Σαμαράς: Η Παιδεία κατεδαφίζεται
08/05/2015 13:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Η Παιδεία κατεδαφίζεται

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, είχε σήμερα συνάντηση με τους Πρυτάνεις και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Για τα θέματα της Παιδείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Παιδεία μας και πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και ανώτατη κατεδαφίζεται, με την Κυβέρνηση να παίρνει πίσω όλες τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών…

Ο,τιδήποτε έδινε σε στροφή στην ποιότητα, στην αξιοκρατία, στο νοικοκύρεμα, στη διαφάνεια και στη χρηστή διοίκηση καταργείται. Ο,τιδήποτε επαναφέρει τον κομματισμό, την ήσσονα προσπάθεια, τα πτυχία χωρίς αντίκρισμα και την ισοπέδωση προς τα κάτω, προωθείται.

--Η «αριστεία» παντού στον κόσμο θεωρείται ιδανικό της Παιδείας. Εδώ θεωρείται ως «στίγμα» και εξοβελίζεται ως «ασθένεια». Η διοίκηση των σχολείων και των πανεπιστημίων παραδίνεται στους συνδικαλιστικούς φορείς. Και θα ασκείται, πια, με βάση τα συντεχνιακά τους συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον.

--Η αξιολόγηση, που παντού στον κόσμο θεωρείται προϋπόθεση μιας σύγχρονης ποιοτικής Παιδείας, εδώ ματαιώνεται. Όμως, ό,τι δεν αξιολογείται συνεχώς, το ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα απαξιώνεται. Τα πρότυπα σχολεία ουσιαστικά καταργήθηκαν, αφού εγκαταλείφθηκε η επιλογή και η αξιολόγηση των μαθητών και των καθηγητών τους. Έτσι όμως, οι κοινωνικά πιο αδύναμοι στερούνται τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα άριστο σχολείο.

--Οι Σύλλογοι διδασκόντων εκλέγουν τους Διευθυντές των Σχολείων και αυτοί με τη σειρά τους, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, επαναφέροντας έτσι τις γνωστές πελατειακές σχέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Πρυτανικές και Κοσμητορικές Αρχές, όπου επανέρχονται στη διαδικασία εκλογής οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλοιώνοντας έτσι τα εκλεκτορικά σώματα και επαναφέροντας συνθήκες συναλλαγής και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στα δημόσια Πανεπιστήμια καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος, ενώ επιστρέφουν οι αιώνιοι φοιτητές. Ολοταχώς επιστροφή στο Μεσαίωνα! Μια που και ταυτόχρονα, επαναφέρεται και το άσυλο παρανομίας στα Πανεπιστήμια.

Κάθε πρόοδος που είχε επιτευχθεί με ευρύτατες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, καταργείται! Κάθε μεταρρύθμιση ανατρέπεται. Το παλιό εκδικείται το καινούργιο. Η μανία των βολεμένων να μην αλλάξει τίποτε καταστρέφει κάθε βήμα προόδου. Φέρνουν, με κάθε τρόπο, ξανά την αναξιοκρατία και ξανά τον κομματισμό στην Παιδεία μας.

Επαγγέλλονται τάχα το καινούργιο, αλλά στην πραγματικότητα μένουν γαντζωμένοι στο παλιό, που όλοι ξέρουμε ότι έχει χρεοκοπήσει!

Δεν έχουν όραμα για την Παιδεία. Δεν έχουν σχέδιο για τον τόπο. Μόνο καταστροφική μανία για κάθε μεταρρύθμιση και επιμονή να τακτοποιήσουν τους βολεμένους τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 08/05/2015 14:01:09

  όραμα αντώνη. πρόγραμμα . δώστε προοπτική. το νερό έχει μπει στο αυλάκι είτε σε ένα είτε σε 5 μήνες θα έχουμε εκλογές.

 2. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 08/05/2015 14:18:47

  κάτι επιπλεόν και πολή ανησυχιτικό http://www.kathimerini.gr/814387/article/epikairothta/ellada/kindynos-grexit-gia-ta-ellhnika-ptyxia διαβάστε το. είναι πραγματικά επικίνδυνοι.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Παρατηρητής 08/05/2015 18:02:28

   Δεν εκλπήσσομαι εύκολα με τέτοιους ατην κυβέρνηση. Εδώ πήγαν στον Κουφοντίνα επίσκεψη, τι άλλο να δω για να καταλάβω ποιοι είναι και τι ρόλο παίζουν;

 3. roadrunner avatar
  roadrunner 08/05/2015 21:44:23

  Είναι απίστευτοι αυτοί οι τύποι της Παιδείας της Συριζανέλ διακυβέρνησης. Διευθυντής Εκπαιδευτικής Μονάδας (είτε σχολείου είτε τριτοβάθμιας σχολής ή τμήματος) που εκλέγεται με ψηφοφορία σημαίνει πλήρη και ολοκληρωτική έλλειψη στοχοθεσίας . Όταν ο Διευθυντής δεν επιλέγεται με βάση τα προσόντα του και τις πραγματικές δυνατότητές του, αλλά ψηφίζεται βάσει ρουσφετολογικών σχέσεων (ως είθισται), τότε καταργούν με μονοκοντυλιά κάθε στόχο της εκπαιδευτικής διαδικασίας . Και έλλειψη στοχοθεσίας στην εκπαιδευτική διαδικασία τι σημαίνει; Σημαίνει απλά την τέλεια κρατική αδιαφορία για την τύχη της Παιδείας, την τέλεια κρατική αδιαφορία για την μέλλον της νεολαίας αυτής της πατρίδας.... Φαντάζεστε καμιά ποδοσφαιρική ομάδα που να διαλέγει τον προπονητή της με κλήρωση ανάμεσα στους παίκτες και τους παράγοντες της ομάδας ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.