Σαμαράς: Ο κόσμος απεχθάνεται την ακυβερνησία, εμείς θα συνεχίσουμε
28/05/2014 20:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Ο κόσμος απεχθάνεται την ακυβερνησία, εμείς θα συνεχίσουμε

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι τη χώρα την κυβερνά η δεδηλωμένη, έστειλε από τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός απαντώντας στις προκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές που έχει η ελληνική οικονομία και στα επιτεύγματα που έχουν επιτευχθεί χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Θα πάμε ακόμα καλύτερα από ό,τι προβλέπουν οι ξένοι», είπε ο πρωθυπουργός - «Πλέον συζητάμε μόνο για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά και όχι για το αν θα χρεοκοπήσουμε», τόνισε - Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση ούτε να φέρει πρόωρες εκλογές, υπογράμμισε

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα μπαίνει φέτος στην ανάκαμψη, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι συμπεριφέρεται με αλαζονεία και επιχειρεί να προκαλέσει ακυβερνησία.

«Δυστυχώς κάποιοι μένουν προσκολλημένοι στα ίδια. Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση ούτε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τώρα προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία. Μας λέει μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε χωρίς να μας ρωτήσετε. Απέκτησε την αλαζονεία της εξουσίας πριν γίνει εξουσία. Η δεδηλωμένη όμως δόθηκε από τις εκλογές του 2012. Αλίμονο αν μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές. Αυτά που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση δημιουργούν μόνιμη ακυβερνησία. Η κυβερνητική πλειοψηφία υπέστη μία μείωση αλλά τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης υπερέχουν της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση όμως γιατί έχασε ψήφους; γιατί ο κόσμος επέλεξε να ενισχύσει και το πιο μικρό κόμμα και όχι τον κ. Τσίπρα; Τους απαντώ: γιατί ο κόσμος απεχθάνεται την ακυβερνησία. Εμείς θα συνεχίσουμε. Αν θέλουν να συμβάλλουν καλώς, αλλά ακυβερνησία δεν θα τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν», ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην οικονομία και στην πορεία της χώρας: «Η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης επιστρέφει στην ανάκαμψη και ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ανάκαμψη φέτος 2,9%, του χρόνου 3,7% και μείωση της ανεργίας κατά 10% μέχρι το 2018 και περαιτέρω μείωση μέχρι το 2020. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφθασε 99,1 το Μάιο 95,4 τον Απρίλιο. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008 όταν ξεκίνησε η κρίση που εξουθένωσε την χώρα».

«Είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε θετικές κρίσεις για τις προοπτικές της οικονομίας. Εφόσον κάνουμε τα σωστά και μείνουμε στον σωστό δρόμο θα πάμε καλύτερα. Αυτές τις αισιόδοξες προοπτικές τις επιβεβαιώνει ο πιο αυστηρός κριτής όλων οι διεθνείς αγορές που μας υποδέχθηκαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά και έχει επιστρέψει για να μείνει. Ο δημόσιος διάλογος μετατοπίζεται από το τι έγινε ως τώρα στο τι θα γίνει στο εξής. Η Ελλάδα κοιτάζει σε ένα ελπιδοφόρο αύριο. Δεν συζητάμε πια αν θα χρεοκοπήσουμε αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ. Αυτή η συζήτηση έκλεισε. Τώρα μιλάμε πια για ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, με υγιή επιχειρηματικότητα και προπάντων με σταθερότητα που κάποιοι κάνουν ότι μπορούν ακόμη για να την υπονομεύσουν», συνέχισε.

«Με δύο λόγια αλλάζει η κουλτούρα στην Ελλάδα. Έθεσα ως πρώτη προτεραιότητα για το έθνος μας την ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση μειώνοντας την τάση για πρόωρες εκλογές, με άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με χρονικά όρια σε όλες τις θητείες, με ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή. Αυτά θα προσδώσουν περισσότερη κυβερνησιμότητα, σταθερότητα και σοβαρότητα στην πολιτική ζωή. Τώρα τρέχουμε να πιάσουμε πιο φιλόδοξους στόχους που θα φέρουν θέσεις εργασίας, έσοδα για το κράτος διάχυση της ευημερίας για την κοινωνία», πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος πέρασε, αρχίζει η άνοδος. Εγώ την Ελλάδα θα την προχωρήσω μπροστά. Ξέρουμε τί πρέπει να κάνουμε και άμεσα και μακροπρόθεσμα. Άμεσα θέλω τρία πράγματα:

καθημερινά δίνουμε την μάχη κατά της γραφειοκρατίας

μεγάλη μεταρρύθμιση είναι και η αναμόρφωση της Δικαιοσύνης

δική μου εμμονή είναι η μείωση των φόρων. Δεν υπόσχομαι τίποτε που να μην έχω βρει πως να το πληρώσω. Η μείωση των φορολογικών βαρών είναι το χειροπιαστό όνειρό μου για την Ελλάδα του αύριο. Η μείωση δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Το Φθινόπωρο θα ανακοινώσουμε οδικό χάρτη για την μείωση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια. Για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι απαραίτητη η μείωση των φόρων και η μείωση του κόστους ενέργειας», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς επίσης, σημείωσε ότι θα γίνει πιο ανθρώπινος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με κατανόηση απέναντι στους ανθρώπους που δεν αντέχουν τα βάρη. Έγιναν λάθη και αδικίες που θα διορθώσουμε. Επίσης, ανήγγειλε ότι από την 1η Ιουνίου το κράτος θα προσφέρει πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη σε ανασφάλιστους.

«Έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ δρόμο ανάπτυξης και μείωσης των αδικιών. Μπορούμε να τα πετύχουμε γιατί έχουμε σχέδιο που δουλεύει. Οι παραγωγικές επενδύσεις ξεμπλοκάρουν. Ξένοι ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός της Κίνας και ο Πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν επισκέπτονται την χώρα. Έχω ανακοινώσει 37,6 δις ευρώ ξένων κεφαλαίων που μπαίνουν στην χώρα. Ο πρωταγωνιστής όμως πρέπει να είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες γιατί οι προϋποθέσεις τώρα πια αποκαθίστανται», τόνισε και κλείνοντας, κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν και να μπουν μπροστά στη νέα Ελλάδα που οικοδομείται ενώ σημείωσε ότι όλα αυτά θα γίνουν χωρίς να απειληθούν τα πλεονάσματα.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

Κύριε Πρόεδρε, Φίλες και Φίλοι,

Πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να ευχηθώ στον καινούριο Πρόεδρο συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο έργο του.

Η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μπαίνει φέτος στην ανάκαμψη και ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια Ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά. Και για όλες τις επόμενες χρονιές…

Αυτά προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, εκείνοι οι οποίοι μέχρι πρόσφατα περιέγραφαν με τα πιο μελανά χρώματα την ελληνική οικονομία.

Και τώρα προβλέπουν ανάκαμψη φέτος, ανάπτυξη 2,9% του χρόνου, το 2015, ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη, 3,7% για το 2016, μείωση της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες ως το 2018 και ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο έως το 2020!

Και μάλιστα, πριν λίγες ώρες μόλις, ανακοινώθηκε ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε στην Ελλάδα το 99,1 το Μάιο, από 95,4 τον Απρίλιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικός αυτός ο αριθμός γιατί πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008 και είναι ο δείκτης οικονομικού κλίματος από τον Αύγουστο του 2008 όταν ξεκίνησε αυτή η ύφεση που κυριολεκτικά εξουθένωσε τη χώρα. Και αυτό αποτελεί άλλη μια πολύ κρίσιμη επιβεβαίωση…

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών. Πράγματι, είχαμε πάρα πολλά χρόνια να ακούσουμε τέτοιες θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας μας.

Και αυτά προβλέπουν εκείνοι. Αν όμως εμείς κάνουμε τα σωστά και εφ’ όσον παραμείνουμε στο σωστό δρόμο, θα πάμε ακόμα καλύτερα από εκείνα που εκείνοι προβλέπουν. Κι ακόμα ταχύτερα…

Άλλωστε, τα δύο τελευταία χρόνια, πήγαμε καλύτερα από τις προβλέψεις τους. Κι αν συνεχίσουμε να είμαστε στο σωστό δρόμο, θα εξακολουθήσουμε να πηγαίνουμε καλύτερα…

Προσθέτω κάτι ακόμα: Αυτές τις αισιόδοξες προοπτικές τις επιβεβαιώνει και ο πλέον αυστηρός κριτής όλων: οι διεθνείς αγορές! Οι οποίες μας υποδέχθηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ότι ήλπιζε οποιοσδήποτε, και πολύ πιο ενθαρρυντικά απ’ ό,τι πιστεύαμε και εμείς οι ίδιοι. Και με τη συνεχή βελτίωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, φαίνεται πια καθαρά ότι η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει επιστρέψει. Έχει επιστρέψει για τα καλά. Κι έχει επιστρέψει για να μείνει…

Και κάτι τελευταίο στο σημείο αυτό: Όπως θα έχετε ίσως παρατηρήσει, τώρα ο δημόσιος διάλογος μετατοπίζεται πια από το τι έγινε ως τώρα, στο τι θα γίνει από δω και στο εξής!

Η Ελλάδα σηκώνει τα μάτια από τη μιζέρια του χθες και από τις δυσκολίες του σήμερα κοιτάζει σε ένα πολύ πιο ελπιδοφόρο αύριο.

Γιατί συμβαίνει αυτή η «αλλαγή ατζέντας»; Γιατί ήδη σηκωθήκαμε στα πόδια μας! Γιατί ήδη μπήκαν οι βάσεις γι’ αυτό το ελπιδοφόρο αύριο. Γιατί προβάλλει μπροστά μας πια. Μπορεί να διαφωνούμε – και είναι φυσικό να διαφωνούμε – αν θα προχωρήσουμε έτσι ή αλλιώς, αν θα πάμε πιο γρήγορα ή πιο αργά, αλλά μόνο για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά συζητάμε πλέον. Όχι για το αν θα… υπάρχουμε αύριο, όπως συνέβαινε ως πρόσφατα...

Όχι για το αν θα χρεοκοπήσουμε. Όχι για το αν θα μείνουμε ή δεν θα μείνουμε στο ευρώ. Αυτή η συζήτηση οριστικά έκλεισε. Και έκλεισε γιατί σταθήκαμε στα πόδια μας ως χώρα, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας ως κράτος και βάλαμε ισχυρά θεμέλια για την ανάπτυξή της οικονομίας μας! Τώρα μιλάμε πια για Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα. Λέξη που ίσως προκαλεί αλλεργία σε κάποιους. Με εξωστρέφεια, λέξη που είναι άγνωστη ακόμα σε μερικούς. Με υγιή επιχειρηματικότητα, λέξη που είναι ακόμα και «ανάθεμα για ορισμένους». Αλλά προ πάντων με σταθερότητα, που κάποιοι κάνουν ακόμα ό,τι μπορούν για να την υπονομεύσουν.

Αυτές οι λέξεις πέρασαν πια στο λεξιλόγιό μας και μπήκαν πια στη ζωή μας.

Με δύο λόγια αλλάζει η κουλτούρα της κοινωνίας! Απο-ενοχοποιείται και η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα, λέξεις που το θυμάστε καλά, ήταν απαγορευμένες μέχρι πρόσφατα.

Κι ακόμα έθεσα ως άμεση προτεραιότητα για το Έθνος μας την ανάγκη Συνταγματικής Αναθεώρησης, για να αναμορφώσουμε και το πολιτικό τοπίο, μειώνοντας την τάση για πρόωρες εκλογές κάθε τόσο, προωθώντας την ορθή διάκριση των εξουσιών, αλλά και για να δουλεύει καλύτερα το πολίτευμα και να μη μπλοκάρουν συνεχώς τα πάντα: Με αληθινά καινοτόμες ριζοσπαστικές αλλαγές, επαναστατικές θα έλεγα: με άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, με ασυμβίβαστο υπουργών-βουλευτών, με χρονικά όρια σε όλες τις θητείες ακόμα και σε εκείνη του Πρωθυπουργού…

Όλα αυτά θα προσδώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα, περισσότερη κυβερνησιμότητα, περισσότερη συνέχεια στο σύστημα. Και – επιτρέψτε μου να πω - περισσότερη σοβαρότητα στην πολιτική μας ζωή.

Βλέπετε κι εγώ δεν στέκομαι ιδιαίτερα σε αυτά που ήδη επιτύχαμε. Δεν σας μίλησα ούτε για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ στον κόσμο και που την πετύχαμε εδώ στην Ελλάδα…

Δεν σας μιλάω για το δημοσιονομικό πλεόνασμα που επιτύχαμε ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι μας υπολόγιζαν και πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολογίζαμε κι εμείς οι ίδιοι.

Δεν σας μιλάω ούτε για τις διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν την Ελλάδα - τη χώρα που επί δεκαετίες έμενε πίσω συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις – να βρίσκεται τώρα στην πρώτη θέση των μεταρρυθμίσεων: και για το 2012 και για το 2013, και θα είναι και για το 2014!

Δεν σας μιλάω για όλα αυτά, όχι μόνο γιατί τα ξέρετε. Αλλά γιατί δεν εφησυχάζουμε σε αυτά που πετύχαμε…

Τώρα τρέχουμε να πιάσουμε πολύ πιο φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης. Που θα φέρουν εισόδημα, θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για όλους, έσοδα για το κράτος και ευημερία για την κοινωνία.

Δεν εφησυχάζουμε λοιπόν. Κοιτάμε μπροστά. Για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Κοιτάμε μόνο προς τα πάνω. Για να πάει η Ελλάδα πολύ ψηλά…

Και καλώ όλους να κάνουμε το ίδιο. Να μην εφησυχάζουμε. Όχι «πέρασε ο κίνδυνος, δόξα τω Θεώ», και να… αρχίσουμε πάλι τα ίδια!

Πέρασε ο κίνδυνος πράγματι…

Τώρα αρχίζει η άνοδος, σίγουρα…

Αλλά αν αρχίσουμε πάλι τα ίδια, σύντομα θα γυρίσουμε σε εκείνα που μόλις αποφύγαμε. Και σε ακόμα χειρότερα. Κι αυτό πιστέψτε με δεν πρέπει να το θέλει κανένας…

Δυστυχώς κάποιοι μένουν προσκολλημένοι στα ίδια και μυαλό δεν βάζουν! Η Αντιπολίτευση, για παράδειγμα, δεν κατάφερε επί δύο χρόνια να σταματήσει το έργο της κυβέρνησης, όσο κι αν το προσπάθησε. Δεν κατάφερε βέβαια να ανατρέψει την κυβέρνηση, όσο κι αν το επεδίωξε. Ούτε και κατάφερε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές πριν λίγες μέρες. Και τώρα προσπαθεί να προκαλέσει, τουλάχιστον, ακυβερνησία! Μας λέει κάθε τόσο, «μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε χωρίς να μας ρωτήσετε»!

Απέκτησε τη χειρότερη αλαζονεία της εξουσίας, χωρίς καν να αποκτήσει την εξουσία! Δείχνοντας έτσι το χειρότερο πρόσωπο… Δεν γνωρίζει, ασφαλώς, ότι στη δημοκρατία μας, κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία. Κι αυτή είναι μία: εκείνη που αναδείχθηκε από το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Γιατί τότε είναι η τελευταία φορά που ο λαός ρωτήθηκε πως θέλει να κυβερνηθεί. Δεν είναι κάποια άλλη, δεν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όταν ο λαός ρωτήθηκε πως θέλει να εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή. Δεν είναι αυτή που προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή τις περιφερειακές εκλογές, όπου σίγουρα δεν θα έβγαινε κερδισμένη η αντιπολίτευση. Αυτά είναι αστειότητες..

Αν δεχόταν κανείς τέτοιους ισχυρισμούς, κάθε φορά που θα είχαμε «ενδιάμεσες εκλογές» για οποιοδήποτε λόγο, θα υπήρχε αμφισβήτηση και για την πλειοψηφία της Βουλής! Αυτά που ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση δεν δημιουργούν ακυβερνησία μόνο σήμερα. Δημιουργούν μόνιμη ακυβερνησία! Αυτό ακριβώς που δεν χρειαζόμαστε, αυτό ακριβώς που δεν θέλουμε.

Και εν πάση περιπτώσει, η κυβερνητική πλειοψηφία υπέστη μια μείωση στις ευρωεκλογές. Και πάλι όμως, τα δύο κόμματα της σημερινής κυβέρνησης, υπερέχουν άνετα της Αντιπολίτευσης. Και ξέρουμε γιατί έχασαν ψήφους τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ναι. Γιατί τα τελευταία δύο χρόνια ο λαός μας δοκιμάστηκε πολύ σκληρά…

Η Αντιπολίτευση, όμως, γιατί έχασε κι εκείνη ψήφους; Αφού καπηλεύθηκε όσο μπορούσε τα δεινά του κόσμου, γιατί όχι μόνο δεν κέρδισε, αλλά έχασε 150 χιλιάδες ψηφοφόρους; Γιατί αυτός ο κόσμος διάλεξε να ενισχύσει και το τελευταίο μικρό κόμμα κι όχι τον κ. Τσίπρα;

Τους απαντώ: Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απεχθάνεται την ακυβερνησία! Και γιατί γνωρίζει ότι η ακυβερνησία θα έβλαπτε τη χώρα ανεπανόρθωτα!

Κι όσο επιμένουν, θα αποκαλύπτουν την αλαζονεία τους και θα επιτείνουν τη φθορά τους. Εμείς όμως θα κυβερνήσουμε όπως έχουμε υποχρέωση. Κι όπως επιβάλλει το συμφέρον του τόπου.

Αν θέλουν να συμβάλλουν με την άποψή τους, καλώς. Γιατί ως τώρα δεν το έκαναν. Μέχρι τώρα ήταν μόνο καταγγελίες και υπονόμευση. Αλλά ακυβερνησία δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν! Δεν θα μας κουνάνε στο δάχτυλο. Και δεν θα κάνουν εκβιασμούς στη χώρα. Εγώ την Ελλάδα θα την προχωρήσω μπροστά και ακυβερνησία δεν πρόκειται να αφήσω να υπάρξει…

Και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και άμεσα και μεσοπρόθεσμα.

Για τα πιο μακρινά μίλησα αναλυτικά πριν μια εβδομάδα. Με το πρώτο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσίασα πριν οκτώ μέρες ακριβώς.

Αλλά ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και άμεσα.

Θα ήθελα και έχω την ανάγκη να τονίσω τρία πράγματα:

Δίνουμε καθημερινά τη μάχη κατά της γραφειοκρατίας. Με την ενιαία αδειοδοτική αρχή, με το fast track, με την αλλαγή του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, με το συμψηφισμό οφειλών των επιχειρηματιών από και προς το δημόσιο, αλλά και μεταξύ τους. Τώρα με το ΦΠΑ, αργότερα και με τις άλλες οφειλές…

Θέλω τη βοήθειά σας. Το τέρας της γραφειοκρατίας είναι πολύ πιο δυνατό από ότι πίστεψε ποτέ ο οιοσδήποτε. Και τώρα πιστεύω ότι νικιέται και θα το νικήσουμε. Εσείς το βλέπετε κάθε μέρα μπροστά σας. Κι εμείς το αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, το πολεμάμε κάθε μέρα και με επιμονή θα το νικήσουμε ως το τέλος.

Το είπα και προχθές: επιζητώ, θέλω μια Ελλάδα όπου καθένας θα μπορεί να ανοίξει και να κλείσει μια απλή επιχείρηση μέσα σε μια μέρα! Και για τις μεγάλες επενδύσεις να μην χρειάζονται παραπάνω από μερικές εβδομάδες για αδειοδότηση, και μερικούς μήνες για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Αυτός είναι ο στόχος μου και το ξέρετε. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί και το ξέρω. Αλλά έχουμε ήδη κάνει μεγάλα βήματα προς τα κει και το βλέπετε. Μαζί πρέπει να κάνουμε και τα υπόλοιπα.

Μεγάλη μεταρρύθμιση που έχουμε μπροστά μας είναι και να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας αν θέλουμε να αναμορφώσουμε τη χώρα. Αλλά πρέπει να της δώσουμε κι εμείς τα μέσα να κάνει τη δουλειά της. Κι αυτό είναι κύριος στόχος μας στο εξής. Θέλω μια Ελλάδα που οι υποθέσεις θα τελεσιδικούν στο ίδιο χρονικό διάστημα που τελειώνουν, παρόμοιες, αντίστοιχες υποθέσεις, παντού στον κόσμο. Μαζί θα το πετύχουμε!

Τρίτον, εκεί που είναι η δική μου εμμονή και πίστη βαθειά, η μείωση των φόρων. Όπως είχα την ευκαιρία να πω και προχθές, δεν υπόσχομαι τίποτε που δεν έχω βρει πώς να το πληρώσω, αλλά και δεν ξεχνώ τις μεγάλες προτεραιότητες που έχω θέσει.

Η μείωση των φορολογικών βαρών – όλων των φορολογικών βαρών – είναι το πιο χειροπιαστό όνειρό μου για την Ελλάδα του αύριο. Μαζί με το χτύπημα της φοροδιαφυγής, το χτύπημα της γραφειοκρατίας, ώστε να κερδίσουμε το μεγαλύτερο από όλα τα στοιχήματα και τη μεγαλύτερη εθνική ανάγκη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, που είναι η μείωση της ανεργίας.

Βέβαια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά δεν την παραπέμπουμε στις ελληνικές καλένδες! Το φθινόπωρο θα ανακοινώσουμε «οδικό χάρτη», δηλαδή συνολικό πρόγραμμα και για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα δίνει πια σε όλα τα μέτωπα τη μάχη για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ανταγωνιστικότητας διεθνώς! Αναπόσπαστο μέρος αυτής της μάχης είναι η μείωση των φόρων και ασφαλώς και η μείωση του κόστους ενέργειας. Και το ένα και το άλλο, θέλουν σταθερά βήματα. Και αυτά κάνουμε.

Όμως, εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή είναι να αποκαταστήσουμε μια σειρά από αδικίες που έγιναν. Και που τώρα μπορούμε σιγά - σιγά να τις διορθώνουμε.

Υπάρχουν αρκετά θέματα. Θα τα δείτε το επόμενο διάστημα. Αλλά το πρώτο που μπορώ να σας πω, είναι ότι να κάνουμε πιο ανθρώπινο τον εισπρακτικό μηχανισμό: Άτεγκτο ναι, απέναντι στους φοροφυγάδες. Γιατί αυτοί κλέβουν τον διπλανό τους. Αλλά με κατανόηση και πραγματικά διευκολυντικό, διευκολυντική νοοτροπία, απέναντι στους ανθρώπους που αληθινά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη. Ώστε να μπορέσουν να φανούν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους χωρίς να πνίγονται καθημερινά. Εδώ έγιναν λάθη. Κι αυτά τα λάθη θα τα διορθώσουμε.

Κι έγιναν κι αδικίες. Κι αυτές τις αδικίες τις διορθώνουμε: Για παράδειγμα, από την πρώτη Ιουνίου, το κράτος θα προσφέρει πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη στους ανασφάλιστους που ως σήμερα δεν μπορούσαν να νοσηλεύονται! Κι έτσι, συμπολίτες μας που, λόγω της κρίσης, έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, τώρα, αν ό μη γένοιτο βρεθούν στην ανάγκη, θα μπορούν να εισάγονται στα νοσοκομεία κανονικά!

Κι αυτό είναι επί πλέον της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στους ανασφάλιστους. Κι επί πλέον της πώλησης φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από όλα πια τα φαρμακεία, πράγμα που θα μειώσει τις ουρές και την ταλαιπωρία των ασθενών.

Έχουμε λοιπόν, μπροστά μας ένα μακρύ δρόμο, αλλά σχεδιασμένο δρόμο, μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, μείωσης του χρέους και διόρθωσης των αδικιών που έγιναν.

Μπορούμε να τα επιτύχουμε όλα αυτά, γιατί βάλαμε πολύ ισχυρές βάσεις. Μπορούμε γιατί βαδίζουμε σε στέρεα βήματα και επαναλαμβάνω με σχέδιο. Αποδείξαμε ότι βαδίζουμε σωστά. Και ότι το σχέδιο δουλεύει…

Και οι παραγωγικές επενδύσεις τώρα πλέον ξεμπλοκάρουν. Ξένοι ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο Πρωθυπουργός της Κίνας, έρχονται για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες. Μία σειρά από ξένους επιχειρηματικούς κολοσσούς πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα το καλοκαίρι για επενδύσεις. Ήδη άλλωστε έχω ανακοινώσει 37,6 δισεκατομμύρια ξένων κεφαλαίων που μπαίνουν στην Ελλάδα. Πρέπει τώρα να προωθήσουμε τις επενδύσεις που ήδη εγκρίθηκαν και να προσελκύσουμε κι άλλες. Έτσι μόνο μπορεί να μειωθεί πραγματικά η ανεργία.

Και πρωταγωνιστής πρέπει να είναι η ελληνική επιχειρηματικότητα. Διότι όλες οι προϋποθέσεις για να κάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύσεις, αποκαθίστανται. Κλίμα, ψυχολογία, ρευστότητα, όλα αλλάζουν! Και σας καλώ απόψε από αυτό το βήμα να πρωτοστατήσετε σε αυτό! Γιατί, άλλωστε, να έλθει ο ξένος να επενδύσει εδώ, αν δεν επενδύσει ο Έλληνας στον τόπο του;

Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα που χτίζουμε. Σας καλώ να μπείτε μπροστά και να την στηρίξετε. Να την εμπιστευθείτε και να επενδύσετε!

Βεβαίως, όλα αυτά θα γίνουν, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο οποιαδήποτε στιγμή τα πλεονάσματα. Γιατί στην κατάσταση που βρεθήκαμε δεν θα αφήσουμε να ξαναμπεί η χώρα ποτέ!

Πέρασε για πάντα η εποχή που η Ελλάδα έβγαζε ελλείμματα και χρέη εκτός ελέγχου. Αυτό πρέπει να το συμφωνήσουμε όλοι μαζί και να το περιφρουρήσουμε όλοι μαζί.

Γιατί η Ελλάδα της Ανάπτυξης, της δημιουργίας, της ανταγωνιστικότητας, των ευκαιριών και της ευημερίας, ανήκει σε όλους. Και κυρίως ανήκει στα παιδιά μας.

Δεν θα την αφήσουμε ποτέ να ξαναβρεθεί στην κρίση που τώρα πια ξεπερνάμε για τα καλά. Και την ξεπερνάμε οριστικά...

Χάριν στις θυσίες και στην ωριμότητα του Ελληνικού λαού!

Σας ευχαριστώ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 31/05/2014 21:49:15

    “Mε τις Ιστορίες κοιμούνται τα παιδιά και ξυπνούνε οι μεγάλοι” ΟΝΕΙΡΑ ΣΠΟΡΟΙ Το 1980, έφτασαν στα χέρια μου, μερικά από τα βιβλία του Δόκτορα ‘Ιρα Προγγώφ, με αυτήν την εξαίσια μεταφορά της βελανιδιάς και του βελανιδιού. Η ιδέα που ακολουθεί, προέκυψε διαβάζοντας τις εργασίες του. Μέσα στη σιωπή της σκέψης μου, αντιλαμβάνομαι τον εσωτερικό μου κόσμο σαν ένα σπόρο, κατά κάποιον τρόπο μικρό και ασήμαντο, αλλά και γεμάτο δυνατότητες. Και βλέπω μέσα του, το σπέρμα ενός θαυμάσιου Δέντρου, του Δέντρου της Ζωής μου, σε διαδικασία εξέλιξης. Κάθε μικρός σπόρος περιέχει το Πνεύμα του Δέντρου που θα γίνει μετά. Κάθε σπόρος ξέρει Πώς να μετατραπεί σε Δέντρο, πέφτοντας σε γόνιμη Γη, απορροφώντας τους χυμούς που τον τρέφουν, απλώνοντας τα κλαδιά και τα φύλλα του, γεμίζοντας καρπούς και λουλούδια, για να μπορέσει να δώσει ό,τι έχει να δώσει. Κάθε σπόρος ξέρει Πώς θα καταφέρει να γίνει Δέντρο, Και τόσοι είναι οι σπόροι, όσα και τα κρυφά του όνειρα. Μέσα μας, αμέτρητα όνειρα περιμένουν τη στιγμή που θα γονιμοποιηθούν, θα πετάξουν ρίζες και θα γεννηθούν, θα πεθάνουν σαν σπόροι.. για να ξαναγίνουν Δέντρα! Δέντρα θαυμάσια και περήφανα, που όλοι μαζί μάς λένε, σταθερά, ν’ ακούμε την εσωτερική μας φωνή, ν’ ακούμε προσεκτικά τη σοφία των ονείρων σπόρων που έχουμε μέσα μας. Αυτά τα όνειρα δείχνουν τον δρόμο, με σημάδια και σύμβολα όλων των ειδών, σε κάθε γεγονός, σε κάθε στιγμή, στα πράγματα και στα πρόσωπα, στον πόνο και στην ευχαρίστηση, στον Θρίαμβο και στην αποτυχία. Το όνειρο, μάς μαθαίνει στον ύπνο ή στο ξύπνημα, να βλέπουμε, να ακούμε, να συνειδητοποιούμε. Μάς δείχνει τη πορεία με φευγαλέα προαισθήματα, ή, με εκτυφλωτικά φωτεινές αστραπές. Και έτσι μεγαλώσαμε, αναπτυσσόμαστε κι εξελισσόμαστε. Και μία ημέρα, ενώ διασχίζουμε αυτό το αιώνιο παρόν που λέγεται Ζωή, οι σπόροι των ονείρων μας θα μετατραπούν σε Δέντρα και θα ξεδιπλώσουν τα κλαδιά τους, που σαν γιγάντια φτερά, θα διασχίσουν τον ουρανό, ενώνοντας με μία μόνο γραμμή,το παρελθόν μας με το μέλλον μας. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Τους συνοδεύει μία εσωτερική σοφία γιατί κάθε σπόρος ξέρει Πώς θα γίνει Δέντρο! ~Xόρχε Μπουκάϊ (Jorge Bucay), Αργεντινός γιατρός και ψυχοθεραπευτής της Σχολής Γκεστάλτ, μ’ εξειδίκευση στη θεραπεία νοητικών ασθενειών. Συγγραφέας 12 βιβλίων μεταφρασμένων σε τουλάχιστον 21 γλώσσες και πρώτων στις λίστες των ευπώλητων κάθε χώρας. «Ιστορίες Να Σκεφτείς» (“Cuentos para pensar” (απόσπασμα)| Μετάφραση: Μαρία Μπεζαντάκου |Εκδόσεις Opera – Aθήνα 2008 | © Editorial Del Nuevo Extremo S.A., 1997 |

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.