#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2010 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: πρόχειρο, άδικο και αντι-αναπτυξιακό το φορολογικό νομοσχέδιοΑπίστευτα πρόχειρο, χαρακτηριστικά άδικο και κραυγαλέα αντί-αναπτυξιακό χαρακτήρισε σήμερα στην Βουλή το φορολογικό Νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς

Πρόχειρο, επειδή ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να το τροποποιήσει πολλές φορές  και ακόμα δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τι ακριβώς θέλει και που ακριβώς οδηγούν οι ρυθμίσεις που προτείνει. Άδικο, επειδή (για παράδειγμα) παίρνει πίσω με πολλούς τρόπους τις μικρές φορολογικές ελαφρύνσεις από την αλλαγή των κλιμάκων, καταργεί τις φοροαπαλλαγές για τους Αγρότες, φορολογούνται τα επιδόματα επικίνδυνων επαγγελματιών που σχετίζονται με την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια, όπως των αεροπόρων μας που κάνουν αναχαιτίσεις, των πυροτεχνουργών, των δυτών και των ναρκαλιευτών κλπ

Αντί-αναπτυξιακό επειδή επιτείνει την ύφεση και διατηρεί αυτό που πρωτίστως όφειλε να καταργήσει: τον απαρχαιωμένο κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Ενώ αυξάνει αυτό που έπρεπε να μειώσει: το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων.

Ακόμα, η αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών θα προκαλέσει περαιτέρω καθίζηση των ανταγωνιστικότητας, σε μια χώρα που ήδη έχει υστέρηση ανταγωνιστικότητας. Κι εδώ η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο απ’ ότι θα έπρεπε: Αντί να τονώσει την αγορά για να αντέξει την ύφεση, με τα μέτρα-ανάσες που έχουμε ήδη προτείνει, επιτείνει την ύφεση με αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Να δούμε τι θα βρει, τελικά, να φορολογήσει…

Τι αντιπροτείνει η Νέα Δημοκρατία

Επειδή κοινός μας στόχος είναι η φοροδιαφυγή, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, η πρότασή μας είναι η εξής: Αντί της ισοπεδωτικής λογικής «πονάει μάτι - κόβει κεφάλι», που εξουθενώνει εκατοντάδες χιλιάδες αθώους για να πιάσει πολύ λιγότερους «επιτήδειους», εμείς προτείνουμε σύστημα διπλής επιλογής. Δηλαδή να δώσουμε επιλογή στους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες:         

-- Είτε να φορολογηθούν με τεκμαρτό υπολογισμό,

-- Είτε να φορολογηθούν με αναλυτικό λογιστικό υπολογισμό.

Δηλαδή είτε να αποδεχθούν ένα τεκμαρτό εισόδημα που ορίζεται αντικειμενικά με λογικούς συντελεστές.

Είτε να μπει η Εφορία και να τους τα ψάξει όλα.

Έτσι, για πολύ μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, προκύπτει αντικειμενική φορολόγηση, χωρίς συναλλαγή με τον έφορο.

Ενώ για τους υπόλοιπους θα υπάρξει αναλυτικός έλεγχος, που δεν θα επιτρέπει, ούτε να φοροδιαφεύγουν όταν μπορούν να πληρώσουν, ούτε το κράτος να τους εξουθενώνει όταν δεν έχουν καλή χρονιά.

Εδώ έγκειται στις φορολογικές αρχές να προσδιορίζουν απρόσωπα το τεκμαρτό εισόδημα των πολλών: τόσο υψηλό, ώστε να πιάνει όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της φορολογητέας ύλης που αλλιώς θα διέφευγε, και τόσο χαμηλό, ώστε να έχουν κίνητρο να το αποδεχθούν οι περισσότεροι για να αποφύγουν πολύ πιο ενδελεχείς ελέγχους.

Αυτή η λύση που προτείνουμε έχει δύο πλεονεκτήματα.

-- Αντικειμενικοποίηση των φορολόγησης, ώστε να αποφεύγεται η συναλλαγή.

-- Και ευελιξία, ώστε να αποτρέπεται η «ισοπέδωση» δικαίων και αδίκων.

Η κυβέρνηση έχει υποκαταστήσει την οικονομική λογική με τη στείρα λογιστική. Νομίζει ότι, αν αυξήσει τις κλίμακες, θα αυξήσει αντίστοιχα και τα έσοδά της. Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα ποσά επί των οποίων φορολογεί θα μειωθούν κι αυτά. Δεν διανοείται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί δυσανάλογα, ότι τα κέρδη και οι μισθοί θα μειωθούν επίσης, ότι η φοροδιαφυγή είναι πιθανό να αυξηθεί...

Για να το πω διαφορετικά, επιδιώκουμε να μειώσουμε τη συνολική τιμή ενός κλάσματος: Όπου στον αριθμητή υπάρχει το έλλειμμα και στον παρανομαστή υπάρχει το ΑΕΠ. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τον αριθμητή θεωρώντας δεδομένο τον παρανομαστή. Δεν αντιλαμβάνεται ότι με τα μέτρα που παίρνει μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αναλογικά μείωση του παρανομαστή. Κι έτσι το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ να μην μειωθεί ή και να αυξηθεί κι όλας. Ή στη καλύτερη περίπτωση να μειωθεί πολύ λιγότερο απ’ όσο επιδιώκει.

 

Η ΝΔ θα το καταργήσει

Τέλος, δείτε πώς εξελίχθηκε το κόστος δανεισμού χθες: η τελευταία έκδοση του Ιανουαρίου ήταν με 2,20% για τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, ενώ τώρα δανειστήκατε με 4,85%. Υπερδιπλασιάστηκε το κόστος δανεισμού. Και στα εξάμηνα το ίδιο: Από 1,36% σε 4,56%. Εδώ έχουμε υπέρ-τριπλασιαμό! Τι άλλο θέλετε για να αντιληφθείτε, ότι δεν έχουν πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής σας;

Μέχρι πριν λίγο αμφισβητούσαν ότι μπορείτε να πάρετε και να εφαρμόσετε μέτρα εξυγίανσης. Σήμερα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων σας. Γιατί προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση μάλλον, παρά μικρότερα ελλείμματα.

Και απ’ όλα πιο υφεσιακό είναι το Φορολογικό σας Νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.

Μάλλον θα αναγκαστείτε να το αλλάξετε. Κι αν δεν το κάνετε εσείς, θα το αλλάξουμε εμείς όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Θα δημιουργήσουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα, θα ανακουφίζει τους πολλούς και θα εξουδετερώνει τη φοροδιαφυγή στοχευμένα, εκεί που πρέπει - όχι ισοπεδωτικά, εξουθενώνοντας τους πάντες. 

Για τα spreads των δεκαετών ομολόγων δεν θα πούμε τίποτε σήμερα. Άλλωστε σε λίγη ώρα θα επισκεφθώ τον Πρωθυπουργό. Κι είμαι πολύ προσεκτικός σε θέματα που αφορούν το δημόσιο Συμφέρον.

Σας θυμίζω, όμως, ότι μετά την εξαγγελία του Ευρωπαϊκού «πακέτου στήριξης» στις 25 Μαρτίου πανηγυρίζατε, ενώ εγώ συνιστούσα να είμαστε πιο προσεκτικοί. Κι ύστερα τα spreads συνέχιζαν να ανεβαίνουν και να δημιουργούν νέα ιστορικά υψηλά…

Κι αργότερα, μετά την απόφαση της περασμένης Κυριακής στις Βρυξέλλες - που δεν άλλαξε τίποτε από εκείνα στα οποία είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις - συνέστησα και πάλι να αποφύγουμε τους πανηγυρισμούς…

Και τα spreads υποχώρησαν λίγο αλλά μετά γύρισαν πάλι προς τα πάνω, εκεί που ήταν πριν την απόφαση της Κυριακής. Και πολύ πιο πάνω από εκεί που ήταν πριν ανακοινωθεί ο περιβόητος «μηχανισμός στήριξης».

            Την ύφεση φοβούνται πλέον όλοι. Και το φαύλο κύκλο: ύφεσης, ελλειμμάτων, μεγαλύτερης ύφεσης, ακόμα μεγαλύτερων ελλειμμάτων... 

            Αυτόν τον κίνδυνο τον επιτείνετε με το φορολογικό σας Νομοσχέδιο. Γι’ αυτό και σήμερα το καταψηφίζουμε. Και αύριο θα το αλλάξουμε…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. άστεγος avatar
  άστεγος 14/04/2010 14:01:16

  Περίπου 8 δισ. περιμένει η κυβέρνηση να εισπράξει από την "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων, το επόμενο οκτάμηνο. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4% του ΑΕΠ. Εάν δεν κάνω λάθος, τόσο περίπου έπεσε έξω, σύμφωνα με το πασόκ, το έλλειμμα της Ν.Δ. για το 2009.
  Επίσης, βάζω ότι στοίχημα θέλετε, ότι ακριβώς τόσο θα μειωθεί το 2010 το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
  ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ.
  Στο τέλος του χρόνου, θα ανεμίζουν οι πράσινες σημαίες, θα φουσκώνει από περηφάνεια για τη δικαίωσή του ο Γιωργάκης και θα παιανίζουν οι διάφοροι πρετεντερο-τσιμο-τρεμο-καμπουρακο-οικονομέηδες για τη δικαίωση της αμέριστης συμπαράστασής τους στον Παπαντρέου, το λαϊκό ηγέτη που θεράπευσε την οικονομία από τη βαρειά ασθένεια που άφησε ο παλιοκαραμανλής.
  Για το γεγονός ότι καταργώντας ο Παπαντρέου τον Οκτώβριο το νόμο Σουφλιά στέρησε έσοδα από το 2009 τα οποία έστειλε στο 2010 ούτε λόγος.
  Και καμία σχέση με το φουσκωμένο έλλειμμα της Ν.Δ. και το ξεφουσκωμένο του πασόκ, έτσι;
  Α πα πα, πιπέρι στο στόμα. Θα έχουν ξεχαστεί όλα.
  Ε ρε γλέντια που θα κάνουμε και εθνική υπερηφάνεια, που θα έχουμε τα Χριστούγεννα.
  Κάτι θα είναι και αυτό.
  Γι' αυτό τώρα, όλοι τα κεφάλια μέσα για να πληρώσουμε τους αυξημένους τόκους (σπρέντς) που μας κοστίζει αυτό το πανηγυράκι για να δικαιωθεί ο μέγας ηγέτης.
  Τί είναι δύο - τρία δισεκατομμύρια ευρώ αυξημένους τόκους μπροστά στη "δικαίωση" του γιγαντοτεράστιου;
  Τί και εάν, στο μεταξύ, έχουμε γίνει ρεζίλι και επαίτες όλης της υφηλίου;
  Τί και εάν, στο μεταξύ, μείνουν άνεργοι καμμιά διακοσαριά χιλιάδες Έλληνες και πεινάσει ο κόσμος;
  Άστους να πεινάνε, όσο πιο πολύ πεινάνε, τόσο λιγότερα ζητάνε. The only way is up.
  Αμάν πιά, παρα-είχαν καλομάθει τον τελευταίο καιρό. Αν είναι δυνατόν, πήγαν τα δυτικά προάστεια να κοντράρουν τα Βόρεια.
  Τί κάθεστε ρε;
  Κάντε προπόνηση, χειροκροτάτε από τώρα!

  από το dexiextrem

 2. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 14/04/2010 15:11:13

  O Aντώνης Σαμαράς είπε:

  ".....δείτε πώς εξελίχθηκε το κόστος δανεισμού χθες: η τελευταία έκδοση του Ιανουαρίου ήταν με 2,20% για τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, ενώ τώρα δανειστήκατε με 4,85%.

  Υπερδιπλασιάστηκε το κόστος δανεισμού.

  Και στα εξάμηνα το ίδιο: Από 1,36% σε 4,56%. Εδώ έχουμε υπέρ-τριπλασιαμό!

  Τι άλλο θέλετε για να αντιληφθείτε, ότι δεν έχουν πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής σας;"

 3. Κώστας Μανίκας avatar
  Κώστας Μανίκας 14/04/2010 19:01:08

  Ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση. Οι παλινωδίες είναι αμέτρητες, οι αδικίες εξόφθαλμες και η αντιαναπτυξιακήλογική είναι μόνιμη κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Ιδαίτερα για τα εξαμηνιαία ομόλογα τα spreads αποδεικνύουν ανάμεσα σε άλλα και την ανασφάλεια για την ικανότητα αποπληρωμής τους από το Ελληνικό δημόσιο!!

 4. rodis avatar
  rodis 16/04/2010 00:50:12

  "Δηλαδή είτε να αποδεχθούν ένα τεκμαρτό εισόδημα που ορίζεται αντικειμενικά με λογικούς συντελεστές.

  Είτε να μπει η Εφορία και να τους τα ψάξει όλα."

  Ισχυσαν και τα 2 παλιότερα και να μαστε σήμερα.
  Τώρα ένας αμερικανοθρεμμένος αριστοκράτης ορίζει τη μοίρα του τόπου. Ξυπνήστε όλοι επιτέλους. Το απορρυπαντικό με μπλέ και πράσινους κόκκους δεν καθαρίζει. Πρέπει να αλλάξουμε απορρυπαντικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.