Σαμαράς: Η κυβέρνηση λέει ψέματα, υπέγραψε μνημόνιο
26/03/2015 15:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Η κυβέρνηση λέει ψέματα, υπέγραψε μνημόνιο

Συννημένα αρχεία

2 (1.30 MBytes)

6 (655.59 KBytes)

Το μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απογυμνώνοντας πλήρως την κυβερνητική γραμμή ότι δεν υπεγράφη καμία επέκταση της δανειακής σύμβασης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσιοποίησε το κείμενο της δανειακής σύμβασης το οποίο φέρει την υπογραφή και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι δεν τολμά να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την δανειακή σύμβαση καθώς πρόκειται για επέκταση του μνημονίου και άρα θα έχει μείζον πρόβλημα στην ψηφοφορία στη Βουλή από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

«Η αλήθεια πλέον δεν κρύβεται. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια» είπε ο Αντ. Σαμαράς και ανέφερε πως η σύμβαση που υπέγραψε η παρούσα Κυβέρνηση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για να πάρει η κυβέρνηση άλλους τέσσερις επί πλέον μήνες παράταση.

«Η ορολογία, τότε και τώρα, είναι ταυτόσημη» και ότι οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται άρρηκτα με το Μνημόνιο. Συνεπώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν το «έσκισε» το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε πως αυτό άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με την οποία, το Μνημόνιο δεν λήγει! Και εξακολουθεί να υπάρχει, όσο υπάρχει Σύμβαση» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς.

Ολόκληρη η δήλωση του Α. Σαμαρά:

Η Κυβέρνηση, επί ενάμισι και πλέον μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή για ψήφιση, την απόφαση που η ίδια υπέγραψε για την επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Και αυτό γιατί φοβάται την ψηφοφορία στη Βουλή και ιδιαίτερα τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που τη στηρίζουν.

Αλλά και – κυρίως - γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο Ελληνικός λαός.

Το κείμενο αυτό της επέκτασης της σύμβασης ήρθε στα χέρια μας. Και μάλιστα ενυπόγραφο!

Και όπως οφείλουμε, το δίνουμε στη δημοσιότητα. Μια που η Κυβέρνηση το κρύβει!

Για να το δει κάθε Έλληνας πολίτης.

Αλλά κυρίως για να καταλάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης.

Η αλήθεια πλέον δεν κρύβεται! Άλλωστε, τα ψέματα έχουν «κοντά ποδάρια»...

Η Σύμβαση που υπέγραψε η παρούσα Κυβέρνηση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Για να πάρει, δηλαδή, παράταση τέσσερις επί πλέον μήνες…

Όπως ακριβώς είχε κάνει και η δική μας Κυβέρνηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, για να πάρει τότε δύο μήνες παράταση.

Η ορολογία, τότε και τώρα, είναι ταυτόσημη.

Και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται άρρηκτα με το Μνημόνιο.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν το «έσκισε» το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε!

Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σύμφωνα με την οποία, το Μνημόνιο δεν λήγει! Και εξακολουθεί να υπάρχει, όσο υπάρχει Σύμβαση.

Η δική μας, βέβαια, Κυβέρνηση, τη Σύμβαση αυτή την τελείωνε! Και μαζί της, επομένως, τελείωνε και το Μνημόνιο…

Αλλά η νέα επέκταση της Σύμβασης τώρα, σημαίνει ασφαλώς και επέκταση του Μνημονίου...

Και επίσης, όπου ψήφισαν πριν λίγες εβδομάδες τα ξένα κοινοβούλια στην Ευρώπη, για να εγκρίνουν τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ψήφισαν με βάση αναφοράς το κείμενο που σας παρουσιάζουμε σήμερα…

Το ότι το υπάρχον Μνημόνιο συνεχίζεται, επιβεβαιώνεται πλήρως και από την υπόλοιπη Τρόικα – «θεσμούς» το λέμε τώρα: δηλαδή από τις σχετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Και ας μη μας πουν, πως ούτε οι «θεσμοί» αυτοί ξέρουν να «διαβάζουν» τις συμφωνίες…

Και κάτι ακόμη: τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο. Εκεί που η παρούσα επικαιροποίηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, προσθέτει ένα δυσμενές στοιχείο: Περιλαμβάνει την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα γνωστά ομόλογα ύψους 10,9 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Είναι από αυτά τα χρήματα που έρχεται τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει πίσω ένα μικρό μέρος, το 1,2 δισεκατομμύρια, που κακώς επέστρεψε. Και που τα ζητάει τώρα για να καλύψει πιεστικές ταμειακές της ανάγκες, που βέβαια, μέχρι πρόσφατα, είτε αγνοούσε, είτε δεν αποδεχόταν ότι υπάρχουν.

Για να μη θυμηθούμε, ότι, μέχρι πριν ένα μήνα, διαβεβαίωνε τους πάντες, η κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται καθόλου τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων, που θα έπαιρνε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και τώρα αγωνιά να εκταμιεύσει ένα οποιοδήποτε μικρό μέρος της, για να καλύψει πιεστικές ανάγκες ρευστότητας. Ώστε να περιορίσει τη στάση εσωτερικών πληρωμών, που δυστυχώς έχει επιβάλει.

Είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα!

Όλο αυτό το αλαλούμ και αυτές οι παλινωδίες, ήταν προφανώς μέρος της δήθεν «σκληρής και υπερήφανης διαπραγμάτευσης», που επικοινωνιακά πουλούσε η κυβέρνηση. Και που τώρα βέβαια προσπαθεί να «μαζέψει»…

Αυτή είναι η αλήθεια! Την οποία οφείλει να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός.

Καλούμε, συνεπώς, την Κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ασχοληθεί, επιτέλους με την ουσία.

Να περάσει από τη «δημιουργική ασάφεια» στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

«Δημιουργική ασάφεια», σημαίνει πια «ανοικτά ψέματα» μέσα στη χώρα. Γιατί έξω, όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει…

Να σταματήσει δηλαδή η κυβέρνηση τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις, τα παιχνίδια με τα συνθήματα και τα σύμβολα. Να επιδείξει αίσθημα ευθύνης.

Και να εφαρμόσει άμεσα αυτά που η ίδια η κυβέρνηση υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου.

Γιατί κάθε μέρα που περνά, η πραγματική οικονομία καταρρέει και - όπως το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω συνεχώς - ο λογαριασμός για την κοινωνία μεγαλώνει.

Η αλήθεια για την επέκταση του Μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σε non paper που εξέδωσε η ΝΔ, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση επί ένα και πλέον μήνα, κρύβει την αλήθεια από τον Ελληνικό λαό.

Αρνείται να καταθέσει τη σύμβαση επέκτασης του Μνημονίου στη Βουλή και ισχυρίζεται ότι, δήθεν, έχει επιτύχει το διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο.

Τα ψέματα, όμως, έχουν «κοντά ποδάρια»...

Η αλήθεια πλέον δεν κρύβεται!

1ον. Η Σύμβαση που υπέγραψε η παρούσα Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Οικονομικών, και την οποία καταθέτουμε σήμερα - με όλες τις υπογραφές των εμπλεκόμενων μερών - προς ενημέρωση στον Ελληνικό λαό, είναι η 3η Τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) [συνημμένο 1].

Η 1η ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2012, προκειμένου να περιληφθεί και η θετική Ευρωπαϊκή απόφαση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η 2η ήταν στις 19 Δεκεμβρίου 2014, όταν και η προηγούμενη Κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση της Σύμβασης για τους δύο πρώτους μήνες του 2015.

Σύμβαση την οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση έφερε, όχι μόνο για ενημέρωση και συζήτηση, αλλά και για ψήφιση και κύρωση στη Βουλή (Ν.4316/2014, Αρ. Φ. 270, 24 Δεκεμβρίου 2014).

Κάτι που η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πράξει. Και δεν θα πράξει.

Γιατί θέλει να κρύψει την αλήθεια!

Και αυτή είναι ότι ζήτησε την επέκταση του Μνημονίου για άλλους τέσσερις μήνες...

Άλλωστε, κι εμείς θα μπορούσαμε να μη φέρναμε την προηγούμενη επικαιροποίηση στη Βουλή, αλλά τη φέραμε. (Ν.4316/2014, Αρ. Φ. 270, 24 Δεκεμβρίου 2014, σελίδα 8266).

2ον. Το περιεχόμενο των επικαιροποιήσεων των Συμβάσεων είναι το ίδιο.

Και οι δύο επικαιροποιήσεις διέπονται από το αγγλικό δίκαιο (σελ. 7).

Και οι δύο επικαιροποιήσεις εναποθέτουν, σε περίπτωση διαφοράς, την αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου (σελ. 7).

Και οι δύο επικαιροποιήσεις αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραιτείται, αμετάκλητα και άνευ όρων, από οποιαδήποτε ασυλία της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστεί δικαιούχος, όσον αφορά στην ίδια ή τα περιουσιακά της στοιχεία (σελ. 7).

Και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται με το «Μνημόνιο» - Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, της 15ης Μαρτίου 2012 (σελ. 1).

Συνεπώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν «έσκισε» το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε!

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) [συνημμένο 2].

Σύμφωνα με την οποία το Μνημόνιο δεν λήγει!

3ον. Το ότι το υπάρχον Μνημόνιο συνεχίζεται, επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) [συνημμένο 3] και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) [συνημμένο 4], μετά μάλιστα και την οριστικοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, που δήθεν, κατά την Κυβέρνηση, «τελείωσε» τα Μνημόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή του ΔΝΤ, και αφού είχε υπογραφεί η Συμφωνία με τους εταίρους (23.02.2015), η αξιολόγηση θα γίνει στο πλαίσιο της 6ης επικαιροποίησης του τρέχοντος Μνημονίου (“concluding the 6th review of the Program”).

Το ίδιο ισχύει και για την ΕΚΤ (24.02.2015), η οποία επίσης αναφέρει ότι η αξιολόγηση θα γίνει στη βάση του τρέχοντος Μνημονίου (“the basis for concluding the review will be the existing commitments in the current Memorandum of Understanding [MOU] and the Memorandum of Economic and Financial Policies [MEFP]”).

Αλήθεια, ούτε αυτοί οι «θεσμοί» ξέρουν να «διαβάζουν» τις συμφωνίες;

4ον. Όμως, η παρούσα επικαιροποίηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, και έναν πρόσθετο όρο: την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ομολόγων ύψους 10,9 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Και αυτό έκανε, λίγες ημέρες αργότερα, ο Υπουργός Οικονομικών (Απόφαση Αριθμ.ΥΠΟΙΚ 00248 ΕΞ 2015 ΕΜΠ, ΦΕΚ 292, 26 Φεβρουαρίου 2015) [συνημμένο 5].

Σήμερα, έρχεται η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει πίσω ένα μικρό μέρος για να καλύψει τις πιεστικές ταμειακές ανάγκες που έχει η χώρα.

Και τις οποίες, μέχρι πρόσφατα, αγνοούσε ή δεν αποδέχονταν. Αλλά ξαφνικά προέκυψαν...

Απίστευτα πράγματα!

Αυτή είναι συνεπώς η αλήθεια. Την οποία και οφείλει να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός.

Αναλυτικά τα στοιχεία που παρέθεσε η ΝΔ:

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/03/2015 16:18:29

  Καμμία έκπληξη για τους πολιτικούς απατεώνες. Κι ένας λαός που πλέον δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιότητες, βραχυκυκλωμένος στα της τσέπης του και έχοντας , ανομολόγητα σήμερα, αλλά πάντοτε στο μυαλό του την επιστροφή στο 2007. Όποιος του το υπόσχεται, γίνεται κυβέρνηση. Τόσο απλά.

 2. οδυσσεας Κ. avatar
  οδυσσεας Κ. 26/03/2015 17:46:58

  .Φυσικά και υπέγραψε μνημόνιο ο Τσίπρας. Αντε όμως να το αποδείξεις μετά τά άριστα προφορικά τα δικά του και του Βαρουφάκη που γέμισαν το λαό με περηφάνια, ο οποίος ούτως ή άλλως πεινασμένος θα ήταν...Ο Σαμαράς με τη διαπίστωσή του, απλά, χωρίς να το καταλαβαίνει μάλλον, μας λέει οτι τσάμπα έχασε απο τον Τσίπρα... Άντε τώρα να πείσει το λαό κατόπιν εορτής...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ οδυσσεας Κ. 26/03/2015 19:00:26

   Λάθος! Ο Τσίπρας πήρε την παράταση για να έχει το χρόνο να πείσει ότι θέλει να τα βρει με τους Ευρωπαίους ώστε δουλεύοντάς τους διαρκώς όπως κάνει να τους φορτώσει το μουτζούρη της χρεοκοπίας μας για την οποία οι μόνοι όμως που θα ευθύνονται είναι οι Συριζανέλ... Μην περιμένετε κολοτούμπες. Ο Βαρουφάκης χθες στην Κρήτη ζήτησε να συνεχίσει η στήριξη και μετά τη ρήξη. Μας πάνε στο γκρεμό και συνεχίζουμε να ονειροβατούμε...

   • οδυσσεας Κ. avatar
    οδυσσεας Κ. @ Γεώργιος Τ. 26/03/2015 22:33:26

    Kαι πιστεύεις οτι ούτε σ' αυτή την περίπτωση ο Σαμαράς θα μπορέσει να κάνει κάτι?

  • това́рищ Θόδωρος avatar
   това́рищ Θόδωρος @ οδυσσεας Κ. 26/03/2015 22:11:31

   Εμμ... Εμμμ.... Δεν τολμώ να γράψω τίποτα άλλο, γιατί... κάνει τζιζ!

 3. Μάνια avatar
  Μάνια 26/03/2015 19:05:41

  Το δράμα δεν είναι οτι υπεγραψε μνημονιο και είπε ψεμματα ΤΟ δραμα είναι τα υπολοιπα ολα που εχουν κανει , αμεσως μολις πηραν την εξουσια, τα οποια εχουν επισημανθει πολλές φορες εδω μεσα αλλα και σε αλλες ιστοσελιδες β)

 4. Μάνια avatar
  Μάνια 26/03/2015 19:14:07

  κ.Σαμαρα παρτε νεους ανθρωπους , ταλαντουχους , μορφωμενους , καθαρους , προκειμενου να τους αντιμετωπίσετε. Ο λαος βρίσκεται στην μεση , δεν υποστηριζει σθεναρα κανεναν,εχει ζαλιστει με αυτα που ακουει. Τα λαθη τους είναι πολλα και τα φαουλ που κανουν καθημερινα , αλλά δυστυχως οι παικτες σας δεν -πλην καποιων εξαιρεσεων - δεν μπορουν ή δεν θελουν να τους αντιμετωπισουν .

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Μάνια 26/03/2015 22:01:59

   Θα συμφωνήσω . Ανοίξτε το κόμμα , πάρτε νέα πρόσωπα μαζί σας . Οι περισσότεροι από αυτούς που φαίνονται απωθούν , δεν ελκύουν .

 5. Μπερδεμένος avatar
  Μπερδεμένος 26/03/2015 21:54:35

  άρα αν υπέγραψαν μνημόνιο και υποταγή δεν κινδυνεύουμε για ρήξη, έτσι?

  • Fotini avatar
   Fotini @ Μπερδεμένος 14/04/2015 22:53:38

   ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ Ο ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥ).

 6. Άσχετος avatar
  Άσχετος 26/03/2015 22:31:25

  Δεν ειναι η πρωτη φορα στην ιστορια που ακομα και εξυπνοι ανθρωποι ,κανουν την επιθυμια πραγματικοτητα. Οι πρωην κυβερνωντες βλεπουν ,επιθυμουν..για να δικαιωθουν καθε μερα κωλοτουμπες , αμ δε.. Την μοναδικη κωλοτουμπα που προετοιμαζει ο Συριζα ειναι απο το ευρω στην δραχμη.. Εξοδο απο την "φασιστικη" ευρωπη και προσγειωση στον παραδεισο της..αφρικης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.