγματα. Αρκετά από αυτά θα είναι χρήσιμα φαντάζομαι και σε κάποιους νεώτερους που διαβάζουν αυτό το ιστολόγιο. Τελικά όμως αντί να γίνει μια αντιπαράθεση με τα επιχειρήματά σας ο καθένας, καταλήγουμε σε προσβολές και αντεγκλήσεις. Οι οποίες ακυρώνουν και την αξία της συζήτησης που ανοίξατε.

    Να σας πω κάτι ως αναγνώστης και των δυό σας; Εγώ σας λέω ότι από αυτά που γράφετε σχημάτισα την εντύπωση ότι ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ. Φίλιες δυνάμεις δηλαδή αμφότεροι. Ε, τώρα πως γίνεται να φτάσουμε σε αυτό το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα δεν ξέρω...

    Δεν γίνεται δηλαδή να διαφωνήσουμε χωρίς να είμαστε έτοιμοι να σκοτωθούμε μεταξύ μας; Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε πια.

    Σε άλλους καιρούς μπορεί να ήταν ανέξοδο. Στις μέρες μας οι δημόσιοι καβγάδες αυτού του τύπου ΠΟΛΩΝΟΥΝ και όσους σας διαβάζουν εδώ. Στις μέρες μας δηλαδή ο δημόσιος καβγάς μόνο κακό μας κάνει.

    Αμάν ρε πατριώτες!
    Σύμπνοια θέλουμε.
    Και διαφωνία χρήσιμη και δημιουργική.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 16/07/2010 14:50:35

    Εξυπνάκαι σε είπα, δεν σε είπα προδότη. Είπα ότι "κι αυτό δεν αποκλείεται", αλλά βασικά σε είπα εξυπνάκια, αφού για τέτοιος φαίνεσαι.

    Μια που τις εξωφρενικά ηττοπαθείς σου απόψεις τις έχεις μαζέψει κάπως, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η αντιπαράθεση, χαίρομαι που κατάλαβες τι κακό κάνεις με τη διασπορά τέτοιων απόψεων και θέσεων.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 14/07/2010 21:41:20

   Ξέρω πότε είναι η ανακωχή. Η 23/7 ορίζεται ιστορικό σημείο αναφοράς και συγκρίνεται η κατάσταση σε Ελλάδα-Κύπρο και η διαφορά της ιστορικής έκβασης.
   Η μία Κατοχή η άλλη Μεταπολίτευση.

  • ataktos avatar
   ataktos @ Προφήτης 15/07/2010 09:51:22

   armatistis- και η μεταφορά του κοινωνικού κόστους.. στο εξωτερικό κόστος ..τον μόνο που ωφέλησε ..και οφέλη και σήμερα .. ήταν του εμπνευστή ...και τώρα ηρέμησε μιας και όλη μας την ζωή μας πρέπει να μαθαίνουμε και διδασκόμαστε

 3. Misha avatar
  Misha 14/07/2010 15:24:07

  Για το τι παίχτηκε ρωτηστε τον στρατηγό Αλευρομάγειορ, ενεργό στα εθνικά ζητήματα μέχρι και σήμερα, ο οποίος πολέμησε στα φυλακισμένα μνήματα για να μη πέσουν στα χέρια των Οσμανιδών.
  Η χούντα έκανε το πρώτο και μεγάλο έγκλημα παιρνοντας τη μεραρχια από την Κύπρο το 1968.Μετά άφησε την ΕΛΔΥΚ χωρίς πυρομαχικά.Ανοιγαν κουτιά οι φαντάροι στην πρωτη γραμμή και έβρισκαν άχρηστο υλικό.
  Ύστερα ήρθε ο εθνάρχης Τριανταφυλλίδης και ολοκλήρωσε την πώληση.
  Ο Μαύρος και ο διαδοχος του στην ΕΔΗΚ μπαρμπα Γιάννης Ζιγδης ήθελαν να ανοίξει ο φάκελλος της Κύπρου.Αλλά κάνει τζιζ και δεν τον ακουμπάνε. Ο Μολυβιάτης ζει ακόμα, ο Σαμαράς υπερασπίζεταοι τον βλάχο εκ Μετσόβου κλπ

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 14/07/2010 15:35:01

  Παιδιά, αν θέλουμε τον πραγματικό και κύριο υπεύθυνο, αυτός δεν είναι άλλος από το Μακάριο. Οι άλλοι όλοι (Καραμανλής, Ιωαννίδης, Παπαδόπουλος) απλώς τον πλαισίωσαν. Τη Μεραρχία την έδιωξε πρώτος ο Μακάριος, συκοφαντώντας την επί τρεισίμιση χρόνια με κάθε τρόπο στον κυπριακό λαό, επειδή με την παρουσία της δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας στην Κύπρο.

  Έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα ένα καταπληκτικό βιβλίο για το ρόλο του Μακαρίου οι "δέκα χιλιάδες μέλισσες" του Άντη Ροδίτη, εκδόσεις Αρμός.

 5. Orestios avatar
  Orestios 14/07/2010 15:51:30

  Η Κυπριακή Ντροπή που στιγματίζει την έναρξη της μεταπολίτευσης, δίνει το νόημα στα λόγια του Σαμαρά. Η μεταπολίτευση είναι μια περίοδος χρεωκοπημένων πολιτικών προσώπων, που δεν δίστασαν να ξεπουλήσουν τα πάντα για την προσωπική τους επιβίωση.
  Οι θιασώτες της επιβολής της μπορεί να πέθαναν (εκτός ενός) αλλά οι γόνοι τους πραγματικά χρεωκόπησαν μια κοινωνία.
  Το τέλος της μεταπολίτευσης σηματοδοτείται σήμερα από το GAP και την γενοκτονική του πολιτική. Τότε η Κύπρος, σήμερα η Ελλάδα.

  • Misha avatar
   Misha @ Orestios 14/07/2010 15:57:14

   Ορέστιε, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο εμφύλιος, τα Σεπτεμβριανά, ο αγώνας της ΕΟΚΑ, η εισβολή και κατοχή της Κύπρου, το σχέδιο Ανάν πρέπει να μάς βάλουν σε μεγάλες σκέψεις για την βασική επιλογή των βαρώνων της μεταπολίτευσης «ανήκομεν εις την Δύσιν».
   Το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» έχει καταστεί πια εθνική αναγκαιότητα και όρος επιβίωσης.Αλλιώς πάμε χαμένοι.
   Ήδη κάνουν κουμάντο οι «ελληνόφωνοι ευρωπαίοι» γενίτσαροι.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Misha 14/07/2010 16:04:57

    Δεν αμφισβητώ τις διαχρονικές ευθύνες προσώπων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα και που με το διχαστικό πνεύμα τους καθόρισαν την μεταπολίτευση, μυρηκάζοντας τα παλιά πάθη χυδαίων ανθρώπων.
    Η χυδαιότητα αυτή μεταφέρεται μέχρι σήμερα από τους επιγόνους αυτών των προδοτών και εκδηλώνεται πλέον με τον επαχθέστερο τρόπο για το σύνολο των Ελλήνων.
    Το τέλος της μεταπολίτευσης με την πτώση του GAP θα πρέπει να αποτελέσει και τέλος για τους συμβολισμούς που συντηρούν αυτή τη διχόνοια.

 6. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 14/07/2010 15:55:56

  Κοίτα να δεις τι θα γίνει με τα ομόλογα και άσε την κοινωνία προς το παρόν τώρα έχουμε πόλεμο με τον ανεκδιήγητο ΓΑΠ της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/07/2010 16:52:18

  Ματαιώθηκε η κατασκηνωση των παιδιών των Αποδήμων γιατί δεν υπήρχαν λεφτά για τα αεροπορικά εισιτήρια
  [... το συμπόσιο της Σύμης έγινε κανονικά...]

  Με τις βαλίτσες στο χέρι έμειναν περίπου 700 ελληνόπουλα της ομογένειας, όταν πέντε ημέρες πριν από τη μετάβασή τους στην Ελλάδα τούς ειδοποίησαν πως το πρόγραμμα Φιλοξενίας Παιδιών της Ελληνικής Διασποράς της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) ματαιώνεται.
  Συνέπεια της απόφασης της ΓΓΑΕ ήταν να ανατραπούν οι προγραμματισμοί των οικογενειών, αλλά και να «σβήσουν» τα χαμόγελα από τα πρόσωπα των παιδιών, ηλικίας 8 έως 12 ετών.
  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της γραμματείας, η υλοποίηση «δεν είναι δυνατή φέτος λόγω του αυξημένου κόστους αεροπορικής μεταφοράς, δεδομένων των υφιστάμενων αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών». Προστίθεται μάλιστα ότι τα παιδιά που εκδήλωσαν επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον για το φετινό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στο Θερινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας του 2011.

  Η είδηση μπορεί να μην ήχησε ευχάριστα στα αυτιά των ομογενών, ωστόσο δεν προκάλεσε έκπληξη. Αν και ζουν μακριά από την πατρίδα, μαθαίνουν όλα τα νέα για την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Οι γονείς κατανοούν την απόφαση να ματαιωθούν οι κατασκηνώσεις. Επιπλέον πολλοί από αυτούς πρότειναν να πληρώσουν οι ίδιοι τα εισιτήρια των παιδιών. Απλώς θεώρησαν ότι η ενημέρωση έπρεπε να γίνει νωρίτερα, ώστε να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους», τόνισε στη «Θ» η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βαρκελόνης Μαρία Δήμου.
  Από την πλευρά της η ΓΓΑΕ διά στόματος της διευθύντριας προγραμμάτων φιλοξενίας Σοφίας Ηρακλείδου απαντά ότι ο λόγος για τον οποίο δεν ειδοποίησαν νωρίτερα τους ομογενείς ήταν πως μέχρι τελευταία στιγμή προσπαθούσαν να μειώσουν το κόστος της αεροπορικής μεταφοράς. Κάτι που φυσικά δεν το κατάφεραν, γι’ αυτό και προχώρησαν σε αυτή τη «δύσκολη» απόφαση.

  Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται από την ίδρυση της γραμματείας, το 1981. Η μόνη χρονιά στην οποία δεν πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για λόγους ασφαλείας, ήταν το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
  Συνολικά κάθε χρόνο φιλοξενούνται περίπου 700 παιδιά στις δύο κατασκηνώσεις της ΓΓΑΕ, στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας και στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος είναι η διαφύλαξη και η ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας αλλά και η σύσφιγξη των δεσμών τόσο με τη χώρα καταγωγής τους όσο και μεταξύ τους.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 14/07/2010 16:55:05

   E, του χρόνου θα καταργηθούν!
   Τι χρειάζονταια αυτές οι εθνικιστικές εκδηλώσεις.
   Μια χαρά είναι στην πατρίδα τους.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Κώστας Ροδινός 14/07/2010 16:58:04

    Γιατί σύμφωνα με τον "πιο σοσιαλιστή" GAP, πατρίδα είναι εκεί που βγάζεις χρήματα.

  • Maya avatar
   Maya @ αλλενάκι 14/07/2010 20:02:40

   αλλενάκι,

   Έχει και συνέχεια...
   Η Διαμαντοπούλου θέλει να σταματήσει να χρηματοδοτεί το Υπουργείο Παιδείας την αποστολή μαθητών στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Μαθηματικών ή άλλων Θετικών Επιστημών!
   Φέτος δεν καλύφθηκαν τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής στην 27η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, μια αποστολή που θα μας κόστιζε το "αστρονομικό" πόσο των 2500€.

   Παράλληλα, μέχρι την τελευταία στιγμή η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία δεν είχε πάρει σαφή απάντηση από το υπουργείο για το αν θα κάλυπτε η Αννούλα τα έξοδα της ελληνικής αποστολή στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που έλαβε χώρα από 2 έως 14 Ιουλίου 2010 στο Καζακστάν, θεσμός παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που είχε διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία και η ΕΜΕ τον Ιούλιο του 2004.

   Τελευταία στιγμή τα έξοδα καλύφθηκαν και ο Ολυμπιονίκης Βαγγέλης Ταρατόρης κέρδισε πάλι το ασημένιο.

   Όπως έγραψε το ΑΠΕ για τον αριστούχο: έχει την στήριξη τριών αμερικανικών πανεπιστημίων «πρώτης γραμμής»: το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) τού προσφέρει πλήρη υποτροφία, ύψους 44.362 δολαρίων ετησίως, για να συνεχίσει τις σπουδές του, ενώ το Princeton University είναι έτοιμο να τον στηρίξει με άλλα 45.160 δολ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) με 11.000 δολ.

   Ο Βαγγέλης, που είναι και πανελληνιονίκης στην κολύμβηση, μέχρι πρότινος σκεφτόταν να μείνει στην Ελλάδα, πλέον όμως ετοιμάζει τις αποσκευές του για τη Μασαχουσέτη (το ΜΙΤ θα τον υποδεχτεί τον Αύγουστο για τετραετείς σπουδές) και βλέπει με άλλο μάτι την προοπτική μιας καριέρας στο εξωτερικό. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η οικονομική κρίση, με την επαπειλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. «Ίσως, φεύγοντας στο εξωτερικό, μπορέσω μια μέρα να βοηθήσω περισσότερο την πατρίδα μου», είπε χαρακτηριστικά στη μητέρα του η οποία τονίζει:

   «Από το σχολείο του, τού έδωσαν πολλά πράγματα, πίστεψαν σ' αυτόν, αλλά έκανε και πολύ μεγάλο αγώνα μόνος του. Στην Ελλάδα, τέτοια παιδιά πρέπει να προσπαθούν κυρίως μόνα τους. Να σκεφτείτε ότι, στην τελευταία αποστολή για αγώνες μαθηματικών, δεν ξέραμε καν αν θα έχουμε χρηματοδότηση για να πάμε. Η κατάσταση εδώ δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή την Τουρκία, όπου υπάρχουν ειδικά σχολεία και παράδοση στήριξης των μαθηματικών, που εδώ δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ας είναι τουλάχιστον καλά η Μαθηματική Εταιρεία Ελλάδος, που έχει αξιόλογο έργο», σημειώνει η κα Ταρατόρη και διερωτάται: «Αν δεν στηρίζονται αυτά τα χαρισματικά παιδιά, για να έχουν και οι υπόλοιποι μαθητές υγιή πρότυπα, σε ποιους δίνονται τόσα εκατομμύρια ευρώ δημοσίων δαπανών;»

   • Orestios avatar
    Orestios @ Maya 14/07/2010 20:16:57

    Άξιο το έργο της Αννούλας.

 8. donaE avatar
  donaE 14/07/2010 17:02:47

  Πολυ σκληρο για τα παιδακια.Τις διακοπες θα λυπηθουν;
  Αρχισαν και ξεκαθαρα δεν πληρωνουν μερισματα και μισθους.
  Αν αυτο δεν ειναι πτωχευση δεν ξερω ποιο ειναι.
  Αυτη δεν ηταν η απειλη για να παμε στο ΔΝΤ,οτι μια μερα δεν θα εχουν να δωσουν μισθους;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ donaE 14/07/2010 17:09:29

   Τα συμπόσια, η προσφυγή στις υπηρεσίες της ακριβότερης δικηγορικής φίρμας στον κόσμο, SLAUGHTER AND MAY, οι μετακλήσεις των "καλύτερων ξένων από όλο τον κόσμο", το PR με δυο λόγια, συνεχίζονται ως να μη τρέχει μία!

   • Orestios avatar
    Orestios @ αλλενάκι 14/07/2010 17:27:44

    slaughter in august

   • donaE avatar
    donaE @ αλλενάκι 14/07/2010 18:03:06

    Για τον σοσιαλισμο και την διεθνη του τα δινουμε ολα...
    Προπαντον το στυλ.

 9. panos avatar
  panos 14/07/2010 17:06:44

  http://www.youtube.com/watch?v=ZMR5Y-rKJAY&feature=related

 10. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 14/07/2010 17:11:49

  Ολοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες που ξοδεύουν ΄δεκάδες εκατομμύρια για να αγοράζουν ακριβούς ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες, δεν μπορούν να βάλουν λίγες χιλιάδες και φέρουν τα παιδάκια στην Ελλάδα;

  Ο ΟΠΑΠ που δίνει χορηγίες στην ομάδα της κάθε Κάτω Ραχούλας, δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες;

  Ο κ. Βασιλάκης της Agean;

  Μια φορά και έναν καιρό,αυτοί οι χώρα είχε ευεργέτες.
  Τώρα έχει νεόπλουτους....

  Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ. Ολοι μας!
  Και αυτοί που τα κάνουν και εμείς που τα ανεχόμαστε!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 14/07/2010 17:14:53

   μια παράλειψη, η πηγή είναι από το μπλογκ Χαμομηλάκι που το αναδημοσίευσε από την Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, makthes gr

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 14/07/2010 17:16:05

   Η χώρα αυτή έχει πλέον μόνο οικονομικούς εκτελεστές που την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 14/07/2010 17:17:28

   Άμα δεν εκπίπτει από τις δαπάνες, δεν έχει μπαγιόκο για τέτοιες ευτελείς εκδηλώσεις.

  • Misha avatar
   Misha @ Κώστας Ροδινός 14/07/2010 17:20:19

   12 εκ ευρω πήρε ο Σπανουλης για 3 χρόνια.
   Για να μπιστάει τη μπάλλα με τα σπυριά στο παρκέ και να τη ρίχνει στον ψηλό ντενεκέ.
   Με τα λεφτά αυτά επιβιώνουν 600 οικογένειες για μια τριετία.
   Και εξασφαλίζεται η στέγαση, σίτιση και εκπαίδευση 3500 ορφανών παιδιών στην Αφρική (με τα οικονομικά δεδομένα του ροδίτη ορφανοτρόφου π.Ελπίδιου)
   Οι προκλήσεις των νεόπλουτων είναι απίστευτες.

   • πληροφοριοδότης avatar
    πληροφοριοδότης @ Misha 14/07/2010 18:17:38

    1. Μαζί του να τα πάρει, δε γίνεται. Όλο και κάπου θα τα ξοδέψει-επενδύσει, δίνοντας δουλεια σε πολλούς ανθώπους.

    2. το άθλημα, αυτό, σαν ανάπτυξη υπηρεσίας, μέχρι που φτάνει στην οθόνη της τιβί σου, δίνει σε δεκάδες εκτοντάδες χιλιάδες άτομα δουλειά. χιλιάδες περισσότερους χορταίνει από αυτους που εσύ προσδορίοζεις σαν νηστικούς.

    3. είναι φανερή η κομμουνιστική στενοκεφαλιά σου... μη εκπαίδευση στο να διαβλέπει ο εγκέφαλ΄ς σου προοπτικές καλυτέρευσης της ζωής.

    απορώ που το εδώ φόρουμ, παρέχει χώρο για τέτοιες στενοκεφαλιές, κρετινιές.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Misha 14/07/2010 18:42:21

    Iδού πεδίο κοινωνικής δράσης λαμπρό λοιπόν!

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 14/07/2010 19:11:26

    Πληροπφοριοδότης
    1.Θα τα ξοδέψει αγοράζοντας Φερράρι και πηγαίνοντας διακοπές στο Μαυρίκιο ή αγοράζοντας επαύλεις.
    2.Το άθλημα αυτό μαζί με άλλα του επαγγελματικού πρωταθλητισμού έχει το μερίδιο ευθύνης του στην πτώχευση της χώρας μέσω της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
    3. Είναι ολοφάνερος ο πληροφοριοδοτικός τρόπος σκέψης σου.Για κάτι σαν και λόγου σου έχει δημιουργηθεί ολόκληρη συνοικία κοντά στον Ταύρο. Ρουφ... τη λένε αν δε με απατά η μνημη μου.

   • πληροφοριοδότης avatar
    πληροφοριοδότης @ Misha 14/07/2010 22:24:50

    βρε συ misha, μήπως είσαι παλαιοκουμουνιστικής σκέψης κοπής εγκέφαλος και δεν το ξέρεις;

    και μόνο από το όνομα που διάλεξες σαν nik καρφώνεσαι.

    το μήνυμά σου αντανακλά ζήλια και φθόνο για τον πετυχημένο, οπουδήποτε μπορεί να πέτυχε, ζήλια και φθόνο για τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου.

    για το χάλι δεν ευθύνονται αυτά οπου εντέχνως ανακατεύεις... όσο η νοοτροπία κάποιων σαν και σένα να πάνε στο κόμμα στο βουλευτή στον παράγοντα να τους διορίσει...

    το πρόβλημα είναι θέμα αριθμού διορισμών ... στα 10 εκατομμύρια ελλήνων το 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι!
    και οι παροχές τους. το ότι γέμισε ο τόος μαϊμούδες ανάπηρους, π.χ., ο νομός αιτωλοακαρναίας έχει 10% ανάπηρους! κι είναι όλοι τους δίμετροι! ... το ότι παίρνουν σύνταξη οι ανύπαντρες "γεροντοκόρες" των στρατιωτικών, των δημοσίων υπαλλήλων... το ότι απαλλάχτηλαν για τους χψ λόγους από καταβολές φόρων οι μετανάστες, οι "πόντιοι"... οι ίωνες, οι δωριείς κλπ κάθε κοινωνική ομάδα που έφερνε ψήφους.

    Αυτοί που δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν κάτιο τέτοιι τύπου που έφεραν τα νέα μέσα - τηλεόραση. θέαμα, υπολογιστές, επικοινωνίες, υπηρεσίες αθλητισμού, ψυχαγωγίας κλπ στην ελλάδα, τα τελευταία 20 χρόνια.

    κι ήλθε η νουδού το 2004 και τα τελείωσε όλα, διπλασιάζοντας τις χάρες! ακόμα θυμούμαι τα 3χίλιαρα της Ηλείας! .. το ότι γέμισε την εκπαίδευση... τα νοσκομεία.. με κόσμο - να φτιάχνει τα νύχια του... αρκεί να πάρει την ψήφο τους...

    ξεκόλλα από τις παλιοκομμουνιστικές αντιλήψεις.. που ακριβώς αυτές μεταφέρει ο σαμαράς (και το thinktank του, λαζαρίδης και σία. Λαϊκισμός και μέγα έλεος.. δεληγιαννισμός του κερατά!

    διαβάζω καιρό τα άρθρα αυτού εδώ του φόρουμ

    αυτό που επιναι ξεκάθαρο είναι ένας διάχυτος παλαιολιθικός κομμουνισμός - κράτος-πατερούλης,.. που διατυπωνεται από ψηφοφόρους του δεξιού χώρου!

    Συγνώμη, αλλά αυτό είναι πολιτική καθυστέρηση.
    (και μην το δείτε προσωπικά.. απόψεις ανταλλάσονται - δε σας λέει κανένας καμπούρη... όμως σας κατατάσσει πολιτικά στην κατηγορία του παλαιοκομμουνιστή καμπούρη!)

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 15/07/2010 01:33:12

    Kάλλιο «παλαιοκομμουνιστής καμπούρης» παρά νεοφιλελεύθερος, μητσοτακικός, γερμανοτσολιάς ευρωρουφιάνος.

    Μη το πάρεις προσωπικά, πολιτικοί είναι οι χαρακτηρισμοί.
    Το αίμα που πίνετε είναι πραγματικό πάντως , για να μη μπερδευόμαστε.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 14/07/2010 17:22:53

   συγγνώμη πάνω στα νεύρα, μου διέφυγε.
   αυτή η χώρα

  • Orestios avatar
   Orestios @ Κώστας Ροδινός 14/07/2010 17:29:10

   Τώρα με τον Κωνσταντόπουλο στον ΠΑΟ η αριστερά θα θριαμβεύσει.

   • Misha avatar
    Misha @ Orestios 14/07/2010 17:55:28

    O ένας αρχηγός στον ΠΑΟ του Βαρδινογιάννη, η άλλη αρχηγός στην ΕΕ της Μέρκελ, βρήκαν το ντάρμα τους όλοι.

 11. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 14/07/2010 17:15:39

  Φάκτορα,

  Αυτό είναι πρώτο θέμα!

  Ολα τα άλλα που γράφουμε,μπροστά σ' αυτό, είναι αμπελοφιλοσοφίες!

  Η μαμά Ελλάς, αδυνατεί να φιλοξενήσει τα παιδάκια της...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 14/07/2010 17:17:13

   Όχι αδυνατεί, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ !!!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 14/07/2010 17:19:48

    Ακόμα χειρότερα...
    Στη Νέα Υόρκη, θυμάμαι γενιές παιδιών να περιμένουν και να θυμούνται αυτό το ταξίδι.

    Να δούμε θα παίξει η είδηση σε κανένα κανάλι;

   • μικρός οδυσσέας avatar
    μικρός οδυσσέας @ αλλενάκι 14/07/2010 17:25:03

    Ο παραπόταμος του μπαζωμένου Κηφισού

   • Orestios avatar
    Orestios @ αλλενάκι 14/07/2010 17:30:10

    Δεν θέλει η σημερινή Κυβέρνηση θέλεις να πεις. Γιατί τους λαθρομετανάστες μπορεί και τους προσφέρει πολλά.

 12. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 14/07/2010 17:25:10

  Αν επρόκειτο για καμμία απίθανη ΜΚΟ παρακρατικής προπαγάνδας αμέσως θα βρίσκανε λεφτά.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Γιάννης Φαίλτωρ 14/07/2010 17:30:55

   Το μόνο σίγουρο. Ειδικά αν είναι ανθελληνικού προσανατολισμού.

 13. armatistis avatar
  armatistis 14/07/2010 18:36:15

  Θέλω να σχολιάσω την παρακάτω εντός εισαγωγικών τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά

  «Σε ό,τι αφορά τους ένστολους, πρέπει να διευκρινιστεί ότι πληρώνονται από το Δημόσιο, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά δεν είναι διοικητικοί υπάλληλοι του Δημοσίου. Διαχειρίζονται ύψιστο δημόσιο αγαθό, υποβάλλονται σε θυσίες με πολλούς περιορισμούς και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως διοικητικοί υπάλληλοι.
  Αποτελούν ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. Και τώρα σπρώχνονται σε μαζικές αποχωρήσεις. Από τις οποίες χάνει ο τόπος.
  – Πέρσι, το 2009, ολόκληρο το χρόνο, έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης 900 στρατιωτικοί απ’ όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Φέτος, μόνο το α΄ εξάμηνο αίτηση αποστρατείας έχουν κάνει 2000. Μιλάμε για υπερ-τετραπλασιασμό του ρυθμού φυγής.»

  Όλοι όσοι εργάζονται στο δημόσιο είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Κάποιοι όμως εκ της αποστολής τους, ευρίσκονται σε ένα άλλο σκαλοπάτι, δεν λέω ανώτερο, επιτελούν κάποιο έργο που όλοι μας το ονομάζουμε λειτούργημα και απαιτούμε οι λειτουργοί του να ενεργούν και συμπεριφέρονται ανάλογα. Οπωσδήποτε οι δικαστικοί και οι εκπαιδευτικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι – “λειτουργοί”.

  Επιτρέψτε μου όμως, να αναφερθώ στην ευαίσθητη ομάδα των δημοσίων “λειτουργών”, που δεν εκπροσωπούνται και δεν μπορούν να συνδικαλιστούν, να απεργήσουν, να μιλήσουν, να διεκδικήσουν, να αρθρογραφήσουν και το χειρότερο δεν μιλάει και κανένας από τους αρμόδιους για αυτούς.
  Γράφω για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, για τα οποία, κατά τη γνώμη μου εσκεμμένα, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για μεγάλους μισθούς, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κλπ.

  Ακόμα και η υπεύθυνη ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, αποφεύγει να λάβει θέση και να προστατέψει αυτούς που εκ του συντάγματος των νόμων και των κανονισμών, υποχρεούνται σε σιωπή. Φοβάμαι ότι ενδεχομένως και η ίδια η πολιτική ηγεσία, με τις ενέργειές της και τους λόγους της, να ενίσχυσε και υπόθαλψε την παραφιλολογία και την παραπληροφόρηση.
  Πως διαφορετικά να εξηγήσω ότι, από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα, παραιτήθηκαν από τις Ε.Δ. 2.000 στελέχη, όταν το προηγούμενο χρόνο οι παραιτήσεις ήταν συνολικά περίπου 1000 και το κυριότερο δεν ανησύχησε κανένας από τους ιθύνοντες, ή κανένας δεν ασχολήθηκε με το μείζον αυτό ζήτημα;;; Υπολογίζεται ότι το 2010, 5000 μόνιμοι θα εγκαταλείψουν τις Ε.Δ.
  Αυτό αποτελεί πολύ μεγάλη αιμορραγία, που μπορεί να πληρωθεί!!

  Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, πίκρα, απογοήτευση και ανησυχία έχει καταλάβει τα στελέχη των Ε.Δ. και αυτά δεν είναι καλά σημάδια. Όπως καλό σημάδι δεν είναι η προσπάθεια που γίνεται για συνδικαλισμό, καθώς και η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρία ένστολων των Ε.Δ.

  Το Αιγαίο και η Θράκη ήταν πάντοτε θερμά, αλλά από ότι φαίνεται θερμαίνονται ακόμη περισσότερο. Τα στελέχη των Ε.Δ. οφείλουν και πρέπει να είναι προσηλωμένα στην αποστολή τους και όχι στα βιοποριστικά τους, τα μισθολογικά τους και τα συνταξιοδοτικά τους.

  Οφείλουν όλοι να κατανοήσουν τις ειδικές συνθήκες εργασίας των υπόψη συμπολιτών μας και να σταματήσουν να λιθοβολούν ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν και να υποστηρίξουν τον εαυτό τους και το εισόδημά τους και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να το πράξουν. Ότι για όλους εμάς τους υπολοίπους πολίτες, είναι δεδομένο, θεμιτό και νόμιμο για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι απαγορευμένο.

  Η πικρία των μονίμων στελεχών, μόνο κακά μπορεί να φέρει και μιλώ αποκλειστικά και μόνο για την εθνική άμυνα. Τα στελέχη των Ε.Δ. έχουν οικογένειες, με παιδιά και υποχρεώσεις και ναι μεν το καθήκον και η αποστολή είναι δεδομένα, αλλά και οι ανάγκες της οικογένειας καταπιεστικές, οι δε συγκρίσεις που μπορούν να κάνουν με αυτά που ισχύουν για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, στενού και ευρύτερου, όσο αφορά αμοιβές και δυνατότητες, είναι εύκολες και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για τους ιδίους. Δεν μπορεί δηλαδή, ο βασικός του λοχαγού με 12 χρόνια υπηρεσίας να είναι 1050 ευρώ και του νεοεισερχόμενου στο δημόσιο 1200(;), ή στην ΑΓΡΟΓΗ, 2.000.

  Αν θέλει ο Πάγκαλος και ο Μπεγλίτης και ο παπακωνσταντίνου, να αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ε.Δ. σαν απλούς υπαλλήλους του δημοσίου, θα πρέπει να τους πληρώσουν ακριβώς και σαν δημοσίους υπαλλήλους και να δούμε αν αντέχει ο προϋπολογισμός, ή αν αντέχει η ασφάλεια της χώρας!!!!
  Δηλαδή θα πρέπει να πληρωθούν 24ωρες υπηρεσίες, νυκτερινά, ασκήσεις, φύλλα πορείας, εκτός έδρας, εκπαιδεύσεις σε σχολεία, βολές, επιφυλακές και πολλά άλλα, που οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι πληρώνονται, ενώ δεν δίνεται ούτε δεκάρα τσακιστή.

  Δεν θα επιθυμούσα να επεκταθώ στις ιδιαιτερότητες και στις δυσκολίες του στρατιωτικού επαγγέλματος, επειδή πιστεύω ότι είναι γνωστές.

 14. Orestios avatar
  Orestios 14/07/2010 20:23:19

  Ο Σαμαράς ουσιαστικά διεμβόλησε τα λόγια του GAP περί κοινωνικού κράτους και έδειξε την πραγματικότητα, η οποία είναι η χρεοκωπία του κοινωνικού κράτους όπως την ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Ντόρα, και συνεπώς την πολιτική χρεωκοπίας του ΠΑΣΟΚ, που ακολουθήθηκε τους τελευταίους 10 μήνες.

 15. ataktos avatar
  ataktos 14/07/2010 22:48:23

  καλές και άγιες η διαπιστώσεις ..και άλλες τόσες να προσθέσω .. οικονομική-στασιμοπληθωρισμός βαθεί καλπάζουσα ύφεση , ενεργειακή καταρρεύσει ..ποιος είναι ο λόγος που δεν κατεβάζει τους ψηφοφόρους του στα πεζοδρόμια ....και δρόμους ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.