Σαμαράς, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού
28/07/2014 08:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού

Η επιλογή Αβραμόπουλου για την Κομισιόν και ο αποκλεισμός της Ντόρας αλλάζει τις ισορροπίες στη δικομματική και στη ΝΔ και δείχνει ποιος είναι ο big boss της πολιτικής σκηνής. Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια.

Ως μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού με πολλές παρενέργειες στην πολιτική σκηνή της χώρας, χαρακτηρίζεται η επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ. Μέχρι πριν από λίγα 24ωρα θεωρούνταν αδιανόητο ένας υπουργός και μάλιστα πρωτοκλασάτος να αποδεχθεί τη θέση στις Βρυξέλλες. Ειδικά για τον Δ. Αβραμόπουλο ο οποίος είναι και σημαίνον στέλεχος της ΝΔ και πάντα «παίζει» για δελφίνος.

Εξίσου πολύ μεγάλους συμβολισμούς έχει η «πόρτα» που έφαγε πάλι από τον πρωθυπουργό η Ντόρα Μπακογιάννη. Για πολλούς μπορεί να σημαίνει αυτό ότι ο Σαμαράς πήρε την εκδίκησή του γιατί η Ντόρα του έκανε τη ζωή δύσκολη αρκετές φορές μετά την ήττα της το 2009 και την επιστροφή της στη ΝΔ λίγο αργότερα.

Όμως, γα όσους τον ξέρουν, ο Σαμαράς δεν λειτουργεί ποτέ συναισθηματικά, αλλά ψυχρά. Από την άλλη και η κ. Μπακογιάννη και το Μητσοτακέικο έχουν ευεργετηθεί πολλαπλώς από τον Σαμαρά, αν και δεν θα έπρεπε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους κορυφαίους της κυβέρνησης και παρ’ ότι δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικός και πετυχημένος, εντούτοις παρέμεινε στη θέση του στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι απειλή για τον Σαμαρά. Από την άλλη, στον γιό του Μπακογιάννη επιτράπηκε να θέσει σοβαρές υποθήκες για το μέλλον. Αλλά σε δεκαπένετε χρόνια ποιος ζεις ποιος πεθαίνει...

Οι κινήσεις που κάνει τον τελευταίο καιρό ο Αντώνης Σαμαράς δείχνουν ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, όπως λένε στα… ελληνικά The Master of the Game of Thrones που παίζεται στην πολιτική σκηνή, εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας. Αρκετές φορές του έχουμε ασκήσει την πιο σκληρή κριτική και για λάθη τακτικής και για λάθη ουσίας. Όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει το χάρισμα του μετρ του σκακιού. Με μια – δυο κινήσεις και αποφάσεις μείζονος σημασίας μπορεί να φέρνει το παιχνίδι ξανά στα μέτρα του. Είναι ο… μετρ των ελιγμών που εξασφαλίζουν στη χώρα σταθερότητα, στη ΝΔ πρωτοκαθεδρία και στον ίδιο υψηλή δημοφιλία. Ποιος θα φανταζόταν άλλωστε πριν από δύο χρόνια ότι σε μια χώρα διαλυμένη, με τη χρεοκοπία έξω από την πόρτα, με το πολιτικό σκηνικό κατακερματισμένο και με ένα κόμμα που ουσιαστικά δεν είχε ποτέ, ο Σαμαράς θα κατάφερνε να σταθεί στα πόδια του και να διεκδικεί και το ρόλο του στυλοβάτη της πατρίδας;

Με τις κινήσεις που έχει κάνει αναδεικνύεται πανίσχυρος στο πολιτικό παιχνίδι. Ανακάτεψε τόσο καλά την τράπουλα με την επιλογή Αβραμόπουλου και τον αποκλεισμό δεξιών προσώπων όπως η Ντόρα ή κεντροαριστερών όπως ο Κούρκουλας και η Δαμανάκη, που ασφαλώς δικαιούται να του αναγνωριστεί ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει κάνει.

Κατ’ αρχάς η πρόταση για τον Δ. Αβραμόπουλο αναβαθμίζει το ρόλο του κοινοτικού επιτρόπου. Ειδικά αν όπως ακούγεται έχει πάρει και ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο όπως αυτό των Εσωτερικών υποθέσεων ή της Μετανάστευσης. Είναι ασφαλώς πολύ καλύτερο από αυτό της Αλιείας με τη Δαμανάκη να κυνηγάει τους σολομούς και τον ερυθρό τόνο. Η επιλογή ενός κορυφαίου υπουργού αναβαθμίζει αυτό το ρόλο, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο… Στρατηγός Αβραμόπουλος είναι διπλωμάτης, έχει γνωριμίες και μπορεί να στηρίξει τον πενταετή ρόλο που του ανατίθεται.

Με τη λαθρομετανάστευση να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το χαρτοφυλάκιο να το έχουν οι Σκανδιναβοί που δεν έχουν δει ούτε ζωγραφιστό μετανάστη να χάνεται στη θάλασσά τους, ασφαλώς αλλάζουν τα πάντα. Αν πάρει η Ελλάδα αυτό το χαρτοφυλάκιο τότε θα πρέπει να δοθούν πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, γεγονός που θα αναβαθμίσει και το σύνολο της χώρας.

Κατά δεύτερον, ακόμη και αν ο Αβραμόπουλος είχε υψηλότερες πολιτικές φιλοδοξίες τώρα θα πρέπει να αναβάλει τα σχέδιά του. Από την 5ετή θητεία του δεν μπορεί να παραιτηθεί. Τώρα αν αργότερα έρθει στην Ελλάδα πιο ισχυρός αυτό είναι άλλο ζήτημα. Ποιος ξέρει πώς θα είναι η χώρα το 2020;

Επίσης, να μην ξεχάσουμε ότι ο Αβραμόπουλος είχε… εκνευρίσει ουκ ολίγους με τις προσεγγίσεις του και τις πολύ καλές σχέσεις που είχε με τον Τσίπρα αλλά και με τη Ρένα Δούρου. Αν, λοιπόν αποτελούσε «βραχνά» για τον κ. Σαμαρά, αυτός ο «βραχνάς» φεύγει. Οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ αλλάζουν ριζικά με τις επιλογές του Σαμαρά οι οποίες όπως και να το κάνουμε αποδομούν τους όποιους μύχιους πόθους είχε ο Αβραμόπουλος και η Ντόρα.

Ακόμη, η κίνηση Σαμαρά αποδομεί και την κριτική που είχε γίνει στο πρόσωπό του ότι δηλαδή ο Βενιζέλος έχει επιβάλλει απόλυτα τις δικές του απόψεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε πλήρως τον Αβραμόπουλο και ξέχασε κάθε επιθυμία του για να επιλεγεί ο στενός του συνεργάτης, Δ. Κούρκουλας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μπορεί να ξανα-ανακατέψει την τράπουλα με την επιλογή του νέου υπουργού Άμυνας ο οποίος μπορεί να κλείσει κι άλλα εσωκομματικά μέτωπα και να αποσοβήσει γκρίνιες.

Εν κατακλείδι, η επιλογή Σαμαρά αιφνιδίασε θετικά τους πάντες. Είναι μια επιλογή κοινής αποδοχής (και από τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλάζει τις ισορροπίες στη δικομματική αλλά και εντός της ΝΔ, γλιτώνει την Ελλάδα από μια καθημερινή ενασχόληση με την Ντόρα και τέλος δείχνει ποιος είναι ο big boss της πολιτικής σκηνής. Δεν είναι και λίγα όλα αυτά. Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια.

Αριστερός Ψάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 28/07/2014 10:30:36

  Ειδικά μέ τήν επιλογή τού Sir Μαρκεζίνη (συμβουλάτορα τού Τσίπρα, σεβαστή καί αποδεκτή από όλο τό πολιτικό φάσμα προσωπικότητα) γιά υποψήφιο Πρόεδρο τής Δημοκρατίας καί τού Φράγκου Φραγκούλη γιά -πιθανά- νέο Υπουργό Άμυνας. Θυμηθείτε αυτό τό σχόλιο, όταν φθάσει η ώρα.

  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ. avatar
   ΝΙΚΟΛΑΟΣ. @ Ιαπετός 28/07/2014 11:52:18

   Aγαπητέ Ιαπετέ υπονοείς οτι ο Τσίπρας θα στείλει τον συμβουλάτορά του για Πρόεδρο ώστε να διτηρήσει τον Σαμαρά στην εξουσία μέχρι τέλους? Προφανώς το αντάλλαγμα θα είναι να είναι αυτός Πρωθυπουργός το 2016 με τον Sir Πρόεδρο...Δεν είναι άσχημο σενάριο για τον νέο. Επι πλέον ως τότε θα έχει βγάλει ο Σαμαράς το φίδι απο την τρύπα...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. 28/07/2014 19:19:07

    Καμία σχέση λέμε....

    • Yet avatar
     Yet @ Γεώργιος Τ. 28/07/2014 19:54:35

     Ευτυχώς στη ζωή που υπάρχεις κι εσύ, για να τους βάζεις όοοολους στη θέση τους! Αν ήσουνα ..Γαλάτης, θα λεγόσουν οπωσδήποτε Xerolix.

  • θεσσαλος avatar
   θεσσαλος @ Ιαπετός 28/07/2014 12:57:19

   συμφωνω απολυτα..

  • ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ avatar
   ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ @ Ιαπετός 28/07/2014 13:48:53

   Σχετικά με όλους όσους ευαγγελίζονται τη επιλογή ΦΦ ως ΥΕΘΑ, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να ρωτήσουν τι γνώμη έχουν γι΄αυτόν τα στελέχη των ΕΔ και οι εν αποστρατεία...γι΄αυτό πριν "φτάσει η ώρα" σύμφωνα με το σχόλιο σου νομίζω ότι ταιριάζει το..."Άλλο με τον Τοτό το ξέρεις"

   • NewVillager avatar
    NewVillager @ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ 28/07/2014 15:07:08

    Ποια στελέχη; Οι πρασινοφρουροί του Πενταγώνου;

  • airman avatar
   airman @ Ιαπετός 28/07/2014 17:37:37

   Ο Sir "παίζει", ο Στρατηγός όχι! Η επιλογή Μαρκεζίνη για ΠτΔ εξαρτάται από το πόσο "εκλέξιμος" θα κριθεί όταν έρθει η ώρα της απόφασης. Εάν δεν "βγαίνει" η εκλογή τότε θα προκριθεί άλλη επιλογή.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ιαπετός 28/07/2014 19:18:37

   Μακάρι να προταθούν και να δεχθούν και οι 2. Θα ανέτρεπε πολλά υπέρ της σταθερότητας και της ηρεμίας στον τόπο. Είθε!

  • Factorx avatar
   Factorx @ Ιαπετός 28/07/2014 21:27:29

   Πέταξες μια ανοησία και τσάκισες όλο το σχολιασμό. Επίτηδες το κάνεις;

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 28/07/2014 13:41:45

  «Η Εφορία βγάζει το Καστρί στο σφυρί http://on-msn.com/1Ap4RNg Για το ιστορικό σπίτι τριών πρωθυπουργών Παπανδρέου οφείλονται φόροι 500.000 ευρώ, από τα οποία τα 300.000 είναι ληξιπρόθεσμα - Οφειλέτης εμφανίζεται η Σοφία, χωρίς αυτό να ακυρώνει την ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου και των αδελφών του.»

 3. GLAD avatar
  GLAD 28/07/2014 13:54:09

  Τι θα λέγατε όμως για θηλυκό Πρόεδρο Δημοκρατίας ;

  • Δυσδαιμόνα avatar
   Δυσδαιμόνα @ GLAD 28/07/2014 20:28:42

   Αααααα!!! Γι αυτό δεν πήγε Επίτροπος... Έτσι εξηγείται.

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ GLAD 28/07/2014 21:03:10

   Ποιά? Tην Έλσα Παπαδημητρίου?

 4. ΤΑΚΗΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ 28/07/2014 14:43:58

  Ρε παιδιά ξέρετε από που είναι ο Σαμαράς. Άκου μαρκεζίνης και άλλα τέτοια φαιδρά. Δεν τον ξέρετε καλά ρεεεε

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 28/07/2014 15:24:25

  FortuneGreece: Σοφά Λόγια Μεγάλων Ηγετών http://www.fortunegreece.com/photo-gallery/sofa-logia-megalon-igeton/#2

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 28/07/2014 20:07:35

   “Το σκάκι είναι, πρωτίστως, ένας αγώνας." ~Emanuel Lasker, Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής σκάκι επί 27 χρόνια.

 6. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 28/07/2014 16:24:39

  Καταρχήν ο Αβραμό ειναι άνθρωπος που δούλεψε στη ζωή του, ως διπλωματικός, υπάλληλος του ΥΠΕΞ. Επειτα, μπορεί να δείχνει ένα κοσμοπολίτικο και πολυπολιτισμικό προφίλ, όμως έχει ελληνοκεντρικές απόψεις και τις περνάει με επιδεξιότητα στον συνομιλητή του. Ξένοιασε από αυτό και αυτόν ο Σαμαράς. Να δούμε και την επιλογή του στο ΥΠΕΘΑ και ύστερα να αναφωνήσωμεν αβε καισαρ.

  • my way avatar
   my way @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 28/07/2014 21:58:19

   ...οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν;

 7. K.P. avatar
  K.P. 28/07/2014 23:15:05

  Είναι ο… μετρ των ελιγμών που εξασφαλίζουν στη χώρα σταθερότητα, στη ΝΔ πρωτοκαθεδρία και στον ίδιο υψηλή δημοφιλία. Πράγματι, ο μετρ των ελιγμών.

 8. roadrunner avatar
  roadrunner 28/07/2014 23:28:48

  Ξεκάθαρα, η τοποθέτηση Αβραμόπουλου στη θέση του επίτροπου μοιάζει η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή του Σαμαρά. Εάν στη συνέχεια, η Ελλάδα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, ο Αβραμόπουλος με την νωπή και σημαντική εμπειρία του στο ΥΕΘΑ, θα έχει τις προοπτικές να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος, για τα συμφέροντα της χώρας. Αυτή είναι η ουσία. Ας μην ξεχνάμε ότι η λαθρομετανάστευση είναι πλέον εθνικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Με τέτοιου είδους κριτήρια θεωρώ ότι προτάθηκε ο Αβραμόπουλος και πολύ λιγότερο ή καθόλου βάσει εσωκομματικών παραμέτρων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.