Σαμαράς: Τούτη η γη είναι ιερή, κι όχι μόνο για τους Έλληνες
01/04/2014 23:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Τούτη η γη είναι ιερή, κι όχι μόνο για τους Έλληνες

Μια εκπληκτική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο ECOFIN, ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους για λογαριασμό όλων των Ελλήνων

Σε μια συγκλονιστική ομιλία που έκανε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός πέρασε σε όλη την Ευρώπη το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον αναστηθεί. Ότι οι Έλληνες υπέφεραν αλλά τα κατάφεραν κι ότι αξίζουν μια καλύτερη τύχη.

Ωστόσο, πέρα από τα οικονομικά μηνύματα ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μαθήματα δημοκρατίας και ελληνικού πολιτισμού στους επίσημους προσκεκλημένους. «Ακριβώς στην απέναντι πλευρά του δρόμου, μπορείτε να δείτε τον Παρθενώνα, ένα αιώνιο μνημείο Ελευθερίας, Αρμονίας και Δημοκρατία», τους είπε ενώ αναφερόμενος στα Μάρμαρα τόνισε με νόημα: «τα θαυμαστά γλυπτά του διατηρήθηκαν για 150 χρόνια ακόμη, έως ότου κατέφθασε ένας άλλος βάνδαλος: Ο Thomas Bruce, κόμης του Έλγιν, που αφαίρεσε περισσότερα από το ήμισυ των γλυπτών. Μερικά από αυτά τα πήρε από το έδαφος. Μερικά τα γκρέμισε από τον ίδιο το ναό! Από τότε, το πιο εμβληματικό μνημείο Κλασικού Πολιτισμού στον κόσμο παραμένει ακρωτηριασμένο. Από τότε, τα μάρμαρα της Ακρόπολης ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων που λείπουν! Από τότε η χώρα μου προσπαθεί να επιτύχει την επανένωση του Παρθενώνα».

Ενώ τόνισε με νόημα: «Μόλις 20 μίλια προς τα βόρεια, βρίσκεται ο Μαραθώνας, το πιο αρχαίο πεδίο μάχης της Ελευθερίας κατά της Υποταγής, μιας μάχης που κερδήθηκε από ελεύθερους πολίτες που αγωνίζονταν για την αξιοπρέπειά τους».

Ολόκληρη η ομιλία του έχει ως εξής:

Σαμαράς: Τούτη η γη είναι ιερή, κι όχι μόνο για τους Έλληνες 107085 photo

Φίλες και φίλοι,

Είμαι βαθιά συγκινημένος που σας υποδέχομαι σε ένα τόπο πολύ βαρύ σε Ιστορία και Συμβολισμούς

Ακριβώς στην απέναντι πλευρά του δρόμου, μπορείτε να δείτε τον Παρθενώνα, ένα αιώνιο μνημείο Ελευθερίας, Αρμονίας και Δημοκρατίας.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στους πρόποδες του λόφου, μπορείτε να δείτε το χώρο του αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου, τον τόπο όπου γεννήθηκε το δράμα, εκεί όπου ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης διαγωνίζονταν με τα έργα τους.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Πνύκα, ο διάσημος λόφος όπου ο Περικλής εκφώνησε τις ομιλίες του ενώπιον της Συνέλευσης των Αθηναίων πολιτών, εμπνέοντάς τους.

Στη βορειοδυτική πλευρά βρίσκεται Άρείος Πάγος, όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε γνώρισε στους Αθηναίους το Χριστιανισμό, ξεκινώντας την μεγάλη εκστρατεία του να διαδώσει τη νέα θρησκεία σε όλη την Ευρώπη.

Όπου και να στρέψετε το πρόσωπό σας, τα μάτια σας θα δουν τόπους μάχης, όπου οι Αρχαίοι Αθηναίοι, αλλά και οι πιο πρόσφατοι οι Έλληνες, έδωσαν σκληρούς αγώνες για την Ελευθερία τους.

Στο ανατολικό άκρο του λόφου της Ακρόπολης μπορείτε να δείτε την ελληνική σημαία. Εκεί, στις πρώτες μέρες της ναζιστικής κατοχής, το Μάιο του 1941, δύο νεαροί Έλληνες κατέβασαν τη Ναζιστική σημαία, με μια τολμηρή πράξη τους, φέρνοντας την ελπίδα στους Αθηναίους και προαναγγέλλοντας την ελληνική αντίσταση· Μια αντίσταση που ήταν αιματηρή και ανελέητη μέχρι που έφυγαν τα ναζιστικών στρατεύματα, τρία χρόνια αργότερα.

Ό,τι και αν έκαναν οι Έλληνες στο διάβα της Ιστορίας, αυτή η περιοχή όπου στεκόμαστε απόψε ήταν πάντα στο επίκεντρο της μάχης, στο επίκεντρο της συζήτησης, στο επίκεντρο της δημιουργίας, της ανέγερσης μνημείων αισθητικής, λογικής και φιλοσοφίας.

Όποιον και αν πολεμούσαν - ξένους εισβολείς, ορδές ληστών ή, μερικές φορές, ακόμη και μεταξύ τους- προστάτευαν πάντα την Ακρόπολη. Και λίγο-πολύ τα κατάφεραν καλά για αιώνες. Έως ότου ο Φραγκίσκος Μοροζίνης ήρθε το 1687 και βομβάρδισε οθωμανικά στρατεύματα που βρίσκονταν υπό πολιορκία στην Ακρόπολη, προκαλώντας μια καταστροφική έκρηξη που μετέτρεψε τον Παρθενώνα σε ερείπια.

Αλλά, ακόμη και τότε, τα θαυμαστά γλυπτά του διατηρήθηκαν για 150 χρόνια ακόμη, έως ότου κατέφθασε ένας άλλος βάνδαλος: Ο Thomas Bruce, κόμης του Έλγιν, που αφαίρεσε περισσότερα από το ήμισυ των γλυπτών. Μερικά από αυτά τα πήρε από το έδαφος. Μερικά τα γκρέμισε από τον ίδιο το ναό!

Από τότε, το πιο εμβληματικό μνημείο Κλασικού Πολιτισμού στον κόσμο παραμένει ακρωτηριασμένο. Από τότε, τα μάρμαρα της Ακρόπολης ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων που λείπουν! Από τότε η χώρα μου προσπαθεί να επιτύχει την επανένωση του Παρθενώνα.

Λίγα χρόνια μετά τη λεηλασία του Έλγιν, οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους. Αλλά τα κλεμμένα μάρμαρα εξακολουθούν να λείπουν από τον τόπο τους και από τις καρδιές μας.

Περίπου ενάμισι μίλι προς τα δυτικά βρίσκεται ο χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Περίπου ένα χιλιόμετρο προς τα βορειοανατολικά βρίσκεται ο χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη.

Περίπου μισό μίλι προς τα νοτιοανατολικά βρίσκονται τα απομεινάρια του ναού του Ολυμπίου Διός, δίπλα στην πύλη των Αθηνών, που κατασκευάστηκε στις μέρες του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού.

Και, μόλις 20 μίλια προς τα βόρεια, βρίσκεται ο Μαραθώνας, το πιο αρχαίο πεδίο μάχης της Ελευθερίας κατά της Υποταγής, μιας μάχης που κερδήθηκε από ελεύθερους πολίτες που αγωνίζονταν για την αξιοπρέπειά τους.


Αγαπητοί φίλοι,

Σαμαράς: Τούτη η γη είναι ιερή, κι όχι μόνο για τους Έλληνες 107086 photo

Τούτο η γη είναι ιερή, πράγματι! Και, προφανώς, όχι μόνο για τους Έλληνες...

Μέσα σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα βρίσκεται συμπυκνωμένη η παγκόσμια Ιστορία και ο Πολιτισμός, όπου το έπος και το δράμα αντηχούν από κοινού, μέσα σε αιώνες Πολιτικής και Πολέμου, Αισθητικής τελειότητας και ρητορικής δεινότητας, φιλοσοφικής λογικής και μαθηματικής αφαίρεσης.

Εδώ ξεκίνησε ένα μοναδικό πείραμα, που αποτέλεσε σημείο εκκίνησης μιας πανανθρώπινης πορείας, που σήμερα αποτελεί τον ακρογωνιαίος λίθο των σύγχρονων κοινωνιών μας: Εδώ ξεκίνησε η Δημοκρατία!

Αυτός είναι ο τόπος όπου μια κοινότητα μετατράπηκε σε πόλη, που διοικούνταν με δικούς τους νόμους. Όπου ο πολιτισμός δεν ήταν μια πολυτέλεια για τους λίγους, αλλά μια αναγκαιότητα για όλους τους πολίτες· όπου το το αξιόμαχο δεν ήταν μια υποχρέωση στον ηγεμόνα, αλλά ένα καθήκον προς την πόλη. Όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν στην Αγορά όχι μόνο για να αγοράσουν ή να πουλήσουν αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και για να συζητήσουν βαθύτερα υπαρξιακά ερωτήματα της ανθρώπινης διάνοιας.

Με άλλα λόγια, αυτό είναι το μέρος όπου γεννήθηκαν η δημοκρατική νομιμότητα και οι δημοκρατικές παραδόσεις.

Άλλωστε, η «δημοκρατία» είναι κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό σύστημα. Αποτελεί προϋπόθεση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αποτελεί προϋπόθεση της Ελευθερίας - τόσο της εθνικής όσο και της πολιτικής - καθώς και προϋπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μόνο που η δημοκρατία δεν μπορεί να πορευθεί μόνη της…

Αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι επαρκή προϋπόθεση...

Χρειαζόμαστε και οικονομική ανάπτυξη· και μάλιστα βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη!

Όπως μας δίδαξε επανειλημμένα η Ιστορία, η κατάρρευση της οικονομίας οδηγεί συνήθως στην κατάρρευση και της δημοκρατίας, αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Διότι καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε χρόνια κοινωνική καθίζηση...

Χρειαζόμαστε, επίσης, κοινωνική συνοχή, που θα στηρίζεται σε δικαιοσύνη και σε ευκαιρίες για όλους. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει με μια μεσαία τάξη να βουλιάζει και με αυξανόμενη την κοινωνική αναταραχή.

Χρειαζόμαστε επίσης, διαρκή πολιτιστική ανάπτυξη και μια κοινή «αίσθηση του ανήκειν», με βάση την ηθική και την αισθητική της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της παγκόσμιας αρμονίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ατομικής ευθύνης.

Η δημοκρατία χρειάζεται πολίτες που προσπαθούν συνεχώς να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο, να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τη θέση τους στον κόσμο…

Πολίτες που προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται οι ίδιοι και να υπερέχουν ανάμεσα στους άλλους, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο· πολίτες που προσπαθούν συνεχώς να ξεπεράσουν τη φτώχεια, την άγνοια και την απομόνωση· πολίτες που φθάνουν στα όριά τους και ενίοτε ξεπερνούν τα όριά τους.

Έτσι, για να δουλέψει η δημοκρατία, οι κοινωνίες πρέπει να μάθουν να εξισορροπούν:

τις φιλοδοξίες τους με τους περιορισμούς τους,

τις ανάγκες τους με τα όνειρά τους,

τα καθήκοντά τους με τις επιθυμίες τους,

τον περιορισμένο χαρακτήρα τους με τις απεριόριστες δυνατότητες τους,

τις αρετές τους με τα ελαττώματα τους.

τις πιο στέρεες πεποιθήσεις τους με το μόνιμο κίνητρο να τις αμφισβητούν.

Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης έγραψαν και συζήτησαν εκτενώς σχετικά με αυτά τα θέματα.

Ο Πλάτωνας, πιο ιδεαλιστής, όρισε τη διαλεκτική της τελειότητας: Ο αγώνας της ανθρώπινης ψυχής να βελτιωθεί από όλες τις απόψεις.

Ο Αριστοτέλης, πιο ρεαλιστής, όρισε την αρετή στη διαλεκτική της «μέσης οδού»· της εξισορρόπησης μεταξύ των αντίθετων άκρων· στον αγώνα της ανθρώπινης διάνοιας να αντιληφθεί τη σημασία της ύπαρξής της ταξιδεύοντας ανάμεσα σε όλων των ειδών τις υπερβολές.

Αλλά, αγαπητοί φίλοι, αν και βρισκόμαστε ακόμη στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, έχουμε ήδη ξεπεράσει την Αρχαιότητα: έχουμε φθάσει στο σύγχρονο κόσμο μας.

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ότι, όταν αναφερόμαστε στα διλήμματα που μόλις έθιξα, μιλάμε για μας, για την Ευρώπη...

Μιλάμε για το έπος και το δράμα, για τις ιστορικές προκλήσεις και τις πνευματικές συζητήσεις του σύγχρονου κόσμου μας! Πράγματι, μιλάμε για τα ουσιώδη ζητήματα που μας οδήγησαν στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση· για τις βασικές προκλήσεις που καθορίζουν ακόμη την ύπαρξή μας, την ψυχή μας και την προσπάθειά μας για να γίνει η Ευρώπη και πάλι το επίκεντρο της παγκόσμιας ιστορίας.

Πριν από εβδομήντα χρόνια αναδυθήκαμε μέσα από έναν καταστροφικό πόλεμο πιο διαιρεμένοι από ποτέ!

Πάνω στα συντρίμμια των ευρωπαϊκών κοινωνιών θέσαμε τα θεμέλια της Ένωσής μας.

Αλλά τότε ήμασταν ακόμη διαιρεμένοι. Κινηθήκαμε επιφυλακτικά από την «τελωνειακή ένωση» στην «κοινή αγορά», στην «ενιαία αγορά», στη «νομισματική ένωση»…

Προχωρούμε τώρα, προσεκτικά αλλά σταθερά, στην πολιτική ολοκλήρωση, στην δημοσιονομική ένωση, στην τραπεζική ένωση.

Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι πια μακρινό όνειρο. Έχει ήδη χτίσει τη δική της κληρονομιά και έχει δημιουργήσει τη δική της δυναμική.

Η Ευρώπη είναι πλέον πιο ενωμένη από ποτέ, πιο σταθερή από ποτέ, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στους λαούς της και κερδίζοντας το σεβασμό όλων των άλλων για τα ιδανικά που εκπροσωπεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ευρώπη είναι μια ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη. Ηθικά αποδεκτή, ώστε να αυξάνεται η επιρροή της· αλλά και αρκετά ισχυρή, ώστε να γίνονται σεβαστά τα συμφέροντά της και να ακούγεται η φωνή της.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε ακόμη πολλά προβλήματα να επιλύσουμε.

Αλλά έχουμε ήδη προχωρήσει αρκετά. Και είμαστε διαρκώς ισχυρότεροι, μαθαίνοντας μέσα από τα λάθη μας, διορθώνοντας τα ελαττώματά μας, και πλέοντας σε ανήσυχες νερά με όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Σήμερα εγκαθιδρύουμε πολύ περισσότερα από ένα κοινό πλαίσιο για την πολιτική μας ένωση.

Χτίζουμε σταδιακά μια κοινή αίσθηση του ανήκειν, μια κοινή ταυτότητα.

Εξακολουθούμε να είμαστε διαφορετικοί ως μεμονωμένα έθνη.

Και, κατά πάσα πιθανότητα, θα παραμείνουμε έτσι για πάντα...

Σαμαράς: Τούτη η γη είναι ιερή, κι όχι μόνο για τους Έλληνες 107087 photo

Διαφορετικοί; Ναι! Αλλά χωρισμένοι; Ποτέ ξανά!

Αλλά και διαρκώς περισσότερο ενωμένοι απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση μιας κοινής ταυτότητας:

Όταν ο κάθε τρίτος απ’ έξω θα μας αναγνωρίζει ως «μία Ευρώπη»· και όταν θα μάθουμε κι εμείς να κοιτάζουμε έξω από τα όρια μας, από μια κοινή ευρωπαϊκή μας οπτική.

Ποια είναι η βάση αυτής της αναπτυσσόμενης ευρωπαϊκής ταυτότητας;

Είναι οι ίδιες αξίες, αρχές, ιδέες και ιδανικά με τα οποία ξεκίνησα απόψε.

Αυτά που ρίχνουν τη σκιά τους παντού γύρω μας:

Ελευθερία, δημοκρατία, εξωστρέφεια, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ευκαιρίες για όλους, αλληλεγγύη προς όλους, ευθύνη από όλους.

Και, πάνω απ’ όλα, αδιάκοπο αγώνα κατά της τυραννίας!

Ιδεαλισμός, πραγματισμός, ανθρωπιστικά ιδεώδη, διαρκής αναζήτηση της τελειότητας, επίλυση των διαφορών μέσω αμοιβαίων παραχωρήσεων με βάση το κράτος δικαίου·

Αγκαλιάζουμε τη σεμνότητα, αλλά ποτέ δεν ενδίδουμε στον εκφοβισμό· έχουμε υψηλές προσδοκίες, αλλά ποτέ δεν συγχωρούμε την αλαζονεία· περήφανοι για ό,τι έχουμε επιτύχει, αλλά και συμπονετικοί για τους συμπολίτες μας ή τους συνανθρώπους μας που είναι ενδεείς ή φτωχοί, ή που δεν είναι τόσο τυχεροί όσο άλλοι.

Αυτό είναι το προφίλ της Νέα Ευρώπης μας. Αυτός είναι ο λόγος που η Ενωμένη Ευρώπη είναι τόσο άρρηκτα δεμένη με τούτο τον τόπο. Δεν είναι μόνο η Γεωγραφία. Δεν είναι μόνο η Ιστορία. Είναι οι κοινοί πολιτισμικοί μας δεσμοί που μας καθορίζουν και δένουν όλους μαζί.

Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε σε μια σοβαρή κρίση. Υπήρξε τότε ευρέως διαδεδομένη η ανησυχίες, ότι μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα· ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί πέρα από την Ελλάδα και να βλάψει σοβαρά την Ένωσή μας.

Ακούσαμε κάθε είδους καταστροφικά σενάρια για την υποτιθέμενη «αναπόφευκτη κατάρρευση» της Ελλάδας· για τη υποτιθέμενη «αναπόφευκτη κατάρρευση» της νομισματικής Ένωσής μας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τους διαψεύσαμε, για τα καλά!

Ναι, οι αριθμοί δεν ήταν με το μέρος μας...

Ούτε η δυναμική των μακροοικονομικών μεγεθών ήταν με το μέρος μας...

Αλλά η αλληλεγγύη μας αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι οι «γυμνοί» αριθμοί.

Το δυναμικό που κρύβουμε μέσα μας αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο από όσα μπορούσε να περιγράψει η απλή λογιστική.

Η βαθιά αφοσίωσή μας στη δημοκρατία, την πρόοδο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αποδείχθηκαν πολύ ισχυρότερες από τις επιφανειακές προβλέψεις που βασίζονταν σε μοντέλα.

Οι Έλληνες αποδείχθηκαν πολύ διαφορετικοί από τα στερεότυπα που υπήρχαν γι’ αυτούς και εναντίον τους. Και, με τις θυσίες μας, κάναμε την οικονομία μας να πάρει μπροστά.

Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Αλλά υπεστήκαμε και τις μεγαλύτερες απώλειες ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης!

Υποφέραμε ως λαός πολύ. Και εξακολουθούμε να υποφέρουμε. Αλλά η οικονομία μας τώρα παίρνει μπροστά· η κοινωνία διατήρησε τη συνοχή της· η δημοκρατία μας άντεξε όλες τις πιέσεις. Αντεπεξήλθαμε και προχωρούμε.

Ποιο είναι το «ηθικό δίδαγμα της ιστορίας;» Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι η επιτυχία ανήκει μόνο σε χώρες που ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις· όχι σε εκείνες που προσπαθούν να τις μειώσουν. Και η Ελλάδα έχει πλέον γίνει μία από αυτές τις χώρες.

Οι εταίροι μας μας βοήθησαν πράγματι. Απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια «ωραία λέξη» στην Ένωσή μας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ενωμένης Ευρώπης μας.

Και εσείς, όλοι σας εδώ απόψε, σε αυτή τη συγκέντρωση, διαδραματίσατε τον πιο καθοριστικό ρόλο για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αλληλεγγύη.

Εμείς, οι Έλληνες, μετατρέψαμε μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία γιαν α αλλάξουμε τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας.

Εμείς, οι Ευρωπαίοι, μετατρέψαμε μια περίοδο δοκιμασίας για την Ένωσή μας σε ευκαιρία για να επανορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να διορθώσουμε τις ατέλειες των θεσμικών μας οργάνων.

Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε πλέον να είμαστε περισσότερο αλληλοεξαρτώμενοι. Αλλά, την ίδια στιγμή, είμαστε πιο ανεξάρτητοι από την ανάγκη να δανειζόμαστε συνεχώς. Στεκόμαστε στα πόδια μας, απελευθερώνουμε το δυναμικό μας· είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο· είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί στη διασφάλιση των συνόρων μας και στην ανάπτυξη των δικών μας ενεργειακών πηγών.

Και το κάνουμε χωρίς να καταφεύγουμε σε «τείχη προστατευτισμού». Διότι η αντίληψή μας για το παγκόσμιο εμπόριο είναι απολύτως συμβατή με τις φιλελεύθερες απόψεις που υοθετούμε στο εσωτερικό της Ένωσής μας.

Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Αλλά, ως Ευρωπαίοι, είμαστε πλέον πολύ πιο σίγουροι, πιο αυτοδύναμοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση από ό,τι οποτεδήποτε πριν.

Κερδίζουμε αυτή τη μάχη! Έχουμε νικήσει το χειρότερο κομμάτι του εαυτού μας. Ανοίξαμε τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον μας· για το κοινό μας μέλλον...

[photo_4]

Αυτό που βλέπετε γύρω σας, κυρίες και κύριοι, όλα αυτά τα μνημεία και τα σύμβολα, που εκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν είναι μόνο Ιστορία. Είναι πηγή έμπνευσης για το κοινό μας μέλλον: την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Εξωστρέφεια, την Ευημερία για όλους, τις ευκαιρίες για όλους, την υπευθυνότητα από όλους.

Είναι, επίσης, πηγή έμπνευσης για μια αδυσώπητη μάχη ενάντια στην τυραννία, που βρίσκεται χαραγμένη σε αυτά υπέροχα μαρμάρινα γλυπτά, χαραγμένη στην Ιστορία μας, χαραγμένη στις ψυχές μας, χαραγμένη στο πεπρωμένο μας και στο μέλλον μας.

Σε μια κορυφαία ελληνική τραγωδία, ο ήρωας προειδοποιεί ότι «μια σφιχτοδεμένη δέσμη από ραβδιά είναι δύσκολο να σπάσει». Και αυτό ακριβώς πιστεύουμε σήμερα όλοι μας: ότι μια Ενωμένη Ευρώπη, σαν μια δέσμη από κράτη που συγκρατούνται σταθερά μεταξύ τους με την κοινή δημοκρατική τους συνείδηση και με τη μεταξύ τους αλληλεγγύη μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Αυτά τα ιδανικά είναι το κοινό μας μέλλον.

Αυτά ακριβώς τα ιδανικά σηματοδοτεί ο Παρθενώνας,

ακριβώς στην απέναντι πλευρά του δρόμου...

Δεν είναι μόνο ένα μνημείο από το ένδοξο παρελθόν μας.

Αλλά ένας «φάρος» για το κοινό μας μέλλον.

Και, παρεμπιπτόντως, αυτό δεν είναι «ιδεαλισμός». Αυτό είναι πραγματισμός!

Διότι όταν προσπαθείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, όταν δίνεις μια δύσκολη μάχη και αρχίζεις να κερδίζεις έδαφος, όταν κάνεις θυσίες που αρχίζουν να αποδίδουν, όταν πιστεύεις στον εαυτό σου και καταφέρνεις να δικαιωθείς, είσαι πραγματιστής!

Πραγματισμός δεν σημαίνει αποδοχή της κακής τύχης σου.

Πραγματισμός σημαίνει να διαμορφώνεις ένα καλύτερο μέλλον.

Πριν από πενήντα χρόνια η Ενωμένη Ευρώπη ήταν ένα άπιαστο όνειρο - ή πάντως αυτή ήταν η «συμβατική σοφία» της εποχής...

Πριν από τέσσερα χρόνια η χώρα μου κατέρρεε, ενώ και η Νομισματική Ένωσή μας βρίσκονταν στα πρόθυρα της διάλυσης. Ή αυτή πάντως ήταν η «συμβατική σοφία» της εποχής...

Τώρα, μια καλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα αναδύεται από την κρίση· και η Ένωσή μας είναι γίνεται επίσης καλύτερη και ισχυρότερη από ποτέ.

Έτσι, λοιπόν, πραγματισμός δεν σημαίνει να αποδέχεσαι τη μοίρας σου. Σημαίνει να γνωρίζεις τα όριά σου, να φτάνεις στα όρια, ακόμη και να καταφέρνεις να επεκτείνεις τα όριά σου, τους «βαθμούς ελευθερίας» σου, τις προοπτικές σου.

Και κάνε το αποφασιστικά, αλλά με σύνεση. Τολμηρά, δίχως φοβίες. Αλλά και δίχως αλαζονεία. Μέτρα σωστά όλα τα ποσοτικά μεγέθη, αλλά δείχνε πάντα τον υπέρτατο σεβασμό στους πραγματικούς ανθρώπους, στα συναισθήματά τους, στις ανάγκες τους, στα όνειρα και τις αγωνίες τους.

Αυτή η σύνθεση ιδεαλισμού και πραγματισμού, αισθητικής τελειότητας και ορθολογισμού, αυτή η συνεχής εξισορρόπηση μεταξύ των τρομερών προκλήσεων για την ανθρώπινη διάνοια και του ανεξερεύνητου δυναμικού της ανθρώπινης ψυχής είναι η πηγή έμπνευσης για μας.

Και ποιο είναι το σύμβολο όλων αυτών;

Μπορείτε να το δείτε μπροστά σας, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Κοιτάξτε την Ακρόπολη!

Από το κοινό μας παρελθόν μπορούμε να αντικρύσουμε το κοινό μας μέλλον.

Και μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΑΗΣ avatar
  ΝΤΑΗΣ 02/04/2014 00:17:49

  Η χωρα εχει αρχηγο ξανα μετα απο χρονια..θα ξαναγινουμε περηφανοι.ζυγωνει

 2. M.O. avatar
  M.O. 02/04/2014 00:38:09

  Τα όνειρα εκδικούνται. Τους δύσπιστους, τις μομφές, τους "ρεαλιστές".

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 02/04/2014 00:47:05

  Ωραία η ομιλία, αν δεν έχουμε ένα τεράστιο κενό μεταξύ της κλασικής Ελλάδας και του νέου ελληνικού κράτους.
  Και όμως, από την Αθήνα πέρασε και ένας απόστολος Παύλος που ο λόγος του στην Πνύκα σηματοδότησε κάτι εντελώς νέο...
  Για μια ακόμα φορά, οι Ελληνες φαινόμαστε να έχουμε παππούδες και προπαππούδες, αλλά όχι γονείς...

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ ΒΙΣ 02/04/2014 07:07:32

   Επίσης αγαπητέ μου ΒΙΣ, πέρασε κι ένας αββάς Φουρμόν(Fourmont). Αυτός να δεις πόσο πολύ μεγάλωσε το κενό, καταστρέφοντας ότι είχαν σεβαστεί οι πρώτοι Χριστιανοί και οι Τούρκοι ακόμη.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ πΔπ 02/04/2014 08:44:44

    Αλήθεια, ήταν γνωστός "αρχαιολάτρης" ο abbé Fourmont. Αλλά αφού τα βάλαμε με τους Άγγλους (βλ. Έλγιν), δεν ήταν δυνατόν να τα βάλουμε και με τους Γάλλους. Αφήνω που έχουμε και αρκετούς φιλέλληνες Γάλλους στην Επανάσταση του '21. Οι ενστάσεις μου, πάντως, παραμένουν: Εν έτει 2014 σκεφτόμαστε με τον τρόπο που σκεφτόταν ο Κουμανούδης. Και αυτό πλασάρουμε και στους ξένους, διαιωνίζοντας το πολυκαιρισμένο αυτό ιδεολόγημα. Το μεταξύ της μάχης της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) και του 1821 διάστημα ήταν απλά ένα κενό...Ας σημειωθεί ότι για τους υπέρμαχους και επιγόνους του Διαφωτισμού, οι πρώτοι υποδουλωτές της Ελλάδας (όπου Ελλάδα=πόλις των Αθηνών) ήταν οι Μακεδόνες.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ ΒΙΣ 02/04/2014 09:17:18

     Μεγάλη ανακρίβεια για τους Μακεδόνες Έλληνες αυτό που γράφεις. Η Αθήνα στον Πελοποννησιακό πόλεμο είχε υποταχθεί στους Σπαρτιάτες και αργότερα και στην Θήβα. Μετέπειτα στο Φίλιππο Β με συνθήκη ειρήνης. Και μετά λίγα χρόνια, ενώ ο Αλέξανδρος σεβόταν και θαύμαζε απόλυτα την Αθήνα για όσα είχε προσφέρει, οι Αθηναίοι ρήτορες (-λαϊκιστές της εποχής) ξεσήκωναν τους υπόλοιπους Έλληνες εναντίον του και σε μια μάχη εναντίον των Σκυθών όπου είχε νικήσει, διέδωσαν ψευδώς ότι σκοτώθηκε και έπεισαν τους Αθηναίους να κάνουν εξέγερση. Όταν το έμαθε ο Αλέξανδρος προχώρησε προς την Αθήνα και έστειλε αγγελιοφόρους για να πεισθούν να πάψουν την εξέγερση και να καταλάβουν το ψέμα των ρητόρων τους οποίους ζήτησε να του παραδώσουν. Οι Αθηναίοι πίστεψαν ακόμη μεγαλύτερα ψέμματα από αυτούς (ότι δηλαδή αυτός ο Αλέξανδρος ήταν άλλος από τον γιο του Φιλίππου Β). Περίμενε 2-3 μέρες ο Αλέξανδρος προτού επιτεθεί, μπας και ξυπνήσουν οι ανόητοι Αθηναίοι αλλά εις μάτην. Τότε επιτέθηκε και δεν έκαψε τα ιερά της Αθήνας αλλά πράγματι την ταπείνωσε. Ενώ τη Θήβα την κατέστρεψε οριστικά. Ποιος φταίει για την καταστροφή όμως; Ο καθείς που έχει λογική κατάλαβε. Και αυτό το γεγονός είναι μεγάλο ιστορικό μάθημα αποφυγής των λαϊκιστών που σήμερα με νύχια και με δόντια διαστρέφουν την πραγματικότητα και εμείς ως λαός λόγω συνθηκών πέφτουμε στην παγίδα τους. Ελπίζω να συνέλθουμε προτού το μετανοιώσουμε για άλλη μια φορά μετά τον ΓΑΠ και τα ψέμματά του που τώρα συμφωνεί με την αντιπολίτευση ξαφνικά ενώ μας έκανε τη ζημιά και μας εγκλώβισε με δόλο προ 4 ετών με τα λόγια και τις πράξεις του...

 4. blue nile avatar
  blue nile 02/04/2014 01:03:16

  Όμορφος λόγος με πολλά νοήματα.
  Όμως μια απορία την έχω.
  Που άραγε μας βοήθησε η Ευρώπη μετά το 2010;
  Εκτός αν θεωρείται βοήθεια το ότι μας δανείζουν χρήματα για να ξεπληρώνουμε παλιότερα δικά μας χρέη προς αυτούς και σε αυτή τη διαδικασία το χρέος μας να αυξάνεται.
  Οι ευρωκράτες με το να μην μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε το 2010 προς χάριν των τραπεζιτών τους, διέπραξαν την μεγάλη Ύβρι.
  Μετά μόλυναν και τις άλλες νότιες χώρες με την Ιρλανδία.
  Παρά τα αντίθετα που γράφονται η ευρωζώνη αποδομείται αργά αλλά σταθερά. Πιο αργά βέβαια από ότι το 2011 λόγω ύπαρξης δεκανικιών όπως το ΟΜΤ αλλά αποδομείται.
  Ένα είναι σίγουρο. Αν συνεχίσουν αυτές οι περιοριστικές πολιτικές εδώ και αλλού η ευρωζώνη θα διαλυθεί.
  Εκτός και αν αυτές οι πολιτικές αλλάξουν ριζικά.
  Όμως προς το παρόν βλέπουμε να συνεχίζεται ένας προκλητικός παραλογισμός που βασανίζει εντελώς άδικα τις νότιες χώρες και την Ιρλανδία.
  Ήδη το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης λόγω κάκιστης σχεδίασης της ευρωζώνης είναι πια εφιάλτης για εκατομμύρια Ευρωπαίων. Ελπίζω ότι η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα προξενήσει μεγάλο φόβο που θα αλλάξει κάτι...  • ελλην π. avatar
   ελλην π. @ blue nile 02/04/2014 08:28:45

   Mα ακριβώς αυτό κάνει ο ωραίος αυτός λόγος αγαπητέ Blue Nile. Πολύ έξυπνα σφάζει κυριολεκτικά τους δήθεν "έντιμους" και με πνευματικές αξίες (λέμε τώρα) "εταίρους" μας. Τους υπενθυμίζει (αν διαθέτουν ακόμα τέτοια μνήμη) οτι οι αξίες της Ελλάδας δεν είναι αυτές που αυτοί αποτίμησαν σε αργύρια και τις έβγαλαν ελλιπείς...Τους καταλογίζει οτι διέπεραξαν την μεγάλη Υβρι εξευτελίζοντας την μήτρα του Ευρωπαικού πολιτισμού, την Ελλάδα. Ο Σαμαράς τους λέει κατάμουτρα, θεωρώ με Σωκρατική ειρωνεία: " Οι εταίροι μας μας βοήθησαν πράγματι. Απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια «ωραία λέξη» στην Ένωσή μας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ενωμένης Ευρώπης μας. Προφανώς δεν μπορούσε να τους το πεί, αλλά είμαι σίγουρος οτι το σκεφτόταν όταν τους έλεγε αυτά τα ωραία λόγια,διότι ούτε αφελής είναι ούτε αμόρφωτος, οτι οι 5000 αυτοκτονίες, οι 1.500.000 άνεργοι, οι ορδές των Ελλήνων που τρώνε απο τα σκουπίδια και τα συσσίτια και οι εκατοντάδες που έχασαν και θα χάσουν τις περιουσίες και τα σπίτια τους για να συνεχίσουν να αποθηκεύουν κέρδη οι 5 μεγαλύτερες Ευρωπαικές τράπεζες με τον αποκλεισμό της Ελλάδας απο τις "αγορές", είναι ακριβώς η έκφραση αυτής της "αλληλεγγύης"...
   Και εσείς, όλοι σας εδώ απόψε, σε αυτή τη συγκέντρωση, διαδραματίσατε τον πιο καθοριστικό ρόλο για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αλληλεγγύη. Σαν να τους λέει : Κι εσείς εδώ, είστε οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος σε βάρος της Ελλάδας και θα είστε για πάντα υπόδικοι στη συνείδησή μας γιατι ξέρετε οτι τα χρέη δεν τα δημιούργησε ο Ελληνικός λαός, και εσείς οι ιδιοι μας είπατε και ποιοί τα έφαγαν και τα έβγαλαν στις "Ελβετίες"...Θαυμάσιος πράγματι λόγος, όπως ώφειλαν να είναι ολοι οι λόγοι των Ελλήνων Πρωθυπουργών στην ΕΕ. Ομως τα παχύδερμα δεν συγκινούνται απο τέτοιους λόγους. Αλλοιώς δεν θα καταντούσαν την Ευρωπαική Ενωση, Εβραίικο πάγκο αργυρίων που όπως πολύ σωστά διαπιστώνεις φίλε μου, "Παρά τα αντίθετα που γράφονται η ευρωζώνη αποδομείται αργά αλλά σταθερά, και αν συνεχίσουν αυτές οι περιοριστικές πολιτικές εδώ και αλλού η ευρωζώνη θα διαλυθεί." Αυτή είναι Η ΑΛΗΘΕΙΑ πίσω απ' τη βιτρίνα. Προσωπικά φοβάμαι ακόμα περισσότερο, οτι η καταστροφή ημών των "γουρουνιών" της Ευρωζώνης, απλά καθυστέρησε το σκάσιμο της επόμενης Leehman Brothers που θα έρθει σίγουρα αν συνεχιστεί η λιτότητα και τότε δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο σε ολόκληρη την ΕΕ και τη Γερμανία.

   • blue nile avatar
    blue nile @ ελλην π. 02/04/2014 10:12:33

    έλλην π
    Ενδιαφέρουσα προσέγγιση.
    Έπρεπε να τους πετάξει κατάμουτρα ότι στην αρχαία Αθήνα οι περισσότεροι τραπεζίτες ήταν σκλάβοι, γιατί ήταν ντροπή για τον Αθηναίο πολίτη από χρήματα να βγάζει χρήματα

    • ελλην π.. avatar
     ελλην π.. @ blue nile 02/04/2014 10:47:07

     Respect!

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ blue nile 02/04/2014 12:27:27

     Στήν Σπάρτη ἡ ἀξία χρημάτων ἦταν μηδενική.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Φωτεινή 02/04/2014 12:38:16

      Επειδή δεν είχαν εμπόριο με άλλες πόλεις.

 5. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 02/04/2014 01:07:38

  Εξαιρετικος , ενωτικος και οχι διχαστικος. Προς τιμη του που αναφερθηκε στον Γλεζο!!!! Πολλα μπραβο!!! Αληθεια αν υπηρχε μια συναινεση στα βασικα με την αξ. αντιπολιτευση ποσο πιο γρηγορα θα βγαιναμε απο την κριση? Αν συμφωνουσαν οτι τελος η φοροδιαφυγη, το ρουσφετι και οι συντεχνιες.

  • ελλην π.. avatar
   ελλην π.. @ Ρεαλιστης 02/04/2014 10:24:55

   Μην ανησυχείς φίλε Ρεαλιστή. Αν δεν υπήρχε η συναίνεση στην πράξη, τώρα θα είχαμε σφαχτεί μεταξύ μας.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ελλην π.. 02/04/2014 12:39:43

    Η συναίνεση που υπάρχει είναι αναγκαστική για τους διχαστικούς επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι μαζί τους έχουν ελάχιστους. Και δε μπορούν οι λίγοι να επιβάλουν στους πολλούς το δικό τους με τον τρόπο που επιθυμούν.

 6. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 02/04/2014 01:36:08

  Πολύ ωραίος λόγος. Θα μου χάλαγε την διάθεση το να ψάξω τώρα για αναλήθειες, υπερβολές ή ωραιοποιήσεις.

 7. KostasK avatar
  KostasK 02/04/2014 03:14:03

  25/5/14

 8. gikon avatar
  gikon 02/04/2014 07:06:32

  Εξαιρετικός ο λόγος Σαμαρά. Μένει να αποδειχτεί, εάν έκανε το απαραίτητο "γκελ", στους ακροατές του.

 9. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 02/04/2014 08:01:19

  Και μετά την όντως εξαιρετική ομιλία του Πρωθυπουργού ... Wolfgang Schäuble : «Λιτότητα και ανάκαμψη δεν είναι αντιφατικές έννοιες» Οπότε «τι ψάχνεις να βρεις» !!!

 10. η Dimi avatar
  η Dimi 02/04/2014 08:06:07

  Εξαιρετική, συγκινησιακή ομιλία, στόχο είχε ν’ αγγίξει τις (κρύες) καρδιές και τη (ψυχρή) λογική των δανειστών. Το κεντρικό σκεπτικό: «Ελευθερία, δημοκρατία, εξωστρέφεια, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ευκαιρίες για όλους, αλληλεγγύη προς όλους, ευθύνη από όλους. Και, πάνω απ’ όλα, αδιάκοπο αγώνα κατά της τυραννίας!», είχε πολλαπλά σημεία αιτιολογημένης στήριξής του. Καθαρός, σαφής, εκφραστικός, με επιχειρήματα λόγος, σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας. «Κοιτάξτε την Ακρόπολη! Από το κοινό μας παρελθόν μπορούμε να αντικρύσουμε το κοινό μας μέλλον. Και μπορεί να γίνει πραγματικότητα!» Και το ακροατήριο- σ’ ένα φωτεινό, απέριττο περιβάλλον, με θέα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, Παγκόσμια Κληρονομιά, "να μιλούν" και ν' αξιώνουν Δικαίωση, -έφυγε συγκινησιακά φορτισμένο. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, ήταν το μεγάλο ζητούμενο. «Όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστί» ~Αριστοτέλης Κύριε Πρωθυπουργέ, Σας Ευχαριστούμε.

 11. Ρηνα avatar
  Ρηνα 02/04/2014 08:23:51

  Συγχαρητηρια για την εξοχη ομιλια και σε αυτον που τη συνεταξε. Στοχευσε στο θυμικο ανθρωπων που εχουν μαθει να σκεφτονται με απολυτο ρεαλισμο και εχουν ξεχασει οτι δεν ασχολουνται με μαυρους αποικους αλλα με την κοιτιδα του πολιτισμου. Κι αν το μυαλο τους εχει στασιμοτητα, τα ματια τους δεν θα χορταιναν οσα εβλεπαν και οσα τους υπενθυμισε ο πρωθυπουργος. Σιγουρα δεν θα ξεχασουν την επισκεψη τους στην Ελλαδα και βεβαια κουτσομπολεψαν και τον θαυμασιο καιρο βγαινοντας απο εναν βαρυ χειμωνα στις πατριδες τους.....

 12. Νεύτων avatar
  Νεύτων 02/04/2014 08:41:14

  Δε νομίζω να έχει κάνει άλλος Π/Θ μία τόσο εξαιρετική ομιλία που τιμά την Ελλάδα. Θα ήθελα να είναι αυτούσια η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, η διακήρυξη της Νέας Ελλάδας, που κοιτάζει πίσω στην Υπερήφανη Ελλάδα και όχι στη "σύγχρονη ιστορία" της Ελλάδας της Μεταπολίτευσης. Ένα ευχαριστώ στον Αντώνη Σαμαρά, όχι τον Πρωθυπουργό, αλλά τον άνθρωπο που προσπαθεί παλεύοντας νυχθημερόν με τις αμέτρητες Λερναίες Ύδρες της Μεταπολίτευσης...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Νεύτων 02/04/2014 09:19:09

   Συμφωνώ απόλυτα.

  • Μεγάλες στιγμές. avatar
   Μεγάλες στιγμές. @ Νεύτων 02/04/2014 14:28:35

   Έτσι ακριβώς

 13. Aegean times avatar
  Aegean times 02/04/2014 10:41:24

  Η ομιλία του Σαμαρά είναι χιλιόμετρα μακρυά η καλύτερη ομιλία από όσες έχουν ακουστεί σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να τα βλέπουν και να μαθαίνουν οι " πολιτισμένοι " φίλοι μας ότι ομιλία δεν είναι μόνο αριθμοί είναι συναίσθημα, είναι ιστορία, προοπτική, όραμα, ευγένεια, σεβασμός τους εταίρους και συνεργάτες αλλά και τόσα άλλα. Ομως πολύ φοβάμαι ότι δεν συγκινούνται από τέτοιους λόγους, οι άνθρωποι είναι τετράγωνοι και με συγκεκριμένους στόχους ή και προσανατολισμό. Γι αυτό ας κρατάμε πάντα μικρά καλάθια και ας τακτοποιούμε τα του οίκου μας χωρίς να ζητιανεύουμε συμπάθεια και δανεικά εσαεί.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Aegean times 02/04/2014 12:43:25

   Πολύ σωστός. Και αυτό κάνει ο Σαμαράς. Αν δεν είχαμε κάνει όσα χρειαζόταν για να έχουμε το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα που ειρωνεύονται οι άσχετοι και οι εμπαθείς, θα ήμασταν αναγκασμένοι σε νέο μνημόνιο χωρίς δεύτερες σκέψεις.

   • Aegean times avatar
    Aegean times @ Γεώργιος Τ. 02/04/2014 13:23:12

    Εδώ που τα λέμε κάναμε τα αυτονόητα, όταν είχαμε έλλειμα στο 15% που έπρεπε να το φτάσουμε δηλαδή? Βέβαια το λάθος της ΕΕ ήταν που βάφτισαν την οικονομική εποπτεία και τα εργαλεία που δόθηκαν μνημόνιο και έτσι δημιουργήθηκαν τα δύο στρατόπεδα των μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Ηταν λάθος της ΕΕ που δεν διαχώρισε τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν σε ένα πακέτο με την αντίστοιχη επιτροπεία και σε ένα άλλο πακέτο τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις ή τον εκσυγχρονισμό του κράτους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό θεωρώ ότι ήταν λάθος διότι αφενός τα δύο προγράμματα θα μπορούσαν να προχωρούν με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και αφετέρου δεν θα είχαν τον ίδιο κοινωνικό αντίκτυπο. Η μόνη δικαιολογία είναι ότι η ΕΕ ήταν απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και δεύτερον κάλεσε το ΔΝΤ να εφαρμόσει τα προγράμματά του που προφανώς δεν ανταποκρίνονταν 100% στα δικά μας δεδομένα.

    • ελλην π.. avatar
     ελλην π.. @ Aegean times 02/04/2014 13:49:01

     Αυτά τα "λάθη"της Ευρωζώνης που πολύ σωστά επισημαίνεις φίλε Aegean times της τα είχαν επισημάνει ολοι οι ειδικοί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής τους, αλλά έκανε πως δεν τους άκουσε. Τώρα μετά απο σχεδόν 4 χρόνια, οι ειδικοί έχουν απόλυτα πεισθεί οτι δεν ήταν "λάθος" αλλά βρώμικη σκοπιμότητα χάριν των Μεγαλοτραπεζιτών, όπως και πρόσκληση του ΔΝΤ απο την Μέρκελ στην Ευρώπη. Δεν τους έλειπε η "τεχνογνωσία του ΔΝΤ" που είναι πασίγνωστη εδώ και 40 χρόνια...Ο εκσυγχρονισμός του Ελληνικού κράτους ουδέποτε απασχόλησε ούτε θα απασχολήσει ποτέ τους "εταίρους"...Είναι δικό σας το πρόβλημα μας λένε απερίφραστα. Αν μας δίνετε τα λεφτά που βάζουμε στόχο κάθε φορά, με "ισοδύναμα" μέτρα δεν μας καίγεται καρφάκι για τον εκσυγχρονισμό του κράτους σας, διότι τον μη εκσυγχρονισμό τα δικά σας γνωστά φτωχά υποζύγια θα πληρώνουν πάντα...

     • George N avatar
      George N @ ελλην π.. 06/10/2014 22:31:05

      Δεν χρεοκοπήσαμε αφού βάλανε 230 δις αλλά και δεν μεταδόθηκε η κρίση. Πήραμε για 3 ακόμα χρόνια κάλυψη για νέα ελλείμματα αλλά αναγκαστήκαμε σε πλεονασματικούς προυπολογισμούς μετά. Δεν σβήσαμε το χρέος αλλά μείναμε στην ΕΖ. Πληρώνουμε τόκους αλλά καμία σχέση με τι θα μας ζητάγανε οι αγορές. Έχουμε κρατικές τράπεζες με καταθέσεις αλλά οι μετοχές τους είναι ουσιαστικά υποθηκευμένες στους εταίρους που βάλανε τα λεφτά. Δεν είναι δλδ μονοσήμαντα τα πράγματα. Κι αν η λύση είναι τόσο απλή όσο η μονομερής διαγραφή του χρέους γιατί δεν το κάνουν/κάνανε οι Ιταλοί, Ιρλανδοί και Πορτογάλοι? Για τον εκσυγχρονισμό του κράτους γιατί θα έπρεπε να ασχοληθούν οι εταίροι? Αν δεν ενδιαφέρει εμάς, γιατί να ενδιαφέρει αυτούς? Αν εμείς δεν το θέλουμε, γιατί να το αποζητούν αυτοί? Αν εμείς αντιδρούμε, γιατί αυτοί να επιμείνουν? Τους λέμε ότι δεν μπορούμε να κυβερνηθούμε σωστά μόνοι μας και πρέπει να είμαστε αποικία? Αν είναι έτσι, ειλικρινές μεν αλλά σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα το έχουν ξανασυναντήσει. Συνήθως τους πολεμούσαν για να τους πετάξουν έξω.

 14. Πατριώτης avatar
  Πατριώτης 02/04/2014 11:06:46

  Μπράβο στον Έλληνα εθνάρχη

 15. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 02/04/2014 12:32:21

  ῾Η ΔΤ ἔπρεπε νά μεταδώση ζωντανά αὐτή τήν συγκλονισική ὁμιλία τοῦ ΑΣ. ῎Επρεπε νά τήν ἀκούσουν ΟΛΟΙ Ι ΕΛΛΗΝΕΣ!

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Φωτεινή 02/04/2014 12:41:35

   Διὸρθωση "ΟΙ"

 16. Πλούς avatar
  Πλούς 02/04/2014 13:37:18

  "Δε νομίζω να έχει κάνει άλλος Π/Θ μία τόσο εξαιρετική ομιλία που τιμά την Ελλάδα." Αυτή η παρατήρηση έχει σάρκα. Μα όποιος εμπνέεται, αγαπά ανιδιοτελώς και θέλει για την Ελλάδα αυτό που της αξίζει λοιδωρείται από την παρακμή που διαφεντεύει όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Ωραίος λόγος. Μόνο να ξέραμε τι σημαίνει Ελλάδα...

 17. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 02/04/2014 15:02:52

  Σ' ένα τόπο γεμάτο από Ιστορία και συμβολισμούς , μια εξαιρετική ομιλία από αυτόν που συνειδητοποιεί το βάρος και τη σημασία του . Και τον αγαπάει . Αντώνη Σαμαρά , σ' ευχαριστώ .

  • Βασιλική Κ. Σιάπκα avatar
   Βασιλική Κ. Σιάπκα @ Diamond Angel 03/04/2014 23:54:31

   Δ.Α. εδώ και δεκαετίες ένας από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες διανοητές του σήμερα, ο Χρήστος Γιανναράς, αναρωτιέται για το πόσοι νεοέλληνες μπορούν να αντιληφθούν το νόημα που σαρκώνει ο Παρθενώνας. "Xιλιάδες άνθρωποι, κάτοικοι Aθηνών, βλέπουν κάθε μέρα μπροστά τους τον Παρθενώνα. Eχουν την πληροφόρηση ότι είναι σπουδαίο μνημείο Tέχνης, μοναδικό στην ανθρώπινη Iστορία. Δεν ξέρουν γιατί. Δεν υποψιάστηκαν ποτέ ότι σαρκώνει «νόημα» (αιτία και σκοπό) της ύπαρξης των υπαρκτών και της συνύπαρξης. Tο νόημα που οι Eλληνες ψηλαφούσαν στη συμπαντική αρμονία και τάξη: στον «κόσμο» - κόσμημα." Με τούτη του την ομιλία ο Αντώνης Σαμαράς αποδεικνύει πως τουλάχιστον ένας Έλληνας έχει αντιληφθεί αυτό το νόημα. Αν και δεν φημίζεται για τις καλωσύνες του ο συγκεκριμένος διανοητής, νομίζω πως δεν θα του περάσει απαρητήρητο...

 18. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 03/04/2014 09:40:22

  "Ο Πρωθυπουργός " ! Σ΄Ευχαριστούμε που δεν μας διαψεύδεις !

  • Δήμητρα avatar
   Δήμητρα @ Δήμητρα 03/04/2014 19:05:53

   Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ( αναφερόμενα σ΄άλλο σχόλιο μου) :"....Συγκλονιστικά τα μηνύματα, προς όλες τις κατευθύνσεις, στην περιεκτική ομιλία του....... " Πρωθυπουργός με ψυχικό σθένος και αυτό που αποκαλούμε ταπεινά, εμείς οι Έλληνες Λεβεντιά" αφού απηύθυνε, όχι μόνο στους παρευρισκόμενους , κυρίως μηνύματα σεβασμού προς αυτόν τον Ιερό Τόπο, τον Λαό του και την Ιστορία του αλλά ταυτόχρονα και μηνύματα ενότητας και συστράτευσης των Λαών-των Εθνών της Ευρώπης για την πορεία της και μετεξέλιξή της, επισημαίνοντας όμως και τη σημασία της "μη παράβλεψης" της διαφορετικότητας των πολιτών της....

 19. η Dimi avatar
  η Dimi 06/10/2014 19:06:03

  «Νεαροί Ρώσοι προκάλεσαν φθορές στον Παρθενώνα κάνοντας parkour. | News247.gr | Δευτέρα, 06-10-2014 | 12 ώρες πριν | Τμήμα ενός μεσαιωνικού τοιχίου στον Παρθενώνα κατέρρευσε μετά το "πέρασμα" δύο νεαρών Ρώσων, που έκαναν parkour. Συνελήφθησαν οι δράστες. Με χειροπέδες κατέληξαν δύο νεαροί Ρώσοι, οι οποίοι επισκέφτηκαν την Ακρόπολη όχι για να δουν τα εκπληκτικά μνημεία αλλά για να κάνουν parkour. Σύμφωνα με το Έθνος, οι δύο 23χρονοι ανέβηκαν στην Ακρόπολη και σε ανύποπτο χρόνο, άρχισαν να κάνουν διάφορα ακροβατικά. Ο φύλακας του αρχαιολογικού χώρου τους έκανε συστάσεις, ωστόσο αυτοί συνέχισαν απτόητοι, φτάνοντας σε ένα τοιχίο που είχε προστεθεί τα μεσαιωνικά χρόνια στον Παρθενώνα. Το πέρασμα τους από το συγκεκριμένο τοιχίο ήταν καταστροφικό, καθώς προκλήθηκε κατάρρευση μέρους του ενώ αποκολλήθηκαν αρκετές πέτρες. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο και συνέλαβε τους δύο νεαρούς, οι οποίοι θα οδηγηθούν στις δικαστικές αρχές για τα περαιτέρω.» *** credits: http://bit.ly/1yHwEdG Google.gr/search=parkour+images+wallpaper

 20. η Dimi avatar
  η Dimi 06/10/2014 21:51:32

  Περίεργη ανησυχία των Γερμανών για την αναστήλωση της Ακρόπολης|Δευτέρα 06-10-2014 @17:35 – Newsbomb "Ξαφνικός πόνος"…. έπιασε τους Γερμανούς για τις αρχαιότητες της Ελλάδας. Το πρόβλημα της πτώσης βράχων από την Ακρόπολη, έγινε θέμα ρεπορτάζ στη γερμανική εφημερίδα FR με τίτλο «Akropolis adieu?». Υπογραμμίζει μάλιστα πως η επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού έχει κοπεί δραματικά με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσουν τα έργα. «Το «ου γαρ έρχεται μόνον» φαίνεται πως ισχύει και για το διασημότερο σήμα κατατεθέν της Αθήνας», την Ακρόπολη, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau και συνεχίζει: «Το ότι οι ηλικίας 2.500 ετών ναοί στην Ακρόπολη είναι ετοιμόρροποι δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τη δεκαετία του 1960 γίνονται εργασίες αναστήλωσης προκειμένου να διαφυλαχτούν από ενδεχόμενη κατάρρευση. Παρά τα συνεχή έργα, ωστόσο, η Ακρόπολη παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα τουριστικά αξιοθέατα. Την περασμένη χρονιά περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το σήμα κατατεθέν της Αθήνας. Το 2014 αναμένεται νέο ρεκόρ επισκεπτών (…)» γράφει χαρακτηριστικά. Θυμίζει στον αναγνώστη, πως η Ακρόπολη έχει χιλιοτραγουδηθεί, κάνοντας αναφορά στη η γαλλίδα τραγουδίστρια Μιρέιγ Ματιέ που τραγουδούσε το 1971 το «Akropolis adieu». Η κρίση εμποδίζει τις εργασίες Τη στιγμή που η Ελλάδα φέρεται να αφήνει πίσω την κρίση, συμβαίνει το εξής: το «ου γαρ έρχεται μόνον» φαίνεται πως ισχύει και για το διασημότερο σήμα κατατεθέν της Αθήνας. Η Ακρόπολη, ο βράχος στο κέντρο της πόλης όπου ο Περικλής έχτισε τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και το Ναό της Αθηνάς Νίκης, μπορεί να απολέσει τη σταθερότητά του» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau. Το άρθρο κάνει αναφορά και σε σχετικό ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου της περασμένης Πέμπτης υπό τον τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν έλληνες μηχανικοί». Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εμφανίζεται ωστόσο καθησυχαστική, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ούτε κινδυνεύει να καταρρεύσει η Ακρόπολη». Και καταλήγει επισημαίνοντας πως «Οι ειδικοί ωστόσο παίρνουν το θέμα στα σοβαρά. Την περασμένη εβδομάδα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνέστησε τη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση της νότιας πλευράς του βράχου. Ασαφές παραμένει πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα αφού λόγω της οικονομικής κρίσης και του προγράμματος περικοπών των διεθνών δανειστών, ο προϋπολογισμός του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού μειώθηκε από το 2010 κατά το ήμισυ.» πηγη DW Περιμένουμε τ’ αποτελέσματα της ανάκρισης των 2 νεαρών ρώσων οι οποίοι, αγνοώντας τον φύλακα, έκαναν το καταστροφικό parkour στον Παρθενώνα. Και βεβαίως, να μάθουμε από Ποιούς; χαρτζιλικώθηκε η ανίερη αλητεία τους!.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 12/10/2014 16:20:22

   "H τρόϊκα" της κυρίας Αμάλ Κλούνεϊ, έρχεται στην Αθήνα για τα Μάρμαρα http://on-msn.com/1C9rGmn

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.