Σαμαράς: «Τα καταφέραμε, αφήνουμε κάποιους στη μιζέρια τους»
10/04/2014 15:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: «Τα καταφέραμε, αφήνουμε κάποιους στη μιζέρια τους»

«Σήμερα οι Έλληνες νιώθουν μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό τους και στο μέλλον τους. Αυτό τους ενώνει, αυτό μας ενώνει όλους κι αυτή την ενότητα θα διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα…»

Επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα, χαρακτήρισε πρωθυπουργός σε διάγγελμά του, την έξοδο στις αγορές η οποία επισφραγίστηκε με την εντυπωσιακή αποδοχή που είχε η έκδοση του 5ετους ομολόγου. Ανακουφισμένος ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τη νέα πορεία που παίρνει η χώρα, αλλά και για το δύσκολο δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε. Χωρίς θριαμβολογίες, αλλά με προσεκτικές αναφορές στη θέση της Ελλάδας πριν δύο χρόνια και τώρα ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης ενώ τόνισε: «Όταν πριν δύο χρόνια αναλάμβανα τη διακυβέρνηση της χώρας, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε. Και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο. Κι όμως τα καταφέραμε. Όπως θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια, αφήνοντας πίσω κάποιους στην κακομοιριά και στη μιζέρια τους».

Παράλληλα ευχαρίστησε όλο τον ελληνικό λαό αλλά και τους βουλευτές που πήραν δύσκολες αποφάσεις όλο αυτόν τον καιρό ενώ τόνισε ότι η καλή πορεία της οικονομίας προήλθε από την ενότητα της χώρας. «Γιατί φτάσαμε ως εδώ με τέσσερα πράγματα: Με πίστη στη δύναμη του Έλληνα. Με σχέδιο, με σκληρή προσπάθεια και με σοβαρότητα. Και με σκληρές διαπραγματεύσεις.

Αλλά κυρίως, με πίστη σ’ αυτά που μπορεί να καταφέρουν ενωμένοι Έλληνες».

Ωστόσο, προειδοποίησε με μια σαφή δόση ρεαλισμού και δείγμα ότι κανείς δεν πετάει στα σύννεφα: «Μην κάνετε λάθος, όλα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την ωριμότητα του ελληνικού λαού και για αυτό το λόγο θέλω να τον ευχαριστήσω» και επανέλαβε ότι «Εχουμε δρόμο ακόμα αλλά ήλθε πολύ άμεση η πρώτη ανακούφιση».

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση.

Μετά το Πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος,

μετά τη διανομή του πλεονάσματος, που θα δοθεί σε ένα μήνα, και θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας,

Σήμερα βγήκαμε στις διεθνείς αγορές!

Η υποδοχή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία:

Ζητήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια, μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%! 4,75%! Ενώ όλα τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, βραχυχρόνια και μακροχρόνια υποχωρούν συνεχώς, εδώ και μέρες. Και τώρα πέφτουν ακόμα περισσότερο...

Και με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων επενδυτών - μεγάλων και μικρών – απ’ όλο τον κόσμο στη ζήτηση του νέου ελληνικού ομολόγου.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι διεθνείς αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα.

Βέβαια, είχε προηγηθεί η σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, εδώ και μήνες. Είχε προηγηθεί η έξοδος Ελληνικών τραπεζών σε διεθνείς αγορές, όπου κατάφεραν να βρουν μόνες τους σημαντικά κεφάλαια, επιταχύνοντας την επιστροφή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Είχαν προηγηθεί τέλος, πολύ εγκωμιαστικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, για την «θεαματική» -όπως τη λένε - επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα.

Τώρα η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίστηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: τις ίδιες τις αγορές.

Όταν πριν δύο χρόνια αναλάμβανα τη διακυβέρνηση της χώρας, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε. Και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο. Κι όμως τα καταφέραμε. Όπως θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια, αφήνοντας πίσω κάποιους στην κακομοιριά και στη μιζέρια τους.

Τι σημαίνει αυτό που έγινε σήμερα;

Ότι, εφ’ όσον όλα πάνε καλά από δω και στο εξής, την επόμενη φορά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια. Γι’ αυτό και δεν αντλήσαμε παρά μόνο 3 δισεκατομμύρια τώρα, αφού δεν έχουμε περισσότερα άμεση ανάγκη: Γιατί με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα, ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές αύριο. Ανοίξαμε σήμερα το δρόμο, ώστε να υποχωρεί σταθερά από δω και στο εξής το κόστος του δανεισμού μας στο σύνολο του χρέους μας.

Σημαίνει ακόμα αυτή η εξέλιξη ότι με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας. Άμεσα! Τα έντοκα γραμμάτια, άλλωστε έχουν πέσει και θα πέσουν πολύ περισσότερο. Απ’ αυτά και μόνο εξοικονομούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τόκους μόνο το επόμενο 12μηνο. Δεν θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας. Ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί πολύ περισσότερο.

Σημαίνει, επίσης, ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και οι τράπεζες μπορούν τώρα να δανείζονται στο εξωτερικό σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Πράγμα που συνεπάγεται επιστροφή ρευστότητας και ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Άμεσα!

Μη ξεχνάμε, ότι μπήκαμε στο Μνημόνιο, επειδή οι διεθνείς αγορές δεν μπορούσαν να δανείσουν τη χώρα. Και τώρα με την έξοδο στις αγορές ανοίξαμε και πάλι την πόρτα του φυσιολογικού δανεισμού μας. Και μάλιστα με επιτόκια, ίδια ή και χαμηλότερα – προσέξτε - απ’ ό,τι πέτυχαν άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήταν σε Πρόγραμμα, όταν εκείνες πρωτοβγήκαν στις αγορές, όπως βγήκαμε εμείς σήμερα…

Μην κάνετε λάθος! Αυτά όλα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη στάση του.

Μην κάνετε λάθος! Έχουμε δρόμο μπροστά μας, για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν μεγάλα βήματα. Και άμεσα θα γίνει αισθητή η πρώτη ανακούφιση.

Και πάλι το λέω, μην κάνετε λάθος! Πολλοί είναι εκείνοι που δεν είχαν πιστέψει ποτέ αυτή την επιτυχία! Πολλοί την ειρωνεύθηκαν αρχικά, προσπάθησαν να την αμφισβητήσουν στη συνέχεια, ακόμα και τώρα αντιδρούν με μιζέρια. Σαν να λυπούνται που τα κατάφερε η χώρα. Σαν θα θλίβονται που οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο και βγαίνουμε από την κρίση. Σαν να παρακαλούσαν να έλθει κι άλλο μνημόνιο και τώρα τα ’χουν χαμένα γιατί η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους προεξοφλούσαν νέο Μνημόνιο.

Θέλω αντίθετα, να ευχαριστήσω τον κάθε Έλληνα Βουλευτή, που με κόστος, ναι, αλλά κυρίως με πατριωτισμό, στήριξε τόσες φορές δύσκολες αποφάσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις, στην πορεία αυτή για τη χώρα μας.

Γιατί φτάσαμε ως εδώ με τέσσερα πράγματα: Με πίστη στη δύναμη του Έλληνα. Με σχέδιο, με σκληρή προσπάθεια και με σοβαρότητα. Και με σκληρές διαπραγματεύσεις.

Αλλά κυρίως, με πίστη σ’ αυτά που μπορεί να καταφέρουν ενωμένοι Έλληνες. Γι’ αυτό και σήμερα, θέλουμε τους Έλληνες πιο ενωμένους από ποτέ. Και πιο αποφασισμένους να περιφρουρήσουν και τις θυσίες που έκαναν ως τώρα και τα αποτελέσματα που τώρα εμφανίζονται.

Με ενωτικό πνεύμα λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας. Και ενωμένη πέτυχε αυτά που πέτυχε. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε.

Και σήμερα οι Έλληνες νιώθουν μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό τους και στο μέλλον τους. Αυτό τους ενώνει, αυτό μας ενώνει όλους κι αυτή την ενότητα θα διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. test tester avatar
  test tester 10/04/2014 16:16:48

  terastia epituxia apo ton k.samara kai tin elliniki kuwernisi kata ta alla perastika ston tsipra kai stous surizaious genika.

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 10/04/2014 16:21:11

  Δώσε μας και το λινκ στο βίντεο Φάκτορα...

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 10/04/2014 17:17:19

  Παρακαλούμε Πρωθυπουργέ μας. Αλλά να δώσεις βάρος στο κυνήγι της αισχροκέρδειας και την ελέφρυνση των φόρων στους αδύναμους για να αισθανθούν όλοι όσο άμεσα γίνεται την αλλαγή κλίματος. Και να προχωρήσεις γρήγορα σε συμφωνίες με Ρωσία για μεγάλες επενδύσεις. Ξέρουμε ότι υπάρχουν εμπόδια αλλά μη μασάς.

 4. Μικρασιάτης.. avatar
  Μικρασιάτης.. 10/04/2014 17:23:59

  Πρόεδρε, παρε και την ΔΙΚΑΙΗ αποφαση να πεσουν οι Αντικειμενικες Αξιες κατά ~30% (εστω από του χρονου) κι ο Ελληνικος λαος θα σε ευχαριστησει κι αυτος, και θα παρεις της επομενες εκλογες.

  • Μικρασιάτης.. avatar
   Μικρασιάτης.. @ Μικρασιάτης.. 10/04/2014 18:28:13

   (...τις επόμενες...)

 5. sofia or8h avatar
  sofia or8h 10/04/2014 17:36:45

  Ο Ελληνικός λαός σε ευχαριστεί απο τα βάθη της καρδιάς του,που στάθηκες αντάξιος των περιστάσεων ηγέτης και επικεντρώθηκες στον στόχο σου να επαναφέρεις την χώρα στις αγορές και να ανατρέψεις τα σχέδια των εχθρών της χώρας,που ακόμη και σήμερα προσπάθησαν να αλλάξουν ατζέντα. ΑΞΙΟΣ!!

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 10/04/2014 17:36:56

  «Το απόλυτο μέτρο του ανθρώπου δεν ορίζεται από το πώς φέρεται σε στιγμές άνεσης και ευκολίας, αλλά, από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους καιρούς των προκλήσεων και της αμφισβήτησης.» ~Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Κύριε Πρωθυπουργέ, Σάς Ευχαριστούμε. Σάς Τιμούμε. Σάς Εμπιστευόμαστε. Σάς Ακολουθούμε. Ένα μικρό κεράκι αταλάντευτα αναμμένο.

 7. roadrunner avatar
  roadrunner 10/04/2014 17:47:49

  Τελικά είχαμε δίκαιο, ότι το φώς υπήρχε, στην άκρη του τούνελ .....και ότι ο Σαμαράς, μας οδηγούσε σωστά και συνετά.. και ότι ο λαός, ο βουβός, ο κόσμος αυτός της εγκράτειας και της καρτερίας, τον πίστεψε και ήταν στο πλευρό του ... δεν παρασύρθηκε αυτή τη φορά από τους λαϊκιστές και τους τυχοδιώκτες.. Και ορίστε, που φτάσαμε στην έξοδο και αρχίσαμε να βλέπουμε καθαρά πια, τις πρώτες φωτεινές ακτίνες !!! Και είναι ως ένα βαθμό αναπάντεχο, ακόμη και για όσους ποτέ δεν χάσαμε την ελπίδα μας. Μετά από τέσσερα χρόνια μέσα στο σκοτάδια και την απελπισία του τούνελ ...Θέλει χρόνο να βγείς απ' την μαυρίλα και να συνηθίσεις στο φώς... Πολλά συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό και σε όσους εργάστηκαν και κόπιασαν για να επιτευχθεί αυτό το μικρό θαύμα ...

 8. Wolf avatar
  Wolf 10/04/2014 17:55:54

  https://www.youtube.com/watch?v=7egu1f4bDB0 Η δήλωση του Πρωθυπουργού. Πρόεδρε, μη σηκώσεις τα μάτια απ το στόχο ούτε στιγμή. Μόνο από εσένα έχουμε προσδοκίες οι Έλληνες.

 9. airman avatar
  airman 10/04/2014 18:06:27

  Αντώνη τη δύναμη που ζήτησες απέδειξες ότι την αξίζεις.
  Από εδώ και πέρα ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνεις ώστε να να μην πάει χαμένη η προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος που προδιαγράφεται για τον τόπο.
  Σε εμπιστευόμαστε, συνεχίζουμε τον αγώνα, έχουμε δρόμο μπροστά.

 10. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 10/04/2014 18:58:27

  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟ ,ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΣ ΠΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ " . ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ ΑΥΤΟ.

 11. MCA avatar
  MCA 10/04/2014 19:23:15

  Καλό σημάδι ο δανεισμός από τις αγορές. Μακάρι να γυρίσουμε σελίδα προς το καλύτερο σύντομα.Ένας σκληρός πόλεμος είναι που πρέπει να κερδηθεί.Δυστυχώς είμαστε οι αδύνατοι σ αυτήν την μάχη.

 12. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 10/04/2014 20:20:47

  Παρακαλώ Πρόεδρε!

 13. Fotini avatar
  Fotini 10/04/2014 20:42:42

  WE THANK YOU MR. PRIME MINISTER! YOU ASKED US TO TRUST YOU, AND I DID, never ceased to!!!

 14. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 10/04/2014 22:23:23

  Καλή δύναμη, Πρόεδρε. Καλά τα κατάφερες. "Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις." Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

 15. Ο Λαός Ξεχνά Τι Σημαίνει Αριστερά avatar
  Ο Λαός Ξεχνά Τι Σημαίνει Αριστερά 10/04/2014 22:28:13

  Ωραία όλα αυτά, ΑΛΛΑ.. Σήμερα ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νέο αντιρατσιστικό(λες κι αυτό που είχαμε δεν ήταν αρκετό).. Το Πασόκ ζητάει να επανακατατεθεί το άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα που προβλέπει τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους(κάτι μου λέει ότι θα γίνει) και για κερασάκι στην τούρτα, ο κ. Αθανασίου αρνήθηκε να κάνει δεκτή τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια αντιτείνοντας ότι για το θέμα αυτό, θα καταθέσει αυτοτελές νομοσχέδιο!!! Κύριοι της Ν.Δ, αν δε χρειάζεστε πλέον τις ψήφους τον ''ακροδεξιών'' καλό είναι να μας το πείτε στα ίσα..

 16. Ανδρεας45 avatar
  Ανδρεας45 11/04/2014 03:51:03

  Είναι στο ντι εν εη του Έλληνα,να φθάνει στο χείλος του γκρεμού και με ένα τεράστιο άλμα να προσγειώνεται πάντα σε ασφαλές μέρος.

 17. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 11/04/2014 09:38:34

  Πρόεδρε, εσύ γνωρίζεις ότι θυσιάστηκαν και θυσιάζονται μόνο οι αφανείς Έλληνες ... για τους όποιους "επιφανείς" και "αετονύχηδες" εντός και εκτός. " Όπου υπάρχει θυσία δε, υπάρχει κάποιος .... που συλλέγει προσφορές θυσιών".... Πρόεδρε, εμείς αναγνωρίζουμε τις "τιτάνιες" προσπάθειές σου.... όμως, ο "δρόμος" μακρύς και δύσκολος ...και δυσκολότερος για όλους εμάς τους αφανείς ... και πάλι, όμως όχι, για όλους... Πρόεδρε, μήπως, πρέπει να διορθωθούν οι αδικίες που προκλήθηκαν και παραμένουν, κυρίως, από την "εμμονή κάποιων..." αγγίζοντας τα όρια της εμπάθειας;.... Καλό κουράγιο, σε σέ και σε όσους από εμάς νοιώθουν και είναι Έλληνες και το αποδεικνύουν εμπράκτως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.