Σαμαράς: η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της!
06/09/2014 11:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της!

Ρεαλιστική πρόταση Σαμαρά από την ΔΕΘ για έξοδο από την κρίση

Η Ελλάδα φέτος στέκεται στα πόδια της. Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός άνοιξε το κύκλο εισόδου της χώρας στη μετά Μνημονίου εποχή και περιέγραψε τον οδικό χάρτη για μια διαφορετική οικονομική κατάσταση. Όσοι στήθηκαν στην τηλεόρασή τους για να ακούσουν παροχές και «θα», υποσχέσεις χωρίς νόημα και μεγαλεπίβολα σχέδια για «άλωση» της τρόικας και των δανειστών μπορεί να απογοητεύτηκαν. Όσοι θέλουν κάτι διαφορετικό ας περιμένουν το άλλο Σάββατο. Έρχεται ο Τσίπρας και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Αν υπάρχουν ακόμη Έλληνες που προσκυνούν το μοντέλο Ανδρέα Παπανδρέου, του άκρατου λαϊκισμού και της παροχολογίας, έχουν μια εβδομάδα να προετοιμαστούν για τον μεγάλο επαναστάτη.

Όμως κατά της γνώμη μας η εποχή αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο ρεαλισμός είναι η μόνη ελπίδα της χώρας και αυτήν υπηρέτησε και ο πρωθυπουργός με την ομιλία του.

Η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κατά 30% ήταν το εύκολο και το άμεσο μέτρο. Όπως και η αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα ωστόσο μέτρα που δεν εντάσσονται στον προϋπολογισμό είναι μέτρα του αέρα. Εκτός κι αν κάποιοι ήθελαν να μονομερείς ενέργειες χωρίς την έγκριση της τρόικας και χωρίς να υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες.

Η διαπραγμάτευση για τις μειώσεις σε φόρους από το 2015 είναι σε εξέλιξη και θα κλειδώσουν μέσα στον Οκτώβριο ώστε στο τέλος του χρόνου να μπουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Μεγαλύτερη σημασία έχει ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση παρά το γεγονός ότι ο κόσμος καίγεται για να ακούσει εξαγγελίες.

Μέσα σε δύο χρόνια βάλαμε τάξη στην εφορία και φτιάχνουμε το περιουσιολόγιο. Αυτά που τα σύγχρονα κράτη διαθέτουν εδώ και έναν αιώνα τώρα τα έχει και η Ελλάδα» συμπλήρωσε και τόνισε ότι «σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι εξαγωγική χώρα ενεργειακών πόρων».

«Ό,τι βούλιαζε την Ελλάδα στην παράλυση, ξεπερνιέται» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα πάρει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ» είπε ο πρωθυπουργός. Όσοι πόνταραν σε σενάρια καταστροφής διαψεύδονται κατηγορηματικά» είπε και τόνισε επίσης:

«Η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά. Στο αύριο. Στη νέα Ελλάδα που χτίζουμε βήμα- βήμα. Περνάμε στη σταθερή άνοδο με ανάπτυξη και καθημερινή μείωση της ανεργίας. Το 3ο τρίμηνο θα κλείσει με θετικό πρόσημο στην οικονομία μιας για πρώτη φορά μετά από εξι χρόνια ύφεσης» συνέχισε ο πρωθυπουργός προχωρώντας στην αναλυτική παρουσίαση του «οδικού οικονομικού χάρτη» και το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι γνωστό ότι έχει πλήξει καίρια την κυβέρνηση και κυρίως το παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι απαραίτητες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως θα μειωθεί. Αναγνώρισε πως έγιναν λάθη αλλά διορθώθηκαν, σημείωσε πως ο κόσμος δεν πλήρωσε τα λάθη αυτά και προανήγγειλε ότι σε λίγα χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει φόρος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προανήγγειλε δηλαδή την είσπραξη από τους δήμους του φόρου ώστε να μη χρειάζεται να παίρνουν λεφτά από το Δημόσιο. Σημασία έχει και η φράση που είπε: «Θα δώσουν λόγο όσοι έκαναν το λάθος». Ακόμη προανήγγειλε μείωση φόρου στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι γύρω στο 20%. Υποστήριξε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιουσιολόγιο και ενιαία βάση.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως σύντομα η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ από τις συντάξεις μαϊμού του δημοσίου εισέρρευσαν στα ταμεία 42 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα προανήγγειλε οδικό χάρτη για την μείωση της φορολογίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη εξυγίανσης στο Δημόσιο, η οποία προχωρά με την αξιολόγηση και την καταστολή της σπατάλης.

Στρεφόμενος προς το…. κεντροδεξιό ακροατήριο προανήγγειλε διορθώσεις στους μισθούς σε κρίσιμους τομείς όπως οι ένστολοι αλλά και στην υγεία και την παιδεία. Ευχαρίστησε τους ένστολους για τις θυσίες που κάνουν, τις οποίες αναγνώρισε. «Ξέρετε ότι ήταν απόφαση να ανακουφιστούν. Θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, όσο μας επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Θα υπάρξει στα μέτρα του δυνατού άμεση αποκατάσταση των αμοιβών». Όπως είπε δεν μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα το σύνολο των αμοιβών του 2012, αλλά οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι σημαντικές.

Για ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαμαράς άσκησε οξύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού».

«Η Ελλάδα βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτε, δεν ήθελαν π.χ. να τελειώσει η σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία, αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση με μένος σε κάθε επένδυση, απειλούν τον επενδυτή που δίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα, τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις. Λένε ψέματα», υποστήριξε.

«Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και με το Σύνταγμα. Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο προσπαθούν να τη ρίξουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε, ενώ προειδοποίησε πως «αν τώρα ανοίξει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία όλα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα... Δεν ήθελαν να σταματήσει η σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία, αντιστέκονται στην πρόοδο, αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση, απειλούν τους επενδυτές, δεν θέλουν την αξιολόγηση στο Δημόσιο, λένε ψέμματα, κανείς ευσυνείδητος υπάλληλος δεν κινδυνεύει, δε θέλουν να ακούσουν κουβέντα για τη λαθρομετανάστευση.

Είναι στα καλα τους; Θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, υποκινούσαν διαδηλώσεις και συλλαλητήρια κάθε μέρα αναστέλλοντας εμπορική δραστηριότητα, υπερασπίστηκαν κατα καιρούς ακραίους τρομοκράτες, ο κόσμος τους εχει καταλάβει, κάλυπταν τους κουκουλοφόρους που έκαιγαν την Αθήνα

Κόμμα δημοκρατικής ευθύνης είναι αυτό που σέβεται και περιφρουρεί τη νομιμότητα, όχι αυτό που καλύπτει τρομοκράτες και χωρίζει τη βία σε καλή και κακή.

Ζητούν να φύγει η Ελλάδα απο το ΝΑΤΟ

Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ ποιος θα απαντούσε στον κύριο Ερντογάν πως υπάρχει μια Κύπρος;"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 06/09/2014 12:17:14

  ''Μέσα σε δυό χρόνια βάλαμε τάξη στην εφορία''; Μας ακούνε Πρόεδρε...

 2. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 06/09/2014 14:15:38

  Νομίζω ότι είναι λάθος του πρωθυπουργού να αποφεύγει τους δημοσιογράφους. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλους μονολόγους έστω και καλογραμμένους!

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 06/09/2014 16:07:26

   Ο καθενας με το χαρακτηρα του. Το αποτελεσμα θα μετρησει και πως θα το "εισπραξει" στη τσεπη ο κοσμος. Ποσως με ενδιαφερουν οι δημοσιογραφοι που εχουν τεραστιο μερος ευθυνης για οσα μεχρι σημερα επραξαν.... Οντως εξαιρετικη η ομιλια.

   • GregA avatar
    GregA @ Ρηνα 06/09/2014 20:02:14

    Σωστά Ρήνα. Οι δημοσιογράφοι έκαναν τεράστια σφάλματα, ενώ οι πολιτικοί έκαναν το καθήκον τους. Καλύτερα να ενημερωνόμαστε μόνον από Mega, NET, άντε και κανένα Ant1 για να μη σκεφτόμαστε κιόλας. Κρίμα που δεν υπάρχει και η Πράβντα, αλλά και η Αυριανή του '80 να παίρνουμε τη σωστή γραμμή. Αμάν πιά με τη πολυφωνία σας, εσείς οι δημοσιογράφοι φταίτε και για τον ΕΝΦΙΑ και για την ύφεση, αλλά κυρίως για την απίστευτη αυξηση του χρέους. Πάλι καλά που οι πολιτικοί έφεραν την ανάπτυξη και σας εκμηδένισαν.

 3. νεφέλη avatar
  νεφέλη 06/09/2014 17:12:44

  Η μεσαία τάξη που εναγωνίως παρακολουθούσε... δεν διαφωτίστηκε, οι άλλοι οι ευνοηθέντες... λείπαν σ/κ στη Μύκονο!

 4. MCA avatar
  MCA 06/09/2014 17:59:13

  Η οικονομική ανεξαρτητοποίηση των δήμων μέσω του ΕΝΦΙΑ είναι μια πολύ καλή σκέψη. Το θέμα είναι αν μπορεί να υλοποιηθεί.

  • George N avatar
   George N @ MCA 06/09/2014 20:43:58

   Γιατί να μην μπορεί? Ο μόνος λόγος ήταν ότι οι κυβερνήσεις δεν θέλανε την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και οι δήμαρχοι βολευόντουσαν να ζητάνε λεφτά από την κυβέρνηση αντί από τον κόσμο. Έγινε μπούμερανγκ για την ΝΔ με τεράστιο πολιτικό κόστος και έτσι πια δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εφαρμοσθεί εκτός από το θέμα του πολιτικού χρόνου.

 5. GregA avatar
  GregA 06/09/2014 19:54:06

  Η Ελλάδα σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών της και είδε με μεγάλη απογοήτευση, μεσά από το παράθυρο, ότι και το δωμάτιο με τα προσδοκώμενα δώρα ήταν άδειο, αλλά και ότι ο εξάγγελος (για άλλη μια φορά) δεν είχε νέα ευχάριστα να πει.

 6. George N avatar
  George N 06/09/2014 20:16:06

  "Είναι γνωστό ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει πλήξει καίρια την κυβέρνηση" Self inflicting?

 7. roadrunner avatar
  roadrunner 06/09/2014 20:22:53

  Σημαντική είναι η εξαγγελία για τον ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης. Αν και πρόκειται για μείωση στο 30% του φόρου και όχι για κατάργηση, αυτό μάλλον θα εξισορροπηθεί από το επίδομα θέρμανσης που διατηρείται (αρκεί να μην στενέψουν τα εισοδηματικά κριτήρια). Αυτό είναι ένα μέτρο ανθρωπιάς πάνω από όλα και δείχνει ότι υπάρχει σε πρώτη θέση, το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, για τον κάθε ένα πολίτη, για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης ή επαγγέλματος, έτσι ώστε να μην στερηθούν την τόσο αναγκαία θέρμανση, το φετινό χειμώνα. Γενικά η ομιλία ήταν προσαρμοσμένη στα ρεαλιστικά πλαίσια, που υπαγορεύουν οι συνθήκες αναγκαστικού δανεισμού και τρόικας, στις οποίες εξαναγκάστηκε η χώρα (ας είναι καλά ο ΓΑΠ και η παρέα του) και υποχρεώσεων εξόφλησης που έχει αναλάβει η χώρα. Είναι όμως η πρώτη φορά που ακούμε θετικές εξαγγελίες και αυτό σίγουρα ηχεί αισιόδοξα.

  • GregA avatar
   GregA @ roadrunner 06/09/2014 23:50:42

   Ε, όχι και πρώτη φορά. Μάλλον έχεις ασθενέστατη μνήμη. Έχεις ακούσει τίποτε άλλο από θετικές εξαγγελίες, όχι πράξεις, αλλά εξαγγελίες; Ξεχνάς το success story, τις 770.000 νέες θέσεις εργασίας και πολλά άλλα τα οποία έχουν διάρκεια μικρότερη από τα δελτία ειδήσεων που τα ανακοινώνουν; Τίποτε χειροπιαστό για τον άνεργο, τις οικογένειες που φυτοζωούν, τις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν και την Ελληνική κοινωνία. Αχ ρε νιότη (βλέπε Ζάππεια) που έλεγες πως θα γινόμουν άλλος!

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ GregA 07/09/2014 11:50:17

    Λησμονείτε καθώς φαίνεται τη μοναδική και μονότονα επαναλαμβανόμενη φράση "Οριζόντιες περικοπές " που ακούγαμε από κυβερνητικά χείλη, για τρία και βάλε χρονάκια, από το 2010 ! Τώρα αντί για την εύκολη επίθεση των οριζόντιων περικοπών στα εισοδήματα, ακούς από τον Σαμαρά, για επιστροφή αναδρομικών σε ενστόλους, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, διορθώσεις στη φορολογία, επιδόματα θέρμανσης, επιδόματα αλληλεγγύης, προσλήψεις (έστω στο δημόσιο τομέα, μέσω ΈΣΠΑ) !!! Ποιός έχει λοιπόν αμνησία ;

    • αντιΕΝΦΙΑ avatar
     αντιΕΝΦΙΑ @ roadrunner 08/09/2014 18:48:19

     Τις "οριζόντιες περικοπές" τις ακούγαμε πάντα ως μέρος της φράσης "δεν θα υπάρξουν (άλλες) οριζόντιες περικοπές". Η συνέχεια γνωστή.

 8. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 06/09/2014 21:00:47

  Γιατί,μαζί με τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που εξαγγέλθηκε,δε μειώνουν και γενικά το φόρο στα καύσιμα; Αυτή θα ήταν μια εξίσου χρήσιμη εξαγγελία. Εμείς όλοι που δεν μπορούμε να διαθέσουμε είτε 1.300,είτε 1.000 ευρώ για έναν τόνο πετρέλαιο και το ρίξαμε στις ξυλόσομπες, θα μας βόλευε καλύτερα να είναι λίγο πιό φτηνή η βενζίνη να πηγαίνουμε στις δουλειές μας και τα παιδιά στα φροντιστήρια... Να ρωτήσουμε την τρόϊκα;..

 9. ΝΤΑΗΣ avatar
  ΝΤΑΗΣ 07/09/2014 02:50:53

  κρατα ρε Σαμαρα,σε σενα παιξαμε οι Ελληνες τα ρεσταμας.βαστα αδερφι..ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

 10. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 07/09/2014 09:24:05

  Όταν γδέρνεις το πρόβατο δεν ξαναβγάζει μαλλιά. Το μέτρο της μείωσης της τιμής του πετρελαίου είναι θετικό αλλά μην περιμένουν να φτάσει η κατανάλωση εκεί που ήταν: Τώρα έχουμε 30% ανεργία, πολύ μεγαλύτερη φτώχεια και τέλος πάρα πολλοί αναγκάστηκαν να κάνουν επένδυση αγοράζοντας/φτιάχνοντας ενεργειακά τζάκια, ξυλόσομπες, πέλετς κτλ κτλ. Το καλό είναι να μην κάνεις ευθύς εξ αρχής την ανοησία. Εμείς την κάναμε. Κι όχι μόνο την κάναμε αλλά ενώ ένα μικρό παιδί μπορούσε να προβλέψει τα καταστροφικά αποτελέσματα, ενώ απο την πρωτη βδομάδα αυτά είχαν φανεί, τους πήρε δύο ολόκληρα χρόνια στην κυβέρνηση να το συνειδητοποιήσουν. Δεν μπορώ να το εξηγήσω με την λκογική. Είχαμε και θανάτους από στις σόμπες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.