#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/09/2012 18:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς-Ρομπέι: Η επόμενη δόση, θα διοχετευθεί στην αγορά για να τονωθεί η ρευστότηταΟι προσπάθειες της Ελλάδας που ήδη έχουν αρχίσει με τη μείωση του ελλείμματος που έχει συντελεστεί πρέπει να συνεχιστούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως εφ' όσον η Αθήνα είναι δεσμευμένη στο ευρώ οι εταίροι της θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν.

Ο κ. Ρόμπεϊ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας πως ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει με τη δημοσιονομική εξυγίανση και με τις μεταρρυθμίσεις. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΕΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως οι έχοντας πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.

Αναφερόμενος γενικότερα στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε βέβαιος πως με την πάροδο του χρόνου θα οδηγήσει σε μια δυνατή οικονομία.

Σε ό,τι αφορά συνολικά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τόνσει πως η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική κρίση και υπογράμμισε πως πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες χρειάζεται συλλογική δράση.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ρόμπεϊ, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρη αποδέσμευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας, που, όπως είπε, θα κατευθυνθεί στο εσωτερικό της χώρας για να ενισχυθεί η ρευστότητα.

«Ενημέρωσα τον κ. Ρόμπεϊ για τις μεγάλες, επίμονες και επίπονες προσπάθειες που κάνουμε για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η χώρας μας και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy.


Τον ενημέρωσα για τις μεγάλες και επίμονες προσπάθειες που κάνουμε, που είναι επίμονες και επίπονες, για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και για να φανούμε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας.

Έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει, εφ’ όσον όλα πάνε καλά, έγκαιρη αποδέσμευση της επόμενης δόσης. Δόση που θα κατευθυνθεί κυρίως στο εσωτερικό της χώρας μας και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας που επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι την έχουμε ανάγκη, προκειμένου να μπορέσουμε αναθερμάνουμε την οικονομία μας. Αυτό μάλιστα γίνεται πλέον πιο ρεαλιστικό, μετά και τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ που ανακοίνωσε ο Πρόεδρός της, ο κ. Ντράγκι.

Η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, λοιπόν, είναι κρίσιμης σημασίας για να επιτύχει η προσπάθεια της Ελλάδας. Γιατί, όπως είπα και στον κ. Πρόεδρο, οι αντοχές των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους. Και οι θυσίες τους πρέπει να πιάσουν τόπο. Κι αυτό σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας το ταχύτερο δυνατόν.

Του παρουσίασα ακόμη το διευρυμένο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και τις πολιτικές που εφαρμόζουμε για να επιταχύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις. Του έθεσα επίσης και το ζήτημα των δηλώσεων στο εξωτερικό που έχουν δημιουργήσει πολλές αβεβαιότητες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αυτό βέβαια, έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά τις τελευταίες μέρες καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης. Δεν παρέλειψα, στο σημείο αυτό, να  ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για τις δικές του δηλώσεις που ήταν πάντοτε πολύ προσεκτικές…

Του μίλησα ακόμη για την πολύ μεγάλη συρρίκνωση της Ελληνικής Οικονομίας που έχει σημειωθεί από τις αρχές της κρίσης και για τις εκρηκτικές πια διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους Έλληνες. Πολιτική μας είναι η ύφεση να ανακοπεί και η ανεργία να μειωθεί, πράγμα για το οποίο και ζήτησα τη στήριξή του. Είναι γνωστή άλλωστε η σημασία που αποδίδει ο ίδιος ο κ. Rompuy στο θέμα αυτό, την αντιμετώπιση του οποίου ο ίδιος έχει αναδείξει σε ύψιστη προτεραιότητα στην Ευρώπη.

Του έθεσα τέλος, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της ανάγκης η Ευρώπη συλλογικά να πιέσει τις χώρες προέλευσής τους να τους δέχονται πίσω όταν συλλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και ιδιαίτερα στην Ελλάδα., που είναι και η κύρια, δυστυχώς, πύλη εισόδου της λαθρομετανάστευσης. Υπογράμμισα ότι τα σύνορά της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Ο κ. Rompuy είναι αποδεδειγμένα φίλος της χώρας μας.

Τον υποδεχθήκαμε με χαρά. Τον ευχαριστούμε για την αφοσίωση και την προσφορά του στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Και υπολογίζουμε στην υποστήριξή του στην Ελλάδα στο πολύ κρίσιμο επόμενο διάστημα».

 Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Achille Van Rompuy έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ. Ο Αντώνης Σαμαράς κι εγώ είχαμε μακρά και καρποφόρα συζήτηση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη στο σύνολο της. Μερικοί αμφιβάλλουν αλλά και πάλι νομίζω ότι ο Ελληνικός λαός έκανε θαρραλέες επιλογές σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη και τώρα θα πρέπει να εξαγάγουμε όλα τα συμπεράσματα από αυτή την θεμελιώδη επιλογή.

Ο Πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του και ο συνασπισμός των κομμάτων που τη στηρίζουν έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε να υλοποιηθεί η επιλογή του Ελληνικού λαού. Αυτό απαιτεί βεβαίως σημαντικές προσπάθειες, που άρχισαν ήδη με τη σημαντική μείωση του ελλείμματος κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν με διαρθρωτικές αλλαγές, όπως και με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος για να σπάσουν τα μονοπώλια και τα κατεστημένα συμφέροντα, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί το φορολογικό καθεστώς και η διοίκηση της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο να μειωθεί το δημοσιονομικό βάρος αλλά πρέπει να υπάρξει και κοινωνική δικαιοσύνη. Οι προνομιούχοι που απαλλάσσονται δεν πρέπει να υπάρχουν. Θα πρέπει αυτοί που έχουν τα περισσότερα να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Ξέρω ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι επίπονη και δύσκολη. Θα πρέπει να υπάρξει προοπτική για θέσεις εργασίας και είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου το πρόγραμμα αυτό θα αποδώσει στον ελληνικό λαό μια στιβαρή οικονομία, δημόσια διοίκηση και αναθέρμανση της οικονομίας. Οι Ελληνικές αρχές είναι πλήρως δεσμευμένες για αυτούς τους στόχους, που θα αποφέρουν αποτελέσματα.  Νομίζω ότι όλα τα θεσμικά όργανα κι όλα τα κράτη-μέλη θα σας υποστηρίξουν. Για αυτούς που αμφιβάλλουν για τη στήριξη μας στην Ελλάδα θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι εγκρίναμε 240 δις βοήθειας και η ΕΚΤ έχει αγοράσει πολύ Ελληνικός χρέος και με τη βοήθεια του προγράμματος αυτού έχουμε διαπραγματευθεί εκατομμύρια μείωση χρέους σε δανειστές, οι οποίοι είναι ιδιώτες.

 Η κρίση η σημερινή δεν είναι μόνο Ελληνική κρίση. Πέρα από τις προσπάθειες των χωρών χρειαζόμαστε συλλογική δράση. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν ότι χρειάζεται για την προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου του Ιουνίου ήταν μεγάλη πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή. Μετά τις αποφάσεις, οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ και εξειδικεύτηκαν χθες, παρέχουν συμπληρωματικά μέτρα τηρώντας την εντολή της Τράπεζας και την ανεξαρτησία της. Όλες οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές. Έχουμε αποτελέσματα αλλά πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα όραμα μακροπρόθεσμο για την οικονομική και νομισματική Ένωση. Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσω μια ενδιάμεση έκθεση και μια τελική έκθεση το Δεκέμβριο για το θέμα αυτό. Τη δέσμευση ως προς την ακεραιότητα της ευρωζώνης της τη συμμερίζεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στην Ευρωζώνη. Όσο η Ελλάδα είναι δεσμευμένη απέναντι στο ευρώ, οι εταίροι της θα εξακολουθούν να στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειές της. Έχω εμπιστοσύνη ότι το τρίπτυχο: βραχυπρόθεσμες ενέργειες για τη σταθερότητα, μακροπρόθεσμο όραμα για την ενοποίηση και βαθιές μεταρρυθμίσεις σε κάθε χώρα, θα καταστήσει το ευρώ μη αναστρέψιμο. Ευχαριστώ πολύ».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aris. A avatar
  Aris. A 07/09/2012 19:08:06

  Απιστεύτη δήλωση Μοντι.

  "Την τελευταία στιγμή αποτρέψαμε κατάρρευση της Ιταλίας και της ευρωζώνης".

  Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι ετοιμάζονταν να γίνει και προς το παρόν το απέτρεψε ο Ντράγκι.

  • franc avatar
   franc @ Aris. A 08/09/2012 10:05:12

   Αγαπητέ Aris.A Η Ιταλία είναι το κουμπί όλης της υπόθεσης. Η καθυπόταξη του Νότου στούς Γερμανούς, χωρίς την Ιταλία δεν γίνεται.
   Και η Ιταλία Is too big to fail...(Eυτυχώς για μας που για τους Ιταλούς iκαι ιδίως του Νότου, είμαστε αδέλφια με ταυτιζόμενα συμφέροντα. Grecoromani γαρ...)
   Και οι Τραπεζίτες δεν έχουν καμμιά διάθεση να εξυπηρετήσουν τους Γερμανούς επειδή τους στήριξαν στη Μεγάλη Αρπαχτή που πραγματοποίησαν στην Ευρώπη μετά την απόκρουσή τους από την FED στις ΗΠΑ. Aλλωστε με τις δηλώσεις Ντράγκι (Goldman Sachs) οι Τραπεζίτες σήμαναν υποχώρηση...

 2. δημης avatar
  δημης 07/09/2012 23:34:30

  ΠΡΟΤΑΣΗ...
  ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΝΑ ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ...ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΣΤΟ.."ΕΛΛΗΝΙΚΟ" ΑΚΟΜΑ ΤΟΠΙΟ... ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΧΝΗ ΖΩΗΣ..

 3. victoria (true) avatar
  victoria (true) 08/09/2012 00:47:45

  Το παλεύει ο Σαμαράς.
  Άντε να δούμε και τι θα πουν τα παλληκάρια της τρόικα από βδομάδα.

 4. franc avatar
  franc 08/09/2012 09:49:43

  Τα "παλληκάρια" αγαπητή Victoria θα πουν οτι για πολιτικούς λόγους πρέπει να μας δοθεί η δόση. Οπως και η προηγούμενη και η επόμενη. Με καθυστέρηση βέβαια μέχρι το παρά 5. Το μαρτύριο της σταγόνας έτσι είναι. Εκτός αν επαναστατήσει ο βασανιζόμενος.

 5. mpr avatar
  mpr 08/09/2012 11:23:57

  "Η επόμενη δόση, θα διοχετευθεί στην αγορά για να τονωθεί η ρευστότητα"

  Είναι ψέμα αυτό που έχει διαρρεύσει ότι από τα περίπου 31 δις ευρώ της επόμενης δόσης, μόνο 900 περίπου εκατομμύρια προορίζονται για το εσωτερικό της χώρας και τα υπόλοιπα θα πάνε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πληρωμές τόκων δανείων;
  Αν ισχύουν τα γραφόμενά μου, ποιο το νόημα των δηλώσεων της συνάντησης Σαμαρά;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.