#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/04/2013 17:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Στήριξη από την ΕΕ για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ(Ανανεωμένο) Στο τραπέζι του διαλόγου με τον πλέον επίσημο τρόπο, βάζει ο πρωθυπουργός το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ και ζητά από τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδας ώστε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία.

Μιλώντας στις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε για ακόμη μια φορά την ευρωπαϊκή διάσταση της ελληνικής ΑΟΖ τονίζοντας ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή μας βρίσκονται στη δικαιοδοσία κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκών κρατών.

«Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας που πρέπει να αξιοποιήσουμε, η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια» τόνισε χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική».

Συνεχίζοντας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου ενώ  για πρώτη φορά μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας , της Κύπρου και της Μάλτας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα καθώς τόνισε πως και για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της. "Πρέπει να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της, και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών, στην απέναντι ακτή βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει ανάγκη η Ευρώπη αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου" είπε υπενθυμίζοντας πως  η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί από τη Μεσόγειο.  "Η ΕΕ πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονία της, η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά ανοίγει ένας ευρύς διάλογος για την ΑΟΖ που ωστόσο έχει και σημαντικά εμπόδια. Από τη μια έχει την αδιαλλαξία της Τουρκίας κι από την άλλη κάποιους παλαιούς και νέους συμμάχους της Άγκυρας όπως το Ισραήλ και η Λιβύη που θα έχουν λόγο σε μια ενδεχόμενη συνένωση των ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση, από εδώ και στο εξής θα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς, χωρίς ταμπού και φόβους και είναι καλό ότι άνοιξε τώρα.

Ολόκληρη η ομιλία:

Ξεκινώ λέγοντας ότι η Μεσόγειος δεν είναι μια απλή θάλασσα, όπως άλλες…

Είναι ο χώρος όπου γεννήθηκαν ή ήκμασαν τουλάχιστον δέκα Πολιτισμοί!

Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αγκαλιάζει πολλούς λαούς.

Κι είναι αρκετά κοντινή, ώστε να τους φέρνει συνεχώς σε επαφή μεταξύ τους. Όπου κι αν τραβήξουν πέρα από τον ορίζοντα, προς βορρά και νότο, προς ανατολή και δύση, υπάρχουν ευκαιρίες και για πλούτο και για νέες αναζητήσεις…

Η Μεσόγειος στην οποία περιπλανήθηκε ο Οδυσσέας της Ελληνικής Μυθολογίας και ο Σεβάχ της Αραβικής, είναι ταυτόχρονα ένα σύνορο αλλά και ένα όριο. Για όλους τους λαούς που περιβρέχει. Ένα σύνορο που πρέπει να υπερασπιστούν. Κι ένα όριο που πρέπει να υπερβούν.

Κι έτσι οι λαοί της Μεσογείου, αναπτύχθηκαν και δημιούργησαν Πολιτισμό - δηλαδή Λόγο, Τέχνη και Ιστορία - υπερασπίζοντας σύνορα και υπερβαίνοντας όρια στα μαγικά, αλλά πάντοτε ανήσυχα νερά της.

Σήμερα, η Μεσόγειος, είναι ξανά κάτι παραπάνω από μια θάλασσα όπως οι άλλες: Για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της! Για τρείς λόγους:

Πρώτον, γιατί πρέπει να προφυλαχθεί από κινδύνους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στα νότια της Μεσογείου, όπου συντελούνται σήμερα εκεί κοσμοϊστορικές αλλαγές. Κι από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών που απειλούν να σαρώσουν τη νότια Ευρώπη και να προχωρήσουν βορειότερα…

Δεύτερον, γιατί στη απέναντι ακτή της Μεσογείου, βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει τόσο ανάγκη η Ευρώπη. Κυρίως ενέργεια! Κι όχι μόνο στην απέναντι ακτή, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου. Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης, περνά κυρίως από τη Μεσόγειο. Και η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί στη Μεσόγειο…

Τρίτον, γιατί κριτήριο ισχύος για μια μεγάλη δύναμη είναι οι σχέσεις της με την ευρύτερη γειτονιά της. Αν δεν μπορέσει μια δύναμη να έχει θετική επιρροή στη γειτονιά της, πως τότε θα αποκτήσει επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο; Η Ενωμένη Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να κάνει αισθητή την παρουσία της στον κόσμο. Και το πρώτο πεδίο όπου πρέπει να αναδείξει αποδεικνύοντας ότι υπάρχει διεθνές εκτόπισμα, είναι η ίδια η μεσογειακή της γειτονιά.

Η Μεσόγειος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και για την διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης! Θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και την διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. Θα παίξει, τέλος, τον πιο σπουδαίο ρόλο για το εκτόπισμα και την προβολή ισχύος και επιρροής της Ευρώπης. Εδώ γεννήθηκε η Ιστορία μας. Και κατά κάποια περίεργη σύμπτωση, εδώ θα κριθεί, κατά κύριο λόγο και το μέλλον μας.

Αυτά, με δύο λόγια όσον αφορά τη σημασία της Μεσογείου για το σύνολο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για το οποίο συζητούμε σήμερα.

Τώρα ας έλθουμε στην Ελλάδα: Βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου, στο σημείο που η ήπειρός μας «ακουμπά» δύο άλλες ηπείρους ταυτόχρονα: την Ασία και την Αφρική. Και πάνω στους μεγάλους δρόμους που συνδέουν τη Δύση με την Ανατολή, και την Ευρωπαϊκή Δύση με τη Μέση Ανατολή. Αλλά και πάνω στους δρόμους που συνδέουν το Βορρά με το Νότο, και μάλιστα τον Ευρωπαϊκό Βορρά με τη θαλάσσια πρόσβαση της Κεντρικής Ευρώπης από και προς τη Νότια Ασία, το σύνολο της Αφρικής, τον Περσικό Κόλπο, τον Ινδικό Ωκεανό, και την Άπω Ανατολή.

Είμαστε κυριολεκτικά το «επίνειο» της Ευρώπης προς το μισό κόσμο! Κι είμαστε η κύρια πύλη της Κεντρικής Ευρώπης προς τους μεγάλους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους.

Πόσο το έχουμε αξιοποιήσει αυτό, πολιτικά, οικονομικά, γεωπολιτικά; Ελάχιστα! Πόσο το έχει αξιοποιήσει αυτό η Ευρώπη, πόσο έχει εκμεταλλευτεί η ίδια η Ευρώπη το σημαντικό αυτό «επίνειο», την Ελλάδα; Ελάχιστα! Κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Σκεφτείτε μόνο το δίκτυο των λιμανιών που δεν έχουμε αναπτύξει. Το δίκτυο των δυνητικών θαλασσίων δρόμων που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Το δυναμικό των αλιευμάτων και των ιχθυοκαλλιεργειών που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί.

Σκεφτείτε ακόμα ότι σε αυτή την κρίσιμη γωνιά του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και η Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν και τα δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη: η Κύπρος και η Μάλτα. Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας- Μάλτας. Δέστε στο χάρτη τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής  Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς.

Είναι κοινό μυστικό πια ότι στις θαλάσσιες αυτές περιοχές υπάρχουν σημαντικοί ενεργειακοί πόροι. Τα ενεργειακά αποθέματα που ήδη έχουν ανακαλυφθεί στη νοτιανατολική Μεσόγειο - κι εκείνα που βασίμως πιθανολογούνται εκεί - βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην δικαιοδοσία Ευρωπαϊκών κρατών. Και μπορούν να δώσουν σημαντικούς βαθμούς ενεργειακής αυτοδυναμίας, επάρκειας στην Ευρώπη.  Είναι μέρος της Ευρωπαϊκής μας «περιουσίας» που πρέπει ως Ευρωπαίοι να την αξιοποιήσουμε.

Η ανακήρυξη ΑΟΖ από παράκτια κράτη και η οριοθέτησή της με άλλα γειτονικά και αντικείμενα παράκτια κράτη, είναι αναμφίβολα δικαιοδοσία των εθνικών κρατών. Αλλά η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια.

Μας έχουν διχάσει πολλά πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν, καιρός να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ καιρό με την κρίση, καιρός να ανασηκώσουμε κεφάλι με κάτι που μας δίνει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον.

Κλείνοντας θυμίζω αυτό που είχε έγραψε κάποτε ο Θουκυδίδης: Μέγα το της Θαλάσσης κράτος! Το έγραψε ο Θουκυδίδης αλλά το είπε ο Περικλής! Πατέρας της Κλασσικής Δημοκρατίας ήταν ταυτόχρονα και υποστηρικτής της θαλασσοκρατορίας.

Κι αυτό παραμένει απόλυτα αληθινό ως τις μέρες μας. Από τον Θουκυδίδη και τον Περικλή, ως τον πιο κοντινό μας Άλφρεντ Θάγιερ Μάχαν, Δημοκρατία και Θαλάσσια ισχύς - μ’ άλλα λόγια Ελευθερία και Θάλασσα - πάνε μαζί, εδώ και αιώνες. Παντού στον κόσμο. Ιδιαίτερα όμως στη Μεσόγειο.

Σε όλες τις εποχές. Ιδιαίτερα όμως στις μέρες μας…

Κι ίσως σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά…

Γιατί η Μεσόγειος δεν είναι μόνο για μας τους Ευρωπαίους - και σίγουρα για μας τους Έλληνες - το σύνορο που πρέπει να υπερασπιστούμε και το όριο που πρέπει να υπερβούμε. Εκεί κι αυτό που πρέπει να γεφυρώσουμε για να συναντήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο. Για να αντικρύσουμε ταυτόχρονα το παρελθόν μας, αλλά και το μέλλον μας. Τελικά για να βρούμε- ή αν θέλετε να ξαναβρούμε - τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 18/04/2013 15:45:29

  Ελληνική είναι η ΑΟΖ και ελληνικοί είναι οι υδατάνθρακες(!) όπως λέει και μια ψυχή... Πάντως και στο συνέδριο του Economist και του FEMIP οι ομιλίες του Σαμαρά χαρακτηρίζονται από εξωπραγματικό -για πρωθυπουργό χώρας- ρεαλισμό! Αν μη τι άλλο μπορείς να τις κρίνεις επί συγκεκριμένων θέσεων και όχι από γενικότητες όπως έχουμε συνηθίσει από ομιλίες ηγετών επί του βήματος πολλών ανάλογων συνεδρίων!

  • Αμφιβολία avatar
   Αμφιβολία @ Συριζαλβανία του Χότζα 19/04/2013 03:07:21

   Παρ'το αλλιώς, θα βρεις!

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Αμφιβολία 19/04/2013 14:39:34

    Εμπεριστατωμένη κριτική χωρίς αμφιβολία...

 2. B.Q avatar
  B.Q 18/04/2013 17:29:43

  Το οτι επιχειρείται σταθερά κι επίμονα εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας η Ελληνική ΑΟΖ να εδραιωθεί ως ''Ευρωπαϊκή'', με την έννοια οτι η Ευρώπη οφείλει να την θωρακίσει έναντι των Οθωμανικών επιβουλών εφ΄όσον θα αποκομίσει οφέλη από την αξιοποίησή της, δεν αποτελεί ''εκχώρηση'' δικαιωμάτων, αλλά ευφυέστατο ελιγμό και έκφραση σοβαρής Εθνικής στρατηγικής. Όσο και να στεκόμαστε ''απέναντι'' σε πολλά επί μέρους, είναι μικρόψυχο και αυτοκαταστροφικό ν' αμφισβητούμε τα πάντα, αρνούμενοι να στοιχηθούμε σέ όλα εκείνα που μπορούν να μας ενώσουν.

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ B.Q 18/04/2013 19:07:50

   Ρεαλίστρια σε βρίσκω σήμερα.......

  • hgemwn avatar
   hgemwn @ B.Q 19/04/2013 16:46:53

   Δεν βλέπω να συγκινούνται πάντως οι ευρωπαίοι. Εκτός κι αν τους τάξουμε μερτικό.

 3. B.Q avatar
  B.Q 18/04/2013 20:19:12

  Σε τόσο ...ειδικά θέματα, δεν υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι σωστής αντιμετώπισης, κι οι διχασμοί προκαλούν πάντα ήττες.

  • B.Q avatar
   B.Q @ B.Q 18/04/2013 20:19:52

   @Σχετικά Άσχετος

 4. Αμφιβολία avatar
  Αμφιβολία 19/04/2013 03:09:42

  @Είναι ο χώρος όπου γεννήθηκαν ή ήκμασαν τουλάχιστον δέκα Πολιτισμοί!

  Ποιοι... δέκα, ρε, γκαρντάσι;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Αμφιβολία 19/04/2013 14:20:25

   Φοινικικός, Αιγυπτιακός, Μινωικός, Κυκλαδικός, Ελληνικός, Ετρουσκικός, Ρωμαϊκός, Βυζαντινός, Ευρωπαϊκός, Μακεδονικός, Ελληνιστικός, Αραβικός(;). Να γράψω κι άλλους;

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 19/04/2013 14:11:00

  Αν δεν λανθάνω, η Ελλάδα και η Μάλτα δεν εχουν κοινά σύνορα ΑΟΖ, οποτε δεν ξέρω τι σημαίνει η πρόταση του Α. Σαμαρά. Πρέπει όσοι του γράφουν τους λόγους να προσέχουν τις λεπτομέρειες, εκτός και άν υπάρχουν άλλα δεδομένα που δεν τα ξέρω..

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 19/04/2013 14:13:13

   Συγκεκριμένα "μίλησε για ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας , της Κύπρου και της Μάλτας".
   Νομίζω πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε τέτοιες λεπτομέρειες.
   Διότι, δεν μπορούν να συζευχθούν οι ΑΟΖ Μάλατς-Ελλαδας δίχως την συμετοχή των ΑΟΖ Ιταλίας, Γαλλίας.

   • B.Q avatar
    B.Q @ Νίκος Αργεάδης 19/04/2013 14:35:00

    Aγαπητέ Νίκο Αργεάδη, δεν έχει γίνει λάθος. Δείτε το εν λόγω ''τριγωνάκι'' στο χάρτη :
    h**p://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129359072

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Νίκος Αργεάδης 19/04/2013 17:27:38

   @Νίκος Αργεάδης
   Η αναφορά Σαμαρά σε σύζευξη με την ΑΟΖ Μάλτας δεν είναι απρόσεκτη. Απεναντίας, λαμβάνει υπ'όψιν σειρά γεωοικονομικών παραμέτρων που συνοψίζονται στο άρθρο:

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ pythagorean 19/04/2013 21:25:12

    ... του Νίκου Λυγερού:
    'Ελληνική ΑΟΖ και Μάλτα'
    h**p://lygeros.org/articles?n=11905&l=gr

 6. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 19/04/2013 15:18:37

  1)Κρισιμότητα χώρου Μεσογείου και δη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση
  2)Η Μεσόγειος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης
  3) Σύζευξη Ελληνικής ΑΟΖ με Κυπριακή ΑΟΖ

  Για τους ανωτέρω λόγους "..η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια."

  Σημειωτέον Ελλάδα και Κύπρος προσφέρουν στο Ισραήλ το απόλυτο γεωστρατηγικό του βάθος.Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι χώρες μέλη της Ε.Ε. και οσονούπω και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ (Ενταξη Κύπρου στον Συνεταιρισμό Ειρήνης) καθίσταται απαραίτητος ο άξονας για την ασφάλεια του Ισραήλ

  Η Ελλάδα παράγει Εξωτερική πολιτική και κάθε μέρα το επιβεβαιώνει στερώντας τον μόνο ζωτικό χώρο που διαθέτει η Τουρκία πρός την Δύση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.