#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/11/2013 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Το 2014 είναι η χρονιά της ανάκαμψης, της επιστροφής στην χειροπιαστή ελπίδαΑρθρο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα επιτεύγματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα λόγω των θυσιών του ελληνικού λαού, έγραψε ο πρωθυπουργός στο Capital & Vision. Στην παρέμβασή του κάνει λόγο για το τοπίο που αλλάζει αλλά και για τη σκληρή και ομαδική δουλειά που απαιτείται από όλους για την επίτευξη του στόχου, την έξοδο από την κρίση. Αναλυτικά το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά έχει ως εξής:

Του Αντώνη Σαμαρά 

Το τοπίο αλλάζει!

- Όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αυτοί που μόλις πριν δυο χρόνια υποβάθμιζαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σήμερα την αναβαθμίζουν,

- Όταν οι διεθνείς επενδυτές, που μέχρι πρότινος απέσυραν την εμπιστοσύνη τους, σήμερα προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις,

- Όταν, οι ηγέτες των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, που μέχρι πριν δυο χρόνια έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, σήμερα εντάσσουν την Ελλάδα  στη νέα οικονομική γεωπολιτική,

-Όταν, η διεθνής κοινότητα που μιλούσε για “Grexit”, για τον κίνδυνο, δηλαδή, εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, σήμερα μιλάει για “Grecovery”, για την ελληνικήπορεία οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης,

-Όταν η χώρα που δεν μπορούσε για χρόνια να ελέγξει τα τεράστια δημοσιονομικά της ελλείμματα, τώρα βγάζει πρωτογενή πλεονάσματα,

Τότε σίγουρα το τοπίο αλλάζει!

Βέβαια, όλα αυτά δεν έγιναν με τρόπο μαγικό, ούτε είναι «τυχαία συμπτώματα» της διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης, που έτσι κι αλλιώς βηματίζει σημειωτόν...

Χωρίς όραμα, δουλειά και επιμονή, δεν υπάρχει επιτυχία! Σήμερα, οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού, οι αδιάκοπες προσπάθειες της κυβέρνησης, της υγιούς επιχειρηματικότητας και όσων πονούν αυτόν τον τόπο, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Το 2012 ήταν μια χρονιά θυσιών, με μοναδικό σύμμαχο τη θέληση για μια πατρίδα που μας αξίζει.

Το 2013, περάσαμε στην άλλη όχθη: στη φάση της υλοποίησης, με αυστηρότητα και προσήλωση στον στόχο μας για μια νέα Ελλάδα! Καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ. Και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο!

Ανακτήσαμε την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό. Και όπως όλοι γνωρίζουν, η ανάκτηση αξιοπιστίας ανοίγει τα δρόμο για να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στις αγορές, περιορίζοντας το κόστος του χρήματος.

Με την Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Εξασφαλίσαμε δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυση των εξαγωγών μας. Μετατρέψαμε το πρωτογενές έλλειμμα σε πλεόνασμα, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία περίπου. Και εκμηδενίσαμε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες!

Μαζί με τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αντιμετωπίσαμε και πολύ πιο δύσκολες πολύ πιο θεμελιώδεις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι δουλεύουμε για να έρθουν νέες, ελληνικές ή ξένες υγιείς επενδύσεις. Επενδύσεις που θα προσφέρουν απασχόληση και θα τονώσουν την πραγματική οικονομία.

Γιατί χωρίς επενδύσεις δεν έρχεται Ανάπτυξη και δεν καταπολεμάται η ανεργία. Κι η ανεργία είναι το πιο άμεσο και το πιο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, με επιπτώσεις πολύ πέραν της οικονομίας...

Πράγματι, για να πολεμήσουμε την ανεργία, χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική, χρειαζόμαστε επενδύσεις και νέα κίνητρα, και αυτό έχω επισημάνει επανειλημμένως στους εταίρους μας στην Ευρώπη: οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες. Το 2014 είναι η χρονιά της ανάκαμψης, της επιστροφής στην χειροπιαστή ελπίδα!

Όλοι γνωρίζουμε ότι, σταθεροποίηση της οικονομίας δεν μπορεί να σταθεί μόνη της, αδιαφορώντας για τον άνθρωπο! Δίνουμε αγώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας, προσπαθώντας να μην πληγεί η κοινωνική συνοχή. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους αδύναμους, προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τις αδικίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, γιατί, οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, δεν υπάρχει...

Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι και κρίση πολιτική. Πάνω απ’ όλα είναι ηθική κρίση, μια κρίση αξιών. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε για μια σχέση ανάμεσα στην Πολιτεία και τον Πολίτη, για μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, με παιδεία, επαγγελματική κατάρτιση και κίνητρα στη δημιουργία και την καινοτομία. Επενδύσεις, χωρίς Παιδεία και κίνητρα καινοτομίας, δεν μπορούν να καρποφορήσουν.

Το τοπίο αλλάζει. Η Ελλάδα αλλάζει κι αυτό κανείς δεν μπορεί πια να το αμφισβητήσει, ούτε στο εξωτερικό και μέσα στην πατρίδα μας...

Σε δυο μήνες, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι ώρα για ομαδική δουλειά και δημιουργία. Να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για μια Ελλάδα που ήδη διεκδικεί σημαντική θέση στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τις γειτονικές οικονομίες, για μια Ελλάδα της δυναμικής εξωστρέφειας. Για μια Ελλάδα που μέχρι πέρσι όλοι την έβλεπαν ως πηγή αβεβαιότητας για την Ευρώπη. Ενώ σήμερα όλοι τη βλέπουν ως παράγοντα σταθερότητας σε μια όλο και πιο εκρηκτική ευρύτερη περιοχή.

Όταν ξεκίνησε η κρίση, πολλοί εξέφραζαν ανησυχίες για τις αντοχές της Ελλάδας, για τις αντοχές της δημοκρατίας μας. Άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν, τέτοιες μεγάλες κρίσεις, σε διάφορες ιστορικές στιγμές και σε διάφορα σημεία του κόσμου, είχαν κλονίσει ολόκληρες κοινωνίες κι είχαν θανάσιμα υπονομεύσει στέρεα πολιτεύματα.

Θα καταφέρουμε να νικήσουμε την κρίση ώστε να αποτρέψουμε τέτοιους κινδύνους.

Επιτυχία θα είναι να αντιστρέψουμε όλες τις αρνητικές τάσεις των τελευταίων χρόνων...

Επιτυχία πρωτίστως, θα είναι το να μην χάσει ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του σε τρία πράγματα:

-Στον εαυτό του, στην ελεύθερη αγορά και στη δημοκρατία.

Μια τέτοια επιτυχία δεν θα είναι μόνο επιτυχία του λαού μας, αλλά και νίκη της Ελλάδας και της Δημοκρατίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νεύτων avatar
  Νεύτων 11/11/2013 20:24:38

  "Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι και κρίση πολιτική. Πάνω απ’ όλα είναι ηθική κρίση, μια κρίση αξιών. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε για μια σχέση ανάμεσα στην Πολιτεία και τον Πολίτη, για μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, με παιδεία, επαγγελματική κατάρτιση και κίνητρα στη δημιουργία και την καινοτομία. Επενδύσεις, χωρίς Παιδεία και κίνητρα καινοτομίας, δεν μπορούν να καρποφορήσουν."
  Το πρώτο βήμα έχει γίνει από τον Αντώνη Σαμαρά με την εντολή που έδωσε στον ΥΠΑΝ για διπλασιασμό των κονδυλίων για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Από 4% του ΕΣΠΑ πήγανε στο 8%.
  Περιμένω όμως και από τον ΥΠΑΝ να προβεί άμεσα στην μείωση της γραφειοκρατίας ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, στην καταγραφή των κριτηρίων καινοτομίας για να ενισχύονται οι καινοτόμες επιχειρήσεις, στην θεσμοθέτηση των θερμοκοιτίδων, όπως τις ανέφερε και ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του, στη μείωση της φορολογίας των νέων επιχειρήσεων και τη φορολογική τους ασυλία για τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους και σε δύο "μεγαλειώδεις" κινήσεις που σίγουρα θα ταράξουν τα νερά:

  1. Δημιουργία Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ, μη υπαγόμενης σε κανένα Υπουργείο, αλλά αποκλειστικά και μόνον στον Π/Θ. Και στο επιχείρημα "δε μπορεί να τα συγκεντρώνει όλα ο Π/Θ" ΑΥΤΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ Ο Π/Θ! Αυτός ο άνθρωπος, ο Αντώνης Σαμαράς, που ξέρει να δουλεύει 24/7, που έχει πείσμα και από ό,τι έχει δείξει μέχρι τώρα, όταν θέλει να τελειώσει κάτι, απλά το τελειώνει! Το έχω γράψει και παλαιότερα: κανένας Υπουργός πάνω από την ΓΕΤΑ. Μόνο ο Π/Θ.
  2. Χαρακτηρισμός μίας ολόκληρης περιφέρειας, ως περιφέρειας που θα "φωλιάσουν" εκεί μέσα όλες οι καινοτόμες επιχειρήσεις. Με φυσικές ομορφιές, με κοντινές διασυνδέσεις με αεροδρόμια και λιμάνια, με θάλασσα και πράσινο, μία Ελληνική Καλιφόρνια. Και δόξα τω Θεώ, βρίθουμε από τέτοιες περιοχές, για να μην αναφέρω την Χαλκιδική που είναι ό,τι πρέπει! (δεν είμαι Χαλικιδικιώτης...) Δεν είναι δύσκολο. Λίγη θέληση να υπάρχει και τρέλλα! Πολλή τρέλλα!
  Εξάλλου, όλες οι μεγάλες κινήσεις, μόνο ως τρέλλα χαρακτηρίζονταν στην αρχή!
  Α, και να μην ξεχάσω! Έχουμε και τη Ζώνη Καινοτομίας, τη μοναδική στην Ελλάδα θεσμοθετημένη περιοχή καινοτομίας. Στη Θεσσαλονίκη! Αλλά θα μου πείτε, θα ασχολούμαστε τώρα με "ιδέες" πάνω από τις οποίες εδώ και 7 χρόνια διαγκωνίζονται διάφοροι παράγοντες και παραγοντίσκοι, αποκλειστικά και μόνον για να προβάλλουν το εγώ τους;;;
  Τέλος πάντων...
  Δεν ξέρω γιατί, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει το "κβαντικό άλμα" και εδώ! Τον βλέπω ότι τώρα τελευταία ποντάρει πολύ στην Τεχνολογία και την Καινοτομία. Και περιμένει πολλά από αυτές! Ως σύγχρονος ηγέτης που είναι φυσικά! Και όχι ως σοβιετοποιημένος προεδρίσκος του χθες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.