#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/07/2012 22:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: εννέα βήματα για να βγούμε από την κρίση

s:65535:"

Άρχισε σήμερα η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης με την πρώτη ομιλία του Αντώνη Σαμαράς ως πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αντικείμενο της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι να αλλάξουν οι στόχοι αλλά όσα εμποδίζουν να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. «Το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει τροποποιήσεις του προγράμματος στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση: "Το λέμε «επαναδιαπραγμάτευση», για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έλθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία, με τους εταίρους μας. Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες! Ζητάμε «τροποποιήσεις» του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του. Καταλαβαίνουμε ότι κάποια απ’ αυτά που ζητάμε μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν, όμως, άλλα που επείγουν. Όπως για παράδειγμα, επείγει η τακτοποίηση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων που έρχονται φέτος σε περισσότερες δόσεις. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ξοφλήσουν φέτος τόσες μαζεμένες επιβαρύνσεις από προηγούμενα χρόνια».

Οι βασικοί άξονες της κυβέρνησης

 

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αυτές εστιάζονται στα εξής εννέα βήματα:

1. Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις :

Προανήγγειλε μάλιστα ότι όπου χρειάζεται, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για να τις επισπεύσει.

2. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις:

Ο Πρωθυπουργός εστίασε συγκεκριμένα στις περιπτώσεις των σιδηροδρόμων- κυρίως στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και σε τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα «αναπτυξιακά και όχι ταμειακά». Σημείωσε μάλιστα ότι όποιος τις αναλάβει θα πρέπει να κάνει επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

3. Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν:

Το βήμα αυτό, εξήγησε ο κ. Σαμαράς αφορά κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια «ασφαλώς με την παρουσία δημόσιας αρχής εποπτείας και ελέγχου».

4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας:

«Δεν μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους μένουν αναξιοποίητα», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει σε μεγάλα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα δώσει «όλη την απαραίτητη ώθηση», ώστε όχι μόνο να πιάσει η χώρα τους στόχους, αλλά και να τους ξεπεράσει.

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία Επενδυτικού Οχήματος Ειδικού σκοπού (το λεγόμενο SPV) για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη. Εκανε ακόμη λόγο για νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας, να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης.

5. Ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ):

«Προτεραιότητά μας είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να εκταμιευθούν το ταχύτερο δυνατόν τα κονδύλια για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Κύρια κατεύθυνση είναι, όπως εξήγησε, η κεντρική αδειοδότησή τους από το υπουργείο Ανάπτυξης, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα μεγάλου μεγέθους έργα.

6. Κλείσιμο-συγχώνευση δεκάδων οργανισμών φορέων του Δημοσίου

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει κατάλογος μερικών εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών, για μερικούς, από τους οποίους έχει αρχίσει η αξιολόγηση. Προανήγγειλε ότι όλες οι διαδικασίες θα επισπευσθούν, ώστε σε λίγους μήνες να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους.

7. Μέτρα για στήριξη ρευστότητας και διευκόλυνση επιστροφής καταθέσεων:

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας που, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Τόνισε μάλιστα ότι με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια «τελευταία ευκαιρία» να τα δηλώσουν, ενώ όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις.

8. Μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη χρήση της τεχνολογίας:

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των υπουργείων, καθώς και τη συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής για το σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Εδωσε επίσης έμφαση στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλατφόρμων για την προμήθεια και τη διαχείριση υλικού σε όλο το ευρύτερο Δημόσιο.

9. Επίσπευση του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο:

«Δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν διότι τους χρωστά το κράτος», παρατήρησε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε ότι μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ισοδύναμα μέτραΌπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, για τα περισσότερα από τα υφεσιακά μέτρα που ζητείται να αλλάξουν, η κυβέρνηση προτείνει ισοδύναμα, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό κόστος, όπως τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για τα υπόλοιπα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση προτείνει να αναβληθούν. Σε αυτό το σημείο, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η προσαρμογή πρέπει να γίνει όχι σε δύο χρόνια, αλλά σε περισσότερα. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη, σε περίπτωση που το Πρόγραμμα «πέσει έξω κι άλλο» να μην γίνει αφορμή για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. «Αυτό είναι το αντικείμενο της «επαναδιαπραγμάτευσης». Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους. Πρέπει να αλλάξουν όσα εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στα μέτρα που «επείγουν» ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην τακτοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που, όπως είπε, έρχονται φέτος σε περισσότερες δόσεις, στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας για μιαν χρονιά ακόμα, με κοινοτικούς πόρους, αλλά και στην αντικατάσταση κάθε μέτρου που οδηγεί σε απολύσεις, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα.

Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στη δημόσια διοίκηση

Στόχος της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, είναι παράλληλα με την καταπολέμηση της ύφεσης, να αλλάξει άμεσα το πολιτικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση. Στην κατεύθυνση αυτή προανήγγειλε:

- Αμεση πρωτοβουλία για την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών.

- Πρωτοβουλία για την τροποποίηση όσων ισχύουν περί βουλευτικής ασυλίας.

- Περιορισμό της χρηματοδότησης των κομμάτων. Όπως εξήγησε, θα εξεταστούν προσεκτικά τα προνόμια των βουλευτών και θα κοπούν όσα δεν είναι απολύτως απαραίτητα, όπως τα αυτοκίνητα και οι διπλές συντάξεις για τους νέους βουλευτές.

- Περιορισμό των συμβούλων, ιδιαίτερα των υπουργών.

- Συγκρότηση σώματος που θα εξετάσει το «πόθεν έσχες» στελεχών των κυβερνήσεων και αρχηγών κομμάτων από το 1974. Όπου η δημιουργία περιουσίας δεν δικαιολογείται, θα υπάρξει πρόβλεψη για δήμευση.

- Οι συντάξεις θα βγαίνουν σε σημαντικά λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μπορεί να αρχίσει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και η πρόβλεψη είναι, σε ενάμιση χρόνο περίπου, το χρονικό όριο για την έκδοση συντάξεων να πέσει ακόμα περισσότερο.

- Αμεση αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

- Καταπολέμηση της ακρίβειας με: «σπάσιμο» των καρτέλ, έλεγχο ενδο-ομιλικών συναλλαγών, ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων και δημοπρατήρια.

-Αμεση ανακούφιση των δανειοληπτών, ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με νομικές προσαρμογές και επιχειρησιακό και σωφρονιστικό πλαίσιο ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία. «Αυτή η προγραμματική σύγκλιση τα λέει όλα και αποτελεί μία νέα σελίδα για την πολιτική της χώρας. Η εποχή της ανοχής του εγκλήματος και της ατιμωρησίας των παράνομων θα περάσει ανεπιστρεπτί», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συστηματικής προετοιμασίας για ανακήρυξη της ΑΟΖ για την επίσπευση της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου. Αναφέρθηκε ακόμη στην ενεργό προώθηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για όλα τα περιφερειακά ζητήματα του ευρωπαϊκού νότου αλλά και την ενίσχυση των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα σας μιλήσω χωρίς περιστροφές. Χωρίς γενικολογίες που καλύπτουν τα πάντα, αλλά δεν λένε τίποτε… Χωρίς εύκολες υποσχέσεις και ακόμα ευκολότερες υπεκφυγές, που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις… Ο λαός έχει ανάγκη σήμερα από τέσσερα πράγματα: Από αλήθεια. Από Προοπτική. Από Ελπίδα. Κι από κουράγιο. Από ολόκληρη την αλήθεια, όχι από «μισές αλήθειες»… Από χειροπιαστή προοπτική, όχι από λαϊκίστικες χίμαιρες. Από ρεαλιστική Ελπίδα, όχι από ψεύτικα συνθήματα. Κι από το κουράγιο που μπορεί να εμπνεύσεις μόνο αν δείξεις ότι έχεις πρόθεση να «σπάσεις αυγά».

Και μπορεί να αντλήσει κουράγιο αυτός που σ’ ακούει, μόνο αν πιστέψει στη δική σου ειλικρίνεια και στις δικές του δυνάμεις. Με δύο λόγια, η Ελλάδα βρίσκεται, ναι, σε δύσκολη θέση.

Όμως, αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια, να δείξει αποφασιστικότητα και να εμπνεύσει στο λαό εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.

Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει! Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όλες τις μάχες που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Η πρώτη μάχη που πρέπει να δώσει αυτή η κυβέρνηση είναι η μάχη του προφανούς, του αυτονόητου. Γιατί, επί χρόνια πολλά, αυτό που παντού αλλού θεωρούσαν «προφανές», εδώ δεν ήταν καν ορατό… Τώρα πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε το προφανές!

Κι ακόμα περισσότερο, πρέπει να δούμε πέρα από το προφανές. Γιατί μόνο έτσι θα χαράξουμε πορεία, ώστε να βγούμε από την κρίση.

Κι ακόμα περισσότερο, να πούμε όλη την αλήθεια στον κόσμο.

Κι ακόμα περισσότερο, να τολμήσουμε όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν. Για να βγει η χώρα από το τέλμα.

Για να κερδίσουμε ως πολιτική ηγεσία ξανά την εμπιστοσύνη του λαού. Για να κερδίσουμε ως χώρα ξανά την αξιοπιστία μας.

Και πως θα τα επιτύχουμε αυτά; Με όπλο μας την αποφασιστικότητα. Και με στήριγμα την ενότητα του Ελληνικού λαού.

Σήμερα, η ενότητα αυτή δεν είναι μια γενικόλογη ευχή. Είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Και το κυριότερο: Εκφράζεται από την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης. Που την πετύχαμε με εντολή του ελληνικού λαού…

Θέλω, λοιπόν, πριν απ’ ο,τιδήποτε άλλο, να χαιρετίσω το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, που τη στηρίζουν τρία κόμματα, διαφορετικής ιδεολογικής προέλευσης. Και να χαιρετίσω και την αποφασιστικότητα και το θάρρος των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της  ΔΗΜΑΡ.

Μιας κυβέρνησης – το τονίζει αυτό η διακήρυξή της, και το υπογραμμίζω εγώ από τη θέση αυτή - με πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας.

Μιας κυβέρνησης που οφείλει από την πρώτη στιγμή να πει αλήθειες. Όπως είναι αλήθεια, ότι για μιαν ακόμα φορά, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει, πράγματι, ξεφύγει από τους στόχους του…

Μιας κυβέρνησης με στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να διορθώσει τα λάθη που έγιναν, να καλύψει το χαμένο χρόνο. Να αλλάξει ό,τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει, να εφαρμόσει εκείνα που πρέπει να εφαρμοστούν και να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης, ώστε η χώρα να μη χρειάζεται πια Μνημόνια.

Μιας Κυβέρνησης με στόχο να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, θέση που κάποιοι από το εξωτερικό υπονομεύουν και κάποιοι μέσα στην Ελλάδα ανεύθυνα αποδυναμώνουν.

Ξέρουμε ότι δεν θα είναι όλα εύκολα. Αλλά αυτή τη φορά, έχουμε το όπλο της ενότητας του ελληνικού λαού. Και γι’ αυτό μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Αισιόδοξος, άλλωστε, είναι αυτός που βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε αναποδιά που του τυχαίνει. Ενώ απαισιόδοξος είναι εκείνος  που βλέπει μια αναποδιά, σε κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται.       

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Θέλω ακόμα, από τη θέση αυτή, να ευχαριστήσω όλους εσάς, τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου - από τους πολιτικούς αρχηγούς μέχρι τους απλούς συναδέλφους - απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, που μου συμπαρασταθήκατε για την πρόσφατη περιπέτειά μου.

Χρειάζεται βέβαια ακόμα κάποια προσοχή - αλλά πολύ σύντομα, θα έχω ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα.

 

Και μια – κάπως πιο προσωπική – εξομολόγηση: Τις προηγούμενες μέρες, όταν το πρόβλημα με την όρασή μου με ταλαιπωρούσε ακόμα, μου δόθηκε η ευκαιρία να σκεφτώ ότι δεν βλέπουμε μόνο με τα μάτια.

Βλέπουμε πιο μακριά και πιο καθαρά με το μυαλό και την καρδιά.

Βλέπουμε πιο μακριά με το μυαλό, αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα βρέθηκε, κατά το παρελθόν σε δοκιμασίες πολύ πιο σκληρές από τις τωρινές. Και τις ξεπέρασε. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Μην έχετε καμία αμφιβολία.

Κι ακόμα βλέπουμε πιο καθαρά με την καρδιά. Αν σκεφτούμε, ότι το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο κάποιες μεταρρυθμίσεις, που αναμφίβολα πρέπει να εφαρμόσουμε, ούτε μόνο κάποιοι δημοσιονομικοί στόχοι, που αναμφίβολα πρέπει να πιάσουμε.

Είναι όλα αυτά, ασφαλώς. Αλλά πέρα από τους γκρίζους αριθμούς και τους απρόσωπους δείκτες, είναι και οι άνθρωποι και η κοινωνία. Αυτούς υπηρετούμε εδώ. Κι αυτούς πρέπει να σκεπτόμαστε νύχτα μέρα… Αυτοί είναι το αδιάκοπο κριτήριό μας, για κάθε μας πράξη.

Δεν μπορούν Έλληνες πολίτες, που μέχρι χθες είχαν σπιτικό, να είναι σήμερα άστεγοι, για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Να τρέφονται από συσσίτια, να κοιμούνται στους δρόμους, ή να αναζητούν τροφή στους κάδους απορριμμάτων.

Δεν μπορεί να πολλαπλασιάζονται οι αυτοκτονίες συμπολιτών μας που δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου και της αξιοπρέπειάς τους. Αυτά όλα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν μπορούμε να τα αποσιωπούμε.

Δεν μπορεί στη σημερινή Ελλάδα οι συμπολίτες μας να μη νιώθουν ασφαλείς. Να ζουν με το φόβο της εγκληματικότητας που έχει γίνει πια ανεξέλεγκτη. Και για την έξαρση της οποίας, φταίει πρωτίστως ένα σύστημα τυφλό. Που δεν ήθελε να δει το πρόβλημα γύρω του. Κι έκανε ό,τι μπορούσε να το τροφοδοτεί, αντί να κάνει ό,τι μπορεί να το αναχαιτίσει.

Αυτή η κυβέρνηση - και νομίζω τώρα ότι μιλάω εξ ονόματος όλων των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν κι όλων των βουλευτών που τη στηρίζουν - δεν έχει πρόβλημα από παρωπίδες, ιδεολογικές ή κομματικές. Θα πει την αλήθεια. Και θα τολμήσει το σωστό.

Όσα αναφέρει το πρόγραμμα σύγκλισης των τριών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ισχύουν απολύτως και δεν θα τα επαναλάβω. Είναι η πυξίδα των προγραμματικών δηλώσεων. Κι αποτελούν δεσμεύσεις σε βάθος τετραετίας…

Το τι θα κάνουμε αναλυτικά θα το πουν οι υπουργοί στις ομιλίες τους. Εγώ θα σας μιλήσω για τις γενικές κατευθύνσεις. Και θα σταθώ στα πολύ άμεσα, σε αυτά που θα δώσουμε άμεση προτεραιότητα. Γιατί κάθε μεγάλη πορεία αρχίζει με τα πρώτα αποφασιστικά βήματα. Γι’ αυτά θα σας μιλήσω σήμερα…

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Κύρια επιδίωξή μας να συγκρατήσουμε και να αντιστρέψουμε την ύφεση που παραλύει την οικονομία και γονατίζει την Ελλάδα.

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα πολιτική, μια πιο επιθετική προσέγγιση. Δεν  επαιτούμε βοήθεια, δεν εκλιπαρούμε για ελαφρύνσεις…

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια σειρά από μεγάλες διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τομές, όχι γιατί μας τις ζητά η δανειακή σύμβαση, αλλά γιατί πρέπει να τις κάνουμε. Μερικές, μάλιστα, απ’ αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια. Κι αν είχαν γίνει, ίσως δεν θα φτάναμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση.

Θα προχωρήσουμε λοιπόν, σε εννιά βήματα που δείχνουν αυτή την αποφασιστικότητά μας.

* Πρώτον, θα δώσουμε έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις. Κι όπου χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για να τις επισπεύσουμε, θα την πάρουμε.

* Δεύτερον, θα προωθήσουμε και αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές μας υποχρεώσεις. Αλλά πρέπει να γίνουν για να φέρουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και Ανάπτυξη. Όπως στους σιδηροδρόμους - κυρίως στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ. Κι ακόμα στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, σε όλη την έκταση, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη… Όχι αποσπασματικά, κομματάκι-κομματάκι. Οργανωμένα και με επιτελικό σχεδιασμό. Πράγμα, που περιλαμβάνει ασφαλώς και τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ.

Η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της Ενέργειας, ασφαλώς θα γίνουν με προσοχή. Με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο. Με ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, ειδικά για την ενέργεια. Με ιδιαίτερη προσοχή για τα ορυχεία, όπου θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης, όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και με περιβαλλοντικές ρήτρες αντίστοιχες με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας για την αποκρατικοποίηση στους σιδηρόδρομους και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας θέλω να τονίσω το εξής: δεν τις βλέπουμε μόνο  ταμειακά, για να καλύψουμε τρύπες στο έλλειμμα. Τις βλέπουμε κυρίως αναπτυξιακά: όποιος τις αναλάβει θα πρέπει να κάνει επενδύσεις. Ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως, από τώρα, τις μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις του μέλλοντος.

Από την άλλη πλευρά θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την προγραμματισμένη αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων. Θα λάβουμε ιδιαίτερα υπ’ όψιν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός έλεγχος του κράτους πάνω στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Που αποτελεί προτεραιότητα για μας. Αλλά και πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο σε κάθε σύγχρονη χώρα.

* Τρίτο, προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, ασφαλώς με την παρουσία δημόσιας αρχής εποπτείας και ελέγχου. Ήδη από την στιγμή που – επιτέλους – καταργήθηκε το cabbotage, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από διεθνείς οίκους κρουαζιέρας για λιμάνια των νησιών μας. Όπου θα υπάρξουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί η οικονομία ολόκληρων περιοχών.

* Τέταρτο η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Πέρα από το Ελληνικό, που ήδη προχωρά, θα δημιουργήσουμε Επενδυτικό Όχημα Ειδικού σκοπού [το λεγόμενο SPV], για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη.

Και θα λάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας, να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης. Ώστε, όλα αυτά που σήμερα μένουν ανενεργά ή απαξιώνονται, να αποκτήσουν τεράστια αξία. Και μαζί να δημιουργήσουν υπεραξίες γης για όλες τις γειτονικές περιοχές και φυσικά για το Ελληνικό, η αξιοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει και θα προχωρήσει ανεξάρτητα. Κι αυτό το μεγάλης κλίμακας σχέδιο, θα αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε όλη την επικράτεια.

Φυσικά θα ληφθούν μέτρα ώστε το περιβάλλον να αναβαθμιστεί παντού. Θα αποφύγουμε τα λάθη της υπερεκμετάλλευσης και της αισθητικής υποβάθμισης που έγιναν σε άλλα μέρη του κόσμου…

Αλλά δεν μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους μένουν αναξιοποίητα ή απαξιώνονται. Ή λεηλατούνται. Ή περιμένουν τον καταπατητή τους…

Αυτό θα αλλάξει. Περιμένουμε τεράστια έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Κι εμείς εδώ θέλουμε να δώσουμε όλη την απαραίτητη ώθηση, ώστε όχι μόνο να πιάσουμε τους στόχους μας, αλλά να ξεπεράσουμε τους στόχους μας.

Στέλνουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: είμαστε μια χώρα που μπορεί να κάνει άλματα με εξωστρέφεια και εξαγωγικό προσανατολισμό. Είμαστε μια χώρα που πρέπει να γίνει φιλική για επενδύσεις. Γιατί μόνον αυτές δημιουργούν θέσεις εργασίας. Που είναι το νούμερο ένα μεγάλο ζητούμενο σήμερα…  

Κι αν στους επόμενους μήνες φέρουμε επενδύσεις, τότε θα έχουμε κερδίσει πάνω από το μισό στοίχημα της συνολικής επιτυχίας. Και θα έχουμε αλλάξει και την ψυχολογία της αγοράς.

Φτάνει να μην έρχονται κάθε τόσο κάποιες ατυχέστατες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων να χαλάνε την εικόνα για την Ελλάδα. Συνήθως απρόκλητα και χωρίς κανένα λόγο. Αυτό πρέπει να σταματήσει!

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, εμείς να προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις, να προσελκύσουμε επενδύσεις και ξένοι αξιωματούχοι να μιλάνε δημόσια για πιθανότητα… επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή! Δεν μπορεί - από αφέλεια, από λάθος ή ενσυνείδητα - να υπονομεύουν  αυτό που εμείς προσπαθούμε να επιτύχουμε.

Δεν μπορεί να μας «μαλώνουν» κι από πάνω, ότι  δεν κάνουμε εκείνα που, όταν προσπαθούμε να τα κάνουμε, τα τινάζουν στον αέρα!

Το λέω από εδώ δημόσια: Αυτό πρέπει να σταματήσει!

* Το πέμπτο βήμα είναι το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (του ΕΣΠΑ), που αφορά 12,5 δισεκατομμύρια κονδύλια για την Ελλάδα. Εδώ άμεση προτεραιότητά μας είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να εκταμιευθούν το ταχύτερο. Κύρια κατεύθυνση είναι η κεντρική αδειοδότησή τους από το υπουργείο Ανάπτυξης, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα μεγάλου μεγέθους έργα. Δεν μπορεί τέτοιοι πόροι να χάνονται στο λαβύρινθο της απίστευτης ελληνικής γραφειοκρατίας…

* Το έκτο βήμα άμεσης δράσης είναι το κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Υπάρχει κατάλογος μερικών εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών. Για μερικούς έχει αρχίσει η αξιολόγηση. Για άλλους όχι. Τώρα όλα αυτά θα επισπευσθούν, ώστε σε λίγους μήνες - και πάντως πριν από το τέλος του έτους - να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους.

* Το έβδομο βήμα αφορά μέτρα τη στήριξη της ρευστότητας με μέτρα που διευκολύνουν την επιστροφή καταθέσεων. Η ρευστότητα είναι το αίμα της οικονομίας. Αν δεν αποκατασταθεί ό,τι άλλο κάνουμε είναι στο κενό.

Προχωράμε λοιπόν, στη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Αυτό εντάσσεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Με ειδική νομοθετική ρύθμιση – όπως θα εξηγήσει ο υπουργός οικονομικών - όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις.

Κι όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έτσι θα μπει μια τάξη και η χώρα θα αποκτήσει, επί τέλους περιουσιολόγιο, θα ενθαρρυνθεί η επιστροφή καταθέσεων και θα δημιουργηθεί μια στέρεα βάση για να ελεγχθεί οριστικά η φοροδιαφυγή. .  

Αντίστοιχα μέτρα εφαρμόστηκαν για περιορισμένο χρόνο σε άλλες χώρες - στην Ιταλία και το Βέλγιο για παράδειγμα - κι είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η νομοθετική ρύθμιση δεν θα αφορά, βέβαια, τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Όπως δεν θα αφορά τους πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.       

Φυσικά και οι διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για τον έλεγχο της λαθραίας διαρροής εισοδήματος που παρήχθη στην Ελλάδα, θα προχωρήσουν ταχύτατα. Η φοροδιαφυγή θα χτυπηθεί. Αλλά και η ρευστότητα θα ενθαρρυνθεί να επανέλθει.

* Το όγδοο βήμα αφορά άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη βοήθεια εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας.

Δεν υπάρχει ουσιαστική  διοικητική  μεταρρύθμιση χωρίς την ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.  Δηλαδή την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλαιπωρούν τον πολίτη.  

Αυτό βέβαια, έχει ακουστεί πολλές φορές. Οι ως τώρα προσπάθειες απέτυχαν γιατί έπαιρναν ως δεδομένες τις διαδικασίες του δημοσίου και προσπαθούσαν να τις κάνουν ηλεκτρονικές.  Έτσι αντί να καταργήσουμε την γραφειοκρατία τη μετατρέπαμε σε… ηλεκτρονική γραφειοκρατία!

Τώρα, προσεγγίζουμε το πρόβλημα εντελώς διαφορετικά: η διοικητική μεταρρύθμιση σχεδιάζεται και προχωρά βήμα-βήμα μαζί με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Κάθε βήμα διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υλοποιείται μόνο αν οδηγεί σε άμεσα μετρήσιμη απλούστευση διαδικασιών. Ενώ όλα τα βήματα διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προχωρούν με οριζόντια συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων. Ώστε οι προσπάθειες του ενός να μην ακυρώνονται από προσπάθειες του άλλου…

Ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων για την καθημερινή εργασία της Κυβέρνησης συνιστά απόλυτη προτεραιότητα. Κι αποφασίσαμε να συγκροτηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συντονισμού των υπουργείων. Θα ορίσω, μάλιστα ανώτατο αξιωματούχο επικεφαλής αυτού του μηχανισμού. Που υπ’ ευθύνη μου θα συνεργάζεται στενά με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομίας, ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικός ως το φθινόπωρο.

Και πέρα από το συντονισμό της καθημερινού κυβερνητικού έργου, συγκροτούμε διϋπουργική επιτροπή για το σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Κι αυτή θα συνεδριάζει τακτικά υπ’ ευθύνη μου.

Προσωπικά, θεωρώ τη νοσηρή γραφειοκρατία νούμερο ένα εχθρό του τόπου! Το κατ’ εξοχήν εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ανοίξουμε το δρόμο της Ανάπτυξης. Και τη γραφειοκρατία δεν την κατανικάς με αποσπασματικά μέτρα, αλλά με ολοκληρωμένη στρατηγική και συστηματική προσπάθεια. Αλλά χρειάζονται και άμεσα μέτρα για να την παρακάμψεις πριν καταφέρεις να την ξεριζώσεις οριστικά. Αλλιώτικα κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια θα είναι καταδικασμένη…

Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την προμήθεια και τη διαχείριση υλικού σε όλο το ευρύτερο Δημόσιο, με απόλυτη διαφάνεια. Ήδη η εφαρμογή τέτοιων εργαλείων υπολογίζεται ότι θα φέρει εξοικονόμηση μέχρι 2 δισεκατομμυρίων στα πρώτα χρόνια και περίπου τα διπλάσια αργότερα.   

Η πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς με τη βοήθεια σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων έχει ήδη αρχίσει. Μόνο τους τελευταίους μήνες ανακαλύφθηκαν απίστευτες σπατάλες  - άνω του ενός δισεκατομμυρίου - σε συντάξεις και επιδόματα μαϊμού. Αυτός ο πόλεμος σε τέτοιες απίστευτες περιπτώσεις σπατάλης και διαφθοράς δημοσίου χρήματος θα συνεχιστεί, θα γίνει πιο συστηματικός και πιο οργανωμένος. Και υπολογίζεται ότι θα αποδώσει πολύ περισσότερα.

* Ένατο, θα επισπεύσουμε τη διαδικασία του συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο. Ώστε μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο να έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν διότι τους χρωστά το κράτος! Δεν  μπορεί  το κράτος να απαιτεί οφειλές από ιδιώτες, όταν το ίδιο δεν τους πληρώνει! Δεν μπορεί το κράτος να είναι αυστηρό, χωρίς το ίδιο να είναι πρώτα δίκαιο.

Ο συμψηφισμός, αν γίνει σωστά, έχει μηδενικό ταμειακό κόστος, αλλά δίνει μεγάλη ανάσα στην οικονομία, εξαλείφει μιαν απίστευτη στρέβλωση και μια τεράστια αδικία, ενώ σώζει και θέσεις εργασίας που σήμερα κινδυνεύουν.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Όλες αυτές οι μεταρρυθμιστικές τομές θα εφαρμοστούν και θα κριθούν τους επόμενους μήνες.

Θα δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό, να κάνουμε τη διαφορά. Θα αποστομώσουμε όλους εκείνους που ισχυρίζονται, ότι τάχα «οι Έλληνες κοροϊδεύουν».

-- Η μείωση του ελλείμματος μέσα από αποφασιστική περιστολή της σπατάλης είναι πρωτίστως δικός μας στόχος.

-- Ο έλεγχος του χρέους μέσα από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση περιουσίας είναι πρωτίστως δικός μας στόχος.

-- Οι διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτίστως δικός μας στόχος.

Είμαστε αποφασισμένοι να τους επιτύχουμε. Για να τους επιτύχουμε, όμως, πρέπει να σταματήσουμε την ύφεση. Γιατί τα δύο τελευταία χρόνια, δυστυχώς, η ύφεση τρέχει με ρυθμούς διπλάσιους απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά στο Πρόγραμμα.

Θα κάνουμε, λοιπόν, αυτά που πρέπει να γίνουν και θα τα κάνουμε με το παραπάνω. Και δείχνουμε από την πρώτη στιγμή, ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Εκείνο που ζητάμε είναι η καταπολέμηση της ύφεσης.

Για τα περισσότερα από τα υφεσιακά μέτρα που ζητάμε να αλλάξουν, προτείνουμε ισοδύναμα, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό κόστος. Όπως τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και οι άλλες ακραίες αδικίες που πρέπει να επανορθωθούν.

Για άλλα προτείνουμε να αναβληθούν. Και η προσαρμογή –το έχουμε τονίσει όλοι μας - να γίνει όχι σε δύο χρόνια, αλλά σε περισσότερα. Κι αν το Πρόγραμμα πέσει έξω κι άλλο λόγω ύφεσης – προσέξτε - αυτό να μην γίνει αφορμή για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως συνέβαινε ως τώρα. Η ύφεση πρέπει να σταματήσει. Όχι να ενισχύεται συνεχώς…

Με τα πρόσθετα μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις που παίρνουμε θα αντιμετωπίσουμε το πρόσθετο κόστος του προγράμματος με δικούς μας πόρους.

Άλλωστε, για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα που κερδίζουμε σε ανάκαμψη της οικονομίας, το έλλειμμα μειώνεται κατά 1 δισεκατομμύριο. Κι έτσι οι ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος θα μειωθούν, αντί να αυξηθούν.  

Ενώ ως τώρα, με την ανεξέλεγκτη ύφεση οι ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος αυξάνονται, όπως δυστυχώς, τόσες φορές προειδοποίησα…

Εμείς πρώτοι θέλουμε να σταματήσει αυτό... Εμείς πρώτοι θέλουμε να αρχίσουμε να βγαίνουμε από το τέλμα. Αυτό είναι το αντικείμενο της «επαναδιαπραγμάτευσης». Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους! Πρέπει να αλλάξουν όσα εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας: Θέλουμε την καταπολέμηση της ύφεσης! 

Το λέμε «επαναδιαπραγμάτευση», για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έλθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία, με τους εταίρους μας. Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες! Ζητάμε «τροποποιήσεις» του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του.

Καταλαβαίνουμε ότι κάποια απ’ αυτά που ζητάμε μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν, όμως, άλλα που επείγουν. Όπως για παράδειγμα, επείγει η τακτοποίηση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων που έρχονται φέτος σε περισσότερες δόσεις. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ξοφλήσουν φέτος τόσες μαζεμένες επιβαρύνσεις από προηγούμενα χρόνια.

Το ίδιο και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για μιαν χρονιά ακόμα, με κοινοτικούς πόρους. Αλλά και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους. Επίσης με κοινοτικούς πόρους.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αντικατασταθεί κάθε μέτρο που οδηγεί σε απολύσεις, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Η ανεργία είναι κάτι που πρέπει να σταματήσουμε με κάθε τρόπο. Όχι μόνο γιατί κινδυνεύει άμεσα η κοινωνική συνοχή. Αλλά και γιατί μεγαλώνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ συρρικνώνονται τα φορολογικά έσοδα.

Η διόγκωση της ανεργίας απειλεί το έλλειμμα, απειλεί την κοινωνική συνοχή, απειλεί κάθε εργαζόμενο και κάθε ελληνική οικογένεια. Αν δεν σταματήσουμε τη διόγκωση της ανεργίας, ό,τι άλλο κάνουμε είναι και κοινωνικά άδικο και μάταιο.

Μέσα στην προγραμματική σύγκλιση αναφέρεται ρητά και η φορολογική διάσταση της πολιτικής μας: Αναφέρεται επί λέξει, «διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας».

Η ύφεση που συνεχίζεται και η ανεργία που διογκώνεται κάνουν το ακριβώς αντίθετο: Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο. Πάνω από εξακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στην ανεργία. Όλα αυτά συρρικνώνουν συνεχώς τη φορολογική βάση.

Κακά τα ψέματα, πάνω απ’ όλα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν το μέγιστο μέρος των θυσιών.

Πολιτικές που πολλαπλασιάζουν την ανεργία, που βάζουν λουκέτα στα μαγαζιά, που μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, τελικά τιμωρούν αυτούς που πληρώνουν τους φόρους και μειώνουν συνολικά τη φοροδοτική ικανότητα της οικονομίας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Πρόθεσή μας παράλληλα με την καταπολέμηση της ύφεσης, είναι να αλλάξουμε άμεσα το πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση.

Εδώ δεν υπάρχουν εμπόδια ούτε από τη δανειακή σύμβαση ούτε από κανένα. Και θα κινηθούμε αποφασιστικά:

 

Πρώτον, με άμεση πρωτοβουλία για την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Δεύτερον, με πρωτοβουλία για την τροποποίηση όσων ισχύουν περί βουλευτικής ασυλίας. Βέβαια, αυτό απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά ήδη μπορεί να περιοριστεί η ασυλία μόνο στις περιπτώσεις που άμεσα συνδέονται με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
Τρίτον, θα περιοριστεί η χρηματοδότηση των κομμάτων. Θα εξεταστούν προσεκτικά τα προνόμια των βουλευτών και θα κοπούν όσα δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Όπως τα αυτοκίνητα και οι διπλές συντάξεις για τους νέους βουλευτές.
Τέταρτον, θα περιοριστούν οι σύμβουλοι, ιδιαίτερα των υπουργών.
Πέμπτον, θα συγκροτηθεί ειδικό σώμα που θα εξετάσει το «πόθεν έσχες» στελεχών των κυβερνήσεων και αρχηγών κομμάτων από το 1974. Όπου η δημιουργία περιουσίας δεν δικαιολογείται, θα υπάρξει πρόβλεψη για δήμευση.  
Έκτον, οι συντάξεις θα βγαίνουν σε σημαντικά λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό μπορεί να αρχίσει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Και η πρόβλεψη είναι, σε ενάμιση χρόνο περίπου, το χρονικό όριο για την έκδοση συντάξεων να πέσει ακόμα περισσότερο.  
Έβδομο, θα υπάρξει άμεση αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. 
Όγδοο: η καταπολέμηση της ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέτρο: σπάσιμο των καρτέλ, έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών, ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων και δημοπρατήρια (να μικρύνει η απόσταση τιμών από το ράφι στο χωράφι) κλπ.

Εδώ υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Και θα ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια ακόμα περισσότερο, με την προμήθεια «εργαλειοθήκης» για την αξιολόγηση του ανταγωνισμού που έχει αναπτύξει ο ΟΟΣΑ.

Ένατο, άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών, ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

 Υπάρχουν δύο τελευταία σημαντικά κεφάλαια στην προγραμματική σύγκλιση της κυβέρνησης μας:

Το πρώτο αφορά την εγκληματικότητα που βρίσκεται σήμερα σε έξαρση. Την ασφάλεια του Πολίτη και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Δεν θα επαναλάβω αυτά που αναφέρονται εκεί αναλυτικά.

Θα προσθέσω όμως, ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο κοινοβουλευτικός διάλογος μεταξύ όλων των κομμάτων, για να υπάρξει αλλαγή του νομικού πλαισίου για την απόδοση Ιθαγένειας. Και μαζί για ολόκληρο το νομικό πλαίσιο της Μεταναστευτικής πολιτικής.

Η ανακοίνωση της προγραμματικής σύγκλισης αναφέρει κατά λέξη ότι αυτό θα γίνει  «σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα, δηλαδή με χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου».

Πιστεύω απόλυτα ότι μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό με ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων. Κι αυτό θα επιδιώξουμε.

Και ταυτόχρονα να χτυπήσουμε το παραεμπόριο, που αποτελεί πλέον αληθινή μάστιγα για την αγορά, στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια.

Τέλος, υψίστη κυβερνητική προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του πολίτη. Με τις απαραίτητες προσαρμογές νομικού, επιχειρησιακού και σωφρονιστικού πλαισίου, ώστε να ελεγχθεί η εγκληματικότητα και να σταματήσει η ατιμωρησία. Βασική αρχή, η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και η πεποίθηση ότι η ίδια η Ασφάλεια είναι κι αυτή ουσιώδες δικαίωμα των πολίτη και υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας…

Νομίζω ότι αυτή η προγραμματική σύγκλιση τα λέει όλα! Και αποτελεί μια νέα σελίδα για την πολιτική της χώρας. Η εποχή της ανοχής του εγκλήματος και της ατιμωρησίας των παρανόμων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

 

Τέλος, στα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής η προγραμματική σύγκλιση τονίζει τρία σημεία:

-- Τη συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.  

-- Την ενεργό προώθηση

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 06/07/2012 23:56:03

  Σε όλα μας κάλυψε εκτός από την εξεταστική για το μνημόνιο. Το θέμα αυτό δεν θα έρθει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Όμως θα έρθει με πρωτοβουλία ικανού αριθμού βουλευτών. Είναι αδύνατον να μην ψηφιστεί μια τέτοια πρόταση από μια ευρεία πλειοψηφία. Έτσι δεν θα υπάρξει άλλοθι σύγκρουσης Βενιζέλου με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους. Θα αναγκαστεί και θα τη δεχτεί

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 06/07/2012 23:57:07

   Θα αναγκαστεί και θα τη δεχτεί ο Βενιζέλος

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 07/07/2012 01:27:15

   Η εξεταστική για το μνημόνιο θα καλυτερέψει την οικονομία; Άσε την προεκλογική αυτή εξαγγελία να την αποτιμήσουν όσοι ψηφίσαμε Σαμαρά. Προσωπικά θέλω να φτιάξω τα πράγματα και όχι να κατηγορήσω. Εσύ εάν έχεις προτεραιότητα τον τσακωμό συνέχισε να βρίσκεις ψεγάδια. Ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος, είναι παίχτης καλός, θα πετύχει._

   • Ανδρέας avatar
    Ανδρέας @ Δεξιόχειρας 07/07/2012 02:50:39

    Χωρίς απονομή δικαιοσύνης δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξουν τα πράγματα.

    • Alexandros avatar
     Alexandros @ Ανδρέας 07/07/2012 12:00:10

     Εάν δεν αποδίδονται ευθύνες θα συνεχιστεί το ίδιο πανηγυράκι και ας λέει ο Σαμαράς ο,τι θέλει, αυτοί που οδήγησαν τη χωρα εδώ πρέπει επιτέλους να πληρώσουν! Το πρόβλημα είναι πως πολλοί βρίσκονται και στη ΝΔ, αντέχουμε?

     • Ανδρέας avatar
      Ανδρέας @ Alexandros 07/07/2012 12:15:24

      Είδωμεν

 2. Πέτρος avatar
  Πέτρος 07/07/2012 00:27:42

  Ωραία όλα αυτά, αλλά ...
  αν δεν γίνουν ΑΜΕΣΕΣ βελτιώσεις
  1) Στο ΕΕΤΗΔΕ της ΔΕΗ για το 2011 και 2012
  2) Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις που φέρνουν οδυρμό στις ελληνικές οικογένειες
  τότε δεν θα βγάλει παρέλαση η τρικομματική κυβέρνηση.

  Δώσαμε μεγάλη μάχη για τη ΝΔ, περιμένοντας αλλαγές, και περιμένουμε να δούμε τις αλλαγές ΑΜΕΣΑ στα δύο αυτά καυτά θέματα της μέσης ελληνικής οικογένειας.

 3. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 07/07/2012 01:10:16

  ''Χωρίς να αμφισβητούνται τα παραδοσιακά ερείσματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας αναζητούνται νέες τοπικές συνεργασίες, δίνεται έμφαση στην ανακήρυξη της ΑΟΖ που πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.''
  Μήπως ξέρει κανείς ποιες είναι οι νέες τοπικές συνεργασίες;

 4. Παναγιώτης Μ. avatar
  Παναγιώτης Μ. 07/07/2012 01:19:56

  Τι εγιναν τα 18 προγραμματικα σημεια;

  Τα θυμαται κανεις;

 5. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 07/07/2012 01:30:07

  http://www.youtube.com/watch?v=Vl17e8w7mE0&feature=share

 6. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 07/07/2012 01:43:19

  20 μέρες μετά τις εκλογές ο Σαμαράς κερδίζει τις εντυπώσεις γιατί δείχνει αποφασιστικότητα συνέπεια της αδέσμευτης προεκλογικής περιόδου, εμπνέει εμπιστοσύνη μιλώντας τη γλώσσα του ορθολογισμού, εγγυάται πολιτική σταθερότητα ενισχύοντας την εθνική ενότητα, γίνεται πρωτοπόρος αφού εισηγήται μικρό κράτος με την σύμφωνη γνώμη κεντροαριστερών. Έχει το βάρος στους ώμους του, έχει όμως και τη χρυσή ευκαιρία να δοξαστεί όσο κανείς άλλος σύγχρονος πολιτικός. Σαμαρά, σε στηρίζω γιατί σε πιστεύω.

 7. Νικολαος avatar
  Νικολαος 08/07/2012 09:39:20

  Αυτα τα εννεα βηματα ειναι επιπλεον των 18;ειναι αμεσα ή σε βάθος 4ετίας κι αυτα;Το σιγουρο ειναι οτι προκειται για μπαραζ εκποιησης περιουσιας που πολυ φοβαμαι οτι κινητε στα ορια της νομιμοτητας και η μονη εξεταστικη θα γυρισει μουμερανγκ.Κανενα απο αυτα τα μετρα δεν εξασφαλιζουν θεσεις εργασιας,το αντιθετο,φθηνοτερες παροχες,ουτε καν καθυσηχαζουν τους δανειστες-τοκογλυφους και το χειροτερο ειναι οτι πριν της εκλογες τα μεσα τρομοκρατιας ελεγαν οτι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη πολιτικη του θα μας βγαλει απο το ευρω και τοτε θα τα αγορασουν ολα οσοι πονταραν στη δραχμη,με τη διαφορα οτι γινεται ακριβως το ιδιο αλλα με την "ασφαλεια" του ισχυρου νομισματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.