Σαμαράς: «Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν μπόρεσε να αποφύγει η Αργεντινή"
04/08/2014 17:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: «Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν μπόρεσε να αποφύγει η Αργεντινή"

Ως «έναν παλιό φίλο της Ελλάδας» χαιρέτισε τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Γιούνκερ.

Το γεγονός ότι επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει την αξία του, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είπε ότι γνωρίζει τον κ. Γιούνκερ από πολύ παλιά, ενώ εξήρε την πείρα του και, κυρίως, για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.

«Η Ελλάδα μετά από μία επώδυνη κρίση με σκληρή προσπάθεια και με την ωριμότητα των πολιτών της και την χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη βγαίνει από την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ σε μία κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογική σημασία ξεκίνησε την περιοδεία του στις πρωτεύουσες της Ευρώπης από την Ελλάδα, κάτι που επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του όπου, μεταξύ άλλων, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Γιούνκερ.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την πλευρά του, επανέλαβε την αγάπη του για την Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξή του στη διεκδίκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις επιτυχίες της χώρας μας: «Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της, βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει σε μία νέα εποχή χωρίς προβλήματα, με ανταγωνιστικότητα. Συζητήσαμε με τον κ. Γιούνκερ για τη νέα εποχή και πως θα σταθεροποιήσουμε τη νέα κατάσταση και πώς θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να υπάρξει ξανά μία τέτοια κρίση. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα ελλείμματα, πρέπει να μετατρέψουμε την ελπίδα σε μία ορατή προοπτική για όλους. Η Ελλάδα από άποψη δημοσιονομικής προσαρμογής πέτυχε κάτι που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, πέτυχε μετά από 21 χρόνια και ένα χρόνο πριν από το προβλεπόμενο πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά και στις μεταρρυθμίσεις ανέβηκε 111 θέσεις στην διεθνή κατάταξη ενώ βγήκε στις αγορές ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο» ανέφερε. Ο κ. Σαμαράς έκανε σύγκριση με την Αργεντινή που ακόμη δεν μπορεί να βγει στις αγορές. «Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν μπόρεσε να αποφύγει η Αργεντινή. Και αυτό την ώρα που κάποιοι μας εισηγούνταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της άτακτης χρεοκοπίας. Αυτό έγινε γιατί η Ελλάδα έμεινε μέσα στην ευρωπαϊκή ομπρέλα και το πέτυχε με τη βοήθεια του κ. Γιούνκερ ως προέδρου του Eurogroup. Έγιναν λάθη στην πορεία, αλλά μάθαμε από τα λάθη και τα ξεπερνάμε. Ήταν πολλοί αυτοί που προέβλεπαν τα χειρότερα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και διαψεύστηκαν. Η παραμονή μας στην ομπρέλα της ευρωζώνης ήταν αυτό που αποδείχθηκε σωτήριο για την Ελλάδα» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον κ. Γιούνκερ και στην επίσκεψή του στην Αθήνα: «Είναι τιμή για εμάς ότι ο πρώτος σταθμός του εκλέγμένου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περιοδεία του στην Ευρώπη πριν παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας Επιτροπής και την αντζέντα της πενταετίας είναι η Αθήνα. Ο κ. Γιούνκερ χαίρει της εκτίμησης όλων στην Ευρώπη για την πείρα του και για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ο κ. Γιούνκερ έδειξε τρεις σπουδαίες ηγετικές αρετές: τόλμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να λέει την γνώμη του, διορατικότητα να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει. Τις κρίσιμες στιγμές στήριξε την Ελλάδα και την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν πολλοί προέβλεπαν την έξοδο. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Τώρα που η κρίση έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, τού το αναγνωρίζουν οι πάντες. Είναι σημαντικό ότι ο κ. Γιούνκερ εξελέγη με πρόγραμμα που έχει σαν προτεραιότητες την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και την κοινωνική συνοχή και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενώ προτείνει μεγάλες τομές αντλώντας διδάγματα και από την ελληνική κρίση. Οφείλει η πολιτική της Ευρώπης να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τους αριθμούς αλλά και την κοινωνική συνοχή. Με δύο λόγια οφείλω να πω ότι το πρόγραμμα του Γιούνκερ εκφράζει πολλές αγωνίες δικές μας και των χωρών του Νότου για την ανάπτυξη, για την άμεση δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για την ανταγωνιστικότητα, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, για το χτύπημα της γραφειοκρατίας».

Για το χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η Ελλάδα: «Οι ελληνικές θέσεις σε σημεία αιχμής έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Γιούνκερ και στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ την επόμενη πενταετία, μιλάμε για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης και μετανάστευσης. Χρειάζεται να υπάρξει απηνής δίωξη των λαθρεμπόρων. Έχουμε μιλήσει για την ενεργειακή επάρκεια. Υποθέτω ότι όταν πάρει την απόφασή του ο κ. Γιούνκερ κάποιο χαρτοφυλάκιο αυτού του ενδιαφέροντος θα είναι μέσα στην απόφασή του. Έχω εμπιστοσύνη στον κ. Γιούνκερ και θέλω να πιστεύω ότι θα πάρει μία απόφαση που θα προσφέρει ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς με αφορμή την τραπεζική κρίση στην Πορτογαλία ανέφερε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δημιουργεί ασπίδα προστασίας στα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ, αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ήταν πολύ μεγάλη η μάχη που έδωσα για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι υπερήφανος που έκανα ότι μπορούσα για την Ελλάδα και δικαιώθηκα, ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην Β' Εθνική». Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Ήλθα στην Ελλάδα κατ αρχήν για προσωπικούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνάψω δεσμούς αδελφικούς με τον Έλληνα πρωθυπουργό και είχα σχέση φιλική με τον υπουργό Εξωτερικών. Ήλθα στην Ελλάδα ενώ ακόμη δεν είμαι πρόεδρος της ΕΕ, είμαι ο εκλεγμένος επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του».

Για την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας, σημείωσε: «Η Ελλάδα πέρα από τις δυσκολίες της στιγμής, χάρη σε μία εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια επέβαλε τη θέλησή της για δράση. Χρειάστηκε να δώσω δύο μάχες: να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να ξεκινήσουν σε μία νέα κατεύθυνση. Η δεύτερη να πείσω τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του τόνισε: «Προτεραιότητα την επόμενη πενταετία θα είναι οι πολιτικές για την ανάπτυξη. Υπάρχει ένα πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ, 3% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη. Δεν είπα ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα έφθασε στο τέλος της. Θα παραμείνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Για την μετανάστευση επισήμανε ότι είναι θέμα συνολικά της ΕΕ, είναι θέμα των χωρών και του Βορρά και του Νότου.

Συζήτησε για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά αρνήθηκε να το αποκαλύψει. «Εγώ συνθέτω την Επιτροπή και εγώ θα αποφασίσω, σε συνεννόηση βέβαια με τους πρωθυπουργούς» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Δεν θα σας απογοητεύσω, ωστόσο σήμερα είναι μια επίσκεψη φιλίας και ακρόασης, θέλω να ακούσω. Πρέπει κανείς να ακούει να αφουγκράζεται να νιώθει, αγαπώ τους Έλληνες, δεν ξέρω αν θα συνεχίσουν να με αγαπούν και εκείνοι αλλά θα το ήθελα».

«Δεν θα εκφράσω την γνώμη μου για το κούρεμα του χρέους, θα λάβω υπόψη μου παρόμοιες υποθέσεις, πάντως δεν είναι μέρος των σκέψεών μου» απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ για τις διαστάσεις τις τραπεζικής κρίσης στην Πορτογαλία, είπε: «Έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση, αλλά δεν έχουμε φθάσει στο τέρμα της κρίσης. Δεν έχουμε βγει από το τούνελ ολοκληρωτικά, αλλά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα αλλά αν είμαστε προσεκτικοί θα είμαστε και προετοιμασμένοι. Όσον αφορά την Ελλάδα και την Αργεντινή δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός, αλλά αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. γιωργος avatar
  γιωργος 05/08/2014 02:09:36

  Μαζεψτε χρηματα για να φυγετε με διαστημοπλοιο το ελικοπτερο δεν θα σας σωσει προδοτες.

 2. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- 05/08/2014 10:08:42

  Πράγματι, στην Ελλάδα αν και χρεωκοπήσαμε ανεπισήμως και επισήμως και πληρώσαμε τα CDS, κατορθώσαμε και να διπλασιάσουμε το χρέος μας εν αντιθέσει με την Αργεντινή που σχεδόν το εξαφάνισε. Αλλά οι κουτόφραγκοι θέλουν δε θέλουν θα μας το κουρέψουν διότι "ουκ αν λάβοις παρά τω μη έχοντι"...

 3. Seagull avatar
  Seagull 05/08/2014 10:11:49

  ΄Ηρθε ο φίλος της Ελλάδας μας τα είπε χύμα και τσουβαλάτα, έκανε το μπάνιο του έφαγε την συναγρίδα του και αποχώρησε. Εχουμε και λέμε λοιπόν, έχετε διανύσει καλά μου πειραματόζωα τεράστια απόσταση, αλλά δεν έχετε φτάσει πουθενά , για την ακρίβεια δεν πρόκειται ποτέ να φτάσετε κάπου. Εμείς έχουμε αποφασίσει για το πρόγραμμα και είναι έτσι φτιαγμένο ώστε ανάπτυξη να μη δείτε ποτέ. Λυπάμαι για τον φίλο μου τον Αντώνη που με στήριξε αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια, ξέρω ότι τρέχει για το καλό της χώρας σας αλλά δυστυχώς έτσι αποφάσισαν για εσάς πριν από εσάς. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι όλες οι χώρες του πλανήτη δεν είναι επιτυχημένες, ας πούμε η Βουλγαρία & η Ρουμανία είναι σε χειρότερη θέση από εσάς. Συνεχίστε με τον τουρισμό, έχουμε εμείς στον βορρά τόσα γερόντια και μισθοσυντήρητους να σας στέλνουμε, βγάλτε και μερικές ντοματούλες και βλέπουμε. Εμείς θα φροντίσουμε για την εξόρυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου γιατί όπως και να το κάνουμε οι εταιρείες μας έχουν την τεχνογνωσία αλλά και το σωστό μάρκετινγκ. Εσείς σε αυτά που ξέρετε καλά και προπαντώς συνεχίστε να βγάζετε τα μάτια σας. Και μην ξεχνάτε αγαπητοί μου έλληνες ότι Μπορεί να προκύψουν Απρόβλεπτα Γεγονότα, αλλά αν είμαστε προσεκτικοί θα είμαστε και προετοιμασμένοι. Αυτά είπε ο ποιητής και αναχώρησε.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Seagull 06/08/2014 08:37:50

   @seagull: Υποκλίνομαι στην μετάφρασή σας! +1.000!

  • ΆλυτηΕξίσωση avatar
   ΆλυτηΕξίσωση @ Seagull 07/08/2014 08:01:34

   Αυτός δεν είναι φίλος! Πράγματι είναι αφελφ(ή)ός! Ευτυχώς που μας συμπαρίστανται σπλαχνικές αδελφές και συμπονετικές εταίρες τελικώς.

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/08/2014 13:34:58

  η αργεντινή απέφυγε την πληρωμή ασφαλίστρων κατά 1600% και εμείς που τα πληρώσαμε ΟΛΑ ισχυριζόμαστε πως αποφύγαμε...να πληρώσουμε εκατοντάδες φορες πιο πολλά; μα τι τέλος πάντων ; τρελαθήκαμε σ΄αυτή την χώρα; δλδ, η καταστροφική πορεία μας για να είμαστε "εν τάξει" είναι οκ; δεν είμαστε καλά...

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 07/08/2014 16:26:56

  Το άρθρο του Γ. Χαρβαλιά τα λέει όλα: και οι χαρακτηρισμοί είναι δικοί του. και έχει απόλυτο δίκαιο... Κάποιοι ηλίθιοι πανηγύρισαν στην Αθήνα τη δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής, ονομάζοντάς τη δικαίωση (προφανώς των κόπων τους, που μας έσυραν στο Μνημόνιο...). Αυτοί οι ηλίθιοι ξέχασαν να πουν ότι αυτή τη φορά η Αργεντινή δεν ξέμεινε από ρευστό, αλλά αποφάσισε να αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς κάποιους κερδοσκόπους νταβατζήδες, που επέμεναν να πάρουν πίσω τα δανεικά στο ακέραιο. Καμία πολιτισμένη χώρα δεν θα χρεοκοπούσε σήμερα για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Απλά η κυβέρνηση της Kριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ αποφάσισε ότι θα δώσει το μήνυμα «είτε συμμετέχετε στο “κούρεμα” είτε δεν παίρνετε δεκάρα τσακιστή». Αυτό ακριβώς το μήνυμα απέφυγε να δώσει στα αρπακτικά των αγορών ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, όταν τον Μάιο του 2012 ήρθε η ώρα να πληρωθεί το «ακούρευτο» ομόλογο του διαβόητου vulture fund Dart Management. Με δικαιούχο τον Κένεθ Ντaρτ, έναν αλητήριο του διακρατικού τζόγου, που ζει μόνιμα στα νησιά Κέιμαν και κυκλοφορεί διεθνώς με διπλωματικό διαβατήριο ως επίτιμος πρόξενος τoυ μικροσκοπικού φορολογικού παραδείσου της Καραϊβικής, γνωστού με το όνομα Δημοκρατία του Μπελίζε...
  Με εισήγηση, λοιπόν, του εθνοσωτήρα Παπαδήμου και ακέραιη ευθύνη των Σαμαρά, Βενιζέλου το ελληνικό κράτος αποπλήρωσε στο ακέραιο αυτόν τον σαλταδόρο, κάνοντάς τον να τρίβει τα χέρια του, και όλους τους άλλους που συμμετείχαν εθελοντικά στο PSI, κυρίως όμως τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, να αισθάνονται αυτοί με τη σειρά τους ηλίθιοι.
  Η Αργεντινή αντίθετα αποφάσισε να αφήσει αυτόν τον τύπο και το παρεάκι του, τον αδίστακτο Αμερικανό «γύπα», Πολ Σίνγκερ, των Elliot Associates, στα κρύα του λουτρού: 1,33 δισ. ζητούσαν, 539.000.000 τους έδινε το Μπουένος Αϊρες για να ξοφλήσουν μια και καλή. Οι μάγκες δεν τα πήραν και θα ξανατρέχουν στα δικαστήρια, όμως η Αργεντινή γλίτωσε αυτή τη φορά τα δικά της δικαστήρια από το 91% των δανειστών που είχαν δεχτεί να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» και είναι βέβαιο ότι θα την κυνηγούσαν σε περίπτωση που πλήρωνε στο ακέραιο τους Νταρτ και Σίνγκερ.
  Για χρεοκοπία επιλογής μιλάμε επομένως (εξ ου και ο όρος selective default) και όχι για αυτή στην οποία θα είχε περιέλθει η Ελλαδάρα του success story μέσα στον Αύγουστο έτσι και δεν είχε αντλήσει κακήν κακώς 4,5 ζεστά δισ. σε δύο δόσεις από τις αγορές.
  Ασφαλώς η Αργεντινή δεν θα περάσει καλά γι’ αυτό της το αντάρτικο. Ούτε τώρα όμως περνάει πολύ καλύτερα. Και εν πάση περιπτώσει στην αντίληψη της κυβέρνησης της Κριστίνα Φερνάντεζ φαίνεται πως προέχουν μείζονα ζητήματα εθνικής αξιοπρέπειας. Αν ένα κράτος είναι βορά σε ξένα αρπακτικά που επιχειρούν να αρπάξουν και περιουσιακά του στοιχεία ανά τον κόσμο (θυμηθείτε την περίφημη εκπαιδευτική φρεγάτα «Libertad» που επιχείρησε να κατάσχει στην Γκάνα ο «δανειστής» Σίνγκερ, αλλά το «γυμνάσιο» κράτησε μόνο 70 μέρες, έως ότου το πλοίο επιστρέψει πανηγυρικά στην Αργεντινή), δεν μπορεί να λέγεται ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο. Οπότε τελειώνει η κουβέντα και πάμε για μπάνιο...
  Η Ελλάδα, αν και σε χειρότερη μοίρα από την Αργεντινή, όπως παραδέχεται και η προσφιλής μας BlackRock, έχει αποφύγει μέχρι τώρα το «κρασάρισμα» λόγω δημοσίων σχέσεων με τους ξένους κερδοσκόπους (οι οποίες καλλιεργούνται με το αζημίωτο), κυρίως όμως λόγω της ανοχής των Γερμανών, οι οποίοι προσφυώς μας αφήνουν μιαν ανάσα πριν από τον πνιγμό και ξαναρχίζουν τις... πατητές μήπως και προσαρμοστούμε στην αμφίβια διαβίωση, όπως τα ποντίκια των υπονόμων. Προσοχή όμως. Η αμοιβαία συμπάθεια κάποιων τροφίμων του Μαξίμου με μάνατζερ και εκπροσώπους μεγάλων hedge funds (του τύπου «γεια σου, Σταύρο μου, καλημέρα, σας κύριε Πρεμ») ούτε εγγυήσεις προστασίας προσφέρει ούτε πάει μακριά τη βαλίτσα. Οι ξένοι μανατζαρέοι αναφέρονται σε μετόχους. Και αν οι μέτοχοι μια ωραία μέρα πάψουν να πείθονται από το ελληνικό θαύμα, δεν τους κρατάει εδώ ούτε ο ήλιος της Σαντορίνης ούτε ο καλός καφές στο ισόγειο του Μαξίμου.
  Προς το παρόν αυτοί που έχουν πιστέψει στο ελληνικό hot story είναι αμιγώς κερδοσκόποι. Και ιδιαίτερα επιθετικοί, όπως η Third Point του ακριβοθώρητου Ντάνιελ Λεμπ, που έβγαλε μισό δισ. ευρώ έχοντας έγκαιρη ενημέρωση για το buy back των ελληνικών ομολόγων.
  Οι συντηρητικοί και θεσμικοί επενδυτές κοιτάνε ακόμη τη χώρα μας με τα κιάλια. Αρα εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα βιωσιμότητας του greek story. Οι κερδοσκόποι έχουν χρήμα, αλλά θέλουν να το δουν να πολλαπλασιάζεται. Εντός... εύλογου χρονικού διαστήματος. Πολλή υπομονή δεν έχουν.
  Επομένως, τους είναι αδιάφορο αν η κυβέρνηση περνάει πολυνομοσχέδια με ταχύτητα πολυβόλου και αν το επόμενο ραντεβού του Γκίκα με τον Τόμσεν θα γίνει στο Παρίσι, στις Κάννες, στο Μόντε Κάρλο ή στα Ανω Πετράλωνα.
  Αυτοί οι λίγοι που έχουν μπει στο κόλπο θέλουν γρήγορες υπεραξίες. Στις τράπεζες, στο Χρηματιστήριο, στα ομόλογα και στις επενδύσεις ακινήτων. Κι όσο αυτά δεν έρχονται τόσο μπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις.
  Ακούγεται ότι η έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των συστημικών τραπεζών στις αγορές προς άντληση κεφαλαίων στοίχισε κάπου 250.000.000 ευρώ σε προμήθειες προς τους λεγόμενους «αναδόχους» που εξασφάλισαν την προσέλκυση επενδυτών. Με τέτοιες προμήθειες και το Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ θα μπορούσε να κάνει μια δανειακή αρπαχτή δύο τρία δισ. Μόνο που η υπόθεση δεν θα είχε συνέχεια.
  Το ερώτημα είναι λοιπόν αν η ελληνική έξοδος στις αγορές που έμεινε... κουτσή στο πιο πρόσφατο εγχείρημα θα έχει συνέχεια. Αυτό θα εξαρτηθεί ασφαλώς και από την έκβαση των φθινοπωρινών stress tests στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που θα κρίνουν το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησής τους.
  Αν προκύψει κενό μεγαλύτερο των πέντε δισ., σημαίνει ότι το μαξιλαράκι του TXΣ θα κάνει φτερά και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να προσφύγει εκ νέου σε διακρατικό δανεισμό (τρίτο Μνημόνιο).
  Αυτό προβλέπουν οι επιστήμονες στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που εις πείσμα άλλων υπεραισιόδοξων προγνώσεων επιμένουν να καταγράφουν την οικονομική κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις (και αυτό που επίμονα γράφω εδλω και καιρό).
  Αλλά σε αυτό προσβλέπουν και οι Γερμανοί «φίλοι» μας, ώστε να μπορούν να μας ελέγχουν στο διηνεκές. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή, αλλά γερμανικό προτεκτοράτο για να απλώνει την κοιλιά του ο Φούχτελ και να λιάζει την ξανθοκόκκινη κόμη του ο Ράιχενμπαχ... Αϊντε καλά κρασιά...! λέω εγώ... Γιώργος Χαρβαλιάς * Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 3/8/2004

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.