Σαμαράς προς Τσίπρα: Σταματήστε να λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό
05/06/2015 20:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς προς Τσίπρα: Σταματήστε να λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό

Σφοδρή επίθεση

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Α. Σαμαράς στον Α. Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι δεν είπε ποτέ την αλήθεια, ούτε διαπραγμάτευση έκανε.

«Οι θεσμοί σας έκαναν χειρότερη πρόταση από αυτή που έκαναν σε εμάς και μας οδηγούν σε τρίτο μνημόνιο. Λέγατε ψέματα για μήνες, πριν και μετά τις εκλογές, ανέφερε. Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό με σημαία το δήθεν καταστροφικό e-mail Χαρδούβελη, που τώρα οι δικοί σας αναγνωρίζουν ως σημαία, είπε. Αυτή είναι η δική σας δημιουργική ασάφεια, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για το αν η αντιπολίτευση καταδικάζει τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, ο κ. Σαμαράς είπε: «Μας ρωτάτε λοιπόν και με θράσος, με ποιους είμαστε. Εμείς έχουμε απαντήσει πολλές φορές στα ερωτήματα που θέσατε. Κάθε χρόνο μας ζητούσαν νέα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους, μέτρα που περιλάμβαναν κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ, τα οποία είχαμε αρνηθεί. Τότε η κυβέρνηση είχε τη δύναμη γιατί έπιανε τους στόχους, εσείς έχετε χάσει την μπάλα, επαναφέρατε τη χώρα σε ύφεση, έχετε χάσει κάθε αξιοπιστία, είπε. Ναι πήραμε σκληρά μέτρα, αλλά αυτά που τώρα εσείς προτείνετε, που προτείνουν οι δανειστές, τα αποτρέψαμε».

Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν τόλμησε να αγγίξει την «ιερή αγελάδα» του δημοσίου και στόχος του είναι να ξαναδημιουργήσει ένα κράτος «τέρας».

Ακόμα είπε ότι τον Σεπτέμβριο έρχονται ακόμη πιο σκληρά μέτρα και πως «η μεγάλη μάχη δεν είναι τώρα, αυτό είναι αμμόλοφος. Έχουμε ένα βουνό να κατακτήσουμε, τους όρους της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με ξένους ηγέτες με στόχο την ανακούφιση από τα δεινά που θα επιφέρει στο λαό η νέα συμφωνία, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι έκανε την Ελλάδα να μοιάζει με αφρικανική χώρα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο των εκλογών, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν τις φοβάται. Η χώρα όμως δεν τις αντέχει, γιατί θα πάει ακόμη πιο πίσω. « Πως θα πάτε σε εκλογές χωρίς συμφωνία; Οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ, δεν θα κερδίσετε εκλογές δημιουργώντας ένα τέτοιο κλίμα πόλωσης», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Αλλά και να περάσετε τη συμφωνία δεν θα μπορέσετε να κάνετε εκλογές. Τα μέτρα που θα πάρετε δεν θα σας το επιτρέψουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Α. Σαμαράς επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει επειγόντως πολιτική και να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να σωθεί η χώρα.

«Είμαστε εδώ για να πούμε σε κάθε Έλληνα ότι η αξιοπιστία της χώρας θα αποκατασταθεί, ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει, ότι η ασφυξία θα σταματήσει. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την επιστροφή στην ομαλότητα. Εσείς κοιτάξτε να μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος σε αυτή χώρα», κατέληξε.

Αναλυτικά η ομιλία:

Ήρθε, πράγματι, η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης για όλους...

Μας έλεγε η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους, τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η συμφωνία όπου να ’ναι έρχεται. Ότι καθαρογράφεται…

Δεν έλεγε την αλήθεια! Δεν υπήρχε συμφωνία και το ήξερε. Γράφατε και ξαναγράφατε την δική σας πρόταση.

Ούτε λέγατε την αλήθεια, όταν δηλώνατε ότι δήθεν κάνατε «υπερήφανη διαπραγμάτευση». Δεν κάνατε καμία διαπραγμάτευση. Συζητάγατε για το πώς θα ονομάζεται η «Τρόικα», για εσωτερική επικοινωνιακή διαχείριση και μόνο...

Και τελικά όταν ήρθε η ώρα, η Τρόικα, που την λέτε τώρα «οι θεσμοί», σας έκανε πρόταση πολύ χειρότερη απ’ ό,τι συζητάγαμε εμείς. Και μάλιστα πρόταση για να πάτε κατευθείαν σε νέο μνημόνιο, όταν εμείς βγάζαμε τη χώρα από το μνημόνιο.

Λέγατε ψέματα επί μήνες, προεκλογικά και μετεκλογικά, για το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη.

Και τώρα δικά σας στελέχη, έρχονται και ομολογούν δημόσια, ότι μετά από τη δήθεν «υπερήφανη διαπραγμάτευσή σας», αυτά που σας ζητάνε τώρα οι δανειστές είναι τρεις φορές περισσότερα από εκείνα που περιείχε το e-mail Χαρδούβελη…

Ακούστε. Η ουσιαστικότερη πρόταση που θα μπορούσα να σας κάνω, θα ήταν να συνεχίσετε τη διαπραγμάτευση με βάση το e-mail Χαρδούβελη. Αλλά που να βρείτε το θάρρος να κάνετε κάτι τέτοιο, όταν κοροϊδέψατε τον Ελληνικό λαό με σημαία το δήθεν καταστρεπτικό e-mail Χαρδούβελη; Που τώρα οι δικοί σας λένε πως ήταν μία όαση μπροστά σε εκείνο που εσείς φέρνετε.

Κι έρχεστε απόψε και μας εμφανίζεστε ως ο επικεφαλής της Αντίστασης, στην πρόταση που ο ίδιος έχετε φέρει!

Αυτό είναι η απίστευτη «δημιουργική σας ασάφεια»!

Ούτε ήταν αλήθεια ότι τάχα «είναι μεγάλο επίτευγμα» τα μικρά πλεονάσματα που σας προσφέρουν σήμερα. Γιατί ξεχνάτε κάτι: Πως κάθε χρονιά που βγάζουμε πλεονάσματα κάτω από 3%, πρέπει να δανειστούμε για να πληρώσουμε τους τόκους της χρονιάς. Κι αυτό αυξάνει το χρέος, μας υποχρεώνει σε νέο δανεισμό, μας οδηγεί κατευθείαν σε μνημόνιο.

Και είπατε για τα πλεονάσματα δύο λόγια. Να σας πω πως ό,τι κερδίζεται από αυτά τα χαμηλότερα πλεονάσματα, έχει ήδη χαθεί από την εξέλιξη της Οικονομίας το τελευταίο τετράμηνο.

Από το τρίτο τρίμηνο πέρσι, η Ελλάδα είχε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης ολόκληρης της Ευρωζώνης. Σήμερα είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωζώνης σε ύφεση.

Και τώρα βέβαια, που ξαναμπήκαμε στην ύφεση, το πλεόνασμα, ασφαλώς, θα είναι πολύ πιο μικρό. Αυτό δεν είναι «επιτυχία» δική σας. Αυτό είναι μία αναγκαστική προσαρμογή στην ύφεση που, κιόλας, προκαλέσατε.

Λέγατε ψέματα επί μήνες ότι δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο. Και τώρα καταρρέει κι αυτό: Διότι σε αναγκαστικό δανεισμό, σε τρίτο μνημόνιο πάει η χώρα!

Λέτε ότι επί μήνες, από τον Ιούνιο του 2014, δεν σας έχουν πληρώσει καμία δόση, δεν παίρνετε δόσεις. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Και πέρυσι πήραμε τη δόση ένα χρόνο αργότερα. Και η χώρα στηρίχθηκε στις δικές της δυνάμεις, χωρίς πρόβλημα. Και βγήκαμε στις Αγορές με επιτυχία. Και δεν «σκουπίσαμε» τα αποθεματικά, δεν κάναμε στάση πληρωμών, δεν μειώσαμε, όπως κάνατε εσείς, τις προσδοκίες για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Ότι μετά τον Νοέμβριο του 2014, ενόψει της Προεδρικής εκλογής και των πρόωρων εκλογών κατέρρευσαν τα έσοδα. Και αυτό είναι που προειδοποιούσαμε και που σήμερα πληρώνει η χώρα.

Ούτε λέτε την αλήθεια, όταν επί μήνες μας επαναλαμβάνατε ότι δήθεν επιδιώκατε πολιτική διαπραγμάτευση. Και τώρα που ήρθε η ώρα της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», είδαμε τι «πετύχατε»: Να σας προτείνουν πολύ βαρύτερα μέτρα από εκείνα που είχαν προτείνει σε μας!

Μας ρωτάτε, λοιπόν, την Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, για αυτήν μιλάω, με ποιους είμαστε; Με τη δική σας πρόταση ή με την πρόταση των δανειστών; Αυτό είναι θράσος…

Οι ίδιοι οι δανειστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε σωρεία σημείων από την πρότασή τους, εμείς έχουμε ιστορικά αντιταχθεί. Και το αρνηθήκαμε όχι μία αλλά πολλές φορές! Εμείς έχουμε απαντήσει σε αυτό το ερώτημα που μας κάνετε σήμερα, αν θα στηρίζαμε εξάλειψη του ΕΚΑΣ ή μείωση των συντάξεων. Επαναλαμβάνω, όχι μία, πολλές φορές.

Μην λέτε και ξαναλέτε για «μείωση του ΕΚΑΣ». Εμείς θεσμοθετήσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που εσείς καταργήσατε! Και τότε σωστά προβλέψαμε να μην δίνεται σε κάποιες περιπτώσεις διπλό βοήθημα: και ΕΚΑΣ και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα.

Ακούστε. Κάθε χρόνο, από το 2012 και μετά, μας ζητούσαν νέα πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Για να πιάσουμε λέει τους στόχους: 700 εκατομμύρια τη μία χρονιά. 1,2 δισεκατομμύρια την άλλη χρονιά. Ποια ήταν αυτά τα πρόσθετα μέτρα που ζητούσαν; Μεταξύ άλλων η μείωση του ΕΚΑΣ, η πρόσθετη μείωση μισθών και συντάξεων, η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, η αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, η αύξηση του φόρου εισοδήματος, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς, η αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες…

Όλα αυτά τα είχαμε αρνηθεί!

Μόνο που τότε η κυβέρνηση είχε τη «δύναμη». Γιατί; Γιατί έπιανε συνεχώς τους δημοσιονομικούς στόχους. Ενώ τώρα έχετε τελείως ξεφύγει από τους στόχους! Έχετε χάσει τη μπάλα τελείως! Αυξάνετε συνεχώς το έλλειμμα! Βάζετε τη χώρα σε ύφεση. Και χάνετε, βεβαίως, σε αξιοπιστία, ανεβάζοντας συνεχώς, το λογαριασμό.

Πήραμε τη χώρα σε μία δύσκολη κατάσταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πήραμε μέτρα, τον ΦΠΑ δεν τον ανεβάσαμε πουθενά! Τον κατεβάσαμε στην εστίαση. Και τώρα σας ζητούν πάλι να τον πάτε στο 23%. Και ρωτάτε εμένα, αν δέχομαι τα μέτρα, όταν εμείς είχαμε επιβάλλει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση…

Και την εισφορά αλληλεγγύης, εμείς την κατεβάσαμε. Όταν εσείς ο ίδιος προτείνετε σήμερα αυξήσεις.

Και ακόμα, βάζετε νέους φόρους σε συνεπείς φορολογουμένους και χαρίζετε τα χρέη σε μεγαλο-μπαταχτσήδες! Όταν στο δικό μας νομοσχέδιο, προβλέπαμε 100 δόσεις, αλλά όχι στους μεγάλους συστηματικούς μπαταχτσήδες.

Αλλά γιατί δεν με ρωτάτε κάτι άλλο: αν στηρίζω, τα δικά σας μέτρα που προτείνατε:

Και ρωτάω: Τι να στηρίξω; Την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, μας το ζητούσαν και εμείς αρνηθήκαμε. Αν, προσέξτε, την είχαμε αποδεχθεί την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, πέρσι τον Νοέμβριο θα είχε κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση. Δεν την αποδεχθήκαμε, γιατί πολιτική μας ήταν και παραμένει η «νησιωτικότητα». Δηλαδή, να στηριχθούν οι πληθυσμοί που διαμένουν σε νησιά και έχουν αυξημένο κόστος εφοδιασμού.

Σας θυμίζω προεκλογικά στη Ρόδο εσείς ο ίδιος είπατε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές». Αυτά λέγατε τότε…

Και τώρα, όχι μόνο τα παίρνετε πίσω, τα προτείνετε κιόλας.

Εσείς μόνοι σας προτείνετε να πάει ο ΦΠΑ στα συσκευασμένα τρόφιμα στο 23%. Όχι οι δανειστές. Εσείς οι ίδιοι! Μήπως είναι αυτό που έλεγε ο κ. Βαρουφάκης ότι θα βρει «ένα αγαθό» για να αυξήσει το ΦΠΑ και να ησυχάσουν; Δεν βρήκατε τελικά «ένα»! Βρήκατε μια κατηγορία που επιβαρύνει το 28% των τροφίμων, και το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων στα supermarkets. Συγχαρητήρια…

Κι ακόμα, με δική μας απόφαση, είχε μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης κατά 30% σε όλους από φέτος! Κι έρχεστε εσείς και επαναφέρετε την εισφορά αλληλεγγύης που εμείς μειώσαμε, για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30 χιλιάδες το χρόνο. Δηλαδή και ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης!

Η πρόταση των δανειστών στο θέμα της έκτακτης εισφοράς είναι ακόμα χειρότερη. Πράγματι! Αλλά και η δική σας πρόταση, μας πάει πολύ πίσω από εκεί που ήμασταν. Και χτυπά κατευθείαν τη μεσαία τάξη, που είχαμε αρχίσει να ανακουφίζουμε.

Ναι, είναι αλήθεια πήραμε σκληρά μέτρα. Αλλά αυτά που εσείς οι ίδιοι προτείνατε, εμείς τα αποτρέψαμε. Και πολλά από αυτά που οι δανειστές προτείνουν, τα αποτρέψαμε επίσης.

Και ναι είναι αλήθεια, βρήκαμε τη χώρα σε φοβερά ελλείμματα και αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα που πόνεσαν τους πάντες. Και τη μεσαία τάξη. Αλλά είχαμε αρχίσει να την ανακουφίζουμε. Είχαμε αρχίσει τις φορολογικές μειώσεις: Εστίαση, στο «χαράτσι», στον ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, πετρέλαιο θέρμανσης, διανομή κοινωνικού μερίσματος, με την απόδοση του 50% των περικοπών στους ένστολους που επιστρέψαμε.

Έτσι είχαμε αρχίσει την ανακούφιση για να πιάσουμε, με στόχο την ανάπτυξη, τους στόχους.

Εσείς, παρά το γεγονός ότι βρήκατε τη χώρα σε πλεονάσματα, αντί για φορολογικές μειώσεις, φέρνετε φορο-επιδρομή!

Και οι διαφορές μας μαζί σας, δεν είναι μόνο στη φορο-επιδρομή που μας φέρνετε και σας φέρνουν. Είναι και στην απώλεια ελέγχου που προκαλέσατε.

Γονατίσατε τη χώρα στο εσωτερικό, διασύρατε τη χώρα στο εξωτερικό, μας απομονώσατε πλήρως: 18-1 σε βάρος μας όλα τα αποτελέσματα στο Eurogroup! Και τώρα βλέπετε το αποτέλεσμα. Μόνο που η χώρα – και αυτό μας νοιάζει – είναι εκείνη που το πληρώνει…

Πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στο καλύτερο;

Τρία πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα. Κι αυτή είναι η βάση της μεγάλης συνεννόησης.

Πρώτον, να βάλετε ένα τέρμα στις συκοφαντίες. Να παραδεχθείτε την αλήθεια, να αλλάξει μεταξύ μας το κλίμα. Και να πάψετε να κοροϊδεύετε τον κόσμο.

Δεύτερον, να αλλάξετε πολιτική. Διότι εσείς χαϊδεύετε το Δημόσιο, και θυσιάζετε τον ιδιωτικό τομέα. Και ανακοινώνετε ακόμα και τώρα, χιλιάδες προσλήψεις ημετέρων. Κι αυτό δεν πάει άλλο.

Βεβαίως, σας ζητάνε παραπάνω μέτρα, γιατί βάλατε φρένο και στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ δικοί σας υπουργοί εξακολουθούν να λένε «όχι σε όλα».

Και το δημοσιονομικό κενό αυξάνει ακόμα, από την εμμονή σας να αποκαταστήσετε τα προνόμια των συνδικαλιστών. Δέχεστε νέους φόρους και σας απαιτούν ακόμα περισσότερους, γιατί δεν θέλετε να ακουμπήσετε την «ιερή αγελάδα» του δημοσίου. Αρνείστε την αξιολόγηση, που γίνεται παντού στον κόσμο! Όταν οι ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι, το πιστεύω απόλυτα, θέλουν την αξιολόγηση. Οι συνδικαλιστές και οι «ημέτεροι», Αυτούς που πεισματικά υποστηρίζετε, είναι που δεν τη θέλουν.

Να ξέρετε και κάτι: Είμαι ήδη σε επαφή και με ξένους ηγέτες και με ευρωπαίους αξιωματούχους για να μειωθεί ο πόνος που φέρνει αυτή η συμφωνία. Αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση και λογική από σας: Εγώ αγωνίζομαι για την ανακούφιση του ιδιωτικού τομέα, του επιχειρηματία, του εργαζόμενου, του αυτοαπασχολούμενου, του αγρότη, του άνεργου που περιμένει να γίνει κάποια επένδυση για να βρει δουλειά. Αυτούς νοιάζομαι. Όχι τους «ημέτερους».

Ιδιωτικοποιήσεις που ακυρώνετε ή καθυστερείτε και το μεγάλο κράτος που ξαναχτίζετε, είναι οι δύο μεγάλες ιδεολογικές σας εμμονές, και είναι αυτές που καλύπτουν το μισό δημοσιονομικό κενό από εκείνο που σας ζητάνε.

Κι αντίστροφα: αν επισπεύσουμε τις αποκρατικοποιήσεις, αν προχωρήσουμε στην εξυγίανση του δημοσίου, αυτό θα μειώσει το «κενό» και θα αποτρέψει τους νέους φόρους που σας ζητούν.

Πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Γιατί μη ξεχνάτε: ακόμα κι αν κλείσει αυτή η συμφωνία, έρχεται το μνημόνιο, το ουσιαστικό, το μεγάλο, υποθέτω τον Σεπτέμβριο με καινούργια μέτρα! Πρέπει λοιπόν, να αλλάξει πολιτική η χώρα και να θυσιάσετε τις ιδεοληψίες σας.

Πέρα από το να σταματήσετε τα ψέματα και να αλλάξετε πολιτική χρειάζεται και κάτι ακόμα. Και είναι η τρίτη προϋπόθεση της εθνικής συνεννόησης: Να αποκατασταθεί η σταθερότητα, και το κυριότερο, η αξιοπιστία της χώρας. Και προς τα έξω και προς τα μέσα. Ξέρετε πόσο έχει στοιχίσει στη χώρα, κ. Τσίπρα, η αβεβαιότητα που επιβάλατε; Η αναξιοπιστία που προκαλέσατε; Ανυπολόγιστα!

Θα σας κάνω μόνο ένα μικρό υπολογισμό:

Τους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής σας, δηλαδή μέχρι και τον Απρίλιο, τα φορολογικά έσοδα είχαν σημειώσει υστέρηση περί τα 900 εκατομμύρια. Αυτό όμως δε φάνηκε στα συνολικά έσοδα. Γιατί; Γιατί η Ελλάδα εξακολουθούσε να εισπράττει μη φορολογικά έσοδα, κοινοτικά κονδύλια κυρίως, για δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που είχαμε κάνει εμείς ως το Δεκέμβριο πέρσι. Και τα οποία πληρώνονται, όπως ξέρετε, κανονικά με 3-4 μήνες καθυστέρηση.

Εμείς, κατά κάποιο τρόπο έτσι, προικοδοτήσαμε από τον περασμένο Δεκέμβριο τη χώρα για τους πρώτους μήνες του 2015. Έσωζαν την κατάσταση οι κοινοτικές πληρωμές.

Το Μάιο όμως- και μιλάω για τον περασμένο μήνα- αυτό με τις κοινοτικές πληρωμές τελείωσε και τα φορολογικά έσοδα έκαναν τεράστια «βουτιά». Κι ελπίζω να μην το μαθαίνετε τώρα από μένα: Η νέα υστέρηση φορολογικών εσόδων έφτασε στο 1 δισεκατομμύριο τώρα, μόνο στο μήνα Μάιο! Εσείς έχετε κάνει στάση πληρωμών και οι φορολογούμενοι έχουν κάνει κι αυτοί στάση πληρωμών! Το δημοσιονομικό κενό εκτοξεύθηκε, συνεχίζει να μεγαλώνει.

Γι' αυτό επιμένω ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας μπορεί να μειώσει το κενό κατά πολύ. Αυτό είναι εθνική συνεννόηση, όχι ψέματα. Αλλαγή πολιτικής, εγκατάλειψη ιδεοληψιών, αποκατάσταση αξιοπιστίας. Αν δε γίνει αυτό τώρα, οι δυσκολίες θα μεγαλώσουν πολύ περισσότερο τον Σεπτέμβρη, όπου θα είναι αναγκασμένη η χώρα να διαπραγματευθεί για το επόμενο μνημόνιο.

Ρωτάτε εμάς τι θα κάνουμε με την τελική συμφωνία που ακόμα δεν μας φέρατε! Μας ξαναφέρατε εδώ, όπως και την άλλη φορά, πάλι για να μην πείτε τίποτα.

Φέρτε την τελική συμφωνία κι εμείς θα σας πούμε. Παρατηρήσεις κάνουμε απόψε.

Το κόμμα το δικό σας, όμως, ρωτάω, ρωτήσατε τι θα κάνει με την πρόταση που εσείς ο ίδιος υποβάλατε; Τη στηρίζει;

Να το θέσω αλλιώς: Μπορεί το κόμμα σας κι εσείς ο ίδιος να πάρετε δύσκολες αποφάσεις; Μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση χωρίς δύσκολες αποφάσεις; Μπορείτε να τις πάρετε;

Για να μη σας πάω στη Θεσσαλονίκη, όπου η σύγκριση για τους βουλευτές σας είναι ακόμα πιο επώδυνη.

Κάποιοι, βέβαια, ζητούσαν πριν λίγες μέρες- τώρα δεν το λένε πια- να στηρίξω οποιαδήποτε συμφωνία. Αν έκανα αυτό το τελευταίο, θα δυσκόλευα τη θέση σας στην πιο κρίσιμη ώρα. Γιατί, αν η αντιπολίτευση σας πίεζε να δεχθείτε τα πάντα, τότε θα σας ζητούσαν ακόμα περισσότερα. Κι αυτή τη ζημιά εγώ στη χώρα μου δεν την κάνω.

Και εν πάση περιπτώσει, εσείς ποτέ δεν στηρίξατε ως αντιπολίτευση τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης. «Δυναμίτη» συνέχεια. Εγώ ήδη έχω βοηθήσει και στο θέμα της επιστροφής των SMP's και στο θέμα της μείωσης των φόρων. Και παλαιότερα και δημόσια το έχω κάνει και ιδιωτικά. Πάνω από όλα η Πατρίδα!

Εκείνο που σας προτείνω είναι, λοιπόν, να αλλάξετε πολιτική, να απαλλαγείτε από τα «βαρίδια» σας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία, να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε. Και η μεγάλη μάχη- μην κάνετε λάθος- δεν είναι τώρα. Τώρα πάμε να κατακτήσουμε τον αμμόλοφο. Έχουμε μπροστά ένα βουνό μετά για να κατακτήσουμε. Κι αυτό είναι οι όροι της μεγάλης συμφωνίας, του τρίτου Μνημονίου που μας φέρνετε. Μην το ξεχνάτε. Εκεί είναι η μεγάλη μάχη.

Η χώρα κινδυνεύει. Ήδη τώρα δεν πληρώνουμε τη δόση του ΔΝΤ, όπως είπατε, κάτι που έχει να γίνει από τη δεκαετία του '80, μια φορά σε κάποια αφρικανική χώρα! Εκεί μας φτάσατε. Μπήκαμε στο δίλημμα να πληρώσουμε τους δανειστές ή να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Να βγούμε δηλαδή από το ευρώ ή να χρεοκοπήσουμε τη χώρα. Δεν το δέχομαι το δίλημμα. Μπορούμε και στο ευρώ να μείνουμε και τις υποχρεώσεις μας να πληρώνουμε. Σας το λέω αυτό, γιατί εμείς το κάναμε υπό πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Με πάντα τη στόχευσή μας και την προσοχή μας στην Ανάπτυξη! Αλλά όχι με αυτή την πολιτική.

Και θέλω να τονίσω ένα σημείο ακόμα: Πολλοί δικοί σας, μιλάνε τις τελευταίες μέρες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ακόμα και ο εσείς ο ίδιος, το υπαινιχθήκατε.

Ελπίζω να μη νομίζετε ότι μας απειλείτε.

Να σας το πω ωμά: Εμείς στη Νέα Δημοκρατία, δε φοβόμαστε τις εκλογές. Η χώρα είναι που δεν αντέχει τις εκλογές.

Οι εκλογές που προκαλέσατε τον περασμένο Γενάρη οδήγησαν τη χώρα πολύ πίσω. Νέες πρόωρες εκλογές θα την πάνε ακόμα πιο πίσω. Η χώρα δεν το αντέχει. Θα τη φέρουν πολύ πιο κοντά στο «ατύχημα».

Και ύστερα, για πείτε μου, αν δεν κάνετε συμφωνία, πώς θα κάνετε εκλογές;

Με τη χώρα ήδη σε χρεοκοπία; Σε συνθήκες άγριες, κοινωνικού αναβρασμού; Και τι θα ζητήσετε από τον κόσμο; Να σας δώσει έγκριση για σύγκρουση;

Κάτι τέτοιο -να το ξέρετε- θα μετέτρεπε τις εκλογές σε δημοψήφισμα: ναι ή όχι στο ευρώ.

Μη σας πω: ναι ή όχι στην Ευρώπη! Γιατί η ρήξη με την Ευρώπη ξεπερνά κατά πολύ το ευρώ.

Εκτός πια κι αν, όπως πολλοί υποπτεύονται σήμερα, αυτός ήταν κι από την αρχή ο στόχος σας. Να μας βγάλετε από το ευρώ, πρώτα με τις προηγούμενες εκλογές τις πρόωρες και τώρα με το δεύτερο γύρο εκλογών.

Κι επειδή θα χάσετε αυτή την αναμέτρηση, γιατί ο κόσμος είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να ωφελήσει τη χώρα μια τέτοια εμφύλια πόλωση.

Και μην ξεχνάτε ότι κερδίσατε τις εκλογές με την υπόσχεση να φέρετε μια καλύτερη συμφωνία μέσα στο ευρώ. Και ήδη αυτό που έχει προταθεί είναι χειρότερη συμφωνία και νέο μνημόνιο. Τώρα το βλέπουν οι πάντες.

Και μην ξεχνάτε, ότι διακηρύσσατε τον περασμένο Γενάρη ότι θα υποβάλετε προτάσεις στους Ευρωπαίους- τώρα μείνατε «έκπληκτος», αλλά τότε μας λέγατε ότι «δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο» να αρνηθούν. Και τώρα τι θα πάτε να πείτε στον κόσμο; Ότι όσα είπατε στους εταίρους μας, τα αρνήθηκαν όλα και εσείς θα συγκρουστείτε μαζί τους;

Και μην ξεχνάτε, ότι μέχρι τώρα ο κόσμος συνέκρινε τα μέτρα που πήραμε εμείς, με τις ωραίες υποσχέσεις που δίνατε εσείς. Τώρα ακόμα και χωρίς συμφωνία, έχετε ήδη προτείνει μέτρα. Κι αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τα «μέτρα της Θεσσαλονίκης».

Αλλά τώρα η σύγκριση θα γίνεται και σε κάποια άλλη βάση: Με τα δικά σας πεπραγμένα. Με τα δικά σας αποτελέσματα! Που είναι ζοφερά, εφιαλτικά, γιατί ανεβάζουν κάθε μέρα το λογαριασμό.

Και βεβαίως, αν περάσετε τη συμφωνία, δε θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε εκλογές. Μην περιμένετε οι άλλοι να κάνουν τμηματικές εκταμιεύσεις των ποσών που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, την ώρα που εσείς, αφού θα έχετε κάνει συμφωνία μαζί τους, θα ζητάτε από τον κόσμο να σας δώσει εντολή για ρήξη!

Τα μέτρα που θα πάρετε και η κατάσταση που έχετε ήδη δημιουργήσει, δεν σας αφήνουν επομένως περιθώρια για εκλογές.

Κι άρα, δεν απειλείτε εμάς με αυτό.

Τη χώρα απειλείτε.

Τον εαυτό σας απειλείτε.

Και τελειώνοντας, θέλω να πω το εξής:

Κοιτάξτε μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος. Ο μοιραίος άνθρωπος της Ελλάδας.

Όταν, πριν λίγους μήνες, μας λέγατε ότι εσείς διαπραγματεύεστε «όρθιοι», μας λέγατε ταυτόχρονα ότι εμείς διαπραγματευόμασταν «στα τέσσερα». Δε θα απαντήσω σε αυτό. Δυστυχώς προχθές μπήκατε όρθιος και βγήκανε όλοι σοκαρισμένοι, όπως ο κ. Τσακαλώτος.

Να αφήσετε τις μεγαλοστομίες. Να αφήσετε την αλαζονεία.

Να προσπαθήσετε να έρθετε στη μεγάλη συνεννόηση. Εμείς, η παράταξη, είναι εδώ, για να διασφαλίσουμε στον απλό τον Έλληνα, ότι η χώρα έχει διέξοδο. Ότι τα χρήματα που δεν πληρώνετε πια, θα τα πάρει. Ότι τα χρήματα που πήρατε από τα ταμεία και τα νοσοκομεία, θα επιστρέψουν. Ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν και φέτος και του χρόνου κι όλα τα επόμενα χρόνια. Ότι θα υπάρχει ρευστότητα. Ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, όπως μειωνόταν τον τελευταίο χρόνο, ενώ τώρα μεγαλώνει και πάλι. Κι ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει και ότι στην Ευρώπη δε θα είμαστε ο «φτωχός συγγενής» και «παρίας».

Είμαστε εδώ για να πούμε στον Έλληνα πολίτη, σε κάθε Ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα απέναντι στον νέο Έλληνα, ότι η αξιοπιστία της χώρας θα αποκατασταθεί, όπως το κάναμε και πριν από τρία χρόνια σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Ότι θα επιστρέψει η Ανάκαμψη, όπως μπήκε πέρσι. Και ότι ο εφιάλτης της ασφυξίας, της αβεβαιότητας, θα ξεπεραστεί οριστικά.

Για να μην υπάρχει αγωνία, αν θα πληρωθούν ή όχι οι μισθοί και οι συντάξεις στο τέλος του μήνα. Όπως δεν υπήρχε ποτέ τέτοια αγωνία στις δικές μας ημέρες.

Είμαστε εδώ, για να εγγυηθούμε την επιστροφή στην ομαλότητα, στον Ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας που θεμελίωσε η παράταξή μας, στην επιστροφή στην Ανάπτυξη που πετύχαμε.

Κι εγώ γι' αυτό είμαι εδώ.

Εσείς κοιτάξτε να μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος της Ελλάδας.

Ευχαριστώ πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΤ avatar
  ΤΤ 05/06/2015 20:30:01

  Ζαμπια του βορρά, τι αλλο να πει κανεις;

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΤΤ 05/06/2015 20:56:25

   Γιατί όχι Ελλάδα του Νότου,το ίδιο δεν είναι;...

   • ΤΤ avatar
    ΤΤ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 05/06/2015 23:49:07

    Εμ, ψέματα;

 2. ΝΤΑΗΣ avatar
  ΝΤΑΗΣ 05/06/2015 20:56:17

  τον ξεμπροστιασε

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 05/06/2015 21:50:03

  Πολύ καλός,επιθετικός χωρίς λαικισμούς

 4. deltaplus avatar
  deltaplus 06/06/2015 00:48:13

  Αξιοπιστος και ευπατριδης οπως παντα...ακομη και τωρα με τον λαο να ειναι στην νιρβανα του παραμυθιου, του *για πρωτη φορα κ.λ.π.*προσπαθησε να ξυπνησει τον βαθια νυχτωμενο και ανικανο σχολιαρουδι που μοστραρει για πρωθυπουργος.

 5. petros avatar
  petros 06/06/2015 11:11:59

  Αυτος ειναι αρχηγος, ΜΠΡΑΒΟ.-

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 06/06/2015 12:05:45

  Καθαρός, με προτάσεις, χωρίς λαϊκισμό. Αυτός είναι ο Σαμαράς και δεν άλλαξε ποτέ. Άλλοι αλλάζουν υποκριτικά ανάλογα το προσωπικό συμφέρον...

 7. airman avatar
  airman 06/06/2015 16:42:32

  Για να υπάρξει μια σοβαρή αφετηρία με στόχο να σταματήσει ο κατήφορος και σε δεύτερο χρόνο να αρχίσουμε πάλι το σκαρφάλωμα, έστω αργά και με κόπο, οφείλουν οι ταγοί - πολιτικοί και όχι μόνο - να υιοθετήσουν αυτό που είπε ένας χρήσιμος Έλληνας, ο Στέλιος Ράμφος. Ότι δηλαδή υποχρεούνται να επενδύσουν στις δυνατότητες του λαού αντί να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του. Δυνατότητες που έχουν χρέος να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν. Τουλάχιστον όσοι μπορούν να αντιληφθούν την αδίρρητη ανάγκη σωτηρίας του τόπου, το χρέος προς το έθνος και τις επόμενες γενιές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.