14/01/2010 18:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: ελλειπές και ανεπαρκές το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υποβάλλουν, κάθε χρόνο, όλες οι χώρες μέλη της Ο.Ν.Ε. παρουσιάζει αναλυτικά στόχους και μέτρα πολιτικής για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία της κάθε χώρας.

Το σχέδιο του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης  2010 -  2013 είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι τόσο γιατί ανατρέπει τον Προϋπολογισμό του 2010, που μόλις ψηφίστηκε, όσο γιατί πρόκειται να υλοποιηθεί σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και εκτίναξης  του κόστους δανεισμού της χώρας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και τη σημασία του ίδιου του εγχειρήματος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέλουμε να συμβάλουμε με τρόπο παραγωγικό. Γι΄ αυτό και, παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις, επισημαίνουμε στα θετικά την καταγραφή ορισμένων μέτρων (έστω και ατελών) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010. Υπογραμμίζουμε, όμως, κενά και αδυναμίες, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας. Και αυτό διότι:

 Η Κυβέρνηση, ενώ επικαλείται συνεχώς τη διαβούλευση, στην περίπτωση αυτή, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αποδεικνύει το αντίθετο.

Αποτελεί προσβολή προς τη Βουλή να δίνει ο αρμόδιος υπουργός το Πρόγραμμα στη δημοσιότητα το μεσημέρι, να το παρουσιάζει στη Βουλή το απόγευμα, να το στέλνει στην Ε.Ε. την επομένη και να υπόσχεται συζήτηση στη συνέχεια.

 Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά, δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

 Είναι ελλειπές – ανεπαρκές σε ό,τι αφορά το βασικό στόχο, που είναι η δημοσιονομική  διατηρησιμότητα σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.

 Δεν έχει επαρκή  αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης για την ανάκαμψη της Οικονομίας, που είναι και η βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

 Δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης.

 Για να βγει η χώρα από το σημερινό οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο, απαιτείται η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία σε συνδυασμό με την επίτευξη θετικών ρυθμών μεγέθυνσης, θα οδηγήσουν στην οργανική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του Α.Ε.Π., που είναι και το ζητούμενο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

 Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες για να προσγειωθεί, από τη δημαγωγία της προεκλογικής περιόδου, στη σκληρή πραγματικότητα του Σταθεροποιητικού Προγράμματος που υπέβαλε.

 Η Ν.Δ. θα παρακολουθήσει, βήμα προς βήμα, την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, γιατί θεωρεί ότι η πλήρης και αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 14/01/2010 20:05:29

  Παραγωγικός τρόπος συμβολής στα δεινά που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ και το GAP προσωπικά για τους Έλληνες είναι η δημιουργία σκληρού αντιπολιτευτικού λόγου και όχι η συναίνεση. Συναίνεση συμένει συνενοχή και κάμψη της αντιπολίτευσης. Είναι μανδύας συγκάληψης για τις ανομίες και δείχνει ανεκτικότητα σε παρανομίες.
  Ο μόνος τρόπος προστασίας των Ελλήνων από την ορδή της παρέας του GAP είναι να αποκαλυφθούν οι μύχιες προθέσεις τους. Η ΝΔ είναι το καταφύγιο μπροστά στην επέλαση ακραίων και αντεθνικών απόψεων που σκοπεύουν να αλλλοιώσουν την φωνή ενάντια στην αδικία. Το έγκλημα που ετοιμάζεται οφείλει η ΝΔ να το σταματήσει.

  • ndvoice avatar
   ndvoice @ Orestios 14/01/2010 20:11:17

   Συμφωνούμε απόλυτα.

  • provocateur avatar
   provocateur @ Orestios 14/01/2010 21:24:15

   Ορέστιος, τα έχεις μπερδεμένα στο μυαλό σου. Μόνο ένας βλάκας δεν θα άφηνε τον Γιωργάκη να φάει το αγγουρι

 2. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 14/01/2010 23:47:17

  Όλα πλέον είναι θέμα timing.
  O Αντώνης για μένα το έχει πιάσει το νόημα.
  Στην πάλη για να κάνεις τη λαβή πρέπει να τον πλησιάσεις τον αντίπαλο.Και στο σωστό χρόνο να τον βάλεις κάτω.
  Η φθορά του Πασοκ έχει αρχίσει από το εσωτερικό.
  Τα γυάλινα πόδια του γίγαντα δε τα πριονίζεις.
  Περιμένεις και τη σωστή στιγμή τα σπάζεις και πέφτει.
  Υπομονή και απολαύστε την απακαθήλωση.

 3. ΣΒΕΤΛΑΝΑ avatar
  ΣΒΕΤΛΑΝΑ 15/01/2010 00:53:40

  Εγώ λοιπόν και αρκετοί σαν και εμένα, μισθώτοι όχι του δημόσιου αλλά του ιδιωτικού τομέα, δεν τους εμπιστευόμαστε... πια! Ο ΓΑΠ διαβουλεύεται, διαβουλεύεται, διαβουλεύεται... Ο Παπακωνσταντίνου, όπως ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή, δεν νομοθετεί 25 χρόνια και δικαιούται να κάνει κάποια λάθη, όταν μάλιστα των παρασύρουν διοικητικοί παράγοντες του Υπουργείου του... Γιατί λοιπόν και τώρα να μην έχει κάνει κάποια λαθάκια στη κοστολόγηση... Ο Λοβέρδος, για ίδιον ώφελος προφανώς, κραυγάζει ότι δεν υπάρχει σάλιο... και άλλοι πολλοί μέσα σε εκατό μέρες παραπονούνται ότι παρέλαβαν καμμένη γή...
  Αυτά τώρα... Γιατί πριν από μερικά χρόνια και κυρίως την προεκλογική περίοδο διαλαλούσαν πως ο ΚΚ είναι ανίκανος και αυτοί είναι ικανοί να κυβερνήσουν και να σώσουν την κακόμοιρη την Ελλάδα... Τώρα γιατί παραπονιούνται? Αυτό δεν ήθελαν? Ε, ας κυβερνήσουν λοιπόν και ας σταματήσουν να βγαίνουν στα κανάλια όλη την ώρα και να διαρρέουν ότι πρόκειται να κάνουν... Πέτυχαν αυτό που ήθελαν. "Ιδού Δόξης πεδίο λαμπρόν" ...

  ΥΓ. Ο κ.Παπακωνσταντίνου έχει παραιτηθεί από την Ευρωβουλή? ή κρατάει τη θέση "κάβα" για όταν τον εκπαραθυρώσει ο ΓΑΠ - Νίκος?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.