Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς στήριξη
09/10/2014 13:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς στήριξη

Την απόλυτη πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την απασχόληση στο Μιλάνο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία. «Αισθανόμαστε εντελώς άνετα» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και τα χαμηλά επιτόκια έχουν ενθαρρύνει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τον τερματισμό της βοήθειας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - που έχουν χορηγήσει 240 δισεκ. ευρώ για δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα - κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται αύριο», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο τερματισμός της εκταμίευσης της βοήθειας δεν θα σημάνει «ένα διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε να γίνει σωστά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της. Ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, ο πρωθυπουργός απάντησε «απόλυτα».

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα του Bloomberg, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε κεφάλαια διάσωσης για το επόμενο έτος. Τα ελληνικά ομόλογα είχαν φέτος την καλύτερη επίδοση στους δείκτες του Bloomberg, αποφέροντας κέρδη 20% έως σήμερα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε στο 5,52% στις 8 Σεπτεμβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Η απόδοσή τους, μειώθηκε σήμερα κατά 8 μονάδες βάσης στο 6,61%, αναφέρει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/10/2014 13:24:56

  Τι τις θέλουν τις προαναγγελίες για έκδοση ομολόγων και έξοδο στις αγορές; Με ακρίδες έχουν να κάνουν εκεί, όχι με Αρσακειάδες. Αν εν πάσει περιπτώσει επιμένουν και το θέλουν τόσο πολύ, αυτά τα κάνεις, δεν τα προαναγγέλλεις για να "στηθούν" οι ακρίδες σούζα... http://www.bloomberg.com/quote/GGGB10YR:IND/chart

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Uncle Stgm 09/10/2014 13:45:04

   Καλύτερα να ασχολείστε με πράγματα που γνωρίζετε και καταλαβαίνετε. Η ελληνική αγορά ομολόγων είναι πολύ εύκολα χειραγωγίσιμη. Τα επιτόκια με τους δανειστές των "αγορών" είναι ήδη προσυμφωνημένα. Αν δεν κάνουν και τώρα κανένα κερδοσκοπικό παιχνιδάκι όσοι έχουν inside information, πότε θα το κάνουν; Ακριβώς το ίδιο έγινε και το Μάρτιο, λίγες εβδομάδες πριν από την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο Σαμαράς έχει διεθνή τραπεζική στήριξη για το εγχείρημα απεμπλοκής από τα Μνημόνια, από τότε που έκανε το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική και συναντήθηκε με όσους έπρεπε να συναντηθεί εκεί. Έκτοτε, η πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι περίπου προδιαγεγραμμένη και τα ενδιάμεσα είναι κερδοσκοπικά παιχνιδάκια. Θα αλλάξει κάτι μόνον αν αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση. Και όσοι αγαπούμε την Ελλάδα και δεν θέλουμε τα Μνημόνια θα πρέπει να θέλουμε να μην αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση με μία που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί την Ελλάδα χωρίς στήριξη. Ο ΣΥΡΙΖΑς είναι φανερό ότι επιθυμεί μια Ελλάδα με "δωρεάν" στήριξη, μια Ελλάδα δηλαδή για την οποία θα πληρώνουν άλλοι. Οι Γερμανοί ή οι άλιενς. Και εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτε για αυτό. Τέσσερα χρόνια μνημονίου δεν τους έκαναν να καταλάβουν ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει... Αφού λοιπόν δεν υπάρχει, η μόνη λύση είναι να είμαστε μόνοι μας. Στα πόδια μας. Όπως κάθε φυσιολογικό κράτος. Όπως μόνοι μας ήμασταν από τότε πού φτιάξαμε κράτος. Όλα τα άλλα είναι για όσους γουστάρουν να συνεχίσει η καταστροφή του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας από τα Μνημόνια της συμφοράς.

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Διογένης 09/10/2014 13:58:19

    Εξαιρετικο σχολιο. Μονο που φοβαμαι οτι θα επιτεθουν οι τρολακιδες (οι μοντερνοι αφισοκολλητες). Φυσικα δεν αναφερομαι στον θειο.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Ρεαλιστης 09/10/2014 20:54:11

     "Τρολάκηδες, οι μοντέρνοι αφισοκολλητές"! Μνημειώδες!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Διογένης 09/10/2014 14:05:13

    Θα δείξει, όταν έλθει η ώρα των πράξεων. Εδώ είμαστε, για τη διαφορά απόψεων θα κρίνει η πραγματικότητα.

   • MCA avatar
    MCA @ Διογένης 09/10/2014 14:10:27

    Από που αντλείται την βεβαιότητα ότι ο Σαμαράς έχει την διεθνή τραπεζική στήριξη; Το διαβάσετε πουθενά σας το είπαν; Παρακολουθώντας τις κινήσεις,συναντήσεις του Πρωθυπουργού,συνδυάζοντας τες με τα ενεργειακά και τις καλές σχέσεις με το Ισραήλ, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ως αληθινό το σενάριο σας. Η σιγουριά με την οποία περιγράφετε τα γεγονότα δημιουργεί την εντύπωση ότι έχετε πληροφορίες από πρώτο χέρι, πράγμα που αμφιβάλω. Αν όμως βγείτε σωστός στις προβλέψεις θα σας βγάλω το καπέλο.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ MCA 09/10/2014 14:23:10

     Θα πληρώνουν επιτόκιο 6 % στο δεκαετές στην... και στην... "ελληνική" τράπεζα, για να μη τυχόν προχωρήσει λίγο πιό πέρα η γραμμή παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ (LTRO και τιτλοποιημένα)... Έτσι μάλλον θα συνεχίσουν να ανοίγουν στην Ελλάδα χιλιάδες καφέ μπαρ και γουρουνάδικα ξεπλένοντας "μαύρα", και θα συνεχίσουν να μειώνονται οι Ελληνικές εξαγωγές (15 % σε μηνιαία βάση και 25 % σε ετήσια, όπως ανακοινώθηκε για τον Αυγουστο)....

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ MCA 09/10/2014 14:34:48

     Θελουν να ξαναζωντανέψουν σε full-speed το "Sarko-Berlu-Papadimas - trade"; A large portion of the financing provided to eurozone banks through the LTRO was used to buy periphery sovereign debt. This became known as the 'Sarko trade' after Nicolas Sarkozy suggested that the LTRO meant that the Italian and Spanish governments could depend on their countries' banks to buy their bonds. http://lexicon.ft.com/Term?term=long_term-refinancing-operation-_-ltro

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Διογένης 09/10/2014 14:16:32

    Το Μάρτιο δεν υπήρχε ακόμη ύφεση στη Γερμανία και το θέμα των "σκασμένων" τραπεζων δεν είχε τεθεί ξανά. Όταν θέτεις θέμα νέου δανεισμού απο τις αγορές, ακριβώς την ώρα που - ο Ρέντσι πιέζει την ευρωδεξιά για δημόσιο-ευρωπαικό αναπτυξιακό πακέτο τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, - η ύφεση διείσδυσε στον πυρήνα και ο αποπληθωρισμός στο σύνολο της ευρωζώνης - ο Ντράγκι ετοιμάζεται να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια, τι διάολο αίσθηση της μακροοικονομίας υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο; Η αίσθησή μου είναι ότι θα βάλουν πάλι τις "ελληνικές" τράπεζες να "ρουφήξουν" ομόλογα και έντοκα γραμμάτια Ελληνικού δημοσίου, καταναλώνοντας όλη τη ρευστότητα που θα πάρουν από την ΕΚΤ για τα τιτλοποιημένα. Το παιχνίδι της ουράς με το σκύλο της... Οπότε η πραγματική οικονομία θα μείνει ως είθισται στο ακουστικό.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Uncle Stgm 09/10/2014 19:11:59

     Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να "ρουφήξουν" τίποτε, όσο έχουν "απαγορευτικό" από την ΕΚΤ. Ακόμη έχουν. Στην αρχή τους είχαν πει "έως 30% των εκδόσεων σας επιτρέπουμε να παίρνετε", μετά ούτε αυτό! Μόνον ξένοι. Όσο και εάν σας φαίνεται περίεργο. Όλα αυτά που λέτε είναι ανοησίες. Δεν έχουν καμία σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Πιστοληπτική ικανότητα έχεις, αν είσαι σοβαρός και αν έχει συμμαζέψει κάπως τα νούμερά σου. Ο ΓΑΠ ήταν επίτηδες ασόβαρος, για να διαλύσει την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα. Συν το ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να ξεσυμμαζέψει τα νούμερα. Ο Σαμαράς είναι σοβαρός και την ξαναβρήκε 11 μήνες μετά που ανέλαβε την εξουσία. Και διότι από την πρώτη στιγμή προσπαθούσε να συμμαζέψει τα νούμερα. Ασχέτως αν, για πολιτικούς λόγους, κατάφερε να βγει στις αγορές μόνον 22 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας. Όλα αυτά τα άσχετα που αναφέρετε δεν εμποδίζουν όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και όλη την υπόλοιπη ανθρωπότητα να έχει πιστοληπτική ικανότητα. Γιατί να εμποδίζουν την Ελλάδα; Τα επιχειρήματα αυτά, μου θυμίζουν μια συζήτηση στην τηλεόραση, κάπου εκεί στις 5-6-7-8-9-10 Μαΐου, όταν ακόμη προσπαθούσαμε να συνέλθουμε από το σοκ του Μνημονίου, που μόλις μας είχε φορέσει ο ΓΑΠ. Κάποιος δημοσιογράφος λίγο πιο έξυπνος από τους άλλους έθετε τέτοιου είδους ερωτήματα. Γιατί και οι άλλοι έτσι, γιατί και οι άλλοι αλλιώς, εμείς γιατί να μην έχουμε πιστοληπτική ικανότητα. Δεν μπορούσε να βρει ο άνθρωπος ικανοποιητική απάντηση, κάτι να έχουμε εμείς στραβό που να μην το έχει κανένας άλλος. Πέφτει μια αμήχανη σιωπή ενός-δυο δευτερολέπτων στο πάνελ, και τότε πετάγεται ο Παν. Γεννηματάς (ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, που μέχρι τότε τον είχα σε κάποια εκ του μακρόθεν εκτίμηση) και λέει το αμίμητο (τότε), που έγινε κλισέ αργότερα: "Ναι, αλλά εμείς δεν παράγουμε τίποτε!". Κάτι με το οποίο έσπευσαν "φυσικά" να συμφωνήσουν και ο δημοσιογράφος-συντονιστής και οι λοιποί συνομιλητές. "Φυσιολογική" λοιπόν η ένταξη στο Μνημόνιο, καμία συνωμοσία του ΓΑΠ. Όλα εντέξει, ε; Ναι, με μια διαφορά. Δεν "σταματήσαμε να παράγουμε" τον Μάιο του 2010! Ούτε "αρχίσαμε να παράγουμε" τον Μάιο του 2013, οπότε ήταν και πάλι εφικτή η έξοδός μας στις αγορές! Βασικά όλα αυτά είναι άσχετα με την πιστοληπτική ικανότητα ενός κράτους και δεν είναι τίποτε άλλο παρά το απαύγασμα της μνημονιακής ανοησίας της ελληνικής κοινωνίας και της συλλογικής παράκρουσης περί την κρίση. Δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε οικονομική θεωρία και βρίσκουν έδαφος μόνον σε πρόθυμους τηλεθεατές και δημοσιογραφούντες με οικονομική αμορφωσιά. Δυστυώς, κάποιοι από αυτούς είναι μέχρι και καθηγητές οικονομικών σχολών ΑΕΙ. Τι να περιμένουμε μετά από τον ανώνυμο σχολιαστή του διαδικτύου...

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 09/10/2014 19:54:17

      "Και όμως κινείται", αγαπητέ Διογένη, το carry-trade ή Sarko-trade. Δυστυχώς. Έχουν βάλει λυτούς και δεμένους για να άρει το απαγορευτικό η ΕΚΤ. Ξέρω τι λέω δυστυχώς, και δεν είναι εσωτερική πληροφόρηση, δεν είναι δουλεια μου τα χρηματοπιστωτικά, μηχανικός είμαι " Επιστρέφουν στην αγορά ελληνικών ομολόγων οι http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1247436/epistrefoyn-sthn-agora-ellhnikon-omologon-oi-eghor.html Ελπίζω να μη τους κάνουν τη χάρη. Καταλαβαίνετε; Παίρνουν LTRO με 0,5 % από την ΕΚΤ, προσεχώς θα της πουλάνε και τιτλοποιημένα, και θέλουν να δανείζουν στο Ελληνικό Δημόσιο με 5,5 - 6 %. Πασάδες στα Γιάννενα! Και φορτώνουν τόκους ουράνιους στο Ελληνικό δημόσιο και το target2 θα χρεώνει το δανεικό κεφάλαιο ως liability της Τράπεζας της Ελλάδας. Δηλαδή και για τα δανεικά που παίρνουν οι "ιδιωτικές" τράπεζες φιλοδοξώντας να βγάλουν σίγουρο κέρδος 5 % απο το Ελληνικό δημόσιο, ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΓΓΥΗΤΗΣ είναι πάλι το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό το λένε "Επιχειρηματικότητα" του ιδιωτικού τομέα, με ανάληψη ρίσκου... Newspeak. Κινδυνεύουμε από αυτή την αρπαγή, ακριβώς γιατί οι κυβερνώντες δεν έκαναν αυτό που έκανε η Ιρλανδία, η Μ. Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία και πρόσφατα η Σλοβενία με τα τραπεζικά σύστήματά τους (και η Πορτογαλία με την BCE): Το Ελληνικό ΤΧΣ δεν κράτησε τις μετοχές που αντιστοιχούσαν στην ανακεφαλαιοποποίηση που εγγυήθηκε. Και επιπλέον έδωσε warrants στους παλιούς μετόχους - σε καμμία άλλη χώρα δεν συνέβη.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Uncle Stgm 09/10/2014 20:38:49

      Αναρωτιέμαι αν είστε απλός ανόητος ή παπαγαλάκι. Προς το παπαγαλάκι κλίνουν τα περί warrants: Η μόνη χώρα στην οποία έγινε PSI ήταν η Ελλάδα. Ακριβώς για αυτό προσυμφωνήθηκαν (πριν από το PSI) τα warrants και τα CoCos (που δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά) στην Ελλάδα, για να δεχθούν οι ελληνικέ τράπεζες να μετάσχουν "εθελοντικά" στο PSI. Προς το "ανόητος" κλίνει η παραπομπή του άρθρου: Δεν έχει καμία σχέση με "έγκριση" της ΕΚΤ για να συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες σε νέες εκδόσεις ομολόγων με αυτό το άρθρο. Το άρθρο αναφέρεται στην επανέκδοση του τριετούς και του πενταετούς ομολόγου, που είχε ήδη εκδόσει μέσα στο 2014 η ελληνική κυβέρνηση και στο οποίο δεν συμμετείχαν με νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες, αλλά με ανταλλαγή εντόκων γραμματίων και μόνον. Αυτό συνέβη στις 12 Σεπτεμβρίου. Ξαναγκουγκλάρατε. Θα το βρείτε. Προς το παπαγαλάκι: Αυτό που περιγράφετε για τη διαφορά με την οποία δανείζεται μια τράπεζα και ξαναπουλάει το χρήμα της στο ελληνικό δημόσιο, το κάνει απαράλλακτα οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τράπεζα συμμετέχει στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Βρίσκει πάμφθηνο χρήμα και το πουλάει πανάκριβα. Οι μόνες που απαγορεύεται να συμμετάσχουν είναι οι ελληνικές. Για ποιο λόγο; Πέρα από το ότι πολλοί έχουν λόγους να θέλουν να χάσουν οι ελληνικές (μόνον) τράπεζες μια καλή πηγή κερδοφορίας, υπάρχει και το πολιτικό κόμπλεξ των φίλων σας των Γερμανών: "Να μην έχει εύκολο χρήμα για δανεισμό η Ελλάδα". Προς το "ανόητος" κλίνει το "να μην πληρώσουμε περισσότερο επιτόκιο και να μείνουμε στα Μνημόνια". Δεν ήταν αρκετό το 25% του ΑΕΠ και το 27% ανεργία. Να χάσουμε κι άλλο για να μην πληρώσουμε για λίγους μήνες μερικές δεκάδες εκατομμύρια τόκους (για τόσο μιλάμε!). Μετά το επιτόκιο θα πέσει λόγω του αρμπιτράζ με τις λοιπές χώρες του ευρώ. Που για τον λόγο αυτόν πέφτουν συνεχώς τα επιτόκια Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας. Μόλις πέσει το επιτόκιο ξαναβγαίνεις στις αγορές και εξαγοράζεις τα παλιά σου ομόλογα με το υψηλό επιτόκιο, με μια μικρή εφάπαξ ζημιά, για να μην πληρώνεις ψηλό τόκο για 10 χρόνια. Απλά πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να είστε και από τα δύο. Το μέλλον θα δείξει.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 09/10/2014 21:15:03

      Είπαμε. Το μέλλον θα δείξει, αλλά φυσικά δεν θα κρίνει εσάς και εμένα, ποιός ρίναι ανόητο και ποιός ξυπνοπούλι. Θα δείξει που είναι τα χωράφια-"αγορές" του Πινόκιο, όπου φυτρώνουν "εύκολα λεφτά" (που τα θελουμε). Κατά τα άλλα, μέχρι να φυτρώσουν, εσεις ασχοληθείτε με τους "εχθρούς σας" τους Γερμανούς που τα θέλουν "δύσκολα" τα λεφτά. Εν τω μεταξυ, κυττάξτε ξανά την ανάρτηση: " εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στην εφαρμογή του προγράμματος, σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπεί και η αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά". Τα Warrants, το θυμάμαι καλά, αποφασίστηκαν το πολύ μετα το PSI, αρχές 2013. Καμμιά σχέση με PSI.

   • Naruto avatar
    Naruto @ Διογένης 09/10/2014 16:51:52

    Ειλικρινά Διογένη η εικόνα που παρουσίασες ειναι ελπιδοφόρα . Θα ρωτήσω όμως και εγώ όπως ο ΜCA ειναι απλώς προβλέψεις ή έχεις εσωτερική πληροφόρηση ,για να ξέρουμε να χαιρόμαστε αν ειναι το δεύτερο .

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Naruto 09/10/2014 19:01:17

     Καμία εσωτερική πληροφόρηση δεν έχω, αλλά και να είχα δεν θα την έλεγα. Απλή ανάγνωση των γεγονότων. Τίποτε περισσότερο. Ένα κι ένα κάνουν δύο. Οι λεγόμενες "αγορές" είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Πέντε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες υπάρχουν στις ΗΠΑ. Άλλες δυο-τρεις στην Ευρώπη. Πολλές μεσαίες από εκεί και πέρα. Τα δισεκατομμύρια είναι παιχνιδάκι για αυτούς. Φίλος μου καλός είναι μεγαλοστέλεχος σε μια τέτοια τράπεζα. Κάποτε εδώ ένας γνωστός μου χρειάστηκε ένα μεγαλούτσικο (για τα δικά μας δεδομένα) δάνειο για πρότζεκτ στο εξωτερικό περί τα 30 εκ. Οι δικές μας τράπεζες χαμένες στην κρίση. Του κάνω ένα τηλέφωνο, λέω, σας ενδιαφέρει; Γέλασε. Μου λέει, κάτω από 500 εκατομμύρια δεν υπάρχει καν λόγος να μπούμε σε συζήτηση. Το δάνειό σου είναι μικρομεσαίο. Αυτοί λοιπόν οι γίγαντες κινητοποιούν δισεκατομμύρια με το πάτημα ενός πλήκτρου. Ποιος ο λόγος να κάνουν το ένα ή το άλλο; Δεν είναι μόνον το κέρδος από τις προμήθειες μιας έκδοσης ομολόγων, είναι ότι ένα κράτος θα σου φέρει μετά με μαθηματική βεβαιότητα και άλλες δουλειές, εάν ξεκινήσεις τέτοιου είδους μπίζνες χρηματοδότησης. Χώρια την πολιτική επιρροή και το γκλάμουρ, που πάντοτε παίζει ρόλο. Αυτοί ειναι οι τύποι που "σηκώνουν τα τηλέφωνα και αλλάζουν νόμους" και το κάνουν σε όλες τις χώρες και με τον κάθε Δραγασάκη για υπουργό, όχι οι διάφοροι "μικρομεσαίοι" για τα δικά τους δεδομένα, φίλοι των πολιτικών μας. Κάποια στιγμή λοιπόν, όταν τα spreads της Ελλάδας άρχισαν να πέφτουν ραγδαία εκεί Απρίλιο-Μάιο 2013, αφού όλοι (πλην των εδώ ιθαγενών, νυν και μελλοντικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) έβλεπαν ότι η Ελλάδα σταθεροποιούνταν με γοργά βήματα, το επιτόκιο της Ελλάδας πλησιάζε με ταχύτητα το ψυχολογικό όριο να φτάσει το εφτά κόμμα ενενήντα κάτι τοις εκατό. Εκεί άρχισαν να ελπίζουν οι δικοί μας ότι θα ξαναβγουν στις αγορές. Ο Στουρνάρας τους φρέναρε, διότι το θεωρούσε "παρακινδυνευμένο" (ενώ το να μένεις στα μνημόνια, ε;; σκέτη ασφάλεια!). Μετά αμέσως σε είκοσι μέρες ήρθε η κρίση της ΕΡΤ. Το μομέντουμ είχε χαθεί. Τα επιτόκια άγγιξαν πάλι το 13%. Εκεί προφανώς ο Σαμαράς κατάλαβε ότι πρέπει να κάνει σωστή και προσεκτική προεργασία. Πήγε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ και συνάντησε τους κατάλληλους ανθρώπους. Δεν θα σας πω εγώ ποιους, τα ρεπορτάζ από εκέινη την εποχή είναι άφθονα. Κάποιους και κατ' ιδίαν. Μεγάλες δουλειές κλείστηκαν και προφανώς αυτά που παίζονται σε τέτοιες συναντήσεις υπερβαίνουν τη γνώση οποιουδήποτε παρατηρητή. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μετόχους που περιμένουν λογοδοσία και, κυρίως, κέρδη. Αν δεν έχουν μερικές δεκάδες (τουλάχιστον) εκατομμύρια άμεσα έσοδα από την κάθε μπίζνα, ποιος ο λόγος να δικαιολογούν το μισθό τους; Πάντως δεν θα συναντηθεί ένας πρωθυπουργός με επικεφαλής τέτοιων τραπεζών για να κάνουν "προκαταρκτικές" συζητήσεις. Εκεί γίνονται οι τελειωτικές συμφωνίες, εκεί "δίνουν χέρια". Φεύγει ο Σαμαράς από τις ΗΠΑ και βλέπει κανείς το επιτόκιο της Ελλάδας να βολοδέρνει για μήνες κάπου εκεί το 8-9%. Απαγορευτικό μεν για έξοδο στις αγορές, αλλά σε "απόσταση βολής". Από 7,5% και κάτω, η Ελλάδα είναι στις αγορές. Όσο επιχειρούσε η Ελλάδα να κάνει το βήμα, τόσο η Γερμανία (κυρίως) της έβαζε εμπόδια. Δεν ήθελε η Γερμανία την απεξάρτηση της Ελλάδος. Παρακολουθούσα το "ασανσέρ" του σπρεντ, των ελληνικών επιτοκίων, με την αγωνία απελευθέρωσης της χώρας μου από τα δεσμά. Κάθε φορά που η Ελλάδα "πλησίαζε" τον στόχο της εξόδου στις αγορές, το επιτόκιο έπεφτε, μόλις μας φρέναρε η Γερμανία, το επιτόκιο ανέβαινε. Στις 9 Απριλίου που τα καταφέραμε τελικά είχαμε απότομη πτώση των επιτοκίων όχι μόνον ΠΡΙΝ από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, αλλά και αμέσως μετά. Ο λόγος ήταν ότι άλλαξε το κλίμα. Το έντονο ενδιαφέρον "κανονικών" επενδυτών (και όχι μόνον hedge funds) για την ελληνική έκδοση απέδειξε ότι η Ελλάδα είχε "ζητήση" και μάλιστα πολύ περισσότερη από όση θα περίμενε κανείς. Αυτό βελτίωσε την εικόνα των ελληνικών ομολόγων ακόμη περισσότερο. Η μέση τιμή των επιτοκίων συνέχισε να κατεβαίνει σταθερά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κάπου εκεί η κυβέρνηση ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημόσια ότι δεν θέλει να ματαξαναδεί μνημόνια στα μάτια της από το 2015 και έπειτα. Αααα, σου λέει εκεί, τι πάει να κάνει η Ελλάδα, επικίνδυνα πράγματα. Για πότε έφτασε το επιτόκιο από το 5,5% στο 6,5% ούτε που καταλάβαμε. Δεν είναι "1%" η διαφορά, είναι πάνω από 20% αλλαγή του επιτοκίου και κάπου ενδιάμεσα η αλλαγή της αξίας των ελληνικών ομολόγων (δεν έχω τώρα πρόχειρο τον μαθηματικό τύπο). Για trading μερικών ημερών μιλάμε για τεράστια ποσά και τεράστια κέρδη ή τεράστιες ζημίες. Πώς δημιουργήθηκε αυτή η ανησυχία; Ποιον έπιασε το άγχος μην τυχόν και βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνια και τι θα κάνει η κακομοίρα; Κανέναν. Αυτά είναι διαδόσεις διεθνών παπαγαλακίων, κόμπλεξ ανωτερότητας της Γερμανίας (που μάλλον όμως το έχει ψιλοαποδεχθεί, αν και δεν της αρέσει) και συμφέροντα περί της διεθνούς παρέας του ΓΑΠ, που κάπως τα είχαν οργανώσει και τώρα ξαφνικά δεν τους βγαίνουν. Αλλά επειδή κάποιοι θα το ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ το κλίμα αυτό (όπως το φτιάχνει π.χ. το ΔΝΤ, όρα σημερινές δηλώσεις Lagarde), αν κάποιος ήθελε να παίξει ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι ήταν χρυσή ευκαιρία. Πώς γίνεται το παιχνίδι αυτό; Είναι απλό. Αν έχεις κρίσιμη ποσότητα ομολόγων στα χέρια σου, φροντίζεις να κάνεις μερικές συναλλαγές στο ύψος που θέλεις και μετά διασπείρεται η ανησυχία από μόνη της στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων: Ρε μπας και θα υπάρχει θέμα με την Ελλάδα; Αν είσαι ένα απλός ντήλερ σε ένα dealing room, είναι βέβαιο ότι θα αναρωτηθείς μήπως κάτι δεν πάει καλά. Όλο και κάποιοι θα σου πουν "πούλα γιατί ποτέ δεν ξέρεις" και αν η ψυχολογία αυτή στηριχθεί κατάλληλα στα κατάλληλα σημεία από όσους έστησαν εξαρχής τη χειραγώγηση, τότε τα κορόιδα θα πουλήσουν και όσοι έστησαν τη χειραγώγηση θα "μαζέψουν" το χαρτί σε χαμηλές τιμές. Πάμε τώρα στα της ελληνικής κυβέρνησης: Όταν ο πρωθυπουργός σου έχει συναντήσει τους κατάληλλους ανθρώπους αυτοπροσώπως και, προφανώς, έχει δώσει τα χέρια, τότε 1) αποκλείεται να μην συνεχίσεις να μιλάς μαζί τους και μετά που τους είδε ο πρωθυπουργός σου και 2) οι κουβέντες περί του πρακτέου έχουν γίνει πολύ πριν το πράγμα π.χ. με την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δουν το φως της δημοσιότητας. Δηλαδή, η κυβέρνηση, αν έχει δει σοβαρά και όχι επιπολαια το θέμα (και η προσωπική εμπλοκή του Σαμαρά είναι εγγύηση για αυτό, όχι επειδή τον υποστηρίζουμε, αλλά επειδή ξέρουμε πώς δουλεύει ο Σαμαράς), τότε η "τεχνική" προετοιμασία για την έξοδο από τα Μνημόνια έγινε πολύ πριν περαστεί και δημοσιοποιηθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Αυτό προϋποθέτει μια στοιχειωδώς σοβαρή συνεργασία με τους επενδυτικούς κολοσσούς που εξαρχής στήριξαν το εγχείρημα "η Ελλάδα στις αγορές". Όχι επειδή μας αγαπούσαν, αλλά επειδή ήταν/είναι μια εξαιρετική μπίζνα. Ακόμη και να χάσουν λεφτά στο μέλλον (αν π.χ. έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ) αυτοί έχουν ήδη βγάλει έσοδα για τους μετόχους τους, οπότε τα άλλα είναι ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Η πεποίθησή μου λοιπόν προέρχεται από όλα αυτά, συν το γεγονός ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει δέιξει μέχρι στιγμής εξαιρετικό, υποδειγματικό επαγγελματισμό στις προηγούμενες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές. Καμία εσωτερική πληροφόρηση, είναι απλώς η παραπάνω ανάλυση. Όποιος πείθεται, πείθεται. Όποιος δνε πείθεται , δεν πείθεται.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 09/10/2014 20:08:18

      Το ακόμη πιο τραγικό, Διογένη, είναι ότι οι "Ελληνικές" τράπεζες φιλοδοξούν να αγοράζουν ομόλογα δημοσίου και στη δευτερογενή αγορά! Το LTRO το έλαβαν τέλος 2012 αρχές 13 και το έχουν παρκαρισμένο στις άτοκες καταθέσεις της ΕΚΤ. 2016 πρέπει να επιστραφεί. Μέχρι τότε προλαβαίνουν να κανουν μερικά γιο-γιο με την αποδοση των ομολόγων... Μόλις ανήγγειλε ο Ντράγκι την αγορά τιτλοποιημένων, εκεί να δείς το χορο της ακρίδας - που είδε μπροστά της λαχανόκηπο. Να η ευκαιρία να διορθώσουν δραστικά τους ισολογισμούς τους μετά τη Βλακ-ροκ. Το λογικό θα ήταν να τους κόψουν το βήχα, αλλά δεν το ελπίζω ιδιαίτερα... μη ξεχνάμε την προιστορία των Πόουλ Τόμσεν, Μαζόχ κτλ: Ο νεαρός τότε Τόμσεν είχε αναλάβει λίγο πρίν το 1990 να αναμορφώσει το τραπεζικό σύστημα της Γιουγκοσλαβίας μαζί με τον ...πρώην manager Μιλόσεβιτς. Και το μανατζάρησαν..

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Uncle Stgm 09/10/2014 20:42:05

      Πάνω λοιπόν που κάθεσαι και ξεσκίζεσαι για να γράψεις ένα κατεβατό αναλύοντας κατά πώς μπορείς μια κατάσταση, αντί να σου απαντήσει κάποιος γι' αυτό που έγραψες, κάθεται και σου γράφει ο "Uncle stgm" δυο μπούρδες για σχόλια και σου χαλάει όλον τον εποικοδομητικό διάλογο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Διότι βέβαια κάθε περαιτέρω συζήτηση θα "χαθεί" μέσα στα πολλά σχόλια. Τελικά το δίλημμα "παπαγαλάκι ή ανόητος" κλίνει μάλλον προς το παπαγαλάκι. Τέτοια ετοιμότητα βρε παιδί μου πίσω από την οθόνη να γράψει ο άλλος την ανοησία του για να χαλάσει ο,τιδήποτε πας να πεις, δεν μπορεί παρά να είναι οργανωμένη ανοησία. Αντάξια ενός καθώς πρέπει παπαγάλου...

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 09/10/2014 20:14:22

      Εκτός άν σε όλα αυτά τα τρισάθλια αλλά φυσικά για χρηματοπιστωτικούς, η κυβερνητική πολιτική τα "ανέχεται" για να πασάρει το χαρτοκούτι με τη βόμβα στον επόμενο... Να εμπιστευθώ μετά στα ...γρήγορα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ; Χα, χα αργησαν πολύ, αργόστροφοι.

     • Naruto avatar
      Naruto @ Διογένης 09/10/2014 22:33:40

      Διαφωτιστικότατο το σχόλιο σου Διογένη , συμπληρώθηκαν και κάποια κενά στο παζλ .Αν και ως ένα βαθμό γνωρίζω τους μηχανισμούς λειτουργίας των επένδυτικών τραπεζών απο βιβλία για την Goldman Sachs κλπ ,δεν παρακολουθώ όμως όλες τις εξελίξεις και λεπτομέρειες . Η πορεία των spreads ήταν πράγματι αυτή και καλά υποψιαζόμουνα για τον ρόλο των Γερμανών . Τον ΓΑΠ δεν τον θεωρώ πάντως ικανό για σημαντική επιρροή ,ίσως όμως να έχει πίσω του άλλους πιο ικανούς όπως αναφέρεις . Ειναι γεγονός οτι το καλύτερο βιβλιο ,άρθρο ή σχόλιο στην προκειμένη περίπτωση ειναι αυτό που επιβεβαιώνει τις απόψεις σου . Ευχαριστώ για την απάντηση .

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 09/10/2014 14:25:08

   Όπως καταλάβατε, ακρίδες δεν έχει μόνον στο City, στη Σαγκάη και στην Wall. Από ακρίδες, άλλο τίποτε, σε Εκάλη, Ψυχικό...

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 09/10/2014 13:47:18

  Εντωμεταξύ... δεν είδα άρθρο για την επιστροφή του "ασώτου" Νικήτα! Κατάλαβε, λέει, ότι δεν μπορούσε να μείνει απαθής στο προσκλητήριο ενότητας. Σου λέει, πουθενά αλλού δεν ξαναβγαίνω βουλευτής. Πώς να μείνει απαθής στο προσκλητήριο ενότητας.

 3. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 09/10/2014 14:23:45

  Δεν ξέρω αν μπορεί και πως θα γίνει να μπορέσει το συντομότερο η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς εξάρτηση (δεν είμαι ειδικός), αλλά ο επαναπροσανατολισμός της οικονομίας, η αυτάρκεια στα βασικά αγαθά και ο από εδώ και πέρα όσο γίνεται μικρότερος δανεισμός, είναι οι επιλογές που θα ξεκλειδώσουνε στα σίγουρα τα δεσμά. Όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο λοιπόν.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Άλυτη Εξίσωση 09/10/2014 18:17:08

   Σωστα!!!

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 09/10/2014 21:14:31

  τα εξής στη μελέτη της ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη:
  http://www.hba.gr/Index.asp?Menu=5&smap=512 Συγκεκριμένα η υπό-μελέτη Διεθνής ανταγωνιστικότητα - ισοζύγιο πληρωμών
  Κρίση και ανάπτυξη αναφέρει στον επίλογό της τα εξής: ...Η Ελλάδα δεν είναι εγγενώς μη ανταγωνιστική. Διαθέτει πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να είναι πολύ ανταγωνιστική και να προσελκύσει επενδύσεις σε σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους, όπως, π.χ., στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα, την εξορυκτική και μεταποιητική βιομηχανία, ακόμη δε και στην εκπαίδευση, την υγεία και την ενέργεια. Αρκεί να της το επιτρέψει αυτό η ακολουθούμενη μακροοικονομική πολιτική και το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας της. Η μακροοικονομική πολιτική έως το 2009 είχε ως στόχο τη συνεχή υπέρμετρη ενίσχυση των εγχώριων εισοδημάτων και των κάθε είδους παροχών στη χώρα, με ανοχή στην κακοδιοίκηση και στη διαφθορά, χαρακτηριστικά που αποτελούν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της λειτουργίας του κράτους και των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, ουσιαστικά χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς. Η δυνατότητα λειτουργίας χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς παρεχόταν από την εισροή στην Ελλάδα σημαντικών εισοδηματικών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από το εξωτερικό και, επίσης, από τη δυνατότητα του δανεισμού από το εξωτερικό σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με την εγχώρια παραγωγική δυναμικότητα της χώρας. Σχεδόν σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η πολιτική της μεγιστοποίησης αυτού του δανεισμού (του πλεονάσματος του λογαριασμού κεφαλαίων του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών της χώρας) σε κάθε χρονική περίοδο. Η πολιτική αυτή διευκόλυνε την ταχεία αύξηση των εισοδημάτων και των παροχών στην εγχώρια οικονομία και έδινε τη δυνατότητα για τη διατήρηση της αρτηριοσκληρωτικής λειτουργίας του κράτους και των αγορών εργασίας και προϊόντων. Ουσιαστικά, συνέβαλε στη διαμόρφωση της ανταγωνιστικότητας των κλάδων της οικονομίας που είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η προστασία και η προσπάθεια ενίσχυσης αυτών των κλάδων με δημοσιονομικά μέσα (δασμούς, ποσοτικούς περιορισμούς στις εισαγωγές, εξαγωγικές επιδοτήσεις, χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, προνομιακή χρηματοδότηση – ακόμη και με αρνητικά πραγματικά επιτόκια, επιχορηγήσεις επενδύσεων, κ.ά.) οδήγησε στην περαιτέρω διαστρέβλωση της λειτουργίας του οικονομικού συστήματος της χώρας. Όταν καταργήθηκε η προστασία, πολλοί εξαγωγικοί κλάδοι και επιχειρήσεις βρέθηκαν εκτός αγοράς, διότι λειτουργούσαν σε μια χώρα με εξαιρετικά υπερτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία και, ως εκ τούτου, με χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Οι κλάδοι αυτοί και οι επιμέρους επιχειρήσεις θα ήταν κάλλιστα διεθνώς ανταγωνιστικοί στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικοί στην πραγματική ισοτιμία που διαμορφώνεται υπό την επίδραση του μεγάλου πλεονάσματος στο ισοζύγιο των άδηλων συναλλαγών και στον λογαριασμό κεφαλαίων της χώρας. Το πλεόνασμα του τουριστικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των άδηλων συναλλαγών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά της χώρας και σε βασικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Ωστόσο, το πλεόνασμα στο ΛΚ είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης μακροοικονομικής πολιτικής στη χώρα, η οποία πάντα φρόντιζε για τη μεγιστοποίησή του σε κάθε περίοδο. Επομένως, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα για τους βασικούς κλάδους της οικονομίας που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Κάθε άλλο παρά εγγενής ήταν. Η συνέχιση της ανωτέρω πολιτικής με εντεινόμενο ρυθμό στη δεκαετία του 2000 οδήγησε στη χρεοκοπία και στην απώλεια της δυνατότητας χρηματοδότησης των εγχώριων εισοδημάτων και παροχών και των μη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων με ξένο δανεισμό. Η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε, αφενός κατά το ποσό των € 30 δις που ήταν το πλεόνασμα του ΛΚ το 2008 και που τώρα δεν υπάρχει (το 2013 ο ΛΚ θα είναι ελλειμματικός με σημαντικό έλλειμμα της τάξης του 1,0% του ΑΕΠ στο ΙΤΣ), αλλά και κατά επιπλέον € 45 δις που ήταν η μείωση του εγχώριου ΑΕΠ στην περίοδο της προσαρμογής. Επομένως, η συνέχιση της λειτουργίας των παρασιτικών και του πλήθους των μη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων που στηρίζονταν στη συνεχή αύξηση της εγχώριας ζήτησης δεν θα είναι πια δυνατή. Άλλωστε προωθείται σημαντική μείωση της απασχόλησης και στον δημόσιο τομέα. Τώρα είναι η ώρα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η αδυναμία προσφυγής σε μη αποδοτικό δανεισμό από το εξωτερικό εξασφαλίζει μάλλον, παρά εμποδίζει, την ευνοϊκή επίπτωσή της στη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η νέα ανταγωνιστική ελληνική οικονομία (που θα γίνεται ακόμη πιο ανταγωνιστική όσο το νέο θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας της θα συνεχίσει να βελτιώνεται συμβάλλοντας στην προσέλκυση και σημαντικών Ξένων Άμεσων Επενδύσεων) μπορεί να σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα έτη. Η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης και των εγχώριων εισοδημάτων θα στηρίζεται τώρα στα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στην εξάλειψη της υπερτίμησης της ισοτιμίας του ευρώ για την Ελλάδα με τη σημαντική εσωτερική υποτίμηση που σημειώθηκε στην περίοδο 2010-2013. Η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή οικονομία και δεν μπορεί να αναπτύσσεται με το συνεχές φούσκωμα της εγχώριας ζήτησης. Αυτό αποδείχθηκε αναμφισβήτητα με τη δημοσιονομική εκτροπή του 2009 και τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου το 2010. Μπορεί, ωστόσο, να αναπτύσσεται με βάση την υψηλή ανταγωνιστικότητα των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ισχυρισμοί από πολλές πλευρές, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη με πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης και στο ΙΤΣ, δεν λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα ως μικρή χώρα έχει τη δυνατότητα να παράγει απεριόριστες ποσότητες διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, ιδιαίτερα εκείνων στα οποία κατέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, με πώλησή τους στις αγορές του εξωτερικού. Η εγχώρια ζήτηση είναι έτσι κι αλλιώς ελάχιστη και δεν επιτρέπει διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή για τις επιχειρήσεις που περιορίζονται κατά κύριο λόγο σε αυτήν. Επομένως, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη, ή να αποτρέψει την ύφεση, με ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ΙΤΣ για φούσκωμα της εγχώριας ζήτησης. Επιπλέον, στην τρέχουσα περίοδο η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι ο βασικός μηχανισμός για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και για την προσέλκυση ΞΑΕ και της επιστροφής των καταθέσεων (των αποταμιεύσεων των εγχώριων κατοίκων που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης) στη χώρα.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/10/2014 23:08:02

  @ Uncle Το "χαρτοκουτι με τη βόμβα" δεν το πασάρει κανείς.Αλλού αυτά.Το χαρτοκούτι με τη βόμβα" το ΑΠΑΙΤΕΙ το συριζαίικο και ορύεται να το πάρει.Και αυτοί - ω ναι η ελληνική αριστερά θα είναι υπεύθυνοι για το χειρισμό του γιατί δηλώνουν ότι ξέρουν τι θα κάνουν. Eάν δεν το θελουν να ψηφίσουν πρόεδρο δημοκρατίας. Δεχόμεθα και αριστερό.Αλλιώς αλλού τα παραμύθια για πασαρίσματα.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ ψυχραιμια 10/10/2014 07:10:41

   Το ζήτημα δεν είναι η ...σκυταλοδρομία. Σε όποιου τα χέρια και να σκάσει η βόμβα, εμείς δεν γλιτώνουμε. Ζητείται επειγόντως, ταλαντούχος πυροτεχνουργός!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ψυχραιμια 10/10/2014 11:51:21

   Σ΄αυτο έχεις δίκιο. ψυχραιμία. Και αδυνατώ να πιστέψω, ότι ο επόμενος σκυταλοδρόμος δεν ξέρει τι έχει μέσα το χαρτοκούτι με την ωραία συσκευασία εξουσίας (ως άλλος Παπα-ανδρέας). Το θεμα είναι ότι άν ο πυροτεχνουργός, με την πλέ ή την ροζουλί φόρμα δεν προσέχει και σκάσει, τα θραύσματα εμάς τους πολίτες θα λιανίσουν: και ο πλέ και ο ροζουλί, μέσα από το υπουργικό κοστούμι φορούν ασπίδα.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/10/2014 12:40:11

  Δεν είναι καθόλου το ίδιο όμως.Έχει μεγάλη σημασία να τεθεί πρό των ευθυνών της η αριστερά που πουλάει παραμύθια δεκαετίες και είναι διαχρονικός σαμποτέρ των πάντων και την κανακεύουν πολλοί και διάφοροι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.