17/08/2010 12:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της

«Αν είχαμε μυαλό εδώ και 30 χρόνια, δεν θα είχαμε διώξει στο εξωτερικό το πολύ πλούσιο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς σχετικά με το θέμα της επιστημονικής έρευνας που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Νετανάχιου έγινε στον Αντώνη Σαμαρά η εξής ερώτηση:

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πως σχολιάζετε τις χθεσινές συμφωνίες και ειδικότερα στο πεδίο των ερευνών;

Αντώνης Σαμαράς: « Για τις έρευνες είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Αλλά θέλω να πω στον κ. Παπανδρέου -τον άκουσα χθες- ότι αν είχαμε μυαλό, εδώ και 30 χρόνια δεν θα διώχναμε το πάρα πολύ πλούσιο δυναμικό, επιστημονικό δυναμικό των Ελλήνων, που αντί να τους απορροφήσουμε εδώ πέρα –και είναι πολύ μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια- τους στείλαμε στο εξωτερικό. Ένα από τα πρώτα θέματα, τα οποία θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά της, το κυβερνητικό, θα είναι η στόχευση του επαναπατρισμού αυτού του δυναμικού, που είναι πρώτης ποιότητος, Έλληνες επιστήμονες, που σήμερα, δυστυχώς, βρίσκονται έξω. Πρέπει να ξαναέρθουν στον τόπο μας ».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ηλίας avatar
  Ηλίας 17/08/2010 13:19:08

  Και....πώς θα το κάνουμε αυτό;

  • spiros avatar
   spiros @ Ηλίας 17/08/2010 21:46:16

   Με τροποποίηση νομθετικών ρυθμίσεων ιδίως με το καθηγητικό κατεστημένο. Ξέχασες ότι βγάλανε άχρηστο τον νανόπουλο για να είναι καθηγητής σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο;

 2. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 17/08/2010 13:24:26

  Οπως το έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επίσης διαπίστωσαν τη μεγάλη, την τεράστια επιθυμία που έχουν οι διαπρεπέστεροι, αλλά και οι περισσότεροι επιστήμονες ελληνικής καταγωγής να επιστρέψουν. Μάλιστα θέλουν να επιστρέψουν φέρνοντας μαζύ τους εκατοντάδες εκτ. από ερευνητικά προγράμματα, υποδομές και της παναγιάς τα μάτια. Αλλά, τι σκατά να λέμε τώρα για την παιδεία και τους σκοπούς, αλλά και τη διαπλοκή με έλληνες και ξένους μισέλληνες όσων ανέλαβαν υπουργοί....

 3. anonymous avatar
  anonymous 17/08/2010 14:06:28

  Θυμάμαι μια Ελληνοαυστραλή που είχε κάνει κάτι έρευνες πάνω στον καρκίνο. Για συναισθηματικούς λόγους ήθελε να βάλει και την Ελλάδα στο παιχνίδι, τη φέραμε, της κάναμε κάτι αφιερώσεις ΝΑ στην τηλεόραση και μετά τη διώξαμε κακήν κακώς γιατί οι κυκλωματίες στην Ελλάδα ήθελαν να φάνε αυτοί τα κονδύλια. Καλά αυτά που λέει ο Σαμαράς αλλά χωρίς να χτυπήσει τα κυκλώματα αυτοί οι άνθρωποι θα χαθούν στην Ελλάδα. Σε απλά Ελληνικά, πρέπει να είναι λιγότερο ρομαντικός.

 4. Ksenitemenos avatar
  Ksenitemenos 17/08/2010 14:12:35

  Nα φέρουν κι άλλους όπως εμένα με διεθνή καριέρα και σημαντική θέση σε Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού για να αμοίβονται με ψίχουλα που θα περικοπούν περαιτέρω! Εάν θέλουν να είναι σοβαροί και να φέρουν κόσμο,πρέπει να επενδύσουν σε υποδομές και να δώσουν γεναιόδωρες αμοιβές σε άξιους επιστήμονες που θα φέρουν έρευνα αιχμής και τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα!

  ΥΓ Ακόμα θυμάμαι την συγκίνηση όταν ορκίστηκα στην Πρυτανεία "να φυλλάτω πιστη στην πατριδα... που τόσο είχα αποχωριστεί". Τώρα βλέπω να Ελληνοποιούν παράνομους μετανάστες, να έχομε μαζέψει τη Σάρα και τη Μάρα (Επί χρόνια παραμονής μου στο Εξωτερικό μου δόθηκε ειδικά visa εξαιρετικού επιστήμονα για να παραμείνω υπό προυποθέσεις-μιλάμε για σοβαρά κράτη!! βέβαια). Πολύ φοβάμαι ότι στα επόμενα χρόνια το Ελληνικό ΑΕΠ θα συντηρείται με παράνομες δραστηριότητες, ναρκωτικά, όπλα κλπ. Μακάρι να διαψευσθώ!!

  • Paranoia avatar
   Paranoia @ Ksenitemenos 17/08/2010 14:19:26

   Δυστυχώς όντως απέχουμε μια-δυο τρίχες από την μεξικανοποίηση.
   Μεγάλο το πρόβλημα.

  • Γιώργος ο ξενιτιεμένος avatar
   Γιώργος ο ξενιτιεμένος @ Ksenitemenos 17/08/2010 16:54:00

   Σχετικά με τους μετανάστες: εφτά χρόνια είμαι στην Ελβετία και μόλις πέρυσι μου έδωσαν άδεια παραμονής 5ετούς διάρκειας, ενώ μέχρι τότε έτρεχα κάθε χρόνο να την ανανεώσω... επιστήμονας επίσης και, φυσικά, νόμιμος μετανάστης ;-)... για ελβετική υπηκοότητα δεν το συζητάμε... σύγκρινε με την Ελλάδα!

   Γιατί να επιστρέψουμε στην Ελλάδα; Πιστεύει κανείς ότι μια μέρα θα εκλείψουν οι λόγοι που μας έκαναν να φύγουμε (που μας έδιωξαν); Περισσότερο ξένος νιώθω πλέον στην Ελλάδα, παρά έξω.
   Στο κάτω-κάτω της γραφής, κι εδώ έχουμε όση ΕΛλάδα θέλουμε, αλά καρτ, όπτοε θέλουμε: θες διαδίκτυο, ιστολόγια, εφημερίδες, λογοτεχνία, τραγούδι -όλα τα έχουμε! Κια φίλους αληθινούς. Και παρέα. Και άνοιξε και λίγο το μάτι μας και είδαμε και κάτι διαφορετικό... Και, κυρίως: την Ελλάδα των αναμνήσεων, αυτήν που έχουμε ριζωμένη στην καρδιά μας και θα διηγηθούμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας...
   Κάτι με "τρώει" όμως, δεν αρκεί αυτό. Δεν μου πάει να μην κάνω τίποτα βρε αδερφέ για τον τόπο που με γέννησε, τώρα που καταστρέφεται...
   Μακάρι η οργή και η απογοήτευση του κόσμου να εκφραστεί μέσα από μια πολιτική κίνηση. Την έχουμε ανάγκη τώρα! Ειδάλλως βλέπω τυφλή κοινωνική βία και αδιέξοδο. Απρόβλεπτες καταστάσεις μετά.

   Ψάξτε, διαδώστε ό,τι πιστεύετε πως αξίζει! Το διαδίκτυο άνοιξε ορίζοντες, δημιουργούνται συνεχώς ομάδες ανθρώπων με κοινό στόχο την απεμπλοκή από τη χούντα του "μνημονίου".
   Προτείνω τουλάχιστον την συμμετοχή μας στο getGreeceback.com - ας δείξουμε την δύναμή μας. Στις 6 Σεπτεμβρίου είναι μόνο η αρχή!
   Δημιουργείται με ταχύ ρυθμό μια ομάδα ανθρώπων με όρεξη για αγώνα...
   Άνθρωποι με ονοματεπώνυμο, όχι ανώνυμοι σχολιαστές "τσάμπα μάγκες", απλώς να κάνουν φασαρία και να θολώνουν τα νερά.
   Άνθρωποι που εργάζονται τίμια, που δεν έκλεψαν ποτέ, άνθρωποι που έχουν αηδιάσει με το ανάδελφο κράτος-τέρας που τους πέταξε έξω για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή αλλού...
   Ο ρόλος της Διασποράς, το τονίζω, είναι ΜΕΓΑΛΟΣ. Ας ξυπνήσουν οι βολεμένοι που σκέφτονται μόνο την πάρτη τους (και εντός Ελλάδος -κυρίως αυτοί!). Όλοι στο χώμα θα βρεθούμε μια μέρα. Η πατρίδα όμως, στο χέρι μας είναι να παραμείνει ζωντανή και μετά από το πέρας του σύντομου βίου μας. Αυτός είναι ο ρόλος όλων μας τώρα. Δεν είναι μεγαλομανία, δε νομίζω πως θα σώσω τον κόσμο. Τίποτα δεν είμαι. Πολλοί μαζί όμως, είμαστε υπολογίσιμοι. Πάντα κάποιο λίγοι αρχίζουν τον αγώνα. Κι όταν αυτός είναι δίκαιος, με λίγη υπομονή κι επιμονή, ο αγώνας θα δικαιωθεί!
   Μη μας αποθαρρύνοει η αδιαφορία ούτε η εχθρότητα των πολλών. Επαναλαμβάνω, μην περιμένετε να ξεκινήσει αγώνας με αφετηρία την πλειοψηφία. Δεν έχουμε την Παιδεία για κάτι τέτοιο, ως λαός. Υπομονή λοιπόν!


   Ευχαριστώ για την φιλοξενία,

   Γιώργος Σγούρδος
   Ελβετία

   http://sgourdos-cartoons.blogspot.com
   http://www.youtube.com/user/ge0graphe

 5. ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ avatar
  ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 17/08/2010 14:38:11

  Μακαρι ο Σαμαρας να πιστευει αυτα που λεει για τους ελληνες επιστημονες που ειναι στο εξωτερικο!!.. Αλλα γιατι να ερθουν με τετοιες υποδομες?

 6. Στου κουφού την πόρτα avatar
  Στου κουφού την πόρτα 17/08/2010 15:47:38

  Τα παιδιά δεν τα έδιωξε από την Ελλάδα η Νέα Τάξη. Η αιμορραγία αυτή ξεκίνησε από το 1950, τώρα υπάρχει απλώς κορύφωση της κατάστασης.
  Τα παιδιά έβλεπαν και βλέπουν την Παλαιά Τάξη, κοιτάζουν την Νέα, το ζυγίζουν και προτιμούν τη δεύτερη. Κάθε καταγγελτικός λόγος επί του γεγονότος θυμίζει – τηρουμένων των αναλογιών- σοβιετικές ρητορείες περασμένων εποχών.
  Η παλαιά τάξη οφείλει να αναδιατυπώσει τις θέσεις της και να ορίσει πιο πραγματιστικούς στόχους, με τρόπο που να την κάνει ελκυστικότερη στα μάτια των νέων. Πάνω από όλα, να σταματήσει τον στείρο ετεροπροσδιορισμό και τη στρατολόγηση θυμωμένων ανθρώπων που εκφράζονται με κακία και μίσος για επιλογές συμπολιτών τους παραπέμποντας στα οργισμένα γερμανικά S.A. του ’30 σε ψηφιακή έκδοση. Στη σελίδα αυτή από καιρού εις καιρό σχολιάζει κάποιος «Στέργιος». Έχει πει ορισμένα πράγματα που καλό είναι να τα ληφθούν υπ’ όψη στα σοβαρά κάποια στιγμή από αρκετούς.

 7. Dr. Tom Papadopoulos avatar
  Dr. Tom Papadopoulos 17/08/2010 20:40:13

  Υπάρχει ελπίδα! Και εφόσον υπάρχει ελπίδα, υπάρχει και ζωή.
  Κρατώ μικρό καλάθι γιατί έχουν δει πολλά τα μάτια μου, αλλά τουλάχιστον αυτήν την φορά έχουμε ένα πολιτικό που ακούει τον πόνο μας. Δείτε τι έλεγα πρόσφατα:
  http://www.youtube.com/watch?v=L2UvUOFGIeY

  Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μετέφερα στον Αντώνη, και δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει την σκυτάλη και γίνεται πρόμαχος των δικαίων και αδίκων των Ελλήνων του εξωτερικού και δημόσιος κατήγορος του αποκλεισμού του απόδημου επιστημονικού δυναμικού από το εν Ελλάδι επιστημονικό προλεταριάτο.
  Αδελφικά,

  Dr. A. P. Papadopoulos
  Senior Research Scientist, and
  Adjunct Profesor (Laval, Guelph)
  Windsor ON. Canada

  and, former Assistant Professor (1990)AUTh

 8. DC_expat avatar
  DC_expat 18/08/2010 04:12:35

  Συμφωνώ με τα προηγούμενα σχόλια. Ζώ τα τελευταία δέκα χρόνια στο εξωτερικό και δουλεύω σε θέσεις που στην Ελλάδα θα έπρεπε να ήμουν κολλητός υπουργού για να τις διεκδικήσω.

  Όπως και οι περισσότεροι Έλληνες που συναντώ στις ΗΠΑ, θα γυρίζα μονομιάς στην Ελλάδα αν ήξερα ότι δεν θα δουλεύω για λαμόγια και κλέφτες. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κατεβάσει σοβαρό σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων του εξωτερικού, αν θέλει πραγματικά να φέρει αλλαγή. Για παράδειγμα, απλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν κατάργηση η αλλαγή του νόμου (1982) για την πρόσληψη-προαγωγή στα ΑΕΙ, και η λεπτομερής απογραφή των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού (π.χ. από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) για τη χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής προσέλκυσης.

  Τέλος, δεν νομίζω ότι η πολιτική ελίτ (όλων των αποχρώσεων) θέλει σοβαρά να φέρει χιλιάδες Έλληνες που δουλεύουν σκληρά (και τίμια) στο εξωτερικό γιατί ξέρει καλά ότι θα φέρουν τα πάνω-κάτω.

 9. Κικη avatar
  Κικη 18/08/2010 08:55:53

  Προς τον φιλο, κ. Σαμαρα ,και το εννοω αυτο,
  Οταν τα παιδια μας αφου τελειωσαν τις σπουδες τους στο εξωτερικο,με μεταπτυχιακο,με εξειδικευμενες γνωσεις σε αντικειμενο που απτεται της ασφαλειας της χωρας,με γνωσεις ξενων γλωσσων,χρησιμοτατων για την πατριδα,νομιζοντας οτι θα ειναι χρησιμα για την χωρα ,εδωσαν εξετασεις περασαν και κοπηκαν απο τον υπερυπουργο,Πακη,διοτι ειχε ταμενες τις θεσεις σε αλλους,αρα τζαμπα εδωσε εξετασεις.Κανοντας δε ενσταση,το καλυτερο ηταν οτι δεχθηκε τηλεφωνημα στο κινητο ,Κυριακη βραδυ,και την απειλησαν απο το γραφειο του.Τι περιμενετε λοιπον να πιστεψει καποιος οτι οι επιστημονες της πατριδας μας,θα θελουν να γυρισουν πισω.Οχι,γιατι καποιο κομματοσκυλο,θα εχει κλεισει την θεση για καποιο ψηφοφορο του,θα προπηλακιστει γιατι οι γονεις του δεν θα τους ειναι αρεστοι.
  Αυτο συμβαινει και με τα δυο κομματα της εξουσιας.
  Κριμα στην πατριδα μας ,και κριμα στα νειατα της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.