#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/10/2010 18:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: εδώ είμαστε για εκλογές, αν o κ. Παπανδρέου πάρει την ευθύνηΝέα επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Α. Σαμαράς, κατηγόρησετον πρωθυπουργό ότι «παίζει με τους θεσμούς», του καταλόγισε «τάσεις βοναπαρτισμού» και επανέλαβε ότι «εγώ δεν είμαι Παπανδρέου», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει τα οικονομικά δεινά της χώρας «με αίσθηση ευθύνης».

Αναφερόμενος στο θέμα των πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πάλι ότι η ΝΔ δεν μπορεί να θέσει εκ του Συντάγματος θέμα εκλογών και προόσθεσε: «αν όμως ο κ. Παπανδρέου θέτει θέμα εθνικών εκλογών –σε περίπτωση δυσάρεστου μηνύματος για εκείνον στις Περιφερειακές εκλογές-  εδώ είμαστε! Εμείς είμαστε έτοιμοι».

Συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς, , μετά το πέρας του γεύματος εργασίας των  Ηγετών του ΕΛΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Παπανδρέου,  για μια ακόμη,  φορά παίζει με τους θεσμούς και εξακολουθεί να ενεργεί, όχι ως υπεύθυνος πρωθυπουργός, αλλά με  γνώμονα τα στενά κομματικά του συμφέροντα, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα.  Απαιτεί από τα κόμματα  να σιωπούν και από τους πολίτες αδιαμαρτύρητα να συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις», ακόμα και αν πληρώνουν βαρύτατο τίμημα.

Επιμένει να στέλνει αυτός, με εκβιαστικό περιεχόμενο, μηνύματα στους πολίτες, χωρίς να δέχεται κανένα μήνυμα από κείνους. Ακόμα και όταν, θεσμικά, είναι –τώρα- η δική τους ώρα να μιλήσουν.

Φαίνεται, όμως, να αγνοεί ότι μπορεί μεν η οικονομία μας να είναι γονατισμένη από την οικονομική κρίση και από τις επιλογές του κ. Παπανδρέου, αλλά η Δημοκρατία στην Πατρίδα μας παραμένει όρθια,  απέναντι σε τέτοιου είδους «βοναπαρτισμούς» και «λεονταρισμούς».

Η Δημοκρατία μας δεν εκβιάζεται, τα κόμματα δεν φιμώνονται και οι πολίτες δεν χειραγωγούνται.

Και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Εμείς να επιβάλουμε εκλογές δεν μπορούμε.

Το Σύνταγμα, άλλωστε, δίνει αυτή την αρμοδιότητα μόνο στον Πρωθυπουργό.

Αν κάναμε το αντίθετο,  γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές,  θα δημιουργούσαμε κλίμα αναστάτωσης και αναταραχής.

Και ιδιαίτερα, όταν στη χώρα έχουμε το δυσκολότερο πρόβλημα των τελευταίων πενήντα ετών, με την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Η στάση αυτή είναι στάση ευθύνης και στάση σοβαρότητας.

Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου.Η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει η κατεξοχήν δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και η Παράταξη της Ανάπτυξης για τον τόπο, σε αντίθεση με αυτή την πρωτοφανή τακτική του κ. Παπανδρέου να αποσταθεροποιεί ο ίδιος, ως Πρωθυπουργός, την κατάσταση της χώρας.

Αυτό που ζητάει η Νέα Δημοκρατία, μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών,  είναι να στείλουν οι πολίτες μήνυμα αποδοχής ή απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής, όπως έχουν δικαίωμα οι πολίτες να κάνουν, και όπως γίνεται επί δεκαετίες τώρα στη χώρα μας,  αλλά και σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.

Αν όμως ο κ. Παπανδρέου θέτει θέμα εθνικών εκλογών –σε περίπτωση δυσάρεστου μηνύματος για εκείνον στις Περιφερειακές εκλογές-  εδώ είμαστε!

Ήδη,  βέβαια, με την ανεύθυνη στάση του, έχει βάλει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ορατές ήδη τις πρώτες συνέπειές της, όπως είδατε τελευταία με την ξαφνική (μετά τη δήλωσή του)  άνοδο των spreads.

Εμείς, τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα και προκλητικούς- επαναλαμβάνω- λεονταρισμούς δεν δεχόμαστε. Αν ο κ. Παπανδρέου πάρει την ευθύνη και πάει τη χώρα σε εκλογές, εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι. Αλλά εκείνος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το συμφέρον της χώρας, μακριά από σκοπιμότητες μικροκομματικές και επικίνδυνους πολιτικούς καιροσκοπισμούς.

Είναι ντροπή....

Ο κ. Παπανδρέου, δια του κ. Πεταλωτή, μας είπε, προ ολίγου- αν είναι δυνατόν- ότι άλλα λέω εγώ μέσα κι άλλα λέω, όταν βρίσκομαι έξω από τον τόπο. Αυτό δεν είναι καν προπαγάνδα. Είναι ντροπή. Αλλά, ταυτόχρονα, φοβάμαι ότι τους κάνει και γραφικούς. Και θα το αποδείξω. Είπα χθες, μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Βίλφρεντ Μαρτένς και επανέλαβα και σήμερα μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ρομπάι, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει στηρίξει αποφασιστικά μέτρα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές για την επίτευξη της απαιτούμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εμείς, έχουμε πει «ναι» σε χρηματοπιστωτικά μέτρα. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν το ξέρει. Έχουμε πει «ναι» στις ενέσεις ρευστότητας για τις τράπεζες. Έχουμε πει «ναι» στο Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας. Έχουμε πει «ναι» σε διαρθρωτικά μέτρα, όπως είναι η νέα Εθνική Στατιστική Αρχή, που κι εμείς ψηφίσαμε. Όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση των μεταφορών, που κι εμείς ψηφίσαμε. Το τεράστιο πρόβλημα του ΟΣΕ, που κι εμείς ψηφίσαμε. Το Fast Track, που κι εμείς ψηφίσαμε, μόλις προχθές.

Πότε είπαμε ΟΧΙ

Πότε επί 5,5 χρόνια, τέτοιες βασικές επιλογές, τις είχε ψηφίσει τότε η Αξιωματική Αντιπολίτευση του κ. Παπανδρέου; Ποτέ.

Πού είπαμε «όχι»; Είπαμε «όχι» στο κυριότατο ζήτημα που είναι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Είπαμε «όχι» σε νέες αυξήσεις φόρων, Φ.Π.Α., έκτακτες εισφορές, αντικειμενικές αξίες. Είπαμε «όχι» σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, που είναι άδικες και που προκαλούν μεγάλο κόστος στην οικονομία. Είπαμε «όχι» στο Ασφαλιστικό. Είπαμε «όχι» σε αυτή την ασφυξία που έχει προκαλέσει στην αγορά ο κ. Παπανδρέου με τα μέτρα του. Δηλαδή, είπαμε «όχι» στην ανεργία, είπαμε «όχι» σε αυτή την εθνική κατάθλιψη που έχει σήμερα επιβάλει το ΠΑΣΟΚ.

Κι αν θέλουν να μας πουν ότι εμείς, δήθεν, άλλα λέμε μέσα και άλλα έξω, εγώ έχω να τους πω ότι πρώτη πρόταση που είπε ο κ. Παπανδρέου, μόλις έφθασε απόψε στις Βρυξέλλες, ήταν ότι η δική του πολιτική έχει την προοπτική της ανάπτυξης. Εάν ο Ελληνικός λαός και όσοι παρακολουθούν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μετά το Μνημόνιο, έχουν δει τα οποιαδήποτε ψήγματα ανάπτυξης στην οικονομική τους πρόταση, να μας το πουν και εμάς. Αν αυτή ήταν η πρώτη πρόταση που είπε ο κ. Παπανδρέου, μόλις έφθασε απόψε στις Βρυξέλλες.

Ευχαριστώ πολύ».

Κατηγορηματικά αντίθετος στην ελεγχόμενη χρεοκοπία

Εξάλλου, ο στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κΧέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε κατ΄εξαίρεση, και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο μόνος ηγέτης που δέχθηκε εκτός πρωτοκόλλου ο Ρομπάϊ.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μιλήσαμε για τα προβλήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αλλά και για τις προτάσεις της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.

Ειδικά για την Ελλάδα τον ενημέρωσα ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Έχουμε, όμως, σοβαρό πρόβλημα με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 28/10/2010 21:39:42

  Αυτό με το Ρομπάι βγάζει είδηση.

 2. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 28/10/2010 21:49:35

  και εφόσον ο κύριος Σαμαράς(τώρα εκ του ασφαλούς) δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με την χρεωκοπία, μπορεί να μας πει τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν υποθετικά καταψηφιζόταν το Μνημόνιο στην Βουλή?(π.χ καμιά εικοσαριά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν και αυτοί "παρών" ή "κατά")
  Θα παίρναμε δηλαδή από τον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης το δάνειο των 110 δις ευρώ αν καταψηφίζαμε το Μνημόνιο?
  Μήπως το Μνημόνιο ήταν η βασικότερη προυπόθεση για να μας έδιναν το συγκεκριμένο δάνειο?
  Μήπως χωρίς Μνημόνιο, δεν υπήρχε περίπτωση για το δάνειο των 110 δις ευρώ, οπότε μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2010 θα κήρυττε η Ελλάδα "στάση πληρωμών", αφού δεν θα είχε να πληρώσει, ούτε θα μπορούσε να βρει από τις διεθνείς αγορές τα 10 περίπου δις ευρώ που ήθελε για την αποπληρωμή ομολόγων?
  Μήπως τότε δηλαδή ΧΡΕΩΚΟΠΟΥΣΕ η Ελλαδα????????

  Και αν κάποιοι τώρα πουν βιαστικά "ας χρεωκοπούσε", τότε πως θα πλήρωνε η Ελλάδα τις δαπάνες της(μισθούς,συντάξεις,δαπάνες για υγεία-παιδεία,δημόσιες επενδύσεις,επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία κτλ), που είναι μάλιστα κατά 20 περίπου δις ευρώ περισσότερες από τα έσοδά της?(για αυτό και τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα προέβη σε δανεισμό πάνω από 50 δις ευρώ, επειδή συνέχεια οι δαπάνες της αυξανόντουσαν πολύ περισσότερο από τα έσοδά της)

  • Ρήγας Φερραιος avatar
   Ρήγας Φερραιος @ δαιμονάκι 28/10/2010 21:53:48

   Ουαι υμιν γραμματεις και φαρισαιοι υποκριτες!!!
   Αρκετα με την τρομοκρατια σας και τουε εκβιασμους σας.
   Λιγη αυτογνωσια και περηφανεια δεν θα εβλαπτε!!!

  • chrisss avatar
   chrisss @ δαιμονάκι 29/10/2010 00:50:03

   Είναι άκρως εκβιαστικό και ψευτοδίλημμα αυτό που θέτεις. Κρίνεις την στάση του και ολόκληρη την επιχειρηματολογία ενός πολιτικού αρχηγού για την απόφαση μιας στιγμής..
   τον κρίνεις για το μεγάλο ΟΧΙ στο ξεπούλημα της χώρας και την αδικαιολόγητη και ανεκδιήγητη εκχώρηση της λαικής κυριαρχίας μας..
   ο Σαμαράς έχει σχέδιο και το έχει παρουσιάσει..δεν κρύβει τίποτα ..ας δανειζόταν το πασοκ με τα spreads στα 150 και όχι στα 1000 που ανέβηκαν επί θητείας του..
   καμία απάντηση, καμία απολογία δεν οφείλει ο Σαμαράς στους κολαούζους του συστήματός σας

  • 11888 avatar
   11888 @ δαιμονάκι 29/10/2010 01:26:31

   Δε βαρεθηκες το ιδιο τροπαρι?Περιτο να σου πω πως το εχουμε βαρεθη να το ακουμε και να το διαβαζουμε εδω και καιρο.Βρες κατι καινουριο να μας γραψεις.

   • chrisss avatar
    chrisss @ 11888 29/10/2010 13:14:09

    are you talking to me?

 3. Ρήγας Φερραιος avatar
  Ρήγας Φερραιος 28/10/2010 21:50:35

  Οσο και αν εκβιαζει ο ΓΑΠ και οι συν αυτω, σε συντομο χρονικο διαστημα ο λαος, ανεξαρτητως πολιτικης τοποθετησης, θα ζητα εκλογες. Ο κομπος πλησιαζει στο χτενι. Οσους λαγους, τυπου Προβοπουλου, και εαν εξαπολυσουν, το πικρο ποτηρι που κερασαν τον Ελληνικο λαο θα το γευτουν και οι ιδιοι!!

 4. tapeinos avatar
  tapeinos 28/10/2010 22:55:04

  Όταν καλύπτονταν οι απαιτήσεις για δανεισμό για όλο το 2010 με τα spreads σε λογικά - για τη σημερινή εποχή - επίπεδα, αντί να πάρουν το σύνολο των κεφαλαίων (43 δις €) που μας πρόσφεραν οι αγορές μέσα στο πρώτο τρίμηνο, αντλήσανε μόλις 14 δις €, για να καλύψουν τις άμεσες δαπάνες μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για να φέρουν το ΔΝΤ. Και επαναλαμβάνω σε επιτόκια λογικά ακόμα… Αν η Ελλάδα είχε πάρει τότε τα χρήματα που της πρόσφεραν οι αγορές, δεν θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης και δεν θα χρειαζόταν να υπογράψουμε το Μνημόνιο. Όλα τα άλλα είναι περιτύλιγμα και άλλοθι για να δικαιολογήσουν τη έξωθεν χειραγώγηση της εθνικής κυριαρχίας. Μέρα που είναι σήμερα όμως τρέμουν γιατί γνωρίζουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται...

 5. thanos avatar
  thanos 28/10/2010 23:41:16

  Η δήλωση αυτή είχε καταστεί "σχεδόν υποχρεωτική" για να μη δηλώσει αδυναμία διακυβέρνησης η Ν.Δ. Προσωπικά πιστεύω ότι θέλει πολύ χρόνο ο Σαμαράς ακόμη να δημιουργήσει τα στελέχη που θα χρειαστεί σε μια κυβέρνηση, αλλά από μια προδοτική κυβέρνηση, σίγουρα καλύτερα να αναλάβει αύριο το πρωί.

 6. Eύη Σιούτη avatar
  Eύη Σιούτη 28/10/2010 23:45:43

  Ρε δαιμονάκι πες μας και κάτι άλλο. Μια καραμέλα σας δώσανε και την πιπιλάτε και έχει χάσει πια την ουσία της. Δεν θες ύβρεις αλλά δεν αντέχω να μη σε ρωτήσω: πόσο ΠΑΣΤΟΚΟΙ μπορεί να είστε?

 7. Dyer avatar
  Dyer 29/10/2010 00:07:26

  Μήπως τα ευρω που εκταμιεύει η τρόικα είναι αυτά που χρειαζόμαστε για τη εξόφληση των ομόλογων που λήγουν;
  Μήπως τελικά για τους κουτσουρομένους μισθούς και συντάξεις «λεφτά υπάρχουν»;
  Μήπως στην ενδεχόμενη χρεοκοπία εσκεμμένα προβλήθηκαν προβλήματα εσωτερικών πληρωμών του κράτους;
  Άλλωστε και τώρα που παίρνουμε τη βοήθεια δεν βλέπω να πληρώνει το κράτος τις υποχρεώσεις του.
  Που πάνε τα λεφτά;

  • Σελάνος avatar
   Σελάνος @ Dyer 29/10/2010 13:46:11

   στα 49 απο 33 υπουργεία και σ΄αυτά που δεν βγάζει η "ανεξάρτητη" δημοσιογραφία-τα μέσα μαζικής αφ-ύπνωσης-

 8. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/10/2010 02:33:13

  Νὰ τὰ ξαναλέμε νὰ τὰ ἐμπεδώνουμε:

  (α) Μετὰ τὸν Σαμαρᾶ δὲν ὑπάρχει ἄλλος τρόπος ὁμαλὴς μετάβασης σὲ μιὰ νέα κατάσταση, πᾶμε κατευθείαν γιὰ τὰ ὁδοφράγματα.

  (β) Μπορεῖ νὰ πραγματοποιήσει αὐτὴν τὴν σχετικὰ ἥρεμη μετάβαση μόνο ἂν κυβερνήσει ὅπως θέλει καὶ μὲ ὅποιους θέλει. Γιὰ νὰ δημιουργήσει τὶς ὑποδομὲς γιὰ κάτι τέτοιο, χρειάζεται ἀκόμα χρόνο, ὅπως εἶπαν κι ἄλλοι.

  (γ) Ἅμα ὁ Σαμαρᾶς βγεῖ τώρα, δὲν δύναται νὰ κυβερνήσει ὠς Σαμαρᾶς ἀλλὰ σὰν Καραμανλής, μὲ ὅ,τι αὐτὸ συνεπάγεται. Καῖμε τὴν τελευταία ἐλπίδα νὰ μὴν ἀνοίξει ὁ ἀσκὸς τοῦ Αἰόλου! Μὴν εὔχεστε νὰ γίνουν πολὺ σύντομα ἐκλογές, γιὰ κανέναν λόγο!

 9. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 02:56:49

  @ Eύη Σιούτη....νομίζω ότι σε άλλη θεματική ενότητα σου απάντησα εμπεριστατωμένα και διεξοδικά.......για τους χαρακτηρισμούς σου "ουδέν σχόλιο"......πάντως να επαναλάβω -δεν με νοιάζει αν θα με πιστέψεις - ότι δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ, ούτε ποτέ το έχω ψηφίσει....

 10. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 03:11:04

  @ chrisss...όντως ο κύριος Σαμαράς έχει τώρα σχέδιο...αλλά το παρουσίασε αναλυτικά μετά την υπερψήφιση του Μνημονίου.....ποια εναλλακτική και βιώσιμη λύση πρότεινε όταν απέρριπτε και καταψήφιζε το Μνημόνιο?

  @ tapeinos...1) 43 δις ευρώ σε 1 τρίμηνο δεν μπορεί να δανειστεί ούτε η Γερμανία....άσε που αν η Ελλάδα ζήταγε τέτοιο ποσό να δανειστεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τα συγκεκριμένα χαμηλά spread δεν θα το κατάφερνε είτε :

  α) επειδή οι διεθνείς αγορές δεν θα δάνειζαν σε τόσο χαμηλά επίπεδα τόσα τεράστια ποσά, γιατί θα περίμεναν πρώτα να ανέβουν τα spread για να κερδίσουν περισσότερα.
  Οπότε θα υπήρχε διεθνής αντίκτυπος από την αποτυχία να μαζέψει η Ελλάδα τα χρήματα που ζήτησε, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των spread.

  β) επειδή η ζήτηση πάνω από 40 δις ευρώ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα κινούσε τις υποψίες των διεθνών αγορών ότι κάτι συμβαίνει με την Ελλάδα, οπότε δεν θα δάνειζαν την Ελλάδα, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
  Οπότε θα υπήρχε διεθνής αντίκτυπος από την αποτυχία να μαζέψει η Ελλάδα τα χρήματα που ζήτησε, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των spread.

  2) Και τα spread σε Πορτογαλία και Ισπανία ανέβηκαν μόλις κυκλοφόρησαν φήμες......πες μου τώρα ότι φταίνε και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις των χωρών για αυτές τις αυξήσεις των spread.......

  3) Στις 22 Οκτώβριο 2009 η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας . Πιο συγκεκριμένα αυτός ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγησή του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε “Α-” από “A”, με αρνητικές προοπτικές.
  Μάλιστα ο διεθνής οίκος σε σχετική ανακοίνωσή του τόνιζε :

  “Η υποβάθμιση αντανακλά την χθεσινή ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για 6% και σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη της Ελλάδας για 3,7% στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2009”.

  Έτσι η αβεβαιότητα για την οικονομική θέση της Ελλάδας μεγάλωσε, ο βαθμός κινδύνου για χρεωκοπία ή στάση πληρωμών της Ελλάδας αυξήθηκε σε υπέρμετρο βαθμό, οπότε άρχισαν να ανεβαίνουν και τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία σύντομα εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

  Για αυτό ανέβηκαν απότομα τα spread, από τον Οκτώβριο 2009 και μετά.

  Γιατί κάποιοι απέκρυβαν τόσο καιρό τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα ή τα “μαγείρευαν” ανάλογα (μέσω της δημιουργικής λογιστικής) και όταν αποκαλύφθηκε ποιο ήταν το πραγματικό έλλειμμα, οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύτηκαν την δύσκολη οικονομική θέση της Ελλάδος……

  • chrisss avatar
   chrisss @ δαιμονάκι 29/10/2010 13:24:27

   Δεν νομίζω ότι ο Σαμαράς είναι κυβέρνηση..η ΝΔ άλλαξε αρχηγό και την ώρα του μνημονίου προσπαθούσε να βρεί τον βηματισμό της..ο Σαμαράς στην ΔΕΘ είπε πάντως και κάτι άλλο που ελάχιστοι έδωσαν σημασία..
   είπε εκείνο το quotation του Κευνς ότι όταν χρωστάς 10.000 στην τράπεζα έχεις πρόβλημα, αλλά όταν της χρωστάς 1.000.000 έχει πρόβλημα η τράπεζα..
   η χώρα δεν έπρεπε να δεχθεί τους επαχθείς όρους του μνημονίου, έπρεπε να πιέσει για καλύτερους όρους, για καλύτερα επιτόκια δανεισμού..μπορούσε
   κανέναν δεν συνέφερε η χρεωκοπία μας, ειδικά τους δανειστές μας..
   τέλος θα μπορούσε να μείνει το θέμα στο εσωτερικό της Ε.Ε.
   σε αυτούς χρωστάμε κυρίως, με αυτούς έπρεπε να τα βρούμε..δεν θα μιλάγαμε τώρα ούτε για αποσταθεροποίηση νομίσματος, ούτε για ξεπούλημα σε τρίτους μέσω America

 11. κώστας avatar
  κώστας 29/10/2010 03:23:28

  Το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι επιλογή μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά μοιάζει με επιλογή μεταξύ ανικανότητας [ανεπάρκειας] και παλινωδίας [ανευθυνότητας]
  Η πρώτη επιλογή νομίζω δεν χρειάζεται επιχειρήματα, κάνει μπαμ. Όσο για τη δεύτερη...
  Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η ΝΔ θα ψήφιζε [αν και διαφωνούσε με] το μνημόνιο, αν απαιτούνταν 180 ψήφοι στη Βουλή. Στη συνέχεια εμφανίστηκε με σχέδιο διάσωσης [μηδενισμού του ελλείματος σε 1,5 χρόνο]. Κατόπιν εμφάνισε μία ρητορική ολίγον ασαφή: λίγο κατά του μνημονίου λίγο υπέρ αλλά με αλλαγές. Τέλος διατείνεται ότι δεν θέλει εκλογές. Ερώτηση:
  Ένας υπεύθυνος πολιτικός, πατριώτης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι δυνατόν να μην θέλει εκλογές όταν βλέπει τι περνάει η χώρα και όταν υποστηρίζει ότι έχει βρει τη λύση;
  Υποστηρίζω πως όχι, δεν είναι δυνατόν να μην τις θέλει και επομένως έπρεπε να τις αποζητά. Διότι πέρα από κομματικές ντρίμπλες, το ζητούμενο είναι η χώρα να εξέλθει από την κρίση. Και για το σκοπό αυτό δεν με πείθει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.
  Τριτοτέταρτες λύσεις από τις ήδη υπάρχουσες επίσης δεν βλέπω.
  Πέμπτες ή έκτες κυοφορούμενες, στελεχωμένες από υπάρχον φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, επίσης.
  Την μόνη λύση που ελπίζω και προσμένω είναι αυτή που θα δώσει η ελίτ της χώρας, η οποία φαντάζομαι ότι διακρίνει πολύ καλύτερα από μένα, τα αδιέξοδα που πλησιάζουν.

  • nickname@ta lefta iparhoun.gap avatar
   nickname@ta lefta iparhoun.gap @ κώστας 29/10/2010 07:28:08

   αγαπητέ μου μου φαίνεται ότι δια της εξίσωσης των πάντων ,όπως και ο κ.
   Γιάννης Λοβέρδος , προσπαθείς να δικαιολογήσεις ένα Ελληνα Μπερλουσκόνι!!( Μπομπολαίουςη Ψυχάρηδες) ή κάποιον ποιητή !
   Δεν μπορείς να εξισώνεις στην ανικνότητα και αναποτελεσματικότητα τον ΓΑΠ και τον Σαμαρά.
   ο ΓΑΠ τα έκανε ήδη θάλασσα και την κρίσιμη στιγμή των εκλογών ,΄όποτε και αν γίνουν ,θα τα τινάξει πάλι την μπανκα στον αέρα, με παλαιοκομετικά κόλπα ,Διορισμούς και παροχές .
   Η μόνη ελπίδα είναι ο Σαμαράς αν και αυτός αποτύχει , τότε ζήτω που καήκαμε

   • κώστας avatar
    κώστας @ nickname@ta lefta iparhoun.gap 29/10/2010 19:28:46

    Δεν νομίζω ότι εξισώνω τα πάντα όπως γράφεις.
    Αναφέρθηκα σε ανικανότητα από τη μία πλευρά και ανευθυνότητα από την άλλη. Η διάκριση είναι σαφής αλλά και τα δύο για μένα είναι απευκταία.
    Τώρα αν η λύση θα λέγεται Μπερλουσκόνι ή Χατζηπαπάρας, λίγο με νοιάζει. Θεωρώ ότι χρειάζεται κάποιος ηγέτης με σιδερένια πυγμή και δίκαιη πρακτική.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ κώστας 29/10/2010 10:29:09

   "Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η ΝΔ θα ψήφιζε [αν και διαφωνούσε με] το μνημόνιο, αν απαιτούνταν 180 ψήφοι στη Βουλή."

   Σε απατά.

   Μια χαρά ήταν εξ'αρχής το πρόγραμμα που έθεσε η ΝΔ και ο Σαμαράς, αντιμνημονιακός δε σημαίνει παίρνω το γιαταγάνι και κυνηγάω τους φούφουτους, κάνω σοβαρή οικονομική πολιτική για να φύγω όσο το δυνατόν συντομότερα από το μνημόνιο.

   Για τον δε 1,5 χρόνο, ναι, έλλειμα είναι, όχι χρέος, το διαρθρωτικό είναι πιο σαφές στην αντιμετώπισή του και μόνο το κυκλικό αιτιολογεί κάποιο παραπάνω χρόνο. Άλλωστε, το θέμα του 1-1,5 χρόνου ήταν επικαιροποιημένο για το καλοκαίρι, αν συνεχίσουν να τα κάνουν όπως τα κάνουν στο ΠΑΣΟΚ, εννοείται ότι θα θέλει κι άλλη επικαιροποίηση.

   Και τέλος, υπεύθυνος για σένα πολιτικός είναι κάποιος που τροφοδοτεί την εκλογολογία ΧΩΡΙΣ να έχει την οποιαδήποτε θεσμική δυνατότητα πρόκλησης εκλογών? Μάλλον κάπου σε χάνω.

   • κώστας avatar
    κώστας @ TopGunZ 29/10/2010 19:17:43

    Επαναλαμβάνω ότι υπεύθυνος πολιτικός για μένα είναι αυτός που, από τη στιγμή που έχει επεξεργασμένο σχέδιο διάσωσης [δεν με ενδιαφέρει και τόσο αν θα είναι σε 1,5 χρόνο σε 2 ή σε 2,5] ζητάει εκλογές, άσχετα αν δεν μπορεί να τις επιβάλλει. Εμένα θα με έπειθε τότε. Τώρα δεν με πείθει και μου δείχνει ότι παίζει κομματικά παιγνίδια την ώρα που η χώρα καταστρέφεται.
    Εγώ αν διέθετα σχέδιο σωτηρίας αξιόπιστο, θα ζητούσα 24 ώρες το 24ωρο εκλογές, για να σώσω τη χώρα.
    Αυτό λέει η δική μου λογική και δεν έχω ακούσει/διαβάσει πειστικό αντεπιχείρημα.

 12. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 29/10/2010 08:28:30

  Η ξεκάθαρη απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στην Κυβέρνηση του Μνημονίου και τα φερέφωνά της, αναφορικά με το "τι λέει μέσα και τι έξω", είναι τόσο ουσιαστική, όσο και εξόχως Ελληνική. Δυστυχώς, όλοι οι σε πανικό ευρισκόμενοι θα προσπαθήσουν να εφεύρουν οτιδήποτε προκειμένου να μειώσουν το περήφανο παράστημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
  Το μνημόνιο που έχεικαθηλώσει τον Ελληνα πολίτη υπεγράφει για ένα και μοναδικό λόγο. Να περισώσει το exposure σε Ελληνικά ομόλογα των Ευρωπαικών τραπεζών. Ούτε για πληρωμή μισθών, ούτε για πληρωμή συντάξεων. Μπορεί ολοι οι ασκούντες κριτική, μεταξύ αυτών και το "δαιμονακι", να μας απαντήσουν γιατί μετά την απίστευτη φοροεισπρακτική λαίλαπα και την μείωση των μισθών και συντάξεων, ο κράτος δεν ικανοποιεί τις υποχρεώσεις του - οφειλές προς τους ιδιώτες και τις εταιρείες ; Η εισροές μέχρι σήμερα από το δάνειο του Μνημονίου των € 110 δισ., αποκλειστικά πλήρωσαν αντίστοιχες λήγουσες υποχρεώσεις από έκδοση Ελληνικών ομολόγων. Ναι ή Οχι ; Για όλους τους ανησυχούντες από την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά: Η ανακοίνωσή του ύστερα από τη συνάντησή του χθές στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χερμαν Βαν Ρομπάι, ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ. Ο γκαιμπελικός πεταλωτής πράσινων αλόγων καλά θα κάνει να σιωπήσει άμεσα. Η 7η Νοεμβρίου είναο κοντά μας.

 13. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 13:58:58

  @ TopGunZ....σε συνέντευξή του τέλη Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2010 στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο κύριος Βάρδας (που μέχρι τότε τον ήξεραν ως οικονομικό σύμβουλο του κυρίου Σαμαρά και κανένας από τη Ν.Δ. μέχρι την συγκεκριμένη συνέντευξη δεν το είχε αρνηθεί), είχε δημόσια δηλώσει ότι αν ετίθετο θέμα να ψηφιστεί το μνημόνιο με αυξημένη πλειοψηφία -180 ψήφους- τότε η Ν.Δ. θα αναγκαζόταν να το ψηφίσει.
  Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Βάρδας δήλωσε : " και βέβαια η ΝΔ θα έβαζε πλάτη και θα υπερψήφιζε το Μνημόνιο,και θα έπαιρνε και το πολιτικό κόστος, αν χρειάζονταν οπωσδήποτε 181 θετικές ψήφοι για να εγκριθεί..διότι η χώρα σε μία εβδομάδα θα πτώχευε!!!"
  Στις 19 Σεπτεμβρίου ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. να διέψευσε ότι ο κύριος Βάρδας ήταν οικονομικός του σύμβουλος.
  Η διάψευση Σαμαρά συνέπεσε με τη διάψευση και διά χειλέων του ίδιου του επιχειρηματία, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», όπου αφήνει να εννοηθεί ότι του προτάθηκε μεν, δεν δέχτηκε δε(η συνέντευξη στην εφημερίδα ΒΗΜΑ δόθηκε αρκετές μέρες από τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και αφού είχε ξεσπάσει σχετικός σάλος).

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=209328

  • victoria avatar
   victoria @ δαιμονάκι 29/10/2010 14:31:24

   Έλα τα περσινά ξινά σταφύλια για το Βάρδα!

 14. lornion avatar
  lornion 29/10/2010 16:28:59

  δεν μπορώ να μπώ σε συζήτηση γιατί λείπω από την χώρα πρι μισό αιώνα. Γνωρίζω τον Σαμαρά και τους αγώνες του και γνωρίζω τις θέσεις του σαν πολιτικού.Πιστεύω όμως πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει γιατί το παρόν σχήμα διαχειρίζεται την εξουσία σαν πασόκ, επομένως οι εξαρτώμενοι πολίτες σίγουρα δεν θάχουν καλίτερες μέρες και η ανάπτυξη πούναι στυλοβάτης της ευημερίας είναι εις την κατιούσαν .Επρεπε για να συνέλθει η χώρα να κοπούν τα αποστήματα που απομυζούν το δημόσιο χρήμμα,έπρεπε να γίνει ο,τι έγινε στην Βρεττανία σπαθί στις περικοπές, για να λέμε πως πάμε σωστά κι όχι να ασχολούμεθα με τα εκδρομικά των ΚΑΠΗ .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.