06/12/2009 07:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Κανείς δεν έχει περιθώριο να διχάσει τη Ν.Δ.

Πολλαπλά μηνύματα προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προς την κυβέρνηση, αποστέλλει μέσω συνεντεύξεως στην «Κ» ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως «το εύρος της νίκης δεν αφήνει σε κανέναν το περιθώριο να διχάσει τη βάση», αλλά προαναγγέλλει πρωτοβουλίες αξιοποίησης των στελεχών ανεξαρτήτως του «στρατοπέδου» στο οποίο εντάχθηκαν κατά την εσωκομματική αναμέτρηση. Επίσης, για όσα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανακύψει ζητήματα προσωπικής ακεραιότητας είναι κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «κάηκαν». Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος να συμπαραταχθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά εμφανίζεται πλήρως αντίθετος με την υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού μοντέλου. Όπως τονίζει, «η εφαρμογή τέτοιου εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα θα δημιουργούσε απόλυτα αρχηγικά κόμματα».

Επειδή όμως πολλά γράφτηκαν αυτές τις ημέρες για τα «ανοίγματα» που δήθεν ετοιμάζεται να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς προς διάφορες κατευθύνσεις, σημειώνουμε την ξεκάθαρη απάντηση που δίνει ο ίδιος με την συνέντευξή του στην «Καθημερινή»:

«Ανοίγματα» με τη λογική «συγκόλλησης» ενός «διαιρεμένου» κόμματος δεν κάνω. Γιατί «διαιρεμένο» κόμμα δεν υπάρχει. Επιλογές αξιοκρατίας κάνω παντού. Τίποτε άλλο…

Για όσους προκύπτουν ζητήματα προσωπικής ακεραιότητας δεν τίθεται κανένα θέμα. Όπως το είπατε, «κάηκαν». Στο μόνο που θα είμαστε άτεγκτοι είναι σε ζητήματα δημοσίου ήθους και προσωπικής ακεραιότητας. ..

 

Ιδού τα σχετικά σημεία της συνέντευξης

- Επικράτησε ακραία πόλωση κατά την προεκλογική μάχη. Ανησυχείτε για την ενότητα του κόμματος; Θα υπάρξουν ανοίγματα προς την πλευρά όσων στήριξαν την κ. Μπακογιάννη ή, ενδεχομένως, και την ίδια;

- Με συγχωρείτε, αλλά θα διαφωνήσω μαζί σας. Δεν επικράτησε «πόλωση». Πολύ περισσότερο δεν επικράτησε «ακραία» πόλωση. Είχαμε αντιπαράθεση, πράγματι. Είχαμε και οξύτητες ορισμένες στιγμές. Ειπώθηκαν και κάποιες κουβέντες «παραπάνω». Ίσως αυτό ήταν αναπόφευκτο. Αλλά «πόλωση» στον πολύ κόσμο σημαίνει πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα. Σε μας δεν υπήρξαν τέτοιες πληγές. Αντίθετα, υπήρξε μια ευρύτατη ανακούφιση -που την ένιωσα πρώτος εγώ- όταν είπα την Κυριακή το βράδυ, ότι μετά τις κάλπες θα δουλέψει το «σφουγγάρι» και θα σβήσει όσα ακούστηκαν. Θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί. Κι αυτήν την ανακούφιση τη νιώθουν σήμερα όλοι: και τα στελέχη και τα μέλη και η βάση. Δεν μας έμειναν βαθιές κι ανεπούλωτες πληγές. Δεν υπήρξε «πόλωση»… Από 'κει και ύστερα «ανοίγματα» με τη λογική «συγκόλλησης» ενός «διαιρεμένου» κόμματος δεν κάνω. Γιατί «διαιρεμένο» κόμμα δεν υπάρχει. Επιλογές αξιοκρατίας κάνω παντού. Τίποτε άλλο. Ώστε να μπούμε όλοι μαζί στη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης. Εδώ δεν περισσεύει κανείς… Σε αυτό, βέβαια, πρέπει να συμβάλουν όλοι. Διότι σ' εμένα ανήκει η ευθύνη να πάρω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και σε κάθε ένα ανήκει η ευθύνη να ανταποκριθεί. Να είστε σίγουρος, όμως, ότι το εύρος της συμμετοχής και το εύρος της νίκης δεν αφήνει σε κανέναν το περιθώριο να διχάσει πλέον τη βάση. Αυτά τελείωσαν.

- Ένα κρίσιμο ερώτημα για όποιον αναλαμβάνει ένα κόμμα ύστερα από μια συντριπτική ήττα είναι το τι κάνει με στελέχη που «κάηκαν» είτε λόγω ανεπάρκειας είτε λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλα, αλλά και το πώς χειρίζεται δημοσίως το κυβερνητικό έργο της προηγούμενης περιόδου. Τα δικά σας σχέδια;

- Για όσους προκύπτουν ζητήματα προσωπικής ακεραιότητας δεν τίθεται κανένα θέμα. Όπως το είπατε, «κάηκαν». Στο μόνο που θα είμαστε άτεγκτοι είναι σε ζητήματα δημοσίου ήθους και προσωπικής ακεραιότητας. Από 'κει και ύστερα αρχίζει νέα μέρα για όλους. Ασφαλώς θα υπάρξει βαθιά ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα και ιδέες. Αλλά υπάρχουν παλαιά και έμπειρα στελέχη που θα αξιοποιηθούν. Θα αλλάξουμε νοοτροπία. Αλλά δεν θα κάνουμε «κυνήγι μαγισσών».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΑΝΟΣ 06/12/2009 10:47:35

  ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΗ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ -ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ - ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ !

 2. Y. avatar
  Y. 06/12/2009 11:55:43

  Από τον Αντώνη Σαμαρά αναμένουμε
  1. Δυναμική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, για να αποκαλύψει την ανεπάρκεια του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του.
  2. Συνέδριο θέσεων και αρχών, όπου θα δώσει το νέο ελπιδοφόρο πολιτικό στίγμα.
  3. Εκλογές Οργανώσεων, ώστε οι παρεούλες και τα καπετανάτα να εξαφανισθούν.
  4. Αναδιοργάνωση κόμματος, προκειμένου νέες σύγχρονες οργανωτικές δομές να αντικαταστήσουν τις απηρχαιωμένες αντιλήψεις και λειτουργίες.
  5. Νέα προγραμματική πρόταση εξουσίας, που θα ικανοποιεί τον κομματικό πυρήνα των 800.000 μελών, θα επαναβεβαιώσει την προτίμηση αυτών που στις 4 Οκτωβρίου την επέλεξαν, θα επανακάμψει εκείνους που στις τελευταίες εκλογές της γύρισαν τη πλάτη, και τέλος θα προσελκύσει νέους σκεπτόμενους πολίτες, μέσα από την εγγύηση για μια ηθικότερη, αποτελεσματικότερη, καλύτερη διακυβέρνηση για την πατρίδα.

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/12/2009 22:55:37

  Άσχετο, αλλά μια που εδώ δημοσιεύεται η συνέντευξη Σαμαρά στην Καθημερινή, θα το γράψω εδώ. Είδατε ότι η Καθημερινή πάει να περάσει την αντίληψη ότι ο Βαρβιτσιώτης ήταν στο τημ Μολυβιάτη και Αχιλλέα που έπεισε τον Καραμανλή να μην πάει στο συνέδριο, αλλά να πάει σε εκλογή από τη βάση, στριμώχνοντας τη Ντόρα; Είδατε επίσης την ξαφνική υπερδραστηριοποίηση του πατρός Βαρβιτσιώτη; Θα είναι και στην αντιπροσωπεία στο ΕΛΚ, είναι και προνομιακός συνομιλητής του Σαμαρά και άλλα πολλά.

  Λοιπόν, τώρα, ας είμαστε σοβαροί. Ο Μιλτάκος, το παιδί είναι ανύπαρκτο πρόσωπο. Γιος του πατέρα του είναι, απλώς. Αποκλείεται, κατά τη γνώμη μου, να πήγε με τη Ντόρα από μόνος του, χωρίς να έχει την έγκριση του πατέρα, χωρίς να το έχει συζητήσει τέλος πάντων. Πότε όμως βγήκε ο πατέρας ουδέτερος μεν, αλλά περίπου υπέρ του Σαμαρά; Μόλις έγινε η στήριξη Σαμαρά από Αβραμόπουλο, που άλλαξε εντελώς το κλίμα και έκανε το Σαμαρά φαβορί. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τον πατέρα Βαρβιτσιώτη εκείνες τις ημέρες στα κανάλια. Ακόμη λοιπόν και οι πλέον ηλίθιοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι πατήρ πήγε να κάνει πιο εύπεπτη τη μεγάλη κωλοτούμπα, ώστε να είναι ο μικρός την άλλη μέρα δίπλα στο νικητή. Και βέβαια, αν τυχόν νικούσε η Ντόρα, θα μπορούσε πάντα να πει ο μικρός "εγώ Ντόρα μου ήμουν συνέχεια μαζί σου, ποτέ δεν συμφώνησα με τη στάση του πατέρα μου".

  Τώρα όμως οι της Καθημερινής πάνε να μας βγάλουν το Βαρβιτσιώτη Σαμαροφύλακα από... γεννησιμιού του! Έ, όχι! Αυτό πάει πολύ. Παίζουν με τη νοημοσύνη μας!

  Λεπτομέρεια: Οι Βαρβιτσιώτηδες, πατέρας και γιος, είναι οι κατεξοχήν εκπρόσωποι του εφοπλιστικού λόμπι στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αν σκεφτούμε ποια είναι η κύρια δουλειά του Αλαφούζου, θα καταλάβουμε και το νταλκά του να ρίξει δίπλα από το Σαμαρά τους Βαρβιτσιώτηδες.

  Α, ρε Αντώνη, αν την πατήσεις έτσι, θα είσαι πολύ αρχάριος. Λες και έχουν ανάγκη οι εφοπλιστές τον κάθε Βαρβιτσιώτη. Εγκαθίδρυσε μια απευθείας επικοινωνία μαζί τους, έντιμη και ανοικτή, χωρίς ενδιάμεσους. Δεν τους χρειάζεσαι.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Επώνυμος 06/12/2009 23:06:42

   Επίδειξη βαρονίας από ξεπεσμένους αριστοκράτες. μόνον που τα τάνκερ πλέον τα έχουν άλλοι...
   (δεν βρέθηκε όμως κανένας να ρίξει στον μικρό μια φλεγόμενη ελληνική σημαία να κατουρηθεί επάνω του... μμμ!)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.