Σαμαράς: Να διδαχθούμε από την πρόσφατη ιστορία του κυπριακού - Μέγιστη συναίνεση για τη λύση του
07/02/2014 11:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Να διδαχθούμε από την πρόσφατη ιστορία του κυπριακού - Μέγιστη συναίνεση για τη λύση του

Το κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές επίλυσης και επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

«Από πλευράς μου να επαναλάβω ότι το κυπριακό είναι το κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και θεμέλιος λίθος είναι η συνεχής διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα καθίσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, ενώ υπονοώντας ότι δεν θα δεχτεί άλλη ιστορία τύπου Ανάν, τονισε πως «πρέπει να αντλήσουμε και διδάγματα από πρόσφατες φάσεις της πορείας του κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις ευρύτατης εθνικής συναίνεσης».

Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε, η όποια λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από τη διενέργεια δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές επ΄αυτού αναφέρουν ότι «το χείριστο θα ήταν να έχουμε ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα» και πως «έχει μεγάλη σημασία η ευρεία συναίνεση».

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας του κυπριακού.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία κάνοντας λόγο για απαράδεκτες και μάταιες τακτικές κλιμάκωσης της έντασης.

Εξάλλου, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το ανακοινωθέν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα δημιουργήσει προοπτικές εθνικής συνεννόησης.

«Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί λύση αλλά θέτει τις βάσεις», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Α. Σαμαράς: Καλωσορίζουμε και πάλι στην Αθήνα το φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη. Με τον Πρόεδρο- θα δει, άλλωστε, και τον κ. Βενιζέλο- είχαμε μια ενδελεχή συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις και για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και ειδικότερα για το ζήτημα της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων των δυο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα επαναβεβαιώνει την βάση των διαπραγματεύσεων, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ιδιότητα πάντοτε της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ενωμένης Ευρώπης.

Από πλευράς μου, θα ήθελα, Πρόεδρε, να επαναλάβω ότι το Κυπριακό αποτελεί το κορυφαίο Εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Και ότι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής μας στο Κυπριακό είναι η διαρκής διαβούλευση και ο συντονισμός με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κοινός μας στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης Τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, συμπεφωνημένης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα διασφαλίζει πλήρως τη μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια της επανενωμένης Κύπρου, την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του Ευρώ και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα κάτσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε μια τελική λύση.

Πρέπει να αντλήσουμε, βέβαια, και διδάγματα από πρόσφατες- μέχρι και πολύ πρόσφατες- φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης Εθνικής συναίνεσης. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια λύση θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος και συγκεκριμένα μεταξύ δυο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων στα οποία θα μετάσχουν τα νόμιμα μέλη των δυο κοινοτήτων.

Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλετε, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας του Κυπριακού.

Θέλω, τέλος, να επαναλάβω- και το θεωρώ σημαντικό- ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη. Τα δικαιώματα αυτά πηγάζουν από το Διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με την εξαίρεση της Τουρκίας, η οποία δυστυχώς εμμένει σε απαράδεκτες- και να είστε βέβαιος εν τέλει- μάταιες τακτικές κλιμάκωσης της έντασης και της επιβολής νέων δεδομένων. Άλλη μια φορά καλώς ήρθατε και σας ευχαριστούμε πολύ.

Ν. Αναστασιάδης: Θα ήθελα πριν και πάνω από όλα να ευχαριστήσω θερμότατα τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση. Μια συνάντηση που στόχο είχε να ενημερωθεί πλήρως και απόλυτα η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, οι συνεργάτες τους για την προσπάθεια τη μεγάλη που καταβάλλουμε να επιτύχουμε ένα ουσιαστικού περιεχομένου κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα δημιουργήσει τις προοπτικές και προϋποθέσεις, έτσι ώστε μπαίνοντας σε ένα ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο, να υπάρχει προοπτική να καταλήξουμε σε μια λύση που θα είναι βιώσιμη, διαρκής, λειτουργική, θα διασφαλίζει την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το πιο σημαντικό: θα εξασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα και την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου εις όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα πρέπει να πω ότι από τις μέχρι στιγμής διεργασίες, ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα πρέπει να πω διασφαλίζει τις σημαντικές αρχές και βάση για τη λύση. Θεμελιακές, όπως είναι η μια κυριαρχία, η μια διεθνής προσωπικότητα, η μια ιθαγένεια, αλλά ταυτόχρονα και η υλοποίηση και η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους και ιδιαίτερα η επέκταση και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Βρισκόμαστε σε μια κοινή πορεία με την Ελληνική Κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η δική μας συνεργασία θα δημιουργήσει και τις προοπτικές της Εθνικής συνεννόησης, που είναι απαραίτητες προκειμένου να πάμε μπροστά.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν. Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, αλλά θέτει τις παραμέτρους μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθούνε οι δυο κοινότητες, αλλά και η Τουρκία προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση που θα γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους, χωρίς να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ευχαριστώ, καλημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νέος αέρας avatar
  Νέος αέρας 07/02/2014 12:24:09

  Κύριε Α. Σαμαρά, εμείς απεριόριστη στήριξη κι απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του ηρωϊκού Ελληνοκυπριακού λαού, που με γνώμονα την Ιστορία και το σεβασμό στους αγώνες των προγόνων του, θα επιλέξει με αξιοπρέπεια το αύριο που αξίζει στα παιδιά του. Το Δημοψήφισμα, είναι η μόνη αδιάβλητη και δημοκρατική διαδικασία.

 2. kotstak avatar
  kotstak 07/02/2014 12:54:40

  Εάν λυθεί το Κυπριακό, οι μισοί πολιτικοί και οι μισοί δημοσιογράφοι της Κύπρου θα ψάχνουν για δουλειά. Έχουν ειδικευτεί στο Κυπριακό και φροντίζουν ώστε το πρόβλημα αυτό να μην λύνεται. Με την υπερπροβολή των κινδυνολογιών τους, από τους "ειδικευμένους" στο Κυπριακό δημοσιογράφους, δημιουργείται ένα κλίμα μη λύσης.

 3. sender avatar
  sender 07/02/2014 15:19:12

  Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε ανάλογες επισκέψεις και πιέσεις και για το Αιγαίο!τώρα αρχίζουν όλα.

  • Volveré y seré miles avatar
   Volveré y seré miles @ sender 07/02/2014 16:38:24

   Τώρα αρχίζουν όλα, καλά το λέτε, αλλά έχουνε γνώση οι φύλακες.....

 4. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 07/02/2014 18:23:28

  Ολα σε εξέλιξη ... Καιρός να λυθούν όλα τα λιμνάζοντα θέματα όπως το Κυπριακό, η ΑΟΖ, η εκμετάλλευση των υδατάνθρακων κλπ .....

 5. helios avatar
  helios 07/02/2014 22:07:47

  «δύο συνιστώντα κράτη,......

  απο ψευδοκρατος γινεται ουσιαστικα αναγνωριση σε κρατος,οποτε σε περιπτωση μη εξευρεσης λυσης και καταψηφιση του δημοψηφισματος απο τους ελληνοκυπριους ανοιγει ο δρομος για διχοτομηση

  πεσανε για τα καλα στην παγιδα για να μην πω τιποτε αλλο

 6. Ελλην Πολίτης avatar
  Ελλην Πολίτης 07/02/2014 23:51:06

  Tα πράγματα είναι απλά: 1) Φεύγει ο Τουρκικός στρατός κατοχής και οι έποικοι μετά το 1974 2) Εγγυάται η Κυπριακή Δημοκρατία την μειονότητα 3) Γίνονται παγκύπριες εκλογές ΟΛΑ τα άλλα οδηγούν σε εθνική ήττα

  • Α στεφάνωτοι avatar
   Α στεφάνωτοι @ Ελλην Πολίτης 08/02/2014 00:02:37

   Ωραία τα λέτε. Ανύπαρκτες όμως οι πιθανότητες να είναι έτσι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.