18/10/2009 22:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: δεν μπορούμε να εξισώνουμε το θύμα με τον θύτη στην Κύπρο«Ατυχή» χαρακτήρισε πριν από λίγο ο Αντώνης Σαμαράς  στην Βουλή την δήλωση του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο: «πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες».

Κι αυτό επειδή όπως εξήγησε δεν είναι δυνατό να εξισώνουμε την Ελλάδα με την Τουρκία  και να εξομοιώνουμε το ρόλο τους, υπό το γενικό όρο «μητέρες πατρίδες». Διότι από τις δύο «μητέρες πατρίδες» - οι οποίες συμβαίνει να είναι και «εγγυήτριες, δυνάμεις» - η Ελλάδα έχει συμβατικές υποχρεώσεις στην Κύπρο. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει εισβολή, έχει επανειλημμένως καταδικαστεί γι’ αυτό από τα Ηνωμένα Έθνη και διαθέτει παράνομο στρατό κατοχής στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι θύμα της Τουρκίας, όχι της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του επι των προγραμματικών δηλώσεων του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σαμαράς είπε:

Οι χαρές, τα πανηγύρια και τα πυροτεχνήματα κρατούν πολύ λίγο.

Τα φώτα σβήνουν γρήγορα.

Ο κόσμος περιμένει όσα του τάξατε.

Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην πραγματικότητα…

Αν και μου φαίνεται ότι ακόμα η Κυβέρνηση δεν θέλει να την αντικρίσει κατάματα.

Δεν πειράζει, γι αυτόν τον λόγο είμαστε εμείς εδώ. Ώστε και λύσεις να προτείνουμε και αντιπολίτευση έντιμη και δυναμική να ασκούμε.

Διαβάστε όλη την ομιλία στο πρώτο σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 18/10/2009 22:18:22

  Ολόκληρη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά  Κύριοι Συνάδελφοι,

  Με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσα τις προγραμματικές δηλώσεις.
  Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός έμοιαζε «έκπληκτος» για την κατάσταση που βρήκε.
  Όμως, γνώριζε ακριβώς που βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Είχε διακηρύξει προεκλογικά, ότι «μίλησε» με όλους τους ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών, τον κ. Αλμούνια, τον κ. Τρισέ…
  Κι ο ίδιος ο Επίτροπος από τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε δημόσια, μία μέρα μετά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ότι «όλα τα ελληνικά κόμματα γνωρίζουν ακριβώς την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας».
  Δεν «εξεπλάγη», λοιπόν…
  Παρ’ όλα αυτά έταξε στους πάντες τα πάντα!
  Ήταν εύκολο τότε, γιατί βρισκόταν ακόμα στην Αντιπολίτευση.
  Τώρα, όμως βρίσκεται στην Κυβέρνηση.
  Για την ώρα επισημαίνω μια θεμελιώδη αντίφαση:
  Είτε η οικονομία αντέχει παροχές, οπότε δεν βρίσκεται σε τόσο δραματική κατάσταση όσο μας λέει. Είτε η οικονομία δεν αντέχει παροχές και συνειδητά τη σπρώχνει η Κυβέρνηση πέρα από τα όρια αντοχής της.
  Φοβάμαι ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση: Η Οικονομία δεν είναι σε τόσο τραγική κατάσταση όπως την παρουσιάζει, αλλά και δεν αντέχει παροχές. Και η Κυβέρνηση τη σπρώχνει πέρα από τα όριά της…
  Όλα αυτά θα τα δούμε στον Προϋπολογισμό.
  Για την ώρα μια διόρθωση: Δεν είναι ακριβές ότι κατέρρευσε ο φόρο-εισπρακτικός μηχανισμός, εξ αιτίας της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ακριβές είναι ότι συρρικνώθηκε η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής Οικονομίας συνολικά, λόγω της κρίσης.
  Κι αυτό συνέβη παντού στην κόσμο.
  Γι’ αυτό εκτινάχθηκαν τα ελλείμματα παντού.
  Όχι μόνο στην Ελλάδα…
  Και μια παρατήρηση: Διαφαίνεται ένα σχέδιο μεταφοράς για το επόμενο έτος, το 2010, δημοσίων εσόδων που επρόκειτο να εισπραχθούν φέτος. Έτσι ξαφνικά το έλλειμμα του 2009 εμφανίζεται «μεγαλύτερο», ενώ το έλλειμμα του 2010 θα παρουσιαστεί τεχνικά «μειωμένο».

  *Προσοχή, γιατί τέτοια τεχνάσματα δεν μπορούν να ξεγελάσουν τις Βρυξέλλες.
  Για το Λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη γίνει εκτενής ανάλυση.
  Προσέξτε μόνο, γιατί ήδη τραυματίστηκε η επενδυτική αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και η επενδυτική ψυχολογία μας στο εσωτερικό.

  Και τώρα στα υπόλοιπα: Μόνον ενδεικτικά, βέβαια:
  * Η μείωση του αριθμού των υπουργείων προχώρησε αρκετά επί Νέας Δημοκρατίας.
  Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να τη συνεχίζει, με… διαχωρισμούς κρίσιμων χαρτοφυλακίων:
  -- Όπως ο διαχωρισμός του υπουργείου Οικονομικών από τις υπόλοιπες αρμοδιότητες του Εθνικής Οικονομίας.
  Όμως, η συγχώνευση των δύο οικονομικών υπουργείων ήταν απαραίτητη για να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες. Δηλαδή να γνωρίζει αυτός που χαράζει πολιτικές ανάπτυξης το δημοσιονομικό κόστος και την απόδοσή τους. Ακόμα, για να γνωρίζει αυτός που χαράζει προϋπολογισμό τι έσοδα να περιμένει κι από ποιες οικονομικές δραστηριότητες. Αφήστε που τώρα με δύο συναρμόδια υπουργεία, οι υπογραφές θα αυξηθούν πάλι και οι γραφειοκρατικές εμπλοκές θα πολλαπλασιαστούν, αντί να μειωθεί η γραφειοκρατία.

  * Μια ακόμα παρατήρηση, από την Ναυτιλία και τον Τουρισμό παράγεται πάνω από το 30% του ΑΕΠ. Σε δύο τομείς που διεθνώς έχουμε τα κυρίαρχα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Κι εσείς καταργήσατε και τα δύο αυτά υπουργεία. Ξανασκεφτείτε το.

  Ένα άλλα λάθος, ίσως σοβαρότερο:
  * Είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ υπουργείο Περιβάλλοντος.
  Δεν δημιούργησε υπουργείο Περιβάλλοντος.
  Διαχώρισε τα Δημόσια Έργα από το Περιβάλλον, και τα συνέδεσε με την… Ενέργεια!
  Κι έτσι αντικατέστησε ένα πρόβλημα, με ένα χειρότερο πρόβλημα!
  Διότι αν υπήρχε κάποια σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στα Δημόσια Έργα και το Περιβάλλον, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στην Ενέργεια και το Περιβάλλον.
  Και κάτι ακόμα: δίνει την εντύπωση το ΠΑΣΟΚ, ότι παρέδωσε την Ενέργεια και το Περιβάλλον στους ακτιβιστές. Εύχομαι αυτό να μη συμβαίνει. Διότι αν συμβαίνει, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα μόνο πράγμα χειρότερο από τους γραφειοκράτες. Οι ακτιβιστές που γίνονται γραφειοκράτες…
  Προσοχή και σε κάτι άλλο. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι, πράγματι, ευρωπαϊκή επιταγή. Όμως πρέπει να εξαιρεθούν τα ταξί, όπως τα εξαίρεσε και η Ν.Δ. Γιατί ήδη υπάρχει υπερπληθώρα. Τι πράσινη ανάπτυξη να υπάρξει στην Αθήνα για παράδειγμα, όταν θα φτάσουμε να κυκλοφορούν δεκάδες χιλιάδες ταξί, δηλαδή διπλάσια και τριπλάσια από τώρα;


  * Ένα ακόμα σφάλμα, η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Είναι αλήθεια πως ήταν ένα υπουργείο χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Έπρεπε να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές του, όχι να καταργηθεί. Έπρεπε να γίνει ένα μεγάλο διοικητικό κέντρο που θα αξιοποιούσε τις τεράστιες συνέργειες, ανάμεσα στην Οικονομία, την Ανάπτυξη, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, την Αγροτική Ανάπτυξη, τη Μεταποίηση, τις Επενδύσεις.
  Έτσι θα διατηρούσαμε ανοικτό και το μέτωπο των συμβολισμών. Διότι το Μακεδονίας-Θράκης ως συμβολισμός κυρίως συστήθηκε και πήρε αυτό το όνομα επί διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.
  Αντί να δώσει αναπτυξιακή υπόσταση σε ένα συμβολικό θεσμό, το ΠΑΣΟΚ τον κατάργησε.

  * Ένα ακόμα σημείο, η δήλωση του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο. Ανέφερε εκεί, μεταξύ άλλων:
  -- «πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες».
  Δήλωση ατυχής: διότι από τις δύο «μητέρες πατρίδες» - οι οποίες συμβαίνει να είναι και «εγγυήτριες, δυνάμεις» - η Ελλάδα έχει συμβατικές υποχρεώσεις στην Κύπρο. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει εισβολή, έχει επανειλημμένως καταδικαστεί γι’ αυτό από τα Ηνωμένα Έθνη και διαθέτει παράνομο στρατό κατοχής στην Κύπρο.
  Δεν είναι δυνατό να τις εξισώνουμε - για την ακρίβεια, να εξομοιώνουμε το ρόλο τους - υπό το γενικό όρο «μητέρες πατρίδες».
  Η Κύπρος είναι θύμα της Τουρκίας, όχι της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα.

  Κυρίες και Κύριοι του ΠΑΣΟΚ,

  Οι χαρές, τα πανηγύρια και τα πυροτεχνήματα κρατούν πολύ λίγο.
  Τα φώτα σβήνουν γρήγορα.
  Ο κόσμος περιμένει όσα του τάξατε.
  Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην πραγματικότητα…
  Αν και μου φαίνεται ότι ακόμα η Κυβέρνηση δεν θέλει να την αντικρίσει κατάματα.
  Δεν πειράζει, γι αυτόν τον λόγο είμαστε εμείς εδώ. Ώστε και λύσεις να προτείνουμε και αντιπολίτευση έντιμη και δυναμική να ασκούμε.

 2. mara avatar
  mara 18/10/2009 22:36:08

  Επιτέλους κάποιος μίλησε για τα εθνικά μας.
  Μακάρι να κερδίσει την αρχηγία της Ν.Δ.!!!

 3. kanis avatar
  kanis 18/10/2009 22:45:28

  Μόνο από την μητέρα του δεν απελευθερώνεται ποτέ κανείς!
  Χιλιάδες χρόνων ιστορίας και πολιτισμού καταδεικνύουν, ότι μόνο μιά μητέρα έχει η Κύπρος ...την Ελλάδα! Ομως αυτά τα ξέρει ο κ.Παπανδρέου πολύ καλά.

 4. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 19/10/2009 09:23:52

  Τώρα που δυστυχώς έφυγε ο μεγάλος Έλληνας Τάσσος Παπαδόπουλος, μόνο ο Σαμαράς μας έμεινε.

 5. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 19/10/2009 10:43:16

  Αυτά που λέει ο Σαμαράς είναι οι γνωστές μπούρδες αυτών που νομίζουν ότι έτσι υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα. Σύγχρονη ισχυρή Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός και ισχυρή οικονομία. Οι εθνικιστικές κορώνες μόνο έβλαψαν τον τόπο. Αν η ΝΔ έχει να παρουσιάσει ως υποψήφιους έναν εθνικιστή σαλτιμπάγκο, μία κομπλεξική οικογένεια και έναν άχρηστο λαϊκιστή τότε χίλιες φορές να δώ Μπιρμπίλη πρωθυπουργό, παρά αυτούς τους εκπροσώπους του σκοταδισμού και της βυσσοδόμησης.

  • ανώνυμος avatar
   ανώνυμος @ Pikaia Gracilens 19/10/2009 10:45:46

   Είσαι εκτός γραμμής και μας χαλάς το καλαμπούρι. Πέρασε έξω.

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ Pikaia Gracilens 19/10/2009 11:01:04

   Που τις είδες τις εθνικιστικές κορώνες? Τα αυτονόητα λέει.

   • Πονοκέφαλος avatar
    Πονοκέφαλος @ Kώστας Θ. 19/10/2009 11:54:56

    Μα, δεν το έχεις καταλάβει ακόμη;

    Στην Ελλάδα, μπορείς να μιλήσεις για οποιαδήποτε άλλη πατρίδα, εκτός από τη δική μας!

    Στην Ελλάδα, όλες οι εθνότητες έχουν ζωτικά συμφέρονται, εκτός από τη δική μας

  • Tzina avatar
   Tzina @ Pikaia Gracilens 08/12/2009 19:07:01

   Με όλη την καλή διάθεση Pikaia Gracilens, θέλετε να μας πείτε που ακριβώς διαβάζετε "εθνικιστικές κορώνες"; Το μόνο σχετικό με ό,τι (κακώς για 'μένα) συνηθίζουμε να ονομάζουμε "εθνικά θέματα" αφορούσε στα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο. Όπως πολύ σωστά επεσήμανε και ο κ.Σαμαράς, η κατά το διεθνές δίκαιο παρανομία της εκεί παραμονής τους έχει αναγνωριστεί και από πλήθος αποφάσεων του ΟΗΕ. Είναι εθνικιστικό να το επισημαίνει κανείς αυτό, κατά την άποψή σας; Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν αφορούν Έλληνες, μετατρέπονται σε "εθνικιστικά συνθήματα" για 'σας; Θέλετε να μας το εξηγήσετε λίγο;

 6. aris53m avatar
  aris53m 19/10/2009 10:51:23

  αν και αργά σωστός ο Αντώνης ...

  http://www.hellaswebnews.com/?q=node/485

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/10/2009 11:05:17

  Πολύ ήπιος και με προσεκτική ευγενική διατύπωση.
  Χωρίς οξύτητα.

 8. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 19/10/2009 11:19:35

  Θέλω να δω τις εθνικιστικές κορώνες όταν οι γερμανο-γάλλοι θα μας ζητήσουν ως αντάλλαγμα για το χρέος μας, τον Παρθενώνα---Όπως "Pergamon Museum" στο Βερολίνο. :):):):)

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Pikaia Gracilens 19/10/2009 11:28:53

   Ποιο χρέος μας στους Γερμανούς, δεν κατάλαβα. Μήπως έχομεν λαμβάνειν αποζημιώσεις; Αλλού φυσικα η Γερμανία χαρίζει υποβρύχια με πυρηνικές κεφαλές τελευταίας τεχνολογίας.

   Αλλά η θυσία της Ελλαδας στο Β'ΠΠ δεν μετράει το ίδιο φαίνεται!!!

   • Pikaia Gracilens avatar
    Pikaia Gracilens @ αλλενάκι 19/10/2009 12:28:30

    Τα 250δις που το Ελληνικό κράτος έχει δανειστεί. Το έχω πει πολλές φορές. Αν η ΕΚΤ σταματήσει να δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα τότε η χρεωκοπία θα είναι ζήτημα ωρών. Εξαρτωμασται πλήρως από την Γερμανία/Γαλλία για την επιβίωση μας. Το τι ανταλλάγματα θα ζητήσουν οι πιστωτές μας είναι άγνωστο. Έχουμε ένα μειονέκτημα ως λαός όταν προτάσσουμε συναισθηματικά επιχειρήματα στην εξωτερική πολιτική. Το συναίσθημα και η ιστορία δεν αποτελούν ισχυρό κριτήριο επιλογής αποφάσεων, αλλά μόνο η λογική του συμφέροντος και του χρήματος.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Pikaia Gracilens 19/10/2009 12:36:34

     Υπεκφυγή, αλλά ας το πάρει το ποτάμι.
     Ο @Νίκος παρακάτω το θέτει σε ακόμα πιο ξεκάθαρα πλαίσια.

     Η Ιταλία απαίτησε και πήρε αποζημιώσεις ναι ή όχι;

    • Τηλέμαχος avatar
     Τηλέμαχος @ Pikaia Gracilens 19/10/2009 12:44:57

     Μη λέμε ό,τι μας κατέβει.

     Οι πιστωτές μας είναι διεθνείς οικονομικοί οίκοι. Δεν είναι κράτη. Όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας που αναφέρεις, έχουν κι αυτές χρέη στις τράπεζες αυτές. Το ότι η οικονομία μας είναι χειρότερη αυτών των χωρών το πληρώνουμε κάθε μέρα. Όταν εμείς δανειζόμαστε χρήματα, τα δανειζόμαστε με χειρότερο επιτόκιο από τους άλλους. Από αυτό θα αναγκαστούμε να αποπληρώσουμε περισσότερα από άλλους (πχ τους Γερμανούς) αν δανειστούμε και οι δύο το ίδιο ποσό.

     Το αν η JPMorgan, για παράδειγμα, θελήσει να μας πάρει τον Παρθενώνα θα μπορούσες να το πεις. Αλλά τι να τον κάνει, δε μας λες. Επειδή πράγματι σκέφτεται με τη λογική του συμφέροντος και του χρήματος, η JPMorgan προτιμά όσο χάλια και αν είμαστε, να μας δώσει άλλο δάνειο για να ξεπληρώσουμε το προηγούμενο παρά να πάρει κάτι που για κείνη είναι άυλο και σχεδόν αδύνατον να το ρευστοποιήσει. Αυτός ο φαύλος κύκλος συμβαίνει 180 χρόνια τώρα, από τα πρώτα δάνεια του ελεύθερου και ανεξάρτητου κράτους. Και ασφαλώς η αλόγιστη κορύφωση δανεισμού έγινε επί πρώτης οκταετίας ΠΑΣΟΚ 1981-89.

 9. Νίκος avatar
  Νίκος 19/10/2009 11:31:21

  Kanis, "Μόνο από την μητέρα του δεν απελευθερώνεται ποτέ κανείς!
  Χιλιάδες χρόνων ιστορίας και πολιτισμού καταδεικνύουν, ότι μόνο μιά μητέρα έχει η Κύπρος …την Ελλάδα! Ομως αυτά τα ξέρει ο κ.Παπανδρέου πολύ καλά".

  Σωστος, αν και το ζητημα δεν ειναι τι ξερει και τι οχι ο κ. Παπανδρεου αλλα με τι ειναι συναισθηματικα δεμενος. Και με την ελλαδα, πολλω δε μαλλον και με την Κυπρο δεν ειναι, να εισαι βεβαιος. Για τον κ. Παπανδρεου οπως και πολλους απο τους ελληνοφωνους γκαουλαϊτερ που τον περιβαλλουν η ελλαδα ειναι απλα χωρος δρασης και οχι χωρα. Οι μεχρι τουδε αδιαψευστες δηλωσεις του περι "ολιγων στρεμματων για να κοιμαται ησυχος μην του παρουν τα βρακια οι Τουρκοι" ειναι ενα μονο συμπτωμα αυτης τας "αποστασης" απο καποια "Εστια" που χαρακτηριζει την συνομοταξια των υπερεθνικων νεοταξικων γκαουλαϊτερ. Η εξισωση θυματος-θυτη με δηλωσεις περι μητερων-πατριδων ειναι αλλη μια. Ετσι εξηγειται και το μισος που τα διεσπαρμενα πλεον ανα τα ΜΜΕ παπαγαλακια τους ριχνουν χολη εναντιον καθε τι ελληνικου εθνικου -μην ξεχανμε πως οριζουν οι Αμερικανοι-αφεντικα τους το εθνικο, ο,τι ειναι αντι-αμερικανικο ειναι εθνικο, ethnic λενε για να υποτιμισουν κατι μη αμερικανικο. Ετσι εξηγουνται και οι μπουρδες περι ειδικων που θα φερει ως νεους προφητες για τους ιθαγενεις και οι συζητησεις του με τους πεφωτισμενους της φωταδιστικης Εσπεριας. Χελλενικ ντοορματ ειναι που λεει και ο Κωστας ο Ζουραρις.

 10. Νίκος avatar
  Νίκος 19/10/2009 11:34:19

  αλλενάκι, ή θα αποκτησουμε νυχια αποτρεπτικα ή θα δορυφοροποιηθουμε ακομα πιο πολυ. Ενα ερωτημα που δεν μπορω να απανταησω ειναι γιατι εμεις δεν μπορουμε να εκμεταλλευθουμε οπως οι Ισραηλινοι το ανεξαντλητο πολιτικο κεφαλαιο που λεγεται κατοχη, εκτελεσεις και καταστροφη της πατριδας μας απο τους "πολιτισμενους" της εσπεριας που τοσο θαυμαζουν τα ασπονδυλα κοιλενετερωτα μας αποεθνικια που ειναι εξουσια πλεον;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Νίκος 19/10/2009 12:08:57

   Σωστός!

 11. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 19/10/2009 12:02:36

  Καλά λόγια, σύγχρονη σκέψη, ρεαλισμός, έμφαση στα εθνικά, αλλά η μνήμη δέν σβήνει εύκολα, φίλοι μου. Δυστυχώς δέν έπαθαν όλοι άνοια ή πολιτικό μυθριδατισμό.
  Ο τρόπος που συνεργάστηκαν Πολιτική Άνοιξη και ΠΑΣΟΚ για να βγάλουν Πρόεδρο και να αποφύγουν τις εκλογές, δείχνει το ποιόν αυτού του πολιτικού. Και το ποιόν δέν βγαίνει μόνο απο τα λόγια, αλλά και απο την ιστορία. Που μιλάει πιό καθαρά.

  Ο Παπανδρέου ήταν άρρωστος, σκιά του εαυτού του, έρμαιο του βρωμερού περιβάλλοντος του που τον κουμαντάριζε. Κι όμως, ο Σαμαράς προτίμησε να τον βοηθήσει να κρατηθεί στην εξουσία, καταδικάζοντας μ'αυτόν τον τρόπο το κόμμα του και την αξιοπιστία του. Κανείς δέν το ξεχνάει αυτό, ακόμα κι άν αποδεχτεί, άν δικαιολογήσει, άν ξεχάσει τα γεγονότα του -93.

  • kanis avatar
   kanis @ τσώφλι πασατέμπου 19/10/2009 12:47:30

   Επίσης, κανείς δεν ξεχνά, οτι ο Σαμαράς προτίμησε την Βίσση από την, αγέννητη τότε, Βανδή!

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ τσώφλι πασατέμπου 19/10/2009 12:55:28

   Δηλαδή εσύ τι πιστεύεις για το αν προκαλούνταν εκλογές τον Μάρτιο του 1995. Ότι το ΠΑΣΟΚ του 46.9% του Οκτ-93 (με τον επίσης άρρωστο Παπανδρέου) θα έχανε από τη ΝΔ του 39% του Οκτ-93 και του 34% των ευρωεκλογών του Ιουν-94. Σημειωτέον, από τις σπανιότατες περιπτώσεις αντιπολίτευση να χάνει 5.5% από εθνικές σε ευρωεκλογές. Συνεχίζω, πιστεύεις ότι ο Σαμαράς του 4.9% του Οκτ-93 και του 8.7% των ευρωεκλογών του Ιουν-94, δεν θα ανέβαινε λίγο ακόμα από το εθνικό ποσοστό του τον Μαρ-95 αν προκαλούσε εκλογές οπότε θα ανανέωνε για μία ακόμα τετραετία τουλάχιστον τη θητεία του στη βουλή;

   Μήπως προτιμότερο ήταν να εκλεγεί ένας πρόεδρος από την κεντροδεξιά, του οποίου η πρώτη θητεία ήτανε άριστη.

   Και τελικά να το πούμε γιατί το θυμόμαστε μόνο όταν μας συμφέρει. Αλλά ισχύει πάντα και όχι μόνο τότε. Η εκλογή Προέδρου δεν αποτελεί τροχοπέδη προκλήσεως εκλογών όποτε μας γουστάρει. Η αυξημένη πλειοψηφία απαιτείται για να εβρίσκεται συναινετικό πρόσωπο από περισσότερες της μία τάσεις.

   Συμπεράσματα για το αν γινόταν εκλογές τον Μάρτιο του 1995

   1. Το ΠΑΣΟΚ και πάλι θα κέρδιζε
   2. Η ΝΔ του Έβερτ θα έχανε.
   3. Η ΠΟΛΑΝ πιθανώς θα ανέβαζε ποσοστά. Αλλά και να μην ανέβαζε, σίγουρα θα παρέμενε στη βουλή.

 12. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 19/10/2009 12:44:14

  Και πώς αλλιώς θα άνοιγε (και θα στρωνόταν) ο δρόμος για τον ΚΚ;

 13. Νίκος avatar
  Νίκος 19/10/2009 12:47:30

  @ τσώφλι πασατέμπου, και ακριβως αυτο τον κανει ηγετη εθνικης εμβελειας. Αν και δεν ειμαι ΝΔ τον Σαμαρα θα τον ψηφιζα. Να δουμε πως θα πλευσει αναμεσα στις συμπληγαδες των ελλαδικων ορνιων που παραμονευουν στα στενα αναμεσα στα χρηματοδοτικα των ξενων που θελουν να μας εξυγχρονισουν και στα τσιρακια των ημετερων κεμαλοναζι ιερεων και ιερειων της πολιτικης ορθοτητας.

 14. eleftheros avatar
  eleftheros 19/10/2009 13:44:17

  Ο Σαμαράς είναι πραγματικά δυναμική προσωπικότητα, παρόλο που δεν είναι ούτε φωνακλάς, ούτε των άκρων, ούτε φτηνός δημοσιοσχεσίτης.
  Έχουμε το Σαμαρά σαν υποψήφιο αρχηγό και συζητάμε, έστω συζητάμε, την πιθανότητα να γίνει αρχηγός της παράταξης ένας άλλος άνθρωπος που έλεγε ναί, έστω με μισόλογα, στο σχέδιο Ανάν που θα έκανε τούρκικη την Κύπρο;
  Εάν μας βάζουν τίποτε παράξενο μέσα στο νερό και έχουμε πάθει ομαδικό αλτσχάϊμερ μπορεί να πηγαίναμε και εκεί.
  Εάν όχι η επιλογή Σαμαρά είναι ο απόλυτος μονόδρομος.

 15. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 19/10/2009 16:00:34

  Αποψε Δευτερα στις 8 στο δελτιο του ΑΝΤ1 η πρωτη τηλεοπτικη εμφανιση Σαμαρα που επιτελους βγαινει απο το καβουκι του και ξεκινα επικοινωνιακη επιθεση. Μεσα στη βδομαδα αρχιζει και περιοδειες στη επαρχια ενω ηδη αρκετοι βουλευτες τον στηριζουν ανοιχτα (Μαρκοπουλος, Τζαβαρας, Δαβακης, Σταικουρας, Σαμπαζιωτης, Μιχαλολιακος, Τασουλας, Σαλμας, Σταματης αλλά και οι πρωην Μολυβιατης, Αχ.Καραμανλης, Γεροντοπουλος, Μανωλης, Παπαδηματος, κλπ).

  • Κώστας Θ. avatar
   Κώστας Θ. @ ΓΙΑΝΝΗΣ 19/10/2009 16:33:14

   Kάθε μέρα πρέπει να βγαίνει κάπου. Υπάρχουν νέοι που δεν τον γνωρίζουν. Μέχρι και στο Χ-Factor να πάει.
   Πολύ θέλω να τον δω με τα κρυφοντοράκια Χατζηνικολάου και Παναγιωταρέα. Αν τον καλέσουν φυσικά.

 16. Νίκος avatar
  Νίκος 19/10/2009 18:34:00

  @ Pikaia Gracilens και προς λοιπους:
  Απο το 1961 οποτε συνδεθηκε η Ελλαδα και εκτοτε πληρωνε καθε χρονο για τη συμμετοχη της, δεν θυμαμαι ακριβως ποσα αλλα ηταν σεβαστα ποσα που με τους τοκους καλυπτουν πληρως οσα ελαβε. Να μην ακουσω λοιπον περι τζαμπα χρηματων. Δεν μας εδωσε η ΕΕ τζαμπα χρημα. Τζαμπα το εφαγαν τα ΠΑΣΟΚολαμογια της μεταμοντερνας αφελληνισμενης κλεφτουριας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.