Σαμαράς: Εκλογές το 2016
14/11/2014 08:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Εκλογές το 2016

Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά είναι ουσιαστικά μήνυμα στους βουλευτές να ψηφίσουν για νέο Πρόεδρο ώστε να μην σταματήσει η πορεία της χώρας προς τη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει με τη θέσπιση νέου Συντάγματος.

Πολιτική αλλά και θεσμική παρέμβαση έκανε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής της ΝΔ για την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2016 και ως τότε υπάρχει επαρκής χρόνος για να τελειώσει η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης και να προχωρήσει στη συνέχεια η δεύτερη φάση από την επόμενη Βουλή, όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμά μας.

Θέλοντας να στείλει μήνυμα σταθερότητας αλλά και να περιγράψει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική... ανωμαλία, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένας επιπλέον λόγος για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και για να μην διακοπεί η διαδικασία που θα αφαιρούσε, αν την διέκοπταν, από τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα από την ελληνική νεολαία, το δικαίωμα στη νέα εποχή που ζούμε, να αναπτύξουν ελεύθερα τα όνειρά τους και με τη βοήθεια ενός μεταρρυθμιστικού σύγχρονου, καινοτόμου, καινούργιου Συντάγματος.

Η αλλαγή του Συντάγματος είναι η κορυφαία μεταρρύθμιση, το επιστέγασμα όλων των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων, αυτών που έχουν ήδη γίνει κι αυτών που προγραμματίζονται από δω και στο εξής, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα να έχει αλλάξει εντελώς και πρόσωπο και σελίδα και δυναμική. Και να αποκτήσει νέα εθνική ορατότητα. Χωρίς την ομίχλη της αστάθειας, των κλυδωνισμών και της ακυβερνησίας».

Συνέδεσε δε τη διαδικασία της αναθεώρησης με την συναίνεση: «Αυτό λοιπόν, είναι και ένα αληθινό πεδίο συναίνεσης: Να εκλέξουμε όλοι μαζί τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ώστε όλα να γίνουν πιο γρήγορα, πιο ομαλά και πιο δημοκρατικά».

Ο πρωθυπουργός έδωσε και το πολιτικό περίβλημα της πρωτοβουλίας:

«Σήμερα, λοιπόν, μετά από την κρίση των τελευταίων ετών, που την αφήνουμε πια πίσω μας, αλλά και μετά από όλη αυτή τη πλούσια συνταγματική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, ξέρουμε πια τι πρέπει να αλλάξει. Και παίρνουμε την πρωτοβουλία της τέταρτης, απολύτως αναγκαίας, αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας».

Έκανε έναν σύντομο απολογισμό της εφαρμογής του Συντάγματος σημειώνοντας ότι «το πολίτευμα στη διάρκεια της κρίσης, πράγματι, μπορεί να έμεινε όρθιο! Όμως, η ίδια η κρίση, προκάλεσε σοβαρούς κλονισμούς στον ιστό της οικονομίας μας και στον κοινωνικό μας ιστό. Γι' αυτό και ήδη αλλάζουμε το οικονομικό μοντέλο της Πατρίδας μας με έμφαση την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να αλλάξουμε και το Σύνταγμα. Με έμφαση στην λειτουργικότητα του πολιτεύματος και στην πολιτική σταθερότητα.

Μετά από έναν πολύμηνο και γόνιμο διάλογο, που ξεπέρασε τα παραταξιακά μας σύνορα και ανοίχθηκε σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, ήρθε ο σωστός χρόνος να διαμορφώσουμε και να καταθέσουμε, τα ταχύτερο δυνατό, την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και ο στόχος μας είναι στις αρχές του 2017 η Ελλάδα να έχει καινούργιο Σύνταγμα!

Τέλος αναφέρθηκε στην διαδικασία: «Φυσικά, σεβόμενοι το πνεύμα του Συντάγματος, θα καταθέσουμε, ως Νέα Δημοκρατία, τη δική μας πρόταση. Αλλά προσβλέπουμε σε διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Και θεωρούμε τη συμβολή τους απαραίτητο συστατικό στοιχείο μιας αναθεώρησης των διατάξεων του καταστατικού μας Χάρτη, αντάξιας και της συνταγματικής μας ιστορίας και της κρισιμότητας των καιρών».

Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά είναι ουσιαστικά μήνυμα στους βουλευτές να ψηφίσουν για νέο Πρόεδρο ώστε να μην σταματήσει η πορεία της χώρας προς τη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει με τη θέσπιση νέου Συντάγματος. Είναι, όμως, κι ένα μήνυμα στους πολίτες να μην συναινέσουν σε μια πορεία όξυνσης και καταστροφής όσων κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. dim avatar
    dim 15/11/2014 02:17:29

    Οι εκλογές έχουν κλειδώσει για τον Ιούνιο του 2016, αυτό ειναι οριστικό. Ο Σαμαράς δεν παίζει με το μέλλον της Ελλάδας. Έβαζε και βάζει πάντα πάνω από όλους και από όλα τη πατρίδα. Για αυτό αν προσέξατε είπε: "η κοινοβουλετική τετραετία θα εξαντληθεί"... Ας είμαστε ρεαλιστές: εκλογές δε συμφέρουν το τόπο, άρα ο Σαμαράς αφού πάντα κάνει μόνο ότι συμφέρει τη πατρίδα, θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τις εκλογές ο τόπος μας. Άρα? Αν δει ότι δεν μαζεύονται οι 180 χωρίς να βάζουν όρους για αλλαγή κυβερνησης τότε θα προτείνει από μόνος του κυβένρηση εθνικής ενότητας και θα ρίξει έτσι το μπαλάκι στους άλλους. Και τότε ή θα συμφωνήσει και ο Σύριζα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, παίρνωντας ως αντάλλαγμα φυσικά αντιπρόεδρο της αρεσκείας του, και άλλον κοινής αποδοχής πρωθυπουργό, ή αν δεν συμφωνήσει ο Σύριζα, θα μείνει μόνος του και απομονωμένος, παρέα με ΚΚΕ και ΧΑ, και όλο το άλλο κοινοβούλιο θα προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με το λαό να καταλαβαίνει πια ποιοί θέλουν το εθνικό καλό, και ποιοί κοιτάζουν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον. Βέβαια, επειδή και οι λοιποί που σίγουρα θα βάλουν πλάτη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχουν πει πολλά για το Σαμαρά, μάλλον και εκείνοι θα ασκήσουν βέτο για τη θέση του πρωθυπουργού. Αλλά ο Σαμαράς δε μασάει. Δε τον νοιάζουν οι καρέκλες, αλλά μόνο το εθνικό καλό. Θα συμφωνήσει σε κεντροδεξιό πρωθυπουργό, και θα καρπωθεί ότι έκανε πράξη την υπέρβαση, την ενότητα, και έχοντας ως προίκα ότι η ανάπτυξη ήρθε ήδη από φέτος επί δικής του πρωθυπουργίας, και μάλιστα με άνω του 1% όπως όλα δείχνουν τελικά, και αν πετύχει και η κυβένρηση εθνικής ενότητας μια καλή διευθέτηση του χρέους, και έρθει και ανάπτυξη άνω του 3% το 2015, και πέσει και η ανεργία άλλες 4 μονάδες σε ένα χρόνο μέσα, τότε το 2016 ο Σύριζα θα πέσει κοντά στο 15% και η ΝΔ θα περάσει το 30%, φλερτάροντας ίσως και με την αυτοδυναμία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.