#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/05/2010 20:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημαΚατά την διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στην Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που βρισκόμαστε, τρεις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Σε επεισόδιο τυφλής βίας, τρεις αθώοι άνθρωποι. Το τραγικό αυτό περιστατικό, μας συγκλονίζει. Ταυτόχρονα, όμως, μας υπενθυμίζει ότι  αυτό που φοβόμασταν, έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία που σήμερα, κύριε πρωθυπουργέ, δεν ανέμενε από εσάς, σε τέτοιες ώρες δύσκολες, αυτή την πρωτόγνωρη όξυνση που προσφέρατε με την ομιλία σας. Δεν πειράζει! Η αμηχανία σας και οι ευθύνες σας που μας φέρατε ως εδώ,  δημιουργούν την ανάγκη για να έχετε αυτή την πολιτική σήμερα. Είναι η αμηχανία που σας γυρίζει πίσω στο παλιό ΠΑΣΟΚ, φοβάμαι. Εμείς οφείλουμε να κατανοήσουμε τα αδιέξοδα, στα οποία έχει οδηγηθεί η χώρα. Και οφείλουμε να τη βγάλουμε από τα αδιέξοδα αυτά. Οι διαφορές μας είναι μεγάλες, αλλά τίποτα δεν είναι σπουδαιότερο από την ανάγκη να βρει η τόπος την εμπιστοσύνη του στο μέλλον.

Κι αυτό είναι το δικό μας καθήκον. Και σε αυτό -για μένα τουλάχιστον-αισθάνομαι ότι πρέπει να μετρηθούμε με το ΠΑΣΟΚ, όλοι μας.

Για παράδειγμα, στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που μας καλέσατε για τη Δευτέρα,  θα πρέπει να μιλήσουμε για τη Νέα Μεταπολίτευση. Να ακούσουμε τον κόσμο. Να φύγουμε από ένα πολιτικό σύστημα, που έχει υποταχθεί στον αυτόσυντηρισμό του. Να πούμε ‘’ναι’’ εκατό βουλευτές λιγότεροι στη Βουλή, να πούμε ναι σε Βουλή διακοσίων. Να πούμε ‘’ναι’’ κατάργηση, επιτέλους, του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και γιατί να μην πούμε και ‘’ναι’’ σε μία Αναθεωρητική Βουλή, την οποία θα πρέπει να βάλουμε μπροστά για να περάσουμε τις τομές που σήμερα απαιτεί από εμάς η κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε σε εποχές σύγχυσης, αναταράξεων, ιστορικών μεταβολών, ανασφάλειας. Όμως! Σε τέτοιους σκοτεινούς καιρούς οφείλουμε να προσφέρουμε στο λαό, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ορατότητα, καθαρότερη ματιά, σαφέστερη προσέγγιση και πειστικότερη  εναλλακτική πρόταση.

Σήμερα, καλούμαστε να συζητήσουμε την ουσιαστική εξάρτηση της χώρας, από ξένους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Για το χθες, δεν θα ήθελα να μπω πάλι στη συζήτηση για το ποιος φταίει. Αλλά είμαι υποχρεωμένος, κύριε Παπανδρέου, να μην αφήσω αναπάντητες, ορισμένες από τις κατηγορίες που εκτοξεύσατε μόλις τώρα. Γιατί μην κάνετε λάθος: επί είκοσι λεπτά, τη Νέα Δημοκρατία βρίζατε. Δεν αναφερθήκατε στο θέμα που έχουμε. Λυπάμαι που το λέω αλλά οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, επί των ημερών σας έγιναν και φτάσατε βέβαια να μιλήσετε μέχρι και για δώρα.

Ποιος; Ο αρχηγός του κόμματος. Και μάλιστα είπατε για δώρα σε συνδικαλιστές. Ποίος, ο αρχηγός του κόμματος του Μαυράκη, με το δωράκι των 500 εκατομμυρίων…

Η Ελληνική Οικονομία, παρομοιάστηκε με τον Τιτανικό, επί των ημερών σας, από τα χείλη του κ. υπουργού των Οικονομικών, που καλύτερα θα ήταν να μην μίλαγε στο Εξωτερικό.

Ασφαλώς, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τις ευθύνες τους, αλλά είναι βαρύτερες οι ευθύνες του κόμματος που έφεραν, γέννησαν, καταξίωσαν, με τη δική σας έννοια, το λαϊκισμό στην Ελλάδα.

Μιλήσατε για την κουρτίνα. Να απαντήσω και εγώ με μία λέξη μόνο: Χρηματιστήριο. Για να μην πω υποβρύχια.

Ήταν το κόμμα το δικό σας, που φώναζε μόλις προ 6-7 μηνών ότι ‘’λεφτά υπάρχουν’’. Εκ των υστέρων είπατε πως δεν γνωρίζατε την κατάσταση της Οικονομίας. Και μόλις προχθές ο διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος αποκάλυψε, στο ΣΚΑΪ,  ότι προεκλογικά γνωρίζατε τα πάντα. Κι όμως επιμένατε: ‘’λεφτά υπάρχουν’’. Και σήμερα έρχεστε εδώ πέρα και μας κάνετε μάθημα υπευθυνότητας.  Δεν το δεχόμαστε.

Σήμερα χρεοκοπεί -θέλουμε δεν θέλουμε- ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα αναδιανομής δανεικών. Που εσείς το δημιουργήσατε. Δεν σας θυμίζω τυχαία, όταν το λέω, τη δεκαετία του 80, όταν μέσα σε λίγα χρόνια τριπλασιάσατε το δημόσιο χρέος και διπλασιάσατε τους δημόσιους υπαλλήλους. Σας το θυμίζω γιατί απ΄ αυτή την κακή συνήθεια, ουδέποτε έχετε απαλλαγεί. Από το ΄89, από εκείνο το αλησμόνητο ‘’δώστα όλα’’, μέχρι το 2009, στο επίσης κλασσικό πλέον ‘’λεφτά υπάρχουν’’, φαίνεται σαν να μην έχει περάσει ούτε μια στιγμή. Λαϊκισμός τότε,  Λαϊκισμός και σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 06/05/2010 20:57:20

  Η δεξιά ριζοσπαστικοποιείται.
  Η Μεταπολίτευση της Γενιάς του Πολυτεχνίου πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια μαζί με όλα τα σύμβολα και τα πρόσωπα.
  Η Νέα Ελλάδα είναι εδώ μαζί τον Αντώνη.

 2. Alex avatar
  Alex 06/05/2010 21:00:31

  Γιατι καλε το σβησατε το μνμ μου αφου και η Ελληνοφρενεια πριν απο λιγο το ειπε!!!!

 3. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 06/05/2010 21:21:10

  Μόνος στόχος πλέον η αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

  Ο στόχος που θα πρέπει τώρα πλέον να βάλουμε όλοι, είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
  Ας μας πει κάποιος αν διαφωνεί για το ότι ευθύνεται το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
  Ας μας πει τώρα κάποιος αν συμφωνεί να αφήσουμε αυτό το διαφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που μας έφτασε ως εδώ, να συνεχίσει αυτό το ίδιο να διαχειρίζεται τα δάνεια που θα έρχονται και τις αιματηρές στερήσεις μας; Οι διάφοροι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες και οι πολιτικοί υφιστάμενοί τους, ακονίζουν τα δόντια τους για νέες μάσες, από τα κατοχικά δάνεια που θα μας χορηγούν το ΔΝΤ και τα κράτη της ευρωζώνης.
  Το θέλετε αυτό;
  Ούτε να το σκεφτόμαστε.
  Ούτε ένα ΕΥΡΩ λοιπόν στα χέρια των κρατικοδίαιτων νταβατζήδων.
  Επομένως η ανατροπή του ισχύοντος πολιτικού συστήματος και αντικατάστασή του, αποτελεί ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ, διαφορετικά θα μείνουμε μια ζωή ραγιάδες, δεμένοι στο μικρό πασαλάκι, σαν τον ελέφαντα του τσίρκου.
  Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε τον πραγματικό «εχθρό» που πρέπει να κτυπηθεί για να ανατραπεί το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
  Προσέξτε: Πολιτικό σύστημα δεν είναι μόνο τα πολιτικά πρόσωπα, όπως θέλουν πολλά παπαγαλάκια των ΜΜΕ να παρουσιάσουν για να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος και στο τέλος να μην αλλάζει τίποτα, αναζητώντας μόνιμα τους δήθεν ικανούς και αδιάφθορους σωτήρες. Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα ή καλύτερα δεν είναι το κύριο πρόβλημα τα πρόσωπα.
  Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε πολιτικό σύστημα, είναι ένας εξουσιαστικός μηχανισμός που τον συναποτελούν πρόσωπα και πρακτικές οι οποίες όμως κινούνται στα πλαίσια ενός θεσμικού πλαισίου, δηλαδή στα πλαίσια κάποιων κανόνων. Καρδιά λοιπόν του κάθε πολιτικού συστήματος είναι οι θεσμοί (κανόνες) πάνω στους οποίους αυτό κτίζεται. Αν λοιπόν οι θεσμοί είναι ελαττωματικοί ή ανεπαρκείς, τότε τα πρόσωπα (μηδενός εξαιρουμένου) βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτύξουν πρακτικές και διαπλοκές τέτοιες που εξυπηρετούν καθαρά ατομικά συμφέροντα των προσώπων που είναι στην εξουσία και όχι το Κοινωνικό Συμφέρον.

  Στο κέντρο όμως του θεσμικού πλαισίου πάνω στο οποίο κτίζεται ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι το ίδιο το Σύνταγμα.

  Αν το Σύνταγμα είναι ελαττωματικό τότε και το συνολικό πολιτικό σύστημα θα σαπίσει και θα διαφθαρεί, όπως έχει συμβεί σε μας. Αν για παράδειγμα δεν υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, αν ευνοεί τις ισοβιότητες στην εξουσία και την κληρονομική διαδοχή, αν προβλέπει ασυλίες και ατιμωρησίες για το πολιτικό προσωπικό, αν αναδεικνύει στην κυβέρνηση λαϊκές μειοψηφίες που επιβάλλουν τα συμφέροντα που είναι πίσω τους με το «έτσι θέλω» πάνω στην πλειοψηφία του λαού, το Σύνταγμα αυτό είναι ελαττωματικό και άρα και το πολιτικό σύστημα που κτίζεται επάνω του σαπίζει και διαφθείρεται.
  Το δικό μας Σύνταγμα έχει όλα αυτά τα ελαττώματα και ατέλειες και επομένως πρέπει να αλλάξει.
  Ένα καινούργιο Σύνταγμα θα πρέπει να βασιστεί πάνω σε κάποιες απαραίτητες αρχές, όπως: Της διάκρισης των εξουσιών, της πρόβλεψης συγκεκριμένων θητειών, π.χ. δύο το πολύ τετραετιών (τουλάχιστον για τον κυβερνήτη της χώρας), της άμεσης εκλογής της κυβέρνησης και της στήριξής της από το λαό, της απλής αναλογικής κ.λ.π. Γενικά δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχουν δημοκρατικές δικλείδες ασφαλείας και αλληλοέλεγχος μεταξύ των διαφόρων φορέων της εξουσίας.
  Αυτός είναι ακριβώς ο «εχθρός» που πρέπει να εντοπιστεί. Δηλαδή το ίδιο το ελαττωματικό Σύνταγμα.
  Το κυβερνητικό σύστημα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που ισχύει από την απελευθέρωση των Ελλήνων μέχρι σήμερα, έχει πλήρως αποτύχει, αλλά βολεύει όμως τα συμφέροντα της πολιτικοικονομικής ολιγαρχίας του τόπου, γι’ αυτό και δεν το αλλάζει.
  Όμως, αυτό το σύστημα, μας έχει κρατήσει στην υπανάπτυξη, στο ραγιαδισμό και έχει προκαλέσει, σε όλη τη διάρκεια της ισχύος του και προκαλεί και σήμερα, συνεχείς κρίσεις (οικονομικές και εθνικές) και αδιέξοδα.

  http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/05/blog-post_3421.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.